Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Friday, May 31, 2013

Dah boleh senyum.. :)

Assalamualaikum...

Yes.. sudah delete semua bloglist kat blog dan dalam proses memasukkan balik list blog yg sudi terjah mama.. kiki.. Cuma tertanya2.. apa benda yg merepek2 kita letak kat blog tuh yer wahai saudara eelobor..?? kiki.. 




Sudah ada ke blog korang kat dalam senarai terbaru ai.. sila komen kat sini dan insyallah ai masukkan yer.. takde hal punya.. :)








Thursday, May 30, 2013

Diet but ...

Yesza... Diet kunun tp dok kunyah coklat tak sedar diri.. Huh.. Masalahnya kalu mengunyah ilang sakit kepala.. Guano tuh..?? Kiki

Dalam dok syok kunyah tuh terasa cam keras sgt kacang almond nih tau.. Pelik gak tp hentam kunyah dan telan sajo.. Dah tuh terasa cam something mising.. Cepat2 ambik cermin kecik dan membelek gigi..

Cuba korang teka apa yg ilang...?? Kiki.. Fikir tau nnt esok kita bg jawapan.. Hhhhmmmmm...... pelik dan ajaib sungguh.. ;)

Teka la korang.. Hihi


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Kerepek ROKOK

Assalamualaikum...

Ada yg bertanya (kak Ieda).. tp me takleh nak masuk blog sendiri utk reply.. so jawap sini ok.. kiki..




Benda nih cam kerepek gulung.. rasanya pun hampir sama.. ala yg setengah org panggil 'rokok' tuh.. kiki.. cam pic kat bawah.. 


pic dr google


Budak2 suka.. mak2 budak pun suka.. boleh makan sambil2 buat kerja.. dan pastinya menambahkan kotaran diatas meja kerja.. lantak pi la kotor pun kann.. janji keja jalan.. 

Berkenaan blog mama, mama boleh jew masuk dashboard blog cuma bila masuk kat blog sendiri (konon nak view blog sendiri tak boleh.. kuar la ayat seperti entry sebelum INI - serangan MERAH) tak pasti kenapa org lain boleh masuk dan tuan sendiri dilarang.. tak faham..

Dan setau (sebijak ai la so far) nak reply any komen nak kena masuk blog sendiri dan klik butang reply tuh kannn.. ke ada cara lg..?? kiki.. even preview pun dia kuar AYAT POWER tuh.. Acamer tuh.. 



Mencari Arah Tujuan

Assalamualaikum...

Stress sgt.. nak cari tmpt nak merendek.. kiki.. nak bw anak jalan2 la.. semalam mengadu dia boring.. semua org berjalan.. aduhai.. masalahnya papanye takde masa panjang nak berjalan.. cuti tinggal utk blk raya je nnt.. 

ok kerja memikirkan tmpt berjalan selalunya jatuh pd ibunya la kann.. Pening lak nak fikir kemana eks.. Gaji pun belum hati ada mau jalan2.. camner la eks.. hahaha




nih ole2 office mate dr kampuchea

sedap ore jale jauh blako deh.. jeles ambo.. kiki


Ada cadangan tak kawan2..??? huhu.. harap2 dpt gaji la minggu nih kann.. :)


Tuesday, May 28, 2013

Tenung diri

Termenung sendiri
Sedar banyak yg tak mampu lakukan sendiri
Banyak benda yg bagaimana sedaya usaha pun ku usahakan takkan menjadi

Banyak benda yg ku sentuh
Hanya separuh menjadi
Separuh
Hanya separuh

Tp siapa la kita nak mengalah
Ajari diri utk tabah
Dan ada yg akui aku tabah
Wlpun realitinya itu lakonan

Kebenarannya aku dah tersungkur
Tp tak terjatuh smpai tak terbangun
Jika tak terbangun pun ku mengesot
Mengesot mencapai impian

Tp betul apa yg dikata
Alah bisa tegal biasa
Takut jatuh takkan tau sakitnya
Bila jatuh cuba lagi bangkit

Mungkin hidup begini
Putaran roda nampak memutar
Tanpa sedar diri jatuh dan bangkit
Alhamdulillah

Putaran waktu mematangkan diri
Menampakkan kenaifan diri dulu
Menyerlahkan jalan hidup tersedia
Moga hidup tidak hanyut dengan ombak
Ombak kejahilan


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Serangan MERAH..

Assalamualaikum...

Patut la uols tak dtg blog kita.. rupanya blog kita kena serangan MERAH eks.. aduhai..




kita perasan pun pg nih.. kita dah lama gak try nak gi jejalan kat blog tuh tp tak ada connection.. ingat dah tutup atau block blog kita.. kann..

rupanya blognya ada masalah.. sabar jew kann..

Nih sekarang dok cuba cr solution utk settlekan benda merah tuh jgn menyerang kita.. bahaya uols.. karang nak taknak takleh nak berblog.. karang nak kena buat blog baru lak.. huhu.. abis usahaku bertahun2 kann.. sayam tau blog nih.. kiki

tak berani ai nak jalan2 kat blog org lain... takut lak uols terkena sekali virus nih.. kan payah tuh.. so bersabar la yer.. if dah ok me terjah blog korang yer.. sabar jew la kann...






*tak pasti korang boleh baca ke tak entry nih.. kalu boleh alhamdulillah.. kalu tak takper la..*




Monday, May 27, 2013

Hari ini ku berdua ngan dia.. ;)

Bukan main lg title post.. Kannnn

Nak tulis entry dr smlm tp blank je idea.. Dr merapu menulis perasaan yg menjeruk jiwa lebih baik tak payah.. Kannn

Sejak dr ari jumaat smpi la ptg nih.. Br mama kuar dr perkurungan dirumah sendiri.. Risau gak mengenangkan enjin keta tak start berhari2.. Karang rosak ai gak yg susah.. Camner tuh.. :)

Harini pun cam was-was nak kuar sebab tgk awan cam berarak jew.. Hhmmmm tp disebabkan dah janji ngan dia.. So kuar gak la.. Alhamdulillah rasa lapang sikit bila badan terkena tiupan angin.. Damai mata dpt tgk pemandangan indah.. Syukur.. ;)

Dia pun seronok.. Itu dah cukup menyeronokkan bg me.. Kannn.. Rasa berbaloi cuti kecemasan sebab takde org nak jaga.. Pengasuh pun nak cuti gak kannn.. :)



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Thursday, May 23, 2013

Cara Mama memahami bahasa Jerman

Assalamualaikum...


Hati nak berupdate blog.. tp takde benda nak citer.. karang dok citer pasal lara hati je pun bahaya.. kiki.. dah menambah dosa kwn2 lak dok menbaca.. haha

so saje2 jew update benda nih.. sedangkan semua org tau kot.. kiki



gini la kalu dah tak faham kann.. mujur sgt ada translate kat google.. kalu idak.. cam kucing tgk tikus la.. kiki






Wednesday, May 22, 2013

Derhaka..?? Takmo.. takmo..

Assalamualaikum...

Sedih jika ada lg anak2 yg menderhaka.. derhaka pada ibu lak tuh.. wlpun ibu kita dikatakan tak betul sgt.. biasa la manusia kann.. jahat2 ibu pun menderhaka jangan tau.. takmo takmo.. 

Hati sapa tak terhiris.. hati sapa tak panas tp siapa la kita nak dibanding-bandingkan.. siapa la kita nak menghina dan mengutuk.. bukan kerja kita yer.. kerja kita bersabar dan redha... anggap ujian utk mengangkat tahap keimanan kita pada ILAHI.. kalu stress2 sgt cuba cr org yg layak utk dijadikan tempat meluahkan isihati.. tp takleh lak siap2 mengata bagai.. sekadar cari teman utk menyandar dagu dengan bahunya.. bila dah tenang istifar dan cuba bersabar lg..




jgn lak kita sama2 lak dok menghina dan mengutuk.. aduhai.. 2x5 la jawabnya.. bila nak aman dunia.. kannn



Bosan... bosan dengan sikapmu.. 
Pergi... pergi dari sisiku..

aku bosan.. bosan..
ahhhh


*cam mas idayu tak ai gelek.. kiki*



Tuesday, May 21, 2013

Sakit Penghapus DOSA

Assalamualaikum...

Minggu yg agak huruhara for me.. me feeling like tak berapa sihat (maksubnya dah ada tanda2 nak deman, batuk tp me dah ambik ubat la.. tp masih belum betul2 hilang) dan keadaan ini menganggu me nak kerja.. banyak repeated calculation dan quotation salah kira.. huh.. rasa cam nak mc jew.. 

dan my technical manager yg baru sampai dr jerman bertanyakan khabar.. dan me ckp 'im fine.. thank u' pastu dia reply.. 'really.. than good' dengan mengangkat kening..
huh

me rasa cam nak ckp jew me tak kuasa nak mengadap kerja tp me senyum jugak.. hahaha.. kalu esok ai mc pun maybe dia dah nampak kot ai tak bermaya.. kannnn.. kannn





dan akhirnya.. dah siap dah tempahan jahit manik kat lengan bj kawan adik mama..
alhamdulillah... lega siap dah kann

tp tak tau lak dr pihak kwn adik ai suka ke idak.. kiki





Monday, May 20, 2013

Macaron in the office





Budak france sambut berday ke 39 blanja macaron.. Sweet sgt.. :)

Nak tau sapa..?? Si yannik pengemar nenas la... Kiki..


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, May 17, 2013

Rezeki Petang

Assalamualaikum...






rezeki uols.. abg jermany belanja.. kiki...

:)







~dah la ujan.. makan aiskrim lak.. bagus sgt kannn.. ~

Bukan senang nak blog mendapat tempat di bloglist blog orang lain..

Assalamualaikum...

Title entry panjang.. menwakili hasrat sebenar dari sudut paling dalam hati kecik ini... kiki.. adakah yg sudi.. huk.. tp taknak paksa.. gitu.. :)

Ini bukan apa.. td pg sempat la masuk blog2 yg org otai dlm dunia blog nih.. banyak blog2 yg jugak besh (kita pun follow diorg2) tp blog ai takde dalam bloglist diorg.. uhuk.. tp kannn... sapa la kita kannn..

Bukan merajuk.. faham blog ai nih bukan la besh sgt pun... takde benda sgt.. merapu kann.. sekali fikir dalam2.. ai pun tak letak semua blog yg me follow.. banyak dah me follow uols.. dah masuk 300+.. ai takut nnt blog ai berat lak.. nnt org nak dtg baca pun malas sebab nak menunggu page preview pun berejam (tipu).. sama la ngan mama sendiri.. kalu tunggu lama sgt (maybe sebab tenet mama guna taklah canggih sgt cam tmnet tuh kann) so mama tekan pangkah jew la.. kiki..

pic cari dr google.


Dok fikir2 kann.. (byk tul fikir).. ingat ada tak kwn2 nak follow permintaan mama nih.. jom sapa2 yg merasakan dia pembaca tegar blog nih.. tinggalkan link dan mama akan sediakan satu bloglist bertajuk 'Pembaca Tegar Mama'.. ok tak..?? kiki.. kalu yg dah ada link tuh pun boleh kasi cuma nnt kat bloglist yg lama tuh ai kasi clear la yer.. biar kat dlm bloglist Tegar mama jer yer.. dan seharusnya jujur la kann.. jgn hanya nakkan backline dr blog nih jew tp dia sendiri tak baca sini... siani ambe ok.. dan sebagusnya korang yg tak letak link mama tuh kat bloglist korang so bawa2 la letak yer.. so fair la kita yer..

Ada yg berminat.. please tinggalkan link.. tq my lovely reader.. :)




Eh.. bagi yg dah terang bersuluh (lama dah) letak link mama dalam bloglist korang.. tq sgt mama ucapkan dan jika boleh ckp la kat mama.. korang dah lama letak.. mama jew tak perasan.. kiki.. biasa la org tua... 


Thursday, May 16, 2013

Kerjaya Designer baru bermula..

Assalamualaikum...

Hampir setahun.. me buat kerja cam kerja kat kompeni lama.. ada la sikit2 buat design tapi takde la complicated sgt... start dr semalam me ditugaskan utk men'design'kan benda baru.. dan menge'check'kan design yg lama utk ditambah dan ditolak barang2 yg akan digunakan utk membina sebuah pier MRT projek..



contoh pier dan box girder yg digunakan utk MRT projek

.pic frm google.

*pier nih bahasa senang gak tiang utk mrt.. kiki*


Pening gak nak memahami barang2 yg nak digunakan.. lg2 dengan kena menge'check' design sebelum ini utk dibaikkinikan designnya.. pastu me kena design lak utk satu part pier nih.. kiki.. me punya simple je la sebenarnya.. buat belajar2.... kiki.. itu pun dah poning.. kiki..

si sales engineer dah tanya2 bila ai nak kasi dia bq.. ai lak tanya technical person yg kira terer pun dia tak berapa membantu.. gamaknya dia pun pening ngan kerja sendiri.. atau dia tak faham apa yg me tanya.. almaklum english ai kan broken.. hahaha.. nak tanya teman2 lain pun ramai yg takde.. yg tinggal yg sekufu ngan mama je.. masih2 tak reti apa pun lg nih.. kiki


eh.. korang faham tak apa ai merapu nih.. kiki... anggap je la catatan ini sebagai memori utk mama mengingati saat sukar nak belajar design yer uols.. kiki..



Selamat Hari Guru

Assalamualaikum...

pic from google

Banyak jasa guru dalam setiap kehidupan insan..

Hari pertama didunia ini... insan terdekat adalah IBU menjadi guruku yg pertama
mengajar anaknya tentang mengenal dunia baru utkku.. melayan kerenah manja, kerenah nakal.. kerenah berbagai rasanya.. kiki.. disini belajar mengenal merangkak.. bertatih.. tumbuh gigi.. bljr mkn dan minum.. kenal org sekeliling.. kenal kotor kenal bersih.. kiki.. alangkah indah jika dpt repeat balik jadi baby... kiki

masa umur 6thn CIKGU Tadika menjadi insan yg mungkin terpaksa basuh kencing/berakku semasa di tadika (mungkin tau.. tp rasanya takde.. kiki)
disini ku diperkenalkan dengan dunia berkawan dan dunia luar selain rumahku.. wahhh.. luas dan indah dunia ini.. :)

darjah satu.. sekolah rendah adalah dunia yg ternyata berbeza dengan tadika
lagi ramai kawan.. ada kantin (dulu selalu kena pau ngan sorang bdk laki nih..tp fikir2 balik.. kesian dia.. dia dr keluarga yg susah.. mungkin takde duit utk belanja makan tengahari).. ada kelas.. ada jadual waktu pelajaran.. ada peraturan JANGAN BISING dan disebabkan itu.. aku kena denda berdiri diatas kerusi sebab buat bising wlpun cikgu ckp jgn bising.. kiki
nakal sungguh rasanya dulu.. atau mungkin masa tuh aku belum mengerti utk WAJIB mematuhi peraturan.. hihi
sekolah juga.. mengenalkan diri ini dengan erti kehidupan..
[peraturan.. peraturan.. peraturan]

pernah bergaduh dgn kwn hanyalah kerana benda yg kecik sgt.. tp lupa dah apa dia.. kiki
rindu kat dia.. agak2 dia ingat lagi tak.. kiki.. first time bergaduh tarik2 rambut.. dia menangis aku tgk je dia nangis.. 
huh.. gangster eks... aduhai..

sekolah menengah.. disini dilalui seperti biasa.. me jenis pelajar yg boleh dikatakan diam dan sederhana jew pelajarannya.. rasanya bukan pelajar contoh la uols..
tp kwn me.. pernah ckp (ingat lagi tuh..) 

dia nih kan.. diam diam berisi tau.. tak sangka..

[smile] well... u dunt know me la.. kiki (jawab dlm ati jew.. kiki)

habis sekolah menengah.. me tanam anggur kat umah.. abah straight tak kasi anaknya kerja (well me anak pertama.. so kiranya me kena hadap la peraturan abah kannn..).. ingat nak kerja part time kat KB.. kat kilang ke.. jangan harap abah kasi... so dok umah mantap2.. kiki [terkurung i uols.. kiki]

Kolej/ipta yg me dapat tawaran adalah di penang.. yahooo [for first time.. masa tuh masa mula2 dpt tawaran.. pastu termenung.. maklum la jauh sgt dr kelate. uhuk]
tp memikirkan masa depan.. me pergi jua.. masa tuh abah ngan bapa saudara hantar.. first day kat penang me cirit birit.. aduhai.. mknn nya pedas uols.. kiki (me org kelate tak mkn pedas sgt).. disana dikenal dengar cikgu yg dipanggil pensyarah.. banyak gak dugaan disana tp rasanya clishe je kalu nak cite.. sama je cam uols belajar kat kolej/ipta kat mana2.. kiki

dunia kerja.. sini pun ada cikgu cikgi gak.. kita pun bukan dilahirkan terer semua kann.. kawan2 sepejabat pun cikgu kita juga kann.. setiap insan ada ilmu yg mungkin insan lain tak tau kannn...

so selamat hari cikgu dan terima kasih.. jasamu ku kenang ke akhir hayat.

:)





~Mood gumbira kot.. nak kelik kampung katakannn.. so mengarang pun tak hengat panjang.. kiki... so layan la saya yer.. :) ~



Wednesday, May 15, 2013

WW | Kekosongan Idea

Assalamualaikum...




mengantuk jew makcik.. hu hu hu




tgk.. dgn tinggi 1.5m dengan berat 60kg.. my BMI dah atas antara normal dan overweight...

oooppppssss...

diet.. diet..

posa.. posa..

ganti posa yg tertinggal..

kannnnnn


ingat2 boleh berjaya kurus blk pada 45kg ke..??? kiki


nmpk sgt bermimpi disiang hari.. kiki




Monday, May 13, 2013

Jahitan Manik Hijau Muda

Assalamualaikum...

Me baru dpt kain nih dr my sis.. kawannya minta ai jahitkan manik.. neves tau.. risau jika apa mama jahit tidak memenuhi apa yg dia bayangkan.. dia (kwn adik) tgk jahitan manik pada baju yg mama kasi utk mak dia jadikan ukuran sempena menjahit baju raya ai.. kiki.. dia berkenan like ai done to that baju... honestly jahitan tuh pun tak la siap 100%.. jahitan tuh ai jahit terkocoh2 malam raya.. boleh..?? kiki

Dia berkenan ngan cam yg dibawah..





ada mama buat entry psl jahitan manik baju tuh.. sila klik kat SINI

So ai cuba la sedaya upaya.. kiki..

Mula2 tgk baju nih banyak kaler dan base kain warna hitam.. tp yg menyerlah kalernya ialah warna hijau muda.. so me fikir better me cuba naikkan seri baju tuh dengan warna hijau muda.. :P


nih pandangan depan baju



nih lak kat tgn bj

So cuba jahit jew la.. benda nih pun (jahitan crumble) serupa matematik.. try n error.. kiki.. kalu tak cantik buka la balik..



so nih kiranya separuh siap.. kiki

apa nampak menyerlah atau tergelam uols.. cer kasi sikit cadangan..



me ada buat tutorial.. tgk kat LINK TUTORIAL MANIK CARA MAMA YANA yer.. cuma kat tutorial tuh me tak letak batu berkilat tuh jew



Hari Ibu Mama Yana

Assalamualaikum...

Hai.. selamat menyambut Hari Ibu buat ibu2 mithali seluruh dunia.. :)

Honestly, me tak teringat langsung.. blur je rasanya.. sebabnya me tak berapa sihat sari dua nih.. so hari ibu ke.. hari apa ke.. me takde kisah.. 

Cuma belah petang ahad tuh.. [dok baring2 selepas habis sepingan nasi melayan mata tgk Nona sambil2 target nak dodo] my sis call n wish Happy Mother Day kat kita.. kiki.. sweet sgt kann.. pastu biasa la bercerita mcm2.. cuma yg menyentuh jiwa bila tokma mengadu dgn dia.. takde pun lg anak2 dia call wish hari ibu kat dia.. siap lg suruh call balik esok hari utk wish utk dia.. masa tuh adik ai tipon dia belah malam sabtu.. aduhai... tak sedar menitis airmata tau.. sayu sgt..

Lepas tuh terus jew call tokma dan wish.. hehe.. tau hanya sekadar wish sebab selalunya me balik kg bulan mei dan jika ai balik selalunya ada la ai beli apa2 kunun sempena hari ibu utk tokma.. sad sgt sebab takleh blk.. cuti papa limited dan me tak rasa nak balik naik bas.. sebab me sendiri pun badan tak berapa sihat nih.. huhu


Apa2 pun harap tokma memahami (selalunya ibu memahami anak2nya kannnn).. insyaallah raya nnt ai balik beraya... huhu.. lama lg kann.. miss my kampung a lot tau.. Untung org ada kampung dekat2 dan boleh selalu balik menjenguk ibu bapa kita.. aduhai... nasib perantau.. 


Mama mmg dah ckp dah ngan papa.. mama taknak kuar sebab keadaan kat luar betul2 panas.. ai nak melepek kat umah jew.. tp dah lepas ansar tuh.. mama sian tgk anak ngan bapaknya muka masing2 stress (sian sgt kann) ajak la diorg kuar.. ingat nak kuar dekat2.. nak cr tmpt ada aircond sikit.. almaklum umah takde aircond.. tp bila naik je keta.. kuar mcm2 plan dr mulut mama.. boleh ajak papa ke bagan lalang.. kiki.. makan seafood.. hhhmmm.. jadi la kann.. so sambut hari ibu dengan makan2 bayar sendiri kat bagan lalang.. ahaks.. janji kita happy kannn (buat gaya cam nora danish dlm cite apatah.. lupa.. kiki)


Korang semuanya sure celebrate besh2 kann.. cuba cite sikit.. kiki.





Masuk2 office my big bos belanja coklat dr switzerland.. aaaarrrrgggghhh.. kacau diet tp terasa tenang.. betul kot org ckp bila kita stress sila ambik masa utk menikmati coklat.. kompom korang calm pastu.. kiki..





Thursday, May 9, 2013

Mei Datang Lagi

Assalamualaikum...

Yesss.. datangnya mei.. terimbas memori duka.. esok 10 mei adalah aniversariku eksiden ke 6 thn.. amboi siap ada aniversari eks.. bukan nak meraikan cuma meningati titik tolak perubahan dalam kehidupan ini.. titik tolak kesakitan ini dan maybe buat selamanya aku begini.. kecuali ada majik boleh mengubah diri ini menjadi seperti dulu.. teringin gak menjadi seperti dulu.. br tau nikmatnya SIHAT.. :)

Kenapa me boleh ingat peristiwa ini..?? sebab hari ini berday my sis dan my sis in law... ingat hari lahir mereka maka ingat la peristiwa pahit itu.. senang nak ingat berday mereka sebab fesbuk ada notification utk berday any friendlist me... so automatik la teringat.. huh

Me anggap itu sebagai titik tolak utk me berubah dr yg tak elok utk berubah ke pada yg lebih elok.. peringatan utk menjaga solat.. menjaga kehormatan diri.. menjaga hati2 sekeliling dan mungkin juga menjaga org2 yg kebal dengan self esteem yg memikirkan mrk je yg betul.. hhhmmmm

Lebih penting utk me is dapat peluang utk terus melihat anak membesar.. dpt merasa peluk hangat anak tercinta.. dpt menikmati hidup didunia yg fana seadanya.. Alhamdulillah.



pinjam frm google.

sweet pic.




*thanks for blessing me with hurt and hapiness... atleast i know that the real hapiness are there.. at hereafter (with Allah).. always.. *



Wednesday, May 8, 2013

Punca Sakit Leher dan Belakang

Assalamualaikum...



Punca sakit leher, belakang
Oleh Suzan Ahmad

2010/06/06


  • Foto
    Kira-kira 80 peratus orang dewasa pernah alami sakit leher dan belakang.


  • Foto
    Aktiviti mengangkat barang boleh memberi kesan kepada bahu.
  • Foto
Selain bebanan pada tubuh, masalah ini juga boleh disebabkan saraf tunjang, paru-paru dan abdomen tidak normal

DIANGGARKAN 80 peratus orang dewasa pernah mengalami masalah sakit belakang dalam kehidupan mereka dan kira-kira 50 peratus pula mengalami sakit leher atau sakit tengkuk. 

Malah, sakit belakang dan sakit tengkuk atau leher adalah kesakitan paling lazim yang memaksa pesakit bertemu doktor, selain menjadi penyebab utama kecacatan, meninggalkan kerja dan membabitkan kos penjagaan kesihatan yang tinggi.

Secara perubatan, leher dan bahu terdiri daripada otot, tulang, saraf, arteri dan salur darah, begitu juga ligamen dan struktur sokongan lain. Banyak keadaan yang boleh menyebabkan sakit leher dan belakang khususnya kawasan sekitar bahu. Ada yang mengancam nyawa seperti serangan jantung dan trauma serta keadaan lain seperti bebanan.
Perlu diketahui, antara tabiat buruk menyebabkan sakit belakang:
  • Gemar membongkok ke depan dan beralih ke kiri dan kanan ketika mengangkat atau menarik sesuatu. 
  • Membongkok ke depan dan ke bawah ketika bekerja. 
  • Perjalanan yang jauh tanpa berhenti rehat. 
  • Berdiri terlalu lama. 
  • Membawa barang yang beratnya tidak seimbang. 
  • Duduk membongkok di kerusi.
  • Membongkokkan badan ketika batuk atau bersin. 
  • Memakai kasut bertumit tinggi.


Ahli Fisioterapi Hospital Pakar KPJ Tawakal di ibu negara, Siti Suraiya Yusa, berkata kajian menunjukkan kebanyakan masalah tulang belakang boleh dicegah kerana ia berlaku akibat mekanikal tubuh dan postur atau kedudukan yang tidak baik menyebabkan tulang belakang dibebani tekanan yang tidak normal.

“Tekanan tidak normal secara berlarutan boleh membawa kepada perubahan struktur tulang belakang seperti kemerosotan cakera dan sendi, pemanjangan dan pemendekan ligamen dan otot sokongan dan rawan yang haus atau terkoyak,” katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Penyebab sakit belakang dan leher paling lazim bermula pada tisu lembut seperti otot, tendon dan ligamen dalam struktur ini. Ia berlaku akibat kecederaan yang menimpa struktur ini. 

Masalah seperti Arthritis Degeneratif pada spina di leher (spina cervical) boleh mencengkam saraf dan menyebabkan leher dan bahu sakit. Penyakit cakera degeneratif pada bahu (cervical spondylosis) pula boleh menyebabkan sakit leher setempat yang tidak membabitkan kawasan lain.

Siti Suraiya berkata, keadaan tidak normal membabitkan saraf tunjang, jantung, paru-paru dan beberapa organ abdomen juga boleh menyebabkan masalah leher dan belakang.

Namun, apakah pilihan atau kaedah bagi mengelak kemungkinan mengalami masalah sakit leher dan bahu?

“Kunci utama dalam menjaga kesihatan belakang badan dan leher menumpu kepada tiga perkara iaitu belajar mempraktikkan postur yang baik, bijak menggunakan mekanik tubuh dengan baik ketika melakukan aktiviti seharian dan kerap bersenam (amalan senaman yang sesuai),” katanya.

Malah, tegas Siti Suraiya, asas penjagaan kesihatan leher dan belakang bermula dengan postur. Ini kerana kedudukan badan yang tidak betul adalah antara penyebab masalah spina dan boleh menyebabkan kesakitan sedia ada semakin teruk. Lebih serius lagi, ia juga boleh menyebabkan kesakitan menjadi lebih kronik dan sengsara berpanjangan. 

Katanya, penjagaan asas postur yang baik ialah mengekalkan kedudukan tulang belakang atau spina yang neutral iaitu memastikan tiga lengkuk semula jadinya berada pada kedudukan betul.

Tiga lengkuk itu merujuk kepada lengkuk kecil pada dasar leher, bulatan kecil di tengah bahagian belakang dan lengkuk kecil di bawah belakang badan. Spina yang neutral tidak terlalu bulat ke depan mahupun terlalu melengkung ke belakang.

“Faktor utama yang mempengaruhi spina yang sihat ialah senaman. Kajian menunjukkan individu yang selalu bersenam kurang mengalami kecederaan atau sakit belakang. Kalangan individu yang gemar bersukan ini juga lebih mudah pulih daripada kecederaan yang dialami berbanding individu yang kurang terbabit dengan aktiviti fizikal,” katanya. 

INFO: Petua elak sakit belakang

  • Tidur di atas tilam spring; letakkan papan di atas dasar tilam. 
  • Elakkan diri daripada ketegangan yang boleh menyebabkan sakit belakang. 
  • Kekalkan kedudukan susuk badan (posture) yang baik ketika duduk dan berdiri. 
  • Apabila mengangkat barang, tegakkan belakang anda dan bengkokkan lutut saja. 
  • Pelajari senaman yang boleh membaiki pergerakan dan kedudukan susuk badan anda. 
  • Jika memandu, anda perlu berhenti dan berehat seketika atau keluar dari kereta setiap 90 minit. 
  • Bagi wanita, pakai kasut bertumit rendah. 
  • Luangkan sedikit masa untuk berehat dan elakkan daripada terlalu banyak membuat kerja yang membebankan untuk jangka waktu yang lama. 
  • Pegang objek yang berat rapat ke badan anda. 
  • Apabila duduk di kerusi, pilihlah tempat duduk yang dapat mengampu seluruh paha anda dan biarkan kaki anda lurus ke bawah dan memijak lantai atau bangku kecil dengan selesa.


Cara rawatan di rumah:

  • Tuam dengan ais atau benda sejuk di bahagian yang sakit untuk selama 15 minit. Jika ini tidak mendatangkan kesan, balut botol air panas dengan tuala dan tuamkan ke bahagian yang sakit. Jangan menggunakan haba pada hari pertama anda terseliuh atau tegang otot. 
  • Berehat di atas tilam yang padat dan agak keras yang diletak di atas lantai untuk selama 24 jam. Baring mendatar dengan mengampu lutut di atas bantal. 
  • Jangan mengangkat barang yang berat dan elak daripada duduk, membongkok dan memandu terlalu lama. 
  • Dapatkan nasihat daripada mereka yang terlatih dalam bidang penjagaan belakang mengenai senaman yang sesuai untuk mengatasi masalah ini. 
  • Dapatkan khidmat jurupulih anggota dan ahli kiropraktor untuk membantu anda mencegah kecederaan daripada berulang.
sumber : SINI

copy paste utk sama2 faham sebab musabah sakit belakang.. sebab sekarang ai tengah sakit belakang nih uols... uhuhk

WW | Rasa tak besh

Assalamualaikum...




pic curi2... kiki


Apa korang buat bila Managing Director duduk sebelah korang..?? huhu.. nak2 time tuh korang cam tak engage any urgent work.. kiki.. ertikata lain. kerja tengah relax.. ahaks


sengal je tau.. kahkahkah



Tuesday, May 7, 2013

Gamble siot..

Slm

Nak dodo tp tak lena.. Panas nyer la kannnn.. Nak godek2 tab pun malas.. so yg beshnya golek2 atas katil dan mengimbas memori suka duka kehidupan dulu2.. Kiki

Dulu hidup susah.. Korang pernah tak takde duit.. Perut lapar.. Nak minta org tak tergamak.. Yer la.. Dah kerja kann.. Patutnya takleh la susahkan org lain kannn.. Huhu

Teringat dulu.. (Byk kali entry dan byk episod kalu nak cite..;) ) Tp mmg takleh lupa la.. Kami laki bini (bini ada duit rm3 je masa tuh menantikan esoknya gaji) lepas ambik anak kat umah MIL masa tuh.. Dekat maghrib kalu tak silap.. Si bini bertanyakan dinner apa (si bini mengharapkan si laki belanja) tp tgk2 si laki blh tunjuk dompet kosong..

So kami sepakat ke pasar malam beli burger rm1 tiga buat dinner kami malam tuh.. Masing2 berkonfiden esok gaji.. Alhamdulillah esoknya gaji.. Bernafas la blk wlpun semput2.. Hazab jika diingatkan dulu2..

Fikir2 blk syukur jugak la ada burger rm1 tuh.. Skrg ada lg ke org jual burger rm1...???

Entry meninsafkan diri... Hhhmmmm.. (Termenung smpi terlena) kiki



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

[Nuffnang Blogbuster] Campaign – Acer Hybrid Ultrabook

Assalamualaikum...

Ramai dah yg dpt kot offer dari Nuffnang utk Nuffnang Blogbuster Campaign- Acer Hybrid Ultrabook. Me dapat last friday melalui email. terkejut makcik tau.. kiki.. tak sangka eks.. almaklum la blog ai kan bukan femes pun.. kiki.. thank you Nuffnang... terasa dihargai lak.. aduhai berangan tak habis2.. kannnn



 Hi (full name me),
We are pleased to inform you that you have been selected to participate in a Blogbuster campaign based on your survey preference to run Expandable ads. The details of this campaign are as follows: 
Campaign Name:Acer Hybrid Ultrabook 
Submission Deadline:
10 May 2013 
 Campaign Period:
13 May 2013 to 10 June 2013

Here's a summary of what you need to do: 
1. Record a short video (approx. 10 seconds) creatively based on the brief below in your own preferred language. Please note that video should not be a reproduction of client's materials (purely copy paste images) and should include your own recordings. 
2. Upload your video in the space provided. You may upload up to 5 videos. 
3. If your video(s) is chosen for the campaign, it will be shown on the ad displayed on your blog. Kindly note that if your video(s) is not chosen, the ad will not show up on your blog. 
4. Please note that approved videos will be compressed and a 5-sec branding clip will be added to the end of your video.

You will earn:
RM0.50 for each complete play of the video that is shown on your ad unit (this rate applies to Glitterati members only).


wlpun dpt email hari jumaat td baru sempat masuk kat nuffnang dashboard blog utk selidik apa benda nyer tuh kann.. hhhmmm.. mmg dah ada dah tab utk blogbuster kat situ..



Menarik kan bila tgk dia punya payment.. setiap klip video tuh org click.. mama boleh dpt rm0.50.. hehehe... kepala terus berangan mcm2... kiki..

tp mama fikir task nih payah sikit la.. kena buat dengan bantuan orang dan alatan yg lengkap utk menghasilkan video.. kena berlakon uols.. seksa mak rasanya.. kompom kena gelak jew nnt.. #bad thinking eks.. buweekk

so.. korang rajin2 la check email korang.. kot2 korang pun dpt offer jugak.. mesti korang banyak idea punya kann.. hehe..



Ke harus ai buat itu video.. hhhmmm.. kena perah otak la kann.. cr idea.. 
Ada nak share idea tak..?? kiki








Bibik

Assalamualaikum...

Semalam cuti utk selangor.. so makcik cukup happy.. malas nak dtg keja uols.. terukkan.. kiki

So melepak kat umah sajer.. lagipun laki ai keja.. kiki..

Kerja perem kalu kat umah kompom la mengemas.. memasak dan berdobi kan uols.. si anak lak melepak nonton tv.. kita nih tgk sikit2.. kejap ke sana.. kejap ke sini kann.. smpi kat satu  cerita yg selalu kot korang tgk.. ala cite bersiri indo kat channel 104 tuh.. cite 'cucu menantu'.. si maman ckp..

mama.. cite nih selalu bibik tgk cite nih..

yer ke.. biar la dia..

bibik umah nih tak tgk pun cite nih.. kan mama.. 

eh.. kita mana ada bibik dik.. 

mama kan bibik.. bibik kan kena masak.. kena kemas.. kena basuh baju.. so mama bibik la..

amboi.. suka2 hati kau jew ckp mama kau bibik eks.. sian mama tau

tp bibik umah nih tak suka tgk cite cucu menantu.. tp bibik umah nih pandai menjahit.. kan ma

yer la sayang.. bibik la mama nih

*bibik yg dikatakan suka tgk cite cucu menantu tuh adalah bibik birasku..kiki.. sabar jew kannn

That point.. me dah tak tau nak ckp apa dah.. pandai dia.. dia kutuk pastu dia puji mama dia.. hhhmmmm...



Belah malam kot.. kami tengok cite masterchef.. mama ckp la..

amboi... cik ta nih nak masak pun melawa je.. 

bibik umah nih masa masak tak melawa pun

papa dengar kenyataan maman tuh terus tanya.. "amboi.. kau man.. sapa bibik..??"

mama la bibik kat umah nih papa..  

papa dengar tuh.. terus geleng kepala.. pastu ckp.. mama bukan bibik la man.. mama kan mama maman.. jgn panggil mama bibik tau..

me just boleh ckp.. tah la pa. tak tau camner dia boleh fikir gitu.. dia bergurau tuh.. nnt2 dia faham la kot..


Pertanyaanku: adakah dia akan faham nnt..??






For me, me as a mother.. me sayang dia ketat2.. :)











Sunday, May 5, 2013

Selamat Mengundi

Salam

Sure korang2 sibuk beratur skrg nih kannn.. Huh.. Missed to vote.. After this mmg ai nekad tukar alamat.. Rugi sgt.. Kannnn

Niat hati aritu mmg ai nak balik kg.. Cr tiket flight sebab mmg balik sendiri.. My hubby mengundi sini.. Org selangor uols.. Kiki.. Tp hubby ckp xpayah sebab mahal sgt.. Me nak balik 4may dan balik sini blk 5may.. Tgk kat firefly harganya rm1500.. Tolak terus.. Tak berbaloi.. Tgk airasia dlm 700++ (for pergi blk) my hubby ckp lak tak berbaloi.. Mahal katanya.. Hhhmmm.. Yer la jugak kann kecuali me ambik cuti blk awl so boleh la save byk.. Tp my sis nak follow balik ngan me.. Her hubby pun org selangor so dia nak blk mengundi ngan me jew la kannn.. Dia lak takleh nak cuti lama.. Hhhmmm

Suruh my sis cari tiket bas.. (nak naik bas wlpun tau kompom jem teruk.. Sure ramai blk kg kannn).. My sis dah cari dpt around rm200 for pergi-blk.. ‎​Oº°˚ ˚°ºк la kannnn
Akan tetapi her hubby lak tak izin katanya jem teruk nnt karang tah-tah tak sempat nak mengundi.. Uuuhhhh

But yg kelakarnya.. Laki dia izin lak kalu kami berdua balik drive my car blk kg... Biar betik dia nih kannnn.. Hhhmmm maybe dia bergurau jew kot.. Almaklum la ai nih kan pernah ada history bab2 kereta blk kg nih.. Mmg tak pernah lg ai bwk keta jauh2 selain gi kerja dan balik kerja.. Tak berani ambo.. Kiki

Panjang lebar nampak.. Kiki

‎​Oº°˚ ˚°ºк la.. Tak pasti ada yg membaca entry atau blog mama arini.. But nak wish.. Mengundi la dengan tenang dan tanpa sebarang hasutan dr anasir2 luar.. Biar kita pilih utk masa hadapan yg semakin cerah aman damai dan maju utk anak2 kita nnt.

Just take care and be happy uols..






*patutnya ada satu kaunter pos bg isteri2 yg berlainan negeri nih utk kami sama2 mengundi menunaikan tanggungjawab kami sebagai warganegara yg juga ada hak utk memilih (ai sedih nak mengundi utk negeri lain selain negeri tanah tumpah ai..... uhuk...)*
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, May 3, 2013

Pujian Tudung

Assalamualaikum...


My chinese officemate suka menegur if ai datang kerja dengan tudung yg berbeza dr biasa.. yg biasa tuh tudung yg sama repeat every day or every week..or selalu ai suka pakai tudung instant yg terus sarung tuh.. tudung ikin yer.. kiki.. tp kekadang if my mood need some difference feeling me cuba pakai shawl ke.. tudung yg warna agak bright ke.. saje nak naikkan semangat.. hahaha..

bila dia dtg dan ckp.. 

"wah lain arini.. cantik la.."

me selalunya senyum je.. atau ckp..

"yer ke Pei.. kiki.. biasa jew la Pei"

"ai puji u nih tau.. cantik tuh cantik la... ari2 pakai gini la lawa"

gitu.. hahaha... perem ok.. jangan fikir lain lak.. no skandal2 ok.. hahaha.. cam la ada yg minat makcik tua nih khennnn.. hahaha


Tudung tuh beli murah2 jew.. selalu beli kat GM klang atau kat Muaz jalan tar.. kiki.. janji boleh pakai dan boleh jimat duit.. biasa la org biasa2 cam mama nih.. nak yg murah2 sudah.. tp wlpun murah me puas bergaya uols.. kahkahkah


eh.. sesetengah pic yg ada masanya sawan nak bergambar.. kiki

Arini kita pakai yg pink (tengah2tuh) sori bilik berterabur almaklum suka benar letak semua tudung pastu br fikir nak pakai yg mana satu.. kiki




moto arini.. wlpun murah tp cantik dimata dan dipoket.. kiki.. :)


Tak Faham FAHAM

Assalamualaikum...

Sori berlori sesangat.. banyak benar entry sesi meluah perasaan disini.. where else should i expressing my feeling eks.. sini sudah yer.. hahaha..

kat fb terasa takleh.. so many family member yg worried about me.. so much love.. so taknak sakiti hati ok.. taknak mereka risau about me.. eh.. sini pun sama eks.. so put inside deep of my heart only yer.. hhhhmmm (panjang renungan ai pg nih)

honestly harini kepala berdengut2.. papa sibuk tanya mama kerja ke tak arini.. siap boleh cakap..

tah la mama kau nih man.. malas jew sekarang nak kerja.. 

yer la kan papa.. mama gi la kerja.. jgn malas2..

*korang agak2 la ayat diatas sapa yg ckp yer... kiki*

mungkin sebab faktor umur.. eks.. tua dah makcik.. kiki

ai rasa sebab ai tertekan ngan kerja2 yg haperhapertah.. terasa mencabar sgt (sebenarnya yes for first timer yg kena buat kerja nih kann.. nak faham apa pun tak faham.. so korang faham tak..?? hahaha)





so ambik masa tenangkan diri dengar bacaan ayat Ruqyah..

salam hari jumaat semua.. :)


Thursday, May 2, 2013

Tutorial manik lagi..

Assalamualaikum...

Mama rasa cam mama dah kena sawan toturial manik.. kiki.. sebenarnya takde idea utk merapu kat blog.. so tunjuk toturial sajo.. 

For first point.. me nak buat jahitan manik yg nak menyerlahkan warna hijau ngan biru..

tp bila dah start jahit for third step.. terasa cam tak cantik kalu takde warna selain warna hijau dan biru..




1 step : jahit manik berlainan jenis sepanjang lengan baju.. 
*tgk pic

pastu tambah dengan manik2 berlainan utk lebih sarat
*tgk pic



jahit manik berlainan saiz dan warna berselang seli dengan jahitan asas (yg mula2 jahit tuh)

kena pandai mainkan warna kat sini.. 


jahit selang seli yer




dah tuh.. yg last jahit manik kecil berserta manik yg berkilau warnanya utk nmpk lebih lebar dan sarat.. 

*tgk pic



nih hasilnya.. tp tak siap lagi la.. :)











LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...