Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Monday, July 30, 2012

Bonus...!!! Rezeki Ramadhan

slm..^_^




Melompat gumbira.. wlpun begitu.. melompat dlm hati jew ye.. ai kan puasa nih.. hehehe.. sebab apa ai melompat gumbira dlm hati..?? sebab br tgk payslip dan tertera kat kertas tuh ada pemberian bonus.. hahaha.. gumbira tak..?? sure la kannn.. rezeki tak sangka2 kan... gamaknya berkat sabar sikit2 mama nih tuhan rewardkan sikit kat mama.. alhamdulillah...

kalu ada membaca blog nih dr dulu kompom faham mengapa mama gumbira.. well.. ai cite sini sikit2 yer.. mama masuk office baru nih bulan lepas.. bulan june... sebab bereti tempat lama ada kerana kenaikan gaji dr bulan 1 smpi la sekarang (dgr2 bln july nih diorg nak kasi la) tertungak... kira cam janji manismu la.. keja banyak, projek ada je tp byk pembayaran tertungak dr pihak luar.. yg jadi mangsa pekerja cam kita la kann.. kalu staf yg pernah kuar pastu masuk blk office tuh kasi kelebihan melebihi staf yg tak bergerak setia berkerja situ.. manakah keadilannnnnnnn.. kannn.. hahaha

bila dpt kerja nih, mama redha dan tawakal jew.. masuk je sedangkan lain sikit dr biasa buat dan kena start dr bwh blk... huhuhu... tp tuh la kannn.. dlm redha ngan tak redha dan merungut2... merungut psl sakit hati ngan office lama.. psl sanggup melukai hati ini.. tgk2 office br ai nih boleh kasi bonus (br masuk sini 2bln uols)... macam nak lawan ngan org goverment jew kannn.. hehehe.. alhamdulillah... rezeki dibulan ramadhan kann.. wlpun tak banyak tp ok la dr takde.. seronok la kannn..




~Rezeki tiba2 nih buatkan terfikir.. mengapa la aku takleh nak sabar lebih.. manisnya jika lebih sabar dan berfikiran positif.. apa2 pun alhamdulillah.. ~








Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

Friday, July 27, 2012

Resepi Berbuka Puasa

sumber : email.


~Pakat2 cuba ye.. sedapnyer kannnn...~



Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

Zakat Fitrah


Doa Ramadhan ke 7

"Ya Allah bantulah aku untuk mengerjakan puasa dan ibadah malamnya. Jauhkanlah aku daripada dosa-dosanya. Dan berilah aku zikir untuk mengingati Mu secara berterusan, dengan taufik (petunjuk) Mu wahai pemberi petunjuk kepada orang yang sesat."




sumber : email.






Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)


****************************

Thursday, July 26, 2012

Dah Order Biskut Raya..??

slm...^_^

Diam tak diam.. bising tak bising.. dah masuk puasa yg ke lima.. dah order biskut raya ke..?? hahaha
Nih bukan nak meniaga.. saja nak sembang2...

Macam2 biskut ai main tunjuk jew.. tak jadi nak membuat dah.. hahaha.. kan ai ada heboh nak membuat BISKUT.. kononnya laki nak beli oven.. nan ado yg puan-puan.. hahaha.. mungkin tahun hadapan.. kah..kah.. buat malu kompeni jew kannnnn


Biskut nih mama dah order.. masa rasa kiranya sedap la.. diharapkan lepas dpt nnt sedap la jugak... hehehe



yg nih pun WAJIB.. fav giler nih.. hahaha..
pic dia menarik kannnnn..



biskut nih zaman2 remaja rajin buat.. tp tak order ini tahun... :)
makan kat umah org jew la.. sapa nak jemput mama beraya kat umah dia... hahaha..
~bajet diva sungguh.. hahaha



nih pun dolu2 rajin buat.. sebab senang.. hahaha
tp takde order pun..
mungkin cari kat org lelong biskut raya masa dekat2 raya nnt..
mesti murah2 kannnn


biskut raya kah..?? hahaha
gurau jew..



yg nih mengimbas kenangan ngan adik2.. sama2 dok buat.. rindu saat itu..:)
hhmmmmmm



hah.. ini pun sy order.. biskut ais-krim.. rasanya cam ais-krim.. percaya kah anda...???
hahaha



So.. kira-kira 3 jenis sy order.. semuanya sedap belaka.. anda.?? order berapa jenis..?? cer share sini.. meh la.. eh.... ada kemungkinan ke akan bertambah biskut raya mama.. ?? hahaha


pic from google.





Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)

****************************

Wednesday, July 25, 2012

Puasa Hari Keempat

PERBETULAN....... KESILAPAN INFO...  UMUR MAK SEBENARNYA
 52+10=62. HARAP MAKLUM

Salam...^_^

Semalam mama balik awal.. sempat cuba jalan2 cari pasar ramadhan.. hehehe.. sebenarnya mama nih jenis jakun sikit.. jika jalan yg tak biasa lalu/pergi sure risau sesat.. hahaha.. takut gak nnt buka puasa tepi jalan.. kannn susah tuh... :)

alhamdulillah berjaya.. boleh repeat lg nih.. kihkihkih



kek sumbangan kami.. share2 katanya.. :)


Dan semalam adalah berday MAK yg ke...52... mak mentua mama.. moga sihat bahagia MAK.. kami nih tumpang2 bahagia ye..:)

mama sebenarnya dah berapa hari dok imagine menyidam makan kek secret recepi... mengidam takleh blah... hahaha.. semalam dpt kek tuh tp takleh masuk dah.. konyang takleh bergerak.. cam ular sawa dah.. hahaha.. skrg dok teringat blk.. alahaaaiiii






Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

Tuesday, July 24, 2012

10 Amalan Tingkatkan Darjat



sumber : fb.





~Dugaan harini.. sakit tangan kembali menyerang.. doakan kesihatan mama semakin baik ye.. amin...~






Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)


****************************

Monday, July 23, 2012

15 pintu syaitan yg ada di dalam diri kita



sumber: email.



~takleh ckp banyak.. banyak tenaga diperlukan utk siapkan kerja yg tak mungkin akan siap harini.. hehehe.. wlpun office kasi balik awal tp disebabkan masuk lewat dan sanggup ambik rehat smpi sejam (utk tidur) makanya balik lewat.. sian kannnn.. hehehe..~




Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

Saturday, July 21, 2012

Jadual Buka Puasa 2012







*sekadar pengkongsian buat ingatan semua..... *





Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau... 


muah... muah.. ;) 


 ****************************

Friday, July 20, 2012

Afwan Ya Ramadhan..​..

Assalamualaikum wbt

Do'a malaikat Jibril menjelang Ramadhan "Ya Allah tolong abaikan puasa ummat Muhammad, apabila sebelum memasuki bulan Ramadhan dia tidak melakukan hal-hal yang berikut:

* Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua orang tuanya (jika masih ada);
* Tidak berma'afan terlebih dahulu antara suami isteri;
* Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang sekitarnya”.




Maka Rasulullah pun mengatakan Amiin sebanyak 3 kali. Dapatkah kita
bayangkan, yang berdo'a adalah Malaikat dan yang meng-amiinkan adalah
Rasullullah dan para sahabat , dan dilakukan pada hari Jumaat.



Oleh itu SAYA TERLEBIH DAHULU MEMOHON AMPUN/MAAF
jika ada berbuat kesalahan, baik yang tidak disengajakan mahupun yang disengajakan, yang kecil apalagi yang besar,  semoga kita semua dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T,  InsyaAllah.


 
Ikhlas,
suliana aka mama maman
dari Suka Duka Mama Yana blog.



~Copy paste dr email dan edited by me...~



Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

Thursday, July 19, 2012

Tak sabar nih.. ;)

Slm

Tak sabar nak mkn free.. Wlpun mama atas pagar tp disebabkan spain menang.. Makanya bos tetap belanja makan.. Hehehe.. Dpt la berasa makan hotel.. *cam tak pernah kannnn.. So jakun.. Ahaks..*

Kalu ai sempat sedar diri nnt.. Ai snap pic yer.. Kalu tak.. Ai sori.. Ahaks..

Daaaaaa...




*gumbira wlpun masih proses menahan sakit.. Hehehe..*



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, July 18, 2012

Tudung

Slm...

Nak cite suatu kisah kehidupan... seorg teman... pangkat adik dr mama.. mengambil keputusan berhijab... pakai tudung..  mama happy dan diharapkan kekal dan istiqamah....

dia berterima kasih pada mama... katanya, nasihat dan teguran mama membuatkan dia nak berubah... tak sangka bila dia ckp begitu sebab bagi mama sendiri rasanya takde la mama nih seorang muslimah yg baik pun... masih jugak mencari ilmu.. masih jahil... 

katanya... bila kenal mama... dia rasakan mama nih suka nak tegur dia secara ikhlas.. katanya dia terpanggil bila dengar ceramah agama (tazkirah) mama..... hahahaha.... sedangkan mama sendiri sekadar meluahkan apa yg dirasakan perlu...jika tegur dia pun sebab dia suka tanya pendapat mama yg tah apa tah.... hehehe

bila dia tanya so mama jawab je la apa yg mama tau... kwn2 lain pun sama2 betulkan jika salah.... kalu tak tau suruh dia tanya org lain yg lebih arif.... tak tau yg rupanya dia mengambil berat setiap apa yg kami katakan..... :)

katanya... dulu jika dia lepak dgn geng sebaya dia.... byk dok sembang benda2 yg lebih terarah pd artis la, mengumpat la dan sebagainya la.... biasa la org muda kannn... campur ngan geng2 binik org nih, ruang bicara kami byk kepada kemasyarakatan... soal hukum halal haram... soal hukum batas aurat... hukum rumahtangga.... hahahaha... hal anak2 dan yg pentingnya ibuk2 la kannnn.... hehehe






*bukan la 'suci' sgt.... bab bergossip pun boleh tahan gak kami...hehe...*









Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau... 


muah... muah.. ;) 

****************************

WW | Beza Lelaki & Wanita :)


sumber: email.

Sesungguhnya wanita lebih garang berbanding lelaki.. hehehe





Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

Tuesday, July 17, 2012

Nikmat Tuhan

slm....



sakit mendatang tak diduga.... terlintas difikiran ini.. adakah nikmat tgn kananku hanya sekadar setakat umur 34thn... tak dpt terima kenyataan... masih byk ingin aku lakukan... kerja dan urusan hidup masih ingin aku teruskan...


banyak dosaku yg silam hingga diduga sebegini... atau dugaan pehapus dosa...??? dugaan yg terasa langit jatuh menimpa kehidupanku.... kegiatan ku mungkin dulu terbatas tp kini lg2 la terbatas malah terpaksa pulak bergantung pada org lain.... mungkin kehilangan kerja dan segala hutang terbeban dibahu papa (tak mungkin papa mampu....) dan impianku mungkin akan terbang melayang ditiup cabaran hidup.... adakah dapat aku redha... berlapang dada...


bebanan aku yg tak dpt setelkan urusan diri dan bebanan utang....semuanya dibahu papa...??? rasanya kami akan jadi seperti org asing dinegara sendiri... tersempit dan terpinggir.... masa depan kelam.... dan risau ttg maman.... aduh...
kalut difikiran....


apa ada jalan utk aku.....?????








Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau... 


muah... muah.. ;) 


****************************

Bila tak pandai jaga diri... sakit sendiri je la..

Salam......

title takleh blah...... hehe

yes... skrg tuan blog tengah menghadapi sakit sengal kat tmpt patah dulu... sengal kat tgn kanan mama...


bila tgn kanan sakit. susah la juga buat mama... maklum la mmg guna tgn kanan lebih... tuh la gamaknya sakit nih... over excess kot.... :)


nih taip tab pun lama giler... haha...kalu salah taip sori yer..

doakan mama akan ok yer... nih nak drive pun tsk tau lepas ke tak.. semlm nak mengaru pun kena minta tolong org... sian kannnn.... huhu...




maafkan entry minta simpati.. bukan apa.. nak mengadu jew pun.... tau bukan boleh tolong apa pun... mengadu pastu org prihstin... sejuk sikit hsti... hehe








Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau... 

muah... muah.. ;)

 ****************************

Monday, July 16, 2012

Final Masterchef Selebriti Malam ni..






Perhitungan antara



dengan



Sapa menang..??

jom sama2 saksikan kat Astro Ria (Saluran 104) pukul 9mlm.

tgk jangan tak tengok.. ahaks..


Mama..?? sure la sokong abam fazley... hehehe.. oopppsss.. dato' fazley.. :)






Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)


****************************

Saturday, July 14, 2012

Nak main intagram jugak :-P








sambil dok layan bola

kelantan vs sarawak....

mesti kelate menang kannnnnnnnnnnnn

:-p





Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau... 

muah... muah.. ;) 

 ****************************

Ini Jantung Saya..!!




**FYI : pic from email.



Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)



****************************

Friday, July 13, 2012

Rindu Bertamu

slm..

boring2 keja.. termenung seketika.. tiba2 teringat kat DIA.. rindu pulak.. lama tak jumpa.. huhu

dulu.. masa belajar buat degree tak habis. mama baik ngan DIA.. sama2 susah. blajar pun susah.. maklum la terkejar2 dengan keja dan belajar. dia keja kat seremban.. lg jauh dr ai yg kat kl.

eh.. masa tuh ai mengangur. berenti keja lepas daftar masuk kat intitusi pengajian tinggi.

dok kl, belajar kat shah alam.. so fikir punya fikir.. baik berenti dan cr keja lain kat shah alam. berenti pun 24jam psl takmo kena bambu kacau ngan bos. bos dulu saiko, org berenti pun dia mari kacau.. siot je tau. dia akan tanya macam2 dan suruh buat keja banyak2 sebelum kau blah.. saiko kannnn

bila tak keja.. income takde, so jimat tahap baban la.. duit simpanan pun takde byk.. keja pun masa tuh br dekat setahun.. so imagine la berapa juta duit simpanan ai.. ahaks..

kalu ada duit pun.. duit utk byr rumah sewa (1 rumah bagi 3 org).. pastu duit utk naik bas ngan lrt utk ke kelas... makan lak satu kali.. itupun lepas kelas.. huhuhu.. kelas abis kul 10@11mlm.. aduhai... mmg highmantenance betul la time tuh...

nasib baik ada boifren.. kiranya ai kawin dia sebab nak bayar hutang budi la lebih kurang.. eh.. sapa suruh buat baik sgt ngan ai.. eh.. sapa yg berbudi nih.. hahaha..

balik kelas boifren ada tunggu ambik ai.. tuh plus dating la tuh.. makan sama2.. supper ok.. hahaha.. tuh pun byk kali bakal mak mentua call.. mencari anak dia tak balik2.. hahaha..

eh.. merapu kemana nih.. cite pasal kawan ai la bukan psl boifren.. huhuhu.. cepat lupa diri tul la..

kawan sy nih.. namanya NISA.. baik orgnyer.. selama kawan ngan dia, ai byk la jadi tukang dengar keluh kesah dia psl bebanan keja.. huhuhu.. tp suatu haritu.. dia tiba2 tanya,

yana.. kau kan tak keja kannn.. camne kau hidup eks.. ke dah keja..??

eh.. belum keja lg.. masih mencari.. susah gak nak dpt keja kat sini.. hehehe

kau dah pindah sini ke..??

tak lg.. nak cr rumah lg nih..hehe

kau nih.. relax je.. mesti kau susah eks..

susah tp nak buat camno.. cabaran hidup..

tiba2.. dia ulurkan note rm 50 dua keping..

katanya..

aku tau kau susah tp kau taknak minta tolong ngan kawan..
aku tolong sikit2 boleh la..

eh..eh.. nisa.. aku.. takyah la..
aku tak tau nak byr bila nih.. aku tak keja lg nih

takpe, bila2 kau bayar la..

magik.. betul2 magik.. kawan dlm masa 2 minggu dia boleh faham keadaan aku.. sedangkan teman yg kununnya teman baik bertahun2... dok serumah... buat2 tak nampak jew.. sedih aku..

tp sebagai manusia, ai tak suka meminta2, jika mmg dia care.. dia boleh faham keadaan ai.. tp maybe dia marah.. sebab sebelum ai ketatkan niat utk sambung belajar.. dia dah tanya, betul2 ke kau nekad nih.. susah tau..!!!

 

yes.. sendiri cari psl.. sendiri tanggung la kannnnnnnn... *besh friend kah itu..???*



Rindu kat NISA.. sungguh rindu.. kalu boleh terbang.. dah terbang cari dia... huhuhuhu








Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)


****************************

LARANGAN MELIHAT AURAT WANITA

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan dari Abu Said Al-Khudri, Rasulullah S.A.W bersabda, “Seorang lelaki tidak dibolehkan melihat aurat lelaki lain dan wanita melihat aurat wanita. Dan tidak boleh seorang lelaki tidur dalam satu selimut dengan lelaki lain begitu juga dengan wanita”.


Imam Nawawi mengatakan ia merupakan larangan haram hukumnya apabila di antara keduanya tiada pemisah. Ia menunjukkan larangan penyentuhan aurat antara bahagian tubuh baik lelaki mahupun wanita. Hal itu telah menjadi kesepakatan para ulamak. Banyak orang menganggap ia suatu perkara remeh di mana ramai orang yang mandi dalam satu bilik mandi. Kerana itu, hendaknya setiap orang menjaga pandangan, tangan dan anggota tubuh dari aurat orang lain, serta memelihara auratnya jangan sampai dilihat dan disentuh orang lain. Dan apabila melihat orang yang mengabaikan hal itu, maka hendaklah mereka menjauhi dan memperingatkannya.


Larangan ini juga merangkumi tidur seorang wanita dengan wanita lain dalam satu tempat tidur tanpa berpakaian sehingga mengakibatkan aurat kedaunya tersentuh atau terlihat. Ia termasuk dalam perbuatan haram dan merupakan langkah awal kepada perkara maksiat. 


Batasan aurat yang harus ditutupi oleh wanita Islam bagi wanita Islam lain adalah dari pusat hingga ke lutut. Manakala dengan wanita bukan Islam pula sama seperti aurat wanita dengan lelaki yang bukan mahram.


Tetapi banyak wanita yang menganggap perkara ini remeh atau tidak mengambil tahu langsung. Banyak terjadi seorang wanita Islam dengan tidak malu membuka auratnya dihadapan teman baiknya kerana menganggap mereka bersamaan jantina. Bukan mustahil juga ada dikalangan mereka yang membantu rakannya mencukur bulu kakinya bahkan bulu kemaluannya. Semua itu merupakan perbuatan yang jelas dilarang syariat. Wanita mengangkat darjat wanita di tempat yang tinggi. Bukan sekadar di hadapan lelaki bahkan di kalangan kaum sejenis mereka juga mempunyai adab-adab yang perlu diikuti.


Source: al-Muslimah, BIL 228, SAFAR – RABIUL AWAL 1432




~Copy paste dr email. Buat peringatan diri sendiri yg kurang ilmu.. ~





Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

Thursday, July 12, 2012

Maddi Jane - Price Tag (by Jessie J) with lyrics

Hidup tanpa wang.. susah
tp jika be'raja'kan wang.. lagi susah..


Enjoy..!!!











Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)


****************************

Thursday Thinking | Aku Bersyukur








Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

Wednesday, July 11, 2012

Biskut raya vs oven raya

Slm

Smlm bercerita laki binik.. Psl hal kuih raya.. Si laki dah order biskut raya sudah..

Mama : jgn lupa order tat nenas ngan almond london skali.. Dap tuh..

Laki : blm ada yg nak ambik order lg kuih tuh.. Tgk la dulu..

Mama : order tau jgn tak order.. Thn nih mama tak ada yg jual kuih raya tau.. [Tipu semata.. Ahaks..]

Laki : tgk le nnt yer [muka dah penuh kesat dan benggang.. Psl kalu dia order dia kena byr.. Hahaha]

Mama : kalu tak.. Beli jew la oven tuh.. Mama buat jew.. :p

Laki : tau ke awk.. Jom kita gi beli terus... Kihkih [ buat muka tak percaya]

Mama : tau la.. Dulu masa anak dara mama la tukang buat kuih.. Tanya tokma kalu tak caya.. Ele..

Laki : papa nak beli oven.. Nak tgk mama buat ke tak...

Mama : [muka eksited] ooo nnt mama ngan maman bergentel biskut la pasni.. Hehehe

Maman : apasal lak maman.. Mama nih

Mama : yer la.. Maman kena tolong mama la... Kan maman sorang jew anak mama..

Maman : ala.. Mama nih..



*masih menanti bilakah oven yg dijanjikan akan menerjah dapur mama.. Hahaha.. *

>>>Jwpan yg mama suruh teka pg td adalah... Buah sentul.. Hehehe.. Ada gak yg terer ye.. Tahniah..
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

WW | Teka buah apakah???

Teka jgn tak teka.. Hehehe

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, July 10, 2012

Menyentuh hati

Slm..^_^

Maybe ada yg tertanya.. mengapa 'only god knows why'..??? cam takde lagu lain.. ?? banyak sebenarnya... hehehe

tp entah la..  lagu itu yg menyentuh hati.. ahaks..

hanya allah tau apa dlm hati ini.. gumbira.. sedih.. pilu.. semuanya.. makanya harus la aku bersujub dan mengabdikan diri pada NYA..

Harini keja dengan agak tenang.. wlpun keja banyak.. tp hati ada sikit senang psl takde dibebankan utk menjadi tutor tak berbayar.. bukan taknak ajar tp masalahnya keja ai jadi slow dan takleh nak perform well.. ai kan masih dlm proses penentuan.. hehehe..

Maman pun arini nampak ok.. lega. alhamdulillah.



Masuk pg tadi.. ambik mood mengemas meja dan belek2 apa harus dibuat.. syok lak rasanya dpt menikmati keindahan hari nih dengan berkerja sedangkan semalam seakan2 diri dah jadi bibik dah.. eh.. gurau je tau..




meja kemas br syok keja.. hahaha

cam la selalu kemas..

kihkihkihkih




Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...



muah... muah.. ;)



****************************

Only God Knows Why


I've been sittin here
Tryin to find myself
I get behind myself
I need to rewind myself
Lookin for the payback
Listen for the playback
They say that every man bleeds just like me
And I feel like number one
Yet I'm last in line
I watch my youngest son
And it helps to pass the time
I take too many pills it helps to ease the pain
I made a couple of dollar bills, but still I feel the same
Everybody knows my name
They say it way out loud
A lot of folks fuck with me
It's hard to hang out in crowds
I guess that's the price you pay
To be some big shot like I am
Out strecthed hands and one night stands
Still I can't find love

And when your walls come tumbling down
I will always be around

Yeah
As it...hey

And when your walls come tumbling down
I will always be around

People don't know about the things I say and do
They don't understand about the shit that I've been through
It's been so long since I've been home
I've been gone, I've been gone for way too long
Maybe I forgot all things I miss
Oh somehow I know there's more to life than this
I said it too many times
And I still stand firm
You get what you put in
And people get what they deserve
Still I ain't seen mine
No I ain't seen mine
I've been giving just ain't been gettin
I've been walking that there line
So I think I'll keep a walking
With my head held high
I'll keep moving on and only God knows why

Only God
Only God
Only God knows why, why, why, why
Only God...knows...why, why, why
Only God knows why
Take me to the river edge
Take me to the river, hey hey hey

by : kid rock




~Takde maksubkan apa2.. sekadar mengisafi diri.. :) ~




Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

Monday, July 9, 2012

Surirumah tangga..???

Slm..

Harini.. Cuti.. Ada hal yg tak dpt dielakkan.. Tp jadi benda lain lak... Maman demam.. Muntah2.. Mkn ubat pun takleh.. So jd babysitter arini.. Sambil2 tuh mengerjakan umah yg senantiasa bersepah nih.. Huhu

Td disingki.. Terfikir.. Mengapa mama takleh jadi surirumah sepenuh masa..?? Sebabnya.. Penatnya kerja sbagai surirumah.. Banyak betul kejanya.. Tak pernah habis.. :(

Rasanya sapa2 yg jadi surirumahtangga sepenuh masa adalah wanita gagah dan kuat.. Tahniah uols.. Mama hanya mampu bertepuk tangan menandakan mama nih mengagungkan kekuatan wanita seperti anda... ;)

Bisakah mama jadi seperti anda... Insyaallah.. Semuanya bermula dr kita sendiri kannn... Tp rasanya mama takleh jadi sesempurna ibu2 yg lain... Byk ilmu rumahtangga kena didalami.. Ahaks.. :)

Semoga anak makin sembuh dan mama boleh bekerja dgn hati tenang.. ;)


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Saturday, July 7, 2012

Bloglist kakcik seroja

slm..... :)

Dah lambat tp nak gak join..... boleh la ye kakcik.... hehehe



bagi sapa2 yg nak join masukkan blog korang kat bloglist kakcik.... jom la sama2..... hehehe... cuba je wlpun dah lambat...... :)





Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau... 

muah... muah.. ;)


 ****************************

Friday, July 6, 2012

Lemak Perut Tak Selalu Buruk


KOMPAS.com - Muffin top, belly fat, perut buncit, apa pun namanya pasti Anda tak ingin memilikinya.Tetapi sebuah penelitian baru menemukan bahwa lemak di bagian perut tak selalu buruk.
Sebuah studi dari Loyola University Chicago, AS, mengungkap bahwa lemak tertentu di dalam perut memainkan peranan dalam mengatur sistem kekebalan tubuh. Para peneliti percaya temuan ini bisa dikembangkan menjadi obat baru bagi pasien transplantasi organ dan pasien dengan penyakit autoimun seperti lupus dan penyakit crohn.

Lemak perut yang diidentifikasikan peneliti disebut omentum, selembar jaringan lemak yang terikat di perut yang menggantung di bagian depan usus. Jaringan ini  merupakan bantalan pelindung. Omentum adalah salah satu depot penyimpanan lemak utama dalam tubuh, dan mengental sebagai lemak menumpuk, mengembangkan kulit perut tergantung jumlah lemak yang tersimpan.

"Bentuknya seperti apron dan melebar layaknya adonan pizza," kata Makio Iwashima, Associate Professor, University Loyola, Department of Microbiology and Immunology. Iwashima juga salah satu ilmuwan di belakang penemuan ini.

"Meski fungsi fisiologisnya belum jelas, akan tetapi para dokter sejak beberapa tahun lalu sudah mengetahui bila menempelkan omentum pada organ yang rusak bisa membantu proses penyembuhan organ tersebut," tutur Iwashima.

Dalam riset teranyarnya, Iwashima mendemontrasikan temuannya dengan menggunakan tikus sebagai model. Dalam demonstrasinya, omentum memiliki tiga tipe lemak yang berperan dalam penyembuhan jaringan tubuh: sel yang bisa mengganti dan meregenerasikan jaringan yang rusak atau mati. Tipe kedua, sel yang mengurangi peradangan akut. Ketiga, sel-sel yang mencegah respons imun yang tidak perlu.

"Kami sekarang memiliki bukti bahwa omentum bukan sekadar lemak di perut," kata Iwashima. "Berdasarkan data ini, kami mengusulkan bahwa fungsi utama dari omentum adalah untuk merekrut dan memperluas sel yang mengkhususkan diri dalam penyembuhan jaringan dan regenerasi."

Temuan ini akan membantu pengembangan metode efektif  penyembuhan jaringan dan mengurangi respons imun yang tidak diinginkan. Diharapkan di masa depan obat baru dapat dikembangkan dengan efek samping yang lebih sedikit daripada obat penekan kekebalan yang tersedia saat ini.

Tentu saja jika Anda memiliki lemak perut lebih banyak daripada yang diinginkan, maka diet sehat
dan olahraga sangat dianjurkan. Lemak yang berlebih di sekitar pinggang dapat berdampak pada kesehatan secara keseluruhan. Ingat, ukuran pinggang lebih besar dari 94 cm untuk pria atau 80 cm untuk wanita merupakan indikator timbunan lemak internal, yang dapat melapisi jantung, ginjal, hati, dan pankreas, dan meningkatkan risiko penyakit kronis.


Sumber: email.


~Sharing is caring.. wlpun bahasa luarbiasa.. tp bisa faham kannn.. hahaha..~





Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)




****************************



Thursday, July 5, 2012

Tak Nak Kapel la..


suweettnyer kannn... :P


pic from email.



Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...



muah... muah.. ;)



****************************

Belanja sudah..!!!

Slm..^__^

Polisi office br.. First pay wajib belanja makan satu office... So belanja sudah.. Fuhhhh... Lega.. :)


Belanja nasi briani.. Sedapppp..!!!!
Hehe.. Share ngan kwn yg sama2 masuk sini.. ;) lg lega kannnnnn..


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, July 4, 2012

WW | Siap sudah

Slm..


Setelah sekian lama pening nak jahit pattern camne.. Last2nyer siap sudah.. ;)




*pic tuh masa dlm proses perbikinan.. Hehehe..*


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

WW | Dejavu di Kinabalu

pic frm google.



slm..^_^

Tgk cite nih.. terfikir.. mengapa harus nadirah curang (ada hati kat ammar)...?? dan mengapa tunang dia tuh baik sgt.. percaya 100% kat nadirah..??

Hanya kerana jantung inara.. nadirah berubah..?? susah gak kann..

adakah logik jika perubahan yg berlaku kat kita jika kita ada guna darah org lain.. (eksiden dan masuk darah penderma darah.. (org lain la tuh kannn..))...???

sebab tanya gitu sebab mama jadi pemalas sesangat.. [ke mmg dah pemalas..?? hahaha]



~sat2 lg la jika free br boleh WW (without word).. lagipun takleh hidup tanpa berkata2.. eh.. alhamdulillah.. jika dibandingkan org pekak.. kannn... ~




Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

Tuesday, July 3, 2012

Bila rindu

Slm..

Bila rindu.. Dpt menikmati kegemaran dia seakan mengubat rindu.. ;)

Miss my frenz.. Huhu







*al-fatihah buat blogger Lieynanilaz.. Tak sempat kenal tp terlekat dihati selepas baca kat blog ayu (CR).. Masa kita tah bila.. *


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Ketakutan Kita Yang Sebenar

Takut adalah normal. Pasti semua orang mempunyai ketakutan sesuatu. Takut pada ular, ketinggian dan lain-lain. Tetapi betulkah penyataaan ini, ataupun ketinggian, ular digunakan sebagai alasan utama yang lebih konkrit.




sumber : email.




Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)



****************************

Monday, July 2, 2012

Berehat seketika di cherating

Salam...^_^








Hari minggu yg damai.. bawa diri utk mencari kedamaian..

:P


*Korang kompom jejalan tmpt besh2 kannn... cite la sikit..:)











Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

Berakhirnya EURO

Slm..

Sapa yg tengok bola semalam.. Hehe.. Mama tak tgk pun.. Haha..

Kat kompeni nih.. Ada geng spain ngan geng itali.. Bos minat spain dan janji kalu spain menang dia open table kat hotel golden house.. Hehe.. So berharap spain menang la kannn.. Sedangkan ai nih minat kelate je.. :)

Bila diorg tanya mama sokong sapa.. So ai sanggup jadi atas pagar je.. Fanatik ngan kelate tak sanggup nak sokong lain2 dah.. Hahaha

Dan jika korang dpt tgk pic nih.. Korang tau la.. Org yg tak sokong mana2 tak dpt lunch free.. So sad.. Hahaha



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...