Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Monday, October 31, 2011

Entry berantai.. last dah..^_^

Ada lagi daaa... jom sambung sampai lebam.. hhheee.. Lepas dr tugu negara.. singgah kat masjid negara.. makan dan solat.. dan meneruskan ke aktiviti terakhir kami.. Muzium Negara...



dah tukar baju dah maman.. berpeluh basah baju sukan dia...
tgk.. bdk tuh.. berlari je.. tinggal mama dia tercunggap2 memanjat tangga.. T____T




jgn pelik ye.. nih mmg dah jadi stail dia dah skrg.. suka betul ambik gmbr pelik2..

last not least.. awek2 cun yg penat berjalan2...^_^
**kakak2 yg rajin jaga maman sepanjang disana.. Hana yg cute... dan mama yg dah lembik lutut.. ;p


Sepanjang perjalanan melawat tapak ngan maman.. seronok dan menghiburkan.. walaupun maman ngan cergas berlari kesana kemari dan selalu tinggalkan mama.. ada je peneman mama berjalan.. hhheee..

Dan sepanjang melawat 4 tmpt tadi.. kesemuanya maman nak membeli barang.. nasib baik dah pau papa pagi td.. so boleh la layan sikit2 kehendak maman.. tteeetteee..

Oh ya... lupa lak nak cite.. kawan mama tak dpt ikut.. hubby dia suruh dok umah mantap2... so mama sorang2 la mengikut rombongan cik kiah nih.. tp xpe.. ada la anak2 nak dibuat kawan... hhheee..

ok la.. dah abis dah ye.. sori jika entry ari nih buhsan amat.. biasa la.. ibu-ibu mesti cite pasal anak-anak.. ops anak..hhheee



Terima kasih sudi singah blog Mama Yana... ;)

Sampai jumpa lagi...

****************************

Sambungan Lawatan Maman..:p




Heboh je kan mama.. org pun ada gak mengikut anak gi lawatan.. hhheee.. Ada mama kesah.. tet...tet..

ni tempat kedua lawatan maman

bergambar ngan meriam dulu..

xleh ambik gmbr kat dlm.. kat luar je la ye...:)



ni kat kwsn tugu polis.. kanak2.. biasa la.. main je banyak.. hhheee

ye..ye...peace yo..!!


bergambar ramai2 ye..

Pastu naik bas ramai.. ke destinasi seterusnya...

|

|



|



|



mana nih..?? cuba teka.. hhheee









anak sapa la nih... berlari je keja dia.. ponat mama nak kejar...



Nmpk tak kami.. hhheee..


**Sori jika ada yg silau tgk baju merah kuning nih.. hhheee.. biasa anak selangor.. tp maman ckp dia anak kelate.. kih..kih..

Nanti sambung lain entry ye...:)

Terima kasih sudi singah blog Mama Yana... ;) Sampai jumpa lagi...

****************************

Lawatan Tapak Maman





Salam hari isnin... ceria tak..?? ^_^

Mama..?? Masih penat dan sakit kaki.. hhhuuu... tp seronok bila anak smpi skrg dok ckp.. seronok jejalan.. gi lagi ma.. hhhhaaa..

Excited tuh...hhheee


Bas baru 15minit gerak.. sibuk tanya dah sampai ke belum.. aduhai maman..

Taman Rama-Rama Kuala Lumpur

beratur anak-anak

explorer time.. hhheee



ngan cikgu dan awek2 manis.. hhheee




**Penat nak upload pic.. banyak nak dikongsikan.. so sat2 lagi update lagi ye.. sila jangan muntah ye kawan-kawan.. layankan pic mama berjalan2 ngan maman hujung minggu lepas..^_^




Terima kasih sudi singah blog Mama Yana... ;) Sampai jumpa entry lain tau...

****************************

Do LIKE this.!!! | I Like Uols

السلام عليکم

Entry melekap.. Kat bawah entry terbaru tau..

Minta tolong kawan2 yg sudi LIKE kat pic kami nih.. Mama nak menang hadiah percutian tau.. hhhuuu..
Tak dapat no. 1 dapat no. 2 atau  no. 3 pun jadi la..^_^


Jom LIKE kat Link nih....http://www.ourbestmoments.com.my/gallery-details/59522

Just klik kat LOVE tuh ye.. Sayang korang.. ^_^

Boleh klik hari2 tau.. Rajin2 kan lah ye.. Mekasih..


** Kelakarnye.. nama mama silap lak... tak perasan masa taip td...hhhhiii...





Jangan Lupa LIKE kat LOVE tuh tau... ;)


****************************


Friday, October 28, 2011

Sad | sian mama tau..


Assalamualaikum..

Sekarang mama dalam dilema.. esok ada aktiviti lawatan sekolah maman.. dan papa dah officially takleh ikut serta.. dan akan tinggal mama sorang2 yg akan mengikut bontot maman nanti.. hhhuuu.. banyaknyer dan kann.. hhhhiii.. sengal..

Sian tak kat mama..?? hhhuuu.. dah la kita nih jenis malu2 alah.. kalu ada papa ada gak la teman nak bercakap nnt kan.. mcm penting sgt bercakap tuh..?? hhhuuu.. dah banyak kali mengikuti aktiviti maman nih without papa.. cam ibu tunggal lak mama... dun like ok..


Mama frust sgt.. dan jadi malas nak gi.. tp kalu tak gi sian ngan maman.. dah la bayar dah tambang bas nnt.. yg bertambah sedihnya.. mama nih belum la gaji lagi.. poket kering pastu nak mengikut rombongan.. nak2 makan minum ngan tambang masuk kena bayar sendiri.. mana nak gagau... hhhuuu.. sedih bertambah2 ok..

Tapi kan...

Pagi tadi borak2 manja ngan kawan office mama.. dia rupanya skrg kena tinggal sorang.. anak2 semua blk kg.. lakinya out station.. so dtg akal nakal mama.. ajak dia je.. hhheee.. dia nak fikir dulu skrg.. so tunggu..

Berdesup gak cite kat laki dan lucky papa setuju je.. mmg la dia setuju kan.. senang keja dia.. kalu tak mama dok ajak gak dia walaupun dia kena keja.. boleh..?? main paksa2 pulak kan.. hhheee...




Terima kasih sudi singah blog Mama Yana... ;) Sampai jumpa lagi...


****************************

Akibat Isteri Yang Membayar Kahwin (Dowry) Di India - Isteri di Kongsi


Salam alaik,

Bagi yang begitu terpengaruh dan asyik dengan cerita Hindi sehingga memperbesar-besarkan India, saya ingin utarakan salahsatu budaya yang sangat penting di sana. Jangan mudah sanjung sesiapapun tanpa pengetahuan  lebih mendalam.

Saya ingin ketengahkan akibat budaya yang mewajibkan wanita membayar dowry ( mas kahwin ) kepada keluarga suami seperti yang diamalkan di India.

1. Kelahiran anak perempuan dianggap sebagai celaka - sehinggakan ramai di kalangan wanita Hindu dinamakan Na-Kusa atau Na-Kushi yang bermakna "Tidak DiKehendaki". ( baca di sini http://news.yahoo.com/285-indian-girls-shed-unwanted-names-122551876.html ).
2. Seramai 10 juta bayi perempuan baru lahir dibunuh oleh keluarga miskin, kaya mahupun terpelajar. Walaupun banyak peningkatan dari segi akademik, namun BUDAYA BURUK INI MENGATASI AKAL MEREKA. ( baca di sini http://english.aljazeera.net/indepth/features/2011/10/201110415385524923.html 

3. Oleh itu, kerajaan India telah mengharamkan Ultra-sound untuk melihat jantina bai dalam kandungan. Namun begitu, masalah pembunuhan bayi perempuan masih berleluasa. ............ Budaya ini begitu kukuh ......... http://dieurope.com/articles/e-news/details/article/indian-state-considers-portable-ultrasound-ban/index.html

4. Akibatnya kini lebih ramai lelaki dari wanita. Nisbahnya kini ialah setiap 1,000 lelaki seramai 917 wanita. Pada tahun 2020 ia akan menjadi lebih buruk lagi. Banyak kawasan di India akan menghadapi kekurangan wanita sehingga 30%. ( baca di sini http://english.aljazeera.net/indepth/features/2011/10/201110415385524923.html )

5. Hasil budaya buruk ini adalah seperti berikut :
-> penculikan perempuan dari lokasi lain untuk dikahwinkan
-> penjualan anak-anak perempuan kepada sindiket
-> penjualan wanita-wanita Nepal dan Bangladesh sebagai hamba seks
-> kegiatan sindiket pelacuran meningkat di seluruh India
-> peningkatan penyakit kelamin dan kes HIV/AIDS
-> India di dalam kedudukan Nombor 2 di dunia yang mempunyai HIV paling ramai, iaitu 5 juta orang kini. http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/4055143.stm
-> isteri dipaksa menjadi hamba seks untuk adik-beradik suami ( baca di sini  http://news.yahoo.com/wife-sharing-haunts-indian-villages-girls-decline-083401584.html )

Pusingan Budaya Zalim ini sudahpun lengkap :

Budaya Wanita Bayar Mas Kahwin -> Di Anggap Celaka -> Di Bunuh -> Kekurangan Wanita -> Penculikan -> Pelacuran -> Peningkatan Penyakit Kelamin -> Isteri Menjadi Hamba Seks Keluarga Suami.

Hanya menanti ketibaan jutaan anak-anak yang sakit mental hasil perkongsian isteri. Belum ada data penyelidikan lagi.

Bersyukurlah :

-> Syukur dengan kedatangan Rasulullah yang membawa sejahtera dengan SunnahNya.
-> Syukur dengan hak Wanita Muslim yang telah dimartabatkan oleh Allah dan RasulNya.
-> Syukur kita masih lagi berbudaya Muslim, di mana Suami Membayar Mas Kahwin.


sumber: email.


**Besyukur dengan kurniaan Ilahi setakat yg ada sekarang nih.. Alhamdulillah..


Terima kasih sudi singah blog Mama Yana... ;) Sampai jumpa lagi...


****************************

Thursday, October 27, 2011

Spam : Nak percaya ke tak..??



Klik utk lebih jelas..


Mama dapat nih kat kotak spam semalam... Budi bicaranyer menyakinkan.. Betul semua yg dia kata... Apa harus dicuba atau tidak cadangan beliau.. Tapi faham ke dia butir setiap entry mama.. Entry mama guna hampir 100% bahasa melayu atau bahasa pasar.. Pelik gak kan.. Mungkin nih salah satu strategi peniagaan.. Risau cakap lain jadi benda lain je... 

ok lah, cukup lah sampai disini.

Terima kasih sudi singah blog Mama Yana... ;) Sampai jumpa lagi...

****************************

Cuti Deepavali Kami...:)


Assalamualaikum..

Tak tau mengapa sayu dengar lagu abam nuar zain tadi... tapi semena2 bertukar mood happy.. nak update pasal cuti deepavali semalam.. hhheee.. syok bagi mama tp kureng syok bagi papa.. ^_@...

Sebenarnya, sebelum nih.. papa ada ajak kitaorang gi jejalan ke melaka sempena deepavali nih.. mengeletis syok.. hhhaa.. tp jadi down pasal papa ajak pasal nak gi beraya budak office dia kat sana.. malasnyer tiba2.. kita nak gi jejalan pusing town bukan nak gi jejalan umah org.. dah la sah2 takleh makan.. dok kenyang air watpe.. boleh..?? derhaka kann... ampun bang..!!

Pagi2 hari rabu, ingat just follow je jika dia mmg beria2.. pasal dia ajak nak gi sana malam selasa lagi pastu nak overnite sana, mama risau kat sana xde tempat tido, so mama ckp la nak kena booking dulu, papa nih jenis gi je.. suka berjalan last minute gitu... tp pagi2 lagi dia kuar umah, so mama terfikir yg maybe dia kena keja kot.. biasa la bidang keja dia, kekadang kena keja wlpun time cuti.. pastu terfikir lak, office dia ramai india so xkan la xcuti gak kan.. so bbm dia.. tanya katne... dia reply keja... pastu reply xde la.. cuti.. [dei.. tau la keja ngan keling.. xyah la berbelit sama cam diorg.. ahaks]

Tiba2 balik dan bawa breakfast... hhuuu.. mcm2 papa nih... so mama pun tanya la nak gi ke melaka.. pasal dr dia beria2 sejak ari isnin lagi.. kami nak siap dah nih.. hhiii.. dia ckp.. xpe la mama.. mama pun bukan nak gi umah kawan papa.. so xyah la gi.. lagipun takut jem la.. esok nak keja lagi.. xlarat la pulak..
[baik xlaki mak..?? aduhai yana.. memuji laki lak.. hhhaaa]


**cari mana mama.??? hhheee



rajin lak dia main/bljr ngan benda nih...:)

Dah tu, boring2 ajak gak papa kuar... tp dekat2 je la.. mula2 papa ajak gi zoo, buat jalan maman kan.. tp mama ckp la, next week pun ada lawatan sekolah maman, mungkin bawa gi situ gak.. xyah la.. nnt maman buhsan... [gud x reason mama..??] So... gi jejalan kat Jusco Equine je.. jadi la kannn.. layan maman main games kat situ... ada gmbr mama ambik kat sini.. tp guna bb la, tak copy lagi.. so xde la gmbr kat situ.. hheee.. pastu yg syok bg mama.. hhheee.. nak tau..?? jap lagi mama cite..

***Break jap...***

Ok sambung....Mama syok pasal...??? ada sale mengabiskan baju/seluar/blaus/baju raya/mcm2 lagi la.. sale LadiesLike.. I like je... hhhaaa.. mama pau papa selai sluar jeans.. hhheee.. murah je.. rm35.90sen... tet.. sedangkan papa dok usha2 baju brand polo.. branded ke..?? mama tak tau... hhheee..

Pastu pusing kat kedai baju.. banyak yg berkenan tp papa xberkenan.. so xjadi beli.. masuk lak jusco.. terbeli lagi..nih mama bayar sendiri... papa ilang... boleh gitu.. pastu papa sibuk ajak balik... naik2 level atas.. dekat pintu kuar.. jumpa sale Body Shop.. papa yg masuk.. dia nak beli myk wangi kok... buhsan2 msk gak... hhheee.. last but not least.. papa belikan mama minyak wangi lak.. hhhhaaaa... suka bangat...kuar2 pas bayar tiket parking.... terjumpa kedai secret recipe.. disebabkan ujan lebat dan nak cover belian dr papa td so mama belanja 3slice kek SR.. hheee.. ok la kan.. aci tak..?? aci..aci..!!

Malam lak, mama ajak papa pusing2 kedai SAKAN kat puchong utama.. terbeli lak t'shirt dan beg Angry Bird utk maman... kali nih, mama byr sendiri.. papa dah tak sanggup layan mama dah.. hhheee..

Dasyat sungguh pershopping mama kannnn... nih time sengal yg teramat la nih.. tp dalam2 banyak pun papa la banyak abis utk mama.. kih..kih.. papa ckp.. 'menyesal xkeja ari nih.. kalu keja xde la abis duit..' Boleh gitu..??? kata Sayang Bini.. berkira nmpk.. hhheee..

Mama shopping pun kedai2 cikai je pa... Lain kali kita repeat lagi ye.. Lama xgila2 shopping gini... ^_^


Hati Banyak Bunga Ari Nih...


**Sori entry merapu nih panjang berjela.. :p

Terima kasih sudi singah blog Mama Yana... ;) Sampai jumpa lagi...


 ****************************

Cinta Harus Memiliki...??



Anuar Zain – Cinta Harus Memiliki

Sejauh ku berlari
Meninggalkan dirimu
Masih bayangmu yang menawan

Sekuat ku mencoba
Melupakanmu kasih
Lalu mengapa ku tak sanggup

Adakah waktu tak berpihak
Atau memang sudah jalannya
Untuk kita terpisah
Selamanya

Ku tak percaya kita
Cinta tak harus memiliki
Lalu mengapa?
Hati terasa sakit

Sekeras ku berfikir
Mencari alasannya
Semakin jauh ku terluka

Adakah waktu tak berpihak
Atau memang sudah jalannya
Untuk kita terpisah
Oh…

Ku tak percaya kita
Terpisah kerana berbeda
Ku cuma berdiri kaku hampa
Kau didakap mesra si dia
Semuanya pudar tak bermaya

Kau tinggalkanku memujamu
Ibarat suria hilang cahaya

(Dan kau kembali cuba merawat hati)
(Ku bingung dikau kah atau aku yang kecewa)
Meraih simpati
Apa yang mengaburi tafsiranmu
Cintaku atau batas kebebasanmu itu
Takkan ku ulangi

(Dan kau kembali cuba merawat hati)
(Ku bingung dikau kah atau aku yang kecewa)
Meraih simpati
Apa yang mengaburi tafsiranmu
(Cintaku) atau batas kebebasanmu itu
Takkan ku ulangi



**Layan lirik nih.. tak mengapa hati menjadi sayu...



Terima kasih sudi singah blog Mama Yana... ;) Sampai jumpa lagi...



 ****************************

Wednesday, October 26, 2011

Line tenet yg tenat

‎​​
السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَات

Hari minggu rabu yg ceria... Hhheeee... Sebab cuti kan uols... Dan kami merayakannya ngan cara bangun lambat... Bermalas-malasan dikatil... Hhhhiiii.... Xsenonoh kan...

Happy public holiday and happy deepavali for all malaysian... ^___^


Semalam teringin nak update blog tp line tenet yg tenat xdpt nak buat apa...

Dah banyak kali sebenarnya dok fikir nak tukar line tenet brukband mama tuh.. Sakit ati... Bayarnya mahal (for me la kan...) Tp line cam hampesh..

Nak2 skrg ada bb makanya bertambah lg la baget mama, line bb nih guna prepaid.. Skrg guna dua phone dah nih... Ingat nak guna no lama je psl syg dah lama guna.. Rasa2nya dah dkt 10thn dah.. Byk kontek ilang jika tukar no lain (cam byk sgt kontek... Ai nih bukan ada kwn pun... Hhhhuuuu... Ada maman dan papa je setakat nih)

Ayo... Menceceh je kan mama nih.. Rasanya masa muda2 xde la. Byk sgt membebel.. Sejak dah mak2 nih jadi habit lak... Kih..kih.. Org kata salah satu cara nak release stress... Hhheee..

‎​Oк... Kita balik pada tujuan asal ‎​Oк.. Nak tanya kawan2 line tenet yg murah2 but line ok
Cukup utk cam mama guna skrg, berblogging, buat byr2 utang kat bank, pastu jika line ‎​Oк blh2 la di youtube.. Atau fb atau baca email2 yg ada... Hhheeee... Banyak ke pemintaan mama nih..??? Biasa2 je kan...

Betul ke org kata line celcom dah teruk skrg, apa maxis ada murah2 ke selain ai guna skrg.. Skrg dok byr 100++.. (Berukband +line tipon)
P1 ‎​Oº°˚ ˚°ºк kot rm50 for month.. Baget mama camtu la.. Murah2 je.. Lg murah pun lg baik.. Hhheeee

‎​Oº°˚ ˚°ºк.. Mama nak buat breakfast jap.. Jika ai rajin kita berblogging pas nih ye.. (Cam retis lak... Perasan mak)


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Tuesday, October 25, 2011

Meluat arrr...



Hiburan petang... Enjoy...




sumber : email.


****************************

Terima kasih sudi singah blog Mama Yana... ;) Sampai jumpa lagi...

Kisah Dulu | CCTV itu org.. :p




Salam pagi yg indah buat semua pembaca blog mama..^_^

Pagi nih jalan LDP sungguh indah, walaupun takde la lenggang sgt tp boleh la juga kekadang tuh tekan minyak smpi tak hengat.. hhhuuu.. gurau je.. cuma takde la kerap sgt tekan brek smpi brek pad keta haus.. hhiiiii...

Memandu dipagi hari sambil mendengar radio adalah indah.. so sweet..!! cite hot fm pg tadi pasal cctv..... dimanakah anda nak pasang cctv dan kenapa..

me..?? dulu pernah la teringin.. nih nak cite...

Dulu pernah menjadi isu hangat bg kawan2 office mama, pasal apa..?? pasal chiff (ketua department) uols/weouls tido masa keja.. hhheee.. pernah kenal ke staff office uols camtu.. jika takde bagus la.. minta simpang tau.. menyakitkan hati tau.. lebih2 lagi pada staff bawahan cam mama nih...

Chiff nih berkuasa la sikit pasal bos2 besar kawtim ngan dia, dia pandai kipas u, bagi fikiran kami, bukan kipas dah, dah pasang aircond tahap 16 degree ok.. hhheee.. bahagia idup dia masa tuh la.. skrg tak tau la..

Kami nih kiranya buat keja mesti melalui dia, so semua keja dia arrange kan.. kami lak org bagi keja makanya buat la keja.. betul tak.. rajin ke malas ke belakang kira, nak cari rezeki kannn..

Dalam pada buat keja tuh, kami nih dok sakit hati la jugak, semua org ada keja tp dia hanya sekadar mengarah semua orang buat keja, jika dia buat pun keja2 senang je, takpe lagi ada juga dia buat kan... tp most of the time is..... he sleepy.. tersenguk2 kat meja.. sujud syukur uols...

Tuh yg membuatkan kami terfikir, jika kami mampu, nak je pasang cctv, bagi direct kat bos.. biar tgk mata kepala sendiri seharian org tuh buat keja kann.. senang.. nih jika org komplen pun tak jalan.. konon nyer kami nih busuk hati nak menabur pasir diperiuk org lain.. ade ke kannn..

Mostly yg menyakitkan mata ialah me sendiri, pasal meja dia mengadap me, dan hari2 tgk dia tido.. hhuuuu.. menyakitkan hati tau.. menyampah glempes... hhhiii..

Dan yg benar2 menusuk dihati bila terpandangkan timesheet dia, selalunya kami kena siapkan timesheet dan bagi dia sign sebelum hantar ke kerani... bukan ado dia nak tulis timesheet dia takde keja.. ado je keja memanjang...

Nak dijadikan cite, mama ada hal ngan kerani tuh dan sambil2 bercakap tuh terkilau kat tray dia.. hhhuuuu..

Boleh ke si chiff yg pandai berlakon tuh, bagi keja kat mama dengan hanya arahan mulut... 'su, u buat nih dulu, urgent and jika tak faham u direct discuss ngan mr. L ok.. nak petang nih'.. dan me just 'ok'.

Hanya itu saja, dan di timesheet dia that day, dia letak 1hour for consult me.. what the.... tet... hhhiii... marah tak kalu korang kena..?? so selama nih dia just tgk timesheet kami dan pandai2 letak how many hour for any job yg kami kena buat atau dia 'consult' kami.. senang hidup kannn..

Well... itu la asam garam dalam keja kan.. nasib la beb..

Masa 2 tahun lepas, ekonomi down dan eko no money for our company.. makanya kami kena potong gaji 20% dan keja hanya 4hari seminggu, lama2 temination staff pun ada.. he one of the staff yg effected.. maklum la, dah kritikal makanya takleh dah nak tolong kroni..

Tak tau nasib dia, dan taknak ambik tau pun.. spoil mood je kannnn...

Moral of the story is.. pandai2 tupai melompat.. akan jatuh ke tanah jua.. Motif entry nih bukan niat nak mengumpat dan nak menambah dosa kering atau basah..

Satu pengalaman dalam hidup mama sepanjang keja syarikat internasional.. kunun.. hhheeee.. Buat kawan2 yg baru nak cari keja, yg dah keja lama atau baru.. setkan minda.. jangan la ambik jalan mudah utk senang, lalui la asam garam, pahit manis atau ngeri sekali pun.. asalkan tak menyusahkan org lain.. berkerja keras hatta hanya kita nih kuli.. rezeki tuh kita serahkan pada Ilahi, jika memang rezeki kita.. insyaallah ada la nnt.. ni pun peringatan utk diri sendiri, agar jgn mudah alpa dan suka menunding jari..


**Best tak cite ngeri mama.. hhheee... mama sekarang hanya mampu mengeleng kepala dan berdoa agar tidak dipertemukan lagi ngan peel2 ragam manusia yg menduga iman.. tp siapa la kita utk memilih bulu kan.. bersabar dan berusaha agar usaha dan tenaga keja kita dihargai seadaanya.. susah-susah cuba nasib kat tempat lain lak kann.. tp rasanya agak fobia la ngan bangsa c*** nih lagi... depa suka tikam belakang la.. aik.. jgn fikir lain lak..




Terima kasih sudi singah blog Mama Yana... ;) Sampai jumpa lagi...

Monday, October 24, 2011

sawan | i like or i dont like..?? both ok..


Belog aku so suka ati aku la nak tulis apa.. kau ada..??

Terkejut tak..?? terkejut.. terkejut... **ngan mata bulat disamping hati dah ketaq.. berkira2 dlm otak.. betul ke tak minah nih..

Sawan sebenarnya.. bila dah terbiasa ngan beban keja yg heavy load [ye la sgt.. tet..tet..'sy suka keja sebenarnya but jgn kata sy jenis hardworking.. sy just suka keja....yg tak perlu cam kena kejar anjing.. hhhhuuu.. penat otak ok..' ]

Minggu nih keja mild-mid je.. so ada masa bertenet.. cuma tak beran nak make over blog.. pasal sy belom deside nak belong berupa camna.. terima apa yg dah ado.. takut karang belong tah kemana-mana tah.. ai kan buta it.. hhhuuu..

**Tersawan nak update kita update je kannnn.... org ado baca ke tak.. belakang kira.. ahaks...


suka pic nih... ada nilai seni kannnn...
lupa dah katne ambik pic nih.. google kot...




Terima kasih sudi singah blog Mama Yana... ;)

***************************


♥Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!♥

Sama-sama faham | Haram tetap Haram


Salam semua pembaca blog nih...^_^

Ni satu pengkongsian berat dr mama.. sekadar pengkongsian.. masih mungkil.. benar atau propaganda.. dan buka mencari kontroversi..


SUMBER TERDAPAT DALAM - Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Hudud & Qisas) Terengganu 2002, iaitu Enakmen No. 4 Tahun 2002 bertarikh 02.09.2002,  Seksyen 14.

sumber : email.

**bak kata berat dibaca, berat lagi difikiran.. Haram tetap haram. dok gitu..??


Terima kasih sudi singah blog Mama Yana... ;)

****************************


♥Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!♥

belog pun lenggang selenggang hati ini..


Salam..

Sebenarnya hari nih, hati melonjak2 nak bercerita, tp akal menyatakan 'TIDAK' so mama ikut akal.. Jadi mama belek2 bloglist dan baca entry kawan2... puas belek bloglist, mama belek stats mama lak..

Ayo... ayo.. ma apak.. karabele.. [terkejut tau]

Ni tgk nih..



kosong je.. lenggang selengang jalan pagi tadi.. adakah..??? [jgn fikir lain yana.. plezzz]

Mungkin depa2 yg keja berkenaan blog pun dalam mood tadak tentu kot.. cam ai... hhhuuuu..

Maafkan andai sekali lagi berupdatekan entry merapu dan takde ilmu.. banyak nak kongsi tapi berakalkan akal yg waras makanya takleh la nak berupdate pelik2 sgt.. hhhaaa..

ok la... nnt dtg sawan nak update tp takde benda pun.. ai update ok.. sukasuki ai la.. dah nih belog ai.. ada aku kesah.. kau ada blog..?? so update la.. wa boring nih.. wat cite2 besh sikit... bagi wa besh.. daaaaa..^_^





Terima kasih sudi singah blog Mama Yana... ;)

****************************


Morning Dearest..!!! Ceria2 selalu..


Salam pagi isnin..

Hari ni jalanraya sedikit lenggang.. mengapa eks..??? nak kata cuti sekolah, rasanya belum... tp seronok gak jika gini ari2.. Mama pengguna tegar LDP.. sapa yg tau LDP tuh camna keadaan jalan dia.. sure mengeleng kepala.. kann.. jem je.. tp pagi td clear dan mama suka.. dah la mama pg nih cam segar2 ayam je.. aik.. maknanya mengantuk + berjaga.. so bila jln clear.. makanya tahan sikit arr.. merempit sikit2.. hhhaaaa.. cerah mata.. T____T

Semalam cuba update guna BB lagi... tp yg kelakar pic salah pilih daaa... kih..kih.. hentam je janji ai berani mencuba kannn...


Ok la, nak sambung keja.. nnt update lagi ye..







Terima kasih sudi singah blog Mama Yana... ;)


****************************


Sunday, October 23, 2011

Syg mama dodo

Salam hari minggu...

Hari ni tiada sebarang aktiviti yg dirancang.. Biasa2 je.. Just tunggu papa kuarkan cadangan dan kami akan setia mengekor... Hhheeee...

Maman...??? Ni dia aktiviti maman...

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, October 21, 2011

Bertuah kau nak..!!!


Suatu petang semasa ambik anak tercayang...

Maman : mama..mama.. skrg maman dah 5 dah kan..??

Mama : 5.. 5thn ke.. ye... la.. nape..??

Maman : lepas lima mesti enam, lepas enam mesti tujuh, lapan, sembilan, sepuluh.. pastu nnt maman sampai 20.. kan mama..??

Mama : ye la... betul la tuh.. ^SMILE^

Maman : bila dah sampai 20.. mesti papa dah kalah kan ma, mesti maman lagi besar dari papa kan..?? Mesti maman besar sampai pecah rumah kita kan ma.. besar...!! [sambil bulatkan mata]

Mama : ye la.. nnt sayang lagi tak kat mama dan papa..??

Maman : sayang la.. tp mama kena lawa la, baru maman sayang mama...

Mama : nak kena lawa ke..?? nnt maman dah 20 sure mama dah tua cam atuk dan wan..  dah tak sayang ke bila dah tak lawa..??

Maman : sayang la jugak.. tapi mama kena lawa la... tuh jerawat je.. cuba jaga muka.. baru lawa...[bangun dr kerusi keta dan cium pipi mama... memujuk la tuh.. tau..]

Mama : bertuah kau nak..!!




Jika dlm dunia nih ada extra part body.. boleh tukar2 eks..







Terima kasih sudi singah blog Mama Yana... ;)


****************************

Thursday, October 20, 2011

Weekend yang panjang... | enjoy org kata.. tp poket lak kempis..!!!

Assalamualaikum...

Ramai eks yg terkena serangan virus malware tuh... sampai kena buang bloglist bagai.. mama je yg tutup buka blog.. tak reti nak godek2 dah.. hhhuuuu..


Banyak kali dah kena, pening kalu berterusan, risau lappy kat umah tuh kena serang virus, skrg antivirus lappy tuh dah expired dah tuh, mama bukan reti sgt nak godek2.. lagipun masa tersangat limited.. banyak lebih utk merehatkan diri je.. bermacam penyakit bersarang nih.. semalam gi klinik doktor check mama kena tekanan darah rendah sebab mama kerap sakit kat leher nih...

Dah..dah.. melalut je... ni cite dah sketch sejak ari isnin lg tp tersangkut pasal pic tak upload dr kamera.. kabel tah mana2.. mencari dulu.. hhhiii...

Hari sabtu lepas kami gamble je mengikut sis in law gi Cherating... dah la bertolak dah lewat petang, kelam-kelibut kemas apa patut utk dibawa kesana.. Nasib baik dah setel dah basuh baju hubby dan anak... priority always tau... kena basuh baju diorang dulu.. mama punya.. pandai2 la basuh bila ada masa.. tuh yg nak kena baju bajan mama banyak dari mereka.. ALASAN ekkkssss... hhhiii.. jika mama tak busy, mmg 2-3hari sekali kena basuh baju, kalu tak seminggu sekali, tuh yg banyak kali kena repeat membasuh tuh.. nasib la ada mesin, kalu tak mmg slim sebelah tangan la kannn...

Kami sampai Cherating pun dah lewat, chalet yg dah dibooking pun dah kena org ambik, so cari chalet lain la jawapnya.. last2 dapat Ranting chalet resort, tmpt mama duduk dulu.. tp kali nih penuh so tak dpt balik chalet kami dulu.. hhhuuu.. jadi la dari melepek kat masjid kan...

Malam tu my SIL sempat buat barbaque lagi.. diorag dlm 8orang sepakat bawa makanan.. hhheee.. kami menumpang makan je la sikit2.. rezeki eks..

besar SMILE.. hhhiiii.. suka..

Mama lak mengantuk dah time tuh, maklum la dah terlebih waktu tidur biasa kan.. mama tak follow pun mereka barbeque, nak tido kat chalet tp bila sorang2 tuh, terdengar mcm2 lak, hhhuuu.. gerun wei.. so cepat2 cr tudung kuar cr mereka.. lepak sat sambil pujuk maman balik chalet.. hhheee.. kul 2 gak br boleh dodo.. hhhuuuu.. [maman dah puas dodo tuh yg payah nak dodo]

Pagi2 lepak kat pantai.. ingat nak lepak je.. siap mandi lagi..

gi pantai.. tgk pasir pantai je la ye...

cumil tak.. gedik2 sorang kat tepi pantai.. hhhhaaa..


Pastu lepak2 sambil sarapan.. then SIL dan kawan2 bersiap2 nak gi kenduri kawin kawan diorang.. mula2 mmg kami nak lepak2 dan terus balik kl, tp diajaknyer kami ngan umpan pas kenduri nak gi makan sata BEST in this world.. pantang dengar benda sedap2 nih... set ok je la..

Imagine le, gi kenduri org tak kenal ngan jeans dan t'shirt buruk.. hhhuuu... mmg buruk ok.. dan sini pun tak ambik pic pasal malu.. kantoi kann.. ^__&...

Perjalanan agak slow pasal depa2 sibuk mencari tempat nak tukar baju.. ai..?? mmg ngan baju t'shirt dah.. hhhaaa... ai tak kesah ok..

Lepak kat kedai Paksu (berhampiran pondok polis peramu) org kuantan sure tau nih.. ramai org weii.. hajat dihati nak makan sata tak tertunai.. berebut2 cam org kebuluran.. hhhiiii... makan apa yg tercapai je... penat nak beratur.. cam mama yg beratur kan.. hhhhiii..

Dah nak balik2, dah bayar dah makanan, sempat gak papa gi beli sata, kebetulan mmg org tak perasan org yg bakar sata gi antar kat dulang, tp sad pasal papa beli rm2 je.. sedap wei sata dia.. sampai sekarang terasa lagi kat lidah.. ooopppsss.. hhheee.. mengalahkan org mengidam.. bukan apa.. susah dah nak gi sanakan.. tu pun mujur ikut rombongan buya n the geng je.. ahaks..


Seterusnya, balik la apalagi.. tp ada gak kawan buya teruskan perjalanan mencari air pelangi.. hhhuuu.. memakan dan peminum kawan buya itueww.. tp papa dah tak sanggup nak follow.. buya pun nak balik so balik je.. dari 4 bijik keta dah jadi 3 bijik keta dan lastly jadi sebijik keta.. terpisah tah kat mana tah.. tak sedor.. mama dok buat tahi mata ngan maman.. hhhaaa..

Ok la.. panjang berjela2 dah entry nih.. nnt org buhsan.. langsung tak baca apa mama repekkan kat sini.. nnt2 kita update entry lain lak ye...^_^


**pic dr bb, banyak ambik gambar tp takleh tgk.. xleh support lak.. xreti dah nak buat apa.. bersedih je la hamba... sapa2 terer guna bb tuh mai la bercite kat kita... mekasih awk.. hhhiiii.. [buta it tp nak ber it]


Terima kasih sudi singah blog Mama Yana... ;)

****************************


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...