Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Wednesday, July 31, 2013

Iftar @ Serai, Paradigm Mall terbaik..!!!

Assalamualaikum...

Cukup lama tak jumpa kwn lama..(pembuka kata yg repeat perkataan sama.. apa arrr) last jumpa setahun lalu di Paradigm Mall, sama2 berhenti dulu.. kiki.. teman lama ditempat kerja dulu... Me ngan dia byk bhubung ngan bbm jew.. :)

Borak2 kat bbm.. me ajak berbuka sama, boleh cit-cat lg meriah kannn... hehe.. alhamdulillah dpt gak berjumpa wlpun yg lain2 xdpt nak follow.. biasa la ibuk2 semuanya ada komiment yg sukar nak celah... kannn

Nak kesana dr office buat me gementar.. me bukan type berjalan lepas kerja.. selalunya balik ambik anak dan terus balik umah.. :) Lg satu yg berdebarnya sebab br kali kedua nak kesana sendiri.. dulu ngan aiman (jd peneman) skrg sendiri.. takut tak jumpa extrance mall uols.. kelakar kan.. jakun ke sengal tuh..?? hehehe



Serai@Paradigm Mall Kelana Jaya

Menu kami : Ikan berstim limau, kangkung belacan, butter prawn, dan kerabu mangga berserta air pilihan memasing (lupa kwn ai order apa dah) me order air teh serai (serai ice tea)


Alhamdulillah sedap2 semuanya.. mmg kena ngan selera sgt.. sedap jew air teh serai mengalir ditekak selepas makan macam2 benda.. mmg refreshing sgt.. :)

Lagi seronok kawan yg belanja... huhu.. moga2 murah rezeki la kwn kita tuh yer.. sama2 doakan.. kiki.. Pic kwn tak tersnap,, sori sgt.. dia pemalu gitu.. ;)

Oppss.. takmo terlebih cite pasal mknn.. hehe.. karang free2 jew kurang pahala pose.. yg besh pastu kami window shopping kat situ.. mmg cam nak tercabut mata la uols.. rambang sungguh tp sayang tak bergaji lagi.. poket kering so mengurut dada jew.. kiki..

Penat tp seronok.. rindu terungkai buat seketika.. tak tau bila la nak jumpa lg wlpun sama2 dlm negeri selangor nih.. masing2 ada komiment dan harapkan ruang yg amat terhad utk ladies outing.. huhu

Apa2 hal cari masa lepak lagi.. kiki.. byk lg ruang legar mall tak jejak.. kannn... *pengsan :p



Tuesday, July 30, 2013

Siapa gila..??

Assalamualaikum...


Seorang penduduk dikatakan gila, tetiba pergi ke surau pada pukul 10 pg, lalu melaungkan azan...


Penduduk kampong mendengar azan tu rasa pelik lalu semuanya bergerak ke masjid utk siasat... Selepas melihat org gila itu azan, ketua kg menjerit....!!



"hoi, pukul 10 pg ni, azan solat apa..? Gila ke..??"



Org gila itu menjawab:



" td waktu azan yg betul pukul 6 pg ada 5 org je yg dtg..,
nii azan yg salah, sekampung plak datang..?"



Siapa gila...?
__._,_.___


Sumber: copy paste dr FB.




Neves lak nak ke kelana jaya sedangkan dulu hari2 gi sana (kwsn office lama).. Arini nak berbuka ngan teman2 lama yg sama berkerja dulu.. hehehe.. harap2 berjumpa la pintu masuk paradigm mall nnt eks.. hahaaha

Kad Raya Kedua Mama tp kena share lak kali nih.. :)

Assalamualaikum...


Title post tah hape hape tah.. kahkah.. layan kan jew la yer.. nnt ai nangis kan susah nak renti sendiri.. nak kena pujuk.. haha (ada ke yg nak pujuk)



Kad raya nih mama kena share ngan papa.. :)

Cuba teka siapa pengirim nya.. sebab daripada : nama sendiri



Kad nih dikasi by hand jew.. special sgt.. hehe.. 

Korang dpt teka..?? hehe




Mesti la dari anak tercinta kannn

Nak tergelak ngan daripada : nama sendiri tuh tp buat faham2 la..

mesti cikgu suruh buat ni kan.. pastu cikgu suruh letak nama dia tp dia main tiru bulat2..

tang panggilan ibu pun dah pelik dah sebab dia panggil kita mama.. xper kita faham

kiki

papa dia betul lak letak papa.. so jelous uols.. kiki



Monday, July 29, 2013

Jahitan Simple vs Women Power..

Assalamualaikum...

Seperti yg digembur-gembur kat entry INI yg biras mama nak suruh jahit manik kat bajunya kann... hari sabtu malam dia dtg hantar dan meletakkan sepenuh kepercayaan utk me jahit manik kat baju.. katanya yg penting berjahit manik sudah.. hehe

Mula2 me jahit gini

simple jew sebab me risau xsempat siap..

almaklum me menjahit nih ruangnya boleh dikatakan time hari minggu jew.. hari berkerja jarang sgt la dpt pegang jarum.. penat makcik.. :)

tp my advisor utama.. (hubby ai la yer) ckp xcantik la mama.. xnaik la manik dia.. xberseri pun

kata nak guna warna putih ngan biru mama..?? (nih lak campurtangan si anak)

oh.. tukar stategi lak.. 


ai tanya.. Ok x..?? dia boleh jawab.. boleh la.. 

nasib ai xyah jahit baju bermanik u papa.. susah nak penuhi kehendak dia rupanya.. 

Ai xkuasa nak buka jahit lain dah.. sudah.. muktamad.. ai berkata ngan mencekak pinggang..

(power x kuasa ai..?? hehehe)

Suka hati u la mama.. ada ai kisah.. 

maman pun xkisah..

(sambil dua2 bodyguard ai layan candy crush)

huhu


Sengal eks.. 

hahahahaaha






Friday, July 26, 2013

Salam Nudzhul Quran

Assalamualaikum...

Salam Nudzhul Quran buat semua... bg yg bekerja di selangor... bercuti la kita yer... :)


Aktiviti mama hari cuti gini la... mengemas dan memesin baju... try vakum rumah jap... sapu sikit...berpeluh uols... skrg ambik masa utk rehat (betulkan urat belakang jap..)

Sambil2 pegang jarum dan manik... :p







Baru siap sebelah tangan.. nak siapkan sebelah jew lg... dah muak tgk tak siap2... Nanti biras me lak nak kasi bjnya utk di bling-bling.. karang baju sendiri tak siap lak... :)

Org punya baju laju jew... sendiri punya jadi malas... kiki



Thursday, July 25, 2013

Downtown Taman Equine, Seri Kembangan

Assalamualaikum...

Kan kita cite pasal first lagu raya kita dengar sepanjang 15 ramadhan nih kann (entry sebelum).. tuh dalam perjalanan nak ke umah mil.. kami kuar pun lewat dah.. sebelum tuh merayap ke bank dulu.. kuar apa yg patut.. hehe

Dah on the way ke umah mil tuh... mama ajak papa ke downtown seri kembangan.. nih gara2 tgk kawan post kat fb la uols.. dia merempit ngan hubbynya kesana.. teringin nak tgk lak.. almaklum dah doket kann.. haha (lama tak kuar malam.. sekali kuar merendek arr jap kannn)

Papa layan jew.. kiki



pic dr kamera papa

Nmpk bdk dpn tuh (bj coklat) anak ai la tuh.. hahaha.. pakai baju tidur jew uols.. 
nih namanya plan masa perjalanan.. kiki
layan jew dia wlpun dah tidur dah dlm keta.. masa kami smpi around kul 10mlm.. time tidur anak ai dah tuh (sama la time maknya...) kiki

Ada funfair dan kedai org berjual baju raya, barangan tipon dan mcm2 la.. (nak cite cam org xpernah gi downtown eks.. hehe.. sebenarnya tuan tanah yg jarang terjebak ngan downtown.. haha.. sakit kaki uols nak musing kedai.. )


Hasilnya bila si wanita yg tak reti gi kedai mesti nak membeli punya.. huhu




sama tema tahun nih.. ijau.. hahaha

tp bag nih utk gi keja je.. (kunun sgt eks..)

:)


Facebook Downtown Taman Equine SINI in case ada yg nak survey2 eks.. :)






Perasaan hari ini seperti hari ini hari jumaat.. eks.. hehe.. selamat bercuti esok uls.. :)

Lagu Raya Pertama Kali Terdengar sepanjang hari ke 15

Assalamualaikum...

Semalam kami kuar balik selepas baru perasan ai yg pelupa nih tertinggal phone.. huhu.. tertinggal kat umah mil.. tuh pun selepas papa balik dari berbuka puasa.. dia berbuka kat luar semalam.. mama lak berbuka kat umah mil.. [sebenarnya nak berbuka kat umah.. tp si anak sibuk nak berbuka kat umah wan dia.. nih sebab diumpan dek untie dia ngan ayam ayamas.. huhu]

Dalam perjalanan tuh papa pasang radio Sinar FM.. pastu ada lagu raya.. baru terdengar sepanjang puasa hari ke 15 semalam... sayu dan sendu teringat family kat kampung.. huhu



 

Lagu Nazam Lebaran dari dato CT Nurhaliza.


Jahitan Manik Bracelet Simple

Assalamualaikum...






Pernah tunjuk kain nih kat korang kat entry INI <----sila klik="" p="" yer..="">

Dah siap dah jahit manik.. sebabkan ownernya nakkan yg simple dan dia tgk jahitan sebelum INI so dia minta mama buat pattern sama.. hehe..

Senang la kannn.. laju jew mama jahit... sap-sap-soi.. siap.. kiki

So pasni boleh konsetrate kat baju sendiri lak.. baju mama tuh rasanya dah dekat sebulan tak siap2 sebelah tangan.. adakah akan siap raya nnt.. dah tinggal 2minggu dah kann kawan2.. hehe

Persiapan raya belum settle semuanya.. masih mencari2 dan masih ternanti2 kot2 ada bonus ke bulan ini... org swasta yg penuh perharapan.. kahkah

org gomen dah kompom dpt dah kannn.. alhamdulillah..:)

kita tumpang seronok jew kawan2..

Raya tetap raya wlpun tak semeriah org dpt bonus.. hehehe



Wednesday, July 24, 2013

WW | Bro

Assalamualaikum...




Apa perasaan korang jika dipanggil bro.. huhu..?? sungguh kureng kannn.. kahkah..

Mungkin ter'lupa' almaklum posa.. xper kwnku anda dimaafkan.. :)






WW | Kad Raya Pertama Buat Mama

Assalamualaikum...




Kad raya dari blogger terkenal.. hehe.. bro Eqbal Zack.. mekasih berbanyak yer bro... :) (merasa la juga dpt kad raya.. kiki)

Design kad nih lawa sgt.. nak2 ada potret si kacak nih kannn.. kiki..
Si anak sibuk nak tgk kad nih.. sebab dia yg tukang ambik surat kat post box.. mama tak kasi tgk.. karang dia sibuk ingat mama dia ada boifren lak.. hai bahaya.. kahkahkah (berangan la sgt.. :))

Mama dpt kad nih pun sebab mama tingalkan email mama kat ENTRY INI dan kalu korang pun nak.. terjah la cepat uols.. hehehe

Nih berkatnya berblogwalking tau.. kiki


Tuesday, July 23, 2013

Sale..Sale

Assalamualaikum...










Me bukan nak bershopping sgt sebab dah xde benda nak cari kecuali selipar je sepasang.. hehe.. niat hati nak beli la tp kalu xde pun xper... tp bila tgk sale jew jadi semena2 seronok.. hehe.. so mana tau kot2 kawan2 nak cuci mata kot.. me pun ingat kalu larat dan hubby sudi bawa.. teringin gak nak terjah.. hahaha

Sumber dr email. sapa email..?? hubby ai tau.. so mungkin berpeluang la kot berjimba2 kat sana.. hahahaha..


William dan Kate Dapat Anak Lelaki


Orang ramai berkumpul untuk melihat keadaan di perkarangan Istana Buckingham di London pada Isnin (waktu London) bagi menanti pengumuman kelahiran bayi lelaki kepada pasangan Putera William dan Duchess of Cambridge, Catherine atau Kate Middleton. Kate pada Isnin melahirkan seorang bayi lelaki yang akan bergelar pewaris takhta Britain, kata Istana Kensington dalam satu kenyataan. Foto AFP


LONDON: Pasangan diraja Britain, Putera William dan isterinya Kate meraikan kegembiraan selepas Kate melahirkan seorang anak lelaki.

Dengan sorakan orang ramai yang memenuhi di hadapan Istana Buckingham bagi menyaksikan pengumuman bahawa Duchess of Cambridge telah melahirkan pewaris lelaki yang sihat seberat 3.8 kilogram.

Bayi yang belum dinamakan itu merupakan kini berada pada keturunan ketiga secara langsung berturut-turut selepas anak Ratu Elizabeth II yang sulung dan pewaris Putera Charles, dan kemudian anak sulungnya William.

"Kita amat gembira," kata William, yang merupakan anak Charles dan mendiang Puteri Diana, dalam satu kenyataan ringkas.

Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama dan isterinya Michelle membawa perutusan antarabangsa dengan "sambutan yang meriah" manakala Kanada adalah yang pertama untuk mengucapkan atas kelahiran pewaris takhta itu.

Kate Middleton, 31, menghabiskan sepuluh jam dalam bilik bersalin selepas beliau dan William berada di Hospital London St Mary, Paddington, di tengah London.

"Yang Mulia The Duchess of Cambridge telah selamat melahirkan seorang anak lelaki pada 16:24 (waktu London)," kata Istana Kensington dalam satu kenyataan hanya lebih empat jam selepas Kata melahirkan anak lelakinya.

"Bayi ini mempunyai berat 3.8 kilogram."Tempat kelahiran bayi milik pasangan diraja itu adalah hospital yang sama di mana mendiang Puteri Diana melahirkan William pada tahun 1982.



Sumber : email.


Dengar2 Perdana Menteri kita.. Yang Amat Berhormat Datuk Seri Najib Razak pun menyambut berday hari ni.. hehe.. betul ke kawan2..??





Dikata Kurus.. Kembang semangkuk ai.. eh..

Assalamualaikum...

Dah masuk dua org dah tegur.. hehe.. (kalu sorang ai tak cite..) dah dua org kiranya dah ramai dah kannn.. camner la tak kurus.. nak bercakap pun tak larat.. kiki

Perasaan eks.. biasa.. :)

Tapi hatiku kembali hancur.. huhu


tgk.. tgk.. selamba jew dia ckp kita tembam... geram tau.. hhhmmm.. berkemungkinan satu sekolah dan satu kelas dulu tuh.. tp kita xcam sapa.. maklum la pic profile letak kereta.. pastu nama maybe nama samaran la tuh.. huhu

kami berjumpa kat fb kawan.. kawan tunjukkan kereta dia yg teruk kena langgar belakang oleh lori tak mkn break di hentian trafik light.. dua anak kwn mama patah kaki dan tangan memasing.. peristiwa nih baru lg berlaku.. dlm ramadhan nih la kwn2.. huhu

teruk keretanya.. dah jadinya raya aidilfiti tak dpt balik raya kampung.. huhu.. anaknya pun baru kuar hospital.. nak kena beraya kat rumah jew la tuh.. sian kann... minta2 dijauhkan dari sapa2 pun.. gerun kita nak balik kg nnt.. seriau tp tertengok.. aduhai..



15 Anugerah Allah Pada Wanita Tetapi Tidak Pada Lelaki.

Assalamualaikum...





15 Anugerah Allah Pada Wanita Tetapi Tidak Pada Lelaki.






1. Pada suatu ketika di Madinah, Rasulullah s.a.w. keluar mengiringi jenazah. Baginda dapati beberapa orang wanita dalam majlis tersebut.


Lalu Baginda bertanya, “Adakah kamu menyembahyangkan mayat?” Jawab mereka,”Tidak” Sabda Baginda “Seeloknya kamu sekalian tidak perlu ziarah dan tidak ada pahala bagi kamu. Tetapi tinggallah di rumah dan berkhidmatlah kepada suami nescaya pahalanya sama dengan ibadat kaum orang lelaki.

2. Wanita yang memerah susu binatang dengan ‘Bismillah’ akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

3. Wanita yang menguli tepung gandum dengan ‘Bismillah’, Allah akan berkatkan rezekinya.

4. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di Baitullah.

5. “Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang mengeluarkan peluh ketika membuat roti, Allah akan membinakan 7 parit di antara dirinya dengan api neraka, jarak di antara parit itu ialah sejauh langit dan bumi.”

6. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang, Allah akan mencatatkan untuknya perbuatan baik sebanyak utas benang yang dibuat dan memadamkan seratus perbuatan jahat.”

7. “Wahai Fatimah, untuk setiap wanita yang menganyam akan benang dibuatnya, Allah telah menentukan satu tempat khas untuknya di atas tahta di hari akhirat.”

8. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang memintal benang dan kemudian dibuat pakaian untuk anak-anaknya maka Allah akan mencatit baginya ganjaran sama seperti orang yang memberi makan kepada 1000 orang lapar dan memberi pakaian kepada 1000 orang yang tidak berpakaian.”

9. “Wahai Fatimah, bagi setiap wanita yang meminyakkan rambut anaknya, menyikatnya, mencuci pakaian mereka dan mencuci akan diri anaknya itu, Allah akan mencatatkan untuknya pekerjaan baik sebanyak helai rambut mereka dan memadamkan sebanyak itu pula pekerjaan jahat dan menjadikan dirinya kelihatan berseri di mata orang-orang yang memerhatikannya.”

10. Sabda Nabi s.a.w. : “Ya Fatimah setiap wanita meminyakkan rambut dan janggut suaminya, memotong misai dan mengerat kukunya, Allah akan memberi minum kepadanya dari sungai-sungai serta diringankan Allah baginya sakaratul maut dan akan didapatinya kuburnya menjadi sebuah taman daripada taman-taman syurga dan dicatatkan Allah baginya kelepasan dari api neraka dan selamatlah ia melintas Titian Siratul Mustaqim.

11. Jika suami mengajarkan atau menerangkan kepada isterinya satu masalah agama atau dunia dia akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.

12. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga dan menunggu kedatangan suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

13. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah. Dunia ini adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita (isteri) yang solehah.

14. Salah satu tanda keberkatan wanita itu ialah cepat perkahwinannya, cepat pula kehamilannya dan ringan pula maharnya (mas kahwin).

15. Sebaik-baik wanita ialah wanita (isteri) yang apabila engkau memandang kepadanya ia menggembirakan kamu, jika engkau memerintahnya ia mentaati perintah tersebut dan jika engkau bermusafir dia menjaga harta engkau dan dirinya. 






sumber: http://www.loveloveislam.com



Subhanaallah.. banyak pahala buat kita tp kita selalu suka mengeluh.. 
camner nak dpt jannah..?? huhu




Monday, July 22, 2013

Tak Suka Lovebite!!!

Assalamualaikum...




Kenapa lovebite berbahaya?

Menurut Daily Mail, seorang wanita berusia 44 tahun telah lumpuh selepas terkena serangan sakit jantung akibat daripada lovebite yang di lakukan oleh kekasihnya. Wanita itu (nama tidak dinyatakan) dimasukkan ke sebuah hospital di Auckland apabila mendapati dia tidak mampu menggerakkan tangan kirinya selepas kejadian itu.

Pada mulanya, para doktor mengesyaki wanita itu telah terkena serangan sakit jantung. Walaupun mereka tidak mengetahui punca sebenar penyakit wanita itu pada awalnya. Mereka kemudiannya, memeriksa wanita itu dan menjumpai kesan lovebite dibadannya. Dan dari kesan lovebite tu, mereka dapat tahu apa punca serangan sakit jantung tersebut.

Sebenarnya lovebite yang terhasil tu, menyebabkan pembuluh darah rosak dan mengakibatkan pembentukan darah beku. Darah yang telah beku tadi mengalir ke jantung dan boleh menyebabkan strok!




Sumber: email.


Dugaan puasa

Assalamualaikum...

Puasa dikalangan yg bukan islam.. nak2 yg suka makan kat office (diorg bawa bekal) sukar uols.. time rehat kita yg muslim berkerja (yer ke bekerja.. sgt kannn) terpaksa menahan idung bau masakan diorg.. dlm aircond khen semua boleh bau.. hehe

Dah jiran ai.. dok dr tadi mengigit buah.. sorang lagi dok makan bekal.. oh dugaan sgt.. hahaha

Dulua office lama wlpun ada yg bukan islam.. kebanyakannya mereka kuar makan.. so ada la kedamaian seketika kannn.. nih mencabar oooiii.. hehe


frm google.


Belum kira yg kejap2 diaorg buat air.. bunyi mengacau gelas tuh satu office boleh dengar.. almaklum kampeni nih bukan luas sgt pun... semua boleh nmpk.. semua boleh dengar.. diorg diskus pun boleh dengar cuma nak dengar ngan tidak je.. hehe

ok la.. entry menahan mata dan peyot arini.. kiki.. sabar berbanyak la yer khhheeee 




Baju rayaku...???? nak tengok..???

السلام عليکم


'Cantik ke baju raya mama yana tuh..?? tah..tah... huduh.. kan..kan...'

Apa mama kesah... mama pakai yg mama mampu je diknon oooiiitt... hhheee..

Jom stalker baju raya mama.. murah je.. tp saje suka2 nak menunjuk.. jgn marah uols..!!!





Tahun nih mama beli yg dah siap ada batu/bling-bling.. tp sayangnya ada batu/bling2 kat baju tuh tak dijahitkan siap.. ada yg tertinggal jahit uols... so mama jahit le tambah wlpun manik takde yg sama.. hentam je la labu... hhhaaa.. dlm tudung nnt tak nmpk pun.. tp mama sendiri rasa ralat jika tak siap gitu.. ada ke patut kannn..









Ngantuk

Assalamualaikum...

Yer.. menguap2 dah tak tahan dah nih.. rasa cam nak cari satu port dan lena barang sejam dua.. huhu

baby ini seperti saya..

dr google.


Semalam takleh dodo.. diserang gatal merenyam kat lelangit.. salah sendiri.. gi makan kuih akok tuh nape..??pastu telan nasi kerabu berlaukkan telur asin.. ooohhh... sebab sedap la.. kiki 

Saya ada resdung/sinus tp tak pasti jika telur adalah salah satu benda yg takleh nak telan.. lepas eksiden 4-5thn lepas.. me mmg takleh ambik telur.. huhu.. maybe alahan kot.. :)

Sudahnya dok bersin dan dok menahan gatal kat lelangit.. dok berdehem menahan diri.. aduhai.. bangkit menelan ubat antihistamin.. ambik masa jugak ubat tuh nak berkesan.. dekat sejam terbatuk2 dan berdehem dan bersin.. sampai kena tukar seluar tau.. faham2 la eks.. hehe.. malu mak nak.. 

Dalam sejam baru lena balik.. tuh pun ngan tersedar2.. pastu terdengar sayup2 jam alarm kat tipon.. kul 5pg sudah.. kena bangkit nak bersahur lak.. mata takleh buka tp mengingatkan si teruna ai nnt tak tahan so bangkit.. aduhai.. me hanya boleh bersahur dengan air suam je.. takleh nak masuk makanan sgt.. mata buka sebelah jew.. kiki

Terlena balik... tp jap jew la.. kena bangkit bersolat dan siapkan anak nak ke sekolah... letih sebab rasa tak cukup tidur.. aduhai.. menaip nih pun salah satu cara utk tidak terlelap.. penat mata (nmpk drawing/paperwork berdouble2 dah... huhu).. jap lg rehat nak rebahkan diri seketika.. sunat kann kawan2.. hehe


Friday, July 19, 2013

Resepi = Rindu

Assalamualaikum...

Sekarang mood men'google' cari resepi yg simple2 jew la.. nak2 mkn ngan anak arini.. papanya berbuka kat luar.. mama mmg insaf nak ke pasar ramadhan dah.. hari pertama aritu je pergi dan taknak pergi lagi dah time balik keja.. penat mengalahkan memasak kat umah.. balik2 makan rasa apa2 tah.. mahai nak mamp lak... letih tau... hehe

So copy dan paste sini.. kot2 ada yg sama2 berkenan nak cuba... kiki (harap tuan resepi izinkan la yer.. mama xde niat apa2 selain niat suci murni berkongsi ngan teman2)


IKAN MASAK CUKA

Bahan2:
3 keping ikan tongkok @ boleh guna ikan tenggiri/kembung
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 labu bawang besar ~ dipotong baji/wedges
2 ulas bawang putih ~ dihiris
1'2 in halia ~ dihiris
2 biji cili merah ~ dihiris serong
5 - 7 biji cili padi
1/2 sudu kecil biji sawi
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
400ml air
3 sudu besar cuka
1/2 batang lobak merah ~ dipotong
1/2 batang timun ~ dipotong (buang bahagian empulur)
garam dan gula secukup rasa
Cara:
Goreng ikan yg telah dilumurkan garam dan serbuk kunyit hingga masak dan sedikit garing. Ketepikan.
Buangkan minyak dan tinggal lebih kurang 3 sudu besar sahaja dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga terbit bau.
Masukkan cili merah, cili padi, biji sawi dan serbuk kunyit. Goreng seketika.
Masukkan air dan cuka dan biarkan hingga mendidih.
Masukkan garam dan gula, lobak merah dan ikan yg telah digoreng tadi.
Biarkan mereneh sekejap (supaya rasa masam2 kuah meresap pd isi ikan) dan masukkan timun.
Masak seketika kemudian bolehlah dihidangkan.


Nape hidangan ini..?? sebab pernah makan kat umah kawan kita bukan kawan awk.. disebabkan lain rasanya.. sedap ok (sebelum tuh belum pernah mkn ok.. mungkin tokma xtau resepi tuh.. hehe) so google2 jumpa.. nih agak2 sama rasanya ngan yg pernah mama rasa dulu.. so balik cuba buat.. sama ke tak.. hahaha... (tgk mak kwn masak so boleh agak2 la bahannya sama.. kiki)

Kiranya resepi nih membangkitkan kenangan zaman2 anak dara dulu la kot.. kahkahkah.. *br sekarang nak dicuba masak.. mmg fail sgt kannnn*

Masakan nih jugak membangkitkan rasa rindu pada temanku itu.. fbnya ada tp diam seribu bahasa... tipon pun xdapat2.. tukar no tipon dah kot.. kalu ada kesempatan raya nnt gi umah dia beraya... boleh melepaskan rindu.. :)

Eh.. sentimental lak rasanya.. ok la daaaa...



Thursday, July 18, 2013

Habibi Ya Rasulullah - Girl Qaseeda Albania

Assalamualaikum...


 


Share for uols.. :)

Copy paste dr email.



Ku Wanita Lemah

Assalamualaikum...

Masuk bulan puasa nih.. rasa malas nak menaip entry.. adakah sebab utk menjimatkan tenaga..?? kiki... mengalahkan anak eks.. 

Tp semalam mmg kelakar sungguh.. punya la xlarat... sampaikan nak bercakap pun suara tak kuar.. terdiam suara tertinggal dianak tekak.. 

My bos nak ke jerman mlm nnt (semalam) so masa nak balik dlm kul 5ptg tuh..terserempak lak ngan dia... dia siap ckp la.. 'ok.. suliana.. see u by next week ya' takkan xnak jawabkan... so ai pun nak la ckp 'safety journey to u' tp tak kuar suara tau... dia lak dtg dekat dan suakan telinga nak dengar..aduhai sengal sungguh.. dengan dua tiga kali berdehem betulkan anak tekak akhirnya kuar gak la ayat cam diatas.. kiki.. (patutnya pesan kat dia belikan buah tangan atau handbag prada utk ai kannn... sana murah kann...hahaha - cam dpt eks..)


pemberian teman yg baru balik bercuti kat thailand.. :)

dpt souvenir pun dah happy dah khennn..

huhuhu... dlm ati bila la nak sampai...??

(insyaallah)



Wednesday, July 17, 2013

WW | Zikrullah

Assalamualaikum...



 


Sama2 berzikir menenangkan hati dan peyot.. hehe.. :)




Tuesday, July 16, 2013

Hal-Hal Yang Membatalkan Puasa

Assalamualaikum...

Sharing is caring.. :)

Hal-Hal Yang Membatalkan Puasa

Adapun beberapa hal yang membatalkan Puasa, sebagaimana yang harus dihindari dalam rukun puasa adalah:

1. Memasukkan Suatu Benda Dengan Sengaja ke Dalam Lubang Sesuatu yang membatalkan puasa adalah makan, minum dan segala sesuatu yang masuk melalu lubang pada anggota tubuh yang berkesinambungan (mutasil) sampai lambung, dan memasukannya dengan unsur sengaja, artinya apabila perbuatan tersebut dilakukan tanpa kesengajaan atau lupa, maka tidak membatalkan puasa.

وَكُلُوْا وَاشْرَبُوْا حَتَّى يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ اْلاَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الْاَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ......

...makan dan minumlah sampai waktu fajar tiba dengan dapat membedakan antara benang putih dan hitam... (QS. al-Baqarah, 2: 187)

Sedangkan dalil yang menjelaskan makan dan minum karena ketidaksengajaan (lupa) itu tidak membatalkan puasa:

مَنْ نَسِيَ وَهُوَ صَائِمٌ فَاَكَلَ وَاشَرِبَ فَلْيُتِمَّ صَوْمَهُ فَاِنَّمَا اَطْعَمَهُ اللهُ وَسَقَاهُ 

Siapa yang lupa keadaannya sedang berpuasa, kemudian ia makan dan minum, maka hendaklah ia menyempurnakan puasanya, karena sesungguhnya Allah-lah yang memberikan makanan dan minuman itu”. (Hadits Shahih, riwayat al-Bukhari: 1797 dan Muslim: 1952)

2. Melakukan Hubungan Seksual dengan Sengaja, Hubungan seksual baik dilakukan pasangan suami isteri atau bukan dapat menyebabkan batalnya puasa dengan ketentuan melakukannya dalam keadaan sadar dan sengaja. Suatu perbuatan dapat dikatakan hubungan seksual dengan batas minimal masuknya khasafah ke dalam farji (vagina), dan apabila kurang dari itu maka tidak dikatagorikan hubungan seksual dan tidak membatalkan puasa.

Barang siapa melakukan hubunngan seksual dengan sengaja pada saat menjalankan ibadah puasa Ramadhan, sedangkan malam harinya ia berniat menjalankan puasa, maka orang tersebut berdosa dengan alasan telah merusak ibadah puasa, oleh karena itu ia diwajibkan untuk mengqadla dan membayar kifarat (memerdekakan budak perempuan mu’min) sebagai hukumnya.

Jika tidak menemukan seorang budak untuk dimerdekakan atau tidak mampu untuk memerdekakannya dari segi pembiayaan, maka menggantinya dengan berpuasa dua bulan secara berurut-urut di bulan selain bulan Ramadhan, dan apabila ia tidak mampu juga maka diwajibkan membayar fidyah untuk 60 orang fakir atau miskin. Dan bagi tiap-tiap orang miskin mendapatkan satu mud dari makanan yang mencukupi untuk zakat fitrah. 

Apabila ia tidak mampu semuanya, maka kafarat tersebut tidak gugur dan tetap menjadi tanggungannya. Dan pada saat ia ada kemampuan untuk membayar dengan cara mencicil, maka lakukan saja dengan segera.

جَاءَ رَجُلٌ اِلَى النَّبِى صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ: هَلَكْتُ يَارَسُوْلَ اللهِ قَالَ: وَمَا اَهْلَكَكَ قَالَ: وَقَعْتُ عَلَى امْرَاَتِى فِى رَمَضَانَ قَالَ: هَلْ تَجِدُ مَاتُعْتِقُ رَقَبَةً قَالَ:لَا،قَالَ: هَلْ تَسْتَطِيْعُ اَنْ تَصُوْمَ شَهْرَيْنِ مُتَتَابِعَيْنِ قَالَ: لَا،قَالَ:هَلْ تَجِدُ مَا تُطْعِمُ سِتِّيْنَ مِسْكِيْنًا قَالَ:لَا،ثُمَّ جَلَسَ فَاُءتِيَ النَّبِي صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بِعَرَقٍ فِيْهِ تَمْرٌ قَالَ: تَصَدَّقْ بِهَذَاقَالَ: فَهَلْ اَعْلَى اَفْقَرَ مِنَّا؟ فَوَاللهِ مَا بَيْنَ لَا بَتَيْهَا اَهْلُ بَيْتٍ اَحْوَجُ اِلَيْهِ مِنَّا فَضَحِكَ النَّبِي صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ حَتَّى بَدَتْ اَنْيَابُهُ وَقَالَ:اذْهَبْ فَاطْعِمْهُ اَهْلَكَ 

Dari Abu Hurairah r.a, menceritakan, seorang pria dating kepada Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam, ia berkata: “celaka aku wahai Rasulullah”, Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam, bertanya: “apa yang mencelakakanmu?”, pria itu menjawab: “aku telah bercampur dengan isteriku pada bulan Ramadhan”, Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam, menjawab: “mampukah kamu memerdekakan seorang budak?”, ia menjawab: “tidak”. Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam, betanya padanya: “mampukah kamu berpuasa dua bulan berturut-turut?”, pria itu menjawab: “tidak mampu”. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam, bertanya lagi: apakah kamu memiliki makanan untuk member makan enam puluh orang miskin?”, ia menjawab; “tidak”, kemudian pria itu duduk. Lalu Nabi diberi satu keranjang besar berisi kurma, dan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam, berkata kepadanya : “bersedekahlah dengan kurma ini”. Pria itu bertanya: “Apakah ada orang yang lebih membutuhkan dari kami?, tidak ada keluarga yang lebih membutuhkan kurma ini selain dari keluarga kami”. Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam. tertawa, sehingga terliuat gigi taringnya, dan Beliau bersabda: “kembalilah ke rumahmu dan berikan kurma itu pada keluargamu”. (Hadits Shahih, riwayat al-Bukhari: 1800 dan Muslim: 1870).

3. Mengobati Kemaluan dan Dhubur: Pengobatan yang dilakukan pada salah satu dari dua jalan (kemaluan dan dhubur) atau kedua-duanya, bagi orang yang sakit, maka pengobatan yang seperti itu dapat membatalkan puasa

4. Muntah Disengaja: Muntah-muntah dengan disengaja, dan apabila tanpa disengaja atau karena sakit, maka tidak membatalkan puasa seperti keterangan di atas.

عَنْ اَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ رَسُولُ اللهِ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ ذَرَعَهُ اَلْقَيْءُ فَلَيْسَ عَلَيْهِ قَضَاءٌ وَمَنِ اسْتَقَاءَ عَمْدًا فَلْيَقْضِ 

Dari Abu Hurairah r.a, menuturkan, sesungguhnya Nabi shallallahu ‘alaihi wasallam, bersabda: “siapa yang tidak sengaja muntah, maka ia tidak diwajibkan untuk mengganti puasanya, dan siapa yang sengaja muntah maka ia wajib mengganti puasanya”. (Hadits Hasan Gfarib, riwayat al-Tirmidzi: 653 dan Ibn Majah: 1666)

5. Keluar Air Mani Sebab Bersentuhan: Keluarnya air mani disebabkan bersentuhan (tanpa hubungan seksual) maka menyebabkan batalnya puasa, baik keluar dengan usaha tangan sendiri (mastur basi) atau menggunakan tangan seorang isteri yang halal. Dengan kata lain, apabila keluar air mani tanpa bersentuhan semisal bermimpi basah maka puasanya tidak batal.

6. Haid: Haid, yaitu darah yang keluar dari kemaluan perempuan yang sudah menginjak usia batas minimal 9 tahun. Dengan waktu haid paling cepat selam 24 jam, ghalibnya (keumuman) keluar darah selama satu minggu,paling lama selama 15 hari, dan jarak antara kedua masa haid batas minimal 15 hari.Darah yang keluar dari kemaluan perempuan dengan cirri-ciri seperti di atas, apabila keluar di saat seorang perempuan sedang menjalankan ibadah puasa maka puasanya batal.

فَنُؤْمَرُ بِقَضَاءِ الصَّوْمِ وَلَا نُؤْمَرُ بِقَضَاءِ الصَّلَاةِ 

“kami (kaum perempuan) diperintahkan untuk mengganti puasa yang ditinggalkan, tetapi tidak diperintahkan untuk mengganti shalat yang ditinggalkan”. (Hadits Shahih, riwayat Muslim: 508) 

7. Nifas: Nifas, yaitu darah yang keluar dari kemaluannya perempuan setelah proses melahirkan dengan rentang waktu sampai dua bulan (ukuran maksimal) juga dapat menyebabkan batalnya puasa, apabila keluar di saat sedang berpuasa.

8. Gila: Gila yang terjadi ketika seseorang sedang mengerjakan ibadah puasa, maka puasanya batal.

9. Murtad: Murtad, sesuatu hal yang menyebabkan seseorang keluar dari islam dengan (semisal) melakukan pengingkaran akan keberadaan Allah ta’ala sebagai dzat tunggal, disaat ia sedang melaksanakan ibadah puasa, maka puasanya batal.




sumber: fb.

2 Parcel

Assalamualaikum...

Dapat bungksan kiriman pos nak cite dlm blog..?? oh my english.. nak buat camner.. makcik takde idea dah.. so apa salahnya buat sesi tayangan unggul kannn.. hahaha





Satu dr kuantan, pahang.. terpandang iklan kat fb dan tertanya, dan terbeli.. as simple as that.. huhu.. huruhara betul kann.. sedangkan me sebenarnya tengah dlm keadaan pening memikirkan persiapan raya.. mana nak sediakan duit raya la, kuih raya la, bj raya anak la.. umah cam kena bom la.. (nasib raya kat kelate.. tp lepas raya mesti org nak dtg beraya kannnn) stress eks.. dalam hati berangan2 kalu la dpt duit bonus ke.. cam besh kann.. eh lupa ai bukan kerja gomen.. mmg tak ada la kannnn...

Dalam blog sekarang banyak dok tayang baju raya (sendiri atau anak atau tok laki) ai jadi stress.. giler melayan eks.. kahkah.. tp ai tak risau baju sendiri sebab dah siap berbulan2 awal dah.. xkuasa nak fikir lama2... tema hijau sudah.. tp dua tiga ari nih tok laki lak cam nak warna biru firus.. oh my.. mana nak cari lg.. huhu..

eh.. panjang lebar merapu.. sudah.. haha.. kata xde idea eks.. *tingtong sungguh ini wanita*

Sabun magic clear tuh utk sinus me yg rasanya teruk sgt dah... aritu cam dah berhenti tp skrg dtg balik.. org nak raya nih kannn... hehe.. cuba dulu jadi tidak nnt cite ok.. :)

satu lg tuh.. tempahan utk jahit manik lg uols (kwn adik punya).. wah.. meriah2 ai menjahit bulan posa nih kennn... (dua helai je org tempah.. satu dah setel..). Sibuk2 jahit org punya baju sendiri baju tak sudah2... hahaha.. dulukan customer eks.. :) *perasan x.. aritu bj warna purple.. arini pun purple.. adakah purple menjadi fenomena utk dijadikan tema baju raya..??*


Ok la.. itu jew nak cite.. daaaa...



*korang dah tinggal posa ke belum... mak masih gagah lg nih uols.. harap2 kawan baik tuh dtg lambat2 sudah.. kiki*






Monday, July 15, 2013

Keyword Jahitan Manik Di Bulan Ramadhan

Assalamualaikum...


kalu nak lg jelas klik pic.


Sajer jew tepek besar2 pic tuh... hahaha..

Sebenarnya takde benda nak merepek sini pun.. puasa kann.. penat nak menaip.. bagus gak kurangkan kesengalan dibulan puasa nih kannn..

Tp kerja pun jadi malas nak buat.. camner.. aaarrrggghhh... kata setan dah kena ikat nih kompom ai nih yg setan kann.. dah pemalas sgt.. kiki.. *penat doo... 




Sajer nak tepek sini sempena banyak org mencari kat blog mama nih tentang jahitan manik... nih kira terlatest la... hehe.. cantik ke idak..?? kiki.. xkuasa dah ai nak tukar jahit lain lagi dah.. semput mak *mata keatas.. tangan ke dada/celah lengan/celah ketiak.. kiki*




Ubat Sakit Hati

Assalamualaikum...




sumber : email.




Friday, July 12, 2013

Data Roaming : U-mobile

Assalamualaikum...

Sendiri sabarkan diri.. huhu... meh cite sikit.. buat pengajaran.. hehe



+
pic semuanya dr google.. thank u google.. tanpamu tak berseri hidupku.. 


For tablet nih me guna prepaid u-mobile.. guna plan UMI28 permonth... last month abis tgh bulan 6.. malas nak topup atau kununnya nak bugjet internet sebab tab tuh jarang2 guna.. yg guna pun papa ngan anak jew.. main game.. hihi

Ujung bulan 6, me topup prepaid rm30.. pastu terus setup balik my plan UMI28 pastu cam biasa la buka google dan surf tenet.. guna.. punya guna.. baru seminggu tenet dah taknak bergerak.. aik pelik gak.. check baki duit.. takde sen yg tinggal.. should be ada lg rm2 kann.. sebab me just guna plan 28 jew.. huhu

Me topup balik semalam.. lg rm30 dan subscibe blk UMI28 tuh.. pastu guna cam biasa.. jap jew me google jahitan manik jew uols.. hehe.. belek2 blog jap.. pastu terfikir nak tgk baki duit kat tab tuh.. sebab tenet dia cam slow jew.. tgk2 takde tinggal satu sen pun.. hai.. pening jap nih..

pg td ai call u-mobile centre.. suruh diaorg check nape jadi gitu kannn.. dengan menunggu dekat 30minit (bos dok lalu-lalang depan meja.. dia tak suka la tuh).. jawapan yg diorg kasi ialah baki tipon ai tinggal rm28++ ngan plan yg ai subsribe takde.. rupanya selama nih dok guna tenet ngan mengunakan data roaming.. patut la kannn..

ingat nak salahkan u-mobile tp sendiri salah rupanya.. benggang eks... kiki

So pasni make sure korang tutup jew data roaming kat tab korang.. kalu guna ke tak guna ke.. mmg makan duit.. hhhmmm.. sapa la gamaknya yg buka data roaming tuh eks.. aduhai..

Kalu takde tenet pun susah gak.. tp jika ilmu ttg data roaming nih limited buat sakit kepala jew la...(makcik tak reti wei... tp bila jadi kes gini baru faham la sikit2..) kalu ambik broadband pun mahal2 semua.. tak mampu makcik.. huhu.. ramai gak kawan2 yg mengeluh sebab broadband cam cipan kann... me pun pernah kena apa.. huhu..

So redha jew la.. guna u-mobile nih kiranya murah la.. hehe.. bukan nak buat call ke apa.. tp atleast bila ada free 100minute voice call tuh.. kalu terdesak2 dpt gak menelipon kannn.. hahaha.. :)

Korang guna apa eks utk tablet korang.. kalu ada yg lagi besh.. cite arr.. biar sama2 besh.. kann kawan.. :)





Thursday, July 11, 2013

Resepi : Sambal Harum Ikan Siakap Panggang..

Assalamualaikum...




Sambal Harum Ikan Siakap Panggang...

Bahan2nya
1 ekor ikan siakap segar, di bersihkan dan di toskan.
3 sudu besar cili kisar
4 ulas bawang putih - dikisar
2 labu bawang besar - dikisar
1 batang serai - dikisar
Bahan2 di atas di kisar hingga halus

Garam & Gula secukup rasa
4 helai daun limau purut
Daun pisang & aluminium foil untuk membalut ikan
Minyak untuk menumis

Cara2nya

Panaskan minyak dikuali, letakan bahan2 yang di kisar, goreng bersama daun limau purut. Bila bau sambal mula bangkit letakan garam dan gula secukup rasa. Bila sambal mula pekat tutup api. Tepikan sebentar. Bentangkan daun pisang, letakan ikan siakap di tengah daun pisang, letakan sambal nya di atas ikan siakap. Letakan sambal di perut ikan siakap. Sapukan rata2 sambal tadi diseluruh ikan siakap. Kemudian balutkan ikan dengan daun pisang rapi2 dan bungkus pula dengan aluminum foil. Panaskan oven pada suhu 160C. Letakan bungkusan di tengah oven biarkan ia masak selama 15mins. Sesudah itu buka bungkusan nya dan panggang ikan nya selama 5 mins di api atas atau grill pada suhu 180C. Sajikan panas2 bersama juadah lain untuk berbuka.


sumber : fb.


*Nmpk pun dah sedap.. tak tau la kalu ai buat tak sedap lak.. kiki*




Before and after the audit



See what happens when we do auditing JJJ


Опис : Description : Description :                              cid:1__=4EBBF3CDDFD110998f9e8a93df93869@mpsa.comОпис : Description : Description :                              cid:2__=4EBBF3CDDFD110998f9e8a93df93869@mpsa.comОпис : Description : Description :                              cid:3__=4EBBF3CDDFD110998f9e8a93df93869@mpsa.comОпис : Description : Description :                              cid:4__=4EBBF3CDDFD110998f9e8a93df93869@mpsa.comОпис : Description : Description :                              cid:5__=4EBBF3CDDFD110998f9e8a93df93869@mpsa.com

Опис : Description : Description :                              cid:6__=4EBBF3CDDFD110998f9e8a93df93869@mpsa.comОпис : Description : Description :                              cid:7__=4EBBF3CDDFD110998f9e8a93df93869@mpsa.comОпис : Description : Description :                              cid:8__=4EBBF3CDDFD110998f9e8a93df93869@mpsa.com
 sumber : email.


Cumil eks.. kiki.. tersusun gitu..:)



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...