Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Thursday, April 18, 2013

Tutorial Manik Cara Mama Yana

Assalamualaikum...


Pernah berjanji dan skrg masanya utk ditepati.. kiki.. cam ceramah mengundi lak eks.. huwahuwa.. sodih nih.. tak dpt balik mengundi.. sian eks..


ok.. dari mencecel tak tentu hala.. baik kita teruskan ke tutorial manik nih.. korang layan tau..

sebelum apa2 pun.. korang sediakan 

jarum menjahit manik
manik2 mengikut citarasa anda
[method ini mengunakkan manik hexagon, manik pearl berbagai size]
benang
cutter (pemotong benang atau gunting)
kain yg nak dijahit




mula2 jahit manik berbentuk hexagon yg diselang selikan dengan manik pearl bulat yg paling kecil seperti pic atas. buat 3 layer yer.

3 layer manik dijahit sebagai border (sempadan) manik itu sendiri.

*me mengunakan bantal kecik dan jarum utk menegangkan kain itu supaya senang dipegang dan dijahit*


lepas jahit ketiga2 baris manis yg berselang seli itu.. anda mulakan menjahit manik pearl bulat yg jugak berselang seli size kecil dan besar.. seperti pic atas. cuba jahit jarak2 berlainan warna.



selepas itu anda boleh jahit manik pearl yg size besar antara jahitan manik2 itu.. cuba seimbangkan warna manik yg digunakan agar nampak menarik.


pic diatas menunjukkan manik yg hampir siap disusun rapat2.
method ini mengunakkan manik yg kecil disusun dan ditengah diletakkan manik yg lebih besar.. cara ini diulang berkali2 sehingga menuhi 3 garis manik (border) yg terdahulu dijahit.


pandangan lain

pandangan dekat.. 

tips: method nih me lebihkan menjahit manik hexagon dgn manik pearl kecik ditengah2.. agar nampak lebih penuh aka meriah riah.. hehe

kalu rajin sila tambah/jahit manik tabur disekitarnya utk lebih menarik dan meriah2..
takde la nmpk kosong like me punya kann..

me dah malas dah tuh.. kiki









nih dari jauh.. takde la nmpk crowder sgt... just nice for me la.. hahaha


So sila cuba dan sila la kasi kredit kat me or jika sudi boleh la diberitahu mama jika korang cuba cara me buat nih.. hehehe..

mana tau boleh sama2 kongsi ilmu yer.. hehe

:)







6 comments:

AyueJean AJ said...

Boleh cuba ni..
Tapi masalahnya AJ tak reti la nak cari manik..
Takut terbeli yang warna kulit dia cepat tanggal tu...

mama aryan said...

salam..

wah rajinnya menjahit manik,akak ni malas sikit nak menjahit ni...

Kakzakie said...

Kena rajin dan teliti. Lagi juga kena sabar dan otak kena jalan sebelum jarum bergerak baru menjadi. Cantik:)

Chinta Safia said...

nanti nak try buat kat baju sendiri la, dah lama tak asah bakat menjahit..kihkihkih..

ZazaMyMoon said...

erkkk kalau bg kat Zaza mmg out hehehe

KHai said...

Informasi Yang Menarik... Bagi Anda Yang Berminat Untuk Menambah Pendapatan Dengan Mengambil Upah Menjahit Baju Kurung Moden Atau Ingin Menjahit Baju Sendiri, Anda Bolehlah Belajar Menjahit Baju Kurung Moden Dengan Ebook Ini Yang Lengkap Dengan Illustrasi, Teks Penerangan Dan Gambar Sebenar Yang Menjadikan Pembelajaran Anda MUDAH, MENARIK dan PRAKTIKAL...

SiLa KLik Sini

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...