Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Monday, December 31, 2012

Pengakhiran 2012

Slm

Thn 2012 penuh memori.. Alhamdulillah masih bernafas menanti 2013.

Orientasi aiman hakimi berjalan lancar wlpun mama pening2 lalat.. Sorang2 handle rasa tak terkejar.. Tp not being rush.. Hehe

Balik rumah cepat2 jerang air panas.. Buat kopi ngan roti bakar sambil2 mesin basuh putar kain.. Heaven sgt..

Alhamdulillah lega.

Pagi tadi serba salah nak minum atau nak sarapan dulu.. Sebabnya parking depan sekolah maman limited dan mama tak larat nak jalan jauh.. Huhu

Cepat2 gi sekolah maman ingatnya dpt la parking dekat.. Jauh jugak tp boleh la lg.. Ingat nak sarap kat kantin sekolah.. Penuh org dah uols wlpun br kul 7.30pg.. Aduhai

Nak duduk pun takde ruang.. Huhu

Tp semua dugaan cabaran itu utk menguji ketahanan diri.

Anyway, selamat tahun baru dan moga2 segala perancangan dan impian dapat dipenuhi dengan cara terbaik. Amin.


#termenung nampak maman.. Hehe



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, December 30, 2012

Aktiviti esok.. ;)

Slm

Esok pg urusan orientasi bdk tahun satu akan bermula.. Maman akan turut sama nnt.. ;)

Esok mama kena jadi pengurus anak yer.. Hehe... Sorang2 sebab papa tak dpt cuti..

Sedih juga sebab papa tak dpt tgk maman berseronok masuk sekolah esok.. Yer la.. Nak gak sama2 berasa bangga dengan peningkatan anak sendiri.. Dah la sorang jew intan payung kami tuh.. Kikiki

Tapi takper la kann.. Takde rezeki papa..

Mama nervous gak esok nih.. Abenda la akan terjadi esok kann.. Kikiki.. Yg pasti maman mmg excited nak gi sekolah.. ;)

Dah banyak hari dah dia asyik mengeluh boring.. Dok tanya bila la start sekolah.. Kikiki.. Almaklum la cuti panjang dok umah wan ngan atuk jew.. Hehe

Doakan terbaik uols.. #ahhh.. Poyo sungguh lak rasanya.. Kikiki

;)



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, December 28, 2012

Alhamdulillah.. ;)




pic frm email




Salam..

Hari nih hari payday dan satu perkara yg kwn2 office dok sokseksoksek dari semalam (tak faham sebab diorg guna bhs cino) rupanya.. gaji dibayar extra one month as polisi kompeni yg bayar staf dengan 13bulan a year.. so yipeee.. *ingat tak dpt sebab br 6 bulan kann... dah la blm dpt surat kompom lagi nih.. berdebar gak nih..

tuh yg extra one month kann.. ada lg extra bonus peratio monthly sy masuk sini.. so Makcik Kayo.. Alhamdulillah.. *smile*

tp itu semua adalah kata2 kawan office yg dok cite la.. officially nnt kena tgk payslip jugak... kot2 la dia kasi pinjam ke.. tersalah taip ke.. ke apa2 la ke.. kannn

cepat la hr kasi payslip.. gitu.. hahaha


****************************


*Kalu gini.. boleh la plan-plan jejalan naik flight kannnn.. :)









Susah Nak Jelita


Salam..

Baru2 nih papa ada belikan kolegen dlm bentuk agar2.. cuma perlu dibuat minum dan disapu dimuka utk jadi jelita dan menawan.. ahaks




kolagen rumpai laut..
*pic frm google.*


Semalam papa tanya.. mama dan minum atau belum.. sebab dulu semalam mama just buat sapu2 kat muka jew.. :)


Mama ckp.. 'mama tak sanggup la papa.. nak minum.. tgk pun tak selera'

Papa.. ' ala kena minum.. bagus utk dalaman.. nnt cantik kalah rozita che wan'

Mama..' oh.. gitu yer.. mama dah cukup jelita dah.. ramai dah org nak.. '

Papa.. ' perasan.. nnt mama lagi UP dr rozita tau ma.. '

Mama.. ' up lagi dr rozita.. sapa pa..?? '

Papa..' mama tau tak pamela malaysia.. dia la.. mama sure boleh kalahkan dia punya..'

Mama.. ' ceh.. lana nurdin tuh.. mama tak suka la.. tak macam dia pun tak pe.. '

papa.. ' ala minum jew la.. kata retis.. retis kena jelita luar dalam tau'

Mama.. ' retis yer.. huhuhu.. kalu retis PA dia yg buatkan air utk dia kannn.. kannn..'

Papa..' yer la.. papa buat.. minum tau..'

mama.. ' eh rajin la pulak.. tak yah la.. mama sapu2 je la'

*ngan harapan takyah minum.

Papa..' minum jugak'

 ngan dihulurkan air kolegen yg dicmpur ngan sunquick masam itu.



Dekat 15minit tau mama bergeleng2 kepala nak habiskan.. bau dia yg tak tahan.. uuuwwweeekk..

dalam kepala.. 'nak cantik.. nak cantik.. nak cantik..' puuuiii.. kannn hahahahaha


****************************



*Susah nak jelita.. susah lagi kalu mmg dah jelita.. kannn.. ;)





Thursday, December 27, 2012

Sila check baki ASB anda | Banyak ke dapat..??




KUALA LUMPUR: Pemegang unit Amanah Saham Bumiputera (ASB) akan menerima dividen ASB 2012 7.75 sen seunit bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember, 2012 berbanding 7.65 sen tahun 2011. Sejumlah 7.82 juta pemegang unit, yang kini memiliki sejumlah 110.2 bilion unit ASB, juga akan menerima bonus ASB 2012 sebanyak 1.15 sen seunit.
Pengerusi Permodalan Nasional Bhd (PNB), Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid berkata bahagian agihan pendapatan membabitkan jumlah pembayaran sebanyak RM8.13 bilion manakala bayaran bonus sebanyak RM712.21 juta.
“Malah, ia adalah pembayaran tertinggi sejak lima tahun lalu iaitu mulai 2008 hingga 2012, tujuh sen pada 2008, 7.30 sen pada 2009 dan 7.50 sen pada 2010,” katanya kepada pemberita pada pengumuman agihan pendapatan ASB di sini hari ini.
Sehingga Rabu lalu, beliau berkata skim itu mencatat pendapatan kasar sebanyak RM8.54 bilion. 
[Sumber :  BERNAMA]
copy paste SINI



****************************


Banyak ke dapat..??

banjer arr sini sikit..

:)


Dari Seluar Jadi Kasut


sumber : email

****************************

kikiki.. cumil je kann..

adakah nnt suar jeans akan pupus pengeluarannya..

Keburukkan


Slm

Pernah sekali tuh.. Me meluahkan rasa hati di fb.. Tiba2 dpt msg katanya
'habis satu dunia tau su tengah marah skrg'

Me terfikir.. very bad person i'am.. Huhuhuk

Thanks for my friend.. Tak sangka dia akan tegur gitu.. Selalunya ada yg hanya btanya.. Kenape.. Apa hal.. Atau suruh me cool.. Sabar, istifar. *tuh pun mama hargai setiap teguran

Hmmm teguran dia membuatku berfikir.. Pentingkah semua org tau kau marah.. Sedangkan kau hanya marah sorang je, atau tidak puashati satu2 perkara jew.. Takleh kah bersabar, diamkan aje..


pic frm google



****************************

kalu kat blog pun gitu jugak kann.. aduhai..

banyak betul keburukkan ku..

Wednesday, December 26, 2012

Perkahwinan


slm..

Kisah nih belah petang sabtu yg boring2.. tak tau nak kuar mana.. so tiba2

pic dr google

papa : tak sangka.. dah masuk 8 thn dah kita kawin kan mama

mama : hhmm..

papa : tak sangka jugak papa nih cukup kuat menghadapi kesukaran dlm perkahwinan kita.. kiranya dasyat jugak la papa kann.. penuh dengan sabar dan penyayang
*masuk bakul angkat sendiri ok

mama : nape.. sukar sgt ke nak jaga mama nih..??

papa : ingat senang nak jaga awk tuh.. jenis cengil, jenis panas baran, jenis marah2.. sensitif apa2 tah..
ikutkan hati papa nak kawin dua dah tau.. kalu ikutkan hati la..
(time nih dia senyum lak tuh)

mama : nape taknak kawin lain.. gi la cari.. ingat dpt jumpa ke binik cam mama nih.. specil edition tau.. nak kawin lain kunun.. cam mampu poket tuh..

papa : Senangnya dalam hati
Kalau beristeri dua
Terasa dunia ini
Ana yang punya

Kepada isteri tua
Ana sayang padanya
Kepada isteri muda
I say i love you


*lirik lagu p.ramle - madu tiga

anak aka maman : mana ada isteri tua kat sini.. papa.. salah tuh..

papa : aduh ada yg back up lak mama dia.. hehehe

mama : hai.. anak mesti la back up mama kann... sayam maman
:D


***************************

jahat sungguh binik kann.. sabar je la..

si laki dia tuh tak jahat ke..??


*gurau senda kami.. takde makna sebaliknya.. insyaallah..

:)


WW | Dinner





klik utk lebih jelas.. :)

****************************


Sesekali mengikut kehendak hati.. seronok jugak.. :)
kehendak hati kunun2 nak tgk sunset.. tp nan ado.. nak ujan so gelap gelita..

wlpun pedih perut nak sampai sana.. dah smpi dan order pun kena tunggu dekat setengah jam nak tunggu makanan sampai.. bila sampai mmg dah tak ingat selain basuh tangan, baca doa makan dan makannn.. kikiki

yg pasti balik2 tuh, solat dan dodo dengan senyuman..

;)



Kebuhsanan Melanda...


Salam..

Hari ini kita berkeja awk.. huk.. so takde semangat ok.. ;)

Takde benda nak cite pun dlm blog.. biasa2 jew.. tp boring melangut dpn pc sedangkan kepala taknak berfungsi seperti biasa.. takde mood nak buat kerja.. sedangkan mmg banyak benda nak kena setel.. dah lama dah org site menunggu.. teruk kann.. aduhai.. :(


pic frm google

Cuti2 gini satu cabaran bila kita pun tak sama2 bercuti.. kiki.. stress tau.. nak2 kena setelkan keja2 org yg dok besh2 bercuti.. kalu buat salah kita jugak kena marah.. geram sungguh.. tau marah jew.. apa ingat org nih ada connection between other with people done the job before ke.. sure la tak boleh beb.. akal mana tah.. buhsan tau.. tak buat karang kena marah jugak.. aptb tul la.. huh..

tp nama pun cari rezeki.. bertabah la.. *EMOSI tak setabil tuh kannn.. :)

pic frm google



***************************

Hati takmo cuti2 malaysia.. hati mau ketemu ibubapaku dikg.. hati mau mencium bau kampung halaman yg tertinggal.. hati mau senang2 ngak mau keja tp mau gaji banyak mengalahkan perdana menteri.. *blh blah kannnn.. i like..!!

Tuesday, December 25, 2012

Monday, December 24, 2012

Thank You Nuffnang






awal2 blogging dulu tgk statik nih.. tp takde apa2 hasil so.. mama biarkan jew..

sejak akhir2 nih, baru mama tgk balik kat nuffnang 'eh.. ada bergerak dah.. '

:)

Sejujurnya.. mama jarang tengok statik blog mama..
 jarang nak kelebek banyak mana hasil blog mama selama nih..

tgk2 dah masuk BE baru..

so belum pernah nak berterima kasih dengan Nuffnang sebab kasi BE kat mama..
kali kita officially.. berterima kasih dan mengharapkan BE yg datang kekal disitu.. hehehe

nih kalu tak silap.. BE kali ke 30.. (kalu tak silap la.. sebab mama tak reti camne nak kira camner.. ada cpuv la.. cpc la.. so sungguh slow pasal benda tuh.. masih belajar lg nih..) 

kalu silap maafkan mama tau.. *aduh risau lak kena bantai gelak ngan adik2 blogger yg terer2 nih.. hahaha.. tp adik2 blogger ada jenguk sini ke... mama yana..?? kikiki

Terima kasih Nuffnang..!!!!!

****************************

cuti lagi esok.. kemana semuanya..?? cite la.. boleh tiru.. kikiki

tiru ertikata boleh dijadika idea utk merendek sama.. hehehe

:)

Krismas Celebration


slm..

Hari minggu baru nih adalah hari minggu yg cukup mencabar.. hahaha.. sebabnya semua org ada plan kemana-mana.. sedangkan kami takde plan langsung.. malah pening ngan mama yg kena keja ari isnin.. kunun pekerja terbaik la tuh.. sedangkan cuti takde.. dah abis.. simpan utk 31-12-2012 jew nnt..

so bila merempan sesaja tuh.. dok tanya2 gak kemana arah tujuan.. last2 sabtu abis gitu jew.. ahad tuh.. papa dah buhsan.. ajak berjalan.. mama pun bangun bersiap.. tgk2 dia tak siap lg.. sudah.. katanya tak tau nak kemana psl mulut ckp nak kuar tp otak jem tak tau arah nak dituju.. huhuhuhu

dah siap tuh.. jom la kuar.. karang dlm keta kita decide.. hahaha

tp tgk papa cam bawa kereta ke arah kl jew.. selalunya kalu ckp gi kl sure dia malas nak gi.. malas nak tempuh jem.. tgk2 dah ke arah sana dah.. so mama diam je.. tgk je dia nak bawa mama cumil dia nih.. hahaha

gi jejalan tgk pokok krismas kat pavilion.. hhahaha..

selalu minta bw gisana.. kunun2 nak kenal tmpt.. tgk2 dah smpi.. kikiki.. jawabnya cuci mata la uols.. kikiki.. ada sale tp cam mama tunjuk jew papa ckp tak berkenan.. kikiki.. sebenarnya poket ngah nan ado nih.. so tgk2 dan snap picture jew.. dok berebut ngan minah indo bergaya sakan depan pavi. hahaha *ngata org eks.. :)



nih mama yg snap.. :)

****************************

Hari nih malas nak keja, takde mood sungguh.. tgk2 kena siapkan keja kwn yg bercuti.. urgent uols.. so nak taknak kena siapkan jugak... aduh..

sesal ku dtg keja arini.. kah..kah..

ingat nak buat keja sendiri yg belum siap2.. nih keja lain lak.. nasib badan la kannn

so sabar dan siapkan.. ni la br free sikit br blh tgk2 blog..

:)

Saturday, December 22, 2012

Lawak Bomoh : Bela




copy paste dr email.




****************************



Lawak la wei.. kikiki..

:)





**pening2 buhsan2 fikir nak berjalan tp modal takde... baik layan blog kaaannnnn..... :)

Friday, December 21, 2012

Keajaiban Anakku





‎20 PERKARA YANG BERUBAH SELEPAS ANDA MEMPUNYAI ANAK!


Sering kali rakan-rakan kita memberi peringatan kepada kita ketika kita sedang mengandungkan anak pertama. “Kau tidurlah puas-puas, nanti dah ada anak mesti tak cukup tidur”...Betul kan?

Dan yang pasti, selepas mempunyai anak, banyak yang akan berubah dalam hidup kita. Kita akan mempunyai kekangan wang, tidak cukup tidur dan tanggungjawab yang lebih besar perlu digalas. Tetapi apabila seluruh kehidupan kita bertumpu kepada anak kesayangan kita, sebenarnya, banyak perkara yang menarik akan berlaku.

1- Kita menemui kekuatan dalaman tanpa kita sedar.
     yup.. tanpa sedar kita jadi tahan lasak dan berdikari

2- Kita akan merindui saat 9 bulan kehamilan kita walaupun terpaksa mengendong perut yang boyot!!
    rindu.. rindu sekali sekala menjelma bila pandang wanita mengandung..:)

3- Kita tidak lagi memerlukan jam. Sebaliknya, bayi kita yang menetapkan jadual harian kita. Adakalanya bayi kita bangun seawal jam 4 pagi!!
   yer.. rasanya senang lak bangun dan tidur balik lepas buat susu..kikiki

4- Kita akan menghormati dan mengasihi ibu bapa kita sendiri dengan cara yang baru.
    satu pandangan yg lebih menyayangi dan belas kasihan buat mereka kerna sanggup bersusah  payah menjaga dan mendidik anak dia yg nakal nih.. kikiki

5- Jika anak kita sakit, kita yang akan mengalami rasa lebih teruk berbanding kita yang sakit..
   seksa sekali.. cam nak ganti je kalu dia sakit.. huhuhuhu

6- Kita tidak keberatan tidur pada pukul 9 malam pada malam Jumaat...;-)
   hari2 tidur awal.. kah..kah..

7- Perasaan kita akan lebih mudah tersentuh atau berkecil hati apabila berlaku hal-hal berkaitan dengan anak.
   mmg senang sentap.. lagi2 jika org cite benda kekurangan anak kita.. wlpun kekadang ada benarnya apa yg dicerita... huhuhu.. mmg kena ada daya tahan mental yg kuat uols.. :)

8- Kita akan lebih kerap melihat anak kita di dalam cermin berbanding melihat diri kita sendiri.
   jika ada benda yg dia buat tuh sebijik cam mama buat dulu2 masa kecik.. mama diamkan.. takut nnt papa jadikan point penting utk mengutuk mama.. (diam2 tau.. kah..kah..)
 
9- Kita tidak lagi jijik dengan najis bayi, sebaliknya kita akan Happy bila anak kita poo-poo!
   benda nih benda simple je.. sebab ai punya adik berderet2.. kikikiki tp kekadang malas gak... :p

10- Kita akan lebih menghargai diri kita.
    rela diri ini disakiti asalkan anakku bahagia.. (itu dikira menghargai diri ke.. kiki)
   mmg betul la tuh.. jaga kesihatan dan keselamatan diri demi nak melihat anak besar dan jika boleh nak tengok anak sampai ke cucu, ke cicit dan smpi piot.. kikiki

11- Kita lebih rela meluangkan masa untuk peluk dan cium anak kita, walaupun kita tahu kita akan sampai lewat ke tempat kerja.
    ada la kekadang... hahaha.. selalu sebenarnya...
 

12- Kita mula menyedari, yang kita punyai kuasa yang hebat bila dapat menenangkan anak kita yang sedang menangis.
    merasakan faham apa yg sebenarnya dia hendak.. lebih peka dengan anak kita

13- Kita akan sentiasa mengira gigi anak yang baru tumbuh.
     ye.. hehehe.. kita dok kira tp bila besar.. dia malas mengosok gigi, terus rongak.. tak ensem dah

14- Kita akan rasakan yang mempunyai anak lagi bukanlah satu masalah yang besar, malah kita amat sukakannya.
    insyaallah... :)

15- Apabila kita melihat ada ibu bapa lain yang sedang memegang anak mereka yang sedang menangis, kita akan faham situasi mereka.
   yup.. memahami sgt..

16- Kita akan menghargai masa mandi kita walaupun ianya dalam masa yang singkat!
    yer.. sepantas kilat bersiap skrg.. hahaha

17- Akhirnya, kita akan mula bertegur sapa dengan jiran sebelah selepas mempunyai anak!
    ooppss.. ai dr dulu mmg peramah kot.. hahaha.. paling kurang senyum la kat jiran

18- Kita akan dapati, perkara-perkara yang dulunya kita anggap penting kini tidak lagi selepas adanya anak.
    yup.. kekadang je rindu ngan diri sendiri.. :)

19- Kita sedar yang sebenarnya tidak sukar untuk menyayangi anak kita yang pada mulanya kita anggap dia adalah orang asing.
   bukan anak sendiri jew.. anak org yg cumil2 tuh.. kikiki.. sayang jugak..

20- Setiap hari kita adalah sesuatu yang penuh dengan kejutan!
    hari2 ada benda baru yg boleh mama kekadang terfikir.. 'wow.. anakku..' alhamdulillah.
Copy paste dr FB


****************************

hati dan mood kelaut.. tgk kerusi2 kosong dan sunyi sepi.. hanya bising ngan tipon dok berbunyi...
dah dekat seminggu jadi receptionist tak bertauliah.. huhuhu

dan perasaan ini berlanjutan dr minggu lepas lagi.. hahaha

adakah mampu tempuh lagi seminggu..??

gigihnya berkerja kannnn

padehal cuti takde dah.. kikiki

;)

Cantik




copy paste dr fb..



~Cantik itu subjektif.. :p

Hati-hati Dengan Remeh Temeh



pic from google


Ada satu bahagian tu yang betul-betul menyentuh hati saya. Di riwayatkan begini. Semasa Nabi Isa berjalan disatu kawasan perkuburan ia terdengar suara dari dalam satu kubur suara lelaki yang menjerit jerit meminta tolong dan dalam kesakitan yang amat sangat.Nabi Isa ingin mengetahui apakah yang telah terjadi kepada nya. Sebagaimana yang kita tahu nabi Isa mempunyai mukjizat boleh menghidupkan orang yang sudah mati.

Maka nabi Allah Isa pun memohon doa kepada Allah sambil menadahkan tangannya kelangit supaya menghidupkan lelaki tersebut.Doanya dimakbul oleh Allah maka terbelah kubur itu dan keluarlah seorang lelaki yang sedang terbakar menjerit menjerit meminta tolong.

Melihat akan keadaan lelaki tersebut maka
ditanya oleh nabi Isa kepada lelaki itu apakah kamu tidak sembahyang sehingga kamu diseksa sebegini lelaki itu menjawab bahawa dia tidak meninggalkan sembahyang

ditanya lagi oleh nabi Isa adakah kamu tidak berpuasa.lelaki itu menjawab : saya berpuasa dan lelaki itu pun berkata sesungguhnya ia taat akan perintah Allah... .

maka ditanya oleh nabi Isa lagi apakah yang kamu lakukan sehingga kamu diseksa sebegitu rupa ?

Maka bercerita lah lelaki itu: Saya berkerja sebagai penjual kayu api dan saya akan mencari kayu api di hutan dan menjualkannya kepada sesiapa yang hendak membelinya. Maka pada suatu hari datanglah seorang pembeli menemuinya untuk membeli kayu api lalu diberinya wang dan disuruhnya hantar ke rumahnya.

Maka pergilah saya mencari kayu dihutan dan apabila sudah dapat seberkas kayu di ikatnya elok- elok dan pergi lah saya hendak menghantar ke rumah si pembeli itu.. Dipertengahan jalan saya merasa lapar dan saya berhenti untuk makan, setelah selesai saya meneruskan perjalanan ke rumah pembeli kayu itu. Sedang saya berjalan, saya terasa ada sisa makanan yang terselit dicelah gigi saya maka dicuba berbagai cara mengeluarkannya dengan lidah tetapi tak berjaya, kemudian dicubanya dengan menggunakan kuku tetapi tak berjaya juga.

Akhirnya saya pun dengan menggunakan kuku saya mencungkil kayu api yang dipikul itu untuk dibuat mencungkil gigi. Maka akhirnya dapatlah mengeluarkannya.Maka saya teruskan perjalanan dan setelah sampai kerumah si pembeli itu, saya pun menyerah kan kayu api itu dan terus pulang.

Oleh kerana saya tidak meminta halal akan kayu yang saya cungkil dengan kuku saya tu maka saya diseksa selama 70 tahun sebagaimana yang tuan lihat. Saya menyangka Allah tidak melihat akan perkara yang sekecil ini...

Astaghfirullah al azim, eloklah kita ambil ikhtibar akan riwayat ini. Adakah kita pernah mengambil barang barang daripada office/sekolah samaada daripada sekecil kecilnya seperti paper clip, eraser dan sebagainya dan dibawa balik kerumah untuk di gunakan sendiri. Dan juga barang barang orang lain yang kita pinjam tetapi tidak di kembali kan ? Sekecil kecil barang seperti tupperware, cd,dvd dan sebagainya... .? Sesungguhnya takutlah kita akan azab Allah kerana mati itu adalah benar... Azab neraka itu adalah benar... Dan syurga itu adalah benar... wassalam...

copy paste dr SINI



Dalam kehidupan seharian.. sikit sebanyak ada yg kita rasakan tidak menjadi hal kann.. ye la.. seperti mengunakan paper utk photostat resepi, pen atau pencil dibawa balik (buat koleksi), dan benda2 lain tanpa sedar kita dah jadi pencuri.. kannn...

Minta2 perbuatan sebegini tidak akan kita lakukan lagi.. insyaallah.

balik rumah, belek2 perkakas yg ada.. tgk2 kot ada yg terambil.. cepat2 pulangkan.. dok gitu..??

:)

Thursday, December 20, 2012

Blog : Wow.. traffikku






nmpk kan..

perubahan yg nyata.. sudah ramai rupanya pembaca blog mama

alhamdulillah..


****************************


entry simple utk melepaskan stress yg tak mampu diluahkan..

:)

Lunch tadi..;)





Lepak2 tgk boat sambil berchit-chat.. heaven..




Nota mama : harap ptg nih tak la lapar.. kikiki
jimat budjet kann.. bini sapa la nih...

Motivasi





copy paste sini


********************************************

Hari ni seakan hilang minat utk berfikir dan siapkan kerja.. nape..?? hanya tuhan yg tahu..

mungkin sebab hati ini bertegas utk lawan perasaan malas, usaha tiap2 hari keluar kerja awal bg mengelakkan jem sebab projek baikpulih putrajaya - cyberjaya highway

terpaksa melalui kesesakkan kereta sebab mama nak ke tol  Maju Expressway (mex)
*alasan ari-ari kan..

so hari2 mencari motivasi quote.. poyo kannn

so share kat sini.. kot2 ada yg feeling cam mama skrg.. kann

:)

kisah pada 20.12.2012

slm..

pagi2 nih tak tau nak cite apa.. tp no 20.12.2012 tuh cun kannnn.. ;)

hhmmm.. jom cite apa sarapan apa pagi nih.. kikiki.. *takde idea sgt kannn



nasi lemak org belanja mmg sedap sgt.. ahaks


eh.. nih semalam punya... dinner..


perasan tak tiba2 terselit satu pic kita kat situ.. nak tanya.. ada rupa makcik2 yg baru nak belajar pakai tudung tak..?? kikiki.. sengal kannn.. hahaha

sebab dah terbeli dan sebab dah ada.. so pakai la kannn..

cumil tak.. cumil kannnn.. #pengsannnnnnnnn

:)


Wednesday, December 19, 2012

WW | Iphone 5

cun..

bila la boleh dapat..

:)



Berangan sudah..

Farewell Martin




selama sebulan mengajar kami di malaysia..
hari ini last day martin disini..

:)


~Sampai jumpa lagi.. ~



Pengorbanan Seorang Ayah





Demi anak pakcik ni sanggup menghantar anaknya. mereka tinggal di gombak dan hantar anaknya di IPG melaka.

nak di jadikan cerita pakcik ni tersalah jalan masuk seremban dari gombak dan terus ikut bukit putus melalui kuala pilah untuk ke melaka melalui tampin. katanya lagi,mereka berdua beranak bertolak dari gombak pukul 3 pagi dan bersolat subuh di nilai kemudian meneruskan perjalananan dan sarapan di kuala pilah.

Mendengar cerita pakcik ni, dlm hati aku berkata, "balik dari melaka ni aku akan ikut jalan blk ke seremban ikut jalan yg pacik ni lalui td" ... bila sudah abis selesai di IPG (instutut perguruan), blk ja terus ikut jln tersebut iaitu dr melaka ke seremban melalui tampin dan kuala pilah. Boleh tahan juga jalan tersebut dgn selekohnya yg tajam dan lory lagi......

cuba kita bayangkan pakcik ni dgn anaknya melalui jalan ni dgn beg dan bekalan mereka....sebak hati bila mendengar cerita pakcik ni...

di kesempatan ini aku sendiri mempelawa pakcik ni pada ari jumaat ini "pakcik tak perlu la amik anak pakcik, nti saya akan hantarkan anak pakcik sekali ke gombak"....

sayu hati lihat wajah seorg ayah yg sanggup bersusah payah utk anaknya agar anaknya sentiasa berjaya depan matanya sendiri...

semoga Allah memberi rezki yg melimpah ruah pada keluarga pakcik ni....
pada semua,hargai la ayah, bapa, walid, dady, papa, baba kita selagi mereka masih hidup... kasih mereka tidak pernah luntur utk kita yg bernama anak.

- Pena : Kee Perantau Simpang Tiga -

Jangan ingat kita lah orang yang paling hidup susah, ramai lagi yang lagi hidup susah berbanding kita. Ingat juga, jangan kita sombong, kedekut ketika kita senang, kita belum tahu bagaimana kita di hari kita susah nanti. renung-renungkan dan selamat beramal!

****************************

Cerita diatas di share oleh adik mama kat fb.. 
tgk pic tuh menbangkitkan memori buat kami.

jadi mama paste kan kat sini.. siapa pun penulis cite nih mama mohon diikhlaskan maaf buat mama sukasuki share kat sini..

****************************

Kami jugak punya kisah.. kisah kesukaran hidup masa kecik2 dulu.. masa sekolah rendah..
adik beradik ramai.. so abah kena ulang alik menghantar kami kesekolah..

tp rasanya mama dah darjah 3 abah belikan basikal.. sebab adikku pun start masuk sekolah jugak.. adik no dua.. hari2 bawa adik gi dan balik sekolah..

tp bila adik no tiga masuk sekolah..
 abah akan bawa adik bawahku dua orang dan mama akan ikut dengan basikal dari belakang..



kisah nih pernah berlaku.. kelakar pun ada..

tiba2 jew sorang dari adikku jatuh dari motor.. kelakarnya abah tak perasan.. so mama jerit kuat2 dari basikal.. abah berhenti dan pandang belakang.. nampak la adikku baru nak bangun dari jalan tar yg panas mengosok-gosok punggung menahan sakit.. kikiki

jatuh sebab berebut roti.. hahaha

abah memang tak bawa laju sebab taknak tinggal mama jauh kat belakang..

Terpandangkan pic diatas.. hati sayu.. pengorbanan seorang bapa tak mampu kita balas wlpun kita ada berjuta duit utk dihadiahkan tanda terima kasih..

Terima kasih Abah diatas kasih sayang tak terhingga..
wlpun abah tak pernah minta.. penuh pengertian.



~Mungkin ada yg setengahnya dah kehilangan bapa atau ibu atau ibubapa.. sederkahkan al-fatihah dan bagi yg masih memiliki bapa buat masa sekarang.. hargai dan sayangi mereka sepenuh hati.. ingati pengorbanan mereka dan ingat lah tanpa mereka siapalah kita sekarang.. ~


Gelabah

slm..

Pagi nih gelabah giler mama.. huhu


pic dr google.

Gelabah sebab keta sebelah kiri tiba2 jew himpit keta mama dilaluan kanan.. tau la mmg slow n steady mama bawa wlpun dilaluan kanan.. ini sebab keta yg belah kiri cam brek nak berhenti wlpun laluan tuh berbengkok sikit.. huhuhu.. *takde skill la uols.. kikiki

Maybe keta tuh seronok berborak tak sedar ada keta sebelah.. dia pun gamaknya tak tahan nak tunggu keta2 depan tuh berbrek.. kikiki..

Pemandu grand livina tuh terkejut bila mama hon.. nasib baik hon tukar aritu.. mmg kuat la kan bunyi dia.. dan pemandu tuh cepat2 masuk balik ke laluan dia... tp me yg terkejut nih.. nasib baik la sempat hon dia kann.. cepat2 paut stering balik.. rasanya kalu tak cepat td.. sure mama lak gi langgar tembok atau keta org lain.. gelabah beb..

huhu.. mengigil takleh ingat.. seriau wei..


****************************

Tolong berhati2 dan perhati kiri dan kanan jika hendak mengubah laluan kereta.. lebih bagus jika bersertakan dengan signal..

Kelalaian orang anda menyusahkan orang lain..

Tak pasal2 jantung mama arini mengepam kencang tau..
huhuhu




Tuesday, December 18, 2012

Keyword : Tutorial Jahit Manik Crumble



Slm..

kalu tgk kat keywords kat atas.. ramai yg search utk belajar camner nak jahit manik crumble.. rasanya disebabkan entry INI kot.. :)





honestly, dulu pun mama search jugak benda tuh.. tp hardly nak jumpa la.. mungkin sebab org yg terer jahit manik crumble nih buat manik crumble utk diorg ambik upah kann.. mahal tul kalu upah jahit crumble.. so jika nak dedahkan utk umum so takleh cari makan la mereka.. kann..

So mama ingat mama nak buat tutorial utk jahit manik crumble tuh.. insyaallah.. tp korang kena sabar la eks menanti.. tutorial mama nih ikut kepandaian dan kefahaman mama la.. maybe takde la cun seperti org lain yg terer2 tuh.. :)

sekarang masa mencemburui.. insyaallah akan dpt mama up kan entry tuh yer.. bersabar la sayang..kikiki..





~Ke ada yg marah bila mama senang2 kasi toturial manik crumble nih..?? jgn risau.. nih tutorial ikut cara mama yer.. takde la mewah mana cam org berniaga tuh yer.. :p ~

Bidang tercampak


slm...

mama anggap mama nih cam tercampak masuk ke dalam bidang yg skrg mama ceburi..


frm google.


Dulu lepas spm mengisi borang masuk intitusi tinggi, mama sorang2 jew isi.. tak banyak tanya apa yg elok atau bidang yg terbaik utk mama ceburi.. main isi mengikut keputusan yg boleh lepaskan tahap kelulusan minimum.. almaklum nama pun anak yg sulung so mmg takde sapa2 nak guide.. nak tanya cikgu2 pun jenis yg pemalu (huh.. jenis cerdik sendiri nih susah.. hahaha)

Abah suruh isi so ai isi.. hahaha.. so funny..

Dulu, tokma suruh mama jadi cikgu.. tp diri ini sesungguhnya tak minat.. jenis garang tak reti nak mengajar.. mengajar adik pun boleh sampai umah jiran suara marah2.. sampai menangis2 la mama cubit telinga.. huh.. dari mendera budak2 baik la jangan dicuba.. kiki

tp disebabkan tokma tersayang.. isi juga borang maktab.. dpt ujian bertulis sekali.. tp tak kena panggil pun temuduga lisan.. gamaknya mmg tak layak la tuh..

sambil2 isi borang politeknik, isi borang jururawat.. kah..kah... dapat temuduga dan dapat pun kerja misi tuh.. tp tah.. diri cam terikat ngan belajar kat itm masa tuh.. lagi2 dah ada cinta hati.. sukar to let go.. kikikiki... tp yg pasti tokma dan tok abah cam tak mendesak me utk jadi misi tuh pun.. so ok la..

gamaknya kalu ambik bidang misi tuh kot.. kompom skrg dah senang lenang almaklum keja goverment kann... kiki.. kot2 dah kawin ngan doktor kot.. kah..kah.. berangan lebih sungguh.. :)

nnt org gov marah mama.. ingat senang ke keja gov..?? hahaha..

semua kerja tak senang, tak susah.. sebab tuhan dah buka jalan rezeki kita mengikut kemampuan dan keupayaan kita... so bertabah la..


*mood mencece sudah mari.. ahaks..

Monday, December 17, 2012

Sabtu.. pengsan, Ahad.. makan angin



seronok maman dpt baju sekolah.. terus behave sehari.. hahaha

Slm..

sabtu.. mmg merepeat utk merehatkan diri.. hehehe.. tp boleh la jugak membasuh dan mengemas seadanya.. :)

mmg kiranya sabtu tuh dok umah mantap2.. kikiki.. penat kaki nih...

Tp ahad petang kuar, gi cari kain baju sekolah anak.. risau takut size baju dan seluar takde utk maman.. lgpun ramai dah org beli awal2 kann.. nih asyik tangguh sampai bila kann.. (kompom korang dah beli dah kannnn)

cerita pasal takde duit tuh perkara yg klise.. tp sebagai ibubapa harus/wajib menyediakan pakaian anak yg nak sekolah.. dah la anak nak masuk darjah satu nih.. kikiki.. takpe papa kering, mama carikan duit utk anak mama.. kata syg anak.. kannnn :)

kami beli kat kedai pakaian karnival kat pekan dengkil.. (punya la sengkek.. kannn) lagipun my sil ckp kwn dia beli situ, kain baju dia ok.. murah lak tuh.. yg murah tuh penting.. tp kualiti dia yg paling penting.. ramai jugak ibubapa beli situ.. senang uols.. takyah berhimpit2 dlm shopping mall, nnt bukan kain baju anak yg beli.. karang kain baju mak dia lak yg lobih.. auwww..

dpt lagi diorg kasi cam rebet utk pembelian kedua.. tp kena gi balik sana la.. ok la bg topup yg lain2 seperti baju fardu ain anak kita kann..

balik2 tuh kembali pengsan.. huhuhu.. ponat wei.. kikiki.. mmg serender kalu nak menyoping jauh2 dan perlu pusing kedai.. tak sanggup oooiii.. :)



Norlaila.. please kasi link

slm..

mama suka sapa2 datang sini.. ai mean.. sudi terjah kat blog mama nih.. most welcome  gitu..

cam la kawan mama sorang nih.. selalu gak dia komen sini.. rasanya dua-tiga kali.. tp sayang.. tiap kali mama nak balas balik kat blog beliau.. tak ada link..



cik google tak dpt kenal pasti lak.. huhuhu




ke cam guane tuh nak cari lagi eks.. hehehe.. maklum la bukan reti pun sgt ngan benda2 it nih.. kikiki

ke buat norlaila.. jika sudi dtg lagi kat sini.. sila tinggalkan anda punya url yer.. mekasih.

mama hargai kesudian norlaila dan insyaallah mama pun nak dtg ke blog norlaila. sila tinggalkan link yer dear norlaila..

Atau kawan2 yg terer tuh sila la tolong mama kat sini.. mekasih juta-juta tau.. kikiki

Kisahku di Gudang Bahan Binaan


slm..

Ada yg ternanti2 kisahku di warehouse tak..??  hehehe.... **apa da.. benda tak besh pun nak cite

tp itu la modal yg ado.. so kita cite.. apa salah kann.. :)



perpagi dah sampai... serang sarapan dulu.. kasi bertenaga sikit.. dikasi fail, dikasi tape, dikasi penanda, dikasi pen, dan dah bawa siap2 kalkulator.. eh lupa.. dikasi kumpulan dan tiap2 kumpulan ada abg la yg akak asist kita.. sebenarnya kita assist dia.. hahaha..

muka dipaparkan adalah selepas mengira stock ditengah panas.. boleh tahan gak tak merah mana kannn.. :p




hari kedua, mengira stock kat dlm (tmpt teduh) so takde hazab mana.. tp semalam mmg dah all out dah so kaki dah mengigil utk berdiri.. so duduk jew yg mampu.. kikiki


dalam penat2 dapat habuan free like diatas.. so kami bahagia.. kikiki..
tp sekejap la.. pastu kena mengadap balik barang2 halus yg kena dikira.. mmg mencabar.. terasa cam dah jadi buruh binaan dah.. *ceh.. sedangkan org keja site tuh ari2 mengadap nih.. takde pun emo.. kannnn... sabar berbanyak.. :) 




Hari kedua berkat ke'teror'an mama.. so mama duduk tepi jew.. sebenarnya kaki dah tak mampu nak diangkat.. sakit sungguh.. hehehe.. bos yg prihatin suruh mama duduk rehat.. alhamdulillah..:)

so sapa2 yg komen sebelum nih kat entry INI.. sesungguhnya bukan jualan gudang yg mengujakan cuma gudang yg dipenuhinya abg2 la, habuk2 yg melekat dimuka penuh minyak, peluh yg menitis membasahi baju.

hari pertama habis 3botol air mineral dan 1 tin air 100plus.. hari kedua, dua botol air mineral dan satu tin 100plus.. kikiki.. mmg bagus utk kesihatan nih kann.. :)







Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

Sunday, December 16, 2012

nafsu

hati sering dibisik nafsu
maafkan jika kata sering tak seiring ngan kataku dulu

btyk kali berinsaf
tp tetap jua ulangi kesilapan

mungkin aku ini
sering tidak melepaskan nafsuku

maafkan

jiwa sering nak jadi terbaik
tp seringkali terulang silap


pic frm google

Friday, December 14, 2012

Balaci makan kuaci

Slm

Smlm penat cam nak pengsan arini dah rasa dah nak ngamuk dah.

Kita dtg tolong, org yg ditolong relak2 dlm bilik aircond..

Masa makan lunch ckp dah nak settle.. Tgk2 cam takkan sudah hari ni.. Esok mmg dlm plan ada utk kena dtg lg.. Tp rasa cam tak kuasa nak kena jadi belaci...

Arini mama dah seret kaki dah.. Penat nyer jadi pekerja warehouse nih.. :(







Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, December 12, 2012

Aktiviti Tahunan yg First time utk mama yana..:p


Slm..

Untuk kawan2 mulai esok iaitu hari khamis, hari jumaat dan hari sabtu.. mama akan berada di warehouse di banting bagi aktiviti stock check.. *Aktiviti tahunan bg syarikat ini..

Nih first time terlibat ngan benda gini.. almaklum la lain sikit la dari kerja2 dulu ngan sekarang.. skrg dah masuk bidang construction.. so nak taknak kena kuar jugak sekali sekala.. huhuhu

Excited gak.. tp ada gak risau.. sebab mama nih bukan boleh buat keja lasak2 nih.. uhuhuk.. tak dapat nak imagine kot2 ponat ke, seronok ke..?? harap2 tak banyak masalah la kannn..

Aktiviti nak mengedate blog kompom la sukar sikit.. tp tgk dulu la kann.. update ngan tipon pun boleh tp takde benda sangat la utk di update.. tah2 mama update benda apa yg mama kena kira jew nanti.. hahaha.. jadi la kann.. berupdate gak kannn... :)




pic nih masa mama gi bulan july...
kunun2 lawatan sambil belajar cik non

yg kelakarnya ialah.. sampai sudah mama terlupa nak kuarkan entry lanjutan sambil belajar ciknon tuh.. ampunkan sy.. kiki

kira redha jew la dpt blogger yg kerja sambil gatal2 tangan nak mengupdate blog nih.. hahaha

ok la.. jangan rindu2 tau.. nnt kita update lg.. hahaha

*cam perasan jew org dtg baca blog kita ari2.. kikiki

aptb tul la..:p


12.12.12


Salam..

Cantik kan no 12.12.12 nih.. pagi td dengar kat radio, ramai org beratur nak melahirkan baby arini.. rasanya org kawin pun ramai nih.. penat la doktor ngan tok kadi berkejar kesana kesini memenuhi permintaan org ramai nih kannn

syok la kalu ada sesuatu benda yg indah berlaku dalam hidup kita.. dan mintakan jauhkan dari mara bahaya buat umat muslimit dan muslimat seluruh alam.. :)

 Jom sama2 berdoa semoga dunia ini aman damai dan dipernuhi dengan insan2 yg bahagia fizikal dan mental.. amin.


pic from google.


Selipar Paling Canggih Abad Ini



pic frm email.

:)



~Canggih ke idak..??? hehehehe ~

Tuesday, December 11, 2012

Blogging time cuti..??

slm

Bila cuti kami kaum wanita akan berkejar basuh baju dan menjemur (kejar time tengah panas.. Kalu ujan pening pulak nak jadi kreatif jemur dlm bilik..)

Sambil2 tuh bersarapan dan mengemas dan sambil2 layan anak tgk movie (byk movie yg ambik dr kawan (dia download sebab dia guna unifi) tak tertengok2.. Huhu)

Tgk2 movie sambil belek2 kain baju tak berlipat.. Sambil2 jeling mesin basuh, jeling jam utk memasak.. :)

Kena memasak harini bila si anak mula berkata..

'Lama dah mama tak masak lauk ayam goreng'

'Mama masak ayam kicap boleh..??'

'Boleh.. Sedapnya ma.. '

Kikiki.. Belum masak dah dia kata sedap so kena jugak penuhi permintaan anak kaannn

Tgk2 habis sekerap hari dah hari nih.. Tak sempat nak belek2 tab utk update blog atau blogwalking.. Huhu



#eh.. Tanpa sedar tertaip kat  dan sent ke blog.. Hahaha.. Jadi la kannnnn... Lepas rindu nak mengedate blog.. Kikiki


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Monday, December 10, 2012

Nak Jual.. Ada yg nak beli..??



Salam..

mama pernah citer, bag mama yg kiranya baru lg.. harga bleh tahan mahal (for me) but sudah rosak.. so mama beli yg nih..


yg nih mama punya..

Honestly, mama dah surf kat tenet dan dah ada yg berkenan tp bila gi sana ngan papa, papa tak berkenan ngan pilihan mama, dia berkenan ngan yg diatas (pic). Well, mama beli dan guna la.. but mmg serba tak kena la.. huhu.. rasa cam tak sesuai ngan mama.. huhu.. maybe sesuai utk org lain..

Ni ada mama surf kat google bagi korang lebih jelas ttg bag nih..






Label: Charles & Keith
Bag Type: Shoulder Bag
Bag Style: Casual
Bag Feature: Zip
Material Description: PU
Dimensions(Approximately): 380mm(L)x150mm(W)x260mm(H)


Rasa2nya ada yg berkenan tak..??

Mama beli bag nih dlm awl nov dan hanya guna dlm 2-3 kali jew, harga mama beli Rm179.90 (jika tak silap).. so mama ingat nak jual dlm 150 jew bersertakan dust bag dan byrn pos.

so ada berminat sila PM mama kat email : mmaiman765@gmail.com (Kalu boleh, yg betul2 berminat ye)

thanks u.




~Kalu tak laku, so boleh buat pameran dlm almari jew la nih.. hahaha.. ~


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...