Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Friday, November 23, 2012

Sembang-sembang


Salam

kita ingat kita nak ngadu sikit..

kita skrg kerap rasa sakit kepala yg takde la teruk sgt tp berterusan dr pagi ke malam dan bangun pagi esoknya pun berulang sakit lagi. Walau tak teruk tp rasa risau gak..

kita mula la check adakah kita cukup minum air 2liter perday... kalu tak cukup cuba utk minum air masak dengan banyak.. pastu check time tidur adakah mencukupi.. tp tidur nih rasanya cukup dah 7jam sehari.. hehe.. check ada ambik ubat utk antihistamine.. ini doktor nasihatkan kita utk ambik hari2.. hehe..aha.... itu mungkin sebabnya kita sakit kepala.. sebab kita kekadang lupa.

bagus sungguh kann.. bila jew sakit kepala kita akan selalu fikir utk ke klinik utk ambik ubat dan medical leave sedangkan ubat tuh takde la rajin telan sgt.. yg mengujakan ialah dapat medical leave tuh.. kalu lepas dpt tuh, org ajak tgk wayang pun ON jew kannn.. nakal sungguh.. no-no-no

tp disebabkan sudah hujung tahun dan ini bulan genting utk memastikan kita di ambik dengan tetap disini makanya kita dtg jugak ke office. datang2 buat kopi pekat sebab kita pernah terbaca 'minum kopi pekat dikala sakit kepala boleh meredakan serta-merta'.

tp bukan senang nak senang kannn.. sakit kepala tetap dtg bila tgk keja yg harus dibuat.. *apa!! nak keja tp nak keja senang.. sapa nak kasi..?? hahaha  #mata menjeling manja.

ok..

lagi satu cite la kan.. kata nak menyembang kann..

salah ke kalu kita akui kelemahan sendiri dr dok ngaku reti buat tp last2 susahkan org lain lak.. satu hal lg.. dok suka ckp besar.. gaji dia ribu-riban (gaji besar la tuh) tp bila bateri keta kong.. duit takde  pastu tipon bengkel nak untang dulu... tp malu lak nak gi ambik bateri tuh.. sedangkan sah2 kau mmg utang ngan org tuh.. buat malukan org lain yg tolong ambikkan bateri tuh.. disebabkan malu tolong ambikkan bateri org berhutang tuh.. org yg tolong ambikkan nih tolong la bayarkan sekali.. malu oiii nak utang2 nih.. coiiii..

dah satu hal.. nak pasang bateri takde alat.. sebabkan malu utang bateri malu la jugak nak bawa keta tuh pasang kat bengkel.. tukang yg tolong ambikkan dan bayarkan bateri pulak kena usaha gi cari alatan spanar nak gi tolong pasangkan bateri org tuh.. aduhai.. besar sungguh hati org itu.. yg tukang tgk nih sakit hati.. kecik hati org tukang tengok.. huhuhu..

nape eks org gini harus ada dlm dunia ini.. mmg dugaan dan mencabar iman betul insan2 sebegini.. huhuhu..

sabar-sabar-sabar.. tp ada limitnya kannnnn.. lagi2 teringat2 cakap besar taknak rebah org tuh.. mmg buta mata sakit jiwa tul la org itu.. sakit hati.. melurut dada jew la boleh.. huhuhu


Moral disini.. tolong la jaga kesihatan sendiri.. rajin2 tambahkan ilmu tentang kesihatan. Lagi baik jika kita bersederhana berbicara, lebih baik diam dari bercakap megahkan diri.. end of the day org yg kau pandang rendah la yg kau akan dok hari2 minta tolong.. bukan minta tolong saja malah kau jugak memalukan org pd org lain.. ubah2 dah sikap.. pandang la org dengan pandangan muhibah. tak kemana kau didunia nih.. akhirat jugak nnt berat belah kiri.

#Entry merapu yg meluahkan rasa hati. takmau jadi soh cai. *soh cai =bodoh.





xpdc - tak nak jadi soh cai.







Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)


****************************

4 comments:

Norhaizan hakim said...

Kenapa ambik ubat antihistamine, ada resdung ke?

Kak zan pun garu kepala la baca n3 mama yana ni. Cam mana nak komen ya...ya...jagalah kesihatan..macam tak kena jer komen ni...hentam lah labu..

mama maman aka yana said...

kak izan.. mmg kita ada resdung nih.. so doktor nasihatkan telan ubt tuh ari2 tp kekadang lupa.. hehehe

entry nih mmg nmpk sgt mama emo eks.. huhu

wisata outbound malang said...



kunjungan gan,bagi - bagi motivasi
Hal mudah akan terasa sulit jika yg pertama dipikirkan adalah kata SULIT.Yakinlah bahwa kita memiliki kemampuan dan kekuatan.
ditunggu kunjungan baliknya yaa :)

Irsya Healthy House said...

mama yana punye resdung teruk ke..smp sakit2 kepala?? takde amik supplemen pape ke selain dari ubt tu?? kalau akak nak cuba supplemen lain utk resdung..akak leh ke blog saya yer ;)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...