Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Wednesday, March 16, 2011

Bayi terselamat selepas tiga hari di bawah runtuhan
SEORANG anggota tentera mendukung bayi berusia empat bulan yang ditemui setelah berada di bawah runtuhan selama tiga hari.


SENDAI, Jepun - Seorang bayi perempuan berusia empat bulan berjaya diselamatkan selepas tiga hari berada di bawah runtuhan akibat tsunami dan gempa bumi sekuat 9 skala Richter yang mengegar Jepun pada Jumaat lalu.
Pada awalnya, sekumpulan askar dari Pasukan Pertahanan Jepun yang sedang mencari mangsa terselamat di kampung Ishinomaki terdengar tangisan seorang bayi. Selepas mengalihkan kepingan kayu, batu dan lumpur tebal, mereka akhirnya menjumpai bayi tersebut.
Bayi itu ditemui dalam keadaan sejuk, basah dan menangis. Dia dipercayai tidak mengalami sebarang kecederaan. Persoalan kenapa dia tidak lemas, masih menjadi misteri.
Bayi tersebut dikatakan terlepas daripada pangkuan ibu bapanya apabila ombak besar memusnahkan kediaman mereka. Keluarga malang itu percaya bahawa mereka akan kehilangan bayi itu buat selama-lamanya. Dia kemudian dipertemukan semula dengan bapanya yang dilihat sangat gembira.
Sebelum dia dijumpai, pasukan penyelamat sudah menemui sekurang-kurangnya 2,000 mayat di sepanjang pantai di wilayah Miyagi yang paling teruk terjejas.
"Penemuan bayi ini memberi semangat baru kepada pasukan penyelamat. Kami akan mendengar, melihat dan menggali dengan lebih berhati-hati selepas ini," kata salah seorang pegawai tentera terbabit. - AgensiSumber: email.

Notakaki: Hanya yg berkuasa lagi maha mengetahui.

3 comments:

maya amir said...

tetibe teringat cite baby yg terselamat masa highlands tower collapsed dulu..mesti dah beso kan skang die..

Citarasa Rinduan said...

subhanallah..
mesti ada hikmah yang tersendiri.
moga2 baby tu membesar dan menjadi orang yang berguna..
maha suci Allah yang menetapkan usia seorang hambanya..

mama maman said...

Maya: ye la kan... sure dah besar.. kot2 dah beranak pinak dah kan.... ajal maut ditangan Tuhan kan... kita redha je

Ayu: mmg tak sangka kan... tiga hari kan... sian dia....:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...