Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Friday, October 31, 2014

Hikmah Disebalik Kejadian

Assalamualaikum...

Semalam balik lewat.. so cepat2 mandi dan solat.. cepat2 siap utk kuar jugak sebabnak kena cari makan.. dah lapar tahap gaban dah.. mmg xlalu nak masak.. sila blanjer mkn dinner binik yer papa.. haha..

Tgk2 anak takmo ikut.. blh gitu.. konfius jap mak.. magic.. dan2 terasa dah bujang dah anak mama.. haha..











Sila berdating yer kami... kiki...

Jgn ingat anak takde buat pesanan penaja yer..

'nnt balik mama bawa la mknn sikit yer ma.. sikit jew.. kalu banyak2 nnt maman xabis...'

Aduh guano eks... sudahnya balik dr dinner kena melencong cari mknn lak utk dia... sian lak.. so beli sate sudah.. blh mama papa mengendeng sekali... hahaha..



_Aduhai.. sweetnya kami.. jika nak direnungkan time kami 'berperang besar' dulu.. takde gamaknya kot.. huhu.. semuanya takdir.. semuanya tertulis elok.. redha jew menghadapi 'ombak' dugaan. amin._


posted from Bloggeroid

Thursday, October 30, 2014

Cara Menghargai Pelangan

Assalamualaikum...

Rasanya semua org ada/pernah kena kot.. mendapat panggilan dr mana2 syarikat yg kita melangan like bonuslink dan maxis (nih me kena yer) menghargai kita sebagai pelangan mereka.. dan nak kasi kita melangan insuran (honestly dr syarikat insuran tah2 apa2 tah.. tak pernah dengar.. atau mmg kita nih yg tak pernah ambik pusing tentang insuran2 nih).. berbagai pakej.. berbagai tawaran hebat.. huhu.. siap utk family lg.. 

Bukan la nak menyombong.. tp belum apa2 dah tanya kita kerja apa.. apa ic no..[nih terlajak ramah nnt kompom dia tanya gak kannn]... kita tak kata kita setuju terima pun pakej yg diorg kasi.. itu HAK kita bukan.. nape senang kita nak kasi personal details kat diorg eks.. ingat kita nih apa.. itu dah namanya TIDAK HORMAT kita ok.. benggang ok.. eh diorg bengang bila pelangan cakap "ME NOT INTERESTED WITH YOUR OFFER'

huduh sikit perangai.. kalu benggang terus speaking london.. sebab elok2 cakap melayu tp tak reti bahasa tanya personal detail.. bila kita menolak mmesti tanya sebab apa.. nakkan sebab yer.. ckp dah ada insuran dah.. sibuk nak tanya insuran apa.. aduhai.. tak reti eks.. atau mmg itu la caranya dia cari makan.. belum apa2 dah buat org menyirap darah ok.. dah tuh dpt lak org bekeng cam ambo nih.. mmg kena sakit hati sama2 la yer.. huhu.. tau dia marah sebab kasi salam panjang.. mcm kita tak tau jawab panjang jugak.. hahaha.. biasa la dik.. akak mmg cepat hangin.. 

Tau 'bahasa kita lambang siapa kita' tau sgt.. tp tuh la dia.. kita jadi tak cerdik melayan sakit hati org2 yg kununnya bijak nak memutarbelitkan org.. cukup tak suka.. kena mood tak centre.. bagus sgt.. hahaha

Mungkin dlm system perniagaan mcm mereka.. kalu JUJUR mesti diorg tak dpt SALE.. tak dpt UNTUNG.. tak kira la.. TAK KESIAN punya kat org yg terKENA.. tak kira.. hhhmmm

Kalu boleh cari la kerja lain dik.. dr kerja yg sikit sebanyak kena maki hamum org jew.. org tgk u tegur kat FB pun taknak layan sebab tau kau mesti nak SELIT bisnes kau tuh.. insuran..?? tak la.. me alegik kot ngan insuran.. (sebab terkena atau terlajak banyak kali terkena)

Ada yg boleh educate betul2 benda nih tak..?? tau insuran bagus.. tp cukup bagus ke sampai kena ambik semua mak nenek insuran..?? last2 bila nak claim.. mcm2 alasan.. mcm2 kerenah.. sakit hati jew.. nakkan kita bukan main manis lidah. (menipu kat akhirat lidah kena bakar tau).. dah kita jd pelangan dia.. haram tak tanya kabar.. tau2 dpt duit jew eks.. kalu tak bayar ada dia cari kita balik tak..?? hahaha








Wednesday, October 29, 2014

Segmen Pencarian Bloglist November & Disember 2014


Assalamualaikum





29 Oktober 2014 sehingga 30 Oktober 2014


Jom Support Kisahsidairy.com




#Support Blogger Kisahsidairy.com ... Lama dah kita tak follow segmen2 nih.. huhu..


Biar gambar berbicara

Hiburan di pg bila jem...



Ensem keta dia.. color block gitu.. haha.. sungguh rare..




Baca paper bang.. terbaik sgt.. jgn tersondor org depan sudah yer.. kiki





Sebab daku sibuk menyibuk snap pic.. senang2 keta besar menyelit depan.. terus stress mak xdpt tgk depan.. grrrr..

Terus ai selfie.. ahaks





Nak bangkitkan semangat jew uols.. huhu..

;)
posted from Bloggeroid

Tuesday, October 28, 2014

Ubi Keling

Assalamualaikum...

Jika ada yg sudi baca entry sebelum nih.. SILA KLIK [SINI]  ada kita tanya pasal ubi nih.. kot2 ada yg panggil lain kannn..





Kalu bg orang klate.. kami panggil ubi tuh 'ubi keling' atau specifik namanya ialah Plectranthus rotundifolius atau 'org luar' panggil ubi kemili.. eks.. hahaha

ubi kemili nih hasil google tau.. kalu tak me mmg tau panggil ubi keling jew.. ooppss.. bukan ada niat nak menyinggung sensitiviti sesiapa yer.. maafkan sy jika ada yg terasa.. huhu

Kat umah nih.. hanya saya jew yg melayan ubi nih wlpun lepas makan mesti sy akan mengalami 'angin' satu badan.. hahaha.. kembung atau bloated uols.. kiki.. tp sebab suka sgt ku layan jua.. hahaha

Maman bila tgk me syok layan ubi tuh... dia tegur..


Mama makan ubi keling.. org suka makan ubi keling nnt jadi keling.. hahaha



Boleh anak ckp gitu..?? benggang ok.. sentap mama.. hahaha

so me pun jawab camni..

kalu mama jadi keling.. maman nnt ada ibu keling la.. hahaha.. padan muka maman




kiki.. terkena dia.. terus dtg menepek.. 

'takmo ibu keling la mama.. apa arrrrr'


ok.. drama budak darjah dua ngan ibunya.. hahaha


Ada yg ckp tuh ubi itik.. bukan yer.. ubi itik camnih yer..

hasil google.

ubi itik

Ubi2 nih mmg besh makan time ujan.. :P



Sunday, October 26, 2014

Rindu dia sudah pasti..

Assalamualaikum...

Aktiviti kami pg ini ialah menerjah stesen bas seksyen 17, shah alam..selesai solat subuh.. bersiap laju2.. ngan still lg menenyeh mata yg masih berkabut sila breakfast dulu yer.. kiki..

cumil x tokma maman.. kiki

Tokma dah nak balik kelate dah.. huhu.. rasa tak puas lg bermanja tau.. my adik bongsu dah sibuk wassap tanya bila tokma nak balik.. dia rindu.. kiki

Balik dr stesyen bas.. berlanjut ke pasar tani seksyen 13.. kiki.. pusing kedai lg.. hasilnya..





anak.. anak.. nak mace2 la wei... huhu

Dan ptg2 gini.. sambil2 layan running man mama layan gak mknn fav.. kiki



Ada yg kenal apakah yg menjadi kegilaan mama.. ??? haha










Friday, October 24, 2014

Sejarah sudah

Assalamualaikum...

Baru2 nih dpt wassap dr kawan lama.. kawan jaman bljr sekolah menengah uols.. hehe..

Borak2 pasal diri dan keluarga.. normal la tuh kannn.. teringat jaman2 nakal atau jaman nerd dulu2.. hahaha.. jaman2 mengusha abg2 senior.. jaman2 adik junior kirim salam.. haha.. tp haram satu pun xlekat.. kahkah

Pastu berlanjutan ke ruang Fesbuk.. kiki.. layan pic lak.. hihi





Dan nak dijadikan citer.. my friend add my hubby.. ok nih panjang gak nak citer.. 

Tak pasti me pernah citer kat sini ke belum.. arr.. mesti korang pun tak ingat kot kalu dah citer pun.. ok gini.. Me nih sebaya ngan hubby.. dan kami nih pernah sekelas since tingkat 1 sampai tingkat 4.. tp tingkatan 4 tuh my hubby dah pindah sekolah ke pahang lak.. dia dok sekolah situ tingkatan 4 setakat 2-3 bulan jew pun.. hehe

Since satu sekolah.. so ramai yg kawan2 sekolah kenal kami kannn.. Gempak gak la masa mula2 diorg tau me nak kawin ngan my hubby nih.. sebab dulu masa sekolah kami nih langsung tak pernah bertegur sapa pun.. kira kami nih lain2 geng arr.. hehe

My hubby tanya me.. kenal tak kwn yg add dia tuh.. so me ckp la kenal.. dah jadi lak gini


Papa : so masa tingkatan 1 dulu dia dok ngan sapa kat kelas..??

Mama : Papa.. mana la nak ingat.. lama dah tuh

Papa : aik.. papa ingat pun.. papa dok belah tingkat.. belah papa si pejo

Mama : yer ke..??

Papa : Dulu mama dok ngan sapa eks.. apa nama bdk tuh.. Rus khaimah ehhh

Mama : bukan la.. nur zaimah rasanya..

Papa : hah.. betul la tuh.. zaimah.. [zaimah nih kwn L yg misteri]

so si maria nih duduk ngan sapa..?? 

Mama : tah la pa.. tak kuasa nak mengingat pun.. tua dah eh.. penting sgt kah..??

Papa : penting la.. apa sal papa tak hengat dia nih.. tgk pic pun xingat langsung..

Mama : masa dulu u kan dikaburi ngan bayangan L.. of cos kami2 nih xnmpk punya... kannnnn

Papa : dah la.. nak start dah tuh.. ok.. papa kuar badminton dulu.. daaaa

Mama : tau takut... hahaha

mata keranjang sgt dulu u tuh.. hahaha




Blh jadi entry sudah.. kahkah.. harmoni tak kami..?? kiki.. dr bergaduh benda tak faedah2 baik sorang blah gi hentam main badminton... 



Salam Tahun Baru

Assalamualaikum...



Jom sama2 berazam utk berubah menjadi yg lebih baik dunia dan akhirat..

Ampunkan salah silap sesiapa saja yg pernah menyakitkan dan melukakan.. semoga hati kembali tenang.. 

:P


Thursday, October 23, 2014

Sleepy Day

Assalamualaikum...

Mood men'update' baru nak mari.. tp update benda2 merepek tanpa sebarang benda yg berguna la uols.. berkemungkinan akan buat entry throwback cuti kat langkawi bulan sept lepas.. huhu.. bergantung pd mood, masa dan ketika.. haha.. tak tau nape.. tiap kali nak berupdate ttg cuti tuh me lost mood.. maybe tak ada kot.. kahkah.. sebab cuti kita biasa2 jew pun xde extra ordinary pun.. kiki.. korang pun kompom bosan nak baca.. kiki

Harini.. masuk opis ngan mata halfway buka.. sleepy ok.. tuh la bila berubah time frame hari2.. kiki.. berzikir panjang pg td nak dtgkan mood.. huhu





See.. berlambak komen dr pembaca kesayanganku.. cuma tak sempat nak baca semua dan juga nak reply.. nnt slow2 me reply.. hahaha

Dengan tgk komen bertambah2 nih la buat me semangat nak men'update'.. hahaha.. tq so much yg sudi support blog nih.. me tak minta banyak.. janji korang tak menyampah pun dah ok dah... hahaha


:P



Wednesday, October 22, 2014

Hari Deepavali kami.. :)

Assalamualaikum...

Niat hati mmg nak mentido aka membuta jew ari cuti gini.. kiki.. teruk eks.. haha

Tp sebelum subuh pun dah bangkit.. tp xde mood nak buat apa2.. gitu.. belek2 tipon.. main games uols.. gula2-keras gitu..

Dok main2 games.. bosan... Boleh tertido lak.. haha.. masalahnya bila kita dah start tertido nih.. dua org bodyguard dah start membising kat ruang tamu.. :)

Jap2 dgr kaki jln kat tepi katil.. dok usha mama dia la tuh.. kiki.. dtg si bujang landing sebelah.. dah tido ngan mama dah pulak.. :)

Rimas la pulak.. bangkit... apa lg bila mama dah bangkit.. start mesin basuh.. kemas umah sikit.. start membebel pulak bila tgk papa sikit relax goyang kaki... kahkah.. bebel aka mengajak papa kuar arrr.. hari cuti bosan terperap kat umah.. kahkah..

Kuar gi antar bj yg jahit manik aritu kat umah adik ipar.. gi sarapan kat mamak.. roti telur teh tarik.. terbaik.. :)

Gi klinik serah diri buat pad smear since 'period buat perangai'.. haha.. harap hanyalah sekadar manja2 gangguan mood sajew.. jauhi la sebarang penyakit yg mmg ditakuti semua wanita.. harap semuanya baik2 ajew..

Dah kuar klinik tuh.. nak kasi mood ada baik sikit.. ajak gi Alamanda jap.. lama xgi pusing kedai.. ada hati nak cari lipstik satu.. asyik rasa muka nih pucat jew.. since kwn opis ckp nmpk muda kann (wlpun nmpk muda sebab pakai shawl) so nak buat sinambungan bertambah muda.. kiki









Harap semakin muda.. semakin cun.. semakin cumil.. haha.. jiwa eks..

Hhhhhmmmmm... hati masih bergetar berdebar nak tunggu result itu... huhu


posted from Bloggeroid

Tuesday, October 21, 2014

Selamat Bercuti Deepavali

Assalamualaikum...

Happy Deepavali buat teman2 beragama hindu.. tak kira dimana sajew diseluruh dunia.. ;)




Yg beshnya bg me ialah.. boleh bersantai2.. bermalasan kat umah sajew.. kikiki.. syurga eks.. Takde plan apa2 pun sesungguh2nya.. kecuali ada org tuh ajak kita jalan2 cari pasal.. laju jew siap.. kahkah..

Rasanya dpt relax kat umah pun dah syurga dah.. skrg nih penat memanjang.. kul 9 mlm lebih2 sikit dah ngantuk dah.. susah dah mata nak dibuka.. huhu.. letih rasa badan..

Eh.. korang lak mesti banyak plan cuti2 nih khennnn... hihi.. beshnya korang.. tumpang happy tau.. enjoy with your family n friend.. ;)

 happy deepavali sekali lg.. hihi






Perasan Muda..

Assalamualaikum...

Ok wlpun busy tetap nak update blog.. wah..wah.. ;)

 Bukan apa.. dikatakan 'urgent'.. since semalam lg dok push me siapkan project yg still in my hand.. so pg nih me pun be ready for that 'urgent' job.. tgk2.. dia berborak la.. dia minum la.. dia ilang la.. blh lak project lain menyelit lg tuh.. huhu..

Lastly br smpi kat tangan me project urgent tuh kul 11pg (serahan tugasan or brief job scope).. blh gitu???.. siap push ckp urgent.. byk betul urgent dia eks.. hhhmmmm

Lantak..

Kita sebenarnya dok senyum sipu.. malu dipuji.. kiki (jiwa betul.. haha.. puji sikit sudah kembang setaman.. ahaiii)


Kwn opis ckp kita nmpk muda pg nih.. haha.. seronok ok.. kiki



beria-ria selfie perasan muda.. hahahahahaha




Nih sebab me pakai shawl jew pun.. hahaha.. selalu pakai tudung sarung (menyenangkan dan selesa berbanding shawl yg nak kena belek2 selalu.. kiki.. kalu dah buka lepas solat.. nak kena belek lagi.. normalnya mesti tak jadi punya.. serabai.. kahkah..)



Dah.. sambung kerja.. ;)



Monday, October 20, 2014

Luka mendalam

Keterlukaan hati kita selalu dia abaikan.. keterlukaan dia kita selalu ambik kisah... sebab kita tau dia suka mengadu nnt yg nmpknya kita yg teruk.. kita yg zalim.

Kita pun nak jaga hati kita.. kita juga nak jaga pandangan org pd kita.. biar boleh org pun hormat kita sebagaimana kita cuba hormat org.. patutkah..??

Atau tak layak?? Kenapa tak layak?? Kau fikir kau layak.. kau lg memalukan.. hidup dibelakang bayang yg kau patut lindungi.. tak malu.. kau mmg tak tau erti malu..

Hidup terjerih wlpun penat menabung.. tabungan bocor menampung kekurangan kehendak org.. penat.. letih.. sayu.. berbaur tp bangga dengan diri.. wlpun hina dina tp peluh mengalir tanda berusaha..

Hidup harus terus.. tapi terfikir.. tak terbayang akhirannya bagaimana??

;)





Nukilan dr pandangan minda.. tak semua yg npk kecil itu hatinya kecil.. malah dia lg mulia dr kita.



posted from Bloggeroid

Warna warni kehidupan

Assalamualaikum...

Nih nak ngadu sikit nih.. cukup boring time kerja org dok sekondeng apa kita buat.. but me boleh terima lg.. dia nak kita kerja kita nnt hasilnya berkat.. ok.. gud.. tp bila sudah time rehat.. ada lak yg lain lak suka mengganggu.. ai nak buka blog ke.. fb ke.. ig ke.. apa hal kannn..??

Benggang sungguh.. bila dia dok panggil2.. dok tanya apa ai buka.. ai buat tak dengar.. buat bodo.. me senyum2 je.. ingat dia faham2 la me malas nak layan kannn.. oh tidak.. dia lagi dtg dekat jengok kat screen.. hhhhmmmmm.. geram tak..?? aduhai.. lagi2 kalu dah ternag bersuluh kalu org buka maybank2u.. agak2 la kannn.. takkan la kita nih nak kasi dia tgk baki duit kita yg tinggal 'nyawa2 ikan' tuh kann.. takkan la nak kasi dia tgk hutang puitang ai kannnnn.. kalu dia nak tolong bayar tuh ok arrrrr.. 

Susah nak ada privasi kat sini wlpun time rehat.. kenapa la tak faham2 bahasa eks..

Same goes if kita belek2 tipon.. kalu time kerja tuh boleh la diterima.. nih time rehat pun sibuk nak menyibuk.. susah jadi org yg 'disayangi' nih.. hhhmmm

sabar jew la..



pic hiasan : Warna warni kehidupan



Saturday, October 18, 2014

Plan Tak Menjadi

Assalamualaikum...

Kita kunun2 nak tgk kot2 papa mencari ke tidak kami takde kat umah bila dia balik kerja ptg td kannnn.. haha sila baca sini  aktiviti-bila-update-blog-dihujung-minggu

Berangan jew uols... sebabnya... dia balik awal.. me masa tuh masih terhengeh2 baru nak siap... appointment kul 2.. lg 10minit br terperasan sudah nak time... kiki.. ralit membelek apatah..bila menjahit manik gitu arrr..

Dah xleh tau kot2 ada yg mencari ke tak eks... kuikui..

Sudahnya.. ajak dia ikut teman me antar keta dulu dan pastu blh jalan2 jap.. kiki




Hasil tangkapan tanpa plastik uols.. hihi  

Mood blogger bila update blog dihujung minggu

Assalamualaikum...

Pagi nih rasa nak update blog.. mcm2 nak tulis.. tp tiba2 hilang jew seperti ditiup angin.. hhhuummm...

Rasanya semua blogger pernah mengalaminya kannnn.. eh.. mama nih blogger ke..?? kiki.. 



Mood agak huru-hara (adalah ini simptom wanita nak monopause).. huwaaaa.. eh.. betul ke ejaan itu.. lantak.. ;)

Sekarang sajew2 mengetip tablet.. kunun nak update blog tp mood huruhara.. nak sambung jahit manik yg dkt berbulan kot tuan dia tunggu.. haaaaippp teruk sgt perangai..

Ptg ni malas ke rajin ke.. kena kuar gak bw keta gi servis.. huwa2.. cukup buhsan ... sajew xckp papa mama servis keta ptg.. mesti dia blk kerja nnt dia terkejut mama xde umah.. kahkah.. suka.. suka.. (ke dia xkisah pun binik anak dia kuar mana2 eks.. we see soon.. :-) :-) )

 Gini la hidup... haha








Thursday, October 16, 2014

Rimas

Rasa nak mencoret.. meluah rasa hati.. bila rasa perbuatan sendiri memalukan.. akan ku delete entry itu.. huhu

Itu la dia.. bila hati xberapa nak sara (xbetul)

Skrg.. tgk kain bj berbakul2 xberlipat.. rimas.. dua tiga hari sebelum nih pun rimas gak tp ku buat 'tutup mata'.. keadaan xberapa sihat buat ku jd tegar tgk umah sepah.. ahhh... realitinya pun bila "M" bersarang dihati.. mmg boleh jew buat xtau.. lantak..

Mlm nih.. mood diseru nak settlekan lipat kain bj.. penat lipat rehat jap.. ke dapur nak minum.. aduhai.. dapurku berbau bawang.. rimas lg.. alangkah besh kalu ada magic.. kechi.. terus bau wangi.. terus kemas.. aduhai.. berangan sudah..

Hhhmmmm.. berapa byk rimas daaa..??

Chill mama.. abg kimi love u.. :)






posted from Bloggeroid

Tuesday, October 14, 2014

Realiti Hidup

Assalamualaikum...

Pentingnya bergaul dengan masyarakat setempat.. permulaan yg agak kerek.. tp inilah realitinya.. jika kita tak kenal jiran kita.. Bila tgk2 nmpk tuan rumah basuh rumah.. kita ingatkan dia dah nak pindah.. rupanya jiran kami yg menyewa selama ini dah cabut lari ngan tinggalkan hutang tak berbayar.. huhu.. Org sebelah aka kami tak sedar tahu pun..

Bukan tak tgk barang2 bersepah depan pintu.. masalahnya nmpk brg jew.. tuan barang tak pernah jumpa.. kahkah.. Me agak ralat gak la sebabnya org kita buat kat org kita camtu.. tak byr sewa.. api air malah maintenance.. sian kat tuan rumah.. huhu

For uols info yer.. me baru pindah dok situ yer.. kiki (alasan nak kaver malu la tuh.. tak kenal jiran uols hhmmmm)

Lari dr tajuk sikit.. rindu ngan nasi kerabu..



Sama ngan pagi td.. singgah beli sarapan.. dengar akak jual nasi tuh citer.. ketanya baru sari mati roadtax dah kena curi org.. moral of the story, jgn lengah2 bayar roadtax.. nnt susah nak claim insuran.. hahaha








Monday, October 13, 2014

Hari sukan sekolah Abg Kimi

Assalamualaikum...

Hari sukan sekolah Abg Kimi.. Sekarang maman suruh mama panggil dia abg kimi ok.. tp kekadang kami terlupa jugak.. tetap panggil maman or adik.. kahkah.. adik la sgt kannnnn




Thn nih mama follow.. last year tak ingat dah sebab apa mama tak dpt follow.. rasanya ada la sebab2 yg kukuh kannn.. hahaha.. 

Pagi2 bersarapan di kantin sekolah maman.. syok2 makan borak2.. tiba2 amak ilang sedangkan duduk sebelah mama jew.. amboi.. tau la jumpa kawan sebaya, terus tinggalkan kami ok.. siap tertinggal botol air dia lg.. haha.. satu hal lak papa kena bawa dan kasi kat anak tersayam.. :P

Kali nih dia tak termasuk dalam senarai acara lumba lari sebab aritu ponteng masa latihan (ponteng sebab masih kat kg lagi.. mak bapak dia beraya tak hengat.. so anak ponteng percuma ngan izin makbapak) so kali nih main acara bawa bola guna gegelung jew.. Jadi la dari xde.. haha

Tp yg membuatkan papa hangin ialah.. time penyampaian hadiah.. dia takde pulak.. mesti dia menghilangkan diri tah mana2 sampai org nak kasi hadiah pun dia tak gi ambik.. boleh..?? haha.. papa dia hangin sebab papa dah beria2 ready ngan kamera.. nak tangkap gambar anak tercinta terima hadiah.. tgk2 anak dia takde.. kiki.. kumpulan dia dapat no 2 lak tuh.. hhhmmm

Sabar jew la eks.. kiki


Saturday, October 11, 2014

Lappy Usang

Assalamualaikum...

Hari ni setelah sekian lama xsentuh laptop.. baru nak gesel2 kat lappy lama.. dah masuk umur sebaya maman dah sebenarnya lappy nih.. kiki.. Me happy ok.. jarang sentuh sebab me tak reti nak connect internet kat lappy nih.. dulu guna broadband.. cocok dah boleh ada tenet.. nih godek2 nak connect by wifi tak reti lak.. hehe.. so guna utk office use jew la.. takleh nak connect tenet..

Lappy papa sebenarnya nih.. tah nak jadikan citer boleh start guna blk pun sebab kami gi bangi pg td.. terjumpa kwn dia.. kwn dia berniaga brg2 komputer.. so teringat kat lappy sendiri.. papa la tuh.. kiki.. so baru la mama ckp.. me ada guna kejap2.. tp me tak reti nak connect to tenet so me ingat dah rosak.. kunun.. sebenarnya tak reti.. hahaha.. balik dr bangi terus papa godek.. dpt connect tenet.. punca beria2 nak godek pun sebab me nak beli printer.. kalu yg boleh wifi dekat rm250, kalu yg connect to komputer baru 199.. kiki.. so bila diselidiki jimat kalu kot beli yg biasa2 jew... bukan nak buat apa pun sgt... hehe.. nak scan pic lama2... nak print sikit jew pun.. buat apa beli mahal2.. karang ink dia pun mahal la jugak.. khennnn.. bagus tak cara me nak berjimat.. kahkah.. biasa la org yg kureng ada.. gini jew la..

So boleh la beronok2 update blog ngan lappy pasnih.. kiki.. suka..suka..suka..


Salam Aidil Adha

Assalamualaikum...

Permula bicara buat hari ini.. Salam Aidiladha buat muslim dan muslimat.. yes baru masuk kerja ari khamis wlpun liat nak masuk.. kiki.. teruk eks.. haha.. my hubby la dok mencocok suruh cuti.. almaklum dia cuti straight seminggu.. hhhmmmm..

Kerja kukira ada yg ditolong tp takde tolong pun.. so super-kelibut la siapkan kerja.. aduhai.. nak berhenti pun kena kerja super rajin ke...?? kahkah.. patut la eks.. wlpun my new company nak bayar penalti one month pun this company takmo accept.. rupanya nak dera ai dulu eks.. kahkah.. sabar jew la berbanyak khennnnn

Harini pun (ari jumaat) kerja bersusun.. tak kuasa mak nak tengok.. aduhai.. hahaha.. semua berebutkan me agar me dpt siapkan kerja/projek dioarg sebelum me blah.. terasa cam disayangi lak pulak.. kahkah.. sgt eks..

Kisah hari raya mama..?? cam biasa jew.. Tak korban lembu pun... Honestly kami masih dalam mood bersedih.. Kami kehilangan paklong kami pada hari raya pertama..  Beliau sakit dah lama.. akhir2 nih masuk kuar spital.. raya aritu dapat menziarah.. raya nih kami terlewat.. kami mmg niat nak gi menziarah.. cuma kami gi ziarah keluarga kat Machang dulu dan lepas tuh nak ke umah beliau. Umah paklong dekat jew.. tanya sepupu pun dia cakap 'ayah long' ok.. so gi tmpt jauh dan nnt boleh singgah lama sikit kat umah ayah long.. tapi perancangan kami tak kena.. baru jew sampai umah nenek kat machang dpt call ckp ayah long dah takde.

Terus balik menziarah arwah. Sedih tgk sepupu2 kehilangan ayah.. dan maklong kehilangan suami.. anak ramai (10 org) tp yg stay kat kelantan hanya seorang tuh pun asyik kerja syif (kerja nurse). Mujur jugak time raya, so anak2 balik beraya.. cuma sorang jew tak balik. hhmmm

Semoga dpt disedekahkan Al-Fatihah buat ayah long mama..Hj Ismail b. Mohd Lazim. Semoga beliau ditempat yg terbaik disisi Ilahi. Beliau meninggal disebabkan sakit mengidap kanser prostat.

Al-fatihah.




Friday, October 3, 2014

Bila dia terlebih rajin

Assalamualaikum...

Anak cumil mama kekadang cukup rajin... hihi.. rajin jemur bj.. rajin kemas bilik dia.. tp rajin tuh dtg sekali sekala jew la.. tp ibu like mama tetap rasa menghiburkan dan 'sejuk perut' mama nih.. ahaks..

Cepat masa berlalu.. hhhmmm.. masih ingat time 'merah' nya dia.. kerenahnya... untungnya kemodenan skrg membolehkan kita rakam video kerenah anak kita.. pic2 masa kecik dia.. aduhai.. bahagia rasanya.. kannn.. syukur sesangat..

Dan suatu malam.. mama dia sibuk membelek tablet.. kiki.. dia panggil ke bilik mama.. pelik gak nape dia kat bilik kami.. dia dtg dekat mama bila mama dipanggil berkali2 xbergetak2.. teruk mama maman nih.. haha.. dia sibuk cakap nak surprisekan mama.. ok la mama ikut dia kebilik kami.. rupa2 dia tolong kemaskan katil kami.. haha.. sweet sgt anak mama nih kannn.. love u very very deep dearest maman.. :-)





'kemas x.. mama..??'

'maman yg buat ke..??? bagusnya anak mama.. pg td mama tak sempat kemas..'

 'tau.. maman tau mama penat.. maman tolong la.. cikgu cakap kena selalu tolong ibu.. hihi'

 ;)







Thursday, October 2, 2014

Bila internet habis data...???

Assalamualaikum..

Apa nak buat..?? kredit tipon dah tinggal rm 0.09sen.. huhu... duit dlm bank pun tinggal rm8.09sen.. huhu.. sodih bonar err...

Nak berintonet pun xdpt.. dah abis data.. nak tambah booster pun xdapek sudah.. rasa mahal gak kekadang tuh kannn..

Ujung2 bln nih isi myk keta pun guna kad yg boleh cucuk kat pam myk.. apa blh buat.. terdesak eks.. tgk2 myk lak naik dua posen.. aduhai.. tambah sesak kepala uols.. shopping brg dapur pulak gi supermarket besar uols sebab situ jew boleh guna duit keras aka kad kedit... utang.. utang.. ujung bulan byr utang..

Last2 makan nasi berulam ikan kering uols ari2.. huwa.. pun sodap..

Itu la kehidupan.. seumpama RODA.. ada masa alhamdulillah ber'lebih'2 rezeki.. tp ada gak masanya 'kurang'dan sesak cam xlarat nak fikir..eh fikir eks.. haha.. penah terjaga kul 4pg.. terasa nak buang air kecil.. aduh.. beratnya kepala.. nak lena dah xboleh.. slowly bangkit cari ubat sakit kepala dan telan sekali ubat urat.. ambik kau.. jap jew terlena blk.. siap overslept lak.. lmbt makcik masuk opis.. hhhmmmm

i know.. stress dan penat dah kepala nih.. semua benda nak difikir wlpun xnak fikir.. itu la realiti wanita bernama yana.. ya allah.. ku bukan nak melawan segala takdir hidupku.. malah bersyukur dgn rahmat dan keindahan hidupku.. tau dugaan itu nak menguji dan nak menaikkan tahap imanku yg nipis ini... 
Tau.. merapu tah kemana dah yana nih.. abaikan la ketaksiumanku itu.. kiki

Kesimpulannya : Daku kehabisan data internet nak berupdate.. huhu.. terus jd huruhara hidupku.. sad ok.. huhu


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...