Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Tuesday, March 31, 2015

Kerenah Anak-Anak Zaman Sekarang

Assalamualaikum...

Semalam balik lewat.. nasib baik my hubby belikan makanan... hehe.. burger ngan nasi lemak.. ceh.. ceh.. nasi lemak malam2 eks.. mentenak lemak arr uols.. hehe



Lepas makan baru snap pic.. kiki.. si anak terus tegur.. "apasal lepas makan baru ambik gambar.. patutnya sebelum makan tuh ambik gambar.. mama nih.." sambil geleng kepala... isk isk isk..

Si mama nih jawab la.. "mama lapar sgt sayang.. tuh tak ingat tuh.. hahaha"


Pastu snap pic dia sikit.. :p

Borak2 cam biasa.. dan kul 10mlm.. dia me suruh masuk bilik tidur.. dalam 10minit pastu mama gi jenguk tgk dia tidur ke belum.. alhamdulillah dah tidur... tp terkejutnya me jumpa nih....










Dia dah kenal ke erti sebuah diari?? Atau sekadar nak buat conteng2 jew... amboi. Cam anak sapo la nih eks.. siap beli buku bkn main cantek lg yer buat conteng2... untung la..

Terkejut kan tgk benda2 gini.. aduhai.. me diamkan dulu..

Lepas dua tiga hari pastu me tanya dia.. mana dia dapat buku tuh.. boleh dia cakap.. 'Maman kan ketua kelas.. jadi maman kena ada buku la.. untuk tulis nama org buat bisisng.. yg tak dengar cakap maman..' 

Amboi jawapan... hover ok.. budak2 sekarang gini ke..??

Cite ngan papa.. papa ckp la.. 'mesti dia guna duit yg papa kasi aritu.. pernah kasi rm10 kat dia.. suruh dia budget utk dua hari.. tgk2 satu hari pun dah tinggal rm1.. membazir jew tau..'

Apa nak buat nih korang..??

posted from Bloggeroid

Monday, March 30, 2015

Tutorial Manik Berjuntai

Assalamualaikum...

Mama ada follow geng jahit manik.. ada tutorial manik berjuntai.. so me share kat sini utk kwn2 lak.. hihi.. boleh sama2 mencuba.. sharing is caring..

Cantik kann... me belum cuba lagi tau.. hahaha.. tp me pasti korang mesti boleh buat punya.. jom..


















Menjadi ke idak..?? hehe





Saturday, March 28, 2015

Makan Malam di D'lala Seafood, Kampung Baru, KL

Assalamualaikum... 

Hari ni me tak dpt nak buat aktiviti mengangkut kain baju utk mendobi.. sebabnya mlm tadi tiba2 datang sakit kat bahu kanan (bahu kanan nih bekasan patah 3 ok..)

Dah kena sedas oleh papa.. katanya "lain kali tunggu jew papa blk kerja kalu rasa xlarat angkat berat... " haha.. kita nih perem mn blh nak tunggu2 kalu rasa nak buat.. dan2 tuh nak buat sendiri.. kikikiki.. lambat kalu tunggu org nih..

So arini tak tau la bila lagi bakul kain kotor tuh.. tgk bakul ngan mesin basuh tuh cam kecik besar jew.. geram sgt..

Hepi berday Adam Harith yg ke 10 thn.

Semalam kitaorg sefamily kuar mn2 kat D'lala Seafood di kg baru, kl.. jauh eks.. hihi.. perut berkeroncong nak sampai.. sebabnya nunggu org.. cukup korum br gerak.. jln jem sikit sbb eksiden.. pastu pening2 nak mencari kedai tuh.. hehe.. tp bila dah sampai.. dpt tengok pemandangan cun.. ditambah ngan makanan yg sedap... mmg seronok.. bertambah seronok sebab org blanjer kannn... kami sambut berday Adam sepupu maman semalam.. hihi..

Disebabkan maman pun sambut berday dlm bln yg sama.. so maman pun dpt hadiah dr wan (nenek maman).. seronok la bujang ai... hihi



Galakan dr wan utk maman rajin2 membaca.... syukur alhamdulillah.. ;)


Friday, March 27, 2015

Self Service Laundry CleanPro

Assalamualaikum...

Mesin basuh rosak lagi.. rosak dari hari rabu.. stress ok.. kain baju berlambak2.. ngan kain cadar baru tukar lg.. huhu

So arini me usaha lebih sikit.. bawa baju ke opis.. kawasan opis ada Self Service Laundry.. huhu.. wlpun penat nak fikir angkut kesana sini.. berat lak tuh.. terpaksa so terpaksa la usaha lebih.. ngan harapan kurus la cepat mama nih.. kiki

Ada gak kedai dobi.. tp me nak merasa cuci baju guna self service nih camner.. hahaha.. org darat khennn.. kiki


pic sumber dr google

Huummm... tak reti.. tergedek2 gak arr... hahaha.. meh kita cerita pengalaman kita yer.. kahkah

Mula2 tukar duit kertas kepada syiling.. mmg disediakan mesin nya yer.. mesin basuh sana guna syiling 50sen baru.. pastu pilih mesin yg nak guna.. ada mesin utk 9kg.. ada utk 14kg dan juga mesin dryer sahaja.. me bawa satu bakul kain dan me anggarkan cukup utk 9kg.. sebab selalu utk satu bakul tuh me kena basuh dua kali sebab mesin basuh me hanya muat utk 7kg sajew.. hehe

Lepas pilih mesin (yg available yer..) masukkan kain.. masukkan duit syiling kat slot yg disediakan.. utk 9kg nih me kena bayar rm4.50... pastu masukkan sabun kat tmpt yg disediakan (ala.. mcm kita guna mesin basuh kita sendiri la yer.. hehehe) pastu pilih jenis yg uols nak gunakan.. ada utk air panas, air sejuk dan so on... pastu tekan butang "start" dan tinggalkan ajew kemana2. Untuk me.. me guna mesin 9kg berat kain baju.. masa yg diperlukan hanya 25minit..  so tinggalkan masuk opis sambung kerja.. hehe

Me gi tengok balik around 2hour.. haha.. me tgk mesin tuh dah stop dan patutnya dah ready utk basuhan yg lain... tp kain dalam tuh masih basah lg... hhmmm.. mesti me salah tekan nih.. adoi... hahaha

So bazirkan lagi rm4.50 dan study sikit bagaimana nak guna.. then akhirnya.. siap juga baju me sebakul.. hahaha.. bukan baju bajan me pun sebenarnya.. baju anak dan laki ai.. hahaha.. biasa arr kalu nak buat eksperimen kita kena guna barang org lain.. hahaha

Kalu nak senang lagi patut guna mesin dryer tuh.. masuk sana kain baju.. nnt kuar boleh lipat dan pakai terus.. hahaha.. utk guna mesin dryer bg 24minit kita kena bayar rm4.. tp me kan dah membazir tadi sebab guna sampai dua kali (ala testing dulu la mula2... kita kan tak reti guna.. aci tak..?? hahaha) so angkut sajew masuk dalam bonet keta nnt balik kita jemur jew.. kiki.. janji dah bersih.. kannnn

Esok pun nak kena buat kerja keras jugak nih mendobi.. aduhai.. letih..


Thursday, March 26, 2015

BE Running

Assalamualaikum...




Tgk org dpt BE lebat bukan main... baru teringin nak jenguk sendiri punya.. hahaha.. syukur alhamdulillah.. tak de la banyak mana tp me dah rasa nak sujud syukur dah.. ada gak la dr takde eks.. hehe

Ada 10 BE yg sedang on-going.. seronok gak la bila ada BE nih.. terasa dihargai oleh Nuffnang dan pembaca blog ini... hehe.. kannnnnn

Terima kasih berbanyak bagi yg sudi menjengah disini.. sini bukan ada apa2 pun.. sekadar sesi luahan rasa dan kisah kehidupan yg sederhana me sajew.. takde apa yg nak dimegahkan.. biasa2 saje.. :p

Kalu rasa blog ini mengarut sgt.. takyah la menghina lebih baik diam2 dan kuar dr jengah blog ini.. bukan kah senang.. hati pun lebih tenang.. kannn

Jangan ajar diri merasakan "BAGUS" sgt sampai org lain nampak "TERUK" sgt.. apa yg u suka takkan sama ngan org lain suka.. masing2 ada pendirian dan selera... 

Sila berhemah dalam berbicara.. risau menyakitkan hati org sekeliling nnt.. tanpa sedar kita dah mengumpul dosa2 kecil sebakul.. berat gak bila dah banyak terkumpul nak diangkat.. takut jatuh terduduk nnt... huhu

Sekian.

Alasan Tersendiri

Assalamualaikum...

Honestly.. arini rasa cam nak mc jew.. nih gara2 mkn nasi goreng udang kot semalam.. me letak extra udang.. sukasuki letak.. sendiri masak sendiri mkn.... mmg perasan sgt sgt... me jadi mengantuk sessangat pg nih... mata takmo buka.... Huhu.. selalu jd gini kalu makan udang.. hhhmmm...

Toksik byk dlm badan nih... berat sgt nak bawa diri nih...

So arini kuar rumah dah kul 8.45pg.. opis patut masuk kul 9pg.. guano dio nih kak.. dah lewat.. jalan pulok tersangkut2.. tak dpt nak cepat la jawabnya.. dah la mata cam nak tutup.. nak tido jew.. hew hew.. dlm kepala mcm nak blk tido jew sodap.. kiki

So alasan terbaik ialah trafic jam... ok tak... haha.. mn pernah jln ldp nih lengang tanpa kereta.. kiki

Sumber: copy paste
posted from Bloggeroid

Wednesday, March 25, 2015

Hilang

Assalamualaikum...

Lama x menaip.. lama x hiraukan blog.. TAK reti dah nak tulis apa.. blur jew

Tau arini rabu.. masih sadar lg.. tp tak kira.. nak menyembang panjang sikit.. hehe.. own sweet time ok..

Takde apa sgt pun sebenarnya.. kiki







sumber : youtube



Layan lagu Adira - Hilang.. rasa lain.. Entah la.. layannnnn..


Monday, March 23, 2015

Rutin Biasa Kembali Berputar

Assalamualaikum..


Harini dah masuk opis... kerja berlimpah2 like tsunami (tipu la tsunami tuh.. kiki)



Apahal pun minum petang sempat gak menyelit.. huhu

Tau blog terbiar.. tp masa amat2 mencemburui.. xper la.. bkn ada yg menanti entry blog nih pun khenn.. hahaha..

Tp yg pastinya.. balik kg seronok sgt.. hati tenang tgk family.. rasa takmo balik sini.. sabar jew la.. hehe

Dan rutin hidup start balik like hari2 biasa eks.. tak sabar nak balik raya nnt.. nak balik akhir puasa.. lama dah tak berbuka puasa ngan family.. rindu teramat rindu.. tak sabar sgt..

:P
posted from Bloggeroid

Wednesday, March 18, 2015

Mood Bercuti

Assalamualaikum...

Arrrgghhh.. br abis meeting.. schedule tight dr bln nih smpi bulan jun.. aduh..

Lg tak beshnya.. esok me cuti smpi next week.. balik kg uols.. hhhmmm.. then kerja carry forward by next week..




Busy.. busy.. sedangkan dlm hati takde mood sudah.. jiwa eks.. haha

Dah tuh short of statf pulok... rasanya mmg nak naikkan bendera putih dah nih..

Hhmmm.. bertabah jew la eks... :)
posted from Bloggeroid

Tuesday, March 17, 2015

Hepi Berday Sayang

Assalamualaikum...



Today my son berday.. hehe.. CEPAT MASA BERLALU.. dah 9tahun umur bujang amanah dr NYA buat mama.. selamatkan la DIA dunia akhirat.. mohon DIA jadi anak terbaik buat mama dan papa.. Mohon DIA senantiasa sihat dan berkat dr kurnia ILAHI..

Tak terluah rasa hati mama buat maman.. yg pasti Mama Sayang Maman till Jannah. Amin.




Notasampingan: nnt mama beli satu slice SR buat mu yer sayang.. Jgn ditanya kenapa satu slice.. itu jew yg termampu.. hehe






Saturday, March 14, 2015

Qada memasak hujung minggu

Assalamualaikum..

Ari2 balik lewat.. memasak mmg dah rasa "penat" dah.. so bila hari minggu.. kita qada balik memasak.. haha.. cam "bagus sgt stekmen itu".. kiki


This morning roti telur plus keropok lekor.. sambil2 breakfast me letak periuk masak nasi.. kuarkan ayam.. pastu berilham ngan resepi ikut suka... janji blh makan sudah.. haha...



Termood rajin lak eks.. ok la kot yer dak.. gitu..

So korang lak camner..???


Thursday, March 12, 2015

Jiwang Jap

Assalamualaikum...





Jiwa sasau.. layan lagu dulu ok.. hati tenang baru update... sambil2 selang seli kan ngan mendengar alunan zikir... huhu




Tuesday, March 10, 2015

Kontroversi




Kontroversi ok... kiki

Ubt nih dikirim kat my sis yg blk kg masa raya cina aritu tp dia lupa.. jd diserah tugas kat my other sis..

Beli brg tuh xde masalah.. yg menjd masalah.. pos brg tuh.. xsampai2 kat me.. jd brg tuh return blk dan my sis kena pos lg sekali... haha.. masalah sebab tak tulis no phone.. dan poskod silap (tuh silap me)

Yg tukang pos first time my abah.. dia tak faham pun xtanya.. mana la dia tau salah ke betul alamat dikasi.. nak2 tak letak no tipon lak.. mmg menjadi2 la.. kiki


posted from Bloggeroid

Monday, March 9, 2015

Pilihan Bersara

Assalamualaikum...




Ada kawan post kat wassap group pic diatas.. me jawab.. 'time stress ngan kerja rasa nak resign 24 haour.. tp time dapat gaji rasa cam nak kerja sehabis nyawa..' ahaks

Rasanya semua org rasa sama cam me rasa kot.. kiki.. kannn.. cepat angkat mouse korang cepat.. hahaha

Dugaan buat kita kerja ngan org kannn... kalu kita jadi bos gamaknya lg banyak dugaan nya eks.. bertabah la kann..


BeingThinking: Papa ckp.. mama kerja jew lagi dua tahun.. nnt boleh la behenti dan buat kerja ambik dan antar anak kat umah.. hehehe.. me dlm dua nak ikut atau taknak.. hahaha



posted from Bloggeroid

Surprise Thing 2

Assalamualaikum...


Dia ku kira bukan la jenis romantis cam jenis romantis yg ku suka.. hhhmmmm.. faham x.?? Kiki






Tp kekadang bila dia nak kasi surprise tuh cam tiba2 beli brg kecantikan utk binik yg cumil nih.. terkejut gak arr.. haha

Kekadang bila dia beli dan bawa balik cup cake kunun2nya sempena hari kekasih.. haha.. kami xde sambut ok.. mungkin dia terkesan kot ngan persekitaran dia kot.. 

Kekadang rajin lak dia bawa balik putu bambo sebab me pernah citer.. pernah singgah umah mil sbb tugas rutin me ambik anak hari2 kan kat situ dan mil pelawa mkn putu bambo yg sememang fav me.. tp malu nak makan byk.. umah org kannn.. huhu

Tanda ingat dia tuh me bersyukur la sesangat.. jgn apa dia buat tuh ada niat disebalik sudah... hhhmmm.. haha.. positif.. positif.. 


posted from Bloggeroid

Friday, March 6, 2015

Sakitnya tuh disini

Assalamualaikum....

Sakitnya tuh disini... sebabnya me br dpt surat comfirm kerja kat sini .. patut happy kot tp me rasa tak besh sebabnya masa intiview bos janji comfirmation within 3 month with increment.. tp tgk2 increment yilek.. kosong.. takde.. mana tertinggal tah.. huhu

Masa dpt me baca roughly ngan bulat matanya.. letak dan tutup ngan kertas lain plus tindih ngan kalkulator.. rasa geram kot.. cuba kosongkan minda.. fikir ayat terbaik nak tanya bos.. tp belum lg dpt nak fikir any idea.. dia dah panggil.. dan pot pet pot pet.. hhhhmmm.. kuar bilik bos ngan hampa.. acaner..???

Pagi esokmya rasa stress.. so tertiba2 me terdetik nak pakai tudung nih.. hadiah dr si dia  so akhirnya... pakai jua.. wlpun terdetik gak kata hati.. tahan lama mana la me boleh berserebe begini..??

Tuh perasaan sebelum kuar umah.. belum kira time skrg nih.. aduhai.. 




Me post kat FB.. hampir semua org  tegur muka ganas dan garang... hahaha.. ganaskah..?? garangkah..?? hahaha

Tertinggal semua senyuman kat umah.. kiki




sumber: youtube




NOTA : serebeh maksubnya dlm english hang down loosely tp dlm bahasa mudahnya berserabut atau bercelaru atau tak seragam atau tak kemas

posted from Bloggeroid

Wednesday, March 4, 2015

Busy Like A Beezz

Assalamualaikum...

Ok.. busy.. busy.. busy.. hidup berterusan mengerja masa.. hehe.. ke masa mengejar kita..??

Hati teringat kat blog.. tp takde apa yg nak diceritakan plus ngan busy (kunun hahaha alasan eks) but me suka busy.. banyak benda boleh berlalu tanpa difikirkan tanpa terjengah ke kepala.. hehe

Lately banyak benda (kerja thing) ada dateline.. if gud kalu me tau my dateline../?? macam banyak sgt ibadah nak masuk syurga.. kahkah.. funny

ok byk benda dalam kepala.. malas nak layan pun tiba2 terlayan gak.. hhhmmm..





ok la.. merapu jew.. sambung kerja ok.. daaaa



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...