Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Thursday, May 16, 2013

Selamat Hari Guru

Assalamualaikum...

pic from google

Banyak jasa guru dalam setiap kehidupan insan..

Hari pertama didunia ini... insan terdekat adalah IBU menjadi guruku yg pertama
mengajar anaknya tentang mengenal dunia baru utkku.. melayan kerenah manja, kerenah nakal.. kerenah berbagai rasanya.. kiki.. disini belajar mengenal merangkak.. bertatih.. tumbuh gigi.. bljr mkn dan minum.. kenal org sekeliling.. kenal kotor kenal bersih.. kiki.. alangkah indah jika dpt repeat balik jadi baby... kiki

masa umur 6thn CIKGU Tadika menjadi insan yg mungkin terpaksa basuh kencing/berakku semasa di tadika (mungkin tau.. tp rasanya takde.. kiki)
disini ku diperkenalkan dengan dunia berkawan dan dunia luar selain rumahku.. wahhh.. luas dan indah dunia ini.. :)

darjah satu.. sekolah rendah adalah dunia yg ternyata berbeza dengan tadika
lagi ramai kawan.. ada kantin (dulu selalu kena pau ngan sorang bdk laki nih..tp fikir2 balik.. kesian dia.. dia dr keluarga yg susah.. mungkin takde duit utk belanja makan tengahari).. ada kelas.. ada jadual waktu pelajaran.. ada peraturan JANGAN BISING dan disebabkan itu.. aku kena denda berdiri diatas kerusi sebab buat bising wlpun cikgu ckp jgn bising.. kiki
nakal sungguh rasanya dulu.. atau mungkin masa tuh aku belum mengerti utk WAJIB mematuhi peraturan.. hihi
sekolah juga.. mengenalkan diri ini dengan erti kehidupan..
[peraturan.. peraturan.. peraturan]

pernah bergaduh dgn kwn hanyalah kerana benda yg kecik sgt.. tp lupa dah apa dia.. kiki
rindu kat dia.. agak2 dia ingat lagi tak.. kiki.. first time bergaduh tarik2 rambut.. dia menangis aku tgk je dia nangis.. 
huh.. gangster eks... aduhai..

sekolah menengah.. disini dilalui seperti biasa.. me jenis pelajar yg boleh dikatakan diam dan sederhana jew pelajarannya.. rasanya bukan pelajar contoh la uols..
tp kwn me.. pernah ckp (ingat lagi tuh..) 

dia nih kan.. diam diam berisi tau.. tak sangka..

[smile] well... u dunt know me la.. kiki (jawab dlm ati jew.. kiki)

habis sekolah menengah.. me tanam anggur kat umah.. abah straight tak kasi anaknya kerja (well me anak pertama.. so kiranya me kena hadap la peraturan abah kannn..).. ingat nak kerja part time kat KB.. kat kilang ke.. jangan harap abah kasi... so dok umah mantap2.. kiki [terkurung i uols.. kiki]

Kolej/ipta yg me dapat tawaran adalah di penang.. yahooo [for first time.. masa tuh masa mula2 dpt tawaran.. pastu termenung.. maklum la jauh sgt dr kelate. uhuk]
tp memikirkan masa depan.. me pergi jua.. masa tuh abah ngan bapa saudara hantar.. first day kat penang me cirit birit.. aduhai.. mknn nya pedas uols.. kiki (me org kelate tak mkn pedas sgt).. disana dikenal dengar cikgu yg dipanggil pensyarah.. banyak gak dugaan disana tp rasanya clishe je kalu nak cite.. sama je cam uols belajar kat kolej/ipta kat mana2.. kiki

dunia kerja.. sini pun ada cikgu cikgi gak.. kita pun bukan dilahirkan terer semua kann.. kawan2 sepejabat pun cikgu kita juga kann.. setiap insan ada ilmu yg mungkin insan lain tak tau kannn...

so selamat hari cikgu dan terima kasih.. jasamu ku kenang ke akhir hayat.

:)





~Mood gumbira kot.. nak kelik kampung katakannn.. so mengarang pun tak hengat panjang.. kiki... so layan la saya yer.. :) ~



3 comments:

Qhaifa Nur said...

kenangan yang tak pernah padam...
selamat hari guru...

azieazah said...

Hari ini para guru penuh la bonet keta angkut hadiah, kan?

AyueJean AJ said...

Dulu hari guru selalu bagi hadiah kat cikgu.....
Selamat hari guru cikgu cikgi semua.... =D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...