Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Saturday, January 30, 2016

Follower Dah Kurang

Assalamualaikum...

Terkejut bila tgk bilangan follower menghilang hampir 50 orang.. huhu.. nih semua gara2 me xupdate atau mmg blog nih merapu jew..eh.. mmg merapu jew kannn.. hahaha.. terima kenyataan yana.. hhhmmm.. xper la.. kalu dah bkn jodoh.. me redha jew.. 

Me akui.. mmg nak update blog nih selalu xdtg idea.. kalu ada idea pun masa xada nak merealisasinya dan akhirnya lupa.. dah jdnya xde update.. huhu

Ok la.. arini hari minggu so baru ada ruang nak belek blog.. hehe

Aktiviti harini..?? Membersihkan peti sejuk dr fros yg ngah bermaharajalela.. haha.. busy.. busy.. kiki

Smbil2 tuh basuh kain.. berkejar ngan air yg slow.. dlm 3bln nih apartment kami dijalankan penukaran meter air hakmilik syabas.. alhamdulillah.. harap pasni bil air boleh la dpt free.. kiki

Apa hal la me update hal life me nih.. kiki.. sajew dr xberupdate.. nnt byk benda dah dirangka dan akan berupdate diblog.. excited sgt.. haha.. tolong la dpt siap cepat eks.. hahaha.. ok la.. semuanya psl throwback percutian last year.. kahkah.. hhhmmm.. harap siap dan dpt di publish.. hahaha


Ok la.. until next entry.. bye.







Thursday, January 28, 2016

KAWARA COFFEE

Assalamualaikum..

Ternmpk2 iklan.. blog org gi sana.. kat ig pun bukan main menarik makanan kat situ.. sampaikan papa pun boleh sebut nak try.. kiki

So since mama dpt bonus so jom.. kita try..




Hujan pulok.. tp kita gi gak.. nekad nmpk..







Kami nih blur gak la.. first time... wlpun dah tgk ig.. dah tau nak order apa.. tp sampai2 sana jd Sengal sikit arr.. kiki

Masuk2 diaorg ucap welcome ngan ramah... bagus2.. tp kejutan gak la.. selalu org wat donno jew kan... Jgn sekejap sudah arr.. ok bkn nak condem.. tp kaunter tmpt ambik order tinggi bonar ngan me.. aras dahi den dah.. so nak ngoder kena menjengket sikit.. nih me yer.. bkn org lain.. haha.. kita mmg pendek pun.. jgn jd spt sy yer...

Papa order burger chezzy mezzy.. sedap katanya.. smpikan me nak snap pic pun xsompat.. haha.. order spagetty salmon marinara utk me... smbil2 tuh order gak spagetty utk aiman.. tp masih tanya spagetty mana yg xpedas utk budak.. pastu order desert.. dia repeat bc order.. tp biasa la.. dengar gitu2 jew... bayar.. ambik resit pastu duduk... baru la masa nih br perasan.. spagetty ada dlm resit hanya satu.. utk aiman sajee... aduh.. mak nak makan apa nih... so gi order lg sekali.. tp kali nih papa orderkan jee utk mama.. mama layan anak mkn..

Smbil2 tuh minum kopi.. dap gak.. 




Baru ada senyum.. lama gak tunggu second order.. Sbb lepas kitaorg masuk.. berduyun satu famili dtg.. so biasa la... me relax jee.. kacau spagetti maman jew.. haha.. lapar ok..

Tp dtg sorang staft dia.. tanya if order mama masih ada yg dpt ke belum... so ckp ada satu lg.. but second order... kejap jew pastu dia bawa hantar ke meja.. kiranya servis tip top yer.. haha... lupa nak ckp.. kami ke KAWARA COFFEE di CYBERJAYA jew.. dekat.. hehe

Tmpt dia ok.. selesa dan parking pun senang.. xserabut la.. mknn ok.. masih byk yg belum try.. maybe boleh dtg lagi next time.. hehe










posted from Bloggeroid

Wednesday, January 27, 2016

Sembang kosong

Assalamualaikum...

Apa kabar uols... sihat2 la adanya.. hihi

Tuan blog sedikit kurang sihat.. tp ok.. dont worry.. masih tabah bkerja dan mengerjakan.. kiki..

Rindu pd semua.. tp rutin harian xmenentu disbbkan kesihatan menurun.. so try chill2 je... buat yg boleh buat.. utamakan yg rasa penting.. haha

Tp dlm gitu pun.. blh mengodak telur mlm buta.. hanya kerana sbb teringin.. kiki



Try buat apam.. hahaha.. alhamdulillah menjadi.. kiki

Sedap masuk mulut time panas2.. abis satu malam jew apam tuh.. dasyat sungguh pelapor ruponya org2 umah mama nih.. haha..

Seronok tgk org mkn hasil tgn kita... nnt nak buat lg la.. tolong la sihat bdn nih.. aduhai..

Smlm tidur awal.. nak tgk sha&shah pun xleh buka mata.. sedar2 blk pun dah kul 11.. solat isyak.. sambung dodo.. tah nape ponat bonar nih.. telan ubat kot tuh yg nak dodo jew..

Ok la.. nnt sembang lg yer.. daaa..

posted from Bloggeroid

Tuesday, January 19, 2016

Kenapa tutup akaun YES 4G..??

Assalamualaikum...

Kenapa sy tutup akaun yes 4g sy..?? Ada beberapa sebab.. baik sy terang lebih detail kot2 ada yg fikir2 nak cuba pakai line internet yes 4g nih.. kannn..

Ini semua berdasarkan pengalaman sy yg dah guna line YES 4G nih selama 2 thn (kontrak postpaid) dan lebih 2 bln yer... hihi

Sebabnya sy tutup akauan Yes 4G sy ialah

1. Line wifi tak dapat connect kat pejabat sy sekarang.. opis sy kat USJ21.. berhampiran Mall Main Place dan One City Usj.. tengah bandar gak kann.. tp boleh xde line.. huhu

2. Bateri huddle xs cepat benar weak.. asyik nak cas jew.. sy beli powerbank utk cas hundle xs sy jika nak bawa kuar.. wlpun huddle xs kecik comel.. tp kalu nak kena berangkut sekali ngan powerbank rasanya susah gak if.. tiba2 tertinggal powerbank kannn. Tp sy punya device nih rasanya first batch keluaran diorg.. so mn tau sekarang device keluaran terbaru lagi ok kann...

3. Kat kg... kelantan misalnya line agak teruk.. kecuali kat bandar kota bharu.. sy org kg duduk cerak hulu machang.. mmg xde line la... tp tuh sy xlayan mn pun sbb kalu balik kg.. mmg phone lost track.. haha

4. Bil. Sy nak lari dari komitmen nak byr bil mcm2 nih.. so baik guna prepaid jew.. xde duitxde la internet.. haha..

5. Skrg maju banyaksyarikat komunikasi dok tawarkan line internet yg lebih murah dan feksibel ngan data yg agak lumayan... so baik saya berjimat ngan guna yg lebih sedikit sy byr.. tp data internet lebih banyak... haha.. untung la jd pengguna yg bijak mcm sy kannnn..


Ok itu sajew dari me.. so korang pandai2 la jd bijak cam sy.. ok


CARA TUTUP AKAUN YES 4G --->>http://mamayana10.blogspot.my/2016/01/yes-4g-tutup-akaun.html?m=1 

Sakit salah satu penghapus dosa kecil..

Assalamualaikum...

Nih sekadar pengkongsian dr hati ke hati.. rasa minggu nih minggu yg paling busy sekali.. rasa semput mak ok.. sakit kepala berdenyut2.. aduhai.



Ditambah sakit kat suatu part body nih.. jd bertambah2 rasanya... cam nak demam pun ya.. aduhai..

Pernah tak korang kena bengkak kelenjar kat dua belah pangkal paha.. aduhai.. malu lak rasa.. sebab berjalan kuat sgt kah..?? Huhu.. nih sbb gi round mall sbb nak tutup akaun yes 4g mama la nih.. dugaan sungguh.. hehe

Pelik masa dok sibuk kehulu kehilir tuh.. xrasa sakit pulak.. dah lepas tidur bangkit tuh.. aduh.. sakit nya la..

Ada petua tak kawan2... risau gak wei..

posted from Bloggeroid

Saturday, January 16, 2016

YES 4G : Cara Tutup Akaun

Assalamualaikum...

Harini penat giler rasanya..



My postpaid for YES 4G dah tamat kontrak awal dec 2015... so me ajak papa aka my hubby ke yes store utk tutup akaun... last week tanya kat bangi sentral utk terminate.. katanya outlet xleh buat.. kena buat kat hq kat lot10 kl...

Harini me google kat webnya kata boleh terminate at any store.. salah satunya kat alamanda, putrajaya. So baik gi tempat yg dekat jew la.. kann.. watpe nak gi jauh2.. kami bertolak around 3.30ptg... gi kiok sana.. dia ckp.. mmg terminatation xleh wat kat kiok. Kena gi ke midvalley (salah satu store diog)..rasa2 kami pergi tak..??


Dengan hujan lebat... dengan jem dijln.. kitaorg tempuhi jua.. huhu

Smpi sana.. cari parking berpusing2.. smpi level 5 lastly dpt parking.. dan jln laju2 cari YES OUTLET.. dr central level ke the garden level 3 kami jejaki.. rupanya xleh gak wat termination kat sana... 

HANYA boleh buat kat LOT 10 KL, kat KL SENTRAL KL dan Hq kat KL gak... Kat jln lekiu.. huhu... rujuk pic kat bwh yer.. 3 tmpt tuh jew yer boleh nak TERMINATE akaun YES 4G anda.. Jgn ketegaq yer.. 



Jadinya kami ke KL Sentral la akhirnya.. hubby xmo gi ke Lot10.. lg jem nak ditempuh.. org kata.. alang2 dah smpi midvalley.. kami cari jugak la KL sentral.. wlpun xblh imagine katne tmptnya. (bkn tmpt kami biasa pergi pun.. kalu gi shopping tuh blh la diharap.. hahaha.. sogo jew yg tau pun.. kiki...) so mama tanya org kat station minyak.. hehe.. 


Akhirnya jumpa gak outlet dan boleh teruskan proses terminate acount.. tp masalahnya.. proses terminate akan ambik masa 7 hari bekerja... Akaun yg ada skrg akan berakhir 25h jan.. so terpaksa jugak kena byr utk satu bulan lagi sbb tarikh termination xcukup utk di proses. Huhu.. bertabah la poketku... huhu

Hundle xs xperlu dipulangkan balik.. simpan la wat pekasam... TP kalu anda pulangkan balik hundle xs anda kat outlet.. anda akan diberi tunai RM50 yer.. hanya perlu pergi blk kat outlet yg anda pergi utk proses terminate akaun anda.. bawa paper bukti anda dtg terminate.. hehe

Jika anda ada any refund dr mereka.. jgn risau.. dlm jangka 7hari bekerja.. mereka akan call anda utk buat pengesahan dr anda.. so nnt caller wakil dr yes akan minta anda byr hutang jika ada hutang... dan akan diorg refund jika ada yg boleh refund.. huhu (Korang faham ke tak..??? Ish..ish.. )

Rasanya dah byk dah info diberi.. haha.. tuan blog penat nih dok tawaf jln.. tawaf bangunan.. tawaf kedai.. nak relaxkan minda jap.. jom tgk running man jom.. hahaha







posted from Bloggeroid

Stress meh..??

Assalamualaikum...

Byk benda berputar2 dlm minda.. mcm2 persoalan.. pernafian.. hhhmmm

Marah pd diri atau marah pada seseorg..??

Hehe.. stress meh..?? Xtau la nak ngaku atau tidak..



So layan dilwale dulu pg2.. smbil breakfast.. sambil2 nak lipat kain.. tp xlipat2 gak.. huhu

So bila nak settle nih... hehe

Happy weekend uols..

posted from Bloggeroid

Tuesday, January 12, 2016

Misteri

Assalamualaikum...

Camner nak citer eks..

Benda nih berlaku minggu lepas.. misteri sgt bg me yg mengalaminya sendiri..

Dua mlm berturut2 lena sgt2... tp yg anehnya... tidur arah lain.. sedar2 kepala dah arah lain.. tidur mengadap muka suami.. sedar2 mengadap kaki dia.. alahai

Pg yg pertama tuh cam keliru jew.. tp xfikir pun.. berlalu gitu je.. esok pg bila sedar gitu gak.. cam.. apa ke hal nih..?? Huhu

Yg pelik siap bertukar position tidur bersertakan bantal dan selimut ok.. haha

Gurauankah atau me ada penyakit bangun mlm2 sendirin dlm tidur?? Pelik tak?? Hahaha

Masih lagi keliru nih..
posted from Bloggeroid

Tuesday, January 5, 2016

Kek Marble 2016

Assalamualaikum...

Sempena oven dah setahun usia kat dapur.. dan baru2 ni dlm 3minggu lepas beli perkakas pemutar kek.. bekas aka tray kek.. so sila la rajinkan diri google resepi kek dan berusaha lebih rajin utk cr barang2 nak wat kek... hahaha... nih pun semuanya demi memenuhi permintaan bakal berday boy la uols... ahaks



Boleh la... menjadi gak arr.. ada rasa tp xde rupa... malu ai ok.. kiki

Resepi... hhhmmm..

KEK MAMBLE 2016

2 cawan gula
4biji telur
1 sudu besar susu pekat
Setengah cawan susu segar atau susu cair
Separuh buku mentega
Suku buku margerin
Satu sudu serbuk pernaik diayak ngan gandum
2 cawan gandum
Setengah camca kecil esen vanilla
3 sudu serbuk koko
Setengah sudu perahan lemon

Cara buat

1. Pukul telur dan gula sampai kembang.

2. Masukkan esen vanilla.

3. Masukkan mentaga, mengerin dan susu.

4. Lepas margerin dan mentega dah serata.. blh masukkan gandum sikit demi sedikit.

5. Bila dah sekata.. boleh masukkan dlm bekas acuan pilihan.. jgn masuk semua.. ambik separuh bahagian tuh.. dicampur demgan serbuk koko digaul Sekata Dan akhirnya masukkan balik kat dlm bekas acuan tadi.

6. Bakar dlm oven dlm 170℃ dlm jangka masa dlm 45minit atau 1 jam.

Dah masak blh hidang.. hehe

Ps: nak tau kek dah masak.. caranya simple je.. cucuk ngan garfu kalu licin kek dah masak arr... hehe



Hhhhhmmm... dah jd blog resepi pulok.. Hoh alohhh..!!








Monday, January 4, 2016

Shopping Hadiah Berday

Assalamualaikum...

Dah masuk thn 2016... masuk bulan january so cik abe mesti kasi hint.. reminder utk kasi hadiah berday dia... haha... kita nak wat2 lupa pun xkasi can ok.. :)

So ari sabtu.. dia dok gerbang adik dia gi sogo... jln2.. me cam biasa.. mesti ckp.. "beshnya buya gi sogo.. kita lama xgi kan pa.. bertahun rasanya.." dia tambah.. "nak gi cari hadiah berday papa ke??"

Hhhmmmm.. ok la.. nak hadiah apa??

Kami nih xde seprais2 ek.. ckp jew rasa berkenan apa.. nnt gi survey.. jumpa yg bekenan.. tgk harga.. dan kasi mama can buat calculation dlm kepala sat.. kalu me kasi green light.. so boleh beli le.. kalu x.. sila pilih lg smpi capai kata sepakat.. haha

Selalunya laki ai nih yg cerewet.. haha.. sbb tuh dlm proses cari brg yg dia berkenan.. me dah byk kali berkenan mcm2.... hahaha.. siap blh sopim brg sendiri dan anak dah.. dia lak jd tukang pilih brg mama dan anak.. kiki



susah jugak jd perem nih kannn... hahaha

tuh yg blh jd over budget.. sbbnya dtg utk satu tujuan tp byk sgt tersasar dr tujuan.. haha.. tp beli pun sbb bag kerja dah buruk dan naif sgt.. hahaha.. sian dia.. bag nak bawa gi cari rezeki tuh.. so cr muroh2 jew yg mampu.. ;)

Akhirnya dia.. memilih perfume.. lari sikit dr budget yg me tetapkan.. tp xperla.. mama byr ngan tutup mata yer pa.. haha

berday hubby jatuh pd 7jan.. hari khamis.. so kita tunggu smpi date yer.. baru papa boleh guna.. sementara tuh kasi mama snap picture jew dulu.. ;p





Yg free gift perfume tuh utk mama.. jadi la.. haha

:)

posted from Bloggeroid

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...