Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Thursday, August 28, 2014

Tips nak org terus baca blog kita

Assalamualaikum...


chewah.. tajuk tuh buat org menangis nak baca.. tp kelakarnya entry dr org yg jarang dah update blog.. hahaha

suka hati kita la.. jelous la tuh tau.. kiki

Nih baca tau kat bawah nih.. hasil kerajinan me copypaste ok.. hehe

Sebenarnya tip ini dah pernah saya keluarkan untuk tatapan pembaca blog ini, tetapi mungkin tak berapa jelas kot. Kali ini saya berikan terus satu contoh untuk anda lihat di akhir entri ini, dan mungkin boleh perbaiki di masa hadapan.
  1. Elakkan dari memilih jenis font yang terlalu kecil atau terlalu besar. Saiz standard yang disyorkan ialah antara 10-14 mengikut jenis font yang digunakan dalam blog.
  2. Gunakan warna font yang membolehkan ia jelas dan mudah dibaca. Elakkan penggunaan warna menyakitkan mata seperti warna-warna terlalu terang atau florescent.
  3. Kontrakan warna, jenis, dan saiz font yang sesuai untuk kandungan dan tajuk. Cuba nampakkan perbezaan tersebut.
  4. Elakkan penggunaan latar blog yang menyukarkan pembacaan entri.
  5. Gunakan cara terbaik latar penulisan hitam dan putih kerana ia warna asas yang boleh diterima oleh semua. Tak perlu nak fancy sangat.
  6. Gunakan jenis font yang standard atau yang mudah dibaca. Elakkan guna font yang terlalu artistik untuk menulis isi kandungan blog.
  7. Ini antara tips mudah yang dapat saya kongsikan kepada anda semua. Mudah-mudahan boleh dipraktikan dan diamalkan sebaik mungkin.


Pembaca adalah penting. Jika anda inginkan pembaca, cuba pastikan mereka tidak hadapi kesukaran nak baca blog anda.



Copypaste dari SINI



6 comments:

Anisa Anuar said...

Kadang2 tak tahu ada ke Yg baca atau tak... Tulis aje la heee

mama ka0ri said...

Betul...betul...betul...!!

Bunda a.k.a KN said...

Semua yang di atas tu ada banyak kebenarannya...
Tak payahlah nak fancy2 sangat...tak
payah lah nak pelbagai warna yang silau dan menyakitkan mata....

Orang datang nak baca penulisan kita bukan nak tengok semua itu....yang paling utama isi entri yang baik dan bermanfaat untuk semua..

Salam dari bunda...

Mrs Kamilah said...

Macam tu ye. Selama ni suka hati je. Kena ambil perhatian lepas ni.

CikLily Putih said...

bagus info, terima kasih..

eelobor said...

yer semua betul apa yang di katakan. kalau boleh jangan letak lagu yang autoplay tuh. sekali buka banyak tab.... macam2 muzik kedengaran. hahahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...