Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Thursday, May 29, 2014

Cadbury Zip punya citer..

Assalamualaikum...


Semalam kuar gi Tesco.. beli barang dapur..

Time nak bayar tuh.. si adik kira2 tegur.. 'encik betul2 ke nak beli coklat cadbury tuh..?? kalu taknak sy boleh tolak terus.. (sebab dah dikira baru dia perasan.. harap kami mmg tak perasan pun.. huhu...)"

Terpinga2 kami.. sebab mmg kami tak ambik pun.. cepat2 tgk kat dlm plastik.. jumpa nih..


pic hasil google.


Mengucap panjang.. kami tau pasal DNA khinzir tuh.. wlpun bukan semua barang yg ada DNA tuh tp perasaan was2 tuh tetap ada..

Nih kerja si anak la nih.. dia yg ambik dan letak kat bakul.. kami tak perasan pun.. teruk kan kami.. huhu

Nasib baik la adik cashier tuh perasan.. syukur sgt.. atleast takde la membazir kat tong sampah kannn.. hahaha..


Tuesday, May 27, 2014

Salam Israk & Mikraj

Assalamualaikum...



HIKMAH PERISTIWA ISRA'MI'RAJ

A. Definisi

Isra' secara Bahasa berasal dari kata 'saro' barmakna perjalanan di malam hari. Adapun secara istilah, isra' bermakana perjalanan Rosulullah bersama malaikat Jibril dari Mekkah ke Baitul Maqdis ( Palestina ) pada malam hari dengan mengendarai Buroq.

Mi'raj secara Bahasa isim ialah ( kata yang menunjukan alat ) dari kata 'aroja' yang berarti naik menuju ke atas. sehingga maknanya secara Bahasa adalah suatu alat yang dipakai untuk naik, baik berupa tangga pada bulan Rajab, khususnya momentum peringantan Isra' Mi'raj, seyogyanya kita mengevaluasi shalat kita selama ini: sudahkah dilaksanakan sesuai dengan sunnah Rasul? sudah khusyukkah kita shalat selama ini? Berdampaklah Shalat kita pada kelakuan sehari-hari ?

Adapaun secara istilah, Mi'raj bermakna tangga khusus yang Nabi naik dengannya pada malam hari dari Baitul Maqdis ke langit.

Isro' dan Mi'raj dengan jasad dan ruh dalam keadaan terjaga ini adalah pendapat Jumhur (kebanyakan) ulama, Muhadditsin, dan Fuqoha.

B. Hikmah Terjadinya Isra' Mi'raj

1. Untuk menampakkan kejujuran dan semakin memperkuat hujjah terhadap pengakuan beliaubahwa beliau melakukan Isra' Mi'raj pada suatu malam.hal ini nampak ketika orang-orang kafir Quraisy bertanya kepada Nabi tentang sifat Baitul Maqdis untuk menguji apakah beliau betul-betul kesana tadi malam atau tidak. maka beliau menjawab dan menggambarkan sifat-sifatnya dan mereka Quraisy membenarkannya. akan tetapi mereka tetap mengingkari peristiwa Isra' Mi'raj ini.

2. Agar beliau mendapatkan keutamaan berupa melihat kedua kiblat pada suatu malam.

3. Untuk menampakan hubungan yang sangat erat antara Mekkah dan Baitul Maqdis yang keduanya merupakan kiblat kaum Muslimin.

4. karena Baitul Maqdis adalah tempat berhijrahnya kebanyakan Nabi sebelum beliau, sehingga tatkala beliau melakukan perjalanan ke sana, maka beliau tidak tertinggal dari amalan keutamaan yang dilakukan oleh para Nabi sebelum beliau.

5. Untuk menampakkan keutamaan beliau di atas para nabi selain beliau, tatkala beliau berjumpa dengan mereka di Baitul Maqdis lalu beliau Shalat mengimami mereka. 

sumber : SINI


Thursday, May 22, 2014

Lenovo A889

Assalamualaikum...

Upgrading dr Lenovo A390 to A889.





Kredit: pic from google




Buat yg tengah cari phone lenovo.. Murah dan boleh berfungsi cam samsung S5 you... Haha.. Caya la..  #lenovo murah

Nih kedai dia.. Direct Retail & wholesale  sdn bhd.. Kat subang jaya..

Kalu sampai sana jgn terkejut la tgk org dah beratur sedangkan kedai belum buka lg.. Haha.. Itu yg me alami aritu.. Mmg mengurut dada tgk suasana gitu.. Nak2 parking semejang penuh.. Pek uols.. Penuh parking.. Me pun aritu kena jln jauh.. Terpaksa uols..

Sampai2 nak kena beratur.. Lg mengurut kaki bila tgk sorang2 beli dua tiga sorang.. Huhu

Update 




Jenis dan harga yg dijual disana.. hihi


apa lg.. selfie la nok... hahaha

:P




Monday, May 19, 2014

Buat mengunyah time kerja


Assalamualaikum...
Semalam gi pasar mlm... Jmpa nih... Hihi


Sebelum nih dah try yg adik ipar beli.. Sedap angat... :) lg2 yg free.. Kahkah

Tgk kat fb pun ramai yg jual online...  Tp me malas nak order.. Biar tgk jew.. Boleh..?? Kiki

Tp bila tgk kat pasar malam.. Terus jew beli.. Senang nak ngunyah kat umah mlm2 atau kat office time jiwa kacau..

Ok la.. Tuh jew nak cite... Hihi

Posted via Blogaway

Friday, May 16, 2014

Percubaan tukar cara pakai tudung bawal berciri tudung fareeda


Harini... Mood nak baik sikit.. Tapi tidur cam asyik terbangun.. Buat ngantuk tak hengat sgt... Niat nak gi awal ke opis terbantut...

Nape terbantut... Sebab nih...




Percubaan utk pakai tudung bawal bervisi kan tudung ala2 parenda.. Tah la.. Selalu mood takde tentu punya... Haha..

Yg kelakarnya.. Part ujung tudung tuh me tak reti nak cover.. Huhu.. Patutnya pin kan kedlm kan nak kasi kemas.. Tp tah.. Buang masa kat situ.. Lantak la.. Biar dia gitu.. Haha

Tudung bawal nih cam besar sikit la.. Kat bahu bergelembung - cam tak kemas.. Tak cantik la me pakai gini.. Cam apa tah... Haha

;)

Posted via Blogaway

Wednesday, May 14, 2014

Mencari kekuatan emosi

Assalamualaikum..

Dalam dua tiga hari nih.. Kesihatan kurang memberangsangkan.. Menjadikan me lemah melepek.. Takmo buat apa2.. Kalu buat pun jd halfway..

Opppss selalu pun gitu jugak kannn - kata half me yg nakal.. ;p

Adakah emosi dan fizikal berkait rapat..?? Bila emosi down so fizikal pun down..?? Ada doktor bc blog nih tak.. ?? Sila jawab.. Kiki

Blog nih me buka dua tiga kali.. Baca gak blog2 org.. Tp takde nafsu nak update blog.. Merasakan kehidupan me tawar dan takde benda besh.. So abaikan dulu blog..

Sekarang anak ada sekolah tambahan pagi smpi ke petang.. Lemau sungguh..

Mujur ari senin ambik leave.. Tuh pun sebab kununnya ada org tuh nak bw kitaorg berjln tp lastly cancel.. So berlemau dirumah melayan perasaan.. Kuikui..

Hari nih masuk kerja.. Wlpun fedup repeat benda yg sama.. Tp kita nak kena jugak buat.. Huhu.. Kecuali kita dah ckp kaya nak bhenti kerja dan goyang kaki kat umah.. Eh.. Goyang kaki ke bg ibu2 yg jd surirumah..?? Tak eks.. Lg penat ada la.. Haha

Ok la.. Sajew jew bersembang kosong harini.. Seumpama dlm hati kosong.. Jiwa half kosong dan perasaan melayang... Cam harini senin eks...???

:)


Posted via Blogaway

Thursday, May 8, 2014

CPUV Blog Mamayana10[dot]com

Assalamualaikum...





Lebat nampak..hati banyak 'bunga'.. alhamdulillah..

Nak kata rajin angat update - takde pun - malas jugak.. tp malas tuh tak berapa kena arr.. kita takde idea la awak.. haha #lagi besh sikit alasan tuh kannnn..

Sepanjang tiga tahun lebih berblog.. [start dec2010 sampi sekarang apr2014] belum pernah cash-out lagi.. niat dihati taknak cash-out sampai la money tuh berkembang banyak2 (up to level yg me merasakan PUASHATI utk redeem) 

Berapa banyak nilai bagi mama berpuashati dan terus cash-out..??

Takde had limit sebenarnya.. biar jew la dia dok situ diam2.. kalu redeem karang meraban jew la memyoping.. takde fedah mana pun.. hahaha

Kecuali tengah2 tenat poket seperti selepas raya.. huhu.. boleh la kita anggap emergency needed.. kannn

:)






Wednesday, May 7, 2014

Tuesday, May 6, 2014

'Sol' or 'makcik' - mana lg best..??

Assalamualaikum...

Apa perasaan bila dipanggil.. 'SOL'

hahaha



Selain "SOL" mama gak arini dipanggil "makcik" sabar jew la.. haha

Sebenarnya banyak kali dia panggil 'sol'... tak tau apa maknanya.. lantak dia la.. haha.. maybe lidah filipina dia keras kot nak panggil 'su'.. biar jew la eks... atau ada yg tau maksub 'sol' tuh.. habaq kat cheq no... hehe

'Makcik' lak.. sebabnya me call sorang indo yg mengecat rumah me arini.. saje nak pastikan dia ada dtg cat ke tidak.. lagipun nak suruh dia kasi kunci rumah kat umah MIL.. nnt malam kami nak gi tgk hasil mengecat diorg.. katanya boleh siap dua hari.. so excited u nak tgk umah ai.. haha..

Mamat indo panggil me 'makcik' bila me perkenalkan diri.. dalam hati.. 'ceh.. makcik..?? tak cukup muda ke hah..??' hahaha

maybe tanda hormat kot..?? mamat tuh nmpk muda pun dr me.. maybe sebab kita guna khidmat mereka so dia hormat kot kat kita jadi dia panggil 'makcik'

makcik.. pun makcik la.. tersentap tau ai.. kahkah




Pembelian Smartphone di Online

Assalamualaikum...




Kalu tgk pic diatas.. murah eks.. apa pendapat korang..?? lagi satu.. LAZADA nih cam 'something' jew.. banyak komplen uols.. huhu

Pastu camner nak nak pastikan handphone tuh ori..?? Betul ke skrg mmg charger yg original mmg  diorg kasi 2pin jew - follow internasional standard.??

Ada org suruh me beli online sebab murah khennn..?? tp tak berani tak kebenarannya bila baca banyak yg komplen.. nak2 lagi la tak reti nak pastikan handphone tuh original atau tak..?? 

Ok.. selama nih dok beli kat kedai pun pernah kena tipu tp rasa cam puashati.. sebab kena tipu hidup2.. depan mata depan kepala sendiri.. nih kalu online berselindung dibalik "maya" jew kannnnn.. hahaha.. lg la BESAR penipuan yg maybe akan berlaku khennnnn.. logik tak..??? hahaha

Tolong kasi percerahan please..?? hehe.. dan didulukan ngan trimas banyak2 angat.. luv u.. hahahaha

:P




Friday, May 2, 2014

1 Mei 2014

Assalamualaikum...

Selamat menyambut hari pekerja uols.. sori berlori baru nak wish.. hahaha

Dan hari namanya cuti.. ingat nak relax2 kat umah.. tp papa ajak berjalan cari pasal.. laju jew menganguk setuju.. hahaha

Gi pagi - senang parking pastu suka2 jew merendek pusing kedai tp takde la beli apa pun.. cuci mata namanya.. kiki.. TIPU sgt.. beli gak dua helai baju.. dah rm15 satu.. hhahaha.. tuh pun kena marah sebab menyoping.. kata nak jalan2 jew kannnn.. kiki

Ala.. gi Berjaya Times Square jew uols.. Ingat nak kasi anak main kat Taman Tema Dalam Bangunan yg pertama kat Malaysia  tp nmpknya anak ai tak berminat mana jew uols.. sebabnya.. papa dia ckp ada games bumper car cam kat Genting yg kunun tak sejuk dah.. huhu

Tgk2 cam tak ada bumper car pun..(tak pasti sgt.. tgk dari luar jew pun)  yg ada jenis terbang2 berpusing kat atas kepala org tuh.. aduh.. seriau nak kasi anak ai naik ok.. Kami tak jadi masuk pun bila tgk rege dia.. lagipun anak cam sendiri ckp taknak masuk.. takut gamaknya tgk org berputar2 kat atas kepala.. hahaha



So pusing2 kedai.. jamu2 mata.. dan harga baju2 murah2 dan semua kedai cam copy paste jew.. sama design.. sama rega.. yg kelakarnya ada kedai jurujual ber'english speaking' ngan mama.. jurujual org vietnam (ai guess dgr slang dan rupa) - kedai jual baju anak2 yg kunun nak anak jadi superhero - superman, ultraman dan berbagai2.. cuma anak mama tak boleh nak jadi superman sebab size baju yg ada tak sesuai uols.. aiman kan tinggi.. so kaki senteng.. baju sendat.. hahaha.. takleh beli.. so tengok jew la anak mama.. hahaha

Beli jugak hadiah berday buat yg nak sambut berday malam nnt... next entry yer.. hehe

:P



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...