Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Friday, March 27, 2015

Self Service Laundry CleanPro

Assalamualaikum...

Mesin basuh rosak lagi.. rosak dari hari rabu.. stress ok.. kain baju berlambak2.. ngan kain cadar baru tukar lg.. huhu

So arini me usaha lebih sikit.. bawa baju ke opis.. kawasan opis ada Self Service Laundry.. huhu.. wlpun penat nak fikir angkut kesana sini.. berat lak tuh.. terpaksa so terpaksa la usaha lebih.. ngan harapan kurus la cepat mama nih.. kiki

Ada gak kedai dobi.. tp me nak merasa cuci baju guna self service nih camner.. hahaha.. org darat khennn.. kiki


pic sumber dr google

Huummm... tak reti.. tergedek2 gak arr... hahaha.. meh kita cerita pengalaman kita yer.. kahkah

Mula2 tukar duit kertas kepada syiling.. mmg disediakan mesin nya yer.. mesin basuh sana guna syiling 50sen baru.. pastu pilih mesin yg nak guna.. ada mesin utk 9kg.. ada utk 14kg dan juga mesin dryer sahaja.. me bawa satu bakul kain dan me anggarkan cukup utk 9kg.. sebab selalu utk satu bakul tuh me kena basuh dua kali sebab mesin basuh me hanya muat utk 7kg sajew.. hehe

Lepas pilih mesin (yg available yer..) masukkan kain.. masukkan duit syiling kat slot yg disediakan.. utk 9kg nih me kena bayar rm4.50... pastu masukkan sabun kat tmpt yg disediakan (ala.. mcm kita guna mesin basuh kita sendiri la yer.. hehehe) pastu pilih jenis yg uols nak gunakan.. ada utk air panas, air sejuk dan so on... pastu tekan butang "start" dan tinggalkan ajew kemana2. Untuk me.. me guna mesin 9kg berat kain baju.. masa yg diperlukan hanya 25minit..  so tinggalkan masuk opis sambung kerja.. hehe

Me gi tengok balik around 2hour.. haha.. me tgk mesin tuh dah stop dan patutnya dah ready utk basuhan yg lain... tp kain dalam tuh masih basah lg... hhmmm.. mesti me salah tekan nih.. adoi... hahaha

So bazirkan lagi rm4.50 dan study sikit bagaimana nak guna.. then akhirnya.. siap juga baju me sebakul.. hahaha.. bukan baju bajan me pun sebenarnya.. baju anak dan laki ai.. hahaha.. biasa arr kalu nak buat eksperimen kita kena guna barang org lain.. hahaha

Kalu nak senang lagi patut guna mesin dryer tuh.. masuk sana kain baju.. nnt kuar boleh lipat dan pakai terus.. hahaha.. utk guna mesin dryer bg 24minit kita kena bayar rm4.. tp me kan dah membazir tadi sebab guna sampai dua kali (ala testing dulu la mula2... kita kan tak reti guna.. aci tak..?? hahaha) so angkut sajew masuk dalam bonet keta nnt balik kita jemur jew.. kiki.. janji dah bersih.. kannnn

Esok pun nak kena buat kerja keras jugak nih mendobi.. aduhai.. letih..


1 comment:

iryanty ahamad said...

kalau mesin basuh rosak..memang masalah besar pada kaum ibu kan...angin satu badan..kalau tak hantar dobi makin bertimbun..nak tak nak..terpaksa juga ke dobi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...