Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Saturday, July 26, 2014

Salam Aidilfitri

Assalamualaikum...

Rasa cam lama tak update kann.. wlpun arini busy tp hati terpanggil nak update entry.. maybe entry last for this month.. huhu 

Harini pepagi gi antar keta utk servis utk millage 40km.. major servis diakhir ramadhan yg mmg tengah poket serabut nak kuar utk mcm2 sebab nak raya khannn... huhu.. stress mak uols.. nasib beb.. huhu

Dah kompom kena nunggu lama nnt so pagi2 gi antar ngan papa sebelum papa gi kerja.. boleh gak ai siapkan jahitan manik kat umah.. huhu.. ikutkan appointment kul 10.30pg.. ramai lak org servis keta time nak cuti panjang nih eks.. huhu.. tuh pun nasib baik papa ingatkan ai call for appointment .. lupa jee kalu tidak.. hihi




Baju raya blm basuh.. kain bj nak kena basuh sebelum raya.. kain bj utk bl kg blm kemas.. rumah lg la sedih.. bersepah ngan keja2 manik lg.. kiki






Korang tema apa thn nih..?? biskut raya berapa jenis..?? bj raya berapa pasang..?? hihi.. mlm nih maybe nak merayap kat Sogo jap.. org umah tension xdpt gi sana lg.. blh..?? haha.. dia biasa la..nak mencari bj raya tak abis2.. kita nih bj kurung sepasang dah la.. malas nak byk2 sebab skrg mmg jarang nak pakai bj kurung gi kerja.. suar jew memanjang.. ahaks

Ok la.. merepek panjang lak.. Selamat hari raya buat yg sudi baca blog nih.. harap dimaafkan jika ada kata2 yg tercoret disini menyakitkan hati kawan2 semua.. Doakan keselamatan kami yg nnt balik beraya ke kelantan pd raya kedua.. inyaallah kami beraya disini bersama mak mentua yg sunyi tanpa arwah abah (bapa mentua). Harap kwn2 pun berhati2 dijalanraya yer. Makan tuh berpada2 nnt sakit perut lak.. sian perut kita tau.. hihi



Tuesday, July 22, 2014

Merempit jahit manik.. :P

Assalamualaikum...

Tak tau kenapa.. rasa cam sayu.. nak cite pun susah jika melibatkan perasaan nih.. mungkin rindu.. mungkin juga sayu rsmadhan dah nak nak pergi.. tak tau la ada kesempatan tak sambut lagi thn depan.. insyaallah..

Tak tau nak cite apa.. aktiviti manik sepatutnya habis jadi tak abis lak.. me nih susah sikit kalu org minta tolong.. tp yg tak tahannya last minute.. aduhai.. stress lak nak ckp taknak buat.. nak dua pasang lak tuh.. nak nangis dah.. bj kita pun br sentuh satu lengan.. camner tuh..?? ada harapan bj sendiri tak leh pakai... takkan nak pakai manik sebelah ada sebelah takde.. hahaha

Dan... semalam.. pertama kalinya gi pasar ramadhan sendiri.. bkn tak pernah pergi cuma selalu gi ngan hubby.. kalu hubby takde me sanggup masak lg dr gi pasar ramadhan.. tak sanggup nak gi rasanya tahun nih.. hahaha.. selalunya blh jew layan.. gamaknya dah tua kot.. kiki

Anak pun pelik mama dia gi pasar.. haha.. semalam pun org dah tak ramai cam awal2 ramadhan.. org dah boring kita jew br nak gi.. kiki

Buhsan gak nak masak... lgpun brg dlm fridge dah takde.. malas nak tambah.. nnt kan nak kelik raya.. so kita relax2 dulu... Dok gitu saing..?? hehe


Jahit separuh siap.. mlm nih nak kena stop.. buat yg BIRAS punya lak.. sian dia.. lama dah janji nak jahit manik.. cuma tukang jahit bj lambat lak siap bj dia.. so nak taknak me la pulak kesian kat dia.. jahit sajew.. harap2 sempat siap la kann..

:)




Tuesday, July 15, 2014

Tutorial Manik Jentayu

Assalamualaikum...

Tutorial kali ini... nak tunjuk sikit camner me jahit manik jentayu.. ;)


Mula2 yg penting ialah pekakas menjahit.. benang yg sedondon ngan kain, jarum manik, manik pelbagai size, gunting dan lastly  kain yg nak dijahit.







Langkah pertama

Mula2 jahit manik 'tali air' ngan guna 1 pearl size 4mm (kalu x silap) ngan 5 manik bulat warna putih.. tolong rujuk pic diatas.. ambik ruang dlm 1.5 inci dr ujung baju yer utk jahit manik tali air tuh.


 Langkah kedua


Settle jahit manik 'tali air' keliling lengan.. guna manik dan pearl yg sama size jugak.. start dr manik yg tengah tali air ke tengah yg satu lg..


Langkah ke tiga

seterusnya, guna manik yg size lebih kecik, guna 2 pearl size 3mm jugak 5 manik bulat. Start dr manik yg tengah jugak tp dr rantaian manik yg dijahit kedua td... tgk pic rasanya br jelas..




tips : masa jahit nih, korang kena jahit celah2 antara pearl size 4mm agar tidak bergerak..






Langkah ke empat

dan langkah seterusnya, guna langkah kedua utk manik tali air yg kita mula2 jahit tadi...








Pastu korang tambah la accessories cam jahit daun dan jahit tabur antara daun2 tuh.. me tak jahit daun kat semua.. me buat selang seli agar tak terlalu sarat.. ;)





 Yang nih yg dah siap.. :)





Salah satu yg dah siap.. yg nih me guna pearl size 6mm pink dan biru.. digabung ngan pearl size 2mm dan me buat daun simple kat atas jew.. kat bw me buat manik tabur. jarak dr ujung baju ke manik mula2 jahit me ambik 1inci..

Boleh la kalu ada yg nak cuba jahit manik jentayu nih.. buat raya uols.. seronok tgk bj merelip2 dipg raya.. kiki

jgn smpi terendam kuah rendang sudah.. haha




 selamat menjahit uols.. :)







Monday, July 14, 2014

Sembang kosong

Assalamualaikum...

Harini kita kerja.. huhu.. esok cuti.. ikut plan awal tahun, arini me plan nak cuti.. wlpun mmg tak kemana tp nak cuti sebab kunun malas nak kerja (pekerja yg teruk.. so bad eks..)

Tp kerja jugak sebab cuti sudah lari dr plan awal.. huhu.. kerja dan kerja.. hahaha.. arini ramai yg bercuti dan ofcos la kita lemau nak kerja.. tp kerja jugak..

Kira berapa banyak kerja.. kiki

Nnt ingat nak kuarkan entry tutorial manik Jentayu.. hehe.. masih dlm proses.. esok harap dua2 pasang baju tuh siap.. br rasa tenang sikit hati ini... :P



Wednesday, July 9, 2014

Lompat Bintang.. :P

Assalamualaikum...

Baru2 nih me rajin2 jumpa Finance company yg boleh dikatakan semua org cam tak suka.. #Hater ramai

Let me call he 'D' bukan sugardaddy.. ok..hehe

Gi jumpa pun sebab nak minta gaji cepat.. paling cun kalu dpt 25hb eks.. boleh tahan sengkek eks bila time raya nih.. huhu.. kalu tunggu betul2 gaji lambat la.. pd 31hb uols.. huhu

Camner tak sengkek.. Hati niat takmo order banyak2 biskut raya.. tp pantang org tanya.. 

'Su.. kau taknak order ke biskut raya akak nih.. ?? meh la..'

Aduh terus terorder punya.. kalu tak satu balang dua balang.. eh.. hahaha.. tuh yg sms.. blm lg yg jumpa dan tanya depan2.. mmg terorder lg la uols.. Org hati baik gini arrrr.. #masuk basuk kuar sendiri.

Merapu sudah.. haha

Masa jumpa Finance tuh niat itu jew pun.. itupun kalu dapat la kannn.. hehe.. rupanya SI 'D' sunyi gamaknya.. selalu dok sorang2 dlm bilik kot.. sesekali ada yg dtg berjumpa dia jadi syok bercerita.. huhu.. sejam gak la habis waktu kerja kat situ.. hahaha.. 

Kuar dr bilik 'D' semua org tanya.. apasal me lama kat dalam.. haha.. bukan tak nampak ada sorang dua dok ulang alik depan bilik tuh.. dan menjenguk kami kat dlm.. pintu tak tutup pun.. semua org boleh nmpk.. cuma diorg takleh dengar jew apa benda yg kami 'diskus'kan.. kiki

Semua org sibuk tanya.. siap perli lg me sekarang dah KAWAN ngan 'D'.. "eh.. kawan la jgn gaduh2.." tuh yg me mampu jawab.. kahkah

Kalu diorg tau yg me minta si 'D' kuarkan gaji awal utk kami semua mesti melompat girang eks.. hahaha.. tua2 pun melompang bintang uols.. hahaha


pic from cik google


Kalu korang la kann.. rasanya nak citer ke tak kat diorg..?? Bagi surprise la besh eks.. kiki

:P




Tuesday, July 8, 2014

Resepi Kukus Mudah dan Sedap

Assalamualaikum...

Sajer nak share kat sini..




Yg kek coklat tuh.. my sis in law dah buat... dah rasa.. dan terbukti sedap.. hehe 

Boleh le korang cuba yer.. 

Dan satu lagi tuh me dah cuba buat.. dan hasilnya agak tidak menghampakan bg me yg tak terer nih.. hihi


Amboi siap zoom dekat lg.. haha.. poyo sgt.. kannn

Dan nih nak share progress jahitan me.. ADUHAI.. lg la poyo takleh blah eks.. kahkahkah

Nih keja ari minggu punya.. ahaks





Dan nih kerja mlm td.. huhu



Mcm something wrong tp takleh nak figure up lg.. hehe

Sajer nak kasi korang tgk kot2 korang nmpk any kelemahan jahitan me.. well bknnya bagus pun.. sikit2 jew menjahit sebab minat.. :P



Friday, July 4, 2014

Faktor utama sebab badan terasa penat lepas buka puasa

Assalamualaikum...

Bulan posa nih.. blog tak sempat nak tgk.. teruk eks.. hahaha.. kul 9 mata dah lali.. lg dasyat eks.. :P

Takde la berebut remote tv, takde la bising2.. my hubby tenang tgk bola sorang2.. haha.. kalu tak bini dia dok ngadap citer korea jea.. tp dlm gitu pun dia pelik.. nape me lembik sgt.. cam first time posa lak.. kiki.. mengalahkan maman eks.. adakah sebab faktor umur..??

Tp semalam.. keraskan mata ngan main candy crush sambil2 pening lalat fikir nak blingkan baju kwn adik.. huhu.. mesti budak tuh stress.. minta kain bkn main awal.. sebelum posa lg.. tp faktor pindah rumah.. faktor adik delay hantar.. faktor me lak kena gi ambik sebab my sis tertinggal lak kain tuh kat umah wlpun niat dia nak dtg umah sebab nak hantar kain tuh.. kahkah.. banyak faktor eks.. faktor tua pun ada.. bila kain dah ada pun makcik asyik ngantuk jer.. tak sempat nak pegang kain oiii.. 

Sajer tajuk entry bom-bom-bas.. hahaha.. nak menghilangkan mengantuk korang jew.. jgn mare yer.. me nih merepek jew la mampu..

So jom sepahkan umah ngan main manik.. kiki









 lepas baju kosong.. baju berbunga lak.. lg pening nak letak kaler.. huhu



Nih aktiviti pg td.. mlm nih kan German lawan France.. so sibuk tanya sapa sokong german or france.. hahaha.. me follow big bos sokong german.. untung2 dpt bos blanjer mkn nnt.. kiki..

can uols spot my name..?? hahaha


:)




Wednesday, July 2, 2014

Penyakit bulan ramadhan

Assalamualaikum...


Masuk tiga hari puasa.. tiga hari berturut2 sakit kepala.. wlpun lepas buka puasa sakit kepala tak kurang.. hasilnya me melepek je.. tidur awal.. semua kerja terbengkalai.. teruk sgt rasanya.. huhu

Sampai baju papa basuh (guna mesin) dan dia jemur.. haha.. dia rimas baju kotor berlambak2.. kalu ikutkan me masukkan dalam mesin basuh sebelum kuar kerja.. balik kerja me jemur.. gilir2 tgk banyak ke tak.. kalu tak hari2 mesin berputar.. kiki

Lipat bj pun sama tertangguh.. berlambak2 dah.. lg bertambah pening.. huhu

Sebenarnya me nak tanya.. kot2 sapa2 yg tau.. ada ke larangan kain baju lelaki perempuan dibasuh sekali..?? selalu me asing ikut hari lain2 basuh.. nih papa yg membasuh.. dia humban semua kain baju me dan dia sekali harung.. huhu

Pernah terbaca atau terdengar kot.. katanya tak elok.. me google gak tadi tapi tak jumpa pun.. huhu



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...