Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Monday, February 28, 2011

Saman oh saman




Salam semua..... dah bayar saman ke kawan2..... pasal saman nih la makcik penat ok..... saman papa maman ada enam.... semuanya kebanyakannye kena masa balik kampung..... ada yg dekat kl pun dua je.... keta mama tu ada 3.... risau la wei.... kan tak pasal patah kaki lak... yg paling penting nak gi keja kan..... pekerja yg terbaik nih..... [poyo je...]

Papa maman mmg ambik cuti hari ni.... sempena nak bayar saman la.... dari malam semalam dia dok racun suruh temankan dia..... mama yana banyak keja sgt.... malas nak layan.... wat tak tau.... mmg dia suruh mama yana ambik cuti temankan dia.... mama yana tak apply pun.... [lupa sebenarnya...] dah pujuk punya pujuk.... nak2 lagi kan dia dah bagi hadiah keemasaan tuh... tak tergamak la nak tolak lagi kan...... kena jaga hati kan.... :) betul tak kawan2..... hhheeee..... cepat angkat tangan tanda setuju..... opppssss.... angkat kening je la ye.... keh...keh....

[pic ngah happy, belum tau yg kami akan diuji hari ini....hhhhuuuu]

so ambik emergency leave le..... hhhhaaaa..... [mati kalu bos i baca blog nih.... ]
banyak punya umat yg belum bayar saman...... aduh..... beratur panjang sungguh.... sampai luar dr pejabat pos..... papa nak gi pejabat kwsp sekali.... so gi ke shah alam la sambil2 nak gi kwsp.... ambik no giliran kat pejabat pos.... no kami dpt..... 10134 dan no yg dikaunter baru 10009...... so gi ke kwsp jap dan sempat breakfast jap.... dtg2 blk.... tak bergerak2 pasal offline....

try gi ke pejabat pos kat giant sek 13... no kami dapat..... 10047 dan no dikaunter 10007..... hhheeee..... lepaking arr.... mula2 ada org ckp... utk bayar saman kena beratur lepas ambik no giliran.... masalahnye cik abe tak nak.... tak nak berhimpit2.... psl situ mmg kecik je tmpt dia..... sempat window shopping dan mcm2 la.... dtg blk dlm sejam pastu.... dah makin ramai dan baru la hubby faham mmg kena beratur... diaorg tak guna no giliran pun..... aduh... dah terlepas dah giliran dan makin ramai.... still slow dan dia dah start buat perangai..... dia buhsan dan ajak ke pejabat pos besar blk.... aduh....

ramai giler lagih..... mama yana tunggu dalam keta je.... takde tmpt parking dah..... jumpa kwn kat situ... katanya mmg lama kat sini.... lagi2 ngah offline je.... dia cadangkan ke seksyen 16..... sambil2 tunggu tu mama yana ada la call kawan minta tolong dia bayarkan dulu..... katanya dia busy sgt dan tak dpt tolong..... tp dia ckp la... kalu dtg kat pejabat pos kat times square kl mmg tak ramai org.....

kami gi pusing ke seksyen 16 dan mmg ramai org.... tunggu jap.... hubby boring... so dia ajak ke times square.... layan kan je la..... gi times square ngan harapan nih..... kami memasing dah lama tak jalan kat kl.... so sesat disitu sekejap..... hhhhaaa.... jumpa dan terus cari pejabat pos...... mmg tak ramai org.... masalahnye.... dr kul 10pg dah offline..... kami dah tak larat nak ke mana2 dah.... kami sampai times square pun dah kul 12.30 tghhari..... suruh hubby beratur je..... tak kuasa nak kemana2 dah..... beratur smpi kan kami dpt byr pada pukul 6.30ptg.... sungguh nekad..... giler kan.... anak pun minta FIL yg ambik..... ingatkan sempat ambik maman.... sungguh penat dan lapaq..... balik jem lak kl.... hujan.... aduh ujan rahmat ke ujan gelakkan kami hah...???? sungguh penat dan malang sungguh....



[pic org ramai yg nekad dan tegar beratur..... papa kesian kamu....]


Notakaki: Moral of the story is....... jgn lengah2kan saman dan jangan ajak mama  utk temani kamu lagi yg papa.... capek dong.... hhhaaaaaa.... lebih2 lak... bukan beratur sesangat... dok antar sms yg buat papa benggang je.... [antar sms utk kuatkan semangat dia rupa2nya dia lagi stess.... aduh....]

Entry last for Febuary




Assalam.... sebenarnya mama yana tak pernah terfikir utk punya follower sampai cecah 100 org... mungkin mama yana fikir yg blog suka suki mama yana nih takkan dapat bertahan sebegini..... terima kasih kerna sudi menjengah blog yg serba serbi kekurangan nih...... jika ada sebarangan kemuskilan... ajukan terus pada mama yana ye..... insyaallah akan cuba perbaiki apa saja kekurangan blog nih atau kekurangan mama yana sendiri....


Dah cecah ke 100..... Terima kasih tak terhingga..... teringin juga nak bagi hadiah buat yg memenuhi follower hingga ke 100 tp masalah kalu tak ada 1 maka tak ada la 100... Jadi hanya ucapan terima kasih tak terhingga kerna sudi menyokong blog M.A.M.A.Y.A.N.A. Terima kasih tak terhingga.

Sepanjang berblog nih.... cukup2 gembira dan seronok sesangat.... semoga kita sama2 terus berjuang utk terus berblog ye.... Cheer up and be HAPPY..... Cucikan hati dan jauhi segala hasut dendam dan buruk sangka ok....... Insyaallah kita akan lebih tenang dan hidup lebih berkat. Amin.

Sunday, February 27, 2011

Maafkan aku




Assalam..... penat tak hari minggu nih..... bagi mama yana.... hati berbunga2.... hhheeee...

kesah hari sabtu lepas.... hubby memang balik lambat.... dia call mama yana pun selepas mama yana dah publish entry title 'Airmataku cukup murah'

Bukan beburuk sangka pun sebenarnya cuma tertanya2 kemanakah menghilang.... tak tau nape mama yana rasa tak nak call dia... just hoping that he will call me.....
bila dia call... dia ckp dia kat shah alam... jalan2 ngan mak dan adik dia.... rupanya blk dr office dia terus gi umah mak dia..... umah kami dekat je.... lebih kurang dlm 15minit je... tak kesah la... tp dlm hati.... aik... jalan2 ngan mak ngan adik blh lak... binik anak diam2 kat umah ye.... geram mak....

Papa call dan tanya:-

Papa: nak barang emas tak...??? [kepala blur fikir mengarut lagi...]
Mama: nak... nak beli ngan ape...??? [hhhaaaa.... ingat murah ke cik abe...]
Papa: nak gelang ke nak cincin....?? takut awk tak berkenan je....
Mama: kalu nak bagi.... tak kisah la.... betul ke.... duit dtg dr mana..???  punca dr mana..???
Papa: punca ape..?? jangan nak fikir bukan2.... nnt papa tgk2 dulu kalu berkenan beli ye.... budjet ciput je nih.... kalu tak.... bawa mama je la pilih sendiri....
Mama: mama tak kesah la.... [dlm kepala... ala kalu tak lawa pun mama pakai je nnt....kan...]
Papa: banyak songeh nnt... ok la bye...
Mama: ok. suka hati la. bye.

Dia blk ngan senyum2.... wat tak tau je..... pastu dia ajak kuar lepas maghrib... nak cari barang dapur.... sambil2 survey barang kemas katanya.... ikutkan je la kan.....

Well, dapat la hadiah barang kemas itu malam.... hhhhaaaa..... budjet tak banyak tp berbaloi2.....
sambil2 tengok tu..... mama yana letgo barang kemas lama dan tukar ngan cincin.... so dapat dua2 la....hhheee.....
[tak la sebesar dan semewah org lain tp alhamdulillah.... kerna hubby sudi berkongsi kesenangan dia ngan mama yana.... terima kasih papa kerna masih lagi mengenang keluh kesah mama... sungguh2 hargainya....]



Sudah2 la sesi menunjuk2..... [sebenarnya tak sesuai pun nak tunjuk.....hhhaaaa...] layan nih la jom.....
Suka lagu nih....







Notakaki: terima kasih Tuhan... banyak rahmatmu buat insan ini..... jangan rahmat ini ditarik tuhanku.... sesungguhnya sabar itu cukup manis diakhirnya....

Saturday, February 26, 2011

Airmataku sungguh murah.....





Salam semua.... buhsan dipetang hari minggu.... baru lepas layan hindustan.... aduh... sudah sebaldi airmataku tumpah..... sempat lagi rasa mcm mama yana masuk dlm itu drama..... hhhaaaa... kalu la hidup seperti hindustan.... on the dot tukar jalan cite.... hhhhaaaaa.....

anak tercinta ngah dodo.... aduh.... bestnyer tido ptg..... papa dia tak balik2 lagi dr keja... half day ari nih... tp pg td sempat gak dia kata blk lmbt..... aduh... kepala dah merapu fikir macam2 dah.....[jgn la cpt buruk sangka yana... ]

wanita2 kat luar sana... ada tak pernah terfikir hubby curang...?? hhhhaaaa..... tah la..... kan....



PS: betul...... tuhan tak bagi kita berburuk sangka... ada sebabnyer kan...

Pagi semua...:)




Assalam semua.... hari ni takde idea nak updating blog..... tadi buka facebook.... ada org nak add mama yana.... tak cam sgt pasal dia guna nickname kan... tgk pic dia pun tak berapa cam.... belek punya belek.... jumpa pic mama yana masa dolo2.... hhhaaaa..... rupanya kawan masa sekolah rendah daaa.... keh..keh... kelakar giler la pic tuh.... malu pun ado... yo la kan.....zaman dolu2 mana la pandai bergaya2 bagai.... hhhhaaaaa......

bertambah2 rindu zaman naif yg mmg tak reti atau faham erti kesusahan hidup.... hidup semakin dihimpit berbagai masalah tp kita semakin matang dalam hiruk piruk kehidupan..... rindu hidup yg tanpa masalah tp sayang ngan kehidupan yg sekarang.... jika tak ada yg dulu... takkan ada masa sekarang..... memori yg sukar nak dilupakan atau nak dilenyapkan....

sudah2 la nak mengelamun ok.... senyum dan positif... insyaallah hidup kita akan dekat pada pencipta kita.....
so sini ngan murah hatinyer.... mama yana sudi berkongsi.... sekadar berkongsi je ye.... [kalu kutuk pun... kamu2 semua...(sezaman mama yana la) sama je kan....hhhaaa...]



hhhhaaa..... sila teka mama yana yg mana satu....... [tak de hadiah] taknak teka pun takpe.... keh...keh.... tak kuasa kan nak tengok... blur je pic dia..... nih masa lawatan sekolah kat zoo kuala krai.... darjah empat atau lima...... pakai baju kurung je zaman2 dolu2..... keh...keh.....



Notakaki: byk pic lama2 kawan2 still simpan.... mama yana dah tak tau mana dah.... kot2 dah kena conteng ngan adik2 atau kena koyak..... maklum la adik2 ramai......

Friday, February 25, 2011

Bayi 3 bulan tanpa identiti nyaris dijual




COMEL...kakitangan JKM, Morliza Ismail mendukung bayi sambil diperhatikan Mohamad Zarir.

BUKIT MERTAJAM: Seorang bayi perempuan berusia tiga bulan nyaris menjadi mangsa sindiket pemerdagangan orang apabila ditemui dalam jagaan pasangan yang bukan ibu bapa kandung dan tidak mempunyai identiti diri sejak dilahirkan.
Bayi comel itu ditemui dalam serbuan dijalankan polis dari Ibu Pejabat Daerah (IPD) Seberang Prai Tengah (SPT) di sebuah rumah di Alma, Bukit Mertajam pada 24 Januari lalu.

Dalam serbuan itu, polis menemui bayi perempuan berusia dua bulan bersama pasangan Cina warga tempatan berusia 50-an yang dipercayai tiada pertalian darah dengan bayi terbabit.

Polis menahan pasangan terbabit selepas mengesyaki bayi berkenaan bukan milik mereka kerana gagal menunjukkan dokumen pengenalan diri bayi berkenaan ketika diminta berbuat demikian selain gagal menjawab dengan tepat bagaimana boleh berada di rumah mereka.

Pegawai Pelindung Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) SPT, Mohamad Zarir Mohamad Khozali berkata, bayi perempuan itu diserahkan kepada JKM pada 18 Februari lalu selepas sebulan ditempatkan di Hospital Seberang Jaya.

“Berdasarkan siasatan polis mengesyaki bayi ini dipercayai dilahirkan wanita warga asing dan ditempatkan di Rumah Kanak-kanak Taman Bakti, Kepala Batas atas perintah mahkamah,” katanya.

Beliau berkata, pihak JKM meminta ibu bapa kehilangan bayi serta orang ramai yang mempunyai maklumat berkaitan menghubungi JKM di talian 04-5382584, 04-5385705, 04-5385707 atau 04-5385709.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah (SPT), Asisten Komisioner Azman Abd Lah ketika dihubungi mengesahkan kes berkenaan dan disiasat mengikut Seksyen 14 Akta Anti Memperdagangkan Orang 2007.

Beliau berkata, susulan penemuan bayi berkenaan, polis menahan seorang lelaki dan seorang perempuan disyaki orang perantaraan yang bertindak menyerahkan bayi berkenaan kepada pasangan Cina.


Sumber: Metro

Notakaki : tak terkata.... bayi sebegitu cumil pun tergamak nak jual... sapa la ibu bayi nih....??? Sian bayi yg tak berdosa tuh.....

Kreatif Metif

























Notakaki: copy paste dr inbox.
Mode : Takde idea....

Thursday, February 24, 2011

Blog masak-masak



Gambar dr google : pelik2 sungguh makanan dalam dunia nih...... sedapnye...

Hari2 bila free.... suka tengok blog org masak2 nih... sungguh teruja... hari2 kan update blog ngan resepi yang mengegar iman makanku ini.... hhhaa...

Aduh... sungguh pandai memasak sedangkan mama yana nih tahap amatur yg tak tau bila nak pro... hhhaaaa... kumpul2 resepi lastly bertimbun2 menyemak umah.... masaknyer yg biasa2 masak jugak.... simple2 aje.... hhhaaaa.... [bila la nak prastis ilmu2 yg ku kumpul itu...]

Bila memasak lak kekadang kena ikut selera cik abeku itu... aduh.... tak berubah2 selera dia setakat ini.... menu sama.... ayam masak sambal. titik. tak berubah2.... hhhaaaaa....

Best gak kalu dapat menayang masakan yg best2 kan.... tp hampa...[alasan semua itu...]
terima realiti mmg sy fail bab2 memasak ini..... tolon la... apa la mama yana pandai dlm urusan rumahtangga ini.... hhhaaaaaaaaaa........[ gelak besar ok...]


Gmbr dr google: bilakah kuruih nih...???? ponat dah nak timbang2 lagi....


Notakaki: Aku mungkin lemah bab2 tp aku kuat makan... hhhaaaaa.... [tu yg tak kuruih2 tuh...]

Wanita dan Sakit Kepala



Wanita mudah kena sakit kepala

MEMPUNYAI personaliti ceria dan selalu tersenyum bukan saja disenangi ramai, tetapi ia juga antara rahsia utama yang boleh mengelakkan seseorang daripada mengalami sakit kepala.

Semua orang pernah sakit kepala dan kajian mendapati masalah ini lebih kerap berlaku di kalangan individu yang mudah tertekan, cepat risau dan berasa marah walaupun disebabkan perkara kecil.

Inilah yang menyebabkan ramai orang, terutama wanita, mudah mendapat sakit kepala. Kajian komuniti yang dijalankan tahun lalu mendapati, insiden sakit kepala berlaku pada kadar satu kes bagi enam wanita berbanding satu kes bagi setiap 18 lelaki.

Maknanya kadar wanita mendapat sakit kepala adalah tiga kali lebih tinggi berbanding lelaki. Insiden sakit kepala lebih tinggi bagi kumpulan antara 15 hingga 65 tahun, iaitu dalam lingkungan umur produktif bekerja.

Kajian epidemiologi yang dijalankan di beberapa tempat di seluruh dunia mendapati, insiden migrain berlaku pada kadar 12 hingga 18 peratus daripada jumlah penduduk.

Pun begitu, masalah sakit kepala tidak boleh dipandang ringan kerana ia antara punca utama cuti sakit di seluruh dunia.

Perunding Neurologi, Dr Lee Moon Keen, berkata sakit kepala boleh dibahagikan kepada beberapa jenis, tetapi yang paling kerap berlaku ialah vaskular (seperti migrain) dan sakit kepala ketegangan (tension) disebabkan tekanan.

Punca migrain tidak diketahui dengan tepat, tetapi ia dipercayai ada kaitan dengan faktor genetik dan fisiologi iaitu berlaku gangguan keseimbangan kimia neuro dalam kepala. Masalah ini juga ada kaitan dengan perubahan hormon akan menjadikan masalah sakit kepala lebih teruk bagi wanita apabila haid dan ketika fasa menopaus.

Bagaimanapun, kata Dr Lee, sakit kepala adalah masalah unik dan kesannya berbeza antara individu kerana ia boleh berlaku secara berkala, sesekali atau berlarutan.

Masalah migrain biasanya diwarisi dalam keluarga. Saintis berpendapat, individu yang mempunyai migrain mengalami gangguan keseimbangan kimia neuro dalam kepala dan keadaan boleh menjadi lebih teruk jika ia disertakan dengan lima faktor rangsangan.

Lima faktor ini ialah:

1. Psikologi — Tertekan, keresahan, marah, pertukaran kerja, kemurungan, kejutan, terlalu gembira, terlalu letih, risau dan cuti.

2. Pemakanan — Tidak makan, berdiet, jadual makan tidak menentu dan jenis makanan seperti coklat, keju, makanan bergoreng, limau, wain merah, monosodium glutamat dan kafein.

3. Fizikal — Membongkok, kurang tidur, bekerja mengikut syif, perjalanan jauh yang melewati zon waktu (menyebabkan jet-lag), bangun lewat, perubahan cuaca dan mandi air panas.

4. Fisiologi — Haid, makan pil perancang, bunyi atau bau yang terlalu kuat dan tajam, merokok serta kesan pil tidur.

5. Optik — Cahaya terlalu terang, silau dan terlalu lama menatap skrin komputer atau menonton televisyen.

“Simptom migrain berbeza dengan sakit kepala yang disebabkan tekanan. Sakit kepala jenis ini berlaku dalam kumpulan tertentu saja dan orang yang migrain akan mengalami sakit kepala yang teruk, berdenyut dan biasanya hanya di sebelah kepala. Ia boleh berlaku dalam masa beberapa jam atau berlanjutan beberapa hari.

“Manakala sakit kepala ketegangan pula berdenyut pada kedua-dua belah kepala selama beberapa minit, jam atau hari. Ia boleh berlaku kepada sesiapa saja, terutama yang cepat resah dan naik marah, sukar mengawal emosi, tertekan sama ada disebabkan persekitaran, masalah kerja atau peribadi.

“Personaliti seseorang memainkan fungsi penting menentukan sama ada dia berisiko mendapat sakit kepala atau sebaliknya. Individu yang sentiasa ceria, mudah tersenyum dan berfikiran positif didapati kurang mengalami sakit kepala,” katanya.

Jika anda termasuk dalam kumpulan yang mengalami serangan sakit kepala teruk melebihi dua kali sebulan, Dr Lee menasihatkan supaya segera menjalani pemeriksaan kesihatan untuk diberikan rawatan sewajarnya. Anda perlu lebih berhati-hati jika ia disertai gejala lain seperti sakit tengkuk, mata dan telinga, demam atau sakit kepala berpanjangan bagi individu yang jarang sakit kepala.

Simptom lain termasuk gangguan penglihatan seperti kabur, objek dilihat menjadi dua, tidak boleh fokus dan sakit kepala semakin teruk yang boleh menjadi amaran awal kepada masalah kesihatan lain, antaranya ketumbuhan otak, strok, jangkitan kuman dan meningitis.

Kanak-kanak daripada keluarga yang ada migrain juga boleh mendapat serangan yang dipanggil migrain kanak-kanak. Kanak-kanak berumur lima tahun ke atas boleh memberitahu masalah mereka, tetapi bagi yang tidak pandai bercakap, serangan sakit kepala boleh dikesan melalui tangisan berpanjangan, tidak bermaya, muntah atau pengsan jika terlalu teruk.

Bagaimanapun, kata Dr Lee, kes begini jarang berlaku dan jika ada, doktor akan merancang rawatan khas untuk mereka.

Antara rawatan yang boleh digunakan untuk mengatasi masalah migrain termasuk penggunaan ubat tahan sakit (analgesik) atau menghilangkan kesakitan seperti pelbagai jenis ubat triptans.

Untuk mengelakkan serangan sakit kepala, pesakit akan diberikan ubat seperti flunarizine dan pizotifen; manakala valproate, topiramate dan lamotrigine bertindak sebagai bahan penstabil antikonvulsi yang mengelakkan pengecutan otot yang menyebabkan sakit kepala.

Ubat ini perlu diambil mengikut jadual dan mesti dihabiskan walaupun sakit kepala hilang bagi mengelak serangan berulang. Malah, masalah migrain teruk ketika haid juga boleh diatasi dengan syarat pesakit memakan ubat secara teratur.

Dr Lee berkata, bagi kes yang terlalu teruk sehingga tidak dapat dihentikan dengan pengubatan, suntikan Botulinum boleh dipertimbangkan.

Perlu diingat, semua ubat yang disebut di atas hanya boleh diguna dengan arahan doktor.

Pun begitu, tidak semua sakit kepala memerlukan ubat kerana ia boleh dikawal dan dielakkan melalui beberapa perubahan iaitu amalan gaya hidup sihat, kerap bersenam dan menjaga pemakanan.

“Jika mampu bertahan, tidak perlu ambil sebarang ubat. Jalani kehidupan yang kurang tekanan. Paling penting, cari pendekatan yang boleh memberikan ketenangan jiwa dan fikiran, sama ada dengan mendekatkan diri pada agama supaya kita lebih kuat menangani cabaran hidup,” katanya.


Sumber dr SINI

Notakaki: Sakit kepala ni dong....


Bengkel kulinari buat ibu tunggal






SELAIN pelbagai jenis masakan, peserta juga diajar cara membuat kek dan pastri.


YAYASAN Kemanusiaan Muslim Aid bersama rakan dalam Projek Qaseeh (kemanusiaan), Ramiza Synergy Sdn. Bhd. bergabung tenaga dengan Silverspoon International College apabila menawarkan sebuah program khas buat ibu tunggal dinamakan Bengkel Kulinari Ibu Tunggal.
Pengerusi Yayasan Kemanusiaan Muslim Aid Malaysia, Habsah Marjuni berkata, ibu-ibu tunggal perlu menyertai program itu kerana selain dapat menambah kemahiran memasak daripada chef ternama mereka juga dapat menjana pendapatan tambahan.
Peserta program akan belajar memasak daripada chef terkenal Zamzani Abdul Wahab (Chef Zam) yang juga Pengetua Silverspoon International College.
Program tiga hari dua malam itu merupakan kursus pendek merangkumi kemahiran membuat pastri, masakan lauk kenduri kahwin dan kek cawan.
Katanya, ibu-ibu itu juga akan dibawa untuk melawat kilang membuat coklat buatan tangan dan akhirnya diajar membuat blog sendiri dan cara memasarkan kemahiran mereka melalui Internet.
"Bengkel kulinari itu akan turut memberi peluang kepada ibu tunggal yang tidak berkemampuan menyara kehidupan keluarga seorang diri tetapi mempunyai minat untuk belajar kemahiran memasak," kata Habsah kepada wartawan Kosmo! baru-baru ini.
Menurutnya lagi, paling istimewa, mereka diberi peluang untuk menghadiri program khas itu secara percuma.
Katanya, kursus yang akan bermula pada setiap hari Jumaat, Sabtu dan Ahad itu akan dikendalikan oleh Chef Zam sendiri bersama pasukannya daripada Silverspoon International College.
Beliau menyediakan modul pembelajaran yang meliputi asas pastri, lauk pengantin, asas mufin dan kek cawan.
Segala maklumat mengenai Bengkel Kulinari Ibu Tunggal di Silverspoon International College di Puchong, Selangor boleh didapati melalui wakil-wakil berikut, Mar Izwan 017-667 9272 (Ramiza Synergy) atau Muhammad 012-337 7195 (Yayasan Kemanusiaan Muslim Aid Malaysia). - NOR AZIRAN YUNUS

Sumber : Kosmo.


Notakaki: Best gak kan kalu dpt belajar benda baru. Bidang masakan dah boleh jadi sumber pendapatan yg lumayan bagi usahawan wanita sekarang nih.

Suami isteri dapat hadiah bulan madu kedua





SEPANG: “Hadiah ini amat istimewa kerana ini kali pertama kami bercuti ke luar negara, selain menjadi bulan madu kedua selepas 17 tahun mendirikan rumah tangga,” kata Rumaizi Bidin, 42, seorang daripada 21 pemenang Peraduan Bola Sepak Senheng Samsung Chelsea anjuran Senheng Electric (KL) Sdn Bhd, sekali gus membolehkannya terbang ke London selama lima hari empat malam.

Peraduan dengan kerjasama Samsung Malaysia Electronics (SME) Sdn Bhd, RHB Bank dan AEON Credit Service (M) Bhd itu diadakan sempena ulang tahun Senheng ke-21 yang berlangsung pada 1 hingga 30 November tahun lalu.

Rumaizi dari Kemaman, Terengganu berkata, dia tidak menyangka penyertaannya secara suka-suka membuahkan hasil dan menganggap ia peluang untuk melancong ke luar negara.

“Ini tuah, saya membeli peralatan kelengkapan rumah dari Senheng dan mengisi borang disediakan,” katanya.


Sumber : Metro.

Notakaki: Bestnyer dapat gi jejalan2... nak2 free kan..... best giler lah..... hhheee... Cuma mama yana kureng bab2 nak berhutang lama2 nih.... rimas la.... depend pada setiap org kan....

Gmbr hiasan hasil goggle : Sweet kan berdua dipantai. Membincangkan apa yg kusut dihati.

Wednesday, February 23, 2011

Mengapa



Bila senang bolehkah kamu buat sesuka hati
Bila timbul masalah bolehkah kamu menuduh sesuka hati
Bila sudah terbongkar bolehkah kamu membentak-bentak
Bila sudah terang-terangan kamu salah bolehkah kamu hanya melarikan diri

Hidup ini hanya sementara.... hidup kita tak pasti panjang mana... Kenapa tak pernah ambil iktibar..... kenapa harus menyakiti hati orang.... mengapa harus ada pilih kasih.... mengapa???



Notakaki: aku tak mahu ada dalam ini drama.... biar aku hanya jadi pemerhati.... [salahkah aku jadi pemerhati.....] dalam hatiku... kudoakan yang terbaik.... aku bukan sapa2.

Isteri baran tetak suami




Oleh Mohd Husni Mohd Noor
mhusni@hmetro.com.my






PARAH...Ahmad menunjukkan kesan jahitan akibat ditetak isterinya.


IPOH: Sikap cemburu buta dan panas baran melampau seorang isteri menyebabkan dia hilang pertimbangan sehingga sanggup menetak suaminya dengan pisau menyebabkan lelaki itu terpaksa menerima 15 jahitan di tangan kiri selepas berlaku perselisihan faham di rumah mereka di sini, Jumaat lalu.


Lebih malang, tetakan menggunakan pisau pemotong sayur itu menyebabkan mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Ahmad, 31, dari Kuala Kangsar, putus urat lengan kiri menyebabkan tiga jarinya tidak dapat digerakkan.
Dalam kejadian kira-kira jam 8.15 malam di Taman Pinji Ria, Pengkalan di sini, mangsa bersama isterinya yang juga seorang jururawat sedang menonton televisyen di ruang tamu sebelum isterinya tiba-tiba mengamuk dan menyerangnya dengan pisau.


Ahmad yang juga seorang juruteknik berkata, sebelum itu, isterinya menjawab panggilan daripada sepupu wanitanya dan mereka berbual mengenai sesuatu mengenai dirinya.


Katanya, dia tidak pasti apa mereka bualkan, namun yakin perbualan itu menaikkan kemarahan isterinya.


“Berdasarkan perbualan telefon itu, sepupu memaklumkan kepada isteri, saya seorang kaki perempuan dan pernah membawa balik perempuan ke rumah ketika bujang dulu. 

“Seketika kemudian, saya mengambil telefon daripada isteri dan bercakap dengan sepupu. Saya bertanya kepadanya apa dibualkan dengan isteri, namun dia (sepupu) menafikan dakwaan itu,” katanya. 

Katanya, sebaik menamatkan perbualan, dia bersandar pada sofa sebelum isteri muncul di hadapannya sambil memegang sebilah pisau dan terus menetak lengannya. 

Menurutnya, isterinya cuba menetak pada muka dan kepalanya, namun dia sempat menahan dengan tangan kiri sehingga menyebabkan pendarahan teruk. 

“Isteri menjerit ‘abang sudah melampau’ sebelum menetak saya dengan pisau. Saya cuba keluar untuk mendapatkan pertolongan, namun isteri mengunci pintu rumah dan menghalang saya keluar. 

“Saya sempat mengambil kunci pendua rumah dan telefon bimbit sebelum membuat panggilan ke talian 999 untuk meminta bantuan polis dan ambulans,” katanya. 

Ahmad berkata, dia dibawa ke Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di sini dengan sebuah kereta peronda polis untuk mendapatkan rawatan lanjut. 

“Saya mengakui isteri seorang yang baran dan cemburu buta. Malah, rumah tangga kami sering berdepan masalah selepas hidup bersama sejak 11 bulan lalu. 

“Kami sering bergaduh, namun saya tetap sayangkannya dan berdoa agar dia memperbaiki sikapnya itu. Pernah satu ketika, saya disepak terajang dan dimaki hamun, tetapi saya reda dengan perbuatannya itu,” katanya. 

Menurutnya, dia juga terkilan kerana isterinya tidak pernah menjenguknya di hospital sepanjang menerima rawatan walaupun bertugas di hospital sama. 

Ditanya sama ada dia akan menceraikan isterinya, Ahmad berkata, insiden itu tidak melunturkan rasa sayangnya kepada isteri, malah mahu memberi peluang kepada isterinya untuk berubah. 

“Penceraian bukan penyelesaian, sebaliknya saya mahu insiden yang menimpa saya memberi pengajaran kepada masyarakat di luar sana sekali gus menginsafkan isteri saya,” katanya. 

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Ipoh, Asisten Komisioner Azisman Alias ketika dihubungi semalam mengesahkan menerima laporan dibuat mangsa di Ibu Pejabat Polis (IPD) Ipoh, petang semalam. 

Katanya, pihaknya sedang menyiasat kes itu kerana isteri mangsa turut membuat laporan di Balai Polis Pasir Puteh sebelum ini.




sumber : METRO

Notakaki: Dasyat bila wanita mengamuk. Tapi jgn la cepat sgt mengamuk. Selidik dulu. Jika benar tanya dan kemukakan bukti. Jika dia tak mengaku.... ingat tuhan ada... setiap kebenaran pasti akan tuhan bentangkan depan mata.

Cantik Di Hati




• Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan.
• Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi.
• Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan.
• Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan.
• Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan.
• Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebahagiaan.
• Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah muzik yang menggetarkan hati.
• Ambillah waktu untuk memberi, itu akan membuat hidup terasa bererti.
• Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan.
• Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci menuju syurga.


PS: copy paste dr inbox gmail mama yana. Nak gak cantik dimata dan cantik dihati....:)[tamak sungguh....ada haku kesah..]




Pesta kaut beras di lebuh raya



Oleh Mohd. Zaini Samsu Hadi
zaini@kosmo.com.my




KUALA KUBU BHARU - Jika bulan lepas ada pesta kutip duit syiling di Seremban, semalam pula ada pesta kaut beras di Kilometer 394.4 Lebuh Raya Utara-Selatan arah ke Selatan berhampiran Behrang-Tanjung Malim di sini.
Pesta kaut beras pada pukul 9.15 pagi itu berlaku apabila beratus-ratus kilogram beras daripada sebuah treler membawa muatan beras tumpah apabila kenderaan berat itu merempuh sebuah lori membawa muatan pasir.
Akibat perlanggaran itu juga, kelindan treler membawa beras maut manakala pemandunya cedera parah.
Mangsa yang terkorban Hanafi Mohd. Daud, 19, manakala mangsa yang cedera, Ahmad Rozlin Ahmad Murad, 22.
Muatan pasir dalam lori itu juga tumpah. Pemandu dan kelindan lori pasir itu tidak cedera.
Pemangku Ketua Jabatan Ketenteraman Awam dan Trafik Selangor, Supritendan Ismail Ibrahim berkata, sebelum kejadian itu, dua buah kenderaan itu dalam perjalanan dari utara menuju ke selatan untuk untuk menghantar muatan masing-masing.



Sumber : Kosmo. Nape la semua org suka benda2 free nih.... [mama yana pun suka... akan tetapi bukan benda yg terang lagi bersuluh bukan hak kita....] Bukankah beras tu akan dimakan dan menjadi darah daging. Bukankah sewajibnya kita makan makanan yg halal punca percariannya...??? halal kah kalu begini...???

Tuesday, February 22, 2011

Movie...Movie...




Salam semua.... busy tak...??? keja mmg sampai bila pun tak habis.... tension2 hubby dok ajak tengok movie.... last tgk ari tu cite Harry Potter.
Ni skrg dok banyak kuar iklan kat tv cite nih.....




cite 'I AM NUMBER FOUR' cam best je tengok dia nyer preview.... nk tgk la rasanya.... dah dekat dah nih kan..... 24 feb nanti.... dipawagam terdekat ye..... hhhaaaa.... [iklan beb..]



Notakaki: Nak bawa bujang i ke tak hah...?? hhheeee.... takut dia buhsan je.... :)

Pelajar buta raih kejayaan



SELAYANG: Kekurangan bahan rujukan tulisan Braille di sekolah membuatkan pelajar cemerlang Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) kategori pelajar istimewa cemerlang (buta) sering berputus asa dan enggan meneruskan pelajaran.
Namun, bagi Mohd Rifaat Hussin, 20, bantuan rakan yang sudi membantu melaksanakan pembelajaran berkumpulan berhasil apabila diumumkan sebagai pelajar cemerlang seluruh negara.

Mohd Rifaat pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) St John, Kuala Lumpur, memperoleh keputusan 4A 1B berkata, kekurangan bahan rujukan membuatkan pembelajaran rumit, tetapi sokongan rakan setiap masa membangkitkan semangat untuk belajar dengan tekun.
Dia yang ditemani ibu, Rusni Ahmad, 53, dan bapa, Hussin Mat Shah, 53, memperoleh A dalam mata pelajaran Pengajian Am, Bahasa Malaysia, Kesusasteraan Melayu dan Pengajian Perniagaan, manakala B dalam mata pelajaran Syariah.

“Saya akan memperuntukkan dua jam setiap hari untuk mengulang kaji pelajaran selain berbincang dengan rakan sekelas serta bertanya kepada guru-guru,” katanya yang mahu menjadi seorang pendidik dan melanjutkan pelajaran di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). Manakala, Low Hong Ping, 21, pelajar cemerlang kategori istimewa spastik di sekolah sama memperoleh 4A dalam empat mata pelajaran termasuk Pengajian Am, Ekonomi, Pengajian Perniagaan dan Matematik, berkata dia menghadapi banyak dugaan sebelum menghadapi peperiksaan kerana dimasukkan ke hospital selama dua bulan akibat radang paru-paru.

Keadaan itu membuatkan dia nyaris berputus asa kerana ketinggalan dalam pelajaran yang diajar guru sedangkan tinggal beberapa bulan saja sebelum menduduki peperiksaan.

“Saya sedih dengan situasi berkenaan kerana hanya bergantung kepada pembelajaran di kelas. Saya tidak pernah pergi tuisyen kerana hanya bergantung kepada kerusi roda,” katanya yang mahu melanjutkan pelajaran di Universiti Malaya dalam bidang ekonomi.


Sumber : METRO. Bangga ngan mereka ini.. Kita yg lengkap anggota pun tak secermerlang mereka. Sejuk perut ibu....

Tiket penerbangan AirAsia serendah RM5

Tiket penerbangan AirAsia serendah RM5

SYARIKAT penerbangan tambang murah terkemuka, AirAsia menawarkan tiket penerbangan bagi destinasi domestik dan luar negara pada harga serendah RM5.
Ketua Komersial Serantau AirAsia, Kathleen Tan, berkata tawaran berkenaan dibuka sempena promosi Big Sale dan sejuta tempat duduk disediakan sepanjang tempoh promosi.
“Kempen berkenaan bermula hari ini dan pelanggan boleh melakukan tempahan sehingga 27 Februari ini bagi tempoh perjalanan dari 13 September depan hingga 29 Februari 2012,” katanya.
Menurutnya, kempen berkenaan diadakan sebagai menghargai pelanggan yang tidak jemu memberi sokongan sejak AirAsia beroperasi.
“Dengan tambang serendah RM5, kami yakin lebih ramai pelanggan berpeluang menjejakkan kaki ke destinasi impian,” katanya.
Tan berkata, setiap promosi AirAsia mendapat sambutan menggalakkan dan pihaknya yakin kempen terbaru ini akan membuahkan hasil sama.
“Ketika menjalankan kempen Mind Blowing Fare dan Free Seats, kami menerima maklum balas menakjubkan dalam 24 jam.

“Maka, berdasarkan reaksi sebelum ini, kami yakin kempen kali ini juga akan mendapat sambutan menggalakkan,” katanya.
Menurutnya, AirAsia turut melancarkan Bargain Hunters 101, senarai panduan bagi pelanggan yang ingin membuat tempahan sendiri.


Sumber: METRO

Ps: kalu la dapat jalan2 kan best.... tak pernah naik flight lagi nih.... [jakun sungguh mama yana nih kan....]

Pesanan Untuk Orang Cantik




Setiap orang adalah unik. Setiap orang ada kelebihan dan kekurangannya yang tertentu. Tidak ada manusia yang sempurna kecuali Rasulullah s.a.w kerana baginda telah ditentukan maksum. Selebihnya tidak terkecuali daripada sifat lemah, buruk, hina, sakit dan bermacam-macam perkara lagi.

Anda tidak perlu berasa susah hati lantaran gemuk, tidak menarik, terlalu rendah malah cacat. Biar bagaimana keadaan anda, anda tetap unik tanpa anda alam ini tidak akan sempurna.

Memang Allah swt menjadikan manusia pelbagai rupa dan gaya. Disitulah berkuasanya Allah swt. Dia berhak dan mampu buat apa sahaja mengikut kehendak-Nya. Kita tidak ada hak untuk mempertikai persoalan itu dan ini, mempertikai itu ini.

Anda mungkin merasa rendah hati melihat kekurangan-kekurangan yang ada pada diri anda. Nah, anggaplah ia suatu kelebihan. Jika anada berasa anda buruk, ia satu kelebihan yang tiasa pada orang cantik.Anda sangka kecantikan sentiasa membawa untung ? Tidak, tidak selalunya begitu.

Kadang-kadang kecantikan membawa kemusnahan. Setelah anda dikenali sebgai cantik, ketakutan anda terhadap keburukan lebih besar daripada jika anda semulajadinya buruk.

Orang cantik fobia menjadi buruk. Setiap kedutan diwajah akan dirawat dan setiap kedutan begitu menyusahkan diri. Saat menjadi buruk pasti akan tiba, bagaimana sicantik akan menghadapi hari tua mereka.Bukankah rasa susah yang tiada kesudahan?

Kadang-kadang semut yang diberikan sayap oleh Allah swt supaya dia boleh terbang dan menerjah api. Samalah halnya kadang-kadang seseorang manusia diberikan kecantikan supaya dengan kecantikan dia boleh berbuat sebanyak-banyak mungkar untuk diberi balasan yang setimpal diAkhirat.

Tontonilah filem-filem atau drama di TV. Kisah hidup orang cantik penuh duri.Jika anda buruk setidak-tidaknya anda bebas daripada sifak riak dan takbur.

Penghuni neraka kebanyakannya wanita sebagaimana sabda Rasulullah saw. wanita itu tentu yang cantik tetapi gagal memahami untuk apa kecantikan itu diberikan Allah swt kepadanya.Dan tidak terkecuali juga yang buruk sebab dia berterus-terusan mempertikaikan kerja Tuhan.

Siapakah penghuni syurga itu, barangkali yang cantik dan dia sentiasa faham kecantikan itu ukuran manusia. Cantik pada pandangan Allah swt ialah ketaatannya terhadap semua perintah dan larangan Allah swt. Barangkali yang buruk tapi dia faham Allah swt tidak memandang rupa paras tapi apa yang ada didalam hatinya.

Wahai orang cantik, orang buruk, orang rendah, orang cacat, semuanya itu hanyalah ukuran manusia dan ukuran manusia selalu tersasar.Hargailah diri anda sebab kewujudan anda membuktikan kekuasaan Allah swt. !!!

Notakaki: copy paste dr SINI. Apakah penting kecantikan luaran..?? Kecantikan dalaman adalah yg kekal.

Jadilah sebaik-baik wanita dan sebaik-baik umat ye kawan2.....

Monday, February 21, 2011

Hati tak syok




Salam pagi isnin buat kawan2 semua..... hati hari nih mmg tak syok sungguh... terasa hati nak lari dari office.... malas nak hadapi semua ini.... penat badan tak tertampung....sebab hati tak syok....

Malas gak nak cite kat sini... takut org menyampah... asik2 hal hati tak syok kan.... cuba cite benda2 syok sikit...kan...??? hhheeee....

Nak cite ke..??? ape nak cite....
Bujang Mama yana semalam br belajar tido sendiri.... br dapat katil baru katakan.... dia nak katil 2 tingkat... nak tido atas lak tu.... selama ni dodo mama dia je... dah masuk lima tahun kan... so ajar dia dodo sendiri...
mujur gak nak kalu tak susah gak kan.... semalam papa dia dodo bawah maman dodo atas.... risau gak pasal maman nih dodo lasak... takut jatuh katil... pulak tu dia sering bangun malas nak kencing kan... takut mamai terjun katil lak... naya je....
semalam mama tak boleh lena.... dah biasa kan sblm dodo borak2 ngan dia... dok tersedar2 je... jengah dia smlm... ok je dia.... alhamdulillah... :)
moga2 kekal la gitu...

Pagi td masa drive blh lak nak terlena.... oooopppsss... bahaya... sungguh mengantuk... dah la jem tak gerak2.... boring kan.... mau je pusing keta dan blk dodo... bestnyer...... monday blues eks..... :)

KWSP Umum Dividen 5.8 Peratus

20 Februari, 2011 14:52 PM
KWSP Umum Dividen 5.8 Peratus
KUALA LUMPUR, 20 Feb (Bernama) -- Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) pada Ahad mengumumkan kadar dividen 5.8 peratus untuk ahlinya bagi tahun kewangan berakhir Dis 31, 2010, naik 15 mata asas, berbanding kadar 5.65 peratus yang dibayar pada 2009.

Ia merupakan bayaran dividen tertinggi yang pernah dicapai dana persaraan itu iaitu sebanyak RM21.61 bilion, peningkatan 11.55 peratus berbanding bayaran dividen RM19.37 bilion pada 2009.

Pengerusi KWSP Tan Sri Samsudin Osman dalam satu kenyataan pada Ahad, berkata pencapaian itu menggambarkan tahun yang memberangsangkan di mana pendapatan pelaburan kasar dana persaraan itu mencecah rekod tertinggi dalam sejarah sebanyak RM24.06 bilion.

Ia merupakan peningkatan 39.76 peratus berbanding RM17.22 bilion pendapatan pelaburan kasar yang dicatatkan pada 2009, katanya.

"Pendapatan pelaburan memberangsangkan yang dicapai pada tahun 2010 dijana terutamanya daripada prestasi pelaburan ekuiti. Suasana kewangan dan ekonomi yang bertambah baik menyediakan pasaran dengan kecairan mencukupi lalu membenarkan aktiviti pengambilan untung sepanjang tahun," katanya.

"Bayaran dividen ini diperoleh setelah ditolak elaun rugi terjejas bersih ke atas aset kewangan, perbelanjaan pelaburan, perbelanjaan operasi dan caj berkanun serta bayaran dividen pengeluaran," katanya.

Samsudin berkata untuk bayaran dividen 2010, KWSP memerlukan RM3.73 bilion bagi membayar setiap satu peratus kadar dividen berikutan peningkatan dalam bilangan ahli.

Jumlah itu meningkat 8.67 peratus berbanding RM3.43 bilion yang dibayar untuk satu peratus kadar dividen pada tahun 2009, katanya.

Beliau berkata walaupun KWSP optimis bahawa momentum yang positif ini akan berterusan pada 2011, namun prospek untuk tahun ini akan terus bergantung kepada kekukuhan ekonomi domestik dan antarabangsa.

"Sebagai tabung persaraan, KWSP akan mengekalkan matlamat untuk melabur mengikut objektif strategiknya dan pada masa yang sama mengambil inisiatif pengurusan risiko yang ketat bagi menguruskan secara berkesan sebarang ketidak tentuan dan ancaman yang dihadapi," katanya.

Ahli boleh mendapatkan Penyata Kira-Kira KWSP untuk menyemak pengkreditan dividen 2010 melalui kiosk KWSP, kaunter atau i-Akaun mulai esok.

-- BERNAMA


Saturday, February 19, 2011

Morning or Afternoon...




Salam pagi sabtu semua..... Hari nih dah tenang kembali.... pasal.... tak keja hari nih.... dok umah... buat urusan umah yg tak pernah habis nih lagi baik dr memikirkan hati sakit kan...... 


Umah org bekerja like mama yana nih macam tongkah pecah ok.... [tak semua la kan.... org lain rajin2 kan.....angkat kening sikit.... ahaks....] mengemas sambil masukkan baju2 kotor dlm mesin basuh..... jemur kain.... menyapu plus mop umah...... melayan bujang yg macam2 kerenah dia.... kalu mama dia ada.... manjanyer melampau2 ye...... [kureng kasih syg kah...???]


pastu mengunakan tenaga menyentar bilik air...... hhhuuuu.... [kuat sgt ke wanita ini...hhhaaaaa....]
pastu ingat2 nak sentar bilik air lagi satu la...... [aduh byknyer planning tp skrg still dok mengadap lappy lg... bila nak siap urusan rumahtangga nih.... hhhaaaa...]






Notakaki: mmg sengaja tukar blog nih lebih kepada kewanitaan.... jiwa kacau wei.... hhheee....
oh ya.... jgn lupa klik kat HB mama nih ye.... kalu income lebih blh ambik bibik...... [bibik nan ado le...]


Friday, February 18, 2011

Lara Hati



Tak tau apa yg menbuatkan daku begini...... seakan terbang bila dengar lagu nih.... mungkin tak semua org dengar lagu2 indo... tp bagi daku melodi dan lagu itu tak ada sempadan..... hanya melodi..... seperti angin lalu... asyik dan indah.....




La Luna - Lara Hati Lyrics

Rasa takut kehilanganmu
Kini menjelma menjadi nyata
Ku tak bisa menghindar
Mungkin cintaku tlah usai

Kata maaf tak bisa menebus
Atas satu khilafku padamu
Kau merasa dikhianati
Kau putuskan untuk pergi

Reff:
Ku coba tersenyum saat kau pergi
Meski lara hati menangis melepasmu
Andaikan kau tahu
Betapa aku masih mencintamu

Kata maaf tak bisa menebus
Atas satu khilafku padamu
Kau merasa dikhianati
Kau putuskan untuk pergi

Back to Reff: 2x

Ingin rasanya aku memelukmu
'tuk terakhir kali sebelum engkau pergi
Namun ku takut tak mampu
Menahan air mataku




PS: sori teman2.... teringin seakan terbang diangin lalu.... hati tengah rawan dan sayu..... cari masa dan ketika utk terima kenyataan...



Tu dia... dah mai dah....




Gembiranyer dalam hati.... Thanks ye BA... nak tau nape mama yana happy...?? because of Ben Ashaari....
no...no... bkn sebab dia sudi jengah blog mama.... [sapa la mama yana nak dia jengah kan.....hhhuk... hukkk....]
sebab happy sangat pasal nih..... tgk kat SINI keh..keh.....





so kawan2... jom jengok blog kawan2 baru nak naik nih.... bukan ngorat tau.... tak sesuai... keh..keh....


Ps: nampak tak blog mama yana tuh..... no. 5 ye.... hhheeeee...... suka... masuk senarai jugak..... ingatkan takde dah.....

Pemakaian mempengaru​hi motivasi




Assalam kawan2 yg seingkali berulang2 menjengah blog Mama Yana yg tiada istimewanya.... tp mama yana tetap berbangga ngan apa yg mama yana ada skrg... terima kasih buat yg terus-terusan menyokong mama yana... sy hargainya sepenuh hati...:)

Tiap2 kali bangun pagi pasti akan tercari2 baju yg membangkitkan keseronokan utk bekerja... kawan2 gitu jugak ke..?? mama yana suka pilih baju yg selesa dan senang utk bergerak... selalunya slack ngan blaus la pilihan mama yana... tetapi seronok gak pakai baju kurung.... kureng sikit kebaya nih.... nak2 badan ngah naik nih.... hheee....

Warna2 baju kebanyakannya carca marba.... [campur2 kan senang... 1malaysia...hhhaaaaa]

Dari aspek saikologinya, pemakaian banyak mempengaruhi motivasi. Berpakaian kemas, bersih dan harum mempengaruhi emosi kita. Kita merasa yakin, teruja, lantas membuat lebih bersemangat. Betul tak...???
[perasan sungguh wei....]






Notakaki: Teringin pakai pelangi..... sungguh indah....

Thursday, February 17, 2011

Maman with english




Assalam.... tajuk je ala2 dok london ye.... mama yana tak reti nak menulis panjang lebar guna bhs inggeris ok... dulu sekolah tak tinggi mana...

Skrg bujangku dah sek kan... ambik dia hari isnin lepas.... masuk je keta... saja tanya dia... belajar apa kan... bercerita la dia.... masalah nyer mama dia tak faham..... sudah.....

Maman: maman belajar enlish ari ni.....kambing
Mama : ok... so cite apa teacher ajar kan....
Maman : hhhhhaaaa..[dia gelak dulu ok...] cikgu ajar kambing.... eeeerrrr.. lembu la ma.... dlm enlish...
Mama : lembu tu dlm english 'cow' kan...??? senyum sambil drive..
Maman : cikgu ajar 'wha is yo name....enlish..' [sori ye ejaan nyer lebih kureng ok...]
Mama : ooooo... 'what is your name' ye.... ckp la 'my name is aiman hakimi...'
Maman : bukan la ma.... dia ckp lembu....
Mama dlm hati [sudah ape benda la nih wei...]
Mama : apa lak gitu..... apasal lembu lak....
maman pandang luar dan tunjuk lembu smbl kata
Maman : tu lembu ma... enlish..... 'wha is tis enlish'
Mama : mmg la lembu tu... english panggil 'cow' la... cikgu ajar apa...??
Maman : cikgu ajar 'wha is tis enlish la ma... lembu..'

Pening seketika... apakah motif anakku ckp nih wei..... sakit kepala dah...


Notakaki: kalu dah mak tak faham... macam mana nak ajar nih.....

Denda baru trafik

Denda baru trafik
Oleh Hayati Ibrahim

PUTRAJAYA: Berkuatkuasa 1 Mac, kadar kompaun kesalahan trafik di bawah Akta Pengangkutan Jalan (APJ) 1987 yang dikeluarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), pihak berkuasa tempatan (PBT) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan diselaraskan.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha berkata, pelaksanaan kadar baru kompaun itu berikutan keputusan kabinet menyusun semula kesalahan lalu lintas daripada tiga kategori kepada empat kategori, iaitu mengikut kelas kenderaan; tahap keseriusan dan jenis kesalahan; nilai kompaun bertambah mengikut tempoh pembayaran kompaun dan kompaun berganda akan dikenakan terhadap pemandu yang melakukan kesalahan berulang.

Berikutan itu, Cho Ha pengguna jalan raya yang gagal menjelaskan kadar kompaun dalam tempoh 15 hari akan dinaikkan daripada RM150 kepada RM200, seterusnya dinaikkan kepada RM300 sekiranya tidak dijelaskan dalam tempoh 30 hari.

Sementara pemandu yang gagal membayar saman dalam tempoh 60 hari pula akan diheret ke mahkamah.

"Pemandu yang menyumbang kepada kemalangan, kesesakan lalu lintas dan kesalahan berkaitan perkhidmatan teksi, kadar kompaun maksimum sebanyak RM300 akan dikenakan dan ia tidak akan dikurangkan walaupun dijelaskan lebih awal.

"Bagi tiga kategori kesalahan lebih ringan, kadar kompaun lebih rendah akan dikenakan sekiranya saman dibayar lebih awal," katanya pada sidang media selepas menghadiri Majlis Rumah Terbuka Tahun Baru Cina kementeriannya di sini, semalam.

Hadir sama, kedua-dua timbalannya, Jelaing Mersat dan Datuk Abdul Rahim Bakri.

Cho Ha berkata, kadar kompaun berganda akan dikenakan terhadap pemandu yang melakukan kesalahan berulang membabitkan kesalahan serius dalam kategori pertama, kedua dan ketiga atau kombinasi daripada mana-mana kesalahan daripada kategori berkenaan sebanyak tiga kali atau lebih dalam tempoh dua bulan daripada melakukan kesalahan pertama.

Katanya, penunggang motosikal di bawah 250cc juga diberi kadar kompaun lebih rendah berbanding kenderaan lain di bawah kesalahan kategori pertama. Beliau berkata, pemandu yang disaman tidak akan dikenakan mata demerit di bawah Sistem Demerit Kesalahan Jalan Raya (Kejara) sekiranya mereka menyelesaikan saman tertunggak dalam tempoh tiga bulan.

"Satu daripada sebab mengapa mereka yang disaman enggan menjelaskan bayaran kompaun kerana bimbang dikenakan mata demerit dan kemungkinan lesen memandu mereka digantung atau dibatalkan," katanya.

Sumber : Metro


Notakaki: Bila la cik abe nak gi bayar saman tuh wei.... gamok kel tak gerak mano pulok mama yana pas nih.....




Kehidupan : Anak Berumur 6 Tahun Menjalani Kehidupan Sendiri !



Kisah yg menyentuh hati Mama yana.... terfikir jika anak tercinta harus melalui hidup sebegitu sukar....

Anak ini bernama Ah Long, baru berumur 6 tahun namun telah kehilangan orang tuanya karena penyakit AIDS. Dia dilahirkan dengan HIV dan tinggal di gubuk milik orangtuanya di Propinsi Guangxi, Cina.

Ah Long harus menjaga dirinya sendiri karena kebanyakan orang takut untuk mendekat. Satu-satunya teman adalah anjingnya. Ah Long punya nenek berumur 84 tahun namun sang nenek tidak mau dia tinggal bersama cucunya.


Dia tidak diperbolehkan ke sekolah, karena para orang tua murid 'berjanji akan membunuhnya" jika ia datang ke sekolah dan bermain dengan anak-anak mereka, bahkan Dokter juga tidak mau mengobati luka-lukanya.




Biro Sipil setempat menyediakan dana sebesar 70 yuan per bulan atau sekitar Rp 90.000 per bulan.
Jumlah ini tidak cukup untuk anak kecil seumur Ah Long untuk hidup.

Ah Long menjalani kehidupan sendiri. Dia menanam cabai , daun bawang dan memelihara ayam.
Dia mencuci dan memasak sendiri. Dia tidur dan bermain dengan anjingnya.



Ada juga yang bersimpati dengan Ah Long dengan memberikan pakaian, makanan dan selimut bekas. Ada yang memberikan Ah Long 20 kilogram beras dan 5 kilogram mie, ada juga yang membawakan dia sebuah surat kabar mingguan untuk mengikuti berita dunia terbaru.











Notakaki: Copy dan paste utk menyedarkan diri sendiri.... bukan hanya kita yg menjalani hidup yg sukar... malah org lain lebih dari kita....Minta dijauhkan musibah sebegini.... sayu hati... dugaan mu sungguh berat buat insan kerdil ini ya Allah....

3 Sebab Dominan Kenapa Anda Hilang Motivasi







Motivasi adalah penggerak diri Anda berusaha.

Berikut adalah 3 sebab dominan kenapa Anda hilang motivasi.

1. Anda tak yakin usaha Anda boleh berjaya – Anda tak percaya Anda boleh buat.

2. Anda kehilangan fokus – Anda keliru apa yang nak dicapai.

3. Anda kehilangan arah – Anda tak tahu apa nak dilakukan.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...