Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Tuesday, March 25, 2014

Tanpa sedar airmata gugur.. #prayforMH370 #takziah

Assalamualaikum...

Baca di fb.. tanpa sedar airmata gugur.. sayu mencengkam hati...






sumber : fb

luahan hati seorg isteri salah seorg pramugara MAS MH370.. sayu baca.. redha dan cukup sabar.. tak tau la kita jika berada ditempat beliau.. lagi2 dengan anak yg belum mengerti dan sudah pasti masih memerlukan kasih sayang seorg ayah.. itu tulisan beliau di twitter.. tp didalam hati hanya dia yg tau betapa sedihnya kehilangan org tersayang tanpa tanda pusara.

Ya allah, hanya allah yg mengetahui segala rahsia didunia dan diakhirat.. maha kuasa maha penyayang.. lindungi lah insan2 yg ditimpa musibat ini, kuatkan lah hati dan iman mereka. insyaallah kami serahkan sepenuh kepercayaan kami padaMu. dan limpahkan lah sejuta nikmat selepas kejadian ini, ya allah. lindungi kami dari hati yg berdolak dalik dan lagho. amin.


#prayforMH370 #takziah


Monday, March 24, 2014

Terbang

Assalamualaikum...

Hati malas sgt.. tp kuatkan semangat.. kerja.. kerja.. kerja.. in fact mmg kerja berlambak2.. wlpun hati malas tp fikirkan nak cuti so kita siapkan kerja.. ye dak..?? hehe

Mood nak menulis pun lemau.. malah seakan lupa tentang blog.. aci gitu..?? hehe

Apa2pun.. nak share nih.. atleast sapa2 yg berminat nak berjalan2 tuh boleh la tempah sekarang..


sumber: email.


Saturday, March 22, 2014

Games


Pasal candy crush aka kandi pecah.




Seronok main nih.. 
awal2 main cam geram nape tak naik2 level... 
tp bila cepat sgt boleh settle level tuh rasa cam kureng besh...
Kalu lambat settle level tuh lg besh... kahkah #sengal oiiittt
(hahaha.. apa punya orang daaaa)

Lagi sakit time nak tunggu nyawa kembali penuh.. 
rasa jap2 tgk kot2 nyawa dah penuh... tuh time buhsan la..
Cuba time bz... dtg la nyawa penuh pun tak dpt nak layan.. kiki

Pernah dekat 2minggu tak naik2 level.. 
cam bengkek ati tp me ingat satu je... dia nak uji tahap kesabaran tuh.. 
sabar... sabar... haha


Korang nak tau..
sakit ati sgt bila papa ngan maman provoke..
 kunun bertahun nak settle level... 
tak naik2 level.. tak pandai main mama... 
tp mama buat bodo jew..
 sambil jawab... 'nama pun main games... so main jew la...
 nak cepat2 up level buat pe..nnt buhsan pulak sebab takde level nak diup lg  kan... haha'

Positif gitu... bagus tak..?? kiki


Level candy crush aka kandi pecah nih bergantung pada lain2 tipon.. kat tab dah level  (sebab papa yg rajin main kat situ.. haha)



Sekarang ada geng yg boleh menandingi candy crush.. kita tercerumus main game nih.. tah sapa la dulu yg tag kita kat fb.. huhu

 Bila 'nyawa' candy crush abis layan Farm Heroes saga lak.. haha





stress nak layan.. hahaha




Friday, March 21, 2014

Petua Hati Tenang

Assalamualaikum....


Alhamdulillah...... terasa damai baca article nih (kiriman teman kat wassap) so me share kat sini lak yer.. :)




Thursday, March 20, 2014

S.P.M


Assalamualaikum..

Adik sy ambik spm tahun nih.. so cam biasa.. mesti kena reveal ngan kakak2 punya.. kiki..

Alhamdulillah LULUS.. risau gak sebenarnya.. :P

Walaupun takde la straight A tp takde juga subjek yg gagal.. average jew.. hehe

wassap kami bergurau senda... miss all my sista..


Wednesday, March 19, 2014

WW | Sakit










See.. gelojoh memanjat tangga.. tak sedar kaki tak kuat mana.. 
gi sepak tangga batu.. sakit tuhan jew yg tau
tp still mata melilau tgk org
kot2 ada yg terpandang..
malu oooo

:p


Pray For MH370

Assalamualaikum...






Tanda sokongan maman pada MH370.. sama2 doakan semuanya kembali disisi keluarga dan sahabat.

#prayforMH370






Monday, March 17, 2014

Sambutan Hari Jadi Aiman Hakimi

Assalamualaikum...

Aritu pening pasal berday maman kan... rasa cam taknak hari isnin menjelma.. tp akhirnya sampai juga hari isnin bersamaan 17 march 2014.. 

jika ada yg prihatin.. kompom tertanya2 bagaimana la mama celebrate berday maman eks.. ?? hihi.. 

Alhamdulillah si anak senang ditangani.. me just cakap gini jew.. "man.. nnt celebrtae berday maman kat bagan lalang jew.. boleh..???"

'boleh jew.. maman dah lama nak gi makan sana la ma..' hihi

Yer lama dah dia ajak.. cuma kadang2 tak kena ngan masa.. last minute dia ajak.. mana nak gi.. perut dah lapar.. baru nak gi sana.. sana bukan dekat.. sejam jugak nak sampai.. buatnya ramai org lambat la nak dpt makan... manakan tahan..

kali nih kuar awal.. lepas asar dah kuar.. order pun cepat.. org belum ramai.. dan permandangan pantai pun boleh lagi dinikmati.. so alhamdulillah dia happy.. :-) 







Makan dinner 3 beranak jew.. diharapkan tahun depan dikurniakan rezeki utk sama2 dapat celebrate lagi dan mungkin ditempat lain  berserta dengan kelaianan suasana.. huhu.. insyaallah..


Ekspresi diri

Assalamualaikum...

Kita tak mampu nak kawal orang... kita tak mampu nak kawal atau lawan takdir.. kita tak mampu kawal nafsu kekadang..

Malah kekadang tak mampu kawal diri.. suatu penyeksaan diri sendiri bila diri terpaksa buat benda berlawanan kehendak hati.. tp kekadang mmg kena paksa diri demi sesuatu.. sebagai contohnya kuar bekerja wlpun hati nak diam dirumah.. what to do.. hidup berasaskan material.. nak dptkan material harus berkorban..

Kekadang terasa tiada ruang untuk diri sendiri.. tp bila ada ruang sekalipun.. tak banyak benda yg boleh buat sendiri.. terasa sunyi tanpa teman..

Jika tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya..



Kadang2 sukar nak menyusun apa yg kita rasa.. hanya kita yg rasa..


Saturday, March 15, 2014

Kucing takde, tikus jadi raja

Assalamualaikum...

Kucing takde, tikus jadi raja

Jgn korang tak caya yer... org2 jerman nih pun kaki bodek jugak ok...  bila ada bos bukan main tekun bekerja... bila bos takde... amboi.. diorg pakat2 melepak tgk google... sibuk google tempat nak lepak malam minggu... kahkahkah

Bukan setakat bergoogle... bersembang dan bergossip.. riuh office sekejap ok.. me terpinga2 sekejap.. cam tak percaya.. (selalu camtu la perangai diorg.. mesti la time bos takde khennnnn..) ala namanya pun manusia khenn.. itu pasal jgn pilih bulu... sama jew.. cuma bos tak tau jew sebab kami pun sama ambik peluang relax2 dan borak2.. hahaha bagus tak..??

Kat office (lama jugak dah) ada larangan pakai earphone. So bila bos takde memasing menyumbat telinga... kahkah.. cam kelakar jew.. cumil eks.. cam kanak2.. time takde cikgu riuh rendah kelas.. time cikgu mengajar.. suara sorang2 tak berbunyi.. jawap pun cam bercakap dlm kelambu.. eks..

Rasa2 korang.. betul ke perumpamaan yg me guna tuh..??? uji minda sikit... haha




Pemandangan jerubu yg teruk dah cam dok london dah... huhu





















Friday, March 14, 2014

Berday Party Maman

Assalamualaikum...

Hari ni..?? takde mood... badan tak sihat.. kerana jerebu..?? rasanya YA..

Lagi2 kepala dok teringat2 permintaan anak.. anak nak buat party berday uols.. nak ada belon2.. nak ada kek.. nak ada org dtg celebrate..




Satu permintaan yg luar jangka.. sebelum nih dia tak pernah minta pun.. pening nanang mak dia.. huhu 
(sekali fikir.. besar dah anak mama.. :) )

Dia nak buat kat umah wan (umah mentua).. siap dia dah minta kebenaran tuh nak buat sana ngan mak mentua mama.. hua-hua
(rasa cam tak kena.. org dlm rumah tuh baru meninggal kot.. nak berday2 party eks..)

Berday dia ari ISNIN nih.. 

bukan la taknak layan kehendak aka permintaannya.. masalahnya poket tengah berlubang.. sakit kepala nih.. dah la ujung bulan ni (blm gaji lagi masa tuh) nak balik kg.. kenduri tahlil arwah bapa mentua yg ke 40 hari buat kat kelantan..

bila me cuba mengelak.. suruh dia ckp ngan papa.. rupanya dia dah ckp tp katanya papa buat bodo jew.. sambil2 ckp tuh mata dah bergenang air mata (yes anak sy manja kededek yer)

tuh yg bertambah2 sayu tuh..

Gamaknya gini la rasanya mak bapak kita dulu bila anak2 minta mcm2 dan masa tuh takde kemampuan nak memenuhi permintaan itu.. huhu

sabar la hati.. rasa nak pecah kepala..

:(


Cuba fikir option2 yg munasabah..

- bawa maman makan2 kat luar malam minggu tuh.. ngan harapan berbaloi la utk berday dia

- ambik cuti hari senin dan skipkan dia dr sekolah.. bawa dia jalan2 tgk wayang..
(patut ke..??)

- beli kek sebijik.. potong tiga beranak.. sudah.. boleh ke dia terima..??


Ada any option yg tak mengunakan budget..?? tp memgembirakan hari anak kecik yg tak memahami erti kehidupan yg sukar ini.. rasa cam nak demam sudah..

Thursday, March 13, 2014

Gula-gula Asam Jawa

Assalamualaikum....

Sekarang rasanya mejaku dipenuhi ngan gula2.. bdk dr thailand cukup rajin bawa gula2 dan berbagi2 kat setiap kwn office... hihi

murah gamaknya gula2 dari sana (thailand)... lelaki tau yg bawa.. selalunyer lelaki takdenya rajin nak beli atau bawa benda gini nih khennnnnn




nih sebahagiannya saje.. ada dah masuk perut... ada kasi kat kwn...



nih lak aktiviti blajar bahasa malaysia -filipina - english... :-)

Asam jawa - sampalok - tamarind

Sebabnya hampir semua gula2 yg dikasi berperisa asam jawa... ada yg masam-manis... ada yg masam-manis-pedas...

Dari situ bermula la perbelajaran bahasa aka peralih bahasa aka perterjermah  yer tuan2 puan2.. dan sy la teachernya... haha.. teacher tak berbayor.. juga perterjemahan yg tah apa2 tah janji dia faham sudah... sebab sy pun bukan la teacher bertauliah yer... kiki





Office korang camner lak eks..???




Wednesday, March 12, 2014

Gatai eks..

Assalamualaikum...









Dpt email dr hubby arini... nih email kedua psl handbag.. Apakah maksubnya..?? MY  BERDAY AROUND THE CORNER..?? takdenya.. berday anak yer la.. 



Bangkit semangat

Assalamualaikum...

Banyak benda boleh 'down'kan mood.. Lagi2 dalam keadaan nak beralih arah tp nmpk gayanya cam 'makan angin keluar asap jew'.. Masa offer bukan main berdebur-berdebas.. lastly senyap jew.. bila ditanya.. bos dia KIV lak.. bosnya nak cari SENIOR.. eh.. senior bukankah lagi mahai gajinya.. apa masalah gamaknya eks..??

But positif selalunya.. bukan rezeki.. SABAR.. #Bolehkah sabar..??

Dalam mood mandung nih.. tertiba ada jew note dari org sekeliling.. diorg tak tau nape me mandung tp bila kita mandung kompom org sekeliling perasan punya.. maybe me skrg less to smile.. eks..




Hahahaha... cumil jew..

Note: Terasa lembik sgt sekarang.. maybe panas.. maybe sebab terbawa2 perasaan sedih dengan kehilangan MH370..(pray for them always).. terasa nak heret kaki pun tak larat.. takyah cakap la kalu nak bercakap.. tp boleh lak jadi SINGA JADIAN bila si anak tumpahkan susu kat karpet.. huhu.. #bad mama..


Monday, March 10, 2014

Zalora - Online Jacket

Assalamualaikum...

Sapa yang tak suka bergaya atau nampak 'presentable' pada pandangan orang ramai kannn.. Kalu diberi peluang bergaya sure ramai yg angkat tangan kannnn.. kiki..

Sekarang ramai me perhatikan suka bergaya mengunakan jacket...nampak smart dan presentable sgt.. dan jika ada ruang terluang.. survey Jacket Online la kita.. kiki

Nih me share ngan uols.. hihi.. 






Tengok Miranda Kerr, the darling diva dalam fashion industry ni. Selalu tertanya-tanya bagaimana dia dapat pull off apa-apa sahaja stail dengan sangat anggun tanpa perlu kelihatan terlalu bersusah-payah. Sungguh effortlessly stunning and beautiful, kan?

Beliau bijak menggayakan sesuatu style dengan caranya tersendiri. Rahsianya ialah mungkin beliau faham dengan apa yang digayakan, malah menyuntik elemen stail peribadinya dalam apa sahaja yang dipakai. Ini ternyata idea yang cukup bijak dalam penggayaan. Anda harus mengenakan sesuatu yang anda selesa pakai dan padankannya dengan cita rasa anda sendiri. Hasilnya anda akan tampil lebih menawan dan pasti menjadi pujian orang sekeliling yang melihat anda!






Terdapat banyak jenis jacket online di pasaran seperti varsity jackets, denim jacket, baseball jacket, military jacket dan leather jacket.

Jacket telah menjadi fenomena sejak beberapa tahun kebelakangan dan masih kekal popular sehingga kini. Ianya juga dianggap sebagai antara item yang harus ada dalam almari pakaian seseorang. 




Jom beli jacket online dengan harga istimewa di Zalora MY. Mereka mempunyai koleksi jacket wanita online terdiri daripada jenama terkenal seperti KN Key Ng, Melinda Looi X Amber Chia, Fashion Lab dan Nichii. Semuanya boleh didapati dengan harga yang sangat berpatutan juga! Mari shopping online di Zalora be obsessed dengan koleksi terbaru mereka dan layari blog Zalora Malaysia untuk berita fesyen terkini.


Amacam.. teruja tak..?? teruja tak..?? hehehe.. so jom reramai terjah ONLINE - ZALORA shopping.. kiki

Shopping time..!!!



Saturday, March 8, 2014

sesungguhnya wanita ini penuh dengan luahan emosi..

Assalamualaikum...




sumber : FB.



Hiburan petang minggu... :)


Takziah buat family yg terlibat dgn kejadiaan kehilangan pesawat MAS dr kl ke beijing... semoga semuanya tabah dan berdoa yg terbaik...

Friday, March 7, 2014

Untuk maju perlukah kita menjadi liberal?

Assalamualaikum...



ADA orang berpendapat bahawa untuk maju dan membangun kita mesti bersikap liberal. Liberal bermakna bersikap terbuka, menerima sesuatu daripada orang lain, sentiasa menerima perkara-perkara yang baru dan jangan terikat dengan tradisi dan perkara-perkara lalu yang sudah ketinggalan zaman.


Lalu lahir perasaan yang negatif terhadap tradisi, mengagumi cara hidup dan jalan berfikir orang lain, meremeh budaya dan nilai sendiri dan akhirnya menolak kehidupan yang dipandu oleh nilai- nilai agama.


Di tengah-tengah kebangkitan tamadun kebendaan Barat, umat Islam menjadi kehilangan arah dan pedoman. Meskipun Barat sudah lama meninggalkan kita dari sudut penjajahan fizikal namun penjajahan pemikiran, budaya dan nilai semakin mencengkam.

Umat Islam nampaknya belum lagi merasakan kemerdekaan yang sebenar dan terus menerus menjadi pengagum Barat yang amat luar biasa. Lalu lahir bidasan orang-orang yang ingin kembali kepada asas fundamental agama sebagai usaha memutar jarum jam ke belakang, kolot dan jumud.

Apakah Islam agama yang anti kemajuan dan pembangunan? Apakah faktor tradisi dianggap tidak penting dan yang lalu itu semuanya tidak mustahak dan relevan untuk kehidupan kini. Kalau begitu bagaimana umat yang beriman ingin memahami faktor nabi dan rasul, faktor al-Quran dan sejarah, faktor tamadun dan kecemerlangan ilmu adalah sesuatu yang berlaku pada masa yang silam.

Mengatakan yang silam itu tidak relevan seolah-olah menolak faktor kenabian, al-Quran dan tamadun silam yang amat menyumbang terhadap peradaban manusia. Bersikap terbuka tidak sama dengan membina faham liberal. Bersikap terbuka adalah sesuatu yang dituntut oleh Islam. Tetapi keterbukaan tidak bermakna menolak prinsip asasi Islam.

Faham liberal orang-orang Barat umumnya menolak agama dan tradisi. Faham liberal berkembang di Barat menjadikan mereka sekular dan setengahnya anti-agama. Tetapi fahaman keterbukaan orang-orang Islam mestilah dalam konteks litaarafu iaitu proses berkenalan yang memanfaatkan yang baik daripada tradisi orang lain kerana sifat jadinya manusia dan kehidupan adalah beragam atau pelbagai. Keterbukaan dalam tradisi Islam memperkayakan khazanah ilmu dan nilai-nilai baik dalam peradaban lain.

Remaja Islam perlu memahami asas-asas ilmu mengenai perubahan dan kemajuan, pembangunan dan kemodenan, keterbukaan dan tradisi, antara prinsip dan pendekatan supaya mempunyai asas berfikir yang betul dan tidak merugikan umat Islam secara jangka panjang.

Para remaja harus faham bahawa Islam adalah agama tamadun, agama perubahan dan agama kemajuan. Bezanya dengan Barat ialah kemajuan dalam Islam memberi fokus kepada kemajuan manusia. Apabila manusia maju ilmu dan pemikirannya, maju akhlak dan peribadinya maka manusia seperti itu akan memberi kesan baik kepada kemajuan sekitarnya.

Terdapat manusia yang maju ilmu pengetahuan dan penguasaan teknologinya tetapi buruk dari segi akhlak dan peribadinya. Manusia seperti ini boleh meruntuhkan tamadun dan peradaban malah kalau perubahan berlaku pun ialah perubahan ke arah kerosakan dan kefasadan.

Tradisi Islam tidak mengambil pendekatan anti-Barat atau pun anti-Timur semata-mata kerana mereka orang- orang Barat atau orang-orang Timur. Banyak faedah berbanding yang para remaja boleh peroleh daripada orang- orang Barat dan Timur terutama dalam bidang sains dan teknologi.

Apa yang umat Islam kurang senang ialah cara proses pemBaratan berlaku, seolah-olah memaksakan nilai dan gaya hidup mereka terhadap umat Islam. Inilah yang seharusnya menjadikan kepekaan remaja supaya keterbukaan remaja terhadap Barat tidak menyebabkan remaja hilang jati diri Islamnya.

Tradisi Islam juga tidak menentang teknologi. Teknologi yang bermanafaat selamanya dilihat oleh Islam sebagai alat tetapi bukannya matlamat. Matlamat kepada teknologi bergantung kepada nilai guna teknologi dan juga perisian dan program yang terdapat pada teknologi.

Komputer sebagai alat membawa kesan positif kepada keperluan manusia. Kesan positif itu akan menjadi lebih bermakna sekiranya maklumat yang diperolehi, prisian yang disajikan, program yang ditawarkan memberi menafaat kepada perkembangan ilmu dan juga maklumat.

Apa yang remaja patut lakukan ialah belajar menghargai tradisi. Tradisi yang baik sama ada dari sudut sejarah pengilmuan dan pendidikan berguna untuk dipelajari oleh remaja. Tradisi pengilmuan dan pendidikan dalam Islam sentiasa menitikberatkan kepentingan akhlak dan binaan peribadi di samping ilmu dan keterampilan.

Tetapi para remaja harus akui bahawa Ilmu Mengurus Sistem seperti sains, teknologi, kemahiran berfikir, ekonomi dan pengurusan tidak berkembang dalam tradisi pondok dan madrasah. Kalau ada pun ilmu Mengurus Sistem masih dalam tasawwur Barat.

Hal ini perlu diperbaiki dan diatasi supaya kekuatan ilmu Mengurus Diri (Fardu Ain) yang terpancar dalam kekuatan rohani dan peribadi dapat diimbangi dengan kekuatan Ilmu Mengurus Sistem (Fardu Kifayah) yang tegak atas dukungan atas pancaran nilai-nilai murni dan baik.

Asas ini sangat penting bagi remaja supaya keterbukaan remaja terhadap faktor luar lingkungan memperkayakan khazanah ilmu dan teknologi yang boleh memberi guna kepada umat Islam. Kecenderungan sistem pendidikan dalam dunia Islam hari lebih banyak memberi nilai ekonomi kepada aliran sains dan teknologi tetapi aliran sastera, kemanusiaan dan agama dianggap tidak mempunyai nilai ekonomi.

Kita sebagai manusia tidak sahaja memerlukan kefahaman tentang sains dan teknologi, ekonomi dan pengurusan tetapi manusia sebagai manusia perlukan pedoman nilai, falsafah dan hikmah kerana tanpanya nilai guna manusia akan menjadi negatif dan manusia cenderung melihat alat dan benda sebagai segala-gala bukannya kejujuran, amanah, kebaikan, keadilan, ikhlas, tulus dan telus sebagai asas binaan diri dan juga sistem.

Bersikap terbuka bukan bermakna menjadi liberal. Isu-isu tentang gender atau kejenisan, feminisme pemberatan terhadap wanita bukan sebenarnya isu Islam atau isu umat Islam. Ia timbul di kalangan umat Islam kerana sebahagian di kalangan umat Islam terbentuk dalam orientasi hidup dan berfikir di Barat dan amat kerdil memahami tradisi dan peradaban agamanya. Lalu mereka menjadi liberal dan mula mempersoalkan tentang kejenisan dan pemberatan terhadap wanita.

Para remaja harus cuba memahami hikmah di sebalik kejadian berpasang-pasang. Allah menjadikan manusia dan sekitarnya dalam bentuk berpasang-pasang supaya wujud titik-keseimbangan antara keduanya dalam peranan dan tanggungjawab.

Sekiranya titik-keseimbangan itu terbina atas asas adl wal ihsan maka tidak timbul isu diskriminasi di kalangan sesama manusia. Kalau orang-orang Islam melakukan diskriminasi sesama manusia, bukanlah salah Islam tetapi salah manusia itu sendiri.

Oleh itu apa yang berlaku dalam budaya dan kehidupan di Barat mungkin dianggap sesuai bagi orang-orang Barat dan tidak semestinya sesuai bagi orang-orang Islam. Keterbukaan Islam dan umatnya kepada Barat dan Timur tentulah bertempat supaya proses kemajuan masih lagi dan acuan kita sendiri.

Oleh PROF. DR. SIDEK BABA

- DR. SIDEK BABA ialah pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Gombak, Kuala Lumpur.

sumber: email.


Bersetuju sesangat.. jgn anggap bangsa sendiri teruk.. pemalas dan asyik mundur.. sebenarnya jenis yg bersikap Liberal nih la yg sendiri menikam dari belakang bangsa sendiri.. menjatuhkan bangsa sendiri..

peace yo..

:P

BE March 2014 : Syukur Kembali Bertapak

Assalamualaikum...



Lama BE tak kunjung kat blog nih... dari bulan nov to dec 2013 ada satu jew... masuk 2014 tunggu lama baru nak ada BE utk blog kita... bulan Feb baru menjelma tuh dah syukur dah tuh kannnn.. alhamdulillah...

Tau mama kurang update... kurang blogwalking.. kurang komen... kadang2 jadi pembaca senyap jew.. :-)

tp blog always in my heart.. just cam lembau ngan idea.. kalu ada pun perlaksanaanya kurang ada... insyaallah cuba terbaik utk adapt ngan apa2 masalah dan dugaan hidup nih.. biasa la kannn... up and down ;p

Apapun mekasih bagi yg sudi datang dan tinggallkan komen... insyallah cuba gi jejalan kat blog uols.. dan baca entry uols.. thank you so much.. kita suka sangat dan kita hargainya..

Thanks a lot jugak sebab cik Nuffnang sudi tanam BE kat sini.. harap terus berkekalan la BE bersidang kat sini yer... kiki


Wednesday, March 5, 2014

Burung

Assalamualaikum...



Kejadian ditempat kerja..

Ada si mat german nih masuk toilet dan kuar balik cakap.. dia takleh nak 'buat apa2 aktiviti' kat toilet sekarang sebab ada burung kat situ...

si minah (not me) nih dok blur2 nak jew bertanya balik gini.. ' burung sendiri pun takut ke..??' hahaha... boleh tahan gurauan ganas.. segar balik mata mengantuk... kiki

tp pertanyaan itu tersekat dihalkum sahaja.. sebab bila tgk muka dia (bdk german tuh) yg serius.. nmpk mmg dia tak bergurau.. So suruh budak filipina aka orang tua gi tengok.. 'nothing there..' takde apa2 katanya.. so mat jerman nih gi masuk balik.. pastu kuar balik dan katanya ada lg.. guano tuh..?? haha

si budak filipina nih pun masuk tgk lagi.. rupanya ada tp burung tuh kecik jew.. sesat kot.. kahkah.. (kecik cam burung serindik kot..) lastly budak jerman tuh mengalah turun tingkat bawah utk menunaikan hajatnya.. kahkah.. gamaknya dia tak selesa kot si burung tgk dia... haha.. #funny ok.

bdk filipina nih dok ingat kot2 burung gagak ke apa ke... haha... sebab nmpk bdk jerman tuh takut sgt...

Lanjutan dari itu....my jiran sebelah meja.. budak cina nih cite... dulu masa sekolah dia kannn... sekolahnya letak nama rumah sukan guna nama burung... rumah sukan dia ialah burung rajawali.. so dia tanya la me... camner rupa burung rajawali tuh...??? haha... agak2 korang apa yg senang nak jawab... kiki...



 'google jew please'.... kiki




Betul ke burung rajawali tuh burung helang...??? sila tolong per'kaya'kan ilmu pengetahuan am me nih yer... haha...



Tuesday, March 4, 2014

Beralih Arah

Assalamualaikum...

Sesuatu berlaku.. dan buat akal fikir utk beralih arah.. bukan hanya kerana management teruk.. increment cam tak kasi.. yg peritnya ditikam belakang oleh kawan.. baik mengundur diri..

Buat istikarah.. buat usaha cari lubang kerja dimana2.. tiba2 dapat offer kerja dari org yg tak semena2.. bertahun tak bercontact.. tiba2 call ajak masuk kampeni dia.. eh.. solat istikarahku baru dua kali ku buat.. betul2 pertanda atau bukan..??

Hati bertambah resah.. berdebar nak giler.. huhu.. tau takleh letak HARAPAN TINGGI.. tp seakan nak lari jew cepat2 dari sini.. Adakah hati berdebar sebab sudah letak harapan pada offer itu..?? huhu

Sedangkan sebelum dapat offer itu.. hati masih sayang ngan kerja sekarang.. tp alasan2 yg berjela2 buat hati berfikir.. ada benarnya aku tak kuat mana.. 




Mengalah demi ketenangan org lain.. 



Sunday, March 2, 2014

Langkawi - kami merindui keindahannya

Assalamualaikum...

Banyak kali terfikir.... patut ke sambung entry Percutian di Langkawi nih... ?? tp bila dah idea mulai takde... lebih baik la kita edit2 jew entry yg dah lama terperam kat draft folder nih dan kita publish.. kannn... senang ati dpt update blog... kahkah..
 
Lagipun kalu ada entry pergi mesti ada entry balik lak kannn... hahaha

Pagi2 mengemas kain baju dan barang shopping... coklat jew pun.. :-) kami siap2 kuar gi jejalan ke pekan kuah... nak tgk2 jew kunun sambil cuci2 mata... lastly terbeli beg sorong baru... cumil sgt... kiki

Dah ada beg yg kosong kannnn... so beli kuali, pemanggang ajaib, set cawan, set pinggan mangkuk, sudu, sudip dan coklat lg... kahkah

Papa sampai geleng kepala sambil tunjuk jam kat tangan... kul 12 tgh kan kena check out.. hihi.. cepat2 balik hotel... cepat2 masukkan barang shopping dalam beg dan ajaib... muat semuanya... cantik.. kiki

Check out dan kuar cari makan tghhari lak... Kami nyer flight kol 4ptg (kalu tak silap) so masa panjang lagi nak lepak...

Kami jumpat satu tempat nih... signboardnya tulis Pemandangan Indah..



Tempatnya berbukit... panjat sikit dan sini boleh nampak airport, awan membiru, laut dan gunung.. Indah sekali.. :-)

sini nak tengok sunset pun cun nih... kiki




see.... jelas nampak flight nak take out... suka itu budak.. :-)

Turun dari situ... pusing2 ke Petronas Quay... solat dan kita cuci mata sambil2 berangan jadi model jadian... kiki..
 
Syukur ada yg sudi layan wlpun mulut mengutuk... haha.. sabar jew la... kiki




budak nih kalu disuruh posing... gitu la jadinya... kiki

Nih cam ustajah dan ustaz jadian eks... kelakar tgk... haha

Pastu sambung pusing pulau langkawi... layan pemandangan lak... lama2 buhsan jadinya so baik gi airport jew la.. lagipun terasa cam myk keta viva tuh kuat tul makan minyak... penat nak mengisi dah... haha... baik hantar jew kat tuan dia... kiki
 











buhsan jugak dok melangok kat situ... nak check-in pun blum waktunya... so layan sengal ngan snap picture guna timer... camera letak jew kat beg yg terusun dalam troli... haha
 


Dekat 2 ke 3 jam melangok... berapa kali tah ke toilet.. dah berapa kali tah minum.. dah berapa kali tah dok menguap...  lg berbulu kat depan kami ada sale minyak wangi... haha.. nak masuk tgk pun tak tergamak.. papa dok bising takut tak cukup duit nnt nak bayar denda sebab takut over-weight bag kami... sedangkan max weight utk bag kami pun 60kg kot... haha.. tp tuh la... kami tak perasan pun ada alat penimbang kat berhampiran pintu masuk airport.. sebabnya penuh org berkerumun situ.. kami tak kuasa ambik tau apasal ramai betul org situ.., haha..



dan akhirnya kami selamat jew ngan bag2 kami... total berat bag kami ialah 55kg... haha.. ok la tuh kann... kiki

ok la.. habis sudah entry berantai percutian langkawi kami... maaf jika korang buhsan.. nih pun sekadar menulis utk kepuasan hati tuan blog jew.. haha

Anyway.. masa menunggu org ambik kami kat airport subang aritu.. ada retis u.. si pelakon putih melepak.. shaheizy sam.. ramai yg berebut bergambar ngan dia.. me dpt pandang jew... jadi la.. kiki

 ;)







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...