Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Wednesday, October 5, 2011

Hukum Karma | Mama percaya

السلام عليکم

Satu entry dr Beautiful Nara yg menarik minat mama... Bukan minat sangat retis2 nih.. sekadar membaca dan menganalisi...hhhiiii.... kiranya ambik tau hal2 sekeliling la jugak... cengitu...


kesah nih pasal artis baru nih salah mengunakan bahasa inggeris atau bahasa omputih dalam twitter dan kena kutuk kaw2... sian dia.. ni mama tepek kan kat sini...


Elfira Loy Kena Bahan Sebab Salah Guna Bahasa Omputih Dalam Twitter

Nak gelak pun ada, nak menangis pun ada dan nak kagum dengan kepandaian rakyat kita berbahasa omputih pun ada. Elfira Loy semalam telah dibahan oleh warga Twitter apabila dia salah menggunakan satu perkataan omputih.
elifra loy
Ini yang ditulis di Twitter Elfira Loy:-
Guess what , tomorrow m wearing versace and it cause abt 45k. OMG!
Kalau anda bijak dan memang power, sila cari apakah kesalahan perkataan yang telah dilakukan di atas. Kalau anda tak jumpa, maknanya anda pun boleh kena bahan macam Elfira Loy kena. Cian kat dia.
Terfikir pulak takkan kena ada perfect English baru boleh nak speaking? Sampai bila kita nak maju dan pandai guna bahasa omputih kalau benda macam nie pun kena bahan kaw-kaw punya?









** Korang sure dah jumpa apa kesilapan dia kan... hhhuuu.. kalu baca komen tuh banyak la mengutuk...
yg mama ambik iktibar disini ialah... apa pun silap orang, jgn la hanya mengutuk dan mengeji.. tegur dengan baik.. ambik pendekatan yg mungkin dia tak perasan atau lalai masa menaip twitter tuh, maklum la ngah syok nak dpt pakai baju mahal.. hhheee.. bersangka baik kan lebih indah.. ^_^

** Mama pun tak reti bahasa omputih wei.. belajar berbelas tahun pun dok tahap tuh gak... makanya, jika mama nih ada time gatal nak berbahasa omputih tuh dan salah guna bahasa cam dia gak.. so tegur ngan bahasa indah ye... jgn la bagi org sentap, nnt kita kena sentap gak bila sampai masanya.. hhhuuu.. hukum KARMA org kata.. [mama selalu guna bahasa rojak eks.. ai know.. ]

**Mengapa manusia cepat benar buat hukum sendiri berdasar matakaca sendiri... sedangkan apa dimata belum tentu sama dihati... apa dikata belum tentu sama dihati.. [ni mama sentap nih]



Please do come again ;)


****************************



8 comments:

wahida said...

salah taip tu...huhu...

mama maman said...

Wahida: tu la kan.. :)

Mrs Lurve said...

agaknya memg standard kot bahasa skrg, berterabur jer..asal sama bunyi, eja jerlah mcm ne pun

mama maman said...

Mrs Lurve: ye la kan.. kekadang blur2 gak nak faham tp bila ulang2 kali baca br faham.. ahaks..

eynda said...

Kekadang zaman sekarang ikut suka taip je ejaan padahal makna betul kan... tapi tu la org malaysia... silap sikit dah kena perli2.... kalau orang baru nak belajar english kan dah rasa putus asa... :-(

mama maman said...

Eynda: org salah terus kutuk kan.. camna nak belajar kan..:)

Citarasa Rinduan said...

ayu bahasa orang putih mmg tak reti..
gamaknya pakai 100% bahasa melayu jerlah......
kasihannya pelakon tu......
pelakon muda baru kan>>

mama maman said...

Ayu: kita pun xpandai jugak.. hhhuuu

mmg pelakon br kot.. tak tau sgt.. maklum la ramai bdk2 melayu skrg nak jadi retis...:)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...