Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Monday, September 30, 2013

Dua-dua Ensem

Assalamualaikum...

Sapa baca post entry mesti tertanya2 eks... kahkah...

Ada dua org pendatang kat kampeni nih.. dua2 dr Jerman.. dan dua2 masih muda dan dua2 muka 'jahat' aka muka nakal.. haha... buat stok pembangkit semangat kerja uols... kahkah

Kampeni nih me merasakan selalu diselabungi ngan aura negatif.. so sesekali ada muka baru yg ensem bisa hati manyak seronok arr... tp nak menegaskan disini.. kami (all girls) tak gedik ok.. kami hanya mampu memerhati ngan hati banyak bunga sajer... kahkah..

Kami semuanya dah available aka ada laki... sajer jew nak mencuci mata yg kelabu ini.. seronok tgk mata mereka yg hijau jernih, biru cair dan sebagainya.. penat kami asyik tgk lampu trafik light jew.. mata laki kami kompom la itam sajer... so gitu la kami yg buhsan ini... 


pic from google.


Mereka2 yg manis ini kami gossipkan dipantry.. buat segar mata dan segar semangat.. one of my friend siap berikrar.. takmo mc-mc lagi tau... hahaha

Cumil kan kami nih... haha



Aktiviti Hari Minggu

Assalamualaikum...

Aktiviti berbagai2... kiki.. for me.. hari minggu la hari yg PENUH ngan aktiviti dan agak memenatkan... huhu.. walaupun penat tp hati banyak seronok... kiki

jahitan manik yg baru start engine ari sabtu.. masih memikirkannya..


Sambil2 menjahit layan my boy


mengeja namanya..
kejap2 suruh ambik gambar.. hihi


Belah petangnya.. berdesup ke klang.. ada tahlil dan sambutan berday.. maman seronok la.. ramai kawan...




berday girl Nur Syifa ke 2 tahun.. (blue dress) tp si kakak nur izzah fatihah (purple dress) yg hovey ok.. kiki

terpaksa umminya yg control malu potong kek sama2.. hahaha




berday girl.. org suruh potong kek.. dia sibuk mengunyah buah epal..




*Entry yg banyak pic.. kiki... ok la tuh kann.. tuan blog busy sikit.. *

Semangat Yang Hilang

Assalamualaikum...

Sejak internet kat office nih selalu down.. semangat nak ber'update' pun sama2 down.. nak blogwalking pun satu hal.. semangat hilang uols.. [berkaitan kah..??]

Lagipun bukan penting mana pun if me update blog ke idak.. yer dak.. kahkah.. Apa2pun me nak jugak blogwalking.. satu keperluan sudah... hehehe.. so kalu korang tak update blog me jadi marah ok.. greeeewwww


pic from google.


Ingat sekali tuh nak bawa tablet jew tp sini my bos tak suka statf nak main gadget wlpun membelek tipon sendiri... nak dengar earphone pun kena sound... uhuhu

Tp point yg dia kasi tuh betul... kami bekerja dalam bentuk pengiraan yg teliti.. ngan drawing yg teliti jugak... so mmg kami takleh buat silap.. silap pun takleh nak berulang.. susah jika dok dengar radio.. kot2 terlalai.. sama la ngan belek tipon.. karang ter'miss' benda yg penting.. susah nnt nak solve.. lg2 jika membabitkan ngan site/customer... 

Lagipun kita kan bekerja.. so kena kerja betul2.. oh malu sgt time dia ckp gitu.. insaf serta merta pastu bila dia takde suka-suka belek blog jugak.. hahahaha #dasar sgt




Nih pun berapa lama berdraf dan berpusing2 nak boleh publish... sabar jew uols.. kiki


Friday, September 27, 2013

Take five please..!!!

Assalamualaikum...

Sedihnya la jika internet down kat office... takleh nak membelek blog dan blogwalking blog kawan2... huhu

Nih me ambik peluang nak cite... kawan office (mong) baru sgt tadi.. 'terpitam' atau tergelap mata... stress uols... banyak kerja dan kerja lak mengambil banyak ruang fikir atau mental bg nak setel... sian dia..



kwn me yg berdiri belah kanan (mong)

Dia berdiri tp tiba2 terjatuh... bawa gi klinik tadi.. doktor ckp - darah dia tiba2 jatuh menjunam.. tuh yg tiba2 dia terjatuh tuh... low blood preasure... huhu 



from google



So hati2 yer semua... ambik masa utk menyegarkan kepala dan otak.. jgn nak fokus sgt - mati la org marah... hihi.. i mean jgn terlalu consentrate.. cuba take 5.. 5minit or 5 second.. pandang kawan2 sebelah tuh walaupun sebelah hanyalah makcik tua keripot.. takper.. janji take 5... hihi

Take care kawan... jgn nak serius sgt la... ok..







Wednesday, September 25, 2013

Planning Failed

Assalamualaikum...

Psiko tak kalu tgk org gi kursus kat mana-mana {kat tmpt besh2} kau yg stress nak berholiday jugak... bahaya nih...

Tak sabar nak balik kampung masa raya aji nih.. apply cuti straight seminggu.. new policy company.. kalu nak cuti lebih dari 3hari kena apply atleast by 3month.. tak ke haru namanya.. #sabarjewla

Seronok tak hengat... kahkah.. anak sekolah cuti sari jew kannnn... so nak taknak me kena la berkorban.. takleh cuti gak la... 






So ini raya haji raya sini jugak... huhuhu.... [panjang huhuhu tuh kannnnnnnn.. ]




Sakit Jugak Rupanya

Assalamualaikum...

Ceria kah selepas bercuti sakit satu hari..?? Hakikatnya tak puas rasanya.. boleh sambung cuti lg..?? kiki

Apa nak ceria.. namapun cuti sakit... melepek kat sofa dan kalu terasa senak sikit pun berlari ke jamban.. karang ada yg nak kena mengemop nnt... hahaha... tak tau.. :)

Pagi2 masuk office.. sarapan sambil buka blog... tgk blog kawan2... ohhhhh... kisah bini mat yo tengah treading sekarang eks... aduhai... so seperti kata kawan me.. me mamapaparazi tak rasmi.. tertanya2 apa yg bini mat yo buat sampaikan treading gitu... jelez gak.. nak tau kot2 blog ai nnt blh gak treading meletup gitu... ahaks

Ceh.. tgk2 buat benda yg men'dayus'kan laki.. sori beb.. mama tak minat nak fames gitu... biar tak treading la.. kannnn.. tak menahan tuh siap ada FB membenci tuh.. boleh tahan ganas perem itu...

Benda gitu takleh dijadikan amalan kita... bagaimana bagusnya kita.. hormat la org tua... kita tak tau kita tua nnt camner.. wlpun ada harta berjuta2 tp jika ditarik oleh yg maha berkuasa apa boleh kita buat... kannnn

kalu korang nak tau lebih.. korang pandai2 la google... berlambak2 uols... :p


pic from google.



Letih ngan kisah2 melayu mudah lupa nih... dasar sgt...



Tuesday, September 24, 2013

Setiap orang adalah unik....

Assalamualaikum...


Setiap orang adalah unik.

Setiap orang ada kelebihan dan kekekurangannya
yang tertentu. Tidak ada manusia yang sempurna kecuali Rasululluh s.a.w
kerana baginda telah ditentukan maksum. Selebihnya tidak terkecuali daripada
sifat lemah, buruk, hina, sakit dan bermacam-macam perkara lagi. Anda tidak
perlu berasa susah hati lantaran gemuk, tidak menarik, terlalu rendah malah
cacat. Biar bagaimana keadaan anda, anda tetap unik dan tanpa anda alam ini
tidak sempurna.

Memang ALLAH menjadikan manusia pelbagai rupa dan gaya. Disitulah
berkuasanya ALLAH. Dia berhak dan mampu berbuat apa saja mengikut
kehendak-Nya. Kita memang tidak ada pilihan untuk mempersoal itu ini,
mempertikai itu ini. Anda mungkin berasa rendah hati melihat
kekurangan-kekurangan yang ada pada diri anda.

Nah, anggap ia satu kelebihan. Jika anda sangka anda buruk, ia satu
kelebihan yang tiada pada orang cantik. Anda sangka kecantikan sentiasa
membawa untung? Tidak, tidak selalunya begitu. Kadang-kadang kecantikan
memusnahkan. Setelah anda dikenali sebagai cantik, ketakutan anda terhadap
keburukan lebih besar daripada jika anda semulajadinya buruk.


Orang cantik fobia menjadi buruk. Setiap kedutan di wajah akan dirawat dan
setiap kedutan begitu menyusahkan dirinya. Saat menjadi buruk pasti tiba,
bagaimanakah perasan si cantik meghadapi hari tua mereka? Bukankah rasa
susah yang tiada kesudahan?

Kadang-kadang seekor semut diberikan sayap oleh ALLAH supaya dia boleh
terbang dan menerjah api. Samalah halnya, kadang-kadang seseorang manusia
itu diberikan kecantikan supaya dengan kecantikan itu dia boleh berbuat
sebanyak-banyak mungkar untuk diberikan balasan setimpal di Akhirat.


Tontonlah filem atau drama-drama di TV. Kisah hidup orang cantik selalunya
penuh duri. Jika anda buruk setidak-tidaknya anda bebas rasa riak dan
takbur. Penghuni neraka kebanyakkannya wanita sebagaimana disabdakan
Rasullah s.a.w wanita itu tentu yang cantik tapi gagal memahami untuk apa
kecantikan itu diberikan ALLAH kepadanya. Dan wanita itu tidak terkecuali
juga yang buruk sebab dia berterus-terusan saja mempertikaikan kerja TUHAN.

Siapakah wanita penghuni syurga itu, barangkali yang cantik dan dia sentiasa
faham kecantikan itu ukuran manusia . Cantik pada pandanagn ALLAH adalah
ketaatannya terhadap semua perintah dan larangan ALLAH.

Barangkali juga yang buruk tapi dia faham ALLAH tidak memandang rupa paras
tapi apa yang ada di dalam hatinya. Wahai orang cantik, orang buruk, orang
rendah, orang cacat, semuanya itu hanyalah ukuran manusia dan ukuran manusia
selalunya sasar. Hargai diri anda sebab kewujudan anda mambuktikan kekuasaan
ALLAH.


sumber: email.



Cantik disisi Ilahi ku idam2kan... amin



Monday, September 23, 2013

Terkedu

Assalamualaikum...

Perjalanan dari rumah ke hospital kpmc, kajang.. ternmpk tiang2 MRT tengah construct.. me ckp ngan papa.. 'nih la skrg mama ngah buat.. urgently'.. papa angguk jew... dua tiga kali lalu pun me ckp gitu dan papa angguk jugak...

Ari ahad, lalu lagi situ.. tiba2 anak ckp.. 'nih la yg mama buat kan ma..??' 

'Eh.. yer la.. sian kan org tuh kerja tengah panas... nasib baik mama tak kena kerja tengah panas kannn... nnt kalu mama hitam maman sayang mama lagi tak..??'

 'sayang la... '

'betul ke sayang.. walaupun mama hitam.. sayang ke..??'

'sayang la.. kan mama ada lg nih'

[rasa nak tampar atau nak terpeleng.. biasa dia nih tau]


cubit bdk nih karang...




Terkedu ai uols.. papa me tgk senyum sipu-sipu.. ceh.. dasar sgt... suka la tuh...


Paksa Diri

Assalamualaikum...

Me suka paksa diri.. lagi2 jika melibatkan org lain... haha

Hari jumaat lepas kerja balik umah cepat2 ingat nak rebahkan badan.. tp takleh sebab nak gi jenguk FIL kat spital.. so zerass ke kajang.. masa papa drive me terlelap.. letih dooo

Sampai2 sana.. lepak2 borak2... fil ok.. cuma yer la... masuk air tgk kandungan darah putih stabil boleh balik la.. katanya... mula2 start sakit dia diserang asma (mmg dah lama dah nih) pastu dia dpt kencing karang.. telan ubat tp dpt lak  muntah2 dan cirit birit berterusan.. so  gi kpmc dia kena tahan... doktor kata kandungan darah putih banyak dari darah merah...

Selidik punya selidik... punca merokok dan ambik ubat asma berterusan... 

Sabtu ahad dok hospital... cam nak muntah dah wei... kiki.. Sekarang masih lg ditahan kat wad... thank bagi kawan2 yg mendoakan my FIL moga2 abah kembali sihat... :)


from google.


Pagi ahad lak... Atuk kat kelantan call ckp sepupu me kat hospital selayang.. so abah suruh jenguk la.. diorg yg kat kelantan jauh nak datang.. sepupu dpt sakit radang hati.. so me zerass ke selayang... rupanya diorg nih dr hospital raub dah semalam.. kat hospital temerluh semalam dan dihospital selayang dah tiga malam... pakcik me mmg stay kat raub... so dok kat hospital selayang tuh kena la dia menyewa hotel.. sian diorg.. pakcik me lak kena menjaga anak dara nya.. si emaknya tak tahan bau-bau kat hospital.. kiki

Tanya punya tanya.. rupanya sepupu nih demam lama.. asyik telan ubat panadol.. tp tak kebah2... bawa ke klinik so kena tahan doktor.. dah teruk dah... 

So semalam jumpa la sepupu2 me yg kiranya mmg lama tak jumpa.. time kanak2 jew jumpa.. selalunya pakcik me pulang kelantan pun time org dah balik kl/blk ke tmpt lain dah... hehe... lepak2 dan borak.. Memasing dah berubah uols.. kot2 kalu jumpa kat mana2 pun tak kenal.. kahkah.. [Ini me suka jika kena paksa gini... elok mengeratkan silaturahim bukan..:)]

Masa berborak.. diorg tak tau.. me nih kepala dah pusing.. pinggang rasa senak.. mmg me dlm kondisi kurang sihat... tp nak buat camner.. kena kuat kann... taknak arr karang me lak masuk spital... haha


Balik dari selayang kami jenguh abah balik kat kajang... lepak2.. solat me ajak papa balik.. penat tak menahan dah... tp sempat la mama ajak papa makan kat Hj Samuri.. kan dekat ngan KPMC ngan Hj Samuri.. kiki

Balik pengsan... kiki

Nasib papa memahami mama penat.. dia tolong basuh pinggan yg penuh kat singki.. me kalu penat2.. mmg tinggal jew penuh situ.. me takleh berdiri lama uols.. penat berjalan jauh pun satu hal... 


Pagi nih paksa diri dtg kerja wlpun lambat.. mata takleh buka dan badan letih sgt... nak-nak ciri-biri pg nih... tak tau nape... masalah tul... semalam tido tak lena... semput gitu.. batuk ngan selsema tak hingat... badan mmg dari jumaat dah lemah... panas-panas gitu tp takde la teruk benor.. so paksa diri bangkit dan bergerak...


Tgk esok.. kalu tak larat lg me serah diri ke klinik.. hehe



Friday, September 20, 2013

Kenapa Sukar Maafkan Orang

Assalamualaikum...


Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah wrote:

As salamu'alaikum. Ramai org yg selalu sebut: Mulut boleh maafkan, tapi hati masih sakit, marah, sedih, etc. Sebenarnya, bila kita maafkan org, di antara kebaikan yg kita dpt: 
1. Allah ampunkan dosa kita, 
2. Allah gerakkan org lain maafkan kita, 
3. Hati kita jadi murni, 
4. Fikiran tenang, 
5. Doa makbul, 
6. Badan sihat, 
7. Muka comel & awet muda, 
8. Pintu rezki terbuka, 
9. Allah beri hidayah & masalah akan selesai satu persatu, 
10. Allah syg & semua makhluk Allah akan syg kat kita juga, 
11. Kita bentuk imej & sahsiah diri yg lebih cemerlang, 
12. Kita jadi teladan +ve kpd ahli keluarga & org lain.
Terlalu byk keuntungan yg kita dpt bila memaafkan org. Kenapa masih berkira sgt & beri berbagai alasan utk tak maafkan org? Sebenarnya, jika kita tak maafkan org, kita yg sengsara di dunia & di akhirat! Mari pujuk diri utk maafkan semua org. Moga Allah beri kita kekuatan utk memaafkan org lain. Aamiin, wassalam.



sumber : fb.



Mohon doakan FIL me... sekarang beliau admit kat Hospital Pakar KPJ, Kajang... semoga sakit beliau pergi jauh2 dan sihat kembali dekat2... amin



Mereka Jadi Bahan Mama Ketawa

Assalamualaikum...

Kat office nih.. kami (dept technical) dok tengah2 antara dua org makcik senior (bangsa cina).. ada time tuh diorg speaking sambil gelak2... wlpun sepatah haram tak faham tp kami jadi tukang senyum... tergelak dengar cara diaorg gelak.. buruk ok.. takde kaver2 dah.. hihi

Kekadang terdengar salah sorang dr mereka bercakap kat phone.. speacially ckp melayu arr... kelakar sgt.. dr perkataan mereka sebut tuh jadi bahan senyum.. kekadang terdengar 'balang.. sudah antar ma.. tatak sampai meh..??' dua tiga kali sebut 'balang' me rasa benda tuh kelakar.. hahaha.. #serius jahat

Satu hiburan bila... time mereka gelak (2wanita itu) dan lepas mereka stop.. bersambung lak gelak dari mat jerman.. macam2 cara gelak ok.. senyum jew la... hahaha




ini lak hiburan sy... kiki




Hati nak ikhlas tp akal tak berapa nak ikhlas.. sebab akal asyik mendesak suruh hati memberontak... jahat eks..



DIA bikin Ceria Dipagi Hari Jumaat

Assalamualaikum...


Salam jumaat kawan-kawan maya.. :)

Pagi nih dengan mata mengantuk.. kabus diruang pelihatanku... bawa kereta pun extra hati2.. takut tertido masa drive... selalu gini la... org lain seronok ari jumaat sebab dah last kerja dan esok cuti kannnn... me lak cam terbalik... kalu nak cuti tuh la badan dtg penyakit... badan tunjuk tanda nak demam... hampesh jew.. kiki





Nih sarapan pagi tadi... :)

Pagi tadi belum sempat cerah tanah dah kawan menelipon.. bertanyakan me jika me nak nasi lemak.. kiki... tau dia yg me nih jenis kureng ngan nasi lemak.. tp jarang-jarang boleh la layan...taknak menghampakan org yg nak belanja.. jom sama2 doakan kawan kita murah rezeki... org pemalas cam me payah arrr.. kannnn (tak menginsaf tuh.. cam bangga jadi pemalas je yana.. kiki)

Nih belanja sebab kami walaupun satu office tp jarang dpt nak berjumpa.. dia busy ngan projek dia.. asyik kuar jew.. disebabkan dia selalu takde maka takde teman nak makan sama lunch... kiki.. uols tau kann.. ai mana boleh makan sorang.. anjer angat.. :) *sambil suap makanan lap airmata.. kiki.... tipu

So dia belanja la just tanda yg dia masih ingat ai kat office nih... hahaha.. kat office nih ai buat kerja utk projek dia... so dia kena sayam lebih kat ai... hahaha

Laki ai pelik tau.. katanya.. 'sama office tp bergayut jugak.. bukan sekejap.. lama2.. apa korang takleh borak kat office ke..??'


Mana nak borak.. nak tgk bayang pun takleh.. hahaha... ala borak pasal kerja jew.. tuh pun nak marah eks.. hahaha


ok la... semoga hari jumaat kalian semua ceria yer.. ai hentikan repekan hari nih... daaaaaa





*pg tadi ngantuk... lepas sarapan.. cerah sikit mata.. hehehe.. so agak2 DIA tuh sebenarnya ditujukan buat teman ai atau sarapan ai... kiki... teka uols...




Thursday, September 19, 2013

Budak tuh rajin sgt

Assalamualaikum...

Semalam ambik maman kat umah wan... nmpk dia dok sibuk sapu rumput yg uncle dia potong.. bukan main rajin.. ingat bila dia nmpk mama dia, dia pun sibuk nak ambik kain baju (walau me selalu pesan dia siap awal2) - pesan byk kali tp takde nya dia kemas awal2... org smpai dan-dan tuh la baru nak cari kain baju sekolah yg kotor.. dan-dan tuh nak minum.. dan-dan tuh nak makan.. terpaksa la mama menunggu.. dan-dan tuh gak kena minum petang kat umah wan.. hehe



dia menyapu dari atas sampai la ke hujung jalan masuk.. hehe.. rajin sgt.. walaupun kena tunggu dia siap.. tp me bangga jugak sebab dia nak siapkan task dia smpai habis.. gud boy.. hehe

Masa kat kereta.. bising2 dok cakap yg dia penat menyapu.. sibuk cakap adam kerja dia bakar sampah jew.. maman yg kena buat kerja lebih... biasa la tuh.. nak org hargai atau nampak apa yg dia buat.. so me ckp la.. maman bagus.. maman rajin.. maman gud boy (sambil me menahan hidung sesak sebab bau badan dia.. kiki.. busuk cam org bujang dah peluh dia.. cepat anak mama membesar.. terasa tua.. kiki)

Terasa sejuk perut tiba-tiba..

:P







Perangai : Belum Kawin Vs Lepas Kawin

Assalamualaikum...

Sajer gurau senda kami... :)

Kawan me (A)  sarapan sambil2 buat kerja... dtg kawan ai B (site supervisor) minta tolong saya.. tengah2 diskus tuh.. si B tegur kawan me.. si A ngan buat isyarat letak jari kat tepi pipi... kawan A cam konfius... pastu dia ambik cermin dan sambil senyum sapu lebihan krim kat tepi pipi dia.. sambil kami gelak2... pastu kawan B ckp la.. 'mak selalu pesan.. makan elok2.. kan dah comot'.. pastu ai la sambut balik ckp.. 'alololo.. nasib baik dah kawin eks..' haha.. si A jawab.. 'tuh la dia.. mkn gelojoh sgt... hahaha.. eh..dulu2 mana ada gelojoh.. ai behave ok' so me sambung la 'sebelum kawin kompom lemah lembut kannnn' 

and otomatik me terfikir/teringat nape situasi mesti berubah bila dah kawin.. 

-rasa secure sebab dah ada yg punya

-rasa tak perlu nak berlakon dgt dah... pamer perangai semulajadi.. kiki

-rasa penat nak 'fake lg'- matang dah kot

-rasanya perubahan perangai datang dari segi perubahan fizikal, perubahan situasi (stress) dan jugak persekitaran... so takyah nak berlagak la tunding jari sapa yg salah... tgk2 dia yg lebih berubah... kannnn


Realitinya semua org bukan dilahirkan sempurna.. Cuba terima seadanya.

Teringat dulu masa bujang2.. makan kat warung depan rumah sewa.. selalu gak ada yg bayarkan walaupun tak kenal.. kahkah.. tanya kat tukey kedai sapa bayar.. ditunjuknya cik abang yg sebaya abah saya... aduhai.. terfikir 'bapa aku pun gitu ke..??' hahaha




dr google.


Wednesday, September 18, 2013

Why i 'IN' this Industry..?? Engineering Life..??

Assalamualaikum...

Kenapa..?? Hidup ari2 cam kena kejar.. ai mean term of job la.. bukan org ada yg mengejar ai pun... cuma term kerja yg ari2 cam stress.. ari2 ada masalah kat site.. napekah..??


pic from google

"mungkin aku sudah diciptakan utk itu"



Bukan me yg kena yer (belum lg so far).. ada projek2 yg on-going Construction yg selalu terjadi gini... dari site call office (tanya ngan designer.. ttg design atau material yg takleh fix.. atau takleh masuk.. atau tak cukup.. atau salah barang (material yg harus diguna term mengikut apa yg tengah construct)

Designer bising ngan material atau logistik person... material manager /logistik person tanya lak kat warehouse.. warehouse lak menjawab atau menanya ngan mat bangla2 yg buat benda tuh... ari2 gitu.. bising dan bingitnya kena marah atau dipersalahkan... penatnya nak cari balik salah sendiri atau salah sapa.. hahaha

Me yg tukang tengok dan tukang dengar nih semput tau... (setakat ini la.. kalu ada yg kena pun me malas nak ckp.. in fact mmg pernah kena pun.. huuuwwwaaaaa) tp kawn me ckp apa.. 'relax arr.. baru sikit nih..' sambil senyum.. stress tak kalu u.. nak mengadap hari2 mendatang kat sini..?? hahaha.. tp fikirkan nak mencari rezeki.. insyaallah cuba kuat semangat..

Senior me.. senyum jew dia dengar me ckp.. 'why i live in this industry??' in fact dia dah berpuluh2 tahun dalam bidang construction nih... malah berkali2 dah kena masalah gini... nmpk sgt me yg manja kannn... ololololo... manja sungguh mama maman nih kannnnn

Teringat kat lecture me dulu.. en khairi.. dia ajar material management/geology. (lupa dah makcik) dia pernah ckp... 'Sy nnt mungkin tak terkejut jika nampak suliana ada dikalangan mat-mat salleh memanjat bangunan atau melawat site.. ngan mat saleh tuh.. korang bayangkan suliana yg kecik gitu dok sebelah mat saleh yg bagak2 (besar2) tuh.. dok celah ketiak diorg jew kann.. dok gitu suliana..?? hahaha'

Gurauan yg mungkin sipi2 mengena.. hehe.. memory belajar eks.. Motivasi sebenarnya tuh.. betul tak kawan2... hehe.. maksubnya kita nih bukan tidak boleh nak bersaing ngan mat saleh yg selalunya dikatakan pintar dan hebat.. bangsa melayu yg kiut miut nih boleh bersaing.. boleh berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah... kiki... realitinya fizikal mmg berbeza tp akal kita semuanya dicipta sama.. kannnnnnnn

eh cam pakar motivasi (nak motivate diri sendiri uols... hehehe)

Tp apa yg me jawab bila senior me tanya kenapa me ckp gitu... me ckp 'this is gud point for looking a new job' hahahaha.. bagus tak.. motivasi sgt kannnnnnnnn






*Berckp ngan org yg guna english sebagai bahasa perantaraan kekadang sukar.. tp me hentam jew.. lantak la betul ke idak... nmpk bodoh tp terpaksa berlagak cerdik.. kahkahkah.. cam la depa bagus sgt pun kannnnn


Tuesday, September 17, 2013

Tenangkan Mata

Assalamualaikum...

Tengah buat kerja.. tiba2 kepala terasa cam nak jatuh.. eh.. camner nak cite eks.. mungkin sebab terlalu fokus kat screen pc kot... nak2 tgk jew kaler macam2 kannn.. belum kira masa take 5 (rehatkan mata dr tgk keja.. tp honestly me menjenguk blog kwn2 lak... hehe.. rehat ke tuh..??)

nak kena jenguk kat cermin belakang.. tgk hijau2 sikit eks...




Rasanya me banyak fikir.. banyak memendam stress diri... sabar la hati... ingat nak buka fb jap.. nak sekondeng org.. haha (tenang ke gitu..?? patutnya baca al-quran eks.. apa arrrrr)


Baca2 entry kawan2 buat me lupa hal diri.. kiki


Masih Bergelut

Assalamualaikum...

Panjang episod pergelutan ini.. haha




Sama panjang ngan pengelutan didalam hati.. tp alhamdulillah dpt teman yg boleh kasi nasihat dan tenangkan me.. syukur sgt dpt teman2 yg baik.. Susah punya hati yg lembut.. tp last2 perbuatan/niat baik kita dibalas dengan perbuatan/perkataan yg menyakitkan hati.. sentap jew la hati ini.. menangis jew la hati ini.. last2 kuar merembes di tubir mata yg jernih.. kahkah.. cam drama dlm novel dah kannnnn... itu la aku.. padamu [from Faizal tahir tajuk Cuba.]


Coba kau dengar

Coba kau cuba
Diam bila ku coba
Tuk berbicara dengan kamu



Pernahkah kau ada
Bila ku perlu
Tuk meluahkan rasa hati



Dan bila kau bersuara
Setia ku mendengar
Agar tenang kau merasa



Siapa
Sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu



Dan bila
Tiada lagi teman bermain
Kau pulang mendapatkan aku
Itulah aku... padamu



Coba kau lihat
Coba kau coba
Renung ke mata aku
Bila ku kaku melihatmu



Pernahkah kau ada
Bila ku perlu
Tuk menyatakan rasa sakit
Dalam diri



Dan bila kau perlu
Setia ku menunggu
Agar senang kau merasa



Siapa
Sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu
Dan bila
Tiada lagi teman bermain
Kau pulang mendapatkan aku
Itulah aku... padamu



Maafkan kerana aku tak pernah
Terlintas tuk menulis pada mu
Salahkan ku
Tak mungkin lagi aku meminta
Untuk kau mendengar... 
Untuk kau melihat ke mataku



Siapa
Sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu
Dan bila
Tiada lagi teman bermain
Kau pulang mendapatkan aku
Itulah aku... padamu



Harini internet down.. aceli ari2 down.. kalu korang perasan me update lewat atau tak update blog tuh.. nih la sebabnya.. tenet down.. bukan hanya blog terbengkalai.. keja pun terbengkalai.. banyak email takleh nak send.. banyak confirmation kena 'hold'.. hehe.. bukan salah kita kannnn... sabar jew la... :)

Takde internet jew buat hati gundah [nampak sgt kebegantungan pdnya] takleh surf blog2 kekawan.. takleh nak menulis luah rasa hati (dah kerja pun terpaksa terhenti..).. tp ku bersyukur.. ketiadaan intenet menahanku dari menulis benda2 yg tak patut diluahkan.. mujur ada teman yg memahami.. dpt 'cool down' me.. me sedar.. bukan me sorang jew yg kena ditimpa masalah... malah ramai lg.. dan masalah mereka mungkin lebih berat.. tp mereka tempuh dengan senyuman.. oh nampak sgt la me nih jenis cepat melatah... ya tuhan.. kurang sungguh iman didadaku ini... ya tuhanku... ampuniku dan kurniakan kesedaran utk lebih mengingatiMU.. 

Ok la.. itu jew buat masa sekarang.. doakan sy akan dpt mengeraskan hati utk tidak mudah terasa ngan apa bentuk serangan.. mau perbuatan atau kata-kata... bak kata kawan sy.. mrk sebenarnya lemah dan dalam kekacauan mental.. itu sebabnya mereka suka menganggu ketenangan org lain.. 

:)




Korang pun kuatkan semangat yer.. insyaallah org teraniaya nih Tuhan tolong... kannnn






Monday, September 16, 2013

Bergelut dengan diri

Assalamualaikum...


 Hati menjerit utk update... tp xde benda nak cite... taknak copy paste artikel... taknak merapu sgt... taknak... taknak... taknak....kiki


 sempena Hari Malaysia nih byk lak saluran astro yg selalunya takleh tgk.. layan tv jew uols... sambil dok cuba lepaskan satu level candy crush yg bila tah abis... kahkah

 me perasan saluran yg menjadi fav me ialah.... berjenis hiasan rumah.. jenis arkitecture... siaran menyiasat..ncis, csi, dan sebagainya.. selain tuh..me suka tgk siaran ttg designer pakaian.. model runway... designer rumah.. siaran infuture... hhhmmmm nmpk sgt nengok tv jew dlm dua tiga ari cuti nih eks... hahah


 ok la siap sudah satu entry... yeahhhhh...


 :-)








 Susah update guna tablet... sakit ati....




























































Saturday, September 14, 2013

Biarkan DIA bercerita..

Assalamualaikum...

Sekeping gambar dan biarkan gambar bercerita.. ramai lak yg terjah.. oh my.. cam nak buat semua entry gitu jew la.. hahaha

Terkejut mak sebenarnya.. itu entry adalah entry 'segera' sebab mmg takde idea.. nak2 ari rabu kannnnn.. Wednesday Wordless khennnn... hehe.. tp mmg entry itu pun sebab suntikan keseronokkan dari ke'besh' sgt pakai tudung itu.. kiki

Mmg besh la.. hehe


nmpk tak perbezaan ngan yg lain... hehe




pic from google.





*Rasa2nya ada tak org nak sponsor tudung dan kasi me review kat blog nih..?? kahkah.. paling besh kalu kasi free terus tudung tuh.. kahkah.. double besh la khennn

*kuarkan juga entry nih.. hehe.. kasi PANAS utk hari minggu yg panjang.. kalu cuti kompom mama bercuti gak berblog.. maybe ok.. so korang jgn lak merajuk terus.. mana tau ada me update kannnn... lgpun takde plan kemana-mana pun.... berkuung kat umah jew nnt.. :)






Friday, September 13, 2013

Bergaya di hari Jumaat

Assalamualaikum...


Bertahun simpan.. akhirnya pakai jugak.. kiki


Kain pemberian Mak (mentua ai le tuh).. dia beli kat bandung.. kalu tak silap awal tahun kot.. pastu ai simpan bertangguh2 nak antar jahit.. dah dpt dari tukang jahit me simpan lagi.. haha

Warna kain tuh hijau fuhsia.. first pic tuh warna sebenar dia.. pastu cam biasa ai main2 kamera jadi warna lain lak.. hehe.. cantik gak kannn..

Dapat pakai kain pemberian org jew.. diri sendiri tak tau dpt terbang kesana.. huhu.. teringin shopping kat sana.. tp budget tak lebat.. kalu tak lebat baik takyah gi la kannn... karang berputih mata dan termimpi2 jew.. khennnn







-entry tertunggak berlambak2 tp kita up entry  HOT and SPICE 
yg baru kuar dari minda..nasib la dia bertingkat2 kat draft eks... kiki -

Draft Entry

Assalamualaikum...


Kalu korang nampak la.. draft entry me dah berlambak.. tp ari2 dok ckp takde idea.. kannnnn


Itu semua repekkanku yg kadang2 bila dibaca balik sangat la merepeknya... hahaha bak kata org.. 'apa kau buang tabiat mama..??' kiki

Ada yg sesetengahnya hanya ada title tanpa isinya..

Ada yg sesetengahnya seakan2 melangar polisi diri.. eh.. maksubnya ada benda yg difikirkan secara waras TIDAK SESUAI utk tayangan umum... mesti korang tertanya2 apakah..?? hahaha..

Ada yg sesetengahnya cam sampah.. nak simpan bertingkat2 sampai bila tah... oh my... :P

Ada sesetengahnya idea yg cuba di'refresh' balik.. time drive bukan main lagi laju jew idea bermain2 diminda.. bila buka komputer.. cam haremmm merajuk jew dia nak datang balik.. kiki




*tak pasti jika entry ini pun mungkin terperap kat draft... hahaha


Thursday, September 12, 2013

Apa mau kata

Assalamualaikum...

Saya stress... Sebelum ini guna BIS montly rm20 sebab guna blackberry.. so bila guna samsung nih.. me just continue guna internet yg ada.. lebih kurang 350MB dan sekarang internet me dah abis.. so me pun batalkan auto pas BIS tuh.. ingat nak ambik yg lain.. tgk2 takleh lak.. stresss... call maxis.. dan  kenapa lak kann... rupanya me hanya boleh batalkan auto pass jew.. tp utk nak ambik lain me kena tunggu abis dianya expired date data plan tuh... so dekat lg 2minggu la me takleh nak main tenet... tanya lg.. boleh tak me pakai mobile internet.. dia ckp boleh.. so me try la..tgk2 takleh gak.. oh my english... lastly guna rm10 utk 10hari ngan data 75mb.. kahkah.. boleh la janji boleh tgk fb ngan twitter... kiki


pic from google


Kerja dah la arini pagi2 menyakitkan kepala...bertambah2 ngan kawan sesaja antar hanya satu message cakap dia satu family nak gi disneyland... oh my.. masalah jugak ada kawan yg suka nak menyakitkan hati nih.. kau nak gi kau pergi jew la.. apa masalah kau oi kawan...  

Mungkin me out of mood.. selalunya me ignored jew.. hehe.. nih leh lak terasa terjentik kat hati.. sakit hati... tp me cuba stay in POSITIF mood.. rezeki dia kannn... so me reply... 'k.. nnt bawa ole-ole yer..'

ok tak gitu..??? harap ok la kannnnnn







Arini jew maxis dpt byk untung... camner nih yana.. asyik men'kaya'kan org jew nih... huhu



Wednesday, September 11, 2013

Psiko : Amah bubuh clorox dlm susu bayi

Assalamualaikum...

Mama ambik nih dari SINI.. berderau darah baca title dia.. giler arrrr

Amah bubuh clorox dlm susu bayi

Riyadh: Polis Arab Saudi menahan seorang pembantu rumah warga Habsyah kerana didakwa meletakkan cecair peluntur Clorox dalam botol susu bayi majikannya.

Akhbar melaporkan bayi berusia 18 bulan itu segera dibawa ke hospital di wilayah tengah Al Qaseem selepas meminum susu. Bapa bayi terbabit menemui kesan cecair peluntur itu dalam botol susu anaknya sebelum diserahkan kepada polis.

Polis masih menunggu keputusan ujian forensik sebelum merujuk pembantu rumah berkenaan ke mahkamah. - Agensi

pic from google.


Cuba bayangkan perasaan makbapak budak tuh bila tau bibik dia buat gitu.. psiko sungguh la bibik tuh.. bertambah2 gerun nak ada bibik (takkan ada kot bibik.. mana dtgnya modal kau yana..?? hahaha)

Minta hati2 bagi yg ada bibik.. minta2 bibik korang semua adalah bibik best of the world ok.. sama2 berdoa dijauhkan dari insan2 sebegini.. aduhai.



Tudung Paisley

Assalamualaikum...



Cantik, selesa dan terletak dibadan.. kiki

Suka sgt..

ok.. bye..



Tuesday, September 10, 2013

Apa Citer..??

Assalamualaikum...



sumber: fb.


Korang faham tak..?? kiki





Jangan Menunggu

Assalamualaikum...



 


 Jangan menunggu bahagia baru tersenyum, tapi tersenyumlah, maka kamu akan bahagia.
 Jangan menunggu kaya baru bersedekah, tapi bersedekahlah, maka kamu akan semakin kaya.
 Jangan menunggu orang peduli kamu baru kamu nak peduli, tapi pedulilah dengan orang lain juga! Maka kamu akan dipedulikan.
 Jangan menunggu orang memahami kamu baru kamu memahami dia, tapi fahamilahorang itu, maka orang itu faham dengan kamu.
 Jangan menunggu rezeki baru bekerja, tapi bekerjalah, maka rezeki akan menunggumu.
 Jangan menunggu dicintai baru mencintai, tapi belajarlah mencintai, maka kamu akan dicintai.
 Jangan menunggu banyak wang baru hidup tenang, tapi hiduplah dengan tenang. Percayalah bukan sekadar wang yang datang tapi juga rezeki yang lainnya.
 Jangan menunggu berjaya baru bersyukur, tapi bersyukurlah, maka bertambah kejayaanmu.
 Jangan menunggu bersemangat baru melakukan, tapi lakukanlah! Maka kamu pasti akan lebih bersemangat !



sumber: email.


Monday, September 9, 2013

Cite Hujung Minggu Kami

Assalamualaikum...

Mood menulis on and off.. cam tuan dia gak arrr... moody semedang... kahkah

Hari sabtu totally terperap kat umah.. papa kursus (tah kursus apa tah) kat office whole day.. balik umah pun dah lewat.. si anak mengajak mama kuar tp malas lebih lg menguasai me.. so mmg mantap2 dok umah.. hehe

Selalu pun me mantap2 dok umah.. tp sianak selalunya papanya bawa gi umah MIL utk lepaskan anak main basikal.. hehe.. kat umah sewa kami mana nak naik basikal.. umah tingkat satu.. pastu maknya takkan kasi anaknya main sendiri kat bawah.. sori sgt.. menakutkan ok..

Menakutkan sebab banyak kenderaan kuar masuk.. pastu budak2 nih kalu lepas bukannya boleh kita lepas gitu jew.. kena ada yg tunggu (for me better tunggu.. anak sorang beb)

Ahad lak.. gi kenduri.. kenduri saudara la kot.. sebab jumpa org sama jew.. kenduri sini jumpa kenduri sana pun jumpa.. kiki


menge'test' kamera la apa lagi.. hehe



Dan nih lak belah malam.. aktiviti me la.. melipat kain.. si bujang bosan so dia pun menyibuk nak menolong.. kiki.. kasi jew dia buat.. org dah 4-5helai siap lipat.. dia selai pun xsiap2.. kahkah




sila abaikan apa2 yg ternampak kat belakang tuh yer... kahkah

bikin malu jew eks...

#sambil tutup mata sendiri... kahkah




Candy Crush Saga Punya Pasal

Assalamualaikum...


Kisah kawan2 kat fb..

Ini yg menarik minat mama.. bukan apa.. banyak kali dah si kawan (A) nih kasi amaran taknak sapa2 invite dia utk main game Candy Crush Saga tuh.. for me ok la kannn.. biasa arrr.. kalu sapa2 invite me pun me delete jew.. kahkah




Seharusnya si kawan (B) nih faham2 sendiri la kannnn... tp pg nih mmg si A nih dah bengang kot.. dia bagi amaran direct to yg invite  ngan letak nama.. so lg terang bersuluh la kann.. seharusnya faham la jugak kannn..

tp kali nih mmg la dia bertambah2 benggang bila si kawan B nih still invite gak.. dan nih la kata2 direct to B... yg bagi me agak kurang ajar la kot.. wlpun marah tp rasa cam kebudak2kan lak cam menghina dan nak menjatuhkan maruah org.. sedangkan tuh kawan tuh.. apa hal.. tau la si A nih kaya raya, ada jawatan besh dan diakui mmg dia dah senang arr.. tp takyah la nak berdabik dada nak menghina org lak.. me tak suka.. 






Tak tau nak ckp..fyi nih kwn berlainan jantina mama...sama2 jenis tuh.. adakah korang mmg gitu ke bila sama2 geng korang (lelaki)...  hhhmmmmm

Bg korang.. patutkah..?? Kering pahala eks wlpun kita nih tukang sekondeng jew.. hahaha

nomnom

Assalamualaikum...



Buka nuffnang.. tgk BE yg nan ado.. ada tp tak berbuah lebat la.. apapun syukur dari takde kannn... tp yg lebih menarik minat ai ialah nomnom media nih.. cuba gak isi kaji selidik mereka tp last2 me fedup.. xfaham apa nak isi atau nak click.. sengal

Buka kat SINI tp namapun buta IT so blur jew la.. so me nak tanya la kot2 korang dah isi.. haha..

kasi jawapan boleh..?? cam dalam exam la.. minta jawapan.. kahkah







*takde idea.. takde nafsu nak bercerita.. tuh yg rasanya me jadi blur nak continue kaji selidik nomnom tuh... nnt2 ai sambung eks.. hehe (bila ai dpt jawapannya)





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...