Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Tuesday, April 29, 2014

Ubat lagi


Assalamualaikum...

Gini la... wlpun takde selera bila dikasi nasi... tp bila dtg benda manis2 terus laju telan... nak2 org blanjer... tak fikir panjang dah...

Terbaik sgt...
:p






Nape la arini semua org jadi pemurah..?? Hihi


Teh

sakit tekak dan batuk... tiba2 kwn office suruh try teh dr jerman (katanya bagus utk batuk)

Harus cuba... sebab bila batuk jew terus menangkap kepala... huhu


st. andreas
husten-bronchial tee


Rasanya cam herba.. atau cam minum air rebusan akal kayu.. cuma takde la pahit sgt..




Rehat nnt nak gi tido.. tak larat dah nih.. huhu

Mkn..?? kirim kat teman.. nnt kita pandai2 la mkn sikit time kerja.. teruk kann... sabar jew la.. jgn diikut ok.. :P


Medical Leave

Assalamualaikum...

Apa khabar uols.. tuan blog tak sihat start ari jumaat (rasa dedap2 badan.. dah start bersin2.. -gud sign for mc kannn..bos please take note.. hahaha)

Hari sabtu semakin teruk -  bateri weak.. kena tidur dulu barang sejam dua baru kuat bergerak.. kalu tak mmg tak larat.. kerja tido jew.. anak suka la mama tidur.. dia boleh konker tv dan buat sepah sesuka hati.. huwa-huwa

Tp malam tuh.. sempat lagi kuar cari pasal (papa yg ckp.. haha) mmg cari pasal la.. papa ajak ke putrajaya.. katanya byk kereta2 berkumpul kat masjid putrajaya.. ada autoshow katanya.. dlm hati mama.. 'aduhai malasnya la..' 

"apa kata ke shah alam jew papa.. gi jenguk2 langsir kat jakel..??" itu dia isihati wanita berbunyi.. haha kan dia ajak kita kuar cari pasal kannn.. kiki

"bangi boleh tak.. papa hari2 kat shah alam.. bohsan la.."

"mak ok jew"

See.. mana2 pun boleh asalkan gi cari pasal.. haha

Dan kata2 utk jenguk2 tuh takleh pakai sgt.. terbeli jugak.. aduhai.. susah hati wanita nih.. kalu dah terbekenan mesti beli kalu tak hati takde senang.. korang faham tak hati wanita ini..?? hahaha

Ingat dah dpt langsir kita akan ok... tgk2 Ahad pun sama.. dan semakin teruk.. hidung tak berhenti2 mengeluarkan cairan dan terasa tekek perit sgt.. nak demam pulak dah.. mmg telan ubat dah ok.. tp cam tak jalan pun.. nak kena melepek kat sofa barang sejam dua baru kuat.. 

Nafas cam dah nak semput dah.. cairan pun pekat tak ingat.. aduhai.. malam utk tidur lena me kena telan ubat batuk.. baru rasa lega.. sedangkan bukan batuk pun - bahaya eks..

Dan terpaksa la hari isnin me ambik medical leave.. kepala berat.. hidung berair tak henti dan yg paling menyusahkan ialah.. me kena tidur sejam dua utk badan kembali segar.. mana boleh buat gitu kalu kat office.. kannnn

Lagipun mmg kena gi klinik... ubat yg ada kat umah tak mendatangkan hasil yg positif.. huhu.. dan bila dpt ubat dr klinik.. terus rasa lega.. hhhmmmm.. badan pun reti nak rehat eks.. 

:)


Friday, April 25, 2014

Kita Ore Kapo

Assalamualaikum...

Pagi tadi singgah gerai jual nasi.. nak beli nasi berlauk kelate.. dan terbeli sekali roti jala.. huwa.. sedap sgt.. tak cukup tiga keping.. huhu




Sementara tunggu akak tuh membungkus nasi tuh.. sempat dengar geng ambo berkecek sesama kita.. terasa cam ambo duk di negeri sendiri jah.. huwa.. miss my kapo.. nak2 dengar laki bini tuh (tak kenal ok) royat nak balik kelate male nih.. naik bas.. hhuhu #ambo tupe bole ko..?? hihi

Tuh je nak cite.. hahaha

Kalu papa tau nih kompom kena sedas.. "mama mu nih man.. 24jam rindu kg.. ingat dekat ke..??" hahaha

Maman jawab.. "maman pun rindu kampung kat kelate.. kan ma.?? "

:P

I heart u maman busyuk.. 



Thursday, April 24, 2014

Blogwalking

Assalamualaikum...

Dalam dunia blog nih.. jika nak jadi upfront.. kena ada entry yg tersendiri.. jalan cerita tersendiri dan cara tersendiri.. 

nak-nak bagi menarik penjual yg sudi kasi rezeki (adventorial) kat blog kita.. hehe

Entah bila la nak datang rezeki tuh kat blog nih eks.. 


Sepanjang melayan 'kegilaan' menulis nih.. sekarang me rasanya seronok gak la bila nampak hasilnya.. ada entry sendiri yg diklik dan dibaca oleh kawan2.. hehe

Mula2 berblog.. banyak yg copy paste.. mmg takleh lari punya.. mana nakkan idea sebab kunun nak kena update atleast 3 entry perday.. nakkan pembaca datang ke blog kita la wei.. sebab takde makna kita berblog kalu takde yg sudi membaca.. hahaha

tp sekarang nih.. bukan sebab taknak pembaca datang blog.. Nak sgt tp sekarang mmg me dalam keadaan yg amat memenatkan -  kekurangan ruang masa utk blogwalking.. idea yg kadang2 kering... sori berlori sesangat.. :(

Rindu saat2 berblogwalking.. huhu



Wednesday, April 23, 2014

Manik Jentayu

Assalamualaikum...

Aktiviti main ngan manik bermula.. hehe.. baru nak stert engine uols.. huhu









Percubaan jahit manik jentayu.. wlpun ada sipi2 seiras.. tp masih nak kena bljr kemaskan lagi jahitan ini..

:)


ALL OF ME

Assalamualaikum...



All Of Me - by John Legend

[Verse 1:]
What would I do without your smart mouth?
Drawing me in, and you kicking me out
You've got my head spinning, no kidding, I can't pin you down
What's going on in that beautiful mind
I'm on your magical mystery ride
And I'm so dizzy, don't know what hit me, but I'll be alright

[Pre-Chorus:]
My head's under water
But I'm breathing fine
You're crazy and I'm out of my mind

[Chorus:]
'Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I'll give my all to you
You're my end and my beginning
Even when I lose I'm winning
'Cause I give you all of me
And you give me all of you, oh

[Verse 2:]
How many times do I have to tell you
Even when you're crying you're beautiful too
The world is beating you down, I'm around through every mood
You're my downfall, you're my muse
My worst distraction, my rhythm and blues
I can't stop singing, it's ringing, in my head for you

[Pre-Chorus:]
My head's under water
But I'm breathing fine
You're crazy and I'm out of my mind

[Chorus:]
'Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I'll give my all to you
You're my end and my beginning
Even when I lose I'm winning
'Cause I give you all of me
And you give me all of you, oh

[Bridge:]
Give me all of you
Cards on the table, we're both showing hearts
Risking it all, though it's hard

[Chorus:]
'Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I'll give my all to you
You're my end and my beginning
Even when I lose I'm winning
'Cause I give you all of me
And you give me all of you

I give you all of me
And you give me all of you, oh


[Verse 1:]
What would I do without your smart mouth?
Drawing me in, and you kicking me out
You've got my head spinning, no kidding, I can't pin you down
What's going on in that beautiful mind
I'm on your magical mystery ride
And I'm so dizzy, don't know what hit me, but I'll be alright

[Pre-Chorus:]
My head's under water
But I'm breathing fine
You're crazy and I'm out of my mind

[Chorus:]
'Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I'll give my all to you
You're my end and my beginning
Even when I lose I'm winning
'Cause I give you all of me
And you give me all of you, oh

[Verse 2:]
How many times do I have to tell you
Even when you're crying you're beautiful too
The world is beating you down, I'm around through every mood
You're my downfall, you're my muse
My worst distraction, my rhythm and blues
I can't stop singing, it's ringing, in my head for you

[Pre-Chorus:]
My head's under water
But I'm breathing fine
You're crazy and I'm out of my mind

[Chorus:]
'Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I'll give my all to you
You're my end and my beginning
Even when I lose I'm winning
'Cause I give you all of me
And you give me all of you, oh

[Bridge:]
Give me all of you
Cards on the table, we're both showing hearts
Risking it all, though it's hard

[Chorus:]
'Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I'll give my all to you
You're my end and my beginning
Even when I lose I'm winning
'Cause I give you all of me
And you give me all of you

I give you all of me
And you give me all of you, oh


Lagu nih buat me menitiskan air mata.. tak tau nape.. dengar lirik2nya buat me sayu..

Korang suka tak lagu nih..??

:)

#Please give all of you


Tuesday, April 22, 2014

Kisah Banjir - Sangkut 2 jam

Assalamualaikum...

Stress bila diingatkan.. hampir2 atau mirip2 nak bertukar dah.. penat dow.. 

Satu dua benda yg me buat dalam kereta masa sangkut semalam.. nak tau apa benda..?? 

1. Menyumbangkan suara dan lagu org tanpa dok berzikir.. type mmg lagho.. 

2. Menbelek phone.. kejap2 tangkap pic keadaan jem semalam.. hasilnya mendapat hampir 50 keping pic.. mmg mabeles sgt.. oh sesak nafas ok..

Sakit kepala semena2 datang.. rasa cam nak langgar jew kereta2 yg dok menghimpit tak kenal nak beratur.. nak2 me terkejut sebab salah sendiri dok syok layan phone - pusing belah kiri sebuah taxi dah cam nak langgar keta me dah sebab dia nak masuk depan me.. faham tak..?? mmg dekat gila dan boleh rasa nak gugur terkejut.. aduhai..

Lagi lak bila dr kul 6.15ptg smpi ke pukul 8.15 masih bergerak slow.. buat me cam nak pitam sebab penat dan rasa celaru ngan lampu2 yg menyala menyinarkan mata.. ok me nih mata tak tahan silau.. lagi2 malam terasa lampu mengigit2 berbola mata ini.. aduhai.. 

Lapar tak yah ckp la.. cam nak gigit2 jew stering tau..

Dari kul 6.15ptg berjalan cam tak reti aka tak jumpa jalan pulang.. sampai rumah kul 9lebih malam buat badan cam takleh nak describe dah.. busuk dan lapar.. aduhai..
















Penah kena gini (lupa bln berapa dah) tp takde la berejam2 gini.. tension kalu asyik menempuh jem gini.. ada gaya ke me bertahan jika me kena keja arah2 KL nih.. tak sanggup ok..

Niat dihati nak pulang awal.. tp nampak gaya cam tak pasti gak la.. hujan lagi uols petang nih.. aduhai..

:(

Monday, April 21, 2014

Beli baju di zalora

Assalamualaikum...

Jumaat lepas.. gatal2 tangan surfing kat Zalora.. DAN.. terbeli sehelai baju uol.. hahaha.. kelakar tak..?? takde pun kann.. 

Excite nak cite.. maklum la first time berpegalaman beli baju online.. nak2 kat Zalora yg fames tuh.. hahaha #sengal eks.. #ambo org kampung

Beli INI jew pun.. haha




Ada sebab me beli pun sebenarnya... me dapat voucher rm50 from zalora.. so sayang nak biarkan sajew so sila la guna.. rugi tak guna.. rm50 tuh.. haha.. 

Ada banyak yg berkenan.. tp tgk harga.. me pangkah.. tak mampu nak tambah2 duit lg.. so sila tgk yg lain.. ada berkenan lagi.. tgk2 size cam tak kena.. mak pakai M or L dah sekarang.. kalu beli size S tuh nmpk sgt tak sedar diri lg tuh.. haha

Dan tak sangkanya.. arini me dah dapat dah baju tuh.. sungguh pantas dan ligat diorg nih kann.. bagus sgt.. haha.. buat mak tak sabar2 jew nak try pakai.. haha.. nasib kat office.. terkawal sikit la perangai.. kiki.. 

Mula2 dpt tuh confuse jap.. tgk sender dia dr company my hubby kerja.. eh.. takkan la hubby kasi hadiah surprising me eks.. cam nak gugur jantung terkejut.. gitu.. kahkah..

buka laju2.. selamba je wlpun bos jeling sipi2.. haha.. nak gak tgk apabenda yg dihantar.. dan sah lagi sohih.. t'shirt yg ai beli dari zalora.. haha.. so wassap hubby tanya.. betul ke company dia yg buat servis hantar barang dari zalora.. sah.. mmg betul.. penat mak berdebar.. kahkah


mcm2 mak kann..


Ok la.. itu jew nak cite.. nak tau harga berapa baju tuh.. sila la terjah yer.. takde la mahal sgt.. reasonanble jew la - nak2 kita dah dpt voucer kannn.. hehe.. free shipping lak tuh.. apa lg.. laju la mak menekan.. tp laju2 pun tipon gak zalora servis minta tolong diorg camner nak isi borang nak order.. oh sungguh kampung.. haha

Bye.





Friday, April 18, 2014

Malu

Assalamualaikum...

Mengingatkan peristiwa semalam mmg geli hati sgt.. malu pun ada...

Alahai yana.. kiki  #geleng kepala itu bro #thanks bro

Ok.. nih nak cite.. gini

Balik keja singgah kedai runcit sebab my big boss suruh beli satu barang iaitu old town white tea 3 in 1 .. fav dia la tuh...


Sejuujurnya skrg me mmg rasa cukup malas nak menyinggah kedai runcit wlpun brg dapur mmg terlebih menyusut... bayangkan... skrg dah tgh bulan kann.. kalu org lain maybe dah dua tiga kali ke kedai topup brg dapur me baru sekali itu pun beli lauk, beli bawang dan sikit2 sayur. Serba sedikit. Done.

This week beras dah abis... xde hal me masak bihun... ayam abis.. kita mkn ikan kering... done for 1 week tp tuh pun berselang seli ngan mknn kedai la  - bungkus sudah... gilir2 sebab kesian ngan diorg - takut tak cukup khasiat... haha


Tp semalam gi la jugak.. bukan beli satu barang la bila gi kedai kannn.. huhu..

first2 nak beli bawang... me tunggu jew sorang mamat nih sebab nampak dia dulu yg pegang plastik tuh..



tgk2 dia kasi me dulu... gentleman eks... me senyum sambil ckp terima kasih.. dia yg ambik plastik pastu pun me tgk dok memilih bawang dah... sedangkan me masih terkial2 nak kasi plastik tuh terbuka... dia nmpk me terkial dia gak ambik plastik me, keromokkan plastik tuh dan bukakan then hulur balik kat me... haha... malu ok... bagus mamat tuh... haha.. 

kesian katanya... kahkah

Rasanya muka me nih masa tuh dah merah menyala kot... nak-nak si anak lak menbebel dok ckp 'nape mama nih..tuh pun tak leh buat..' 'mama penat la sayang' boleh tak pakai alasan tuh.. kiki  

Ok.. selama nih pun selalu suruh anak yg bukakan utk ai... haha.. ai anjer eks.. haha.. sian la wei.. binik sapa la tuh.. kannn

Korang pun pernah tak alami peristiwa gini.. malu eks.. hahaha



Thursday, April 17, 2014

Beropol atau Eyelet..??

Assalamualaikum...

Curtain on-progress

Nak tanya korang2 la yg terer bab hiasan rumah nih.. Skrg style camner yg IN eks.. i mean for curtain aka langsir for sliding door.. Ada lagi ke pakai2 ropol2 bagai like scallop tuh uols..?? 

My hubby minta langsir yg beropol.. takleh nak cite camner ropolnya sebab semuanya hanya di kepala dia jew.. dia tanya mama kos utk langsir door kami tuh arr.. ada la rm300++  dulu me buat.. skrg tak tau la sebab plus ngan ropol... dulu me buat straight simple jew.. senang cite.. haha

Me sebenarnya berkenan ngan style Eyelet.. hehe

Utk sapa2 yg pernah buat langsir style EYELET.. boleh share tak rege yg diorg ambik kalu nak buat style gitu.. 


cantik eks.. pic kredit from google.

Kalu budget kurang dari yg ropol2 papa tuh.. boleh suggest kat papa yg eyelet nih lg murah.. hahaha.. bagus tak idea ai.. mesti la.. kannn

#tangan didada mata keatas.. 

Strategi harus ada.. nak2 me nak tgk dia kuarkan modal utk langsir nih.. hahaha




Wednesday, April 16, 2014

WW : Exotic Food Thailand


Dare to eat..??




Food from office-mate..




Mula2 tgk dia bawa tuh dari jauh tuh me ingat kuih yg menyerupai jew tp bila dekat- rupa2nya mmg original ulat yg digoreng garing.. huhu

berani nak rasa.. tak sanggup ok.. dan-dan sakit kepala.. 

dem.. huwa-huwa




Sahabat

Assalamualaikum...

Susah nak dapat sahabat yg baik.. susah nak 'maintain'kan perhubungan sahabat bila berjauhan dan sikit sebanyak kesibukan mengejar dunia nih..

Sahabat yg dok sekeliling kita pun belum tentu sahabat yg baik.. ada yg ambik kesempatan yg me cuba anggap dia 'terlupa atau lalai' ngan apa yg dia lakukan.. nak maafkan tp hati sakit.. sementa la dia pun tak pernah nak minta maaf wlpun terang2 dia buat silap mempergunakan 'kita'.. sampai hati kau sahabat.. itu la yg mampu ku lepaskan didalam hati.. sambil memikirkan kebaikan yg pernah dia buat utk kita.. positif.. positif.. wlpun kita boleh mengagak yg segala serangan.. segala kejian puncanya dari Sahabat nih la.. SABAR jew la YANA.. positif.. positif..


Sahabat...

Terima kasih jika sedikit budiku kau hargai... tak dpt fikir bagaimanakah aku dulu... nakal maybe.. gedikkah...??? Budak yg naif tanpa sebarang 'baju kebal' menempuh hidup yg baru.. what can we expected.. right..?? Pandai2 la bawa diri.. pandai2 la berkawan.. hehe

Tp takkan la teruk sgt sampai org lain sanggup buat mcm2 kat diri ini.. tp tau kemungkinan 'paras rupa' menjadi point utama.... betul tak sahabat...??

depa jelous nah... 

#berani mati punya statement... huwahuwa

Sahabat,

Masih belum bertemu sahabat yg sanggup menyatakan yg 'benar wlpun itu menyakitkan dan mungkin boleh putus sahabat' 

kita masing2 menjaga HATI sahabat.. maka kita jugak sendiri masing2 'terasa' ngan sahabat.. baikkan kita..

nak nmpk yana... nnt kau gak stress meroyan sendiri.... haha

pic from cik google.


Pernah ada sebenarnya tp itu kategori 'chenta hati pengarang jantung' haha... putus terpaksa dan jika dikenang.. bolehtitisairmata.. haha... sudeh... itu pengalaman pahit first love.. buat mematangkan diri... yg baik dikenang yg jahat tanam dalam pasak bumi lapisan ketujuh.... hihi

Arrrgghhh... tak pernah bercerita ttg kisah dulu2.. kisah 'putus terpaksa' kisah menengu alek bangunan, kisah kenakalan.. kisah remaja.. almaklum sekarang dah jadi remaja purba.. tak terfikir diri ini akan menempuh alam 'remaja purba' hahaha

Bagi nak baca.. baca.. kalu tak berminat sila baca entry yg lain.. kiki.. sajer me layan feeling sikit.. kiki.. lama tak menengu alek bangunan.. hahaha




Monday, April 14, 2014

Hijau

Assalamualaikum...


Setelah hampir dua tahun.. akhirnya.. dapat jugak memiliki rumah.. walaupun rumah secondhand dan takde la besar mana.. tp hati dah cukup berbunga2.. hehe

Kami dalam proses pindah.. sejak kami dah kena bayar rumah nih papa dah bising nak pindah sebab serabut kena bayar dua buah rumah.. nih baru bayar interest jew pun tp dah sesak tak hengat dah nih.. bila dia dah mengelabah nak pindah.. mama lagi double mengelabah.. pening nak pindah camner.. barang berlambak2.. proses mengemas wlpun belum start pun dah bikin me sakit kepala.. bayang kan la time mengemas.. haha

Tp bila kami gi tgk balik rumah tuh.. sebelum beli dah tengok tp lepas tuh disebabkan proses makan masa yg teramat lama.. owner kasi sewa kat org.. so nak kena tgk dulu gak camner keadaan rumah tuh khenn.. hhhmmm

Gamaknya bila tgk kondisi rumah.. dan-dan papa ckp hold dulu pindah.. kita cat dan baiki dulu rumah tuh baru boleh pindah.. so terhold gak niat nak mengemas.. ngek-ngek-ngek (suka mak..)

Last week bawa MIL tengok rumah dan tak tau guano.. papa ajak gi cari sealer or cat undercoat.. katanya - cat undercoat dulu baru la fikir nak cat kaler apa lak.. tp dalam pada itu jom la kita gi survey kaler.. sebelum tuh gi cari mentol lampu sebab mentol yg ada nmpknya dah banyak mati tinggal satu jew nyawa2 kita.. haha..

Gi beli kat Houses of Lighting kat puchong.. kat situ me cam nak terbeli jew lampu yg cantik2.. ingat kalu yg lip-lap tuh mahal.. tp ada jew dalam 2-3ratus.. oh me dah terbayang2 dah.. nasib papa tak layan.. tak sempat nak layan kemeroyangan mama sebab ramai giler orang.. terlanggar2 bahu ok.. nak tengok pun kena ikut turn... sah2 la nak byr pun kena ambik no ok.. dasyat.. huhu

kunun gi survey cat.. me nyer kepala bukan reti nak survey.. dah la sakit kepala berbalah nak pilih kaler pastu taknak beli.. no-no-no... takper ini cat me yg pilih so me bayar.. haha.. takmo kalah katakan.. terima jew la.. kiki

Pilihan me sekarang manyak terarah pada hijau.. huhu

Pilih cat warna hijau.. dan of coz langsir pun hijau nnt.. papa mengeluh.. dia nak warna biru TURQUISE tp mama tolak senang2 jew idea dia.. kahkah..

pastu tgk umah org warna turquise cam cantik jew.. haha.. kena smash ngan papa jew la.. haha



kredit pic from SINI


me dok fikir sofa nnt susah nak match.. dan warna sofa pun masih samar lg.. sesamar duit yg nak beli sofa tuh.. acener..?? haha

Eh.. pasti sofa warna Hijau la kannn...


Friday, April 11, 2014

Ilham memanik

Assalamualaikum...




ngah cari mood utk memanik nih kawan2... hihi.. belum dpt ilham.. belum tetap hati nak jahit cam ner... huhu

nak tutorial...???

nak tips jahit manik..???







Insyaallah... lama gak tak buat tutorial jahit manik eks.. selalunya korang suka yg camner eks..?? crumble, bracelet atau ada style yg lain (mama maybe tak tau lg kannn)

 tp yg rose bud tuh mmg cun eks... hehe
















Wednesday, April 9, 2014

Rose Bud

Assalamualaikum...

Ngah usaha nak belajar benda nih.. hehe.. giler cumil..:)



sumber from youtube.

Tuesday, April 8, 2014

Kisah Hujan

Assalamualaikum...

Hari jumaat lepas.. hujan lebat selebatnya.. tp me harungi jua hujan lebat itu.. tak kuasa nak menunggu.. hehe

nih masa kuar dari office.. dah lebat gak.. nmpk keta kat highway dah sangkut..
slow moving.. huhuhu
jom jalan jugak.. sajer jew nak mengamatkan jalan raya namanya.. kita terjah..

ini la pertama kalinya.. me driver dalam keadaan hujan lebat.. huhu
berdebar tak hengat.. tp tuan degil.. biasa la..

ada masanya hilang juga pemandangan sesaat dua.. me risau dah.. mmg jarak jah kat depan tp org belakang cam doket je.. aduhai jang.. jgn cium keta kita tau..



nih berhampiran hospital serdang arah nak ke putrajaya..

ada eksiden.. keta cam dah panjat bukit sikit.. peliknya tp bontot keta tuh yg panjat.. bahagian depan mengadap jalan.. maybe berpusing  laju dan terlajak sampai la terpanjat bukit.. ada kesan langar pada kota elektrik yg ada kat tepi jalan tuh..

sori tak dan nak snap pic.. dah gigil kepala lutut dah masa nih..
huhu

tp cam takde yg cedera jew.. eksiden sendirian berhad.. tak melibatkan keta lain..

abaikan penerangan itu jika tak faham.. ok.. haha

jgn nak senakkan kepala.. sila jgn nak berhenti keta time gini.. teruskan ajer.. ok


Sampai kat umah MIL (gi ambik anak) pun tetap hujan tp dah renyai2 la.. huhu

Alhamdulillah takde jadi apa2.. selamat.


Persoalannya.. adakah entry ini adalah entry yg baik..?? kahkah..



Monday, April 7, 2014

CPUV & CPC APRIL 2014

Assalamualaikum...

Banyak nak cite tp cam takde ayat terbaik utk cite.. so hold jew dulu... :)




Baru jer jengah kat nuffnang.. nmpk benda nih.. huhu.. sian bulan nih nan ado.. yg bln lepas pun dah beransur kurang..

yg click-click tuh pun cam tak bergerak... huhu.. sungguh blogger sendu ambo.. kiki


Friday, April 4, 2014

Bagaimana Untuk Memperbaiki Kehidupan & Personaliti Diri

Assalamualaikum...


Bagaimana Untuk Memperbaiki Kehidupan & Personaliti Diri..
  1. Jangan membandingkan kehidupan anda dengan orang lain. Anda tak tahu bagaimana perjalanan hidup mereka yang sebenarnya.
  2. Jangan ada perasaan negatif   pada perkara-perkara yang tidak dapat anda kawal. Tanamkan semangat positif di dalam kehidupan anda hari ini
  3. Jangan berlebihan, tetapkan had
  4. Jangan terlalu serius, tiada siapa yang serius
  5. Jangan bazirkan tenaga dengan ber’gossip’
  6. Bermimpilah ketika anda berjaga
  7. Mengagumi cuma membuang masa. Anda sudah ada apa yang anda perlukan
  8. Lupakan kisah yang lama.   Jangan ingatkan pasangan anda tentang kesilapan beliau di masa lampau. Ia cuma akan merosakkan kebahagiaan anda sekarang
  9. Hidup terlalu pendek untuk membuang masa membenci sesiapa. Jadi jangan membenci sesiapa
  10. Berdamailah dengan masa lalu supaya ia tidak merosakkan hari ini
  11. Tiada siapa yang dapat mengawal kebahagiaan anda kecuali anda sendiri
  12. Sedarlah bahawa kehidupan ini adalah umpama sekolah dan anda berada di sini untuk belajar. Masalah yang muncul seumpama ko kurikulum dan akan menghilang seperti kelas algebra tetapi akan menjadi pembelajaran yang anda akan ingat sepanjang hayat
  13. Lebihkan senyum dan ketawa
  14. Anda tidak perlu menang dalam pertelingkahan. Setuju untuk bersetuju Komuniti
  15. Kerap menelefon ahli keluarga
  16. Setiap hari berikan sesuatu yang terbaik untuk orang lain
  17. Maafkan semua orang untuk segala galanya
  18. Luangkan lebih banyak masa dengan seseorang yang berusia 70 tahun ke atas dan bawah 6 tahun
  19. Cuba buatkan sekurang kurangnya 3 orang tersenyum setiap hari
  20. Apa yang orang lain fikir tentang anda bukan masalah anda
  21. Pekerjaan anda tidak akan menjaga anda apabila anda sakit. Tapi keluarga dan kawan-kawan yang akan menjaga anda. Jadi sentiasa berhubung dengan mereka Kehidupan
  22. Letakkan Allah dalam apa jua yang anda fikir, cakap dan akan lakukan
  23. Allah akan mengubati segala galanya
  24. Buat perkara yang betul
  25. Bagaimana buruk atau baiknya sesuatu situasi itu, ia pasti akan berubah
  26. Walau bagaimana anda rasa, anda masih perlu bangun, siapkan diri dan bersedia
  27. Yang terbaik masih belum tiba, tetapi akan tiba
  28. Hapuskan perkara-perkara yang tidak berguna, tidak cantik dan tidak menggembirakan
  29. Bila anda terjaga di pagi hari, berterima kasihlah kepada Allah
  30. Kalau anda dekat dengan Allah, anda akan sentiasa gembira. Jadi, gembiralah Sambil sambil anda mempraktikkan semua perkara di atas,
Kekadang setiap nafas dan setiap langkah kita selalu mengeluh..  Cuba positifkan diri dan perbaiki diri.. insyaallah Tuhan senantiasa ada disini..

Pesanan buat pengingatan utk diri sendiri dan teman2...

Sumber : email.


Amal2kan dan istiqamah.. :)


Perasaan Melayang Jauh


Assalamualaikum..

Hari ini.. hati rasa lain - cam tak tenteram.. tau.. banyak fikir puncanya.. penat dah akal merangka macam2 cara terbaik utk... perlukah nak cite..?? huhu

Walaupun gitu.. taknak layan.. tau jika dilayan.. banyak benda tersangkut.. kerja kat office nih pun nak kena layan walaupun kepala kosong umpama lagu najwa.. kososng - kosong - kosong

Jika diikutkan kata hati.. boleh mati.. Jika diikutkan nafsu.. boleh lesu..

Harap perancangan dan pekerjaan esok hari akan berjalan dengan lancar dan berjaya.. semoga permulaan ini akan memberi ruang dan idea utk melakukan langkah2 seterusnya lancar tanpa masalah. Doakan yer kawan2.. :)





pic attached copy paste from fb.

:P

Moga hidup kita dilimpahi barkah.. amin.



Majlis Mengejut Namanya

Assalamualaikum...

Kali nih kami berkumpul (my family - my adik) tak cukup korum jugak.. ada dua org tak dpt jumpa dan sorang dpt jumpa sekejap jew..

Sorang ada kat klang (nih selalu jugak me jumpa sebenarnya.. cuma tak dpt berkumpul kat umah tokma).. takleh balik sebab hubby dia ada hal.. sorang lg gi panjat gunung kat terenganu mengikut rombongan kolej.. sorang lagi balik rumah tokma dalam dua jam kot.. takleh tidur umah tokma sebab dlm on-call bertugas.. huhu

Gitu la uols.. adik beradik ramai pun takde la dpt nak meriah-riah ramai2 cam zaman kecik2 dulu.. dulu dok bergaduh yg selalunya bila dok dekat2.. skrg baru rasa nikmatnya zaman gaduh2 dulu.. haha - apa daaaa.. kiki

Bulan March nih.. rupanya (br perasan) ramai rupanya yg sambut berday bulan dlm family kami.. Ada maman, ada moksu (my sister), ada adik darwisy (anak saudara - anak my adik), ada adik siffa (anak adik ai yg kedua) dan tiba2 jew terpanggil nak buat acara potong2 kek.. kahkah.. lagi2 ngan cadangan tokma nak bakar ayam (bbq) -  dia suka benar bab bakar ayam nih.. oh my tokma.. dah tu dia sibuk nak masak bihun jugak nnt.. dah jadi majlis berday lak uols.. haha - bersungguh kan my mum.. huhu

So akhirnya.. demi takmo menghampakan sesiapa.. so jom kita sama2 potong kek.. haha

menu of the day.. ada bbq chicken by tokma, kek (sharing between me and my sis), kuih sponsor by my makcik, kuih by tokma, air mangga prepared by me (hehe. sedap angat tau..!!!), air tebu by papa & buah tembikar tembikai by me (beli masa on the way balik kg)

sebahagian yg tak malu nak bergambar.. haha

lain position but same person.. ahaks

yg nih hanyalah lakonan.. first dah tiup lilin but tak sempat nak snap pic.. nih suruh anak2 berlakon buat2 tiup.. nmpk kan cam pelik maman tuh.. haha

nih skandal dia.. hahaha

Sila abaikan jika ada pemandangan tak semengah.. almaklum.. Kami org kampung... :p

Tuesday, April 1, 2014

Melepas rindu

Assalamualaikum...

Dari 25hb march - last update sampai la hari nih.. tak terasa nak update pun.. haha.. petanda tuh adik kakak.. kahkah

pic fr cik google. pinjam jew yer


Sebenarnya kami balik kampung.. balik hari khamis pagi.. dan tenet takde langsung kat kampung.. kalu nak surf mmg takde harapan.. nak check gaji kat maybank2u pun seksa.. jadinya ptg2 sikit kuar la dr kepopong sekejap mencari line tenet.. Dasyat tak.. rumah sy betul2 dalam - sayup kedalam hutan kebun getah org.. so kena kuar ke jalan besar (bkn laluan utama lg tuh puan2..) jalan alternatif kalu nak ke kota bharu bg org yg mengelakkan sesat jem.. hehe

Dan sampai la hari ahad (hari balik dari kelantan sampai la di puchong) gaji tak masuk2.. seksa nak shopping.. dan mmg tak shopping apa pun uols.. baik sungguh kali nih.. hahaha

Tapi.. seronok tetap seronok.. wlpun kali nih tokma cam busy sampaikan nak masak fav food anak menantu pun tak sempat.. byk betul kenduri sampaikan satu hari dua kenduri.. meriah uols.. hehe.. tp kami attend kenduri arwah bapa mentua sy jew.. kenduri yg ke 40hari buat kat rumah nenek husband.. kenduri hari jumaat malam.. tengahhari tuh gi meriahkan majlis (tgk2 org masak.. boleh..?? hahaha)

Belah malam jadi juru-menyibuk-dapur kat dapur.. haha.. apa daaaa.. juru susun makanan yg dah siap masak.. masukkan dalam pinggan dan susun mengikut kategori.. kira cukup tak satu hidangan (satu hidangan utk 5org makan..) yes.. makan berhidang uols.. very classic tp itu la yg best tuh.. hehehe.. kalu takde buat hidang2 nih nnt makcik mati kutu tak tau nak buat apa.. kahkah

Well.. dari takde benda nak cite.. tgk2 dah dpt dua perengan.. kahkah.. cuma maaf tak ada pic.. mmg tak bawa tipon atau kamera pun gi kenduri.. cuma bawa gula dua kilo jew.. :P


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...