Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Tuesday, July 15, 2014

Tutorial Manik Jentayu

Assalamualaikum...

Tutorial kali ini... nak tunjuk sikit camner me jahit manik jentayu.. ;)


Mula2 yg penting ialah pekakas menjahit.. benang yg sedondon ngan kain, jarum manik, manik pelbagai size, gunting dan lastly  kain yg nak dijahit.







Langkah pertama

Mula2 jahit manik 'tali air' ngan guna 1 pearl size 4mm (kalu x silap) ngan 5 manik bulat warna putih.. tolong rujuk pic diatas.. ambik ruang dlm 1.5 inci dr ujung baju yer utk jahit manik tali air tuh.


 Langkah kedua


Settle jahit manik 'tali air' keliling lengan.. guna manik dan pearl yg sama size jugak.. start dr manik yg tengah tali air ke tengah yg satu lg..


Langkah ke tiga

seterusnya, guna manik yg size lebih kecik, guna 2 pearl size 3mm jugak 5 manik bulat. Start dr manik yg tengah jugak tp dr rantaian manik yg dijahit kedua td... tgk pic rasanya br jelas..




tips : masa jahit nih, korang kena jahit celah2 antara pearl size 4mm agar tidak bergerak..






Langkah ke empat

dan langkah seterusnya, guna langkah kedua utk manik tali air yg kita mula2 jahit tadi...








Pastu korang tambah la accessories cam jahit daun dan jahit tabur antara daun2 tuh.. me tak jahit daun kat semua.. me buat selang seli agar tak terlalu sarat.. ;)





 Yang nih yg dah siap.. :)





Salah satu yg dah siap.. yg nih me guna pearl size 6mm pink dan biru.. digabung ngan pearl size 2mm dan me buat daun simple kat atas jew.. kat bw me buat manik tabur. jarak dr ujung baju ke manik mula2 jahit me ambik 1inci..

Boleh la kalu ada yg nak cuba jahit manik jentayu nih.. buat raya uols.. seronok tgk bj merelip2 dipg raya.. kiki

jgn smpi terendam kuah rendang sudah.. haha




 selamat menjahit uols.. :)







7 comments:

eelobor said...

untung jugak ada kelebihan & kerajinan... hihihi

wa said...

Ya Allah..cantiknya......hanya orang yang sabar je mampu jahit secantik ni ;-)

LYAfrina said...

Cantik..
Tp lya mmg x bbakat bab jahit.. mmg x kemas la.. klo tgk kat blakang kain tu.. bketul-ketul benang..

mama maman aka yana said...

EELOBOR..>> setiap org ada kekurangan dan kelebihan.. sy berlambak yg kurang.. hehe.. bg sy jahit manik nih satu kepuasan bila tgk siap dan org suka ngan jahitan kita.. tuh jew pun.. hehe

mama maman aka yana said...

WA..>> thanks.. kembang kempis ai tau.. hahaha.. nak kata rajin tak jugak.. bak kata my hubby.. ' kalu menjahit tuh tanpa tgk tv, ngan main games, fb, instagram dan sebagainya.. blh siap cepat lg dr yg mama dok buat tuh..' hahaha

mama maman aka yana said...

LYAfrina..>> ala.. me buat pun takde la kemas sgt.. bukan profesional nih.. suka2 jew.. hehe

Ema Johari said...

kena sabar nak jahit manik ni... manik halus pula tu...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...