Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Tuesday, September 30, 2014

Sinambungan 'Berdebar' aritu..

Assalamualaikum...

Kita tak pernah nak pamer ketidakbahagianya hati kita pada siapa2 pun.. tp jika mmg org itu ada mata yg tajam.. boleh faham 'airmuka' kita kannn

hehe

Begitu la keadaan me bekerja disini.. cukup sabar rasanya melayan segala urusan kerja wlpun kekadang bukan la hak hakiki pun.. tolong jew la kannnn.. xper janji kita kerja.. gitu

tp bila usaha dan 'baikhatinya' kita dipergunakan atau dibuat butatulikan usaha kita.. tuh yg sakit hati.. senang2 letak kita nih 'tak reti buat kerja'.. aduhai.. sakit ok... dah la takde tunjuk ajar.. takde training.. tau disuruh dan tau cari salah.. last2 performance kerja gak jadi taruhan.. mana aci

benggang

so bila peluang dibuka.. cepat2 rebut.. letak sudah.. hhhmmm

Betul la kata org.. bila dia dah pernah melalui detik2 seperti kita.. maka dia lebih memahami kita.. doakan kebahagiaanku.. doakan ketenanganku.. doakan kejayaanku.. katanya.. bukan sebab u tak bagus.. cuma keadaan yg memaksa u beralih arah.. ahaks..

thanks frik.. (me translate ayatnya.. haha.. berdasar kefahaman me la.. almaklum bukan terer benar english nih uols.. hahaha)

Bagusnya sini.. dpt gak la bercakap 'huduh2' sebab terpaksa.. kiki.. alhamdulillah.. yg baik kita ambik simpan buat bekal. yg tak elok tuh campak jauh2.. hahaha





Ada yg bertanya jawatan apakah me maksubkan sebelum ini di entry INI.. ala uols.. ai nih pelukis plan cabuk yg mencari arah kebahagiaan jew uols.. biasa2 jew nak dibandingkan kawan2.. hahaha

harap Anwar @ KAIO dpt jawapan dr persoalan anda yer.. kiki

Dan yg lain2 tuh.. me berterima kasih banyak2 bagi semangat dan mendoakan yg elok2 buat me.. sayang ketat2 yer.. :P


Saturday, September 27, 2014

Stress

Assalamualaikum...

Sy stress sgt nih.. rasa nak hantuk kepala la.. rasa nak menjerit jew.. rasa nak release tension ngan berjln2..

Hhhmmmmm

Pening nak match aka nak naikkan seri kat baju.. tgk2 anak langgar bekas manik.. abis berterabur satu hall.. serabut tgk rumah bersepah.. serabut ngan himpunan bj2 kotor.. serabut ngan kain tak berlipat.. serabut ngan mainan anak berterabur.. serabut nak masak apa utk lunch.. aduhai.. banyak eks

Nih jd semua stress sebab kita dlm mood stress.. gitu.. haha




Pg td cuba gak nak berupdate blog psl cuti sekolah baru2 nih (see br nak berupdate.. hhhmmmmm) akan tetapi bila cuba karang.. cuba upload pic.. aduh pening sih.. byk pic.. tp takleh nak brain ayat lak.. gitu..

Last2 cari bj yg nak jahit manik.. pening pulak mak.. pastu kerja ngutip manik yg tumpah lak..

Pastu kutip kain dan lipat lak..

Byk benda nak buat dlm satu masa kat dlm kepala nih.. hhmmm

Beshnya la.. dlm tension2 nih laki blk dr kerja ajak mama kuar jln2.. blanja mkn.. winfow shopping.. aduh.. berrangan jer la.. kiki

Dah.. mencurah2 rasa stress jadi satu entry.. ada yg nak bc ke..??

;(
posted from Bloggeroid

Thursday, September 25, 2014

Mai kopi secawan

Assalamualaikum...


Harini mood swing.. mcm nak telan orang.. huruhara rasanya..

Pastu me gi buat air kopi.. wlpun dah abis segelas teh.. nak jaga kalori tp mood takde tentu.. buat jew la kopi.. lepas minum kopi baru rasa tenang..

aik.. me rupanya tak stabil mood sebab tak ambik kopi..?? hahaha

kerja pun takleh nak buat.. otak sebu dan rasa nak telan org.. hhhmmmmm

pic dr google

bila mood ok.. br blh fikir.. baru ada idea nak buat kerja.. kiki.. mai

kopi secawan lg.. ahaks..

 ;)





Tuesday, September 23, 2014

Memanik lagi

Assalamualaikum...


Memanik dihujung minggu.. pening sendiri nak match kaler.. teringat kawan2 kat FB.. me ada follow satu group nih.. Group 'Kelas menjahit dan alatan jahitan' so bertanya pd otai adalah lebih baik bukan.. hehehe

Alhamdulillah ramai yg respon.. rasa tenang sikit.. 


Dan hasilnya... 























tara..




Masih dlm perbikinan ok.. tak siap lg.. masih rasa kekurangan disana sini.. hhmmmm

Rasa tak 'naik' sgt eks.. huhu


Monday, September 22, 2014

Bila ku dilanda sakit kepala

Asslamualaikum...

Harini me dok dlm gelap.. having migraine i guess. Huhu. Pening sejak semlm..


Tutup segala lampu.. segala langsir .. bergelap..

Pg td layan berat kepala (tido) lepas papa ngan maman kuar gi sekolah ngan kerja.. niat nak baring jap jew.. tgk2 tersedar kul 9.30pg dan tgk ada msg dr bos.. huhu.. terus reply me mc jew la.. aduhai... tak tau nak kata apa.. takleh nak bangun dan rushing ke tmpt kerja kalu dah gini.. pening lg.. huhu

Bangun dan mandi slowly.. cuba buat breakfast dan mkn.. takmo baring wlpun kepala berat.. xmo.. huhu

Ambil perdekatan utk tulis blog.. rasa lebih ok kot

Friday, September 19, 2014

Berdebar ok..

Assalamualaikum...

Pg td me dpt call dr company yg bakal join nnt.. berdebar gak.. tgk2 rupanya dia minta me masuk kerja lebih awal.. masalahnya me nih dua bulan resignation period kot .. my new bos sanggup nak byr sebulan (penalti fee) utk pastikan me masuk kerja awal kat sana... huhu


Me lak rasa berdebar.. yer la.. tmpt baru.. bos baru.. persekitaran baru.. nak2 title "senior" yg diberi buat me seram sejuk.. of cos la new title with new responbilities and high expectation khennnn... high expectation tuh yg buat me tak senang duduk.. me xminta ok.. me minta gaji naik jew.. haha

Eee.. nih la melayu eks.. kahkah

Bukan apa.. lama dah tinggalkan kerja yg dulu (bidang sebelum masuk tmpt skrg).. dkt 3thn kot.. risau otak nih lembap nak ingat apa yg harus dibuat.. boleh gitu.. kahkah.. makcik kan cepat lupa skrg.. tua dah kannnn

Karang slow2 sgt kann kena buang dek org karang.. title senior tuh.. so kena perform well la kannn... huhu

Ok.. nih luahan rasa yg tak patut diluah.. patutnya me kena matang dan tenang.. kannn... hihi

Takmo la peristiwa 'sakit' kepala di first day berulang lg.. tolong la dijauhkan... huhu

Doakan yg terbaik utk kita tau.. apa2 hal enjoy dulu mlm nih.. hihi

BE kita

Assalamualaikum...


Boring lak bila tgk BE blog nih.. tak bergerak2 since MAY2014.. hahaha




Tuh la 'rajin' sgt update blog.. kiki





Thursday, September 18, 2014

Edisi Blog

Assalamualaikum...

Sapa dah follow Edisi Blog..?? me baru jew follow.. hihi.. baca kat blog bro Ben otai kita.. terus register.. hihi..











Dan belajar utk 'ping' entry latest mama.. haha..

Bukan apa.. skrg blog nih 'segan hidup mati tak mau' jew mama tgk.. haha.. yg tak mau tuh la cuba per'segar'kan blk kannn.. hihi

Insyaallah nak blogwalking balik.. nak temui teman2 maya yg dah lama baca tp xkomen2.. haha

Blogging nih satu kepuasan buat me.. dlm byk benda yg takleh nak luah (yg blh luah pun selalu hilang dek kesibukan atau kepenatan setelah mencari rezeki.. hihi)

Harap kwn2 takde la boring ngan blog nih yer.. hihi..

posted from Bloggeroid

Wednesday, September 17, 2014

Biarlah rahsia

Assalamualaikum...

Bila sudah letak surat berhenti.. perkara yg lain yg malas nak layan ialah nape nak berhenti.. nnt pasni masuk mana..??

Buhsan..

Paling banyak blh ckp pun.. 'I jadi full housewife jew'.. Boleh gitu..?? kiki

Ahhh.. buhsan eks..

Kita nih tak sabar nak cite pasal percutian kita tp tak smpt nak karang la.. hahaha..

Nak berhenti pun bz eks.. nasib badan uols... pasni lg berdouble bz la.. haha







Tuesday, September 9, 2014

Rezeki Dimana-mana

Assalamualaikum...

Takde mood nak berupdate blog sebenarnya.. Ngah mood penat menunggu uols.. penat wei dok jenguk tgk email masuk.. hahahaha

Kerja cam biasa.. siap ada yg berhello lak ngan kita.. katanya lama takde masa nak bertegur sapa.. ooopppsss.. cam tau jew kita nak blah.. aduhai..

Offer letter tak dpt lg.. dah ada call utk dtg intiview.. pulak.. huhu.. layankan jew la wlpun nnt kompom kena charot ngan laki.. sabar jew la.. :)




Rezeki kita tak nmpk kann.. so cuba jew nasib.. mana tau kannnnnn..

Pelik gak.. selama mencari takde yg sudi.. bila dah ada yg sudi.. ramai lak yg nak menghulur tgn eks.. cam terkejut gak nih.. hahaha

Ok la uols.. sajer jew berupdate simple2 gini.. janji update kannn..

:)



Saturday, September 6, 2014

Orkidku berbungalah.. ku seru

Assalamualaikum...

Kekadang ada masanya.. kita nakkan terapi mata dan minda.. me pilih dua.. salah satunya ini...





Kekadang membelai 'dia' terasa happy dan tenang.. berbisik utk dia kembali berbunga.. rindu dan sedikit risau dia terus xmo kuarkan bunga dia.. bukan apa.. me tak terer nak jaga dia sgt.. sembur air.. sembur racun.. sembur ubt kasi dia lebat bunga.. hihi.. tp cam lmbt dia nak kembali bunga.. xsbr ok

Dulu gantung kat oni umah tgk cam kuning daun dia.. bc group perjagaan orkid ckp.. itu berkemungkinan sebab kena panas sgt.. so letak dia tmpt teduh.. terus kasi ubt lg.. skrg tgk akal dia ada kuar baru.. anak2 daun bertunas lg.. hihi..

Insyaallah me positif nnt dia berbunga.. hihi.. doakan tau..

posted from Bloggeroid

Sweet own time

Assalamualaikum...

Harini cuba bangkit semangat utk lebih kuat.. cik malas sila jauh2 yer.. ;)

Sebenarnya arini rasa mcm baru 'back to own life'... blh bangkit lewat sikit.. haha.. dpt baring2 lepas papa gi kerja.. nikmatnya la hidup.. kahkah

Sweet own time.. me like!!!!

Bangkit slowly buat sarapan.. slowly kutip kain2 kotor masuk dlm mesin basuh.. slowly agihkan baju kotor anak utk basuh tangan kena rendam.. yg lain masuk bakul tunggu giliran utk masuk mesin.. hihi

Pastu kutip bj yg dah bersih utk dilipat.. berlambak sebab me tak sempat aka malas nak lipat.. jiwa kacau gitu la.. tolak tepi ngan kaki jew.. haha.. sabar laki ai kannnnnn.. tuh yg dia takmo tgk me emo2 psl apa2 pun.. sebabnya me akan jd malas semalasnya.. hilang segala tenaga nak mengemas.. hhhmmm

Xcaya.. nih buktinya.. kuikuikui



Jgn kasi me stress blh x.. bertambah stress tgk kain semua nih kannn.. huhu

Tp xper.. arini ai usahakan utk lipat.. kemas segala yg termemeh tuh.. bersihkan umah.. dan usahakan utk tidak bersepah balik.. haha

Chayok... chayok..

:)

posted from Bloggeroid

Friday, September 5, 2014

Pekerja Luarbiasa Hebat

Assalamualaikum...

Harini.. dtg kerja ngan cuba melapangkan dada dan menenangkan diri.. tp ada aje dugaan yg nak mengagalkannya.. hhhmmm.. 

Bila bercuti utk satu hari.. kerja yg ada jadi agak kelam kabut.. belum setel lagi satu benda dah dpt call dr site.. kena buat checking lg.. belum setel lg.. sales dtg buat muka ckp submittion kena buat balik.. title block drwgs tak ikut client nyer title block - itu kadang2 benda kecik yg selalu termiss look.. so bertabah la yer... senyum wlpun kepala dah rasa terhimpit..

Belum lg ngan job in hand yg pastinya ada datelinenya kannnnn.. blm lg masa yg semakin singkat.. nak tak nak kena buat lebih masa yg tak berbayar - itu bkn masalahnya.. masalahnya masa ngan famili terutama ngan anak terhad.. sian dia.. aduhai - sad inside.

Bos me takde lak tuh.. dia dah serah tugas dan pastinya dia nak tau benda tuh SIAP.. huwa-huwa..

Bila la nak abis keadan gini.. kerja mesti ada punya desakan tugas ini.. mana ada org bekerja tak ada cabaran utk diri kita agar mampu buat kerja lebih luarbiasa hebat.. kannnnn



pic from kiriman di wassap.


cari cara utk lebih mendapat rezeki yg berkat.. amin.


Thursday, September 4, 2014

Rezeki Tanpa di Duga dan Ujian di Sebaliknya

Assalamualaikum...

Pernah meroyan kat sini.. jiwa parah.. pasal kerjaya sekarang.. wlpun berhari2 positifkan diri.. tp ada gak masanya ku rasa ku dah pecah dah kepala sakit berdenyut.. sampai tekak loya nak muntah.. betul2 cabar kekuatan diri utk tidak marah atau titiskan airmata.. mudahnya airmata nih mengalir.. tp takmo depan semua org.. rela tahan utk diri sendiri jew.. ku bukan nak meraih simpati.. ku taknak dikatakan manja dan mengada2.. ku seharusnya matang utk hadapi kerenah 'bossy dan berlagak bagus' diorg2.. bertabah.. bertabah..

Yer... bertabah sampai la terbuka ruang rezeki ditempat lain.. bertabah..

Dan setelah dikecewakan dr offer yg kunun2 beriya 'nakkan kita' lastly jadi kiv.. huhu.. bertabah dan bersabar lg.. Usahaku giatkan.. sambil2 cuba 'ubat hati' utk lebih redha ngan dugaan ini.. mungkin ini utk membersihkan nilai2 kotor dlm diri.. insyaallah.

Cuba perbaiki diri.. semua kata2 ku terima ngan senyuman.. kata2 sindiran ok.. xper.. ku terima.. sabar. Ku belajar terima semuanya dengan senyuman.

Dan

Kali ni ku dijemput utk ditemuduga.. rasa hati pada mulanya.. "hmmm.. betulkah ini peluangku??.." Tapi takmo cepat mengalah.. ku google.. ku cari segala benda yg perlu utk ku hadapi temuduga ini.. ku pujuk papa pergi survey tempatnya.. dan berkali2 kami pusing tempat yg sama.. berkali jugak gi menjenguk dicelah2 grill besi.. tak jumpa signboard company tuh.. buat me sakit kepala.. nak muntah tak semena2.. lg jd takut nak dtg sendirian utk temuduga tuh.. huhu.. mcm2 dlm kepala.. 

Dan jujur mlm sebelum temuduga.. ku takleh lena.. terbangkit dr tidur.. teringat cv tak print.. aduhai.. lg menambah gusar dikepala.. ini pertanda..?? lg2 bila maklumat company tuh sikit sgt ku jumpa.. hanya nama owner company tuh.. dan company tuh kecik sgt (dr company yg pernahku bekerja). kalu korang mesti rasa kurang yakin kan..??

Dan pg td, ku gagahkan diri gi temuduga, lepas sarapan yg tak tertelan.. lepas minta tolong my sis ipar (printing my cv - alhamdulillah) dan jugak dihantar oleh hubby sebagai penguat semangat.. (takut terduduk kecewa kena tipu) me lalui temuduga sebaik mungkin. 

Memang kecil skala companynya.. tak sampai 10 org pun staff included the bos.. tp me rasa seronok time bersemuka dengan ini bos.. owner yg ku rasakan mesra dgn staff (me guess... sebab ngan me.. dia react as a bos yg bertimbangrasa dan adil -hasil temuduga tuh yg berjalan hampir 2 jam) Me rasa diperlukan dan rasa beliau mmg suka memberi peluang utk sesiapapun utk lebih maju.. Beliau tegas ttg masa.. ttg hasil kerja.. well semua bos pun gitu kannnn.. ;)

Tapi (ada tapinya.. this company will moved to taman tun dr ismail (that mean if me accept this job.. me kena travel quite far)..Offer if ok so far.. well... mmg offer yg agak reasonable  jugak.. hhhmmmm.. so me minta masa utk fikir..

Masuk keta.. dan of cos my hubby happy sebab me dpt that job.. but.. hehe.. panjang gak la menerangkan kat dia.. mcm panjangnya me tulis diatas.. surprising me.. dia suruh me terima.. hhhmmm.. company skrg pun akan pindah gak dlm masa terdekat.. ke pj8 (dkt federal highway).. pindah tetap pindah katanya.. cuma dia tak nak tgk me dok sakit kepala hari2.. mood tak menentu-stress ngan company yg dok skrg..

hhhmmmm...

Tadi semasa sendirian (papa gi kerja blk) me tengah sental baju putih anak.. me rasa.. if me nekad so me mmg kena buat keputusan... dan keputusannya.. me call that company dan ckp.. me nakkan offer letter soon.. hihi

Happy lepas buat tuh.. happy wlpun masih celaru nak gi kerja jauh2 nih.. hehe.. xmo sakit kepala lama2.. wlpun ada kerugian (duit.. tp kata org duit blh dicari.. ketenangan bukan boleh dijual belikannnn.. hehe)


"i just need a HAPPY!!!"


 ;)












Wednesday, September 3, 2014

Percutian : Manisnya Seketika Pahitnya Menanggung Kesakitan

Assalamualaikum...

Korang baca tajuk dan pastu cuba selami maksud mendalam dalam ini entry.. ahaks..

Hari sabtu ptg kami bertolak melalui lebuhraya karak yg penuh ngan kenderaan.. lori terbakar berhampiran laluan ke genting highland dan ke genting sempah... huhu.. Sejam gak la tersangkut.. ngan masalah perut lapar.. ngan pundi kencing full.. stress nak abiskan jem tuh ok.. 



Lepas pada tuh ok jew jalan.. tp hujan lebat pulak..


Eh.. cam blog kaji cuaca lak.. kahkah..

Pendekkan cite.. kami sampai kat Arenaa Boutique Hotel, Kuantan lebih kurang kul 6.00ptg.. huh.. penat ok.. kiki


kami dok kat bilik Tatami Room (pic curi dr web diorg.. haha..)

My sis yg book utk kami.. bila masuk jew.. 'Wah.. cantiknya..' hehe.. papa ckp nih bilik utk org honeymoon nih ma.. kahkah

Lepak2 sat.. jumpa my adik.. diorg pun baru balik dari berjalan2.. diorg awal sehari dr kami kat kuantan nih... lepak2.. kami kuar cari makan.. lapar ok..






Hmmmm... masa bayar nih.. target mesti around rm100 (kalu selalunya gitu la harganya..) tgk2 kena rm59.40 dan dia ambik rm59 sajew.. murah kannnn

Kami makan area ke Teluk Chempedak.. Restoran Mesra Seafood (kalu xsilap yer).. hehe.. tp bila cite ngan my sis.. dia ckp.. dia pernah mkn lg murah.. siap ada udang (kami tak ambik udang), sotong dan ikan.. dia kena rm40++ jew.. wah... murah dooo.. kiki

Belah malam lak.. gi bawak my sis nak shopping kat pasaraya around bandar kuantan.. huhu.. papa tersangkut ngan satu baju.. aduhai.. datang bershopping ke datang berjalan2.. huwahuwa

pastu kami merendek ke Tg Lumpur.. ramai giler org ok.. kami gi makan sotong kat Ana Ikan Bakar Petai.. sotong jew pun.. sejam menunggu.. giler punya sanggup.. nak dikatakan jodoh papa.. dia terserempak ngan ustaz yg mengajar dia masa darjah rendah.. boleh gitu.. hahaha

Balik dan tido..

Esok kami ke.......



Kalu bercuti mesti la harapkan relax dan berhappy2 kann... happy2 pun kalu dah tertulis takdir jatuh tangga kat entrance bukit gambang waterworld dan terseliuh.. nak ckp apa.. bertabah la sambil2 tahan sakit.. huhu..

Pujuk ini budak ngan beli selai baju.. dan chow balik.. ngan kaki berdenyut2.. tak tahan do nak berliburan lagi.. sampai jew cepat2 gi berurut.. aduhai.. sakit tak reti nak cite..

Alhamdulillah tak bengkak.. berdenyut jew la sari dua.. harapkan hari isnin masih lagi cuti.. so baring dan jadi princess frozen jew la.. kiki

:)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...