Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Thursday, October 31, 2013

Signorina frm salvatone ferragamo

Assalamualaikum...
New perfume... Mula2 cium cam teringat2.. Ada keinginan nak beli tp cam mana boleh terlupa... (rasanya terlupa sebab money takde masa tuh.. Eh.. Bila la money ada eks.. Time gaji kot.. Sekejap.. Pastu kering blk.. Kiki)



So lama juga ai terlupa smpikan sis in law tunjuk dia beli.. Dan sekali lg tercium baunya me termimpi2 lg.. Kahkah


Dan bila dpt semalam terus sembur kat baju dan dibawa tidur.. Kiki.. Tp tak ingat ada mimpi ke tidak.. Kahkah.. Dasyit dek penangan minyak wangi nih.. :)


Dan pagi nih pakai lg.. Perasaan me skrg cam.... Hhhmmmmmm... Nape perasaan teruja dan besh itu hanya sebelum dpt..?! Maybe kena pakai lg dan lg baru rasa kerasiannya... Kena kasi 'rasi' sebab dah beli.. Kannnnn



Baunya lembut.. Sesuai utk pakai gi opis arr.. Takde la nak menarik perhatian si hidung belang.. Cuma takut belah petang karang baunya tak mampu kaver bauan makanan, bau rokok, bau asap keta (persekitaran) dan bauan dr diri sendiri like peluh.. Kiki.




Kalu rajin kena bawa la myk wangi tuh ke opis... Sembur lg buat belah petang.. Belah ptg la yg harus di kaver kannnn... Kiki.. But me nih malas nak bawa.. Kalu bwk pun kadang2 lupa gak nak menyembur.. Not my habit la... Kiki



Macam2 eks.. :)


Wednesday, October 30, 2013

Exsiden pg tadi



Gmbr ambik kat kwsn rumah... Nak kuar ke highway putrajaya-cyberjaya...



Dan try test kamera tipon aka nak jadi wartawan cabuk... :)



Motor sama motor... Dua2 sakit... Dan dua2 belah jalan sangkut.. Kita yg nak masuk office awal pun tetap masuk lewat.. Itu takdir...

WW |faham ke idak..??

Assalamualaikum...






cuba teka.. berapa jumlah yg ditulis..??




mula2 me fikir no 6 tp silap.. hihi



Tuesday, October 29, 2013

Bila 'Makcik' dpt kamera baru

Assalamualaikum...

Kisah nyonya2 kat office nih.. haha.. (dua org jew pun tp kecoh sgt..) diorg nih selalu jadi bahan gelak ai... hahaha

Venue : office
Time : lunch hour

Me lepas makan.. cepat2 buka blog dan blogwalking.. syok2 tuh.. dengar diorg gelak.. pusing belakang tgk diorg dok snap muka sendiri.. yg obvious is.. guna kamera baru.. kamera baru di repeat ok.. hahaha

Bukan main lg kann.. geleng kepala jew la..

Tgh nak sambung balik my blogwalking.. dtg si pei..[pei nih amoi yg tegur pasal tudung me] kami borak2 jew la.. almaklum jika kat tmpt lama dulu ari2 senyum2 ngan dia wlpun takleh nak borak.. jadi la kann.. skrg  me membelakangi jln/laluan diorg2 nih.. so tak nmpk apa la diorg buat.. diorg lak nmpk apa ai buat.. mana aci kannnnn

Me : ada org beli tipon baru arrr

Pei : kiki.. biar arr dia.. 

Me : diorg kaya boleh la kannn

Pei : u kaya apa.. Cuma u jenis down to earth.. tak suka tunjuk2..

Me : mana ada.. kalu ai kaya.. ai tak kerja tau

Pei : jgn suka rendah diri sgt la.. know la u..

Me : mana ada.. u jgn buat fitnah tau.. ai nih lg susah dr u tau.. huhu

Kami sama2 tergelak.. (korang jgn fikir lain lak.. dia bergurau tuh... dan sy berdoa dlm hati agar guraunya menjadi... amin)


Sebelum dia gerak ke tmptnya.. sempat dia ckp.. tmpt u nih tak sesuai nak buka internet tau.. ai ckp la ai tau.. tp ai buka time lunch hour.. kalu time kerja ai buka jugak ar… tp time ai betul2 boring arrr but ngan hati2 wlpun pernah kantoi.. hahaha

Well mmg nak kena belajar meninggalkan internet dan blog time bekerja.. sori blog.. ai will miss u.. nnt kita jumpa time ai free kat umah jew la yer.. insyaallah...


Takkan Ada Sama

Assalamualaikum....

Sajer nak sharing kat korang... Common kan... Mesti tak pernah rasa ada cukup... Sedangkan baju dah melimpah2 dah.... Kiki


Pic from fb.

Konvo Dia Bukan Konvo Aku..

Assalamualaikum...

Konvo Dia Bukan Konvo Aku.. tp Aku yg Lebih..

Title entry bukan main lagi kontroversi.. kiki.. me like.. :)

Kami bermalam kat  homestay satu malam dan pagi2 bergerak ke Umt... :-D

My sis dah settle dah dianya Master (mana tau kalu dia rajin.. nak suruh dia buat terus phd)... so kami ramai2 nak sama2 bagi semangat kat dia.. biasa la.. kami masing2 dah lama dah tinggal dunia belajar nih.. kiki..



ini la orgnya.. :)

cumil like her sister.. kiki.. 


pic nih semua me ambik kat fb my sis.. dia yg rajin kombined kan semua pic yg ada... cumil jer kann... jimat space.. senang nak upload pun yer.. :)



pasni nak tunggu yg last tuh grad.. lama lg kannn.. 



atau next year yg ini lak grad.. hehe

my amirul husni (brother)

budak yg dulu me bawa kehulu kehilir masa dating ngan pakwe kahkahkah
sekarang dah mengalahkan bapa org dah..
:)



siapakah pilihanku.. cehwah.. budjet laku la tuh.. kahkah


Sori teman.. skrg mmg tak sempat nak update blog.. nih pun laju2 sebab semua org meeting.. kahkah... 

do take care n jgn serik dtg blog mama yer.. 

nnt ai try blogwalking belah malam cuma skrg my line tenet dah azab dah.. dia minta nyawa (suruh topup la tuh.. masalahnya belum ada gaji lagi... tunggu yer tenet yer)

:)







Friday, October 25, 2013

Slang tak reti tukar


Assalamualaikum semua... Moga kwn2 ceria semuanya... :-D


Arini nak sembang ngan uols... Sambil nak cite kisah kelakar me masa bw tokma ke hospital kota bharu aritu.. Kiki... See dah tergelak sendiri dah... Me teringat dah nih... Kiki

Ok.. Kita cite yer... ;p


Masa jumpa doktor lepas sedutan pertama tuh.. Me just follow belakang tokma jew sambil wassap ngan papa... Sambil update psl tokma ngan sms adik mama kat umah... Tokma duduk kat kerusi yg berhampiran meja doktor.. Meja doktor semuanya tengah2 antara katil pesakit... Eh harus uols ingat yer.. Ini bukan kat wad yer tp kat tmpt emergency zon kuning (separa kritikal)

So kiranya doktor kat situ doktor yg on-call jer semua... Muda2 lg doktor aritu... Adik2 kot dr ai nih... Hihi


Ok.. Melalut... Sori uols...

Me duduk sebelah tokma bila ada yg beralih gi ambik ubat... Me sebenarnya tak tahan dah berdiri jew... Nmpk kerusi je me duduk.. Hihi

So dtg la sorang doktor perem nih check dada dan belakang (nak dengar tahap semput kat paru2 tokma... Pastu dia tanya history sakit tokma.. Dia nmpk cam blur jew.. Pastu dia tanya ngan sorang lg doktor lelaki... Tokma bisik kat me dulu (1okt) doktor tuh jugak yg check tokma... [tokma dah pernah serah diri pd 1okt aritu... Tokma ingat dia dah redha kalu kena tahan ward dah tp tak kena tahan]

So that doktor lelaki check blk tokma dan dia bertanya ngan tokma... Me lak masa tuh mendongak kepala pandang that doktor... Ya allah ya rabi.. (bukan niat nak mengata tp mmg yg amat sgt... Tak tahan u]

Mesti korang teka yg me terkejut tgk that doktor yg hensem lg putih melepak... Ehemmmm... Mmg la ensem tp pangkat adik arr... Kiki... Yg tak menahan nyer... Bau mulut dia... Ya allah... Mungkin dia busy sgt dan tak smpt nak gosok gigi kot... Tak tahan u... Cepat2 me bangun dan pindah kerusi lain... Haha... Tp tiba2 dia lak menanya me psl sakit tokma... So nak taknak cuba la jugak tahan diri... Huhu.. (besar pengorbanan seorg doktor eks)

Tuh belum lg yg kelakarnya yer... Yg kelakarnya doktor2 situ bercakap sehabis mungkin nak ber'slang'kan kelate... Me lak nama je anak jati kelate boleh speaking 'LUAR'  bikin malu sajer... Kannnnnn

Lepas dua tiga perengan bercakap baru teringat... Me nih dok di mana.. Di kelate... Buleh tak bertukar sendiri me nyer slang eks... Haha... Sengal sgt kannnn

Selalunya jika terdengar slang kelate kompom sendiri kuar slang ambo... Nih gamaknya letih kot smpi kepala blur gitu... Almaklum baru smpi kul 3pg tadi.. Pastu dilayankan tokma yg tak lena/takleh tido.. Jadi tingtong kita... Hihi...



tokma kat hospital kota bharu

Thursday, October 24, 2013

Kekhilafan diri

Assalamualaikum....


Sebenarnya me taknak post sini... Cam bercerita ttg keburukan diri lak... Tp cam tak jujur pd diri sendiri jugak sebab update ttg benda2 best jew... Cam diri ini bagus sgt... (bagus ke... Besh ke diri ini... Diva kah..??? Kahkah)


Well.. Benda ni byk kali kot berlaku tp maybe tanpa sedar kot.. Mungkin jugak me sendiri tak suka tgk kalu org lain yg buat.. Mesti kena kutuk itu org... Tp kutuk kita2 jew la kot... Hahaha


Then mungkin kita pun pernah kutuk org so ini masa org lak kutuk me... Kiki


Masa blk kelate aritu.. Singgah kat rnr benta... Nak mengisi perot sambil2 betulkan urat... Me kuar jew dr keta.. Terus belek phone... Bukan takleh buka dlm keta tp cam rasa pening lak berayun2 keta sambil baca fb.. Kiki.. Bc fb ok... Haha... Baca komen from kwn2 kat wall mama... Ada kwn majuk2 lak me blk kg tak ckp dia.. Kiki.. Tuh sesi pujuk memujuk arrr...


Bila smpi kat meja mkn kat satu gerai... So ada adik kot ambik order kami... Mungkin sebab me ngah konsentrate kat phone ms tuh... Me rasanya angkat kepala dan cam termenung nak minum apa... Then me ckp gini kot... `hhmmm.. Air suam jew la`  then tunduk blk tgk screen tipon... Papa tegur la mama lepas adik tuh beredar... `nape ckp ngan org gitu..` 

Eh... Mmg cam konfius jap... Ada salah ke meh...?? papa ckp me cam ckp menengking ngan adik tuh td... Ehh... Biar benar dlm benak ku cuba ingatkan blk... Cam takde pun... Tp maybe sebab me dah di'pengaruhi' oleh tipon masa tuh so maybe me bercakap agar kuat kot...  atau disebabkan berjln jauh.. Naik turun bukit buat telinga jd pekak dan dengan sendirinya bercakap ngan kuat....Huhuhu (logik ke alasan tuh... I sumpah takde niat nak tengking2 org... Sapa la sy nih kannn..)


Gamaknya org lain perasan sama kot... Sebab cam ada yg pandang2... Tp tak pasti la pandang kami atau tv.. Sebab kami dok dkt ngan tv.. Huhu


Masa bayar tuh.. me cuba nak senyum kat adik tuh.. kunun nak pohon maaf cara halus gitu.. tp dia tak pandang pun me.. oh.. berkecik hatikah dia.. aduhai.. dosa eks..



pic from google.




Bukan nak membuka aib diri.. cuma diharap jgn ada buat atau me beringat pasni.. jgn nak berulang kesilapan camni lagi kannn.. huhu...




Wednesday, October 23, 2013

WW | Seriau

Assalamualaikum...


baca kat SINI seriau terasa dihati.. gerun sungguh tengok pic tuh.. apakah dah takde hati perut ke manusia sekarang.. apa salah anak gadis ini..?? tergamak eks buat gitu.. apa lelaki itu tiada adik beradik atau saudara wanita.. ibu dia kompom wanita.. tergamak sungguh.. huhu





Perhatikan anak2 kita yer kawan2.. minta dijauhkan lagi peristiwa seumpama begini berlaku lagi kat mana2 anak kita.. Ya allah.. mengigil tgk pic tuh.. 





WW | Kita Orang Susah

Assalamyalaikum....




pic from fb.










First day masuk utk minggu nih... Tak perlu kata apa.. Bekerja sekuatnya utk menaikkan taraf hidup ke tahap pertengahan... Huhu.. Kalu tak mampu pun kita mmg hidup dengan seadanya bapak menteri.. Kiki




Tuesday, October 22, 2013

Rehat Lama...

Assalamualaikum....

Penat jugak kalu nak diceritakan.. hihi Kami balik kampung uols... bertolak balik malam jumaat... lepas balik kerja.. bertolak pun dah kul 9mlm dah... jalan penuh ngan org dari kelantan balik kl... berjujuk wei... kiki... wlpun jln kami lenggang tp disebabkan hujan malam so jalan agak licin dan berkabus... dan my hubby skrg matanya tak tahan silau... bertambah2 ngan macam2 jenis lampu org dok guna buat khennn... mata tak tahan... me lg teruk.. siap pakai spek itam sebab mata pedih nak pandang jalan... mengalahkan kita drive lak eks... haha


Sampai rumah dah kul 3pg lebih.. alhamdulillah selamat sampai.. :-)


Sebenarnya my mum (tokma) tak berapa sihat... kami tgk dia semakin teruk so cepat2 bawa ke hospital kota bharu.. dia hanya boleh tahan kalu gi spital kb jew.. tokma sebenarnya ada asma.. bila persekitaran yg kerap hujan sekejap2 buat tokma bertambah tak selesa...




Gi sana terus sedut jew la... jumpa doktor dan dicucuk ubat.. kena sedut lg... pastu jumpa doktor.. pastu kena cucuk lg... pastu kena sedut lg... doktor dah ckp.. kalu tak kurang jugak tokma kena tahan hospital dah... seriau lak bila dengar gitu... bukan apa.. ptg nnt kami akan bertolak ke Terengganu dah.. so mmg kalu ikutkan mmg tokma nak ikut...sebab adik mama nak konvo esok hari... huhu


Lepas tiga kali sedut... alhamdulillah ok sikit.. so doktor kasi ubat dan nasihat bykkan berehat.. so dengan sendirinya tokma tak dpt pergi tgk cikyu konvo... huhu... tp kami lega atleast tokma semakin ok.. kannn.


Nnt2 kita sambung lg yer... hehe... semalam br sampi umah sini... penuh bersepah ngan kain baju kotor nih..kerja mendobi ngan mengemas rumah jew la nih.. huhu


Thursday, October 17, 2013

Corat Coret Hari Raya AidilAdha - Part 2

Assalamualaikum...


Title berpart 2 bagai.. sedangkan tak tau nak letak title benda dah... hahaha.. layan jew la.. :p

Namanya raya tp cam buhsan sgt... perpagi dah terjah umah mil.. [balik kampung tp tidur umah sendiri pastu perpagi datang balik umah mentua.. kiki]

Kami sebenarnya terlewat dah tuh.. yer la.. malam sebelum pun tidur lewat.. so kelam kabut bangun mencari baju raya (kunun baju raya.. haha) gosok sikit2 buat syarat jew.. haha pastu zerasss ke umah mil.. tgk2 org dah gi masjid dah.. papa tinggalkan mama pastu gi masjid.. org dah start sembahyang dah masa tuh.. hihi

me lak.. pandai2 cari makan sendiri.. dah takde org namanya.. kahkah

Papa ngan maman balik jew kami makan2 (lg buat me.. hahaha) pastu melepak depan tv.. buhsan dooo




Cubaan kami nak snap pic berdua.. anak lak sibuk menlayan kartun...

*berpinar2 mata nak menatap flex kamera.. silau ok*



Tengahari tuh.. balik umah.. semua layan menbongkang... terbaik sgt... haha..

Lepas maghrib kami gi ambik mak ngan abah gi ke umah saudara papa kat rawang.. beraya la kunun tuh.. ok la kannnn.. kiki

Balik dah kul berapa dah.. tido dan esoknya kerja.. anak dah sekolah.. gitu jew la raya kami.. 






Baju me tuh me beli kain kat medan ritu.. jahit pastu tambah manik sikit.. kiki.. jadi la baju raya aji.. kiki



Wednesday, October 16, 2013

Corat Coret Hari Raya AidilAdha

Assalamualaikum...

Seingat bernikah ngan hubby nih.. nih kali kedua kot beraya kat sini.. selalunya balik raya kelate.. hehe.. sebabnya org selalu ckp.. time raya haji.. org2 belah pantai timur nih beraya meriah.. hehe.. bagi me nak kata meriah tuh... biasa2 jew.. tp layan balik kampung gak.. kahkah

So hari senin tuh.. dah masuk malam (lepas maghrib) dah baru balik umah mil..(baru balik kampung namanya.. kahkah.. sedangkan tak sampai 15minit jew pun perjalanan) blk menolong masak.. mil masak rendang ayam, kuah kacang, nasi himpit dan nasi dagang.. dah hampir siap dah sebenarnya.. so buat2 tolong dan buat2 mengetest rendang mak... bagus tak..?? kiki.. dah tuh baru sil buka tikar nak menbuat kuih.. ala buat kuih dari kulit popia yg digulung pastu dipotong serong.. goreng.. pastu gaul ngan nestum yg dah dihancurkan.. nestum tuh taruk la gula sikit, susu tepung (kalu tak silap) dan apa tah.. makcik lupa.. 

me pun apa lagi.. tolong la mengulung popia tuh sampai kaki kram.. haha.. me sebenarnya mana boleh duk lama2 bersila uols... kram pastu cam kena gigit2 gitu.. sengal.. tp tolong la jugak.. sian ngan sil sorang2.. yg lain memasing ckp takde seni nak mengulung popia.. dasar sgt kannnn... kiki




Takper.. janji ai tak kena masak rendang.. ai fail ok.. hahaha.. :)





Monday, October 14, 2013

Jom pakat puasa esok...

Assalamualaikum...

Walaupun sudah lewat bg entry nih... Me still nak ajak kawan2 sama2 puasa sunat esok... Insyaalah moga2 amalan kita beroleh keberkatan.. Amin.

Me terpanggil nak up entry nih lepas baca nih kat fb tadi... :-P

So niat puasa dan teruskan nekad utk berpuasa esok... <3


Friday, October 11, 2013

11 Jenis Manusia Didoa Malaikat

Assalamualaikum...





PERCAYA kepada malaikat adalah antara rukun iman. Ada malaikat yang ditugaskan berdoa kepada makhluk manusia dan sudah tentu seseorang yang didoakan malaikat mendapat keistimewaan.

Dalam hidup, kita sangat memerlukan bantuan rohani dalam menghadapi ujian yang kian mencabar. Bantuan dan sokongan malaikat sangat diperlukan. Ketika kita menghadapi masalah, kerumitan, keperluan dan bimbingan, bukan saja kita perlukan kekuatan doa dari lidah, tetapi juga sokongan malaikat. Antara orang yang mendapat doa malaikat ialah:

1. Orang yang tidur dalam keadaan bersuci. Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
“Sesiapa yang tidur dalam keadaan suci, malaikat akan bersamanya di dalam pakaiannya. Dia tidak akan bangun hingga malaikat berdoa: “Ya Allah, ampunilah hamba-Mu si fulan kerana tidur dalam keadaan suci.”

2. Orang yang sedang duduk menunggu waktu solat. Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya:
“Tidaklah salah seorang antara kalian yang duduk menunggu solat, selama ia berada dalam keadaan suci, kecuali kalangan malaikat akan mendoakannya: ‘Ya Allah, ampunilah ia. Ya Allah sayangilah ia.’”

3. Orang yang berada di saf depan solat berjemaah. Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:

“Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat ke atas (orang) yang berada pada saf depan.”

4. Orang yang menyambung saf pada solat berjemaah:Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:

“Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat selalu berselawat kepada orang yang menyambung saf.”

5. Kalangan malaikat mengucapkan ‘amin’ ketika seorang imam selesai membaca Al-Fatihah. Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya:

“Jika seorang imam membaca…(ayat terakhir al-Fatihah sehingga selesai), ucapkanlah oleh kamu ‘aamiin’ kerana sesiapa yang ucapannya itu bertepatan dengan ucapan malaikat, dia akan diampuni dosanya yang lalu.”

6. Orang yang duduk di tempat solatnya selepas melakukan solat. Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:

“Kalangan malaikat akan selalu berselawat kepada satu antara kalian selama ia ada di dalam tempat solat, di mana ia melakukan solat.”

7. Orang yang melakukan solat Subuh dan Asar secara berjemaah. Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya:

“Kalangan malaikat berkumpul pada saat solat Subuh lalu malaikat (yang menyertai hamba) pada malam hari (yang sudah bertugas malam hari hingga Subuh) naik (ke langit) dan malaikat pada siang hari tetap tinggal.

“Kemudian mereka berkumpul lagi pada waktu solat Asar dan malaikat yang ditugaskan pada siang hari (hingga solat Asar) naik (ke langit) sedangkan malaikat yang bertugas pada malam hari tetap tinggal lalu Allah bertanya kepada mereka:

“Bagaimana kalian meninggalkan hamba-Ku?” Mereka menjawab: ‘Kami datang sedangkan mereka sedang melakukan solat dan kami tinggalkan mereka sedangkan mereka sedang melakukan solat, ampunilah mereka pada hari kiamat.’ “

8. Orang yang mendoakan saudaranya tanpa pengetahuan orang yang didoakan. Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:

“Doa seorang Muslim untuk saudaranya yang dilakukan tanpa pengetahuan orang yang didoakannya adalah doa yang akan dikabulkan. Pada kepalanya ada seorang malaikat yang menjadi wakil baginya,

setiap kali dia berdoa untuk saudaranya dengan sebuah kebaikan, malaikat itu berkata ‘aamiin dan engkau pun mendapatkan apa yang ia dapatkan.’”

9. Orang yang membelanjakan harta (infak). Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
“Tidak satu hari pun di mana pagi harinya seorang hamba ada padanya kecuali dua malaikat turun kepadanya, satu antara kedua-duanya berkata: ‘Ya Allah, berikanlah ganti bagi orang yang berinfak…’”

10. Orang yang sedang makan sahur. Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya:
“Sesungguhnya Allah dan kalangan malaikat-Nya berselawat kepada orang yang sedang makan sahur.”

11. Orang yang sedang melawat orang sakit. Rasulullah s.a.w bersabda, maksudnya:
“Tidaklah seorang mukmin menjenguk saudaranya kecuali Allah akan mengutus 70,000 malaikat untuknya yang akan berselawat kepadanya di waktu siang hingga petang dan di waktu malam hingga Subuh.


sumber : email.








Iklan untuk perokok





Pelbagai iklan-iklan untuk perokok supaya berhenti daripada merokok. Harap korang yang merokok tu, dapatlah berhenti merokok ye..xelok untuk kesihatan.lagi memudaratkan je.... Ok

Sumber:email.






















Sibuk yg amat...

Assalamualaikum...

Hari jumaat kat kampeni ni adalah hr sibuk sesangat.. Nak2 kita nak cuti raya nih khennn... Submission still nak kena follow date yg dah dijanjikan... Huhu

Nasib baik me tak jadi blk raya uols sebab kerja yg harus me submit pd hari khamis minggu depan masih lg belum start buat... Lepas rehat nnt la baru start... Yg tak menahan tuh taknak any mistake... Pui... Tak menahan tui... Makcik pun bukan suka2 buat salah ok... Dah dia buat lmbt dah tuh kasi pun last minute pastu pandai2 mengejar org... Byk ensem kau eks....

Rehat arini pun main mkn sumbat cepat2... Takmo lengah2 karang kena blk lmbt kerja tak siap... Senin ai cuti... Ari rabu br masuk... Dah ari khamis kena antar... Mmg arini plg byk dalam 70% dah siap... Huhu... Sakit pulak hati kita kalu dikenang2kan eks.... (boleh ke siap dlm 70%... Takut complicated karang mkn masa nak buat calculation jew... Huhu)

Nak blogwalking tak sempat... Tenet yelek... Harapkan phone jew la nih... Hehe






Thursday, October 10, 2013

Bualan wanita

Assalamualaikum...

Hari ahad lepas... Masa kenduri tahlil dan cukur jambul tuh.. Sambil buat kerja... Borak2 ngan biras me (me ada sorang jew biras perem... Nak kata baik sgt tuh tak la tp takde la sampai gaduh masam muka so far)

Borak2 pasal anak dan berlanjutan ngan aktiviti yg tak sudah bg wanita spt kami... Wanita bekerja dihari2 dan limited hari utk jadi surirumah dan memenuhi kegemaran diri sendiri... Malah seakan takde ruang utk diri sendiri (bukan nak mengeluh atau mengeji... Kami suka luahan kami didengari dan dengan harapan hati kami kembali seronok mengadap hari2 mendatang)

Katanya... Kalu dia ditakdirkan tak bekerja atau ditakdirkan takleh nak bekerja dia takleh fikir apa nnt dia nak buat...demi sesuap nasi demi mencari rezeki...
Katanya lg.. Me ada kemahiran dan minat yaitu menjahit... Me boleh ambik upah menjahit manik...

Tp apa yg benar2 bergema diminda... Bagaimana nak survise nnt jika benar seperti dijangka atau terjadi seperti tidak dijangka...!??

Rasanya semua org akan buat apa yg dia nmpk didepan mata... It mean grab jew peluang yg ada dan cuba berusaha... After that kita tawakal... Dok gitu..???

Tp percaya la kuasa allah itu tak terbanding ngan ruang lingkup fikiran kita.. Rezeki ada dimana2... yg selalu menjadi takut ialah bila gerun memikirkan apa yg kita 'hendak' tidak menjadi seperti apa yg kita fikirkan... Nmpk sgt kita nih camner eks... So jika kita rasa kita bijak dan berkuasa... Ingat2 la kuasa Nya lg power... Kiki...




*maaf.. Tak sedar me merepek apa.. Nak bc blk pun xkuasa.. Update ngan phone jew nih... Kiki... Jadi la buat pelepas isihati.. :-P


Wednesday, October 9, 2013

WW | Tenung diri

Sumber: fb.









Ngantuk2 layan fb... Bayangkan la bagaimana ai menyorok tipon dibawah himpunan kertas calculation... Ahaks... Nakal eks..

Kantoi lagi...

Assalamualaikum....

Ngantuk tahap gaban arini... Dah gi toilet cuci muka sambil2 buang stress.. (hebat tak...??? Buang stress kat jamban... Kiki)

Pastu cuba dipujuk buat kerja... Aaarrrgghhh... Nantuk agi arrr... Buka fb kat phone.. Biar kecik jew screen tp ok la kannnn.... Dah dah tuh kena sui-sui lak ngan hr manager... Nape la ai asyik kantoi nih... Bertambah lg stress...

Aritu ada yg bercekak pinggang... Arini lak bersui-sui... Malang sungguh situasi di desk ini... Huhu

Jgn jd gilor sgt... Karang gi tidur kat surau karang.. Haha

Nak cuba lak buat kopi wlpn nih dah buat kali kedua this morning.. Nape la setan dok ngangu ai nih.. Tolon la wei... Penat menahan mata..


Tuesday, October 8, 2013

Robot hidup

Assalamualaikum....

Satu benda yg sukar nak adjust ialah..konsentrasi yg takde...

Bila kepala mula berdenyut... Kepala mesti suruh me buka blog.. Masalah jugak nak sabar atau nak fahamkan akal/nafsu yg sekarang bukannya waktu sesuai nak buka blog... Karang ada yg berdiri dibelakang sambil cekak pinggang... Menyampah!!!!

Konsentrasi dipaksa jugak bergerak... Aduhai

Kepala berdenyut2.. Stresskah..??






Tgk mknn boleh release stress kah..??

Terapi Kambing

Assalamualaikum...


Kambing sering dikaitkan dengan penyakit darah tinggi kerana dagingnya yang dikatakan ‘panas’. Hakikatnya, daging kambing adalah daging yang terbaik di antara daging-daging yang boleh dimakan. Lebih dari itu, mengembala kambing juga merupakan terapi yang baik untuk kesihatan dan mewujudkan rasa rendah diri kepada si pengembalanya. Kerana itulah kebanyakan Nabi dan Rasul mengembala kambing.



Salah satu bahan yang terdapat dalam darah yang menjadi punca kepada penyakit darah tinggi dan obesiti ialah kolestrol daripada sumber seperti berikut;


1. Kolestrol daripada minyak tumbuhan seperti minyak sawit, minyak bunga matahari, minyak soya, minyak jagung dan sebagainya (kecuali minyak zaitun).


2. Kolestrol daging lembu dan ayam.


3. Kolestrol tepu daripada makanan laut (kecuali ikan) iaitu sotong, udang, ketam, kerang, siput.


4. Kolestrol tepu daripada organ dalaman haiwan seperti hati, limpa, perut, usus, dan organ-organ lain seperti telinga, lidah, mata, dan sebagainya.


5. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti oleh kolestrol tumbuhan seperti keropok lekor, tauhu goreng, taugeh goreng, telur goreng (bahagian kuning telurnya) dan sebagainya.


6. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti oleh sodium (garam pengawit) seperti daging berger atau daging di restoran makanan segera.


7. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti Vitamin C seperti daging yang diperah limau atau mengambil herba chitosan (herba slimming) atau kuah laksa yang diperah limau atau amalan meminum jus oren setelah mengambil makanan tinggi protein.


8. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti karbon seperti ikan bakar, sate atau daging panggang.



Daging kambing tidak memiliki protein yang tinggi, oleh itu ia terkecuali daripada membentuk sebarang ikatan kolestrol akibat amalan pemakanan seperti yang dinyatakan di atas.

Ikatan kolestrol tepu boleh dicegah sekiranya terdapat Omega 3 di dalam darah, tetapi Omega 3 tidak mampu mengurai kolestrol yang telah terbentuk. Hanya ikatan hidrogen dan karbon (kolestrol lembut) sahaja yang boleh menguraikan ikatan hidrogen dan karbon (kolestrol kasar). Oleh itu, kolestrol yang terbentuk dalam badan tidak boleh diurai dengan sebarang bahan melainkan ia hanya boleh diurai dengan kolestrol kambing sahaja.

Vitamin C dan chitosan yang digunakan untuk menyelaputi protein akan mengakibatkan pembentukan kolestrol yang lebih bahaya sekiranya ia diserap oleh darah. Kandungan kolestrol tepu jenis ini sekiranya terdapat banyak dalam darah akan mengakibatkan masalah jantung.

Sodium (sejenis garam) yang digunakan untuk mengawit daging serta untuk menyedapkan rasa daging akan membentuk kolestrol tepu yang halus. Biasanya kaedah ini digunakan untuk membuat daging berger. Selain itu memakan makanan yang tinggi protein yang dicampurkan dengan perasa makanan seperti Mono Sodium Glitumat (MSG) juga akan membentuk kolestrol tepu yang sangat halus. Ia boleh dipam naik ke bahagian otak dan sekiranya tersekat, ia akan menyebabkan strok.

Pencegah Penyakit Darah Tinggi Dan Obesiti

Kolestrol kambing boleh menguraikan kolestrol dalam darah punca kepada penyakit darah tinggi. Kolestrol kambing yang menguraikan darah yang tercemar dengan kolestrol tepu akan menyebabkan isipadu darah meningkat. Pesakit darah tinggi yang mengambil daging kambing akan mengalami gejala penguraian akibat peningkatan isipadu darah seperti pening.

Walaupun daging kambing bertindak sebagai pengurai protein yang terbaik, tetapi pesakit darah tinggi yang tidak tahan dengan kesan pembongkaran penguraian ini dinasihatkan agar tidak mengambil daging kambing sebagai terapi. Tetapi bagi mereka yang tidak mengalami masalah tekanan darah tinggi dinasihatkan agar mengamalkan pemakanan daging kambing untuk mengelakkan penyakit darah tinggi.

Kolestrol yang gagal dicerna oleh hati akan disimpan dalam bentuk lemak di bawah permukaan kulit. Dalam jumlah yang banyak ia akan menyebabkan masalah obesiti (kegemukan). Pesakit obesiti yang mengambil daging kambing akan mengalami masalah tekanan darah yang tidak stabil dan turut mengalami pening kepala akibat kesan pembongkaran kolestrol tepu oleh kolestrol kambing. Selain itu, daging kambing akan membakar lemak yang berlebihan dalam badan. Kesan pembakaran lemak akan mengakibatkan gejala pembongkaran seperti panas badan, berpeluh dan telinga berdengung.

Mencantikkan Kulit 

Dalam daging kambing turut terdapat Vitamin C semulajadi yang tidak teroksida. Vitamin C tidak teroksida amat penting untuk pembinaan dan ketahanan sel kulit. Vitamin C yang tidak teroksida akan menyeimbangkan dan mengurangkan bebanan fungsi hempedu dan mencantikkan kulit.

Pengambilan protein tinggi yang berlebihan akan menyebabkan ia tersimpan di bahagian bawah kulit akan mudah teroksida dan bertindak balas dengan sel kulit untuk membentuk tenaga. Proses ini akan menyebabkan kulit kelihatan hangus dan gelap sekiranya berjemur di bawah sinaran matahari. Vitamin C daripada daging kambing akan memberi lebih ketahanan terhadap kulit daripada bertindak balas terhadap protein yang terkena cahaya matahari.

Mengamalkan memakan daging kambing adalah salah satu cara semula jadi untuk mendapatkan kulit yang putih dan cantik.

Meningkatkan Rasa Kasih S ayang Dan Kegembiraan

Sistem darah berkaitan dengan kawasan Thalamus. Thalamus berfungsi menjaga kasih s ayang . Sistem darah yang sihat dan kuat akan memastikan bahagian Thalamus juga kuat dan membantu mewujudkan perasaan kasih sayang .

Jantung yang menerima kolestrol daging kambing akan lebih lembut dan lancar pergerakannya. Jantung yang lembut akan mewujudkan perasaan yang gembira. Jantung yang lancar pergerakannya akan mudah tersentuh dan terpesona dengan sesuatu yang mengusik perasaannya. Oleh itu ia akan membahagiakan dan mewujudkan perasaan kecintaan.

Mereka yang mengamalkan memakan daging kambing akan merasa tenang dan gembira dan mudah merasa getaran kasih sayang . Sekiranya anda menghadapi masalah sukar merasai nikmat kasih sayang dan getaran kecintaan, silalah amalkan memakan daging kambing.


sumber : email.



Monday, October 7, 2013

Nak sembang... Rindu my blogwalking...

Assalamualaikum...

Rindu sgt... Hari minggu ni me busy.. Takleh nak belek blog... Ada tahlil dan cukur jambur anak adik ipar.. So sebagai kakak ipar me cuba la sedaya membantu apa yg mampu..(yer la tuh.. menyebuk jew la..) nak berblog kat office lak susah.. Selain kekangan kerja... Plus ngan situasi desk baru yg hampesh so memutus angin keinginan nak belek blog... Kiki

Pagi nih badan penat sgt.. Dah ari sabtu pagi mengerjakan urusan rumah... Ptg me layan memanik baju... Belah malam dok umah mil sampai tghmalam... Tgk jam 12 tuh me dah tak tahan... Ajak papa blk.. Tgk2 dia takmo blk.. Dikasinya kunci keta.. 'Nak blk drive sendiri.. 'Mama ngan mata kureng drive mlm nih pun sanggup drive.. Tak larat dah.. Blk jew sendiri ngan maman... Sian maman dok mengajak blk... Penat nak balik betulkan urat... :P

Pagi ahad gi blk umah mil... Ingat nak nolong la apa yg patut... Rupanya majlis tuh start kul 9 pg.. Me ngan bj t'shirt ngan sluar jeans dtg nak nolong.. Tak bw bj apa psl ingat majlis lepas zuhur.. Bila ditukar plan pun me tak tau.. Kiki..

Dah tuh kita parking keta kat dlm.. Org dah start dtg.. Jadinya pinjam jubah sil jer... Tak sempat nak blk dah... Kiki




Menu utk semalam ialah nasi briani gam, ayam masak merah, acar, rojak, kuih-muih dan air oren.. 


Nih baby baik sekali semalam.. tangis pun.. :P



Nak jugak.. berangan jew la yg mampu.. kiki

Saturday, October 5, 2013

BE Oct 2013

Assalamualaikum...


Takde apa yg nak dibanggakan jika nak dibandingkan ngan org lain tp me tetap bersyukur.. ada gak dia melekat kat sini kannn.. alhamdulillah..




Jumlah keseluruhan yg terkumpul pun masih jauh sikit.. tp ok la dari takde... 




Entry ini bermotifkan me bersyukur.. dugaan yg datang cuma nak menguji kekuatan diri.. lagipun iman didada tipis senipis kulit bawang.. huhu





Friday, October 4, 2013

Testing

Testing.....!!!! 1234...

Dapat pelawaan dari Feedspot

Assalamualaikum...

Dapat email.. ada yg pelawa me utk join mereka... kiki.. dah ada 26 follower u... boleh tahan gak blog ai nih kannnnnnn




Terkejut gak tau.. biar benar sampai ada 26 follower... me cuba masuk dan check sapa la yg dok follow blog ai nih kannn...

Uols tgk la kat bawah.. ai copy paste... follower ai from Feedspot tuh...




Follow User

Follow User

Follow User

Follow User

Follow User

Follow User

Follow User

Follow User

Follow User

Follow User

Follow User

Follow User

Follow User

Follow User

Follow User

Follow User

Follow User

Follow User

Follow User

Follow User

Follow User

Follow User

Follow User

Follow User


Tak kira berapa berapa org.. cuba korang kira.. Cukup tak 26org.. yg tak menahan tuh.. follower ai semuanya bangsa asing.. takde pun sama kulit.. apa depa faham ke apa yg ai merapukan nih..

Nih me rasa just nak cari duit jew nih.. nak me follow depa dan pastu bayar depa lak pasni kannn... dah kasi free setahun tuh.. 

Korang rasa camner..??



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...