Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Friday, March 29, 2013

Projek Hari Minggu... Bling Bling La Apa Lagi... :-)

Assalamualaikum...

Takleh nak cite byk... hehe.. rushing nak siapkan baju mil sebab pastu nak bling2 baju sendiri lak.. tak sabar.. kiki...














piss.... pisss...... cantik ke idak..????

nerves kalu jahitanku nnt tidak memenuhi kehendak org.. huhu

:p














Thursday, March 28, 2013

Tak Jadi

Assalamualaikum...

Pada mula2nya blog ini adalah hanya suka2.. nak merepek2 tp lama2nya tertepek2 pic org2 sekeliling yg maybe tak suka dirinya diexposedkan kat mana2 (alam maya) maybe diaorg ada reason sendiri.. and me also ada reason sendiri jugak.. :P

tah la.. honestly, tak suka jika blog ini dijadikan bahan stalker dan dikutuk.. ramai yg dah kena kann.. rasanya MESTI tak besh kann.. Nmpk sgt ai nih jenis fikir NEGATIF dr POSITIF eks.. ke mama yana nih ramai MUSUH.. hahaha.. musuh dlm selimut maybe ada tp takleh nak cite arr.. karang jadi FITNAH lak kann..

Tp rasanya dlm nih pun bukan ai mengeji sesapa2 secara terang2 sgt kann.. hhhahhhaaa.. nnt jika ai belek2 kot2 pernah atau TER tuh.. ai deleted entry tuh.. gitu.. hhaaa

so TAK JADI TUTUP dah.. buka jew la blog nih pd sapa2 yg nak dtg.. ada ke.?? kiki

Apa2 pun terima kasih bagi yg sudi bagi pendapat tentang entry sebelum ini... biasa la maybe ai nih meroyan sebab nak dtg teman setia la nih.. :)


pic frm google.

Skrg ngah pening lalat ngan kaler2 manik.. aduh sakit kepala nak matchingkan warna..






Nota blogku : syg eks bila kita dah byk mengumpul teman2 dr alam maya dan tiba2 nak putuskan utk meninggalkan dunia penulisan blog yg ramai follow blog ini.. *gurau jew tau bab ramai yg follow blog nih.. ai know who ai am.. penulis blog cabuk jew.. kikiki.. but i like writing blog.. who care rite..?? hehehe





Tuesday, March 26, 2013

Percutian @ Medan : Day 2

Assalamualaikum...

Untuk hari ke dua.. kami ke Istana Maimon dan tjong a fie mansion..

istana maimon






Masa nih.. ada satu kumpulan tengah buat latihan utk buat persembahan kepada serombongan mat saleh.. nasib baik kami dtg awal.. so cepat2 tgk istana tuh sambil2 dengar penerangan dr sorang bapak yg kununnya dr kaum kerabat istana.. rupanya kaum kerabat kerjaan perak berasal dari medan.. hihi.. tp istana dan raja nih dah tak memerintah dah.. indonesia mengunakan presiden utk memerintah negara mereka.. so raja jadi tukang tepek jew la eks.. huh.. so disini ada permohonan derma ikhlas utk membantu mereka meneruskan kehidupan.. huh.. terasa cam mrk ini kerjanya meminta2 jew eks..

Selepas itu kami melawat ke tjong a pie mansion.. org kaya yg asal dr china.. dia nih banyak la kununnya membantu menaikan ekonomi medan @ indonesia itu sendiri.. 





Banyak pic yg merapu dr yg semengah.. maklum la si anak jadi jurukamera.. smpi abis bateri la .. huh.. lepas pada lawatan separuh hari itu.. kami terjah ke restoran makanan minang.. :)



restoran sederhana makanan minang

kat sini pun stail yg sama cam makan kat restoran garuda.. diorg hidang semua makanan dan kita akan makan apa yg kita nak makan jew.. kalu cubit sikit pun still kena bayar.. hehe.. tak tau la camner diorg kira.. tp harga makanan kat sini lagi murah dr restoran garuda.. kat sini siap order air buah masing2.. kat garuda tuh air kosong jew... rasanya kita ada simpan dia punya resit.. nnt kita tepek sini.. :)

ok.. disebabkan kekurang masa so nnt2 kita sambung lagi yer.. hehehe


*to be cotinue.. tatatititutu.. :)



Monday, March 25, 2013

Percutian @ Medan : Day 1

Assalamualaikum...

Huh.. berpeluh mengejar nak update blog.. *tipu.. kiki.. busy sikit skrg.. lack of staff so sabar la kann.. nih kita cuba cite wlpun dah ingat2 lupa.. kiki

Flight kami kul 1:50pm tp kami dah sampai kat lapangan subang kul 10:30am.. terpaksa gi awal uols.. kena ikut driver.. itu pun dah syukur ada yg sudi hantar kannnn...

Lepak2 situ sambil2 cuci mata.. dlm kul 11pg check in.. hantar bag2 so senang nak berjalan sikit.. terus ke imigration.. check in utk lepak lg tunggu kapal terbang.. cam biasa.. firefly selalu delay (kwn kita mmg dah kenal dah ke'delay'an itu.. kiki) tak tahannya bila kena tunggu lama nih.. anak2 berlari2 tak takut org.. habis semua ruang diaorg pergi.. pastu sibuk ckp dahaga.. kena la beli air.. kemain kaya org niaga situ eks.. mineral water pun dah rm8.. aduhai..  diorg minta kek lak.. kek rm12.. yg sakit hatinya diorg bukan makan habis pun.. kena la mak2 budak habiskan kek.. kiki..




pucat mama kan.. ngah sakit kepala nih.. huhu
boring2 melepak kita cuba test kamera jadi ke idak.. kiki

yes.. sudah nak take-out uols..
budak tuh seronok la.. mama dia lak tak abis2 menutup mata.. seriau wei

#darat aka penakut

subhanallah.. cantik kann


Sampai2 sana, mcm2 dugaan.. tgk ada nama kita tertera dikertas.. pelik gak sebab sepatutnya takde sapa2 tau nama mama sebab yg tukang urus kawan mama.. so sepatutnya nama diorg yg tertera kat situ.. tanya punya tanya.. diorg ckp diorg dr hotel.. kwn mama ckp la.. mana ada org ambik kami sebab dah tanya dah hotel sebelum kami bertolak lg.. sure diorg nak kencing kami nih.. aduh.. pening kepala.. takkan kami nak pecah lak.. so mama say sorry dan menonong follow kawan mama.. lantak kau la.. hahaha

First2 kami terjah tempat makan dulu.. lapar siot.. kahkahkah..


itu pak supir kami.. dia bawa kami kat Restoran Garuda
kedai makan makanan padang

harga mahal gak tp puas... sedap uols.. :)




permandangan dr jendela bilik hotel


Habis makan, kami check in hotel dulu.. bersolat dan kuar balik.. tujuan kami adalah ke brastagi... ok.. mmg penat dlm van.. jalannya yg penuh ngan kenderaan.. bukan kenderaan biasa ok.. lori berlambak2 panjat bukit.. seriau tau.. yg anehnya kat sini.. diorg gunakan hon sebagai signal atau pun sebagai pemberitahuan yg ada keta dihadapan atau dibelakang.. kiranya sama2 kasi tau.. bagus kann.. mula2 pelik gak sebab asyik hon jew diorg nih.. kalu kita kat sini takut nak hon2.. karang ada yg bergaduh2 atau kasi tangan simbol tak senonoh.. *cam ai tak pernah kena kannn.. :P

shopping buah jew.. dah ptg dah masa nih.. byk kedai dah tutup.. 


malam kian berlabuh

permandangan malam

permandangan dr sebuah kedai yg kami lepak.. sambil2 makan


makan indo mee.. kiki
br feeling di indonesia..

;)

nih dua org boleh ngam wlpun kekadang berjumpa.. kiki

Lepas menikmati permandangan mata dan dipenuhi perut dengan mee.. jom segera pulang.. kiki.. 

  :)


*to be continued.. see u.. :)





Sunday, March 24, 2013

Hepi Berday 2 U

Assalamualaikum... 


Harini penat mengalahkan kenduri kawen... sedangkan jamuan makan untuk ahli2 mesjid baca yassin plus doa selamat plus sambut berday aiman dan adam.




ok... testing feeling2 dulu sebelum org dtg... kiki





Kerja2 remeh dan memenatkan tp jadi seronok bila tgk budak2 nih seronok sebab ramai tetamu dtg meraikan jamuan berday diorg... kiki

alhamdulillah setel sudah.. boleh la mama relax sikit melegakan urat2 belikat... wlpun kerja mama takde la byk sgt.. cuma mama pastikan mama pagi2 lg (takde la pg sgt... kul 9pg jew uols) sudah tunjuk muka selebet mama kat umah mak mentua ai... kiki... tunjuk muka aka kedatangan yg penting tuh... kerja sikit2 sudah... kiki.. pemalas.. haha






Nota buat mama : lahirnya satu nyawa buat keluarga kami.. bayi lelaki buat kwan maman... tahniah nini... welcome to mother world my sis... :)

alhamdulillah syukur kedua2nya selamat..








Friday, March 22, 2013

Percutian @ Medan : Trip Percubaan

Assalamualaikum...

Sebelum pergi, macam2 dlm minda, bila free je sibuk surf pasal tempat tuh.. ada yg memuji ada yg mengeji.. tp tiket flight sudah beli, hotel sudah booked.. hadap je la kann.. dalam hati berdoa agar tidak menghadapi cabaran2 yg pelik kat tempat org.. penakut kan ai.. hehe

Sebenarnya kawan sama kerja booking ke sana dan ajak kitaorg follow so mama fikir ok la kann.. kami booking tiket firefly pakej bersama hotel...




This is my first trip with flight and first time out from malaysia..obersea gitu... first timer la kann.. tak ada pertama takde yg kedua.. gitu.. percubaan ini pun nampak gagah sebab follow kawan.. kalu sendiri maybe smpi kertu pun takde.. hahaha..

Ambik masa nak siapkan satu entry, sekarang tengah busy, almaklum cuti sampai tiga hari kann.. ada lak kawan cuti sakit sebab jatuh motor, ada yg nak berhenti so dia dah tak kuasa nak buat keja.. gitu.. so nak taknak kena gagah jugak dtg keja.. nak kena kaver kawan2 yg bercuti.. huhu

Sekarang lak nak pilih2 gambar pun tak sempat.. insyaallah nnt mama upkan entry yer.. sori jika ada yg ternanti2 entry medan mama nih... cehhhhh sgt org tertunggu la sangat kann... hahaha


  :)




Thursday, March 21, 2013

Hi... dearest readers.. :)

Assalamualaikum...


Seharusnya jika lepas bercuti2 bergumbira mengabiskan ongkos dipoket.. hati dan bibir tersenyum riang.. tp bagiku sekarang sebaliknya.

takde mood nak bercerita dan takde mood nak mengarang... just to say hi to readers mama yana blog hari ini, semalam, dulu semalam, tulat dan tungging.. *tah apa2 tah.. buhsan kann

*pic from google.


so.. 

apa cer korang semua..

:)







Monday, March 18, 2013

Holiday Time.. ;)

Yesssza... Skrg dah sampai subang dan lepak2 sementara tunggu utk check in..

Doakan kami selamat pergi dan selamat pulang yer.. Makcik ngah berdebar nih.. Almaklum first time uols.. Sakit kepala lak nih.. Aduhai.. ;)

Till then insyaallah jumpa lg tau..


;)



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sunday, March 17, 2013

Happy Berday Pengarang Jantung ku... :-)

Assalamualaikum...


Hari ini pernah menjadi sejarah... Lahirnya dia dalam kehidupan ini menukar status diri dan menceriakan semua org... :)


Diam tak diam... dah 7 tahun dah teruna mama... alhamdulillah.







Mama minta maman boleh jadi anak yg baik, beriman, bijak dan setiasa ceria. Moga dikurniakan kesihatan terbaik dan berjaya dalam kehidupan didunia dan akhirat. amin.






Friday, March 15, 2013

SOLAT JAMAK DAN QASAR

Assalamualaikum...

Nih ramai yg tau.. tp saje nak share.. buat perangat jika ada yg lupa2 ayam like me.. kiki


SOLAT JAMAK DAN QASAR
 
Allah SWT telah memberi kelonggaran/keringanan kpd umat Islam dlm mengerjakan ibadah solat dalam situasi tertentu khususnya ketika bermusafir.  Kelonggaran ini dinamakan RUKHSAH SOLAT.

Sabda Rasullah SAW ;

إن الله يحب أن تؤتى رخصـه كما يكره أن تؤنى معصـيته. رواه أحمد

“Sesungguhnya Allah suka dilaksanakan rukhsah (keringanan) yang diberikan olehNya seperti Allah membenci  dilakukan maksiat kepadaNya”. Hadis riwayat Ahmad.
Rukhsah Solat bertujuan supaya umat Islam dapat menunaikan fardhu Solat dalam apa keadaan sekalipun, di samping membuktikan bahawa agama Islam yamg mengambilkira  kebajikan umat dan bukanlah agama yang menyusahkan. Allah telah mensyariatkan Solat Qasar dan Solat Jamak sebagai rukhsah bagi mereka yang bermusafir.
 
SYARAT-SYARAT PERJALANAN (MUSAFIR) YANG DIBENARKAN UTK SOLAT QASAR/JAMAK
1. Musafir adalah utk tujuan yang baik, bukan utk melakukan maksiat.
2. Destinasi yang dituju melalui 2 marhalah (lebih kurang 91 KM).
3. Mengetahui destinasi yang dituju ( tahu jalannya, tidak tersesat).
 
HIKMAH DISYARIATKAN SOLAT QASAR/JAMAK
1. Meringan/memudahkan umat Islam utk menunaikan solat dalam perjalanan.
2. Tanda kasih sayang Allah kepada manusia.
3. Supaya solat fardhu dapat dilaksanakan dlm apa kedaan sekalipun.
4. Menggalakkan umat Islam bermusafir/melancong/ziarah-menziarahi  bagi menambahkan keimanan dan mengeratkan tali persaudaraan.

 
SOLAT QASAR
 
Bahasa ; Pendek dan ringkas.
Istilah   ; Memendekkan solat jenis 4 rakaat kepada 2 rakaat.
Jadi, solat yang boleh diqasarkan ialah Solat Zuhur, Asar dan Isyak.
 
SYARAT-SYARAT  SOLAT QASAR
1. Hendaklah melepasi semapadan kawasan tempat tinggal.
2. Tidak berniat bermukim melebihi  4 hari, tidak termasuk perjalanan pergi dan balik.
3. Tidak berimamkan imam yang solat tamam (sempurna) rakaatnya.
4. Masih dlm keadaan musafir ketika mengerjakan solat Qasar.
 
Cara Solat Qasar
1. Dikerjakan hanya 2 rakaat.
2. Lafaz niat adalah spt beikut ;
أُصَلِّي فَرْضَ الظُّهْرِ/ العَصْر/ العِشـَاءِ رَكَعَتَيْنِ قَصْـرًا لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Zohor/Asar/Isya’ 2 rakaat Qasar kerana Allah Taala.

 
SOLAT  JAMAK
Bahasa : Himpun @ kumpul
Istilah   : Menghimpunkan 2 solat fardhu dalam satu waktu dgn syarat-syarat tertentu.
Solat  Jamak adalah terdiri daripada Zohor dan Asar, Maghrib dan Isya’.
 
Solat  Jamak terbahagi  kepada ;
1. JAMAK TAQDIM  – Menghimpunkan 2 solat Fardhu dalam waktu pertama. Cthnya menghimpunkan solat Zohor dan Asar dan menunaikannya dalam waktu Zohor.

SYARAT-SYARAT JAMAK TAQDIM 
1. Niat jamak dlm waktu pertama (Zohor/Maghrib).
Niat hendaklah dilakukan dalam solat terutama ketika takbiratulihram. Walau bagaimanapun, boleh dilakukan niat semasa (pada mana-mana bahagian) solat yang pertama sekalipun semasa memberi salam. (Bukannya selepas memberi salam sbb solat sudah habis/selesai).
2. Bertertib iaitu memulakan solat yang pertama (Zohor/Maghrib), kemudian diikuti dgn solat yang kedua (Asar/Isya) kerana waktu solat Jamak Taqdim adalah untuk waktu yang pertama  (Zohor/Maghrib), sedangkan solat yang kedua  (Asar/Isya), adalah pengikut bagi solat yang pertama, maka mestilah solat yang diikuti (solat pertama).
Jika dilakukan solat kedua-duanya dgn didahului oleh solat yang pertama, tiba-tiba terbatal solat yang pertama kerana tidak sempurna syarat dan rukunnya, maka terbatal juga solat yang kedua. Walau bagaimanapun, solat yang kedua menjadi solat sunat mengikut pendapat yang asah.

3. Berturut-turut kedua-dua solat iaitu tidak berlaku pemisahan yang lama di antara kedua-dua solat kerana jamak telah menjadikan kedua-dua solat tersebut sebagai satu solat, maka mestilah bersambung di antara kedua-duanya seperti rakaat-rakaat solat.
Kalau dipisahkan kedua-duanya oleh masa yang panjang walaupun kerana keuzuran spt terlupa atau pitam. Maka terbatallah jamak. Maka wajiblah ditunda solat yang kedua kepada waktunya sendiri kerana tidak memenuhi syarat jamak. Walau bagaimanapun, jika dipisahkan kedua-duanya umtuk tempoh sekejap spt oleh azan, iqamah dan bersuci maka tidak terbatal Jamak.
Tidak membatalkan jamak jika terpisah di antara 2 solat  kerana mendapatkan sedikit air utk berwudhuk kerana perbuatan tersebut adalah keperluan solat sebagaimana Iqamah, malah lebih utama lagi kerana wudhuk adalah syarat sah solat tetapi iqamah bukan syarat.

4. Perjalanan berterusan sehingga masuk waktu solat kedua(sekurang-kurangnya Takbiratul Ihram solat yang kedua). Sekalipun, selesai musafir tidak lama setelah TakbiratulIhram solat yang kedua. Tetapi jika selesai musafir sebelum memulakan solat yang kedua, maka tidak sah jamak kerana hilang sebab yang membolehkannya.
5. Kekal waktu solat yang pertama dengan yakin sehingga mendirikan solat yang kedua.
6. Zan (sangkaan yang kuat) bahawa solat yang pertama itu sah.
 
Cara melakukan solat JAMAK TAQDIM
1. Sunat @ afdhal melakukan solat waktu pertama dahulu  (Zohor/Maghrib) kemudian diikuti oleh Solat Waktu kedua (Asar/Isya’)
2. Selepas salam solat pertama,  sunat iqamah dan kemudian dirikan solat yang kedua.
3. Contoh lafaz niat Solat JAMAK TAQDIM
 
Solat  Zohor dan Asar  Jamak Taqdim
 
أُصَلِّي فَرْضَ الظُّهْرِ اَرْبَعَ رَكَعَاتٍ مَجْمُوْعًا إِلَيْهِ العَصْر جَمْعَ تَقْدِيْمٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Zohor  4  rakaat dihimpunkan solat  Asar kepadanya
 Jamak Taqdim kerana Allah Taala.
أُصَلِّي فَرْضَ العَصْر اَرْبَعَ رَكَعَاتٍ مَجْمُوْعًا إِلى الظّهْر جَمْعَ تَقْدِيْمٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Asar  4  rakaat dihimpunkan  kepada Zohor
 Jamak Taqdim kerana Allah Taala.

 
Solat  Maghrib dan Isya’ Jamak Taqdim
 
أُصَلِّي فَرْضَ المَغْرِبِ ثَلَثَ رَكَعَاتٍ مَجْمُوْعًا إِلَيْهِ العِشـَاءِ جَمْعَ تَقْدِيْمٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Maghrib  3  rakaat dihimpunkan solat  Isya’ kepadanya
 Jamak Taqdim kerana Allah Taala.
أُصَلِّي فَرْضَ العِشـَاءِ اَرْبَعَ رَكَعَاتٍ مَجْمُوْعًا إِلى المَغْرِبِ جَمْعَ تَقْدِيْمٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Isya’  4  rakaat dihimpunkan  kepada Maghrib
 Jamak Taqdim kerana Allah Taala.

2. JAMAK TA’HIR - Menghimpunkan 2 solat Fardhu dalam waktu kedua. Cthnya menghimpunkan solat Zohor dan Asar dan menunaikannya dalam waktu Asar.
 
SYARAT-SYARAT SOLAT JAMAK TA’HIR
1. Berniat melakukan solat Jamak Taqdim dalam waktu pertama (Zohor/Maghrib).
Niat hendaklah dilakukan seblum habis waktu solat yang pertama. Sekalipun waktu yang masih ada itu sekadar satu rakaat sahaja.

2. Masih dalam perjalanan sehingga kedua-dua solat selesai didirikan.
* Tertib tidak menjadi wajib kerana waktu bagi solat yang kedua (Asar/Isya’), telah masuk waktu bagi solat yang pertama (Zohor/Maghrib). Oeh itu boleh didahulukan mana-mana solat sama ada solat pertama atau solat kedua.
 
Cara melakukan solat JAMAK TA’HIR
1. Sunat @ afdhal melakukan solat waktu kedua dahulu (Asar/Isya’) kemudian diikuti oleh Solat Waktu pertama  (Zohor/Maghrib)
2. Selepas salam solat waktu kedua,  sunat iqamah dan kemudian dirikan solat waktu yang pertama.
3. Contoh lafaz niat Solat JAMAK TA’HIR
 
Solat  Zohor dan Asar  Jamak Ta’hir
 
أُصَلِّي فَرْضَ العَصْر اَرْبَعَ رَكَعَاتٍ مَجْمُوْعًا إِلَيْهِ الظُّهْرِ جَمْعٍ َ تَأْخِيْرٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Asar  4  rakaat dihimpunkan  kepada Zohor
 Jamak Ta’hir kerana Allah Taala.
 
أُصَلِّي فَرْضَ الظُّهْر اَرْبَعَ رَكَعَاتٍ مَجْمُوْعًا إِلى العَصْر جَمْعَ تَأْخِيْرٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Zohor  4  rakaat dihimpunkan solat  Asar kepadanya
 Jamak Taqdim kerana Allah Taala.

Solat  Maghrib dan Isya’ Jamak Ta’hir
 
أُصَلِّي فَرْضَ العِشـَاءِ اَرْبَعَ رَكَعَاتٍ مَجْمُوْعًا إِلَيْهِ المَغْرِبِ جَمْعَ تَأْخِيْرٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Isya’  4  rakaat dihimpunkan  kepada Maghrib
 Jamak Ta’hir kerana Allah Taala.

أُصَلِّي فَرْضَ المَغْرِبِ ثَلَثَ رَكَعَاتٍ مَجْمُوْعًا إِلى العِشـَاءِ جَمْعَ تَأْخِيْرٍلله تعالى
 Sahaja Aku solat fardhu Maghrib  3  rakaat dihimpunkan solat  Isya’ kepadanya
 Jamak Ta’hir kerana Allah Taala.
 
SOLAT QASAR DAN JAMAK
Selain drp melakukan solat secara Qasar @ Solat secara Jamak, kita juga diharuskan utk mengerjakan Solat Qasar dan Jamak.
 
Cara mengerjakan Solat Qasar dan Jamak.
Cara mengerjakan Solat Qasar dan Jamak adalah sama spt mengerjakan solat Jamak Taqdim dan Solat Jamak Ta’hir, Cuma ditambah Qasar sahaja… iaitu Solat Zohor/Asar/Isya’ menjadi 2 rakaat sementara solat Maghrib kekal 3 rakaat.
 
Contoh Lafaz Niat Solat Qasar dan Jamak.
Solat  Zohor dan Asar  Jamak Taqdim dan Qasar.
 
أُصَلِّي فَرْضَ الظّهْرِ رَكَعَتَيْنِ قَصْـرًا مَجْمُوْعًا إِلَيْهِ العَصْر جَمْعَ تَقْدِيْمٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Zohor  2  rakaat Qasar dihimpunkan solat  Asar kepadanya
 Jamak Taqdim kerana Allah Taala.
أُصَلِّي فَرْضَ العَصْر رَكَعَتَيْنِ قَصْـرًا مَجْمُوْعًا إِلى الظُّهْر جَمْعَ تَقْدِيْمٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Asar  2  rakaat Qasar dihimpunkan  kepada Zohor
 Jamak Taqdim kerana Allah Taala.
 
Solat  Maghrib dan Isya’ Jamak Taqdim dan Qasar.
 
أُصَلِّي فَرْضَ المَغْرِبِ ثَلَثَ رَكَعَاتٍ مَجْمُوْعًا إِلَيْهِ العِشـَاءِ جَمْعَ تَقْدِيْمٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Maghrib  3  rakaat dihimpunkan solat  Isya’ kepadanya
 Jamak Taqdim kerana Allah Taala.
أُصَلِّي فَرْضَ العِشـَاءِ رَكَعَتَيْنِ قَصْـرًا مَجْمُوْعًا إِلى المَغْرِبِ جَمْعَ تَقْدِيْمٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Isya’  2  rakaat Qasar dihimpunkan  kepada Maghrib
 Jamak Taqdim kerana Allah Taala.
 
Solat  Zohor dan Asar  Jamak Ta’hir dan Qasar.
أُصَلِّي فَرْضَ العَصْر رَكَعَتَيْنِ قَصْـرًا مَجْمُوْعًا إِلَيْهِ الظُّهْرِ جَمْعٍ َ تَأْخِيْرٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Asar  2  rakaat dihimpunkan  kepada Zohor
 Jamak Ta’hir kerana Allah Taala.
أُصَلِّي فَرْضَ الظُّهْر رَكَعَتَيْنِ قَصْـرًا مَجْمُوْعًا إِلى العَصْر جَمْعَ تَأْخِيْرٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Zohor  2  rakaat dihimpunkan solat  Asar kepadanya
 Jamak Taqdim kerana Allah Taala.
 
Solat  Maghrib dan Isya’ Jamak Ta’hir dan Qasar.
أُصَلِّي فَرْضَ العِشـَاءِ رَكَعَتَيْنِ قَصْـرًا مَجْمُوْعًا إِلَيْهِ المَغْرِبِ جَمْعَ تَأْخِيْرٍ لله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Isya’  2  rakaat dihimpunkan  kepada Maghrib
 Jamak Ta’hir kerana Allah Taala.
أُصَلِّي فَرْضَ المَغْرِبِ ثَلَثَ رَكَعَاتٍ مَجْمُوْعًا إِلى العِشـَاءِ جَمْعَ تَأْخِيْرٍلله تعالى
Sahaja Aku solat fardhu Maghrib  3  rakaat dihimpunkan solat  Isya’ kepadanya
 Jamak Ta’hir kerana Allah Taala.



sumber : kat SINI


Thursday, March 14, 2013

Tips : Entry Pendek

Assalamualaikum...


Selalu mama perhatikan.. entry2 yg simple.. selalu menjadi perhatian.. entry yg meleret2 maybe bukan utk mereka (pembaca blog).. mungkin takde masa nak baca, nak faham.. yer la nak cepat utk BW kat blog lain lak kann.. :)


bg siapa yg tanya kat entry sebelum INI.. 

yes.. sy sejenis donut yg dibeli kat Dunkin Donut.. kiki.. sy mmg menyelerakan.. :)

iklan lak dia.. ahaks

Mungkin kebanyakan blogger jadi pembaca blog nih pun yg sama seperti me.. bekerja.. kann.. so bila ada masanya masa utk baca blog mmg akan ada limit.. bila masa limited so takleh la lama2 nak bersenam kat satu2 blog kann..

Apa2 pun terima kasih berbanyak bg yg pernah hadir dan pernah tinggalkan komen.. sekarang mmg tak sempat sgt nak BW atau nak komen mana2 blog.. sama2 doakan dilapangkan masa dan ada ruang utk bertemu di alam maya..


  :)

Muslimah

Assalamualaikum...


Muslimah memang tak guna….

Pasti anda tertanya-tanya kenapa muslimah memang tak guna. Sedangkan muslimah itu kalau dari segi urufnya sebut saja muslimah, pasti kita membayangkan seorang yang solehah, baik akhlak, sopan santun, menjaga auratnya dan macam-macam lagi.Tapi, seorang muslimah itu memang tak guna…

1. Perempuan yang bergelar muslimah itu tak gunakan kain yang nipis untuk membuat bajunya, sehingga terbayang kulitnya. Kerana dia tahu, bahawa pakaian seperti itu adalah pakaian yg layak dipakai oleh perempuan jalang.

2. Perempuan yang mengakui dirinya beragama islam memang tak gunakan rantai kaki yang berloceng utk dililitkan pada kakinya. Rantai ini apabila dipakai walaupun tersembunyi tetap bergemerincing dan menarik perhatian orang lain, lebih-lebih lagi lelaki JAHAT. Dia tahu sekiranya dia memakainya juga dia telah melanggar larangan Allah dalam ayat 31 surah An- Nur.

3. Perempuan yang mengakui dirinya ana muslimah memang tak gunakan minyak wangi yang baunya semerbak. Wangian sebegini mempunyai kuasa penyerakan bau yang amat tinggi kerana kadar kemeruwapannya tinggi. Biasanya kekuatan bau ini menunjukkan kadar kekompleksan rantai alkohol (secara kimia) yg digunakan utk membuat pewangi itu. Perempuan yang tidak memakai wangian yang kuat ini tahu bahawa inilah yang dipesan oleh nabi. Sabda junjungan bahawa wanita yang keluar rumah dgn memakai wangian, adalah seperti pelacur. Bukan tidak boleh berwangi-wangi tetapi bersederhanalah dlm pemakaian wangian tersebut.

4. Perempuan yang kuat pegangan islamnya memang tak gunakankata-kata yang keji, kerana dia tahu sesiapa sahaja yang bercakap perkara yang keji adalah mereka yang rendah akhlaknya. Lelaki atau perempuan yang bercakap menggunakan perkataan yang buruk @ jahat, adalah seperti sepohon pokok yang rosak akar tunjangnya. Dia tahu bahawa perumpamaan perkataan yang baik dan buruk dinyatakan dengan jelas dalam ayat 24-26 surah Ibrahim.


5. Perempuan muslimah tak gunakan masa berborak untuk mengatakan hal-hal orang yang disekitarnya atau dengan kata lain mengumpat, memperkatakan keabaian saudaranya. Dia tahu bahawa sekiranya orang yang suka mengumpat baik lelaki atau perempuan dia seolah-olah memakan daging saudaranya sendiri. Apakah sanggup kita memakan daging saudara sendiri? Persoalan ini ditanyakan kepada kita dalam firmanNya ayat 12 surah al-Hujurat.

6. Perempuan yang berpakaian berdasarkan syariat islam memang tak gunakan tudung tiga segi, apabila memakainya di selempangkannya sehingga nyata bentuk perbukitan pada badannya (tudung siput babi). Sememangnya ia menjadi tatapan mata lelaki yang jahat yang terkena panahan syaitan. Dia tahu apabila bertudung, dia mesti melabuhkan tudungnya sehingga menutup alur lehernya dan tidak menampakkan bentuk di bahagian dadanya. Pesan Rasul seperti yang disuruh oleh Allah tersebut dalam ayat 59 al-Ahzab. Begitu juga seorang lelaki yang bergelar suami mesti memberi peringatan untuk isteri dan anak- anaknya.

7. Perempuan yang memahami etika dalam islam memang tak gunakan lenggok bahasa yang boleh menggoda seorang lelaki. Jika bercakap dengan lelaki yang bukan mahramnya, bercakaplah dengan tegas. Jangan biarkan suara lentukku untuk menarik perhatian lelaki yang sakit dalam hatinya. Sememangnya suara perempuan bukanlah aurat, jika aurat maka Allah tidak akan menjadikan perempuan boleh berkata-kata. Bertegaslah dalam percakapan, jangan gunakan suaramu untuk menarik perhatian lelaki sehingga menjadi fitnah buatmu. Bahaya suara wanita yang bercakap dengan gaya membujuk yang boleh mencairkan keegoan lelaki (yg bukan mahramnya) dicatat dalam ayat 32 surah al-Ahzab. Makna ayatnya lebih kurang begini”Maka janganlah kamu tunduk dlm berbicara sehingga berkeinginanlah orang yang ada penyakit dlm hatinya dan ucapkanlah perkataan yang baik” ‘Tunduk’ di sini ditafsirkan sbg berbicara dgn sikap yang boleh menimbulkan keberanian orang untuk bertindak jahat kpd mereka. “Penyakit dlm hati” adalah keinginan seorang lelaki utk melakukan perbuatan sumbang dgnnya seperti berzina. Mengapa? Lelaki sangat mudah tertarik kpd seorang wanita melalui suaranya.

8. Perempuan yang menjaga maruah islam memang tak gunakan alat make-up untuk menonjolkan kejelitaannya melainkan di hadapan suaminya sahaja. Adab bersolek (tabarruj) ini amat ditekankan kepada wanita muslim (muslimah) kerana semestinya kecantikannya adalah hak ekslusif yang mesti persembahkan kepada suaminya. Jika ingin keluar bekerja, dia memakai make-up secara bersederhana sahaja sehingga tidak jelas kelihatan pada wajahnya dia bersolek. Jangan bersolek sehingga cantiknya anda sehingga kadang2 wajah anda menjadi seperti hantu. Hendak bergincu? Jika bergincu, pakailah yg tidak menyerlah warnanya. atau Mengapa tidak pakai lipstick-non-glossy atau lipbalm sahaja?

9. Perempuan islam tak gunakan kain tudung yang jarang-jarang seperti jarangnya jala yang digunakan untuk memukat haiwan akuatik. Kerana apabila memakai tudung seperti ini, akan nampak juga bahagian yang sepatutnya ditutup rapi dari pandangan orang lain. Rambut adalah mahkota, tetapi jangan biarkan mahkota itu tidak ‘berharga’ dengan menayangkannya tanpa sebarang perlindungan. Jika mahkota berharga disimpan dengan rapi di dlam sangkar, dan ditambah pula pengwal untuk menjaga keselamatannya, maka demikian juga dengan rambut wanita. Sangkar itu adalah kain litup yang sempurna dan pengawalnya pula adalah ilmu yang diamalkan oleh anda untk memakainya dengan cara yang terbaik.

10. Jadilah perempuan islam & muslimah yang BERGUNA



sumber: email.



~Korek diri.. bertanya pada diri.. adakah aku muslimah yg BERGUNA..?? jika tidak kena perbetulkan diri.. sharing is caring.. 





Wednesday, March 13, 2013

WW | Rezeki Lagi Petang nih... :)



Susah nak diet dok keja sini.. Mkn tak berenti2.. Dah cam belon dah kita nih.. Aduhai..


*br jew sat td buat entry makanan.. ;)


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

WW | Fav me so far.. ;p

Assalamualaikum...

Sekarang rasanya blur sgt.. kerja nak cepat so entry pun jadi ala-ala masak separuh masak.. seksi gitu.. ahaks

Ni makanan rasanya last week punya.. dan yg pic last but not least tuh cam jadi fav me lak sekarang.. kiki.. bagus tak kismis dijadikan jajan.. sekotak sehari.. bijak sgt.. ;P







Sure korang bosan kann.. me too.. ahaks.. tu yg merapu buat short entry makanan.. hahaha





[Gambar] Sambungan ke Sungai Klah..

Assalamualaikum...





Lunch kat simpang jalan masuk nak ke Sungai Klah.. Kuar dari tol.. follow jew singboard... bukan tau pun sgt.. hehehe

dah penat mandi manda tuh.. mkn lak nasi ayam kampung yg seksi bersertakan ulam ulaman.. besh sgt.. hehehe..


  :)



Tuesday, March 12, 2013

[Gambar] Sungai Klah, Sungkai Perak... :-)

Assalamualaikum... 

ok.. ini dia sambungan dari entry INI..

Kami pergi hotspring Sungai Klah kat Sungkai, Perak. Dari puchong, lebih kurang 2jam lebih.. kat sana ada Felda Residence Hot Spring.. so sapa2 nak tidur sana pun boleh.. :P





kolam air panas..

serombongan kami..


tmpt ini dituju.. budak2 suka la kann

mak budak dan bapak budak pun sama2 interfrem..


ini budak marah sebab ganggu dia nak gi terjum dlm air.. hahaha

takde sebarang pic yg kami bermandi2 manda.. 
sibuk kau.. kiki




nih nak blk dah..


tgk.. ada bdk menyelit.. ahaks

:)



ada satu lg entry akan menyusul.. so nntkan tau.. hahaha


:)




Di Jepun tidur waktu kerja di haruskan

Assalamualaikum...



  :)

sumber:email.



~kalu kat malaysia nih lak, org tidur sekejap pun dah pandang semacam.. apa la.. positif la beb.. mana kau tau org tuh bagaimanakah kesukaran dia.. kann 

tau la kau senang.. huh.. 


Monday, March 11, 2013

Senin yg moody..

Assalamualaikum...


Pagi isnin yg moody for me, penat semalam tak ilang.. bukan penat apa.. cuma ai nih jenis takleh nak berpanas sgt.. masa pegi tuh ok la sebab pagi2 lagi kannn.. masa pulang, matahari diatas kepala, smpi umah pun dah kul 2.30ptg.. sakit kepala ok.. sampai2 umah, solat pastu telan panadol, siap buat pesanan penaja.. 'please lets me sleep without any disturbing for them (papa or maman)..' hahaha.. ckp omputih.. cam maman paham eks.. kiki



yup.. beuty sleeping smpi kul 5ptg.. dah ok dah kepala tuh kan.. bangkit solat, basuh baju kotor, lepak2 dengar radio.. tp belah malam lak dtg balik sakit kepala, terasa tgn lak cam sakit.. huhu.. nih maybe sebab ai tergelincir sikit masa nak duduk kat papan gelusur taman tema tuh kot.. ooo.. tak sedar diri ok.. kahkahkah.. semua itu atas galakan suami, anak, ipar dan biras.. oh.. masa budak2 dulu mana ada mainan sebegitu, dah beranak pinak lak gi main papan gelunsur.. hahaha.. lemas kat tuh.. nmpk sgt lelemak ai berat sgt kannn

malu jika masa ai lemas tuh, ada yg ambik gmbr dan publish dlm blog.. ahhh.. shame on me.. ahaks..

  :)



~Kisah ttg ke hotspring tuh nnt2 la yer.. pening mak nih.. huhu



Ke Sungai Klah kite.... ate... :-)

Assalamualaikum..


Kuar dr rumah pukul 6.30pg... memang nekad kesana... :)

Rasanya berbaloi...seronok anak seronok mama seronok papa..









nntkan entry berikutnya.. ahaks.. nak upload hazab sgt tenet kita nih..


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...