Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Wednesday, February 4, 2015

SAWAN TIBA-TIBA | Pastikan anak anda tidak terkena ALAHAN dengan Ubat Muntah

Assalamualaikum...

Update: Maafkan tuan blog... kesilapan ttg alahan ubt batuk... sebenarnya maman alah pada ubat muntah.. otak fikir lain jari taip lain.. br saje tersedar tersilap taip.. maafkan mama yer.

Dugaan kami buat pengajaran org lain..

Buat ibu bapa.. dugaan dan cabaran menjaga amanah kita berbagai2.. dan dugaan mama kali ini ialah apabila maman terkena sawan disebabkan dia alah dengan ubat muntah bukan ubat batuk... mmg kami panik.. sesungguh nya rasa cam gugur jantung.. kepala fikir macam2.. nak2 bila dengar adik ipar cakap 'maman dah macam budak terencat..' ya allah.. tuhanku jangan cakap gitu..wlpun mama tau dia tak berniat apa2.. dia pun terkejut ngan keadaan maman.. sabar la hati.. lagi2 disaat cemas.. disaat hati mama tak tentu arah... sedih mama sesangat.. anak mama bukan terencat.. dia sakit jew.. huhu.. sesungguhnya tiada siapa mengharapkan dugaan sebegini..



masa nih still kat emergency kritikal yellow zone di hospital putrajaya.. lidahnya terjelir masa nih.. ya allah.. sian dia.. mama cuba kendurkan keadaan ngan ajar dia mengucap.. sesungguhnya mama blank masa nih.. mata ini ditahan utk tidak mengalirkan airmata.. me kena kuat demi dia.. insyaallah..


Kronologinya kejadian ini panjang.. berjela dan memenatkan.. tp syukur dengan tindakan kami yg pantas bawa maman ke klinik dan seterusnya refer ke emegency dan trauma.. maman kembali normal..





Nama ubat muntah (bkn ubt batuk.. mama silap taip... maaf) yg maman alah.. hati2 yer kawan @ ibubapa.. kita sendiri tak dpt nak pastikan bila anak kita akan terkena atau boleh terkena alahan pd ubat muntah nih.. apabila terkena tuhan sajew tau bagaimana risaunya.. bagaimana paniknya kita tgk anak kita tiba2 herot mulut.. mata terbeliak ke atas... leher herot ke sebelah (takleh pandang depan)... mata cam juling kekadang bila tarikan sawan tuh terkena.. tangan mengengam keras... ya allah tak sanggup nak cerita... kesian dengan dia ya allah...

Dari kul 10mlm smpi kul 2.30pg menunggu ubat dr drip maman abis.. sambil berdoa maman react ok dgn ubat tuh... alhamdulillah maman ok.. maman kuat menghadapi dugaan ini.. anak maman manja tp dia juga kuat melawan segala sakit atau dugaan ini...

Jadinya pasni bila aiman deman atau muntah... mama kena pastikan klinik yg mama bawa maman ambik ubat tidak diberi ubat yg dah listkan td.. kalu x peristiwa ini mungkin akan terjadi lg... huhu

Doakan maman tidak akan ada apa2 komplikasi berlanjutan ye kawan.. since maman dah habiskan sebotol ubat muntah tuh... ya allah.. jauhi kemelaratan penyakit keatas anak kami ya allah... sembuhkan lah dia dan jauhi dari dugaan sebegini lg.. kami berharap belas kesian dari mu ya Allah yg maha berkuasa dan maha mengetahui..


posted from Bloggeroid

10 comments:

mamabeauty said...

takutnya lahai..

sebelum ni dia tak pernah alah ke with other ubat batuk???

Akula said...

Alegic ubt batuk blh sawan ye takutnye. Anak sy pnh kne gak sawan demam tp disebabkan suhu bdn tggi. Get well soon maman

Siti Asiah said...

Salam, tak pernah dengar lagi alah ngan ubat batuk. Semoga Maman cepat sembuh ye...

mama maman aka yana said...

Xpernah lg kena selama nih.. in fact kami pun masih dlm keadaan terkejut lg..

mama maman aka yana said...

Yer.. hati2 yer. Tq diatas doa2.. amin

mama maman aka yana said...

Bkn ubat batuk yang.. ubat muntah.. huhu

aizamia3 said...

Alhamdulillah Maman takde apa-apa..
Moga Maman cepat sembuh hendakNYA

Diana Rashid said...

bahaya nya..anak saya pulak alah ubat batuk tapi tak de jadi macam maman.Cuma badan dia jadi bengkak2 sampai muka pun bengkak..hati2 la lepas nih..

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

alegic ubat muntah...doc selalu tanya ada alegic ubat tak?

iryanty ahamad said...

ya allah...terkejut baca entri ni...semoga maman cepat sembuh dan kembali ceria dan aktif..amin..

sabar ye mama..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...