Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Thursday, January 31, 2013

Warna mempengaruhi diri.. :)

Assalamualaikum...





sumber: fb


 :)
***********************************************
 
me today pakai kaler
 
red + brown + gray
 
 
what me..?? kikiki
 
 
 
 
 
 
:
 
 
 
 
 
 
 
:
 
 
 
 
 
 
 
:
 
 
 
 
 
serabai..
 
kiki
 
 
 
:)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Berbagai Fesyen Tudung/Hij​ab Ikut Bangsa & Negara

Assalamualaikum...





sumber: email.




***********************************************

tak pasti dan tak jumpa mama dlm kategori mana.. kikiki

:)



*Busy dengan keja.. tak sempat nak kejar BW atau update blog hari ini.. sori kekawan yer..

jgn segan2 datang sini lg tau.. kikiki


tau banyak sgt alasan..

maafkan yer..

Wednesday, January 30, 2013

Makanan ini meningkatk​an 12x happy

Assalamualaikum...





sumber: email.


 :)
***********************************************
12 x happy
 
:)
 

Kesian la sikit

Assalamualaikum...


Rasa lama tak update blog.. kiki.. semalam kita demam so demam sekali la dengan blog kita.. :)

Semalam niat hati nak mantap2 dodo sweet beauty queen kat umah.. tp difikir2kan ubat takde dan demam dari 3-4hari tak kebah2 so bangkit dan ke klinik la kita..

balik dari klinik.. nampak kedai basuh keta.. so teringat keta mmg kotor tak layak dipandang so basuh jew kann.. dalam hati berdebar2..  pernah dulu basuh keta savvy ai tuh.. masa tuh balik dari kerja dan dengan maman cumil gi basuh keta.. tmpt tuh selalu la papa bwk basuh situ.. selalu kena rm8.. sekali mama bawa basuh kena rm12.. blur sekejap tau.. terus taknak bawa keta basuh sendiri.. stress kena tipu..




dan masa tunggu keta sudah dibasuh tuh.. mama bbm papa.. ckp mama basuh keta.. dan siap2 tanya berapa selalu dia basuh situ.. nih tmpt lain dari yg mama kena rm12 tuh tau.. so papa ckp selalu rm8.. so mama siap2 kuarkan duit rm10 dah.. takmo tanya2 dah berapa.. sekali dia datang pulangkan duit kat mama rm1.. aik.. mama pun tanya la..

mana lagi seringit..

dia boleh ckp itu keta kakak luar rm5 pastu dlm rm4 kak.. naik harga dah kakak..


ceh.. br dua minggu lepas papa basuh rm8.. mmg menyakitkan hati tul la kann.. tak abis2 wanita cumil cam mama nih kena buli.. sakit hati.. dan-dan situ mama komplen.. sini kotor.. sana kotor.. kesat smpi putih.. hahahaha (gelak dlm hati sedangkan muka kompom npk pucat kann.. tatut..)

benggang kannn.. huhuhu.. korang penah kena tak..??? sakit hati tau..

balik2 tuh terus makan ubat dan dodo.. pening terlebih tido lak pastu.. kiki..

 :)
***********************************************
 
apa kat muka jelita ini.. ada tertulis ke... 'ini perem boleh dibuli..'
 
huhu
 
sakit hati jika dikenang.. sudah cukup sudah..
 
takmo hantar basuh keta sendiri lagi.. papa jugak nnt jadi mangsa mama.. hahahha
 
bagus tak alasan mama.. ;)
 
 
takkan dia tak kesian ngan binik dia asyik kena pau jew kannn
 
:p
 
 
aku insan yg lemah dan teraniaya.
 
sekian.
 
 

Sunday, January 27, 2013

Randomness

Slm..

Sari dua nih.. Hidup rasa kelam kabut.. Tp ok jew la jugak kann.. Mana boleh nak bising2.. Dugaan itu cabaran utk menguji kita. Kannnn

Nak blogwalking atau reply komen mmg tak sempat.. Dua tiga ari mama update blog guna tipon jew...

Hari ni tuan blog dapat sakit lak.. Demam yg mild tp rasa cam lembik sgt.. Terasa mata di glue jew..

Sakit serba serbi sakit.. Badan terasa cam lepas main bola netball jew.. Sengal2..

Tekak pun perit dan batuk2 mild sikit2.. Telan ubat dah.. Berharap tidak melarat.. Dalam diri sekarang berlawan utk tidak ponteng kerja atleast 2-3month.. Huhu

Jgn tanya kenapa... Sebab sendiri pun tak tau.. Mungkin azam baru.. Mungkin menberontak sebab tak dpt surat kompom.. Mungkin takleh acept yg diri ini dibuli lg.. dan lagi.. dan lagi.. (Sampai bila pun tak tau.. Racist tak abis2)

Hati merintih jiwa bertatih.. Insyaallah aku cuba redha. Kuatnya la jiwa org yg sabar... Teringat lak pada arwah.. Dia cukup sabar.

Al-fatihah.


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Saturday, January 26, 2013

Siri Pencarian Ilmu 3

‎​​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَات

Lagumana lagi bila dah tak berapa nak cerap faham apa yg difaham.. Yg reti sibuk belek tipon.. Haha

Tp beshnya org ajar nih.. Dia SABAR sgt.. Hehe

Dia rajin dtg kat kita dan ajar satu2 setiap org.. Kiki.. So takleh main2 sedangkan semalam ai dah kantoi buka fb.. Haha



;)



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Aaahhhhh

Yup.. Rasa parah sekali.. Dengan tekak perit, idung ketat.. Kepala berat.. :(

Bukan nak mengadu tp memohon simpati.. Ceeehhhh.. Gitu..

Takde la.. Sebenarnya seronok bljr benda br cuma bila kita tak sihat nih kepala pun takleh nak adapt dan terima..

Sudahnya merapu la wei..

Nnt kena follow-up blk ngan kwn2 nih.. Wlpun ramai dok geleng kepala..

Laju sebenarnya org ajar nih sebab kami dah delay dr skop sebenarnya.. Kiki.. Byk yg diulang berkali2 sebab kami lemb nak faham.. Biasa la bdk br nak belajar kannnnn

;)



________________________________

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, January 25, 2013

Nak Jugak Selit... :)




Assalamualaikum...



Caya la.. sempat tuh masa training berupdate blog.. nmpk sgt la tengah buhsan.. lost already. huhuhu





Ada masa check be nuffnang.. percaya lah.. *imagine cam lagu siti tuh ok..




ok.. thanks for nuffnang.. ada be utk tahun baru 2013..

sudah.. sambung balik.. nih rehat dlm 10minit..


 :)






*semua org kalut check email, fb, tweet.. ai je blog.. kikiki


Siri Pencarian Ilmu 2

‎​Hujan mengiringi perjalanan hari ini.. Mmg kuar awal sebab nak breakfast dulu... Takut lapar..

Selalu breakfast kul 9 tp training start kul 8.30pg.. So kena cepat2 makan kenyang2 dulu... :)

Ok la.. Take care n tolong doakan mama tak lena kat bilik meeting arini.. Kiki




#mesti korang buhsan kannn... Entry apa2 je.. Cam ada yg ambik berat jika tak update pun kannnn... Hade aku kisah... Tet. :)






Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Thursday, January 24, 2013

Siri Pencarian Ilmu

‎​​السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَات

Bila dah rasa tepu.. Pundi kencing asyik penuh. Penat duduk pun jew juga tau...

Tp bila namanya pencarian ilmu.. Bertahan la yer.. Arini sudah setel.. Tinggal 2 hari lagi..

Hari ni lunch domino pizza yg tah sapa yh bayar.. Kiki.. Naik2 tgk dah tersedia pizza.. Makan jew la kannnn.. :)





Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Salam Maulidur Rasul

Assalamualaikum...






Salam maulidur rasul semua...



 :)



***********************************************
 
 
Bagaimanapun.. ini entry sheduled dan tuan blog sibuk traning.. tak jauh.. kat office jugak.. cuma takleh nak berblog.. kena konsentrate.. kikiki
 
pencarian ilmu la katakan..
 
 
:)
 
 
 
 

Wednesday, January 23, 2013

Perbezaan gula rendah dan gula tinggi dlm badan






sumber : email


****************************

sendiri tak faham.. korang faham..??

cuba cite sini..


")



English Vs Kelate







sumber: fb.



XOXO

 :)
***********************************************
 
Sesungguhnya ambo bangga jadi anak kelate..
 
:)
 
kelas kan tuh.. speaking gitu.. hahaha
 
realitinya lintang pukang.. kiki
 
 
 
 
 
 
 
 

Realiti


Assalamualaikum...

Jujurnya... risau dengan perkembangan anak2 sekarang...






:(
 
 
sumber : SINI
 
 
 
*mcm realiti jew kartun nih.. huhu
 
 
 
 
 

Tuesday, January 22, 2013

Buhsan

Assalamualaikum...

Aku buhsan.

Kelakar pun ada.. kerja berlambak2 sampai tahap nak muntah.. tp ada hati nak buhsan2..

Nak buat guano.. bila datangnya buhsan.. so jadi buhsan la kann..

Mula la datang idea nak search jawatan kosong.. lagi2 surat kompom tak datang2 melayang.. buhsan melihat budak HR berkawat depan mata sedangkan surat tak sampai2 gak.. nak kena buat Hari Ini Dalam Sejarah part 2 kah.. buhsan.

Jadi ilang nafsu nak fikir.. malah ilang nafsu utk makan.. ilang nafsu utk shopping malah ilang nafsu utk ?????.. mcm2 ilang nafsu.. hhuuhhuu


:)


 




***********************************************
 
 
Nampak tak mama buhsan..
 
 
 
 
 
 
 

Jangan Guna Salam - Heliza Helmi

Assalamualaikum...






sumber: SINI

Banyak lagi tak tau.. insyaallah sama2 berubah kan kawan2..  :)




Jiwa Parah

Assalamualaikum...

Mood merundum.. hati berkata lain.. tulis pulak lain..

cuba lari dari melayan mood kelaut.. tp..

bila tiba2 ada yg panggil 'sayang' jiwa jadi caru.. seronok semendang2.. kikiki.. gelenyor yoh la kann..
nih jangan korang fikir lain lak.. gurau antara sahabat.. tak salah kann.. :)

Sebenarnya nih taip entry cubaan utk lari dari pening kesibukan kerja.. bertambah2 dengan selsema yg tak reti nak berhenti2 nih.. bersin sampai sentap kepala.. aduhai..

kerja kena siap sebelum khamis.. sebab kamis sampai sabtu ada training.. tertekan gue.. huh

ok sudah la merempam kannn...




seronok layan sayang.. kiki.. lagu dari shae..






AdaMu - NajwaLatif (lyrics)





***********************************************


Ku tahu Ku Adamu Tuhan


;)




Monday, January 21, 2013

Cara lelaki dan wanita memilih color









pic from email.



****************************


perempuan nih detail dan variasi...

betul tak geng..?? hehehe


:)

Saya Tak Lawa

*entry yg ditulis mlm semalam tp bila sent tak kuar2.. so pg td just tekan publish tanpa byk fikir.. :)


Slm..

Siang td selepas balik kenduri.. Papa ajak jejalan pusing2 shah alam.. Honestly, lama tak jalan ke shah alam nih.. Dulu dok sana lama gak... Hhmmm.. Keja pun sana jugak.. Bertahun2 meninggalkan bumi shah alam.. Huhu.. #Cam lama benar kannnnn.. ;)

Rindu.. :)

So balik umah.. Solat dan siap2.. Kuar dgn misi nak ronda smbil nak gi tgk kot2 ada lg warehouse heavy norma.. Gitu.. *Betul ke eja tuh.. hentam jew

Pusing2 kat seksyen 24.. Hiks.. Nmpk flat mama duduk dulu pun dah lepas rindu.. Haha.. Dulu masa bujang mama rempit ngan skuter jew.. Ulang alik ke uitm, ke tmpt keja.. Tak byk yg berubah sgt kann.. Mama merasakan dok shah alam nih damai jew.. Wlpun serabut dgn roundabout banyak sgt.. Tp kurang trafik light.. Hehe

Pusing2 papa kata jom gi plaza alam sentra.. Ok. Masuk cari parking.. Scary betul parking sini kann.. Sepi dan jenis sembunyi2.. Kiki.. Kalu mama sorang kompom tak berani nak park sini.. #ala.. Cam pernah mama smpi sini sorang2 kalu takde teman kannn..

Naik2 lif jumpa nagoya.. So mama terus ajak papa gi tgk kain.. Ramai dah org sibuk cari kain buat raya.. Belek sana.. Belek sini.. Takde berkenan.. Satu isu yg tak berkenannya sebab tak tau nak pilih warna apa utk tema raya thn nih.. Kiki.. Lgpun tak tau la aliran fesyen terkini.. Almaklum setahun sekali beli kain psg buat baju raya.. Susah2 nnt cr bj siap jew.. Kiki.. So far takde lak jumpa ngan org lain.. #redho.

Mesti org tertanya.. Apa kaitan ngan tajuk 'sy tak lawa' ngan kisah roda2 shah alam nih.. Hiks

Gini.. Disebabkan byk pilihan kain tp masih jua tak berkenan so mama pun ckp la gini..

'Sy dah tak lawa.. Kan papa.. '
*Sebenarnya nak ckp tak muda.. ish..ish..tua dah kannn

'eh.. baru sedar ke..?? hahahaha.. gurau jew'
*pandai kever takut mama muncung.. kikiki

'Mama lawa tak maman..??'

'Mama lawa.. Cuma kain tuh yg kurang lawa'
haha... kannnn

Tq anak sebab memahami.. Kikiki

Bila dah tua.. Pilihan dah kurang malah mama suka pilih kain yg selesa dan senang dibawa berjalan.. Rimas ngan kain2 yg warna banyak terang lak kaler dia... Sesungguhnya mama bukan diva lg.. Kikiki

Lagipun.. tak tau fesyen terkini la skrg.. nmpk banyak yg kain tuh warna latar dia dah la terang.. pastu bunga2 yg ada tuh dipalit ngan kaler2 warna warni terang2 gak.. oh.. pening mak tgk.. hihihi
lagi satu... mama kurang berkenan ngan baju yg jenis ber kaki jew bunga dia.. eh faham tak.. nih contoh dia..


pic frm google


tah la.. kot2 tuh trend terkini kot.. hahaha..


Adakah sy nih blogger yg menboringkan... kesian kannn..


XOXO


:)



***********************************************
 
Selalu nakkan cadangan dan nasihat org.. ada yg sudi..??? hehehe
 
 
:)
 
 
 
 
 
 
 
 

Friday, January 18, 2013

Dia




Dia insan pertama yang bertahta
Dia insan pertama yang ku cinta
Dia pernah membuat ku bahagia
Dia yang mengajarku
Tentang erti rindu

Dia yang dulu pernah ku sanjungi
Pergi seingga kini tak berganti
Hilang dari pandangan hidup ini
Membawa luka pedih tak terperi

Tiada ku duga
Permulaan yang jernih
Menjadi keruh dengan tiba-tiba
Bisa rintangan antaraku dan dia
Cinta terlarang oleh orang tua

Kini terkilan sungguh rasa hati
Dia tak pernah lagi ku temui
Dia ku abadikan dalam jiwa
Terima kasih atas segala


Lirik Dia - Fauziah Latiff

 
 
***********************************************
 
XOXO

:)







 
 

Tidur Siang dan Keajaibannya Di Dalam Al-Quran


Assalamualaikum...


Nak share sini.. jom pakat baca Tidur Siang dan Keajaibannya Di Dalam Al-Quran.


“Dan diantara tanda-tanda (kebesaran) Nya ialah tidurmu pada waktu malam dan siang hari dan usahamu mencari sebahagian dari karunia Nya. Sungguh, pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang mendengar, “[Qs. Ar-rum: 23]

 
Tidur singkat dapat menrefreshkan otak, ketika ia merasa lelah di siang hari akibat pengumpulan maklumat sehingga prestasi menjadi kurang berkesan dan seseorang itu sebenarnya memerlukan rehat sejenak yakni dengan tidur.

 
Rehat cara ini bagi otak merupakan penyusunan semula maklumat dan menyusun gelombang-gelombang sel dan memantapkan maklumat yang diperolehi di siang hari.

 
Oleh kerana itu, para pengkaji menegaskan pentingnya tidur malam hari atau tidur sebentar pada siang hari dan bahawa merehatkan otak ini akan memperkuatkan ingatan. Mereka mendapati bahawa orang yang biasa tidur sebentar di siang hari, prestasi mereka lebih baik dan kemampuan mengingat akan lebih cepat.

 
Pasukan penyelidik dari Universiti Lubeck Jerman melakukan ujian diagnostik terhadap 52 sukarelawan. Para sukarelawan diminta untuk tidur dalam tempoh masa tertentu tanpa membezakan waktu siang atau malam. Dan hasilnya, keadaan mereka sama dan tidak berbeza.

 
Dan hasilnya ternyata tidur singkat di ‘siang hari’ sama pentingnya dengan tidur di malam hari. Para penyelidik mengatakan tidur siang hari sebentar yang disebut dalam Islam dengan istilah Qailullah itu sangat berguna sama seperti tidur di malam hari. Mereka menjelaskan bahawa dari perspektif pembaikan sikap dan perilaku, tidur siang adalah sama seperti tidur malam berkaitan dengan fungsi kognitif seseorang.

 
Diingatkan kembali terhadap apa yang disampaikan Al Quranul Karim untuk tidur di malam dan siang hari. Bahkan tidur sebentar di siang hari juga penting sebagaimana tidur malam.
Ini adalah tanda keajaiban Al-Qur’an sebagai kitab yang diturunkan dari Allah Yang Maha Mengetahui. Maklumat ini baru bagi para Ilmuwan, bahkan mereka tidak tahu pentingnya tidur siang kecuali di abad ke 21. Sedangkan Al Quran telah menegaskan pentingnya tidur malam dan siang, sebagai suatu keajaiban dan tanda kekuasaan Allah sejak empat belas abad lalu!


Memori Otak Ketika Seseorang Baru Saja Bangun Tidur

 
Para saintis Universiti Harvard melakukan kajian berkaitan hubungan antara memori ingatan dan tidur. Mereka menggunakan alat scan resonansi MRI berfungsi magnet sehingga mereka mengesan adanya aktiviti otak di kawasan yang tertentu. Kemudian aktiviti bergerak ke wilayah kedua dan begitulah seterusnya bahawa otak melakukan penyusunan maklumat, menyelaras, dan menyimpan maklumat sehingga mudah diambil kembali selepas seseorang bangun dari tidur.

 
Namun kajian selanjutnya menunjukkan bahawa fokus otak seseorang ada pada tahap minimum ketika ia baru saja bangun tidur. Diperlukan waktu antara 15-30 minit untuk dapat mengembalikan kemampuan fikiran. Oleh kerana itu, penyelidik menyarankan agar seseorang setelah bangun tidur melakukan beberapa latihan ringan untuk memulihkan aktiviti otak.

Di sini, kita juga boleh memahami mengapa Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam banyak mengingatkan Allah selepas bangun dari tidur. Beliau kemudian berwuduk, berdoa dan solat.

Jadi beliau menggunakan bahagian waktunya setelah tidur untuk berdoa dan berzikir sebelum melakukan aktiviti lain atau menentukan keputusan. Jika kita kaji pandangan para pengkaji sekarang ini, mereka menegaskan bahawa memori manusia berada pada kedudukan terendah selepas baru sahaja bangun dari tidur.

 
Para penyelidik memberi amaran kepada doktor yang berjaga malam juga pekerja dimalam hari yang memerlukan keputusan penting selepas bangun tidur. Disyorkan mereka untuk tidak mengambil keputusan atau tidak mengambil apa-apa tindakan hingga selepas satu perempat jam selepas bangun tidur.

 
Inilah Sebabnya Allah swt berfirman:

“Allah memegang jiwa (seseorang) pada saat kematiannya dan jiwa (seseorang) yang belum mati ketika dia tidur, maka Dia tahan jiwa (orang) yang telah Dia tetapkan kematiannya dan Dia lepaskan jiwa yang lain sampai waktu yang ditentukan. Sungguh, pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda kebesaran Allah bagi kaum yang berfikir. “(Qs. Az-Zumar: 42).

Ayat ini menjelaskan tentang pentingnya tidur dan kaitan antara tidur dengan mati. Kerana itu kita perlu dengan berzikir kepada Allah swt sebelum tidur dan selepas bangun dari tidur. Bercermin pada apa yang dilakukan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam.

Apa Pelajaran yang kita perolehi dari kajian ini?

 
1. Jangan terlalu banyak tidu, dan bangunlah disaat solat Subuh. Gantilah sebahagian kekurangan tidur kita diwaktu malam dengan tidur sejenak diwaktu siang.

 
2. Manfaatkan waktu tidur kita dengan mendengar bacaan Al-Quran. Otak akan berfungsi menyimpan ayat-ayat yang dibacakan itu apabila kita tidur. Ini adalah salah satu cara untuk membantu kita menghafal Kitabullah.

 
3. Hal pertama yang harus dilakukan setelah bangun tidur adalah berdo’a sebagaimana diajarkan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam,

“Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkan kami setelah mematikan kami, dan kepada-Nyalah kami dikumpulkan”.
Lalu berwudhulah, solat dan bacalah Al Qur’anul karim selama kira-kira 15 minit sekurang-kurangnya. Aktiviti-aktiviti seperti ini akan menambah keupayaan kita untuk membuat keputusan penting dalam hidup.

Credit to Detik Islam


copy paste dr email.





***********************************************
Moga2 dapat manfaat..

:)



Pentingnya Solat Malam Utk Menjadi Ibu Bapa Yang Lebih Sihat..




PENTINGNYA SOLAT MALAM UTK MENJADI IBU BAPA YANG LEBIH SIHAT..

Petua Rasulullah s.a.w buat yang menghidap penyakit kronik..

Sekiranya sahabat mempunyai kenalan yang menghidap penyakit kronik (kanser, kencing manis, sakit jantung, darah tinggi dll) pujuklah dia/mereka untuk mengamalkan solat pada waktu malam (walaupun sekadar 1 rakat witir) kerana dari Salman al-Farisi katanya, telah bersabda Rasulullah saaw;

"Dituntut ke atasmu melakukan solat malam kerana sesungguhnya solat malam itu merupakan antara kebiasaan orang soleh sebelum kamu, sebagai jalan untuk mendekatkan diri kepada Tuhanmu, penutup segala kejahatan, penghapus segala dosa dan pembasmi segala penyakit dalam badan."Menurut guru kami, Al Fadhil Ustaz Wan Nasir Wan Abdul Wahab, pembasmi segala penyakit dalam badan bukan sahaja merujuk kepada menyembuh penyakit tetapi turut bermaksud MENGHALAU penyakit tersebut dari menghinggapi badan si sakit semula.

Mesti cuba tau! Moga Allah menganugerahkan sifat istiqamah kepada kita semua.

~ Dipetik dari Ustaz Zahazan Mohamed

copy paste dr SINI



****************************

Sharing is caring dan juga buat peringatan diri sendiri yg selalu lalai.








Thursday, January 17, 2013

In Love With . . . .







papa ckp.. 'mcm takde gmbr lain dia nak letak kann'

eh.. takkan stim kot.. mama lagi seksi apa..

hahahaha

kannn

*paksa org mengakui ai seksi gitu.. boleh..*

tak... sy pun taknak di cop seksi..

*ahhh... diva la pulak.. hahaha



with free gift.


britney spears fantasy twist



****************************

Ramai rupanya yg suka dengan wangian britney spears nih eks.. hahahaha

memang lain dari lain pun wangian dia..

mmg dirasuk fantasy... ahaks


;)



 

Jangan Kerja Lebih Lapan Jam



sumber dr email by papa maman..  maybe message me utk lebih relax and chill dlm kerja.. kikiki.. hakikatnya bukan suka pun kerja lama2.. cuma tuntutan kerja dan tekanan utk menyiapkan mengikut dateline menganggu utk kita keja cukup2 8jam.. dok gitu.. hehehe



****************************


Masa mencemburui kita.. kena bijak curi utk diri sendiri, utk keluarga dan org2 disamping kita. kawan2 kat blog pun sure ternanti2 entry dari mama ari2 kann.. hahaha.. *muntah colour block korang kannnn.. kikiki


;)







Ada Blog Tapi Tak Kasi Orang Baca

Slm..

Baca title pun dah jelas lagi bersuluh kan intipati entry nih.. hahaha

Rakan atau ahli famili tak ramai yg tau kewujudan blog nih.. merasakan diri ini malu utk jadi tatapan org yg mengenali diri ini.. aptb.

Tah.. sendiri takde konfiident diri.. kikiki


pic from HERE


mungkin sebab merapu banyak sangat dan realiti mama nih biasa2 jew.. takde la nampak jenis yg suka merapu2 merepek2 kot.. kalu dengan org tak biasa2 lagi la maybe sy nih org akan ckp jenis pendiam dan pemalu.. eh.. hahaha

tak kenal maka tak cinta.. dah kenal makin menyampah lak kannn

:)

mungkin juga diri ini takmo terima komen2 pedas dari yg mengenali real me kot.. real pun bukan la yg tido sebantal.. makan maggi time sesak..bila tak gaji sama2 makan burger rm1 satu sorang.. yg sama2 menangis time sakit.. yg sama2 ketawa smpi kuar airmata time buat lawak.. not 100% kenal me.. tp suka menilai me.. takmo.. biarkan aku dengan blogku dan dengan org yg ikhlas membaca blogku.. gitu..

rasanya maybe my hubby kenal me hampir 80%.. kiki.. yg selebihnya maybe me sendiri.. atau ibuku sendiri.. hehehe..

dan rasanya dlm ramai2 (ramai ke..?? hahaha) pembaca blog nih.. ada la kot sorang dua yg betul2 faham atau kenal me.. siapa la dia gamaknya.. hahaha


****************************

Luahan rasa yg tah hape2 tah.. well.. it's me what.. :)







Wednesday, January 16, 2013

Listen









*pic frm fb.



****************************

kalu masalah manusia dibandingkan dengan haiwan
baik jadi haiwan..

haiwan kalu buat apa2 pun takde ditulis dosa pahala

kompom2 masuk syurga

hahahahaha


sengal sekejap tentang isu listen.. listen.. listen

tingtong..

:(



Anakku yang manja

Salam..

semalam ambik maman kat umah mil... perasan tangan kanan dia asyik kepit jew.. tak angkat2 cam sakit sangat jew..

mil cakap la.. tgn dia kat bawah ketiak tuh merah cam kena gigit benda.. tp sebenarnya mama dah tgk dah dulu semalam.. tp ingat cam merah bekas garu jew.. tup-tup arini dia ckp sakit smpi takleh angkat.. siap ajak mama gi klinik.. kikiki

muka dia masa tuh.. cam nak menangis.. oh man.. manja sungguh teruna mama nih.. sweet jew.. :p


pengarang jantung mama sorang





****************************

Dah cuti dua minggu.. harap next week boleh gi sekolah la.. sian dia.. :(

dia kena sakit chicken fox... entry SINI

Makan Lagi.. Sempena Krismas pulak...



Salam


Besh kerja sini kann.. asyik makan jew.. hahaha

Menu kali nih lak.. nasi briani berserta ayam masak merah.. ada ayam masak kicap, ada acar, ada kuah dal, ada papadom dan kuih2 raya... hehehe





















ada yg tertinggal..













apa yg tertinggal..??

















nasi brianinya mana...???











hahaha..









lupa nak snap..




lapar smpai menangkap kepala dah masa tuh...











tengok sini jew la...



dap.. dap.. ;)









****************************


Alhamdulilah...


Rezeki sama2 kongsi.. kerja pun sama2 buat..


baru berkat gitu... kannn


:)



*Kalu bos bawa masakan homemade jerman dia.. camner la tekak nih eks..

rasanya boleh ngap jugak ke..?? hahahaha







Bola, lawan dan kawan


Slm

Tgk ke bola kawan2..?? Kelantan lawan johor darul takzim.. Hhmmmm

Berdebar mama sebab diorg dulukan satu pasukan.. Of couse la kawan kann.. Dulu sama2 berjuang utk pasukan yg sama.. Skrg bila ada segelitir masuk pasukan lain dan sekelip mata jadi lawan pulak tuh.. Berdebar wei..

Lobih2 lak rasanya.. Kikiki

Tp mama bukan jenis sokong pemain mama sokong pasukan.. So of couse la sokong kelantan kannnnnnn

First masa farhan jaringkan gol tuh.. Jeritan suara ai bergema ok.. Bergema dlm umah la.. Rasanya takde la sampai terdengar oleh jiran2.. Kuat mana sgt suara lembut  ai nih kannn.. #stress org baca kannn

Tp pasukan johor pun banyak cari peluang serang gol kelantan.. But the miracle apex was there... So takde risau mana la ;)

My hubby senyum jew tgk me layan bola.. Kalu tak ari2 mengadap csi la, ncis la.. Criminal minds la.. Atau layan meletop.. Layan fear factor selebrities la.. Atau layan macam2 aznil.. Kikikiki..
Mata takde la tgk sgt tp marah bila org lain tukar channel.. Kekadang tgk tv sambil2 baca blog kawan2 (jarang dpt peluang pegang tab gitu) sambil2 jemur kain atau mata layu separuh buka separuh tutup.. Tuh la mama.. Hahaha

Merapu dah... Kiki

Pasal bola kann... Last result 1-1 uols.. Frust gak time bola johor dpt tembus gol kelantan tp yg beshnya bola2 yg dpt lepas ke gol mmg cantik sgt teknik diaorg sumbat.. Mmg besh la.. Puashati la ambo wlpun seri...




Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone



Tuesday, January 15, 2013

Durian Crepe & Velvet cake.. Again..??


Salam...

Pernah cerita pasal benda nih.. siaran ulangan uols.. tak caya..?? baca kat entry NIH.. hahaha..
Hari minggu lepas gi ke downtown kajang lagik.. situ jew mama sanggup pegi pun.. kalu ke downtown cheras.. makcik serender.. tau parking jauh amat.. sakit kaki uol.. maklum la ai ni special edition sikit since 5yr before kannnn.. kikiki.. boleh gelak la tuh kann... semua tuh dah sejarah yg sukar dilupakan...











cerita tentang taste durian crepe nih kann.. bg sy yg pertama kali makan nih.. rasa dia durian la.. nak ckp guano lg.. kann.. hhhmmm... durian mmg la dah diwar-warkan raja buah.. mmg sedap la kann.. tak dapat nak disangkalkan lg.. cuba baru tau.. kikiki

kek velvet tuh.. buat kali kedua rasa.. sama gak.. sodap.. hahaha.. :)


nampak sangatkah entry nih seperti lepas batu di tangan.. hahaha.. bertabah la pembaca blog mama nih yer.. luv u.. kikiki

****************************


Sori buat ibu jasnani.. entry makan2 la besh.. sabar yer berpantang ketat2 tau.. hehehe








Power Bank

Salam..

Setelah sekian lama google, sekian lama menelek.. so beli la jua... :)







Kegunaan power bank ini adalah utk menyimpan tenaga elektrik (mengikut kapasiti tenaga yg anda beli) untuk digunakan dimasa kecemasan.. selalunya tipon smart nih tak berapa smart bahagian bateri dia.. :D




Tips | Masalah dengan butang upload gambar hilang


Salam..

Sapa2 ada masalah gini tak..



Problem with browser button for image upload


Pening gak kepala.. tiba2 nak upload gambar.. tgk2 browser button dia takde.. so mama cari kat google.. dan mama share sini.. sapa2 nak faham cuba baca  SINI.

Nak terang banyak2 tak reti sgt.. kalu secara kefahaman mama la kann..

jika berlakunya perkara seperti diatas..

  1. kita di suggest tukar dr guna internet explorer kepada chrome atau firefox sampai la masalah nih dapat diselesaikan
  2. mereka jugak suggest kita upload gambar melalui html side.. tp agak berserabut sikit la..




So far.. mama upload gambar guna html tuh.. terpaksa la beb.. nak tukar internet explorer kena ada kelulusan dr pihak admin company.. malas nak bersoal-jawab la pasal benda2 gini.. kita berblog pun bukan utk kerja kannn.. time utk release tension jew.. so faham2 la beb.. kikiki

Untuk sesiapa nak tau guna html side utk upload pic.. nih mama buat prict screen..











Siap sudah upload gambar.. dan tekan balik ke 'compose' utk lihat seperti ini... ;)

ok tak cikgu ajar.. faham tak.. kikiki *Feeling cikgu.. garang nih tau... hahaha



****************************

Sharing Is Caring... :)







Monday, January 14, 2013

Blog menarik..??


Salam..

Dalam kesengalan dan dalam kekalutan lautan kerja hari2 dan hari ini.. ada gak terfikir.. adakah blog ini relevan dan menarik utk menarik pembaca sampai juta2..??

kelakar jew pertanyaan itu kann..??

Sebenarnya bila free sikit2.. demi utk merelaxkan minda dan urat.. suka blogwalking blog2.. baca entry2 yg menarik dan bang boom besh.. tp perasan atau tidak.. mama sekarang kurang reply any komen atau berjalan2 dan tinggalkan komen2.. busy atau kekadang takde tenet yg laju uols.. penat kalu nak blogwalking kat umah.. sebab kat umah guna tab jew.. itu pun kalu maman atau papa maman tak main games smpi habis bateri.. hhhmmm.. time kita nak guna la time tuh takde bateri.. sian tak..?? kikiki

Mama sesekali guna google dan cari kalu2 idea yg boleh membantu mama boleh 'up'kan entry yg besh2.. tp selalunya takde besh pun khen.. hehehe.. biasa2 jew.. tp selalunya idea jarang timbul disaat diperlukan.. kekadang dah 'expired' dah idea tuh.. hahaha..

Tp jika dikurniakan masa dan mood ngah besh.. semua blog mama cuba terjah ok.. hahaha.. so maafkan sy jika mama belum lg terjah blog yg pernah sudi masuk sini dan tinggalkan komen.. really appreciated it.. jgn marah tau.. insyaallah mama akan datang.. tunggu.. eh.. hahaha


****************************

entry fast sebelum balik.. hahaha.. mau pulang dulu ya..  



:)



Entry Makan-Makan Berjemaah..


Salam pagi isnin yg hangat..:)

Sedar tak sedar.. dah masuk minggu kedua bulan january dan juga dua minggu ditahun baru... hhhmmm.. biasa2 jew kann.. tak sedar diri semakin tua dan keriput.. kah..kah.. bab kata aznil 'kertu'.. auuwww.. so tak besh kann.. what to do.. mmg fitrah.. :)

Ok.. merepek pepagi.. benda la kan..

Nak cerita pasal dinner company tp tak tau nak cerita camner.. huhu.. dinner yg biasa2 jew.. kami tak ramai.. wlpun dicampur dengan orang2 warehouse (org yg jaga stock kat banting) pun dalam 20 org gitu.. selalunya dinner company nih diorg suka ke restauran kat kl.. diorg suka tmpt happening gitu... seksa memikirkan nak masuk kl.. nak-nak me yg tak reti jalan.. dah tuh kompom blk lewat mlm kann.. aduhai.. gerun tau.. *gerun mengalahkan anak dara jew mama nih kann.. hehehe

Kami makan kat italian restauran dan yg beshnya.. menu semua sendiri order, sendiri makan.. kalu tak sedap sendiri padan muka.. hahaha.. tp mama ngan kwn2 cerdik.. kami dah surf dulu menu diorg, check apa bahan2nya, siap tgk kat google image lagi.. mmg membantu serba sedikit utk kami pilih menu... nak2 masa nak pilih desert time.. melting dulu sebelum makan gitu.. hehehe

sambil makan sambil berborak.. ramai lak tuh si kameramen.. posing yg banyak dr makan.. kikiki... meriah la jugak kami nih kann.. nasib memang kami dah book ruangan khas buat kami nak bising2.. so harap2 takde la mengangu org lain kann..

cite banyak pun tak guna kann.. korang nak tgk pic tak..?? tp nih semua dr kamera cabuk mama la.. mana ada kamera canggih2 like dslr ke kann.. kikiki.. jadi la dr takde kannn..



dap.. :)



nih doorgift from company.. dpt tuala company, cawan company dan sling bag company.. hahahaha

ok la dari takde kannn

:)

nih posing kat dlm surau..

mace2 la kann


ok nih with one of anak dara kat sini.. kita berkawan2 ngan org muda sebab suka feeling muda..
auuwww..

perasan kann..

tolon jgn kutuk sebab semua feeling2 tuh hanya dlm hati.. bukan realiti.. kikiki

sedar siapa la kita nih kannn



****************************

Sesekali seronok gak lepak2 ngan dinner company gini.. tp kalu la bos boleh bawa kami semua gi berholiday jauh2 ke itali ke.. paris ke.. baru lagi syok kann

hahaha.. berangan tak sudah.. :)







Ketat

Slm..

Hidung ngah ketat.. Nak bernafas tak pass pass.. Wlpun lubang idung besar tp tak puas2 sedut nafas...

Hhmmmm.. Mata mengantuk.. Tp hidung ketat.. Tisu sudah berbakul2.. Tercari2 minyak gamat utk melegakan ketat hidung..
Tp gelap malam membataskan penglihatan.. Aduh.. Dlm raba sini sana terjumpa minyak cap kapak.. Jadi la buat tenyeh hidung kembang..

Malam pulak sekarang panas berbahang.. Hhhmmmm...

Sekian coretan penulis blog yg takleh tido sebab hidung ketat dan terinspirasi menulis tentangnya diblog.. Aduhai.. Sungguh takde jiwa seni.. Kannnnn

Selamat malam semua.. Pastikan lena diulit intan.. ;)


*ada ke yg baca entry nih..?? Hahaha.. Kalu ada sila komen.. ;)







Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, January 11, 2013

Wanita yg bermasalah tuh la dia nih..


Seorang Wanita Sanggup Paksa Anak Kecil Makan Serbuk Cili Hingga Tewas

Amanda Sorensen (21 thn) ditahan oleh pihak polis California Selatan dengan tuduhan pembunuhan. Anak perempuan  dari kekasih Amanda tewas setelah dilarikan ke rumah sakit setelah menderita kejang- kejang.

 

Usai diperiksa rupanya balita yang masih berusia 2 tahun tersebut dipaksa memakan sebuk cili oleh Amanda, hingga ia kesulitan bernafas dan kejang- kejang, hingga akhirnya tewas.


Tak banyak yang tahu kalau serbuk cili sangat berbahaya terutama bagi kanak-kanak. Serbuk ini dapat membuat saluran pernafasan membengkak dan membuat kita kesulitan bernafas, selain itu boleh berakibat fatal pula bagi penderita asma.




****************************

copy paste dr email.

*Entry nih entry schedule.. tuan blog ngah ada dinner company kat kl.. yihaaa.. makan dan makan.. dah tembun tak hengat dah nih... kikiki

:)








LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...