Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Monday, January 31, 2011

Malaysian Mom Bloggers Giveaway



Satu lagi GA ok... rasanya ok la kan.....sebab mama kan seorang ibu.... bagi sokongan...


dapat dr sini. Kalu yg ada FB tu blh try tengok ok.... Like lagi bagus.... hhheeee.... bg sokongan disamping memajukan blog kita sendiri..... kalu nak tau lebih lanjut jgn lupa ye cari disini.

p/s: saja2 letak sticky entry sini.... saja utk promosi utk GA ni... entry baru dibawa ye.... tq.

Ajari aku ilmu kebal




image dr goggle

Mama yana ni satu perangai.... sensitif tak bertempat.... cepat down bila org dok menyindir... tak tau la niat org tu... menyindir ke mmg peel dia cakap menyindir atau surat tak tersurat..... atau tersirat dalam tersurat.... takde mood giler.... nape eks....???? satu kelas motivasi harus mama yana pegi nih.... kacau gugat ketenangan betul la dapat org cam gini... nape la dia pilih ari nih utk call dan bercakap tanpa dapat mama yana balas..... bukan balas apa... cuma nak ckp... 'i busy nih... kalu nak call utk kacau mood i... tlg blah...'
hhhaaaa.... berani la sgt..... diam dan dengar je la.....

kekadang nak gak bg nih..... power tak..????
hhhaaa.... jd goku..... pic dr goggle...

kacau mood betul la... kan dah update blog dah.... terganggu keja mama tau..... hhheeeeeeeee.....

About My Office Dinner Party



Semua pernah pegi dinner office kan..??? Office korang sure buat grand2 punya..... kami ni company kecil je... dinner pun kelam-kabut je nak buat.... tiba2 je nakkan sukarela utk urusan dinner nih... sukarela..?? semua org buat sibuk dan tak nak tolong.... sian pulak kwn yg kena urus benda nih... ngan jangka masa yg limited dan memasing sibuk ngan dateline.... so mama pun cuba la tolong sedaya yg mampu... sian... takleh la... hati mudah kesian kat orang... [tak tau la nape...]

dan setiap urusan akan timbul masalah kan..??? hhhaaa.... kalu korang tgk nih sure korang pun gelak.... tp ni la kami punya stage.....

guna paper je... tiba2 je diorg [pekerja dewan yg kami tempah] ckp tak boleh atau mrk taknak turunkan kain tirai tuh.... nak taknak kami klip paper je la..... hhhaaaa.....
 cite pasal makanan lak.... ok... sedap gak... western menu.... dan makan cara buffet... akan tetapi bila dah jadi ahli jawatankuasa nih... mkn pun kelam kabut.... rushing for games.....  and prizes and lucky draw... but me..?? not sooo lucky la... dpt cabutan hadiah yg kecik je.... jadi la dr tak ada..... lyn je la pic yg tak seberapa.... mama tak sempat nak ambil pic sgt.....


 


dan last not least mama yana ngan baju dinner...... merelip sungguh


sudah2 la ye... asyik wat entry yg sudah lapuk sudah.....

Sunday, January 30, 2011

30-01-2011



Salam semua.... keja besar ari ahad..... 30-01-2011.... Ari ni ari langsungnya pertunangan Ain dan Shahir.... semoga segala yg dirancangkan akan berlalu sepantas kilat dan akan berbahagia selamanya..... nnt blh la wish.... welkam to the club eks.... hhheee..... layan gambar je senang.... dr membebel panjang.....







Ain ni adik bongsu hubby.... nnt kenduri insyaallah dalam tahun nih gak.... dah lama kawan... sejak zaman belajar lagi... kalu dah jodoh tak kemana kan.... Selamat bertunang Ain dan Shahir.



p/s: shahir tu bukan shahir af ye.... org biasa je.... hhhhaaaaa.... 


Saturday, January 29, 2011

5 facts about me



Salam... selama 2 bulan plus plus mama berblog nih.... rasanya belum cukup menyakinkan diri mama utk terus cekal nak terus update blog..... kekadang rasa sengal lak.... ye la... cam ckp sorang... tak ade yg menegur atau mengomel apa mama yana utarakan dalam blog ni... tp kalu kena keji, kena kutuk pun mama yana tak nak.... [normal la kan...] tp kekadang seakan teringin terus menbebel kat sini.... suka hati je la kan.... hheeee.. [syok sendiri namanya...]

jom cite sapa sebenarnya mama yana nih.... nak tau tak..?? tak nak..??? takpe nak cite gak....

1. Mama yana ni lebih kurang cute org nyer.... [suka perasan sendiri je ok...]

2. Mama yg garang dan suka marah2.... [kalu tak kena angin la.... gile lak kalu tiba2 angin kan...]

3. Pekerja yg sederhana rajin dan komited pada keja.... [sungguh... percaya lah...]

4. Isteri yg sibuk dan kekadang suka kalu hubby menolong.... [kalu umah sepah jgn nak bising2 kalu malas nak tolong..... khas utk my hubby...]

5. Seorang yg suka berfikir dan suka kalu setiap tindakan mama tidak akan menyakiti org lain... [ jenis org baik nih...]

hhhaaaa..... percaya atau tidak.... itulah mungkin mama yana.... jgn percaya sgt temberang mama.... ni entry syok sendiri je.... hhhaaaaa.....

Friday, January 28, 2011

Cite ari thaipusam ari tu....



kami jejalan kat taman yg berhampiran umah.... sambil hirup udara segar.....


dan bujangku melayan hobinya.... buat willy kat dalam tempat permainan.....


p/s: layan pic je la.... nak cite panjang lebar pun benda dah lepas.... busy semenjang nak update blog....

Layan Chilis



Bagi kami wanita2 anggun [konon] bila jumaat.... kami kekadang akan merayau-rayau cari pasal..... hhhaaaa.... jalan2 cari makan pulak [konon].... jadinya kami berempat layan chilis.




kami ni bukan apa.... nak jugak rasa.... sedap sgt ke makanan chilis nih.... lupa lak nak ambik pic makanan.... blh tahan la jugak... banyak sungguh wei... tak terhabis makan.... :)

Balik lambat uols..... masuk office ngan keadaan terhendap2..... keh..keh.... dan ari ni gak dapat nih........



hadiah sempena menjadi ahli jawatankuasa yg baik..... utk dinner office yg bg mereka2 yg hadir....  dinner yg dirancang dan diurus dengan baik.... ahaks.... ponat tau.... tp kira gembira jugak.... bila usaha tak seberapa dihargai......  cuba teka apa benda mama dapat...???? hhhaaa.... nnt kita tunjuk lain entry..... [kalu ingat la kan....]

Usaha dan usaha



Morning semua.... semalam dan hari ni gigih blk siapkan keja... tp rasa tak sedap hati kalu tak update blog.... dan dapat lak teman2 yg menyokong blog nih dan mendoakan blog nih berjaya so mama yana gigih gak buat satu entry hari nih....... banyak benda nak cite tp tak sempat nak karang.... dan tak sempat nak upload pic pun lagi so.... insyaallah mama akan buat juga walaupun delay ok.... hheee.... ok la sambung keja dulu..... :)

Thursday, January 27, 2011

BEN ASHAARI BLOG





Mama yana nak join gak...... so ni la entry mama utk join blog BA.

1.Letakkan header BEN ASHAARI BLOG - Mama yana dah letak tau.....

2.Tajuk : BEN ASHAARI BLOG dan linkkan ke entri ini .. - Sudah letak tau...... dan akan link pada BA sat lagi....

3.Sila nyatakan berapa kalikah anda update sehari dan jumlah entri anda sehingga kini .. - Mama yana paling banyak update dalam sehari ialah sebanyak 4-5 entry... sekarang ada sebanyak 125 entry...

4.Kenapa anda berminat nak berada dalam blog list BEN ASHAARI .. - Berminat kerana bila masuk list BA akan bertambah la kenalan dan juga akan meningkat la statistik mama yang ado nih.....

5.Apakah perkara yang ingin anda lakukan sekiranya blog anda popular ? - Sekiranya blog mama popular.... bersyukur dan akan cuba kekalkan kepopularan itu....

Wednesday, January 26, 2011

Update for today....




pic from goggle


Ye... update for today is.... got dinner company..... really busy today.... the committee have to be fit today... rushing finish works or to be not finish [hhhhaaaaaa] coz will be running for helping for big dinner tonite.
And next monday will crazy to submit my work....

Tuesday, January 25, 2011

Her eyes are beautiful




Sapa ada mata yg cantik. Si margaret ni untung... dia diciptakan ngan mata yg cukup indah... geram tengok.... tp masih lagi bersyukur kerana kita semua masih boleh melihat lagi walaupun bukan dari mata yg cantik.... Dr inbox mama.... entry bhs inggeris.... jom tgk mata dia....


Her eyes are beautiful. Most babies measuring 5ft would be considered big, but newborn giraffe, Margaret, at Chester Zoo, UK is seen as unusually small for her species. She is one of the smallest giraffes ever born at Chester Zoo but pint-sized Margaret will soon be an animal to look up to...aSh.

Little Margaret, who is the first female Rothschild giraffe born at the zoo, is being hand-reared by her dedicated keepers. The first calf for six-year-old mum Fay, Margaret, who was born two weeks early, tipped the scales at just 34 kilos (75 lbs) and is a mere 5ft tall.

Tim Rowland's, team leader of the Giraffes section, said: 'Margaret is one of the smallest giraffe calves we have ever seen. Fay isn't the largest of giraffes and Margaret was also early which might go some way to explaining her size. 'Margaret was having difficulty suckling so our keeping team are now hand-rearing her'.






Bulan madu dalam lokap







RAMPAS...Abdul Ghafar (kanan) menunjukkan dadah yang dirampas.

ALOR SETAR: Baru seminggu bergelar raja sehari, sepasang suami isteri bukan sekadar meringkuk dalam tahanan, malah turut berdepan hukuman mati apabila kedua-duanya disiasat mengikut Seksyen 39B Akta Dadah Berbahaya 1952 kerana disyaki terbabit dengan kegiatan pengedaran dadah.
Lelaki 35 tahun dan isterinya berusia 26 tahun, dianggap pasangan ‘sejiwa’ kerana kedua-duanya pernah ditahan beberapa kali atas kesalahan mengedar dadah sejak beberapa tahun lalu sebelum membuat keputusan berkahwin minggu lalu.

Timbalan Ketua Polis Kedah, Datuk Abdul Ghafar Rajab berkata, lelaki itu ditahan di Plaza Tol Gurun, kira-kira jam 3 petang Sabtu lalu manakala isterinya ditahan di rumah mereka di Kepala Bukit, Gurun, sejam kemudian pada hari yang sama.

Beliau berkata, sepasukan polis dari Jabatan Narkotik Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kedah menahan lelaki terbabit yang ketika itu menunggang motosikal bersendirian dalam keadaan mencurigakan di plaza tol.
“Hasil pemeriksaan, kami menemui dua plastik lutsinar dipercayai heroin seberat 910 gram bernilai RM30,000 yang disorok di dalam plastik biskut dan diletak dalam raga motosikal Modenas Kriss itu,” katanya pada sidang media, di sini, semalam.
Susulan penahanan itu, suspek membawa polis ke rumahnya di Kepala Bukit, Gurun dan hasil pemeriksaan menemui sembilan ketulan plastik mampat mengandungi heroin seberat 24.2 gram bernilai RM1,100.

Abdul Ghafar berkata, dadah yang diproses sebegitu kebiasaannya untuk tujuan penyeludupan dan suspek menelannya bagi mengelak dikesan pihak berkuasa.

“Kami masih menyiasat sama ada suspek melakukan taktik penyeludupan demikian yang biasanya dilakukan untuk menyeludup dadah ke dalam penjara,” katanya.

Turut dirampas, tiga telefon bimbit dan motosikal daripada pasangan itu.

Siasatan mendapati bekalan dadah itu diperoleh dari negara jiran dan polis masih menyiasat sama ada suspek menjalankan urusan jual-beli dadah ketika ditahan.

Abdul Ghafar berkata, kedua-dua suspek pernah beberapa kali ditahan akibat kesalahan dadah itu dikenakan tindakan Orang Kena Pengawasan (OKP) mengikut Akta Penagih Dadah (Rawatan dan Pemulihan) 1983.

Memang sehati sejiwa....

Sumber : Metro

Hidup ini memang mencabar




Hidup ini sememangnya mencabar. Tapi, bagi setiap cabaran, mesti ada cara nak memenanginya.
Andai kita menganggap life is hard maka itulah yang menjadi mindset yang diserap oleh minda separa sedar kita.
Bila dalam fikiran suda terserap life is hard (hidup ini sukar) maka semua yang lakukan akan jadi sukar. Kesannya, Anda jadi tertekan, kurang bermotivasi serta lebih cenderung menyalahkan takdir.
Semua yang keras, pasti ada cara melembutkannya.
Anda ada yang susah, mesti ada cara menukarkannya menjadi senang. Semua yang senang, pasti ada cara menjadikannya lebih senang dari senang yang biasa. Untuk menjadikan Anda seorang pemenang berdepan dengan cabaran hidup, perlu ada ‘power’.
Power ni datang dari beberapa sumber, antaranya ilmu pengetahuan, semangat yang tinggi dan inspirasi yang tak pernah putus. Lebih banyak sumber ni dikumpul, maka semakin power, semakin energetik Anda jadinya.
Ramai orang berkata, knowledge is power. Itu betul, bahkan telah dibuktikan oleh orang-orang berjaya sebelum ni.
Mereka berjaya kerana mengaplikasikan apa yang mereka tahu. Seperti mereka, Anda juga menjadi lebih power bila mengaplikasikan apa yang Anda tahu.
Selain mengaplikasikan ilmu, Anda boleh berubah menjadi semakin power bila bersemangat tinggi, disamping membara dengan inspirasi setiap masa, setiap kali Anda bernafas bukan setakat sehari dua. Ini cara untuk memenangi cabaran hidup. Masalah, emosi down, perbalahan, pertengkaran, kesilapan dan kegagalan tetap akan muncul dalam proses kita menempuh cabaran. Tetapi, itu semua sementara.
Lama-kelamaan, semua yang sementara akan menghilang dan sesuatu yang lain akan menggantikan tempatnya, dengan syarat Anda mesti sanggup berubah terlebih dahulu. Bukan mahu, tapi mesti berubah!
Pandang hidup ini dari sudut yang positif. Cabaran membentuk Anda menjadi seorang yang kuat. Kuat di minda, emosi dan rohani.
Serap masalah menjadi cabaran lalu tukarkan ia menjadi sesuatu yang positif. Berfikiran positif membolehkan diri Anda memenangi cabaran tu lalu menggenggam kejayaan di akhir garisan.
Dalam sejarah tak pernah ada orang berfikiran negatif menang setelah berdepan cabaran, semuanya kecundang.
Jadi, sematkan dalam hati, Anda tekad, BERANI berubah untuk kecemerlangan hidup!

Notakaki:copy & paste dr gmail. Buat motivasi dipagi hari. Buat yg tengah tak bersemangat harap bersabar dan cuba hadapinya dengan cara yg paling positif. Insyaallah.

Monday, January 24, 2011

Banyak benda dlm hati....



Banyak benda dlm hati.... apa la maksubnya ye...??? hhheee.... keja yg banyak dan hari ni i mengamuk.....[membebel sebenarnya....] but nasib la baik takde yg menjawab.... semua diam je.... gamaknya terkejut kot....
dah la sangkut kat jem dekat sejam lebih..... panas hati bila keja berlambak2..... kira pg td sesi luah perasaan la....

tengahhari dah ok dah.... dah boleh bercakap dengan officemate ngan bahasa yg indah dah.... [ckp baik2....] ada diskusi pasal keja dan mama yana dah kira blh tarik nafas sikit.... dia sanggup tolong.... kiranya sesi luah perasaan pagi td berjaya la..... hhheeee...[tak sengaja ok... sesentap lebih pg td...]

ptg lak... meeting.... still ok.... lepas meeting [cabut awal sebenarnya] solat magrib dan belek2 tugasan yg belum settle lg.... siap2 blk.... jem again.... hhuuaaa... hujan rintik2..... sampai umah... nasib baik darl i ok.... dia paham... dan skrg berblog.... nak tunaikan satu permintaan dr dia.... dia nak pic dia ada dlm blog mama nih.... so.... ini lah pic u darl.... ni mama pilih dr yg terpilih ok.....


katanya mama sengaja sembunyi kehadiran dia dlm hidup mama.... ahaks... merapu je... i tak nak exposed sgt... takut la u tak suka darl.... hhheee..... ok la kan... rasanya semua pembaca blog mama nih dah kenai darl i nih... dia nak glamer dr i la tuh..... hhheee....

jANgAn tErKejUT tAu..... HHHeeeeeeeeeeeee



Mmg blog mama yana.... bkn blog fake ok... just tengah sengal dan belek2 dan blogwaking blog org... semuanyer cantik2..... geram jugak wei.... tukar la jugak... lantak la org nak ckp tak tetap pendirian ke... jenis cepat buhsan ke...??? its me ok.... hhheeee..... daaaa.... meeting lagi ya....

Manusia istimewa tanpa kaki



mama yana terharu..... sungguh gigih.....


The 24-year-old Doug Forbis sacral agenesis.
In this rare disease in humans do not develop the lower body.
But Doug does not let his hands and did not become a vegetable.
He leads an active life, playing sports, drives a car and works as a volunteer in the center of rehabilitation.











Sumber dr Inbox gmail mama. copy paste utk membangkitkan semangat juang utk kita yg masih diberi peluang hidup dengan anggota yg sempurna.

kalu hidup jadi kuli



Bengkek hati.... benggang sungguh.... tak faham betul.... mana letaknya maksud 'urgent'.... katanya ada dead date dateline until this month.... kena semua staff stayback... kena dtg keja ari restday.... end of the day... aku sorang je terpaku kat office ari sabtu lepas..... dimana...?? sibuk menegaskan utk stayback dan dtg ari sabtu...... gila ahhh.... adakah aku ni tak faham atau terlebih faham...... karang aku claim ot katanya aku dah terlebih claim..... hhhuuuaaaa...... sakit hati....
pic from goggle

haruskah aku marah...?????????

Sunday, January 23, 2011

Gadjet baru yg sekian lama diidamkan.....



Mama yana ni bukan tergolong dalam golongan senang.... mcm org biasa2... teringin semua benda... pantang lepa terpandang.....hhhheee... tp kekangan ekonomi dan tanpa sokongan yg sepatutnya dr hubby so.... tersangkut lama la wishlist mama yana.... hhheee....
tapi tetap akan jadi igauan dan kata2 manis la buat hubby..... and lastly dia giveup dan follow apa kehendak mama yana..... atlast ok.... manis sungguh bila benda yg kita dok jeling dan igau2kan dpt dlm gengaman tangan..... so sweeetttt..... ni la benda nye....



external harddisk 500 Gb

sebenarnya mmg dah lama dah nakkan benda ni.... dekat setahun gak rasanya..... tu la kan..... usaha tangga kejayaan.... akhirnya dpt kelulusan.... hhheee..... nakkan yg 320Gb je..... last2 dia kata harga dekat2 nak sama je .... tak byk beza so beli je la 500 Gb... kot2 pasni nak minta lg..... betul gak katanya.... guna  dan guna tgk2 dah hampir separuh dah gb mama dok masukkan dlm external nih... hhheeee... so kiranya berbaloi2 la jugak.... hhheeee...

Kena pasang beg udara utk keselamatan




Kenderaan wajib pasang beg udara




RANTAU PANJANG – Kerajaan akan mewajibkan penggunaan beg udara bagi semua kenderaan, kecuali kenderaan pacuan empat roda, sebagai aksesori utama bermula 2012 dalam usaha mengurangkan kadar kematian akibat kemalangan jalan raya.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Kong Cho Ha berkata, dua syarikat pengeluar utama, Proton Holdings Bhd (Proton) dan Perusahaan Automobil Kedua Sdn Bhd (Perodua) sudah diberitahu menge­nai peraturan baru itu.

Menurutnya, mesyuarat diadakan minggu lalu bersama wakil kedua-dua syarikat pengeluar tempatan itu dan secara dasarnya, mereka bersetuju.

"Kajian sudah dibuat mengenai pemasangan beg udara ini bersama beberapa agensi keselamatan lain bagi memastikan keselamatan setiap pemandu dan penumpang yang terlibat dalam kemalangan jalan raya lebih terjamin.

"Walaupun ia bukan satu perkara yang dikuatkuasakan tetapi kita akan mewajibkan pemasangan ini sebagai satu langkah pencegahan awal," katanya ketika merasmikan Kempen Keselamatan Jalan Raya Sempena Tahun Baru Cina di pekarangan stesen kereta sewa, semalam.

Hadir sama, Ketua Pengarah Jabatan Keselamatan Jalan Raya (JKJR), Datuk Suret Singh.
Cho Ha berkata, perbincangan itu dilaksanakan bersama Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) dan JKJR serta terbukti beg udara adalah aksesori keselamatan yang paling penting dalam semua kenderaan.

Info : Kosmo

Usaha gigihku

Salam semua.... sihat tak...??? bagaimana hari minggu anda...??? mama??? hhheeee..... ini aktiviti usaha gigihku......


menyudahkan usaha mama yg terbengkalai sekian lama..... jahit langsir utk tingkap bilik.... beli kain awal bulan ni rasanya.... org sibuk belek kain nak jahit langsir kita pun sama.... org dah siap gantung kita br terhegeh2 potong dan jahit.... tu pun berhari2 cari pita ukur tak jumpa2... last2 potong gitu je... main agak2 je la.... tak sempat nak gi cari dan beli.... nnt akan ilang lak mood mama yg nak menjahit nih..... hhheee..... disaat mama buat entry ni... br siap satu tingkap..... nak buat langsir utk dua tingkap... so siap satu satu je la dulu.... td start memotong kain pun sambil mengadap tv tgk melodi.... ahaks..... nnt tunggu time lak nak gantung..... jadi la janji siap..... kan...... kan.....





Tenet tenat....



Internet sooooo slowwww..... stresss..... nak buka satu page pun bereejam.....

Saturday, January 22, 2011

Bagaimana harus sabar....???


Bagaimana harus sabar ngan kerenah bujangku ini....???

hhhuuuuaaaa...... mmg memerlukan kesabaran yg maksimun bila menjadi ibu..... teringat sabar sungguh ibu kita melayan kerenah kita kan.... sungguh sakit hati bila si bujang ni asyik main je.... tak nak belajar....


Friday, January 21, 2011

Bagaimana ilmu agama ditarik




Diriwayatkan daripada Abdullah bin Amr bin al-Ash r.a: “Aku pernah mendengar Rasulullah SAW bersabda: “ Allah tidak akan mengambil kembali ilmu (agama) dengan mengambilnya dari (dalam hati) manusia, tetapi mengambilnya kembali dengan kematian para ulama hingga tidak bersisa, lalu orang ramai akan mengambil orang-orang bodoh sebagai pemimpinnya yang apabila orang-orang itu bertanya kepada mereka, mereka akan memberikan jawapan-jawapan yang tidak didasarkan kepada ilmu. Maka mereka akan berada dalam kesesatan dan menyesatkan orang lain.”
(al-Bukhari)

Islam adalah satu-satunya agama di dunia yang sangat mendorong umatnya untuk menuntut ilmu. Istilah ulama pula digunakan pada orang yang sangat memahami permasalahan agama dan mendalami ilmu agama. Di zaman ini, hampir tiada lagi ulama’ yang mempunyai penguasaan ilmu yang pelbagai melainkan hanya yang pernah belajar beberapa bidang ilmu tetapi hanya menguasai satu atau dua cabang ilmu sahaja. Berbeza dengan zaman lampau, orang yang disebut sebagai ulama’ adalah mereka yang menguasai dengan “ahli” banyak cabang-cabang ilmu. Dengan perkataan lain golongan ulama’ semakin lama semakin pupus. Justeru dengan waktu yang semakin singkat di akhir zaman ini ditambah dengan kesibukan dan kelalaian kita sendiri dalam mengurus waktu marilah kita sama-sama mengkaji dan mengambil ilmu daripada mereka kerana kehidupan ini tidak akan berjalan dengan tertib tanpa bimbingan dari para ulama’. Tetapi kenyataannya, ramai orang pada hari ini yang tidak memahami situasi tersebut sehingga mereka merasa mampu mengatur kehidupan dunia tanpa merasa perlu melibatkan golongan ulama. Bahkan ulama dianggap sebagai kelompok mereka yang tidak mengetahui situasi dan kondisi, tidak memahami perkembangan zaman dan hanya berbicara dalam masalah ibadah dan akhirat semata. Akibatnya timbul sikap menolak meremehkan golongan ulama dan keterlibatan mereka dalam urusan pengaturan dunia. Justeru tidak hairan ada golongan manusia yang menjadikan orang-orang yang jahil dan bodoh sebagai pemimpin mereka hingga akhirnya membawa kepada kesesatan dan kemusnahan.











Hati tengah pening...



Haahhaaaa.... pening pasal teringatkan baju dinner tak ada..... kena usaha atau pusing2 belek2 baju yg ado.... semuanya tak lawa rasanya.....

Bila tamak.... yg banyak pun terasa sikit....



Salam semua.... sebenarnya tak ada isu utk dibuat entry... ada gambar utk kejadian semalam pun tak leh nak upload pasal cabel telepon tak bawak..... so cite punya cite..... terkeluar la idea... cite pasal org tamak haloba.... ada juga zaman sekarang.... ada gaji yg dah cecah lima angka, ada umah dah cecah harga 300 ribu riban, ada anak yg bijak2 tp masih nak berdengki... kalu hati sudah busuk.... busuk gitu la walaupun wajah ditepek mekap mahal2 pun... hati tetap tak wangi ok..... sepere la minyak wangi banyak2 dan habis sebotol pun... tetap busyuk ok.... beringat la.... hidup seperti roda... sekejap je kalu tuhan nak tarik nikmat hidup kamu tuh.... benci arr tgk muka org yg banyak pakai topeng nih...... benci dan tak ingin jadi gitu.... walaupun org layan kalu baik sebab malas nak bergaduh ngan kamu... ingat.. tuhan nampak semua....

mask copy dr goggle image


ye... jgn jadi tiga rupa ye.... suka melakonkan watak yg kunun baik sgt..... pantang lepa kau la yg tukang batu apinya..... mmg tak fikir akan apa akibatnya.... sebab belum kena batang idung sendiri..... so insaf2 la kamu... masuk berwajah sepuluh atau berjuta....

Thursday, January 20, 2011

Wednesday, January 19, 2011

Duit terpijak

kutip jgn tak kutip... pic dr inbox gmail...

duit tu mmg la terpijak... tp halal ke tidak...??? buat apa la mengadai nyawa utk duit yg bukan hak kita.... tak dapat apa kecuali dosa kering je... (kering ke kalu ambik hak org tanpa rela...) mama tak pandai sangat... tp rasanya lebih baik pulangkan atau sedekahkan kat masjid atau org susah... kalu guna nnt jd darah daging... susah nak minta halalkan dr empunya hak....




Terapi Minda






Notakaki: copy paste dr inbox gmail. Terapi utk mama yana jugak.... dpt penyakit sibuk ngan keja dan tak ada idea nak update blog....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...