Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Thursday, October 10, 2013

Bualan wanita

Assalamualaikum...

Hari ahad lepas... Masa kenduri tahlil dan cukur jambul tuh.. Sambil buat kerja... Borak2 ngan biras me (me ada sorang jew biras perem... Nak kata baik sgt tuh tak la tp takde la sampai gaduh masam muka so far)

Borak2 pasal anak dan berlanjutan ngan aktiviti yg tak sudah bg wanita spt kami... Wanita bekerja dihari2 dan limited hari utk jadi surirumah dan memenuhi kegemaran diri sendiri... Malah seakan takde ruang utk diri sendiri (bukan nak mengeluh atau mengeji... Kami suka luahan kami didengari dan dengan harapan hati kami kembali seronok mengadap hari2 mendatang)

Katanya... Kalu dia ditakdirkan tak bekerja atau ditakdirkan takleh nak bekerja dia takleh fikir apa nnt dia nak buat...demi sesuap nasi demi mencari rezeki...
Katanya lg.. Me ada kemahiran dan minat yaitu menjahit... Me boleh ambik upah menjahit manik...

Tp apa yg benar2 bergema diminda... Bagaimana nak survise nnt jika benar seperti dijangka atau terjadi seperti tidak dijangka...!??

Rasanya semua org akan buat apa yg dia nmpk didepan mata... It mean grab jew peluang yg ada dan cuba berusaha... After that kita tawakal... Dok gitu..???

Tp percaya la kuasa allah itu tak terbanding ngan ruang lingkup fikiran kita.. Rezeki ada dimana2... yg selalu menjadi takut ialah bila gerun memikirkan apa yg kita 'hendak' tidak menjadi seperti apa yg kita fikirkan... Nmpk sgt kita nih camner eks... So jika kita rasa kita bijak dan berkuasa... Ingat2 la kuasa Nya lg power... Kiki...




*maaf.. Tak sedar me merepek apa.. Nak bc blk pun xkuasa.. Update ngan phone jew nih... Kiki... Jadi la buat pelepas isihati.. :-P


5 comments:

adrianna syaz said...

Gunakan bakat yang ada utk mencari rezeki..:)

Sya tk pndai mnjhit.hehe

Mar Mansor said...

betul tu..

wahida said...

betul lah, takut lak nak fikir...huhu...

Fara Fadzil said...

bila kita dalam keadaan terdesak, automatik diri kita akan berusaha lebih untuk cari jalan keluar..
tapi apa salahnya sediakan payung sebelum hujan..
saya pun mempunyai pekerjaan tetap tapi tetap cuba memperuntukkan masa untuk menjana pendapatan sampingan untuk persiapan masa depan..kalau sis or biras nak join bole email saya..

www.naturally-vitamin.blogspot.com

Teena Tna said...

Sy belum berkahwin, tp kadang2 terfikir boleh ke aku buat semua kerja dalam satu masa. Nak kerja, nak jaga rumah, nak jaga suami, anak. Hmmm...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...