Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Monday, March 28, 2011

kesah kehidupanku



Salam... ada suatu hari.... berborak2 ngan seorg makcik nih.... bercerita pasal cucu dan anak2nya.... kisah anaknya yg ketandusan anak... berkahwin sudah lama dan hanya perolehi anak seorang... sekarang anak [cucu makcik tuh] dah besar panjang... hampir umur sepuluh tahun.... rindu tangisan baby... adik2 yg kawin lepas mereka pun nak masuk tiga dah....

Makcik tu pun tanya jugak mama yana tak nak tambah lagi ke... maman pun dah besar... dah sekolah dah....

pertanyaan nyer berlegar2 difikiran.... katanya jika terpaksa berhenti keja... apa salahnya... berhenti setahun dan lepas tuh br keja balik... mana tau rezeki lepas nih lebih baik....

memang tau rezeki dimana2... tp fikirkan tempat keja yg rasi ngan kita dan kemampuan ekonomi tok laki... sungguh memeningkan....

pagi tadi dtg office dan pandang muka bos.... masa diskusi keja... aduh kesian ngan org yg banyak menolong mama yana nih.... aduh tak sanggup nyer menghancurkan kepercayaan dan tanggungjawab yg beliau bagi pada bahu ini.... sungguh sayu hati... tak terkata sungguh....

mmg kalu dikatakan semangat keja sekarang agak mengendur... sungguh stress ngan beban keja... teringat dulu.... pernah berfikir utk bercuti sebab stress... sakit hati ngan bos dulu... dan-dan dpt habuan tuhan bagi rehat lama... dekat 8bln terlantar takleh bergerak... sungguh menginsafi.... [nak lagi ke..???]


sungguh payah nak melakukan pergorbanan.... adakah pengorbanan akan dibalas ngan kemanisan hidup atau membebankan kita balik.... susah nak baca fikiran org... kekadang org hanya meminta kita berkorban dan terkorban... perit sudah... berulang2 berkorban tp last2 yg terkorban kita jugak.......


susah nak membiarkan atau memaksa hati kita melawan kehendak hati... takut tak ikhlas..... takut memberontak.... takut org tak faham keperitan hati.... takut aku menjadi bukan aku....

masih lagi berlegar2 memikirkan hal itu... sampai bila aku tak tau... mungkin bersabar dan tenang utk membuat keputusan itu.... mungkinkah akan ada keputusan...???


Notakaki: rindu ngan tangisan baby tp perlu tepis keegoan hati dan perlukan kekuatan mental... dan kekuatan fizikal.... tp fizikal ku.. tak seutuh mana.... tak sekuat dulu.... adakah aku perlu tunduk kehendak org yg tak faham akan kelemahan fizikal ku ini.... [sambil tenung kakiku...]

p/s:entry menitis airmataku....


♥Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!♥

 

5 comments:

Suliana said...

sabar la mummy.. mungkin ada hikmah di sebalik itu.. cuba minta cuti, tenangkan fikiran, lepaskan stress.. klu sy, ikut flow aje.. :-p

mama maman said...

Sabar tu sabar... insyaallah... kekadang stress bila dihimpit berbagai masalah... seakan takde ruang utk tenang.... minta2 khabar gembira la kan... keja tuhan mana tau kan... keajaiban blh berlaku...

eelobor said...

berdoa yang baik2 jer mama maman. Insya Allah.... semoga kehidupan awak sekeluarga akan lebih baik & yang paling penting adalah kebahgiaan & kegembiraan.

maya amir said...

sakit yg awak ckp ari tu..yg ni ke? yg terlantar 8 bulan tu ek? nape ye..care to share? saya rasa kite sama, maksud saya..saya pun tgh berkira2 utk berenti keje bilemana, kesihatan tak mengizinkan, anak2 pulak sakit & membesar dlm kereta jek.. nmpk gaya kene pikirkan sesuatu..tapi komitmen tinggi.. rase takleh afford kalau hsbnd sorang jek keje *sigh*.. mcm mana ye? *great to have org lain yg punye pikiran/mslh yg sama dgn kita*

mama maman said...

eelobor: doa pasti minta yg terbaik dlm hidup... tp kekadang sebagai manusia sy juga perlukan sokongan moral.... insyaallah sy sabar... sy tawakal... insyaallah sy akan terima ngan redha... insyaallah...:)

maya: ye... sakit tu la.. seumur hidup.... tp takpe.. sakit nih la menyedarkan sy erti kehidupan.. sakit nih la buka topeng manusia.. insyaallah sy akan sabar... sy redha apa yg tersurat dan tersirat buat sy.....

kita sbg wanita mmg akan fikir bykkan...?? byk benda kita dok timbang... kekadang nak ikut flow pun risau gak... takut tak dpt nak terima seikhlas hati....

maya kita serupa... seronok ada teman utk luahkan rasa hati... atleast lega la sikit kan....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...