Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Tuesday, April 28, 2015

DIY baju koyak

Assalamualaikum...


My hubby... bertungkus lumus memilih kat warehouse zalora... hasilnya 3 helai blaus buat mama.. 2 pasang selipar utk mama (tp mama takleh pakai pun.. huhu) sepasang kasut buat diri sendiri (papa).. hahaha.. terlebihnya utk perempuan la zalora nih... kannnn... thank you papa.. :)

Tp salah satu tuh.. maybe sebab diorg main tarik2 jew kan.. ada yg koyak.. see kat bawah..






So me kena memainkan peranan utk fikir camner nak cover yg koyak tuh... hehe.. yg dpt bermain di minda mesti lah jahit manik.. hahaha...

Nnt lepas siap me DIY baju tuh me dedahkan kat sini eks... mesti korang pun nak tgk camner ai buat kannnn... hahaha.. #perasansgt


posted from Bloggeroid

Saturday, April 25, 2015

Cari semangat yg hilang

Assalamualaikum...






Yes.. ada 2 helai bj kanak2 (baju my anak saudara) dan satu helai bj my mother in law (ibu mertuaku) yg menunggu me jahitkan manik.. yg bj kanak2 tuh senang arr sebab dah kasi ngan contoh jahitan manik.. tiru jew la.. hihi.. yg bj mil nih pun kosong.. sesuai ke if me tiru jahitan tuh kat bj mil.. ??? haha.. malas nak fikir skrg nih... huhu

Apa pendapat korang..??

Atau me kuar carikan lace.. jahit kat bj tuh.. tambah manik sikit2.. kiki... dan siap.. haha.. tp masih mencari ruang masa nak kuar.. nak2 panas sekarang.. tak kuasa mak ok.. :-) 





 Lagi2 ngan tugas hari minggu yg berlimpah2.. huhu

Ok la jom sambung buat kerja yg termampu.. kiki





Friday, April 24, 2015

Cinta Terbaik

Assalamualaikum...

Note: Tulisan mengadu sebelum lena

Arrrgghh.. lega sungguh urat belikat masa diletakkan ditilam.. rasa nikmatnya sesangat.. rehat itu nikmat.. syukur

Syukur... Masih lg mampu bergerak wlpun terasa berat badan nak diampung..

Ku gosok perut nan seperti tembikai yg baru nak masak.. aduhai.. bila la nak kempis cam nak dara.. huhu

Ku usap wajah yg bergerutu.. bila la nak tegang cam puteri kayangan..

Sudah2 la berangan.. hidup itu penuh cabaran..




posted from Bloggeroid

Tuesday, April 21, 2015

GEMUK

Assalamualaikum...

Semua seluar dah ketat.. hhhmmm

Tak pernah bayangkan diri ini terkedek2 bawa diri.. ditambah2 ngan sakit lutut bahana lutut tak mampu tampung berat badan me.. mencanak2 naik berat badan nih.. huhu






Pelik sesangat.. 

Sebab berat badan yg mencanak naik nih... tak dpt la nak berjalan2 kuar shopping..

Kan ari mingu lepas.. kita diminta buat puding roti marble utk dia kan.. dia ngan teruna ai merendek ke Jalan Pasar, KL.. me tinggal sebab sakit lutut.. sian kannn...

Nasib me.. nak ikut pun rasa cam tak mampu nak follow.. huhu..

So sekarang me mmg 'larikan diri dari makan NASI' wlpun susah sebab me nih tekak org melayu.. huhu.. nak cuba diet atkin tuh me rasa susah gak.. hhhmmm.. so cara paling simple me buat ialah kurangkan or tak ambik nasi.. dah try dekat seminggu.. hanya kantoi dua kali... tuh pun sebab sayang makanan tak habis dari dibuang.. itu last week.. pastu satu lagi hari isnin sebab puasa.. me rasa me tak mampu nak berdiri kalu xmakan nasi dah aritu.. haha.. so makan nasi.. tp utk ari mingu tuh me kayuh basikal utk bakal kalori tuh.. cuma ari puasa tuh jew me ternak jew dia.. tak larat sungguh.. kepala berdenyut (maybe sebab kurang air.. hehe)

so ada cara yg lebih senang ke uols buat utk kecikkan sikit badan uols.. ?? 



Bad Mood

Assalamualaikum...

20/4/2015 (ISNIN)

kita pose arini.. gitu pun kuar gak jejalan ke giant sebab bos ada kat opis... niat nak lelap jap tp rasa tak selesa nak duk opis kalu bos ada.. bos ai jenis jd 'JAGA OPIS TIME REHAT'.. pas kitaorg masuk baru la  nmpk dia kuar mkn atau kuar jumpa client.. huhu

 Mungkin sebab pose kot... me menguap sepanjang hari.. huhu.. kerja pun mamai hew hew... letih kot.. tp kerja terlebih masa gak arini.. blk lewat uols.. terkejar2 ambik aiman.. nak masak mmg x sempat.. kita beli bungkus sajew..

 Arini lembik kot badan nih...  takmo buat apa2 dah nak baring jew.. nak legakan kepenatan ngan tido jew tp sebab baru sudah mkn kannn.. so cuba kasi mknn turun elok2 dulu br tido... ahaks... nak berbasikal pun rasa tak larat sgt.. huhu

21/4/2015 (SELASA)

Semalam mmg nak post entry nih.. tp dibatalkan sebab me gagal nak masukkan pic kat sini... entry tanya pic macam makan nasi tanpa lauk.. hehe



Nmpk banyak wassap yuh kann.. tuh pun malas nak baca.. tak de mood.. takleh nak hadam or faham kalu baca.. so lebih baik tido.. hehe

Arini jiran aka kawan opis cuti.. oh.. kosongnya la rasa.. hhhuuummm

Blm dikira ngan jem kat jalan.. adakah cerdik kalu buat jalan sekerat jalan dan akhirnya perpagi menyusahkan org.. boleh tak buat planning baiki jalan hari minggu.. kan tak menyusahkan org nak gi kerja.. lg org buat jalan blh claim OT kannnn.. masyuk..




Saturday, April 18, 2015

Maman Kena Buli

Assalamualaikum...

Kesah nih disembunyikan oleh maman.. dia hanya citer kat wan dia jew sebenarnya.. dah tuh wan dia citer kat untie dia... si untie citer kat papa.. papa pulak balik tuh bagi hint2 jew.. dia ckp..

"man.. citer arr kat mama bagaimana ada bdk minta air sirap maman tp maman x bg.. pastu ustazah.. mak bdk tuh dtg marah maman dan pukul maman'..

Cepat2 maman jawap.. 'bkn pukul.. dia cubit jew.. papa nih..' cam gaya nak marah papanya tambah2 'perisa' masa citer kat mama...

Hhhmmmm... kalu korang kann... ada rasa marah x...??

Rasa nak jadi ustazah sekolah petang aiman je tiba2... nak gi buli balik anak ustazah tuh.. atau gi bagi warning kat ustazah tuh agar lebih profesional dlm bertugas.. jadi cikgu yg berjiwa penyayang dan bersikap matang.. jgn hanya kerana anak sendiri jd bodoh dalam menyelidik situasi sebenar.. seronok arr anak jg "bos besar" kat sekolah.. ini merosakkan anak namanya...

Jujurnya.. me benggang.. me ckp kat maman.. "takper.. mama nak gi tunggu cikgu tuh... mama nak debik dia.. pandai2 cubit anak mama tau... bengang tul la"

Cepat2 dia ckp.. 'takyah arr mama.. nnt maman bawa air sirap banyak2.. kasi dia minum.. biar buncit perut dia mcm mama... ' sambil kenyit mata dan senyum #belajarmanalatuh #mamabenggang #nakbuli balikjew

Aik alih2 mama yg kena... nih lelemak tepu yg degil sebijik ngan tuan badan dia... haha.. (sambil usap2 peyot cumil diri sendiri)

dia yg over excited tgk tudung2 adijuma... my bodyguard yg ohsem..

Dia segalanya.. dia yg ku sayang.. tuhan tolong lindungi dia dari kejahatan dan hasad dengki manusia..


Thursday, April 16, 2015

Jatuh Cinta

Assalamualaikum...




Terdengar mulanya kat radio perpagi... sungguh merdu suara mereka berdua eks... kalu dayang tuh mmg dr dulu mmg besh suara dia... tak sangka suara azmil (protege dayang) pun besh eks... hahaha.. me tak follow rancangan Mentor pun sebenarnya... 

Mmg enjoy sgt... so sekarang selalu repeat dengar kat Youtube jew la... hehehe

Aku Jatuh Cinta Padamu.. 
Orang yg tak pernah aku bayangkan.. 
tak pernah aku mimpikan jadi pacarmu..

Yes... dalam maksubnya... hahaha.. jiwang jap ahaks... so korang layan jew la lagu tuh  dan kalu korang rasa besh.. makanya kita geng.. hahaha  #muahciket..



Tuesday, April 14, 2015

Puding Roti Marble Tak menjadi..??

Assalamualaikum...

Tak tau nak tulis camner... huhu

Kami (me n hubby) nih ada follow group wassap.. group sek menengah dulu.. wlpun hubby bkn sekelas lg since dia kuar dr sekolah tuh sejak tingkatan 4 lg.. tp ada jew yg kenal dia kann... so dia pun dibenarkan follow group kami..

Group nih bg kaum ibu2 diorg share apa diorg masak tak kira hari minggu atau seharian bg yg jd full housewife la yer.. yg lelaki kecoh time ada bola.. time isu semasa... hihi

Disebabkan ada sorang buat puding so ada yg berjangkit buat gak sebab terliur tgk org buat.. dan terkesan gak ngan my hubby.. so dia suruh binik yg cumil nih pun buat gak.. huhu..



Puding roti marble

Tp bila juri (my hubby arr) ckp kurang agar2 kat dlm puding tuh.. hati ada rasa geram.. huhu

Dah buat dah..kira menjadi la tuh.. tp banyak komen lak eks.. huhu.. sabar sajew la..

Eh... hahaha.. terluah rasa hati lak.. ampun tuan blog yer.. kiki

posted from Bloggeroid

Saturday, April 11, 2015

Lama vs Baru

Assalamualaikum...





Sebelum pindah dulu.. kami mmg ada satu mesin yg rosak.. kami dah xnak (takde modal nak baiki sebenarnya... haha) dan kununnya nak kasi org.. tp org tuh xdatang ambik pun.. bila dah nak pindah kompom la taknak bawa punya.. seksa tuh angkat turun tangga pastu angkat naik tangga lagi utk satu mesin basuh yg rosak kan... so kami tolak kat org kutip brg2 terpakai ngan harga rm10... haha

Dan sekarang mesin basuh baru (guna dah dkt 3 thn kot.. mesin nih yg ganti mesin lama tuh) rosak.. kami panggil org baiki dan diangkut ke kedai org tuh... huhu

Janjinya satu hari tp dah berhari2 dah.. tiap kali call ckp blm dpt brg ganti utk my new mesin.. huhu.. sudahnya hubby minta jasa baik diorg utk tolong kitaorg nih.. kasi kami "bertenang sebab lama sgt menunggu" ngan kasi pinjam mesin basuh buat hati binik dia ada sikit senyum sebab binik dia ari2 stress ngan kain kotor berlambak.. lg2 binik dia ngan sakit jari jemari nak main buih sabun... haha

Ironinya.. mesin lama dtg balik ke pangkuan tuan dia.. faham x korang..?? Mesin basuh lama mama dikasi pinjam utk mama buat sementara.. mama kenal mesin lama mama wlpun ditepek tambahan sticker biru diatas.. me kenal sgt setiap karat yg ada kat mesin lama.. Yer la lama gak duli guna dia.. dkt 6-7 thn tuh ngan mama... hahaha..

posted from Bloggeroid

Thursday, April 9, 2015

Lipstik Merah = Don't Speak

Assalamualaikum...



Terjumpa dan tertengok... Video make-up for student.. [nih gara2 mencari tutorial tudung t'shirt tuh arrrr...] hhhmmm... jgn marah yer.. dalam terdetik.. masa jadi student dulu2 benda2 nih langsung not in my mind.. takde dalam kepala.. banyak budjet nak beli kelengkapan make-up nih tau.. me make-up langsung tak reti.. haha

Me dulu suka jew pakai yg merah2 nih... hahaha.. tiru ala2 penyanyi lagu don't speak tuh.. minat dulu tuh... ahaha.. kiranya paling banyak me menbazir pun kat lipstik jew la.. hahaha.. gilakan lipstik ok.. geram tgk mcm2 warna.. hehe



mengimbau kenangan tgk video nih... hhheee

Tp sekarang takde makna sgt lipstik for me.. me pakai lips balm jew.. tuh dah ok.. sebab lips balm nih menjadikan bibir ai bukan sekadar lembap tidak kering.. boleh juga nampak pink-pink gitu.. so tak la nmpk malap dan pucar sgt.. kahkah..





NOTAKAKIKU: sunyi lagi arini.. semua kwn2 se'workstation' me gi tranning.. huhuhuhu.. tp kerja berlambak2 nih... Xde kot sunyi mana.. hehe

Wednesday, April 8, 2015

WW | Sunyi Sepi

Assalamualaikum...


Hari nih sunyi sepi.. huhu.. sorang on medical leave (demam).. sorang lagi gi Site.. tinggal sorang kat terminal work nih.. hahaha.. dulu me dok depan bos kann.. last 2 month.. terjadi kes camni gak arr.. so kawan ajak dok sebelah dia.. senang nak berbincang tentang kerja.. so duduk sampai sekarang tak pindah ke tempat lama.. hahaha

Buat perangai eks.. kiki.. nasib la beb.. sana sejuk.. bawah aircond betul2.. tangan kanan lak direct kena aircond.. tak leh arr.. tangan kanan nih bekasan patah 3.. kekadang dia cramp uols.. so me kena jaga diri gak kannn.. hehe

Terlebih lak berbicara.. harini ari rabu kannn.. Rabu yg Indah eks.. katanya rabu nih hari yg paling ceria buat wanita.. terbaca kat entry blogger kekawan baru2 nih.. ahaks..

XOXO

Tuesday, April 7, 2015

Tudung T'shirt

Assalamualaikum...

Ada komen suruh me pakai tudung guna t'shirt.. jimat katanya.. so me pergi la youtube.. cari cara camner pakai tudung pakai t'shirt..

Jumpa nih... kelakar jew..





mcm2 wei la dunia sekarang.. hahaha

Monday, April 6, 2015

Men'candat' Tudung AJ

Assalamualaikum...



haha... kegilaan pd Aidijuma Bawal aka AJ.. hihi

Terpengaruh dr org sekeliling (pengaruh dr Fb) yg pakai tudung AJ dan sokongan my sis yg mula2 terjebak ngan tudung AJ nih.. haha.. buat me terkobar2 nak cuba..

Mulanya nak beli online jew.. tp cam kureng sikit sebab tak dpt tgk sendiri camner kualiti kain tu.. nak tgk sendiri kualiti dan corak dia.. so ajak papa ke outletnya.. bernasib baik dia ok.. haha

So ke bukit jelutong kita ari ahad (semlm)




Nasib baiknya tak ramai org dan tak perlu nak ambik nombor dan kena beratur.. sebabnya kalu kena ambik nombor dan kena beratur.. me org pertama yg balik awal.. hahaha.. tak mungkin papa akan bagi mama tunggu lama2 situ...

Me hunting satu design nih tp takde kat situ.. tp sebab dah sampai.. kita pilih jew apa yg berkenan dimata.. me nih tak reti design baru ke.. design lama ke.. hentam janji cumil dimata sendiri.. tp bila wassap kat my sis.. dia ckp me pandai pilih.. latest design katanya.. hahaha.. kombang semangkuk me ok.. kiki

Masa nak bayar.. yg tak beshnya me tak bawa cash banyak.. takde online debit card or credit card.. huhu.. sabar jew la.. pinjam duit papa arr jawabnya.. kiki

My sis cakap.. cukup la utk bulan nih.. kita tgk bulan depan lak.. eh.. adakah ada lg aktiviti men'candat' AJ untuk koleksi bulan depan..?? huhu.. seriau lak mak ok.. huhu





Friday, April 3, 2015

Poya-poya


Assalamualaikum...

Harini jumaat kannn... rehat lama kannn... baru gaji kannn... dapat bonus kannnn... so jom poya2 kat IOI mall... ahahaha...



Dan sebab jari jemari ai kering.. gatal dan pecah2 so kita cuba lg buat eksperimen..









Beli benda nih utk mengatasi kekeringan jari jemari ai.. testing time.. ahahaha..


posted from Bloggeroid

Thursday, April 2, 2015

GST

Assalamualaikum...

Benda pertama yg me kena GST ialah isian minyak... huhu.. tak tau nak describe camne.. LIFE MUST GOES ON beb.. nak salahkan sapa sekalipun.. nak taknak.. kita kena terus bergerak utk HIDUP.. kannn



Semua org terkena KESANnya GST.. tp jujurnya lg kesian kat yg gaji kecik.. yg baru nak hidup.. kesian sesangat... kalu yg anak ramai tuh.. bebanan sara hidup mereka LAGI bertambah la.. aduhai.. bagi yg sederhana cam me nih.. nak kena gak la beringat dalam berbelanja.. kena pandai pilih yg LEBIH penting dan KEPERLUAN dalam kehidupan seharian.. :)

Dibawah me ambil dari kiriman Group Whatup sebagai bacaan buat kawan2.. sharing is caring..

Hakikatnya krisis kenaikan harga barang telah berlaku ke atas manusia sejak pada zaman Rasulullah SAW lagi, dan ia telah direkodkan dalam hadis sahih. 
Dari Anas bin Malik ra. dia berkata, “Harga barang menjadi mahal pada zaman Nabi SAW, lalu mereka (para sahabat) berkata, ‘Wahai Rasulullah, harga telah menjadi mahal maka tetapkanlah harga untuk kami.’” (Riwayat Abu Dawud)
Peristiwa ini berlaku apabila harga barang di pasar di Madinah naik, maka para sahabat bertemu Rasulullah meminta supaya Baginda menetapkan harga supaya orang-orang miskin dapat membeli barang dengan harga yang mereka mampu. Lalu apa jawab Rasulullah?
Baginda bersabda:
“Sesungguhnya Allah, Dialah yang menetapkan harga itu, Dialah Allah yang melapangkan, Dialah Allah yang menyempitkan, serta Dialah Allah yang memberikan rezeki. Dan sesungguhnya aku berharap agar aku bertemu Allah SWT dalam keadaan tidak ada seorang pun dari kalian yang menuntutku di dalam kezaliman terhadap darah mahupun kezaliman terhadap harta.” (Sahih. Riwayat Abu Daud)
Kenaikan harga barang tidak mengubah rezeki seseorang. Nabi menyatakan bahawa Allah-lah yang melapangkan rezeki seseorang hamba dan Dia juga yang menyempitkan rezeki mana-mana hamba yang dikehendakiNya. 
Ini selari dengan firman Allah SWT, “Allah meluaskan rezeki dan menyempitkannya bagi siapa yang Dia kehendaki.” (Al-Ra’d: 26) 
“Jika Allah melapangkan rezeki kepada hamba-hambaNya tentulah mereka melampaui batas di muka bumi, tetapi Allah menurunkan apa yang dikehendakiNya dengan ukuran. Sesungguhnya Dia Maha Mengetahui hamba-hambaNya lagi Maha Melihat.” (As-Syura: 27)
Usah khuatir kerana rezeki setiap manusia pasti dicukupkan dan tidak dikurangkan sedikit pun. Kenaikan harga sama sekali tidak mempengaruhi rezeki yang ditetapkan. Ini seperti mana sabda Nabi SAW, “Wahai manusia, sesungguhnya salah seorang kamu tidak akan mati sehingga dia mendapat seluruh rezekinya secara sempurna. Maka janganlah kamu tidak sabar dalam mendapatkan rezeki. Bertakwalah kepada Allah, wahai manusia! Carilah rezeki secara baik, ambillah yang halal dan tinggalkan yang haram.” (Sahih. Riwayat Al-Hakim) 
“Ajaibnya urusan orang Mukmin, seluruh urusannya adalah kebaikan dan ini tidak terdapat kecuali pada seorang Mukmin. Jika mendapat kesenangan dia bersyukur dan ini baik baginya, jika ditimpa musibah dia bersabar dan ini juga baik baginya.” (Riwayat Muslim) 
JANGAN RISAU DENGAN GST....Allah S.W.T yg beri rezeki bkn makhluk...


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...