Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Tuesday, July 5, 2011

Buka Tudung Untuk Kerja

السلام عليکم









sumber: Kosmo
Masa mama baca artikel pasal nih.... "Saya Berhenti ...Kalau Kena Pakai Mekap" teringat kisah mama dulu... masa habis belajar atau masa cuti semester [kalu tak silap] mama ada la lepak2 kat umah sewa kawan mama... dia dah keja dah masa tuh... mama je mengangur terhormat.. hhheee..
Ada teman serumah kawan mama nih keja kat hotel sebagai housekeeping [sori jika salah.. mama lupa lak]katanya keja kemas2 bilik hotel tuh... boleh belajar la kalu tak pandai.. hhheee..
Gajinya takde la masyuk sgt tp bagi yg mengangur nih bagaikan mengantuk disorongkan bantal la kan.. mama eksited la jugak.. tp dok pikir2 mcm dalam dua... mama tanya la kan.. boleh ke keja siang je.. mama taknak la keja malam2 mama mana ada tranport kan.. lagipun takut gak malam2 blk sorang2... hhheee... biasa arr.. ai nih suka fikir macam2 tau... hhheee.. dia ckp kena keja ikut shift.. dan satu lagi kena buka tudung... hhhaaahhh... terkejut mama.... mana logiknya keja kemas2 hotel kena buka tudung... bukan nak jadi penyambut tetamu ke... [kan penyambut tetamu kena lawa2.. betul ke..???]
Terus mama kansel nak keja.. apa ke hal nak buka tudung.. cam hipokrit je kan.. pakai buka pakai... Lagi la kat hotel nih jumpa org macam2.. takut lak mama... hhhuuu...
Ni pun kes lebih kurang sama la.. kononnya hotel punya procedur... apa tah procedur... negara islam tp nak keja kena buka tudung.. pamerkan aurat utk dapat rezeki... berkat ke cam tuh... mama pun takde la terdesak sangat... payah2 minta je duit PAMA.. hhheee...

Ps: Lagipun mama masa tuh dok perati2kan juga cara2 mereka nih... cam sosialis ar... tak kuasa mak nak ikut.. tah tak pasal2 mama jadi cam diorang.. hhhuuu... tak rela noks...





♥Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!♥

10 comments:

Noriz said...

samalah sya kena dulu msa uat part time sbelum masuk U, kena sound suh make up tebal pdahal muka mmg dah seinci pakai makeup, masih tak cukup... huhuuuu

mama maman said...

Noriz: make-up tebal dah cam china-doll lak kan... huduh..hhheee..

Kakzakie said...

Bagus mama maman. Kakak salute. Aurat tak boleh dijadikan galang-ganti. Rezeki ada di mana-mana kan. Alhamdulillah dah dapat pun kan.

mama maman said...

kakzakie: alhamdulillah.. berkat sabarkan kak...:)

Citarasa Rinduan said...

memang terkilan dgn sikap sesetengah majikan...

nasib mama yana pintar.. bagus2

miloais said...

ada lagi ye employer yg macam ni????
tak elok betul lah....

terbaca kat internet - ada pekerja ni saman abercrombie - sebab suruh bukak tudung bila keja...

mama maman said...

ayu: kekadang pelik2 procedur nih kan... hheee.. mekasih... gamaknya berkat ajaran ma dan abah mama kot kan... hhheee...

mama maman said...

miloais: kekadang mrk ckp kononnya tdg nih mengangu keja kita sedangkan kalu free hair lagi serabut nak buat keja.. asyik dok belek rambut.... pakai tdg kan senang...kemas dan ayu...^_^

maya amir said...

yup..lps spm, penah try nak keje kat body shop..mmg itulaa syarat derang..walaupun saya bukan laa alim gile, tapi rasa sgt annoying bile derang tanye gitu..terus angkat kaki..hehe

mama maman said...

Maya: kita pun bkn la alim pun... huha-huha jugak tp kalu tiba2 suruh buka tudung just for work... tak logik je... salah ke bertudung dan keja kat situ... lg sakit hati jika konon2 org melayu diorg taknak.. konon prefer chinesse... tgk2 blk ada je melayu tp freehair arr... hhhuuu...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...