Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Wednesday, October 28, 2015

Baiki mesin basuh sendiri

Assalamualaikum...

Sapa pernah tgk citer macgaver (betul ke eja gini... haha.) kita terpengaruh ngan citer tuh... haha.. xde la.. tp rasanya mama ada bakat jugak ko bab baiki2 nih.. ada yg menjadi.. ada gak yg menjahanam..

Hari isnin lepas.. mama mc sbb penat kenduri plus jerebu jahat serang kita... kita ada resdung uols.. teruk kepala berdengung xleh tidur... bdn dah panas demam.. letih nak gi kerja... ngan mata berat tak cukup tidur.. ngan badan lesu.. xkuasa ok..

Dlm tidur2 pening hanyut tuh.. blh gak terfikir nak try tgk mesin basuh tuh... haha... kan pernah citer... mesin tuh dah baiki.. abis rm300 tukar board dia.. bila guna dlm 2minggu gitu.. tiba2 dgr percikan api ngan bau hangit.. takut nak guna.. smpi la skrg tak panggil2 pun org baiki... dok ulang alik basuh kat mesin basuh selfservis.. huhu.. perasan kalu dah pakai lama dan bila air mulai bertakung... baru terjadinya percikan tuh.. dok fikir logik nape jadi gitu..??

So try basuh baju anak selai dua.. ok.. xde masalah... so try kali kedua membasuh baju yg banyak lak.. ok jugak.. haha.. mama dah happy dah.. nampak gaya tak kempis la poket bln nih sebab baiki mesin... kiki

Basuh utk kali ke tiga... bila dah last spin ada balik bunyi tuh.. kali nih mmg air ada bertakung.. for uols info.. mesin basuh nih me letak kat dlm bilik air.. dah tuh kadang2 air lmbt nak kuar dr lubang keluar dr rumah.. maybe ada la tuh benda2 yg org lama terjatuh lekat kat dlm lubang pipe.. huhu

Me tahankan hati.. biarkan mesin spin smpi siap.. jemur baju dan biarkan air bertakung kering.. lama gak biarkan mesin relax smbil me tidur2... haha...

Pastu ptg sikit me pusingkan bdn blkg mesin... buka dianyer skru.. dan mama jumpa penyebabnya... ada wayar yg mmg dia sambung antara wayar yg lain tuh.. patutnya dibalut kering dan dilekat tinggi ela k kena air.. tah camner org yg baiki mesin tuh blh balut mcm nak taknak jew.. siap ada lobang plastik tuh.. pastu jatuh dah kat bawah.. yg pastinya terkena air la wayart tuh... hhhmmmm

Solusinya me balut kemas2 ngan plastik cantik... hahaha.. dan mama lekatkan kemas tinggi dr air.. next time kena tgk2 gak kot2 nnt pelekat tuh terbuka blk... blh jd lintas pintas gak nih... aduhai..

Tuh la dia citernya me jd macgaver... haha







Bila perempuan baiki2 barang elektrik.. bunga2 harus ada bg meriahkan dunia.. haha

posted from Bloggeroid

2 comments:

iryanty ahamad said...

mesin basuh memang perlu pada zaman sekarang..wah pandainya..siap ada bunga2
:-))

eelobor said...

hahahaha....siap ada bunga2 eh? lain kali kalo ada rosak boleh tolong repair tak?

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...