Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Tuesday, April 21, 2015

GEMUK

Assalamualaikum...

Semua seluar dah ketat.. hhhmmm

Tak pernah bayangkan diri ini terkedek2 bawa diri.. ditambah2 ngan sakit lutut bahana lutut tak mampu tampung berat badan me.. mencanak2 naik berat badan nih.. huhu






Pelik sesangat.. 

Sebab berat badan yg mencanak naik nih... tak dpt la nak berjalan2 kuar shopping..

Kan ari mingu lepas.. kita diminta buat puding roti marble utk dia kan.. dia ngan teruna ai merendek ke Jalan Pasar, KL.. me tinggal sebab sakit lutut.. sian kannn...

Nasib me.. nak ikut pun rasa cam tak mampu nak follow.. huhu..

So sekarang me mmg 'larikan diri dari makan NASI' wlpun susah sebab me nih tekak org melayu.. huhu.. nak cuba diet atkin tuh me rasa susah gak.. hhhmmm.. so cara paling simple me buat ialah kurangkan or tak ambik nasi.. dah try dekat seminggu.. hanya kantoi dua kali... tuh pun sebab sayang makanan tak habis dari dibuang.. itu last week.. pastu satu lagi hari isnin sebab puasa.. me rasa me tak mampu nak berdiri kalu xmakan nasi dah aritu.. haha.. so makan nasi.. tp utk ari mingu tuh me kayuh basikal utk bakal kalori tuh.. cuma ari puasa tuh jew me ternak jew dia.. tak larat sungguh.. kepala berdenyut (maybe sebab kurang air.. hehe)

so ada cara yg lebih senang ke uols buat utk kecikkan sikit badan uols.. ?? 



6 comments:

Kakzakie said...

Kurangkan makan kalau tak exercise pun memang payah nak susut Yana. Kena exercise lebih kalau makan control baru menjadi..

Fiza Rahman said...

Sejak dah tak mengepam susu ni, Berat badan saya naik mendadak. Dari 46 kg dah naik 53 kg. Pitam jap nengok ☺

eelobor said...

gemuk sket2 tu biasa jer....hat penting tubuh badan sihat. tp jgn la tahap obesiti or over weight. hehehehe

insan marhaen said...

ibu_suri mengalami masaalah yang sama. Berat badannya kini menghampiri 130kg. Pergi hospital bebaru ni terpaksa menaiki kerusi roda sebab jauh perjalanan ke wad.

Saya ada terbaca satu artikel...

kita boleh makan apa saja tapi jangan banyak.

makan sikit tapi kerap.

makan jangan tunggu hingga lapar kerana bila tersangat lapar nafsu makan tak boleh kawal.

saya juga sekarang amal seeperti di atas. makan awal pagi 7am, lepas riadah makan pagi 10am, makan tengahari 1 pm, makan petang 5 pm dn makan malam 9 pm.

makan sikit saja (sukat lebih dulu ) ie... awal pagi makan biskut atau roti bijirin 1 keping sama teh, makan tengahari nasi satu senduk, makan petang goreng pisang dan makan malam samada bihun atau capati.

jeBateja said...

Badan kita pun naik....tapi dah 3 minggu makan pil habbarus sauda perahan sejuk tu. Bila makan nasi...sikit jer. Kadang2 x mkn....

Diana Rashid said...

saya dulu memang kena makan nasik..tapi dah lama2 cuba kurangkan tak ambik nasik.lama2 jadi tak best pulak nasik..saya jarang2 makan nasik sekarang..kecuali kalau balik kampung atau kenduri kena la makan,dah ramai2 kan??tapi kalau kat rumah saya ratah lauk dengan sayur je..tak pun makan bihun...nasik memang bukan makanan kegemaran dah sekarang nih....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...