Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Wednesday, October 31, 2012

WW | Manik Terkini




manik raya

in progress.. harap tabah dan ada masa nak siapkan.. empunya baju dah tertinjau2 bertanya.. siap belum baju dia.. hehehe




Tuesday, October 30, 2012

banggg... dekat sikit bang..




~hahahaha~

Jahatnya Hati Kita


Sebelum mengharapkan Allah menilai kita dengan baik, didiklah diri menilai orang lain dengan baik terlebih dahulu.Yang penting bukan siapa yang kita lihat tetapi ‘siapa kita’ ketika melihatnya!

Maksudnya, kita akan menilai seseorang dengan fikiran, hati dan perasaan kita.

Insya Allah, jika kita dapat melihat sisi baik pada diri seseorang, itu perasaan kita juga baik. Syukurlah. Namun jika sebaliknya, berhati hati…..itu petunjuk akan kejahatan diri kita, bukan jahatnya orang yang kita lihat.


Begitulah dalam hidup ini, kita mesti memulakan kebaikan daripada diri kita sendiri.

Caranya? Bermula dengan sangka baik. Lihat yang baik baik.Insya Allah, lama kelamaan kita akan jadi baik dan mendapat kebaikan. Pernah diceritakan bagaimana pada suatu ketika Nabi Isa a.s melalui bangkai seekor kambing bersama sama pengikutnya. Ketika para pengikutnya memalingkan muka dan menutup hidung kerana jijik terhidu bau busuk, Nabi Isa sebaliknya berkata “Aku lihat bangkai kambing ini mempunyai gigi yang putih.”


Mengapa penting kita bersangka baik dalam hidup? Ini kerana itu akan menentukan bagaimana kita melihat atau menilai sesuatu perkara, seseorang atau kejadian. Dan bagaimana kita melihat akan sesuatu atau seseorang, akan menentukan apa yang akan kita dapat daripadanya. Ungkapan terkenal dalam bahasa Inggeris “What you see is what you get”. Maksudnya apa yang kita lihat, itu yang akan kita dapat.

Jika kita ingin kebaikan dalam interaksi dan komunikasi daripada seseorang, bermulakah dengan bersangka baik kepadanya. Mana mungkin kita akan mendapat apa yang baik baik daripadanya jika kita mula dan terus bersangka buruk kepadanya. Jangan ‘menghukum’ nya awal awal lagi. Itulah prejudis. Satu sikap yang negatif yang merosakkan perhubungan yang baru bermula atau yang telah lama terjalin. Tidak sewajarnya kita merasa tidak suka atau benci akan seseorang tanpa asas yang kukuh dan jelas.

Orang yang sibuk ‘menghukum’ tidak akan sempat memberi kasih sayang. Begitulah yang pernah diungkapkan oleh orang bijak pandai. Kekadang, belum pun mula berkenalan, apalagi bercakap cakap…..baru melihat wajahnya sahaja, terus hati terdetik akan keburukan dan kelemahannya.
Ya Allah! Jahatnya hati kita.Siapa kita? Hamba, tuan atau Tuhan?

(Sumber: Fitrah Islami Online.)


from: email.




Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

Sin






~Bestnyer makan daging saudara kita kann..~






Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)

****************************

Wednesday, October 24, 2012

Berehat seketika

Slm

Mama on the way blk kg.. So blog pun rehat sekali.. Doakan kami selamat smpi yer uols..

Selamat hari raya aidiladha dan selamat mengerjakan ibadah korban utk semua muslimin muslimat.. ;)

Take care and muuaahhh uols..

;)


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, October 23, 2012

Hari Kemenangan


Salam..^_^

Hari nih nak cite pasal menang jew.. hehe

For uols info.. The Red Warrior (TRW) aka Kelate Team telah memenangi Piala Malaysia 3-2 berlawan dengan pasukan Akatan Tentera Malaysia (ATM). Hati banyak senang..:p

Dan ahad lepas adalah hari sukan sekolah maman.. dan haritu maman dapat pingat johan lumba lari.. so extra happy..:p


happy..:D



~Kalu dia minat sgt berlari maka kita sebagai ibubapa sokong jew la sedaya yg boleh.. mana tau boleh jadi atlet lumba lari utk pasukan malaysia.. bangga mak kannnn... ~





Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)


****************************

Monday, October 22, 2012

Petua : Hilangkan Sakit Kepala Tanpa Ubat


Petua: Hilangkan Sakit Kepala Tanpa Ubat

Categories:

Pernah sakit kepala? Bahagian atas dan belakang kepala terasa berdenyut-denyut, pening-pening lalat secara tiba-tiba? Sakit kepala memang boleh membuatkan anda hilang perhatian terhadap suasana sekeliling, berperangai macam 'zombi' dan membantutkan hari gembira anda.

Ada pelbagai sebab kenapa sakit kepala berlaku. Biasanya kita hanya makan ubat dan tidur dengan harapan sakit kepala akan hilang selepas bangun nanti. Namun bagaimana pula jika anda alergik terhadap ubat migrain? atau sakit kepala masih berlaku walaupun telah berkali-kali makan ubat. Berikut adalah beberapa tips berguna dalam mengatasi sakit kepala secara efektif tanpa ubat:

1. Minum Air Kosong/ Air limau purut/ Teh
Kemungkinan badan anda dahaga (dehidrasi). Jadi kembalikan keperluan cecair badan dengan minuman terbaik, air kosong atau jika mahu sedap, air limau purut atau teh. Minum dua atau tiga gelas air kosong seteguk-seteguk, rehat.

2. Bernafas Lebih Efisien Sambil Tutup Mata
Satu kajian menunjukkan kurang 50% penduduk dunia benar-benar bernafas secara 'betul'. Kemungkinan sakit kepala berlaku akibat kekurangan oksigen. Jadi tenangkan diri, bernafas dalam-dalam buat seketika sambil pejamkan mata (rilekskan otot mata punca sakit kepala).

3. Spa/ Stim/ Mandi air panas
Berendam dalam air panas atau dapatkan rawatan stim dalam beg stim yang boleh dibeli di pasaraya untuk kegunaan dirumah. Atau kunjungi bilik spa berdekatan untuk mendapatkan rawatn stim.

4. Picit/ Urutan kepala
Ambil tuala kecil, basahkan dengan air dingin. Tekan-tekan tuala secara lembut di bahagian kepala dan leher belakang. Cara ini dapat mengurangkan tegangan yang berlaku di sekitar kepala.

5. Meditasi/ Tidur
Cara paling mudah dan berkesan. Tutup lampu/langsir/televisyen dan lain-lain, berehat dan tidurlah dengan aman.

Lain-lain tips berguna dalam mengurangkan dan menghilangkan sakit kepala secara semulajadi tanpa ubat-ubatan:

1. Tips Hilangkan Sakit Kepala #1 (Nona TV3)
Bahan-bahan
- Segenggam Asam
- Secawan Santan

Cara-caranya:
- Tapis perahan Asam dan Campurkan bersama Santan
- Lumurkan keseluruh kepala
- Bungkuskan kepala dengan tuala hingga kering
- Setelah selesai, Bersihkan rambut dengan air dan syampu.

2. Tips Hilangkan Sakit Kepala #2 (Masnida Md. Isa)
Bahan-bahan:
- Daun bunga raya

Cara-caranya:
- Ambil beberapa helai daun bunga raya dan ramas bersama 3 gelas air.
- Letakkan di atas kepala selama 1/2 jam

3. Tips Hilangkan Sakit Kepala #3 (Wikipedia)
Bahan-bahan:
- Daun Lemuni

Cara-caranya:
- Ambil daun lemuni (batang yg lembut sahaja) lebih kurang sekilogram.
- Masukkan ke dalam sarung bantal dan tidurlah menggunakan bantal tadi.
- Amalkan 2-3 hari.

4. Tips Hilangkan Sakit Kepala #4 (Imah Asat)
Bahan-bahan:
- Diri Sendiri

Cara-caranya:
- Senaman ringan.
- Duduk dan luruskan kaki.
- Cuba capai ibu jari kaki dan luruskan belakang.

5. Tips Hilangkan Sakit Kepala #5 (Jika Sakit Kepala Tidak Teruk) (Enonmoon)
Bahan-bahan:
- Laptop

Cara-caranya:
- Login facebook
- Lihat ruangan chat
- Chat sampai tak sedar sakit kepala dah hilang

sumber: SINI



Hasil google.. sebab sekarang rasa cam hanyut je kepala.. huhuhu.. ingat nak cuba yg last tuh la.. nak masuk facebook dan chat.. sapa sudi chat ngan ai.. cuba angkat kening tiga kali.. hehehe





Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

Dari Hati Ke Hati

Salam..

15-10-2012
Dua tiga hari nih.. rasa nak menulis rasa hati.. apa yg terasa dihati.. tp diamkan dulu.. sabarkan hati dulu.. entah..

blogwalking pun seadanya.. mmg teringin nak balas balik kunjungan teman atau reply comment tp tah.. lost ok..

kepala hanyut.. pening memikirkan keadaan @ environment office nih.. cam nak cari keja lain dah... huhuhu..

22-10-2012

mood merundum jew.. tah la.. hati sudaah tiada... :(

tp

cr kekuatan.. nak kerja utk rezeki yg halal.. huhuhuhu

sedih hari ni.. terasa kecik bila dpt layanan second standard

bukan nak di hormat tinggi melangit tp aku juga manusia..
wlpun bukan berbangsa cha ya nun alif

tp aku jugak ada hati..


cepat la esok lusa.. aku nak cuti.. nak lari dr muka2 menyakitkan hati

celaru sesangat..

aduh..

morning blues..??

huhuhu






~Tahniah TRW.. uols are the best.. luv u.. :D ~




Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)


****************************

Friday, October 19, 2012

TABIAT KEWANGAN SIHAT




3 TABIAT KEWANGAN SIHAT

Oleh: Irfan Khairi

Apa yang membezakan orang kaya dan berjaya dan mereka yang kurang berjaya dalam kewangan?

Bezanya adalah, mereka yang berjaya dalam kewangan mempunyai tabiat kewangan yang sihat.

Berikut adalah 4 tabiat kewangan sihat yang anda mesti miliki!

1.       Bayar diri sendiri terlebih dahulu

Untuk berjaya dalam kewangan, tabiat kewangan yang sihat diperlukan. Tabiat yang paling utama dan penting adalah untuk membayar diri sendiri terlebih dahulu. Ertinya tidak kira perbelanjaan bulanan kita, sebahagian daripada pendapatan  kita perlu diketepikan untuk diri sendiri SEBELUM melakuan bayaran bil, kereta, rumah, dan apa sahaja perbelanjaan. Dan pastinya, sebahagian ini bukan juga untuk dibelanjakan!

Buku-buku kewangan menyarankan sekurang-kurangnya, ketepikan 10% daripada pendapatan kita untuk diri sendiri. Namun, angka 10% ini adalah untuk permulaan. Apabila kita berjaya menanam tabiat menyimpan untuk diri sendiri, lama kelamaan, peratusan ini boleh dinaikkan sehingga 20% dan lebih!
Ada juga yang bertanya, apa perlu kita lakukan sekirnaya 10% pun kita tidak dapat menyimpan oleh kerana tanggungan perbelanjaan bulanan adalah tinggi? Jawapannya, mulakan bayaran kepada diri sendiri pada 2% dulu. Dan secara beransur-ansur, naikkan nilai ini sehingga 10%.

Kaedah menyimpan sebegini adalah amat penting supaya hingga satu masa, menyimpan tidak menjadi sukar dan ianya menjadi tabiat.

2.       Tabiat menjejak wang masuk dan keluar

Kekayaan bukan sekadar berapa banyak kita perolehi, tetapi, ia juga bermaksud, berapa banyak kita belanjakan. Sekiranya kita berpendapatan RM10,000 sebulan, tetapi perbelanjaan Rm15,000 sebulan (jangan terkejut, ramai yang sebegini!), maka, kewangan kita gagal!

Setiap hari, amalkan tabiat mencatit segala perbelanjaan kita. Dengan mencatit perbelanjan, kita tahu secara terperinci di mana kewangan kita pergi. Dulu, mungkin saya menyarankan mencatit dalam buku nota 555 ;) Tetapi, hari ini yang serba canggih dimana ramai antara kita memiliki smart phone, apa kata anda download perisian mengurus wang yang boleh didapati secara percuma. Contohnya, Expense Manager untuk Android.

Tabiat mencatit segala wang keluar setiap hari akan membolehkan kita menjejak wang kita setiap minggu, dan setiap bulan.Dengan mengetahui segala wang keluar, kita boleh melakukan analisa sikap perbelanjaan kita- dan pastinya kita akan tahu di mana perlu kita kurangkan perbelanjaan sekiranya perlu.

3.       Tabiat menambahkan aliran pendapatan

Untuk menjadi kaya, hanya dua sahaja perkara yang boleh dilakukan. Iaitu, kurangkan perbelanjaan, dan satu lagi adalah, tambahkan pendapatan.

Melalui ilmu yang dimiliki daripada tabiat membaca dan belajar, fikirkan cara-cara menambahkan pendapatan kita. Dengan memiliki pelbagai aliran pendapatan yang berlainan, bukan sahaja kita bersikap berhati-hati  sekirannya salah satu rezeki pendapatan kita terputus, tetapi, dengan mempunyai aliran pendapatan berganda, kekayaan dapat dibina dengan lebih pantas.

Aliran pendapatan boleh terdiri berbagai bentuk, termasuk pelaburan, hartanah, menjalankan perniagaan, royalty, komisyen dan sebagainya.

Kebanyakan orang kaya dan berjaya bukan sekadar mempunyai satu punca pendapatan sahaja, tetapi mempunyai banyak aliran pendapatan yang berlainan. Jadikan tabiat ini, sebagai tabiat anda!



sumber: email.


Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau... muah... muah.. ;) ****************************

ATM vs Klate


Salam..^_^

Mesti kelate menang punya kannn uols.. :p



Papa: kwn papa ajak papa gi beli tiket kat stadium.

Mama: tiket..?? *blur dan terlupa*

Papa: bola Atm lwn klate demo la wei.. hehehe

Mama: oooo.. mama nak ikut.. :P

Papa: mahal la ma.. Rm20 sorang.. kita nak balik kg nih.. takde...tak beli pun.. tgk kat tv jew nnt..

Mama: ala.. apa la.. mama nak dok belakang apek nih... huhu

Papa: buat apa dok belakang apek.. tengah la besh..

Mama: nak tgk punggung apek..kiki.. tgk punggung pun jadi la... hahaha

Papa: cehhh... nih tgk punggung papa nih.. *smbil cuba selak kain pelikat dia..*

Mama: cehhh.. tak selera... hahaha



Selingan iklan yg tak senonoh yer.. hahaha

ok la.. mama mengharapkan kelate menang kali ini.. dengan gol2 yg cun dan banyak masuk kat dlm gol atm.. so sapa2 yg tak tau nak sokong sapa2 nnt.. jom sama2 sokong klate.. klate skrg dah kuat dah.. lg pun kita ada penjaga gol yg terer sgt plus ensem *ahhhaksss*

jom sama2 tgk tv malam sabtu nih tau.. hehe.. *tgk tv pun jadi la kan..*



Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

Thursday, October 18, 2012

Dia memujuk.. nak makan pujuk ke..??


Salam..^-^

Dah buat dua entry dah pasal benda nih...



sekarang lak kann.. si manager menalipon memujuk kami datang sana balik tp jika nak datang call dia dulu.. katanya perkhidmatan mereka sudah dibaikpulih dan kesilapan pada makanan mrk sudah dijaga.. hik..hik.. nak bentang karpet merah kot utk kami ek.. hahaha.. ke nak kasi makan free.. hahaha.. kalu free mungkin boleh dipertimbangkan betul tak kawan2..?? hahaha.. *dasar*

well.. bagi kami fikir masak2 yer.. tah la.. sanggup ke sakit perut lagi gara2 makan makanan yg tak serupa makanan.. tu la.. sekali buat silap.. susah dah org nak percaya.. kann





Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)

****************************

Masakanku

Salam..

Sebenarnya boleh jew diam2 taknak cite.. cite jew benda besh2.. benda kontroversi kann.. tp tak suka la ai jadi hipokrit.. so persembahkan.. spageti aglio olio yg tak berapa jadi.. tak berapa sedap uols... hahaha..







~ok tak.. jujur tak.. hahaha~



Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)

****************************

Cumil kan kalu menutup aurat.. :p


Manisnya lihat gambar Rossa kini sudah bertudung kerana ingin pergi Mekah. Tahniah diucapkan kepada beliau yang akan tunaikan umrah tidak lama lagi. Rossa atau nama sebenarnya Sri Rossa Roslaina Handiyani, 34 dikatakan bakal berangkat ke tanah suci pada Jumaat ini (12 Oktober 2012). Berikut merupakan beberapa foto penyanyi ini sewaktu mengikuti kursus Haji baru-baru ini.




sumber: email.

~Rezeki beliau dpt gi buat umrah.. mama menanti detik buat mama pulak... :p ~



Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)

****************************

Menarik nih..

Beaded Cabochons Gallery by Beth Murr



~Tgh belajar benda nih lak.. huhuhu..
menjadi ke idak.. hahaha
kalu sapa2 terer.. sila la emailkan tutorial free utk mama..
nakkan yg free tuh.. takleh blah tuh kannn..~




Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

Wednesday, October 17, 2012

Did You Know..??





sumber: email.




Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)

****************************

Tuesday, October 16, 2012

Muse - unintended




You could be my unintended
Choice to live my life extended
You could be the one I'll always love
You could be the one who listens to my deepest inquisitions
You could be the one I'll always love

I'll be there as soon as I can
But I'm busy mending broken pieces of the life I had before
First there was the one who challenged
All my dreams and all my balance
She could never be as good as you

You could be my unintended
Choice to live my life extended
You should be the one I'll always love

I'll be there as soon as I can
But I'm busy mending broken pieces of the life I had before

I'll be there as soon as I can
But I'm busy mending broken pieces of the life I had before

Before you




~Kisah silam seringkali menempa difikiran.. ada baik dan ada buruknya.. Bila dengar lagu nih.. diperhatikan lirik2nya.. hhmmm.. I'll be there as soon as I can... But I'm busy mending broken pieces of the life I had before ... yes.. busy mending broken heart.. huhuhu..
lara sesekali sekala takpe dok..??  kikiki ~




Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

Cuti Sekolah Penggal 2013


Salam..^_^

Bagi kita yg ada anak sekolah nih.. selalu la kelebek kalendar.. menengok cuti sekolah anak kann..:p
nak-nak raya aji dah dekat nih.. jom sama2 balik kg.. hehehe..

Mama tengok sini je.. Kementerian Pelajaran Malaysia (link).. senang.. :)


*Klik kat pic utk lebih jelas*

*Klik kat pic utk lebih jelas*


~Skrg mood nak balik kampung uols.. huhuhu.. rindu kg..
*cam br tp hati rasa lama*~




Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)

****************************

Friday, October 12, 2012

Lanjutan Boikot Jumaat Lepas


Salam Jumaat

Ni lanjutan dr entry Serius... Boikot Terus. Ada yg benda2 mama edit dan delete.. so faham2 la yer..


From: Feedback [mailto:feedback@secretrecipe.com.my]
Sent: Wednesday, October 10, 2012 9:41 AM
To: xxxxxxx.comSubject: Customer Feedback : The Mines : Slow Service + Fried Rice Quality : Website Enquiry

Dear xxxx,
Thank you for your feedback and details provided.

We wish to firstly apologize on the encounter on behalf of the outlet concerned at The Mines.
We have logged in this case to be investigated and verified with the Outlet Operations Team for clarification if the standard operations/preparations have not been followed.

We appreciate your feedback greatly as this allows our initiative to put the best effort forward to maintain our quality of products and trust in our outlets.

Our sincere gratitude for your patronage and support.

Thank you & Regards,
Secret Recipe Cakes & Cafe Sdn Bhd
----- Original Message -----
From: xxxxx
Sent: Friday, October 05, 2012 10:16 PM
Subject: Website Enquiry

Name:
xxxxxx
Company:
xxxxxx
Telephone:
038945xxxx
Mobile:
01937xxxx
Fax:

Email:
xxxx
Address:
xseri kembangan
selangor, Malaysia
Enquiry:
5 october 2012 i was lunch at one of your branch at mines seri kembangan, i order one of your meals and it took long time to prepared,almost one hour i cancelled mt order,my friends also order fried rice 4 plates,its raw rice, cold and it's hard to swallow.i ask one of your worker why your service very poor,and they said leak of man power, no body to do it..pls look forward into this matter.


Sini mama jelaskan.... kami lepas balik tuh.. ada yg diamkan jew.. ada gak balik umah cite kat hubby dia.. hubby dia sepraisly gi website restoran tuh dan komplen on behalf wife dia.. huhu.. kwn kami
terkejut dpt email yg direply kat email dia.. so dia panggil kami yg sama2 gi aritu.. soal selidik pun berlaku.. memasing tak mengaku komplen.. so sapa komplen.. kul 10 mlm lak tuh.. kannn.. so masing konfius.. last2 dia (kwn kami) tanya hubby dia.. yes.. betul la laki dia yg komplen.. kikiki.. laki dia bukan sepraiskan bini dia jew.. malah kami yg bini2 org nih sama2 terkejut.. haha.. *untung dpt laki gitu prihatin kannnn... huhuhu*




dan wanita takleh lari dari batu permata.. seperti hati yg selalu berkaca.. hehehe
tp takde niat nak jadi batu api disini..

sekian.


~Bagi kawan2 semua.. mungkin bukan rezeki kami dpt layanan yg seadanya dan mungkin bukan rezeki kami dpt makanan yg lazat aritu.. dan jugak mungkin bukan rezeki kami sebab terpaksa kuarkan duit titik peluh kami pd perkhidmatan yg tak elok dan makanan yg jugak tak seperti diheboh2kan.. moga perkhidmatan mrk akan diperbaiki dan bagi makanan yg selayaknya pd pelangan tak kira siapa pun.. kann.. kami mengomen dan memboikot kerana kami tidak puashati.. rasanya jika mereka prihatin benda2 gini takkan berlaku.. ~




Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)


****************************

Thursday, October 11, 2012

Sharing is Caring








~Untuk yg minat dan meminati manik2 yg indah nih.. ~



Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

Wednesday, October 10, 2012

Luahan Rasa

Salam..

Byk tul kan sesi luahan rasa mama.. Aduhai kannn.. Hehe.. Mungkin ada yg benci, mungkin ada yg meluat, mungkin ada yg berbulu baca.. Honestly menulis blog nih bukan sekadar utk memenuhi buah fikiran anda2 sahaja.. (Apa yg ingin pembaca blog inginkan.. eh apa korang nak..??). Lebih byk pada meluahkan apa yg penulis blog itu sendiri rasa..

Nih benda yg selalu main2 difikiran.. Kita bg pinjam duit kat kwn sebab kesian dan dia janji bayar ujung bulan.. Sebab pinjam adalah dia nak byr deposit utk ambik handbag berjenama..

Tp nasib pemberi pinjam adalah sangat2 sedih.. Smpi skrg dah masuk 3 bulan dah.. Tak berbayar.. Apa cer.. Hhhmmmmmm... Stress gak kannnn

Dah la pemberi pinjam nih pun ada nak guna duit.. Nak tak nak pemberi pinjam lak kena pinjam duit simpanan emergency.. Apa cer..?? Dah tuh kena ganti balik kannn.. Berganti la jugak.. Tp yg pinjam kita punya besh2 bergaya handbag beraya sakan ngan beg mahal.. Kannnnnn (Sabar.. Hati sabar)
kita nak beli pun tak sanggup pasal taknak lari budjet last2 kita gak yg lari budget.. Aduhai.. (Mungkin gak pemberi pinjam jenis yg cermat orgnyer kan.. Mungkin. Tp jgn dikata jenis kedekut.. Terasa smpi pangkal hati uols)


dinner semalam.. hehehe
bihun tomyam ngan puding berkuah.. kenyang..:p






Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

WW | Iman Muda in the making..








~ jom ramai2 aminkan doa mama.. :)






Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)


 ****************************

Tuesday, October 9, 2012

Kegilaan pada manik..

salam..

Nak kata pandai sgt.. takde la.. tp minat tuh ada.. org kata bila minat susah camne pun kita kelebet jugak smpi jadi.. kannn.. hehehe..

Bulan nih duit banyak habis pada beli manik.. aduhai.. tp tak rasa syg lak bila duit tuh kuar cam air.. huhu... minat punya pasal kannn.. nak beli online tak reti lagi.. gamaknya kalu reti lg la banyak yg terbang.. huhu.. tp dah pandai beli tutorial kat fb.. kikiki..

layan jom manik2 yg mama dok try belajar.. hehehe.. buat2 menjamu mata kann.. (takde idea dah nak update benda sgt dah nih..)








Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

Friday, October 5, 2012

Serius.. Boikot Terus

Salam..

harini lunch paling menyakitkan hati.. dah la servis slow (pernah kena.. tp tak insaf2) masalah terbesarnya ialah makanan yg dihidang adalah tidak patut dihidang pd pelanggan pun.. so sad..

nasinya mentah.. keras lg uols.. sejuk lak tuh.. apa hal kannnn.. air nyer lak.. gula pun tak habis habis hancur.. nape la tak buat gula sirap jew.. kan senang.. dpt lak air mama terus terjah sedut tak beringat2.. sudahnya sakit tekak pedih ngan gula tak hancur.. huhu

sapa biasa makan sure tau restoran mana.. mmg fames uols
harga dibayar tak berbaloi ngan servis dan makanannya..
kecewa sungguh

kuar restoran tuh.. beli roti buat mengisi perut yg takleh masuk makanan dr restoran yg menrahsiakan resepinya itu
rahsia.. rahsia kunun.. takleh blah la wei..

nih lg sedap.. takde nak sakitkan hati sgt.. wlpun makan kat tepi jalan jew.. restoran tak fames pun
tp puashati.. sedap




Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

Emo ke..??


Salam..^_^

Semalam konon2 bergaya takleh blah.. arini back to natural (for me).. me now suka black (dr dulu kot) dan arini pakai baju black..

ok.. ada motif diatas penceritaan td.. :P

well.. secara jujur mama sedar yg mama nih dah tak jelita mana.. *pengsan.. dulu jelita ke..?? aduh.. so masuk bakul dan angkat sendiri daaaaa..*

tp.. tp ok.. ai bukan la buruk mana.. sebab.. tuhan kan dah cipta setiap makhluknya punya keistimewaan tersendiri.. dan kejelitaan itu sebenarnya subjektif.. setiap org ada pandangan dan minat sendiri.. kann.. betul tak..?? hehehe



posing sehabis cun dah nih..:)

ok.. br nak masuk motif sebenar cite merepek dan siap2 tepek pic sendiri yg tahapahapetah..

pg nih berjalan ngan kawan baik masuk office.. dan dia arini mmg bergaya la.. dia buat sales ok.. arini dia pakai cun2 sebab nak jumpa client.. selalunya selekeh gak cam ai..*nak gak ckp yg dia sama je ngan mama kannn..*

masuk2.. office mate (org buat sales nih).. tegur dia..

(she) wahhh... lawa la baju u.. tuh bag gucci right..?? *yes.. arini dia bw handbag gucci uols... bulat mata ai jeling2 bag dia masa jalan tadi.. auuww*

(friend) ehh.. ye ke.. hehehe.. ala bag lama dah nih...

(she) ooo.. nih lawa2 u nak jumpa client ke..?? keja sales kena lawa2 maaa.. gini la.. u kena selalu nampak cantik.

*fyi.. my friend dr buat technical tukar buat sales.. so baru nak berjinak2 ngan dunia sales*

and she tgk ai dan ckp....

(she) orang lain pakai biasa pun takpe..

u know ai ckp apa..

(me) yeah.. kami nih takyah pakai lawa2 bukan nak jumpa client pun..

Uols nampak tak point dia.. dia ckp ai nih selebek la tuh.. hahaha.. tp semalam ai cun pun dia tak tegur pun... kikiki.. *lapar pujian nmpk..!!!*

eh.. ekceli no point pun.. ai pun tau ai nih simple2 jew.. janji ai tak dtg office tak pakai baju sudah... hahaha.. ai pun tak emo.. takde terasa banyak pun sikit jew.. hahaha.. lgpun dia nak baik2 ngan ai pun tak dpt apa.. kalu baik ngan bdk sales.. dpt gak la merasa member tuh belanja kann.. bila sales masyuk.. kannn.. *bodek la tuh..*

kami nih kuli2 menyenangkan org je.. kami sendiri tak pernah senang.. hahaha.. takpe taknak baik pun.. takper.. tak ambik hati punya.. kikiki.. :p



~Entry nih takde kena mengena dengan sapa2.. sekadar utk point diri sendiri agar sentiasa sedar diri dan bertabah lebih sabar dan tawaduk.. :P ~






Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)



****************************

Thursday, October 4, 2012

Kuning Diraja


Salam ..^_^

Dah ari khamis dah.. tp mood kembali down.. semalam jew ok.. dtg awl ke office.. arini lambat lg.. huhu

tp arini lambat bersebab ok.. sebabnya.. hhmmm.. mesti korang gelak punya.. eh ke perkara biasa kot bg wanita2 yg berkerja.. lambat sebab pening nak pakai baju apa.. termenung lama didepan almari.. hahaha

dan akhirnya..





pakai tudung 3 layer warna orange bg padan dengan baju kuning diraja mama.. hehehe.. mula2 pakai tuh cam rasa lain jew... kaler semua jenis ang-ang sungguh kann.. lebam muka rasanya.. hahaha
mama dah cr tudung lain dah.. ingat nak tukar.. tp fikir2 bila lak nak pakai tudung tuh.. rasa membazir lak.. beli2 simpan.. atleast pakai sekali dua.. pastu simpan jadi harta pusaka... hehehe.. jenis org tak reti nak bergaya gitu la kann..:p


kalu korang perasan.. tudung tuh depannyer gitu jew.. tp mama dah auter dah.. bagi kedut2 sikit.. pastu pakaikan brooch.. so sikit2 meniru tudung parida la (harap parida tak saman ai.. huhuhu.. takkan nak saman kann.. bukan cantik cam ori bila dah ditiru2 nih kannn...)

so ok ke mama pakai gitu kawan2.. huhuhu.. *jangok* sgt ko..?? takut tak kena tempat kann.. maklum la pakai gitu gi kerja.. ai kerja swasta uols.. bukan keja gomen.. selalu org gomen yg lawa2 kann..:p

Jangok bahasa kelate.. disamaertikan dengan terlebih gaya.
:)





Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)

****************************

Wednesday, October 3, 2012

WW | Rezeki lagi ;)

Meriah lemak2 mama arini berhorey-horey gumbira.. Almaklum lama dah tak dpt lemak dr SR.. ;p

#kek ehsan teman office sambut berday arini.. Hhmmmm.. Terbaik!!!

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

keja..keja..keja


"keja sampai mati pun takkan abis punya" - kawan mama bermonolog.. hehe

betul gak kann..

so skrg mama gunakan green tea utk lebih relax dan juga boleh awet muda sebab green ada antioxida kann.. hehehe.. first time minum tea nih mmg boleh buat mama tenang tau.. cuba la.. berbaloi2.. :p
(buat iklan free lg nih..)







~Arini rabu eks.. patutnya tak banyak menulis arini... tp apa nak buat.. ade mama kesah uols.. hehehe~









Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

Seiras tp tak kembar


Apa anda lakukan bila tiba2 ada yg menyapa.. (masa nih dok lengang kangkung balik dr keja)

(She)Hai
(Me)Hai
(She)Bz ke skrg..?? Lama tak nmpk u.

Dlm ati do I know her but jawap gak
(Me)Yer bz (smile)
(She) ok see u around
(Me) yeah.. Bye

Dlm hati tertanya2.. Dan buat speku maybe ada org muka sama kot ngan mama kat sini.. Hehe..
Seiras tp tak kembar.. ;)

kalu korang..?? korang layan ke atau buat donno je..?? hehehe

mama fikir mungkin dia silap org tp bila dia berbudi nak menegur tuh mama layan jew.. hehe
apa salahnya bermanis lidah lagi2 org bukan seagama menegur kita kann

buat baik tak kira bangsa atau agama kann..
:p








Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)

****************************

Tuesday, October 2, 2012

Hari Minggu yg lalu

Salam..^_^

mama ada merepek kat SINI pasal konon2 nak berjalan kat pantai kann.. nan ado ok.. jalan gak tp bukan ke pantai... ke kedai manik uols..

balik tuh.. lepak2 (penat ok).. papa terkuar cite.. rupanya MIL and all SIL gi jejalan ke Nilai 3.. huhu.. diorg tak ajak sebab kunun2nya papa ckp ngan diorg papa plan nak bawa mama ke SOGO.. apakah..?? aduh..

beshnyer kalu dpt ke Nilai 3.. dpt gak survey kain langsir.. aduh.. plan ke SOGO..?? apakah..?? papa.. nih mace2 la wei.. mana mama tau.. tuh la dia.. sorang plan gini.. sorang plan gitu.. last2..

merepek no 1 mama nih.. hahaha.. back to topic.. manik

tp puashati borong manik uols.. hahaha.. ada projek utk satu baju sempena raya adha nnt.. so tunggu hasilnya eks.. wlpun kepala blur lg nak jahit camner.. ahaks..



masa mama dok shot pic.. tgk2 tgn dia ngan keta landing elok je sebelah manik mama


so layan jew la keta dia tuh


tangan dia over shadow manik ai.. huhu


cun kann..:p


hehe..  me like..:p


bila minat tuh biasa la kann.. tp terasa jimat beli manik kali nih sebab diorg jual murah berbanding kat kedai2 yg selalu mama beli.. mmg kena terjah sana jew la nnt kalu manik ai dah kehabisan stok.. hahaha.. tp tak tau bila la nak abis tuh..:D

mama beli kat PKNS shah alam.. kedainya atas kfc (tingkat 1) kepunyaan blogger manik..serimanik. Nih mama promote free nih sila la bg diskaun lagi banyak bila mama beli manik lagi yer.. hahaha.. beliau ada jugak buat kelas jahitan tau.. so sila2 la yg berminat tuh yer.. mama..?? nnt2 la.. takde bajet lg.. hehehe







Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)  


****************************

Monday, October 1, 2012

Tutorial : Untuk unfollow blog guna new interface


Salam..^_^

Bagi kawan2 yg guna new interface.. teringin nak unfollow blog yg tak aktif.. kat bawah nih tutorial nyer ye.. :p
Bagi pic yg lebih jelas.. sila klik kat pic tuh yer..

Ok.. nih caranya

1.  Pergi DASHBOARD.

2.  Klik " View In Google Reader".
3. klik pada "SETTING" dan klik pada "SUBCRIPTIONS"





yg dlm bulatan tuh yer.. cari kat sebelah kanan..view in google reader



nih rupa google reader.. nmpk tak yg mama bulatkan.. itu lah blogger dasboard.



bila masuk kat Manage Blogs I'm Following klik pada setting (nih dah sama ngan type blogger yg lama dah)




dah sama dah kann.. so gi klik kat stop following this site atau klik kat Done jika dah tukar setting yg anda nak..

kalu nak unfollow.. teruskan jew smpi sudah.. cam nih.. :p




Ni mama saje2 buat toturial.. sebabnyer adalah sejak guna new interface nih mama dah tak jumpa camner nak manage blog yg mama follow.. tgk dah lama blog tak berupdate tuh mama bagi clear la.. jgn lak terasa tp terpaksa sebab mama nak follow blog lain pun takleh psl dah nak smpi limit dah.. so bg clear br la boleh follow blog lain lak..

mama tercari2 cara utk masuk setting utk manage blog yg mama follow.. so rasanya mama buat jew tutorial sekali utk kesenangan sesiapa yg baru terkebil2 nak faham pasal new interface nih kann..






Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)


****************************

Untung la org gomen..

Slm..^_^

Bunyi cam jeles je kan.. tp jeles gak la.. hahaha

Apapun.. tahniah yer org gomen.. dpt sebulan setengah.. moga2 perkhidmatan semakin meletup dan terbaik yer.. kami semua mengharapkan terbaik yer dr korang.. hahaha..

Tak dinafikan ada yg mmg kerja sehabis baik.. cuma segelintir jew yg buat 'taik' menganggu nama baik org lain yg mmg kerja tak buat 'taik' kannn.. sama jew ngan situasi ngan org kerja swasta.. ada jew yg suka buat 'taik' tp yg banyaknya jenis 'fight for life'.. jenis pijak jew sapa2 selagi dia dpt naik.. hahaha.. normal ke..?? well bg kita yg lemah lembut atau tau halal haram.. lebih baik cuba cara lain yg lebih berhemah.. :p





maman.. masih termenung memikirkan masa depan yg masih panjang.. :P



~mama lak.. memikirkan dan mengharapkan dpt imbuhan seperti yg di ura-urakan masa intiview aritu.. huhu ~






Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)

****************************

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...