Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Thursday, May 31, 2012

Mama buntu

Salam.. ^___^

Harini dah mula gatal2 tangan nak menaip.. Update blog menta... Hehehe

Sweet kan.. Lama betul tak update.. skrg nak kena guna tablet.. Dan mama tak sabar nak melayan kerenah korsur yg tak reti nak ikut jari jemari mama nih.. Tak sabarnyer la..

So harus update ngan bb je la.. Nak guna lappy pun takleh.. Dah takde broadband lg.. Susah hidup dlm adjustment tp sabar itu wajib kan...;)

Nak update panjang2 guna bb pun susah.. So tunggu lama lg la br boleh berblog cam dulu.. Huhuhu..

Ada idea atau cara lainkah..?? Cuba komen sini.. Sian mama dok terkebil2 nih... Haahhaha...

But ngan tab blh blogwalking... Besh la jugak..;)

‎​Oº°˚ ˚°ºк la.. Ponat jari menaip  nih.. Aduh... Hahaha.. Mengeluh jew kannnnnn


;)



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, May 25, 2012

Yeah... Yeah.. Balik kampung uols...

Salam...:)

Skrg mama full time jadi surirumah uols.. Hehehe.. Dan skrg ngah mengemas nak blk kg..

Tak tau nak cite apa.. Internet pun agak limited.. Plus tak tau nak cite apa.. Just mengharapkan doa agar perjalanan pulang ke kampung selamat pegi dan balik ye.. Harap takde jem teruk sgt...

Blog pun mungkin tak berupdate pasni.. So harap korang tunggu eks kepulangan mama...;)

Nak blogwalking pun mungkin jap2 lagi kot... So stay update tau...

Daaa.. Take care n do pray for me n family.... ;)


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Thursday, May 24, 2012

Thursday Thinking | Last Day Here

Salam..

Saje jew tau letak Thursday Thinking.. nakkan TT.. wekkk.. poyo.. hehehe..

Well, today last day sini.. last day guna pc nih utk update blog.. last day siapkan apa yg patut [patutkah..??].. last day... hhhhmmm... mcm2 last la kannnn... tak terfikir nak pulang blk kat kompeni nih.. ai bukan jenis kutuk2 kompeni pastu masuk balik ngan sengih2.. takleh blah la kannnn... *ramai gitu.. tuh yg panas buntut dok sini.. kuar2 pastu masuk dpt privillage mengalahkan org yg kertu kat sini.. bengkek...*

Well, rezeki org la kann.. bengkek2 pun sapa pedulik.. hahaha..


pic frm google.


Being thinking.. trying being good worker, being good work colleagues, being good to all people.. and today being leaving them.. being missed them later.. hoping them being thinking only nice about me and my job.. good bye my friend.. missing uols soon.




~I'm moving on with new life.. thanks and love uols.. Hug. ~





Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...




muah... muah.. ;)



****************************






Wednesday, May 23, 2012

WW | Lawatan Sambil Belajar



sumber: email




Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...




muah... muah.. ;)




****************************







Diam seribu bahasa

Salam..^_^

Bukan niat nak diam je.. skrg tgh gigih kunun-kununnya siapkan keja yg tak pernah nak habis nih.. tak tau dah camne dah.. hehehe.. Lagipun mmg takde benda nak cite.. wlpun mama tau ada jugak yg sudi terjah blog mama wlpun mama tak update apa2.. mekasih tau.. syg reader mama.. hehehe.. *perasan ada peminat lak kita nih kannnn.. hehehe.. Ada mak kesah.. ahaks...*

Semalam mc tau.. pengsan tak sedar diri.. arini pun mengigil lutut nak berjalan tp gagahkan jua.. tp jd blur psl cam tak tau nak buat apa.. keja tak siap2 dan esok last day kat sini.. so camne tuh..?? aduh.. malas dah nak fikir.. mak layan jew.. hahaha.

Korang kannn... korang akan buat apa eks.. bila dah nak kuar dr kompeni yg sekian lama berhuni nih..?? kasi hadiah kah..?? atau buat donno je..?? psl bos pun buat donno jew tgk mak sini..?? hahaha.. suka ke tak suka nih mak nih..?? *perasan diva la..*


Sudah.. nnt merapu taklehblah lak.. nnt bila dah damai ai update lg ye.. syg korang..:) *bila terjah2 tuh kannnn.. tekan2 la skali nuffnang mak tuh.. kot2 dpt duit jota-jota.. hahaha... *






Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)



****************************





Monday, May 21, 2012

Bila sakit melekat

Salam........:(




Skrg melepek lg..... huhu


Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau... 

muah... muah.. ;) 


****************************

Mace2

Salam Isnin :)

Harini cam tak besh.. biasa la monday blues plus ngan semalam tido tak lena.. panas skrg kann..

Minggu nih menjadi gak plan nak terminated broadband ngan nak prepaidkan blk pospaid mama. tak tahan der nak kena byr bil beratus2.. buat prepaid senang.. takde duit pandai2 la  ko senyap kannnnnn... hehehe.
Plan nak terminated broadband nih dah bertahun dah.. asyik ckp mulut jugak.. hehehe. so sempena ada tab baru nih, kita terminated dan cr prepaid internet je.. lagi2 kita nak kena masuk tempat keja baru nih.. mendownkan budjet pembelanjaan sendiri agar dpt tidur tenang sikit.. sian kannn mama kannnn.. *sila hangukkan kepala tau*

Sakit hati jugak semalam.. dulu masa ambik broadband nih kita kann kena byr deposit.. pastu bila terminated diorg akan byr blk.. like my SIL dpt blk dia punya deposit.. but kami.. tak dpt lak.. dan-dan diorg ckp itu sebenarnya byrn istallation diorg so mmg takde refund blk.. aduh.. nih rasanya ALASAN jew.. nape SIL mama boleh dpt dan mama takleh dpt..??? cuba cite sikit.. huhuhu.. *kat blog je la berani tanya gitu.. masa dpn bdk tuh smlm.. mama hanya mampu berkelip-kelip mata jew.. so sad..*

So sapa2 yg guna broadband yg bersyarat kena tunggu setahun br boleh terminated tuh.. dah smpi setahun je korang cepat2 terminated.. kalu tak jadi cam mama la jwbnya.. sonang2 je ilang duit seratus ringgit gitu jew.. sedangkan kita nih pelangan dia yg dah lebih puluhan thn dok guna perkhidmatan dia.. ceh.. mmg sakit hati sesangat ooo... rasa cam nak patah2kan simkad je kat situ.. tp sebab sygkan no yg sekian lama bertuankan mama yg baik hati, ayu, jelita dan byk duit nih makanya mmg no itu sungguh bertuah.. hahahaha. pui. *puji sendiri jew la yg mampu.. sila muntah purple..*

Byk oooo kuar duit gitu jew.. nak tukar postpaid kena gak byr duapuluhlimaringgit.. patutnya bg free jew la kannn.. pelangan setia nih wei.. hehehe.. hahaha.







~Sedih dan dpt menyelami nasib2 insan yg lebih kurang bernasib baik dr kita nih.. huhuhu..
susah kita susah lagi org lain kannnn.. alhamdulillah.. ~





Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)



****************************








Friday, May 18, 2012

Dihatiku

Salam Jumaat yg Indah kawan... ;)


Hati ni mama pakai baju company.. hehehe. Sesaja.. kot2 pasni pakai pun kat umah je la kot.. ekceli baju nih dpt masa dinner company last year.. kiranya mencari mood walaupun kelaut.. hehehe...

Tahun nih takde pun sebarang BENDA yg boleh buat tanda ingat.. huhuhu.

Pic nih mama ambik masa dtg keja td.. banyak yg mama ambik tp yg nih je paling cumil.. yg lain2 semuanya menampakkan ai gumuk... dun like ok... pic nih cam integram gitu.. wlpun idak ye.. guna bb je.. maybe sebab angle yg ok.. percahayaan pun cun.. tambah2 tuan dia pun blh tahan.. hahaha. gurau mengangkat diri sendiri je uols.. jgn la muntah ijau ye.. maafkan saya *versi zizan kat abpbh aritu*

Skrg mama rasa lega sikit.. lagi2 baca komen kekawan yg sudi memahami kestressan mama.. *bahasa benda la tuh kannn... blasah jew..*

Insyaallah mama lawan.. mama pun bkn nak tinggalkan benda2 buruk kat ingatan diorg.. kalu diorg mmg sesaja nak buli pun mama redha.. mungkin buat kenang-kenangan... betul dak kawan..:)

So pengajarannya.. bersabar dan bertawakal lah.. serahkan pada Ilahi dan berfikiran positif senantiasa.. insyaallah segalanya akan OK. amin.









Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************







Thursday, May 17, 2012

Kisah Semasa Dating

Layan nih semasa mata tengah nak terpejam.. hehehe..


Berkali-kali Sawiyah berpusing-pusing di depan cermin besar. Lima enam tujuh lapan....lapan kali! Pun masih belum puas hati. Ditatapnya dari atas keningnya sehingga ibu jari kaki, mencari-cari kot-kot masih ada yang tidak kena dengan penggayaan sakannya petang itu. Okey la ni, dah cukup cantik hapa? Sawiyah bersoal dan berjawab sendiri. Memang sebelum ini pun aku dah memang cantik, memanglah... Sawiyah berbangga pun sendiri.

Selama ini pun Sawiyah acap benar mendengar pujian-pujian tentang dirinya. Di pondok menunggu bas. Di dalam bas. Di pejabat. Malah ke mana saja dia pergi banyak perhatian lelaki berhidung zebra crossing tertumpu kepadanya. Sawiyah tahu itu. Sawiyah faham itu. Sawiyah senang begitu! Cuma mujurlah Sawiyah tidak mudah cair dengan segala pujian-pujian murahan begitu. Barang baik mesti berharga tinggi. Itu kena jaga. Begitu pegangan Sawiyah. Dan kerana itulah, kalau setakat kerani cabuk atau pegawai berabuk, Sawiyah bolayan terus. Apa klasss diorang tue?

Namun demikian setelah kehadiran Sameon sepejabat dengannya, pegangan hidup Sawiyah mulai goyah. Second bosnya itu benar-benar membuatkan dia jadi sesuku angau. Dulu dia payah memberikan senyum kepada sebarang lelaki, tetapi kepada Sameon sengihnya melebar nampak gusi. Keramahan sapaan Sawiyah kepada Sameon terkadang mendatangkan kemeluatan kengkawan sepejabat yg lain. Tapi Sawiyah tak pedulik itu semua. Targetnya hanya satu, Sameon!

Katalah apa orang nak kata. Perigi cari timba ke, apa ke, itu semua Sawiyah buat selamber jerrr. Selamba dog! Pada Sawiyah dia yakin sangat-sangat dia tidak bertepuk sebelah tangan, Sameon jugak bertepuk dengan dia. Cuma tepuk Sameon ibarat tepuk kucing di depan ikan panggang. Sambil tepuk sambil jeling, sambil jeling sambil dekat, tunggu masa nak ngap. Itu pun sangat-sangat Sawiyah pasti!

"Malam ini u ada pree tak? Kalu boleh, I ndak ajak dinner!!" begitu lama Sawiyah ternanti-nanti pelawaan sebegitu. Pelawaan dari Sameon yang selama ini tak pernah lepas dari benak Sawiyah. Bagaimana mesti Sawiyah jawab,  kalau tidak anggukkan sajer yang mengalahkan kepala belatuk betina bila berdepan dengan yang jantan. Lalu disitulah kemuncaknya.

Dua jam sebelum jam 8.00 malam seperti mana yang dipersetujui bersama, Sawiyah bersiap habiss. Dadanya tak berhenti-henti dug-dag-dug-dag menantikan saat indah yang akan dilalui bersama jejaka pujaannya itu. Sameon! Sameon! Berulang-ulang nama itu meniti di bibir nipis Sawiyah. Dan apabila deru kereta Sameon memasuki laman rumah sewanya, Sawiyah laju menuju ke pintu. Semuanya menepati seperti rencana asal.

Sameon tersengih segak menanti, sedang Sawiyah buru-buru mengenakan kasut tinggi mengejar waktu. Apapun yang paling ketara ketika itu, senyum Sawiyah terlalu lebar semasa menutup pintu kereta Sameon. Cuma sayang senyum Sawiyah itu tidak kekal lama. Hanya sekitar 1 jam 18 minit kemudian, bibir yang menguntumkan senyum itu bersimpul sesimpul-simpulnya.

Wajah Sawiyah cukup kelat, sewaktu menghempaskan pintu kereta terakhir menuju pintu rumah sewanya, Sawiyah tidak menoleh ke belakang lagi. Deru kereta Sameon yang semakin menjauh begitu menyakitkan telinga. Berkali-kali Sawiyah berpusing-pusing di depan cermin besar. Lima enam tujuh lapan... lapan kali!

Dan semakin ditatapnya wajah dicermin semakin berdengung-dengung kata-kata berbisa Sameon di telinga...

"U memang lawa. Body pun best. I minat gila kat u...cuma yang satu kurang gemar...bulu idung u terkeluar. Geli!!!!..."

Pelan-pelan Sawiyah meraba hidungnya......



Moral : Mana ada manusia yang sempurna?

...JANGAN BIARKAN BULU HIDUNG ANDA PANJANG

kuang...kuang. .kuang...

sumber: email.


~Bukan kesah sendiri tau.. ahaks... ~






Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************




Dugaan sikit jew eks.. meroyan je lobih...:)

Salam...^_^

Berkenaan benda INI mama cuba sedaya upaya bertahan. sabar dan istifar. insyaallah ok. dugaan sikit jew tuh kannn..

Dan sebaik2 mungkin mama dengar nasihat kawan.. buat jew sendiri list2 job mama yg masih tersisa atau mungkin sebagai guide diorg nnt.. buat sendiri je handover job tuh. biar bos atau staf yg tinggal tak tanya atau buat2 taknak ambik any responbility.. so pandai2 la nnt kot diorg cr kat meja mama. susah jika hanya sekadar nak keja senang je.. tah la.

Yes.. sori kekawan.. mama meroyan tak sedar diri td.. tp release la sikit.. hahaha..






Orang kata..

jika org yg jenis suka diam tak membantah nih.. bila mengamuk bahaya.. hehehe..

Orang kata...

sabar itu separuh dr iman.. kannn

maka..

SABAR.. SABAR.. SABAR..

 





Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...



muah... muah.. ;)


****************************








Aku Tersepit

Salam..^_^

Bila buat keja dibawah ramai org menjadikan aku tersepit. Semua nak urgent.. malah diorg sendiri tak reti2 nak fikir yg aku nih cam apatah. Semua nak kena ambik hati.. semuanya nak kena perform well.. so manakah letaknya aku.. ??


Jika minta tolong.. bahasanya indah.. 'mintak tolong semua yer.. nak cepat yer..' tp mata hanya memandang aku.. sebab aku jew yg jenis lembut nak menolong.. itu pun sebab kau bos aku.. tp menyakitkan hati balik bila kononnya minta tolong semua dah jadi bebanan kat bahu aku. macam aku takde keja nak kena siap.. esok bos satu lagi nak bawa meeting.. hhhhuuu


Aku..?? aku dah tender berhenti.. aku takkan stayback lagi.. malah aku dah malas nak kerja keras tapi tak dpt hasil.. aku dah nekad. Patutnya BOS dah faham.. tp buat2 tak faham.


Hasilnya..?? aku lak kena marah.. keja tak siap dan dia nak gi meeting pagi nih.. aduhai.. mood dah hilang.. hati sakit.. jiwa parah.. bila dibagi alasan yg bos lg satu minta tolong semalam.. aku jugak yg kena.. 'nape tak ckp ada urgent thing kat dia..'. Dia dah nmpk tp push me jugak psl takde org lain nak tolong.. org lain sanggup turun 3-4 jam minum dr tolong bos.. yg sorang lagi pun dah nmpk bos nak marah dan bising2 br tergedek2 nak dtg.. sebelum tuh semuanya buat2 pekak buat2 buta. sakit hati dan annoying me.


cuba ckp selama mana aku nak bertahan..?? boleh lagi ckp aku nih takleh berkerjasama dan takleh nak menolong.. aduhai. tolong la fikir sapa yg takleh berkerjasama dan menolong..?? sebab aku nih ada situ dan sebab aku nih lembut so suka2 hati marah2 aku.. so mananya rasa hormat aku pada kau.. semuanya aku dah campak ke longkang.. puiiii.


Semuanya aku takde nak minta maaf dan takde nak pandang dah.. aku menjeruk rasa. aku dah tahap tertinggi gaban dah. tolong la bertahan yana smpi next week.. lepas tuh insyaallah terlepas la sakit hati. minta2 tak jumpa la masalah gini lagi.. takleh tahan weiii.









Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...



muah... muah.. ;)



****************************




Wednesday, May 16, 2012

WW | Galaxy Tab 7.0




Benda baru yg menjadi member famili kecik kami... yehaaaaaa....










~Dah dpt hari isnin lepas.. huhuhu.. bukan nak menunjuk tp nak minta tunjuk... ~








Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)



****************************



Tuesday, May 15, 2012

Maman dan kasut

Salam...^_^

Mula2 maman sekolah.. mama suruh dia basuh kasut dia sendiri, laju je dia berlari ngan kasut ke bilik air.. siap nyanyi2 lagi. mama gi kat pintu bilik air dan puji2 dia. makin rajin la dia berus kasut dia. hehehe

sekarang, dah hampir tengah tahun sekolah.. bila jumaat ptg je, mama suruh basuh kasut.. dia mula la buat muka, pastu buat2 lupa nak ambik kasut utk basuh. heh. mama hulur jugak kasut tuh. hehehe.



menangis bila nmpk mama sekondeng dia..


Minggu demi minggu semakin berubah rajin dia.. skrg dah pandai bagi alasan dah..
Penat la, dah mandi la, bla..bla..bla. so mama ckp.. 'Kasut sapa pakai..??? ' 'Dia reti pakai so kena basuh la.. '

Dia basuh ngan irama nak menangis.. Bunyi keluhan dr bibir dia.. Alahai anak...



sudah je basuh kasut.. diam2 tertidur.. penat sgt la tuh.. sian.







Maafkan mama jika maman fikir mama terlalu tegas. Mama kena suruh maman bljr semuanya.. Bkn senang hidup ini jika kita hanya berharap dgn bantuan org. Mama bkn tak nak tlg.. Masalahnya tangan mama tak bertenaga lagi nak memberus.. Tgn mama nih sering berdenyut sakit. Mama takleh nak guna tangan mama seperti org lain. Syukur masih ada wlpun kekuatan tenaga tangan kanan mama sudah kurang. Kekadang mama sedih jugak tp mama taknak mengeluh.. Kenikmatan kesihatan mama sudah beransur2 kurang.. Mama redha anakku. Bertabah la syg..









Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...



muah... muah.. ;)




****************************



Monday, May 14, 2012

Hadiah Hari Ibu..??

Salam..^_^

Kawan2 semuanya dpt hadiah2 besh.. hehehe. mama..??? kih..kih.. malu la..

Papa belanjer roti sardin.. boleh.. hahaha. tak kisah la.. mama tak minta apa2 pun. Pastu papa wish kat fb. ok la kann. ingat gak dia kat binik cumil dia nih.. hahaha.

maman..?? mana dia reti pun.. janji dia dok hari2 ckp dia syg mama dan papa sudah la. cukup buat kami.. kannnn.






~But sebalik peristiwa itu.. kami happy sebab loan utk rumah sudah lulus dan menanti saat terindah utk memiliki rumah sendiri. walaupun tahun2 yg lepas bulan mei adalah bulan yg meninggalkan kenangan pahit buat kami.. tp tahun nih kami dikurniai Ilahi bulan yg cukup manis.. DIA...Maha Besar dan Maha Mengetahui. Manis sekali berkat sabar yg hanya sedikit berbanding dengan keluhanku.. ~





Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...



muah... muah.. ;)


****************************




Mei | Hari Ibu



sumber : email.



~Ibu adalah insan yg paling ku sayangi ~





Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau... 


muah... muah.. ;) 


 ****************************




Saturday, May 12, 2012

Sabtu yg Indah

Salam..^_^

Hari sabtu mmg sudah menjadi rutin... sambil2 mengemas atau menyiapkan keja2 rumah mesti nak kena layan kerenah anak bujang mama yg manja aka laparkan kasih sayang. hehehe.

Tengah2 sibuk mengemas pun.. kena lari2 ke depan sebab si bujang dok memanggil nak kena tgk apa dia buat..

mama..mama.. tgk nih cantik tak..?? 

mama.. mama.. kawan maman kan.. dia tak pandai buat no 8.. dia buat senget ma.. 
no 7 pun dia buat terbalik.. 

mama.. kawan maman kann.. dia.. kan.. selalu ponteng sekolah ma.. malas dia ma.. 

maman pandai mengira ma.. sebab cikgu selalu suruh maman kira kawan2 kelas maman.. pandai maman mama kann..



hehehe. biasa la si bujang yg kecoh mulutnya. layan semampu yg boleh. nak buat camne kann.. time nih je boleh dengar dia nak bercerita.. kita kan keja.. masa bersama anak agak kurang... kannnn.

kekadang2 tengah sibuk2 nih dia boleh dtg dan...


Maman : mama.. nak peluk.. 

Mama : nape..?? 

Maman : nak peluk la syg.. 


See.. hehehe. mmg dia inginkan perhatian. layannnnnnnnn.

Tiba2...



maman : mama.. mana mama syg..?? maman ke papa..?? 

mama : dua2 la.. 

maman : ala.. mana dulu mama syg..??? 

mama : dua2 la..

maman : maman syg mama..

mama ye..?? mama pun.






~Bila diingat2kan.. rasa hati ini penuh dengan kebahagiaan.. terima kasih sayang...~






Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau... 


muah... muah.. ;) 



 ****************************




Friday, May 11, 2012

Bila free apa lagi kannn... BW le.. hehehe

Salam...^_^

Saje nak update.. hehehe.

Bila free dan lappy dah buka.. so blogwalking le.. hehehe.

Skrg mungkin ada ruang sikit2 nak update.. pasni kalu kat tmpt baru.. mungkin ruang dan peluang terhad.. lagi la nak impress orang lagi kann.. sebelum kompom kena la berlagak baik.. kannnnn.




pic frm google.





Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau... 


muah... muah.. ;) 


 ****************************




Ilmu yg WAJID dikongsi

Salam..^_^


Panduan ini dikirim oleh rakan-rakan dan saya sekadar ingin berkongsi dengan teman-teman sekelian. Semuga ianya memberi kemanfaatan pada kita semua……amiiin

Dikatakan :-

۞                       Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT.

۞                       Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.

۞                       Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.

۞                       Surah Al-Waqi’ah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.

۞                       Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur.

۞                       Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan.

۞                       Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian.

۞                       Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.

۞                       Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.

۞                       Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.


Seterusnya, bagi menangani Syaitan Durjana, dikatakan juga:-

۞ Ketika anda membawa AL-QURAN, respon syaitan ialah biasa saja, tengok je...

۞ Ketika anda membukanya, syaitan mula curiga.

۞ Ketika anda membacanya, syaitan mula gelisah.

۞ Ketika anda memahaminya, dia mula kejang.

۞ Ketika anda mengamalkan AL-QURAN, dalam kehidupan setiap hari, dia stroke....


Teruskan membaca AL-QURAN dan mengamalkannya agar syaitan terus stroke. Kalau tak amal…nnt kita yg STROKE!...hehehe.


sumber: email.






Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)



****************************




Thursday, May 10, 2012

Nasi Ambeng

Salam..^_^

Jamu mata korang yg dah kompom kenyang.. hehehe.


sebelum


'




'




'




'





'





'






'

selepas

nasi ambeng hasil ke'belanja'an kawan kita..


First time rasa nasi ambeng.. dan mama akui.. mmg sedap.. hehehe.
terima kasih teman.

;)




~Sapa nak belanja.. cepat-cepat-cepat.. hehehe.. ai suka tau.. hahaha.. jgn belanja skyjus sudah.. ahaks ~




Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...




muah... muah.. ;)



****************************



Wednesday, May 9, 2012

WW | Tutorial Letak Iklan Nufnang utk Mobile Devices

Salam..^_^

Hati mama tengah negatif tp bila kawan blogger tanya pasal nih.. terus mama sibukkan diri dr dok fikir pasal keja je... so takde la negatif sgt kannn.. :)


thanks ajumohit sudi tanya.. buat ai bz.. i loike...

ok. nih cara mama buat..

Mula2 gi kat setting blog anda, pilih formating tab.. cam pic dibawah.. 



So anda terus sroll ke bawah sampai jumpa... post template.. so paste je segala maknenek nuffnang punya script  [script ini anda boleh dpt kat nuffnang blog bila anda sudah register sebagai ahli nuffnang..]





sudah paste..  anda gi lak kat email & mobile tab..





klik kat preview utk tgk hasilnya... seperti contoh.. nih mama punya ye..:)


tp sygnyer iklan nuffnang masa mama check nih tak preview jelas..
tp ada la ads by nuffnang kat bwh dia tuh.. nmpk tak..?? 




Harap kawan2 yg nak letak iklan kat mobile feed nnt dpt la manfaat dengan tutorial nih.. mungkin org lain buat cara lain lak kot.. hehehe. boleh je sama2 belajar.. kannn.







Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************

WW | Hati

Salam..^_^



sumber: fb


~Maafkan jika nmpk sangat mama skrg nih NEGATIF sgt.. sungguh sukar kawal diri lantaran kurang iman.. Maafkan.. cuba POSITIF lagi.. Insyaallah..~






Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)



****************************



Tuesday, May 8, 2012

Aku Sentap

Salam..^_^


Sudah terdengar teman2 pejabat dok tanya2 sapa yg resign. huhuhu.

Tiba2..

"i heard that u resign.."

hhmmmm.. berubah muka mama.. apa yg boleh mama jawap hanyalah..

"i don't want talk about that...".

berubah muka bdk tuh.. tuh la suka sgt kepochi.

mmg tak reti nak ambik kira kesensitifan org betul la.. ingat org resign tuh seronok ke..?? aduhai. azab mama nak mengabiskan hari2 nak cukup sebulan. mungkin bagi org lain, its not a big deal but me... its is. sebabnya ada banyak benda sentap jika ai buka mulut. aduhai.

salah satunya, ada yg pandang rendah yg kununnya ai nih takkan dpt survive kat luar tuh.. cam la ai nih tak berkaliber. pui. kau tuh ckp je besarkan diri, keja hari2 kena marah ngan bos je. takde la nak bangga sgt pun. pui. [kan dah tambah dosa dah nih.. cuba diam2 blh..??]

hahaha. tutup buka plez. tak kuasa nak layan. tak senang jika wanita yg lemah lembut nih keja dlm bidang lelaki dan ternyata wanita lemah lembut nih lebih menyerlah dlm bidang keja. hahaha. *puji diri sendiri pulak. pui. hehehe.


 Mungkin juga ai nih mmg jenis suka sentap. so abaikan jew la. hahaha.









Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)



****************************




Cabaran buatku

Salam...^_^

Sememang la blog ini adalah tmpt aku coretkan apa yg sering bersarang dlm fikiran. jika ada yg buhsan, maafkan. tak mampu nak halang diri.

Banyak sudah entry pasal perhijrahan yg mama nak buat.. *kejap aku, kejap mama.. yg ampun.

Smpi skrg pun mama dok fikirkannya. masih lagi terasa tidak percaya, bos mama pun sama. mungkin dia fikir mama nih jenis setia. hahaha. setia la sgt. penakut sebenarnya. takut nak moved on ngan hakikat yg diri nih tak cukup kuat utk dibuli. hahaha.

Sekarang bila dah tender letter resignation, perasaan malas meluak2.. malas dah nak buat keja, malas dah nak kena dengar pujuk rayu. bohsan.

Tp bila memikirkan kita keja utk mencari rezeki yg halal, selagi blm lepas melangkah kuar dr company nih, wajib mama buat keja seikhlasnya kann. aduhai. itu la cabaran mama skrg. kepala dah tingtong. malas dah berfikir tp paksa diri utk fikir. dah la kena tolong siapkan keja org buatkan hati cukup2 pedih. senang la bdk tuh, dia tender 24 hour, tak smpt2 nak jumpa apa dah. untung la. yg sakit jiwa aku jugek.

So camne lagi tuh..?? buat jugak la wlpun tak faham nak start dr mana. takde clue apa pun. sesat dlm terang. hahaha. susah2 nnt org lain yg kena sambung blk la keja nih. sian la mangsa seterusnya. hahahaha. *sila gelak dengan kuat dan jahat skali tau.*

Semalam menjadi2 M besar dlm diri.. ai mc semalam.. bersenang lenang tido bangun kat rumah.. tp belum apa2 dah dpt balasan dr perbuatan mama.. boleh takde elektrik pulak semalam kat umah.. padan muka kann.. panas uols berkurung tengah hari dlm rumah tanpa elektrik. hahaha.

Sebenarnya.. kepala mama tengah berserabut.. sudah lama kawan baik tak menjenguk.. risau jika mmg betul ada isi, takut lak nnt keja kat tempat baru jadi separuh jalan.. kot2 kena tendang psl takleh berkomiment dengan keja. What can we aspect jika u tengah mabuk kannn.. aduhai.

Alhamdulillah bila dok sorang2 kat umah semalam.. dtg kekuatan utk mama buat prenancy test.. sebelum mmg kena buat keputusan yg betul2 nekad. sebelum nih, pada minggu2 yg lepas mama takde kekuatan nak hadap sebarang kemungkinan ni. betul2 jenis 'denying person'. aduh.

Dan...

negatif uols.


Mungkin mama nih banyak sgt berfikir atau jenis keteqar.. so badan pun mungkin mengalami perubahan hormon. Habis kacau peredaran kawan baik mama tuh terus.. aduhai.

Camne nak kasi hormon mama stabil balik eks.. nak kena pegi bercuti2 nih.. tenangkan fikiran.. kannn...




~ be strong..!! not easy to being strong.. ~





Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)



****************************





Monday, May 7, 2012

Ada apa2 masalah.tanyalah Ustaz!


pic : email.



~Tak faham.. mengapa la dia tanya ustaz pasal handphone..?? sengal rasanya.. hahaha...~






Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau... 



muah... muah.. ;) 


 ****************************




Jerawat

Salam...^_^

Jerawat ngan mama, umpama ombak dan pantai.. takleh berenggang. hehehe. benda jerawat2 nih pun mama dpt lepas peristiwa yg mama anggap *biar lah rahsia.. ok. hahaha.

Mama ngan maman selalu gak gurau2... mama selalu tanya maman.. 'lawa tak mama nih man..??' dan sudah pastilah jawapannya ikhlas lagi naif..'mama nih tak lawa la.. ada jerawat jew.. kalu cam maman nih... takde jerawat, baru la lawa..'. Yesssss.... sentap jugak mama.. tp dpt terima ngan redha. hehehe. nasib badan. wlpun byk kali tanya, jawapan dia tetap sama. hehehe. 

But, semalam.. mama dpt kenakan dia blk.. [jahatnyer la mama nih kannn.. kenakan anak sendiri.. hehehe.]



Uols nmpk tak apa yg mama highlight kan.. ada jerawat.. hehehe.. tipu sebenarnya. usik maman jew. mama ckp la kat dia.. sebab dia selalu kutuk mama ada jerawat, tuhan pun balas balik kat dia.. hahaha. dia nmpk cam redha je kena naik jerawat. hahaha.

Sebenarnya tuh cam bekas kena gigit nyamuk je... tp sebab kulit manja makanya lambat la bekas tuh nak ilang. kulit sensitif cam mama dia la tuh.. :)

Dia boleh ckp... 'tak lawa dah maman nih kannn.. mesti jangkit ngan mama nih..' eh. mama dia jugak yg kena blk. aduh. hehehe.








Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau... 


muah... muah.. ;) 


 ***************************




Sunday, May 6, 2012

ALEXANDRA STAN - Mr. Saxobeat






~Nak taip, nak cite takde idea.. layan lagu dance sikit.. biar bergerak urat2 kendur.. hehehe.. i loike..:) ~



Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************




Friday, May 4, 2012

Zakat

Bolehkah orang miskin berzakat?


soalan:

BOLEHKAH seorang miskin itu memberikan zakat? Ini kerana, di dalam hadis ada digambarkan betapa ada sahabat nabi yang miskin juga ingin bersedekah. Harap dapat penjelasan.

Jawapan

Tahniah diucapkan bagi mereka yang miskin tetapi masih mahu mengeluarkan sedekah dan zakat. Mudah-mudahan Allah SWT mengurniakan mereka kekayaan harta dan jiwa agar mereka dapat melaksanakan ibadah zakat suatu masa nanti, Amin.

Sememangnya pada zaman Nabi Muhammad SAW dahulu, ramai para sahabat besar yang miskin. Misalnya Abu Hurairah, Salman al-Farisi, Ammar bin Yassir, Bilal bin Rabah dan dalam kalangan sahabat wanita, Ummu Sulaim adalah contoh ibu tunggal yang miskin.

Pernah berlaku, golongan ini merasa sedih kerana kemiskinan harta telah menghalangi mereka daripada bersedekah. Lalu mereka telah menemui Rasulullah SAW dan bertanya perihal amalan yang dapat dilakukan oleh orang-orang miskin seperti mereka.

Daripada Abu Dzar r.a. katanya: "Beberapa orang sahabat Nabi SAW pernah bertanya kepada baginda: "Kaum hartawan memperoleh pahala yang lebih banyak. Mereka solat seperti mana kami solat, berpuasa seperti mana kami berpuasa dan bersedekah dengan sisa harta mereka."

Jawab Rasulullah SAW: Bukankah Allah telah menjadikan berbagai macam cara untuk kamu bersedekah? Setiap kalimah tasbih adalah sedekah; setiap kalimah takbir adalah sedekah; setiap kalimah tahmid adalah sedekah; setiap kalimah tahlil adalah sedekah; amar makruf dan nahi mungkar (mengajak kepada kebaikan dan melarang kepada yang mungkar) adalah sedekah, (riwayat Bukhari)

Oleh itu, dalam hal ini memberikan sedekah tidak semestinya dengan harta. Sedekah boleh dilakukan dengan tenaga, kata-kata hatta dengan senyuman.

Ia berbeza dengan zakat, kerana zakat adalah ibadah fardu yang wajib memenuhi segala syaratnya. Hanya mereka yang memenuhi syarat wajib zakat sahaja, wajib mengeluarkan zakat hartanya.

Di dalam kitab Fiqh al-Manhaji as-Syafie dinyatakan: "Zakat bukanlah ibadat tubuh badan semata-mata, sehingga ia memerlukan syarat-syarat taklif, ataupun kewajipannya digugurkan disebabkan kurangnya kemampuan mukalaf," (hal. 417)

Maka, dalam hal ini orang yang tidak mempunyai harta yang mencapai paras minimum kekayaan dalam tempoh setahun (cukup nisab dan haul), maka tidaklah wajib berzakat.

Mereka sebaliknya perlu menggunakan harta yang dimiliki itu untuk memenuhi keperluan diri sendiri dan semua tanggungan nafkah yang wajib. Misalnya membeli makanan dan belanja pendidikan.

Jika seorang suami misalnya, dia wajib memastikan harta yang dimiliki itu dimanfaatkan untuk nafkah anak dan isterinya. Termasuklah kedua ibu bapanya jika mereka juga miskin.

Orang yang menanggung nafkah wajib ini, jika dengan berzakat itu menyebabkan tanggungan nafkah wajibnya pula terabai dan menderita, seperti menderita kelaparan; maka dia dianggap berdosa.

Maka, keutamaan ketika itu adalah untuk tanggungan wajibnya, misalnya membeli makanan untuk mereka. Maka, pada waktu itu adalah haram hukumnya jika dia masih mahu mengeluarkan zakat.

Hal ini adalah selaras dengan apa yang ditegaskan oleh Allah SWT di dalam al-Quran: Dan mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad) tentang apakah yang perlu mereka infakkan (zakat), (maka) jawablah: apa-apa yang berlebih (daripada keperluan). (al-Baqarah: 219)

Sebab itulah, pada Hari Raya Aidilfitri misalnya, hanya orang-orang yang mempunyai makanan yang cukup untuk dirinya dari malam hari raya sehingga keesokan harinya sahaja yang wajib mengeluarkan zakat fitrah. Jika tiada makanan, bukan dia yang wajib berzakat; bahkan dia yang perlu menerima zakat. Inilah batas kefarduan yang ditetapkan oleh Islam.

Oleh itu, kesimpulannya bagi orang-orang miskin, utamakanlah sedekah sunat kerana sedekah tidak mempunyai syarat wajib ke atasnya. Bahkan sedekah boleh dilakukan dengan pelbagai cara. Memberi seringgit dua ke dalam tabung masjid pada setiap minggu boleh dianggap sedekah, dan ia tidaklah membebankan.

Abu Mas'ud r.a pernah menyatakan: Kami diperintahkan (oleh) Rasulullah SAW supaya bersedekah, sedangkan kami hanya (bekerja) sebagai pekerja kasar atau kuli. Namun Abu 'Uqail bersedekah setengah gantang. Kemudian yang lain-lain mengikutinya dengan menyedekahkan apa saja, namun lebih banyak daripada itu, (riwayat Muslim)

Memberikan zakat hanyalah terbeban kepada orang-orang kaya. Oleh itu, orang-orang miskin yang mahukan pahala berzakat, hendaklah berusaha dengan lebih gigih agar mendapat harta dan kelak mampu pula mengeluarkan zakatnya.

Sabda Nabi SAW: Setiap Muslim wajib bersedekah (berzakat). Para sahabat bertanya, "Bagaimana kalau dia tidak memiliki sesuatu?" Nabi SAW menjawab: " (Hendaklah dia) bekerja dengan kebolehan tangannya untuk faedah bagi dirinya lalu bersedekah (berzakat). (riwayat Bukhari dan Muslim).

Wallahua'lam.


sumber: email.






Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)



****************************



Thursday, May 3, 2012

Letih mendaki, Tidur sat..



Salam..^_^









sumber: email.


Apa dlm kepala..:-

Yg muskilnya ialah.. dimanakah mereka2 menbuang hajat2 memasing dan mencuci diri..?? hahaha.. diluar batas fikiran mama la wei.. hahaha.. dasat tak suka benda2 advancerous tul..eh. but for uols info, ai sanggup mendaki gunung hanya sekadar utk meringgan kepala dr memikirkan hal2 soal hati.. [frust la tuh...]

Balik dr mendaki tuh.. demam seminggu takleh bangun.. hahaha. padan muka. frust konon.



~lain org, lain cara.. betul tak..??? ~








Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)



****************************



Mei datang lagi.. Macam2 perasaan timbul dlm diri..

Salam..^_^

Tiap kali nak masuk mei, hati mesti terasa sayu.

Teringat peristiwa yg banyak mengubah diri secara fizikal dan mental. Banyak benda2 yg memeritkan terjadi, jika mmg boleh mahu aku lupakan apa yg sedih2 nih. nak happy je dong. apa lah kuasa mama sebagai insan yg lemah..??

tertanya2..?? terjah kat link nih ye.. hehehe

Tapi tanpa sedar, mama membuat satu lagi perubahan dlm hidup, memilih utk berubah tmpt mencari rezeki, membina diri utk menjadikan diri sbgai aset utk syarikat lain setelah sekian 8thn menghambakan diri pada syarikat skrg. moga2 perubahan yg terbaik bagi mama dan hidup insan2 tercinta disisi. 

Bernilaikah aset ini..?? insyaallah, cuba buat yg terbaik sementara pintu peluang masih lagi terbuka.. dok gitu..?? moga2 dijauhkan sebarang kesukaran dan hidup lebih dirahmati. insyaallah.

Aset..??? terasa diri seaakan2 benda la pulak.. aduhai.







Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...


muah... muah.. ;)


****************************



Wednesday, May 2, 2012

Mood merundum.. sayu hati ini

Salam..^_^

Hari ni dah officially letak/kasi surat kat my bos. yes. ada kesah mujuk memujuk. ada kesah puji memuji tp ai keraskan hati. lantaran hati banyak bertolak ansur smpi tahap org dah tak kesah langsung susah senang kita. huk.

Mungkin disana tidak seindah kabar, mungkin disana meminta lebih pengorbanan tp hati ini keras nak berkorban. biar aku jadi kasar berkawan2 ngan mat2 indo construction, biar aku berkejar2 menjenguk site, biar aku berletih2 mata buat design ngan sistem yg tak pernah guna. biar. biar.








~Hidup harus ada perubahan. Minta2 kepintaran yg bos sini puji2 dihargai disana. Pintar eks..?? nape skrg ada kepintaran..?? hahaha. manis sungguh. ~





Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...



muah... muah.. ;)




****************************

WW | Cumil tak.???














~Mama Suka... !!! *clap..clap.. <<--- tepuk tangan gumbira. ~





Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau... 


muah... muah.. ;) 



****************************





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...