Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Tuesday, April 9, 2013

Tutorial Manik Crumble : Meh cuba meh..

Assalamualaikum...

Tau lama dah tabur janji tp tak juga dipenuhi kann..[tabur janji kat entry INI... sori berlori uols.. kiki] so jom la sama2 layan toturial aka menepek gambar bersertakan sedikit penerangan.. kiki



brg2 diperlukan selain kain utk dijahit..
jarum manik, manik perbagai saiz (depend pd warna kain dan pattern jahitan manik yg nak dijahit), benang dan cutter.



nih himpunan manik crystal ai.. kiki.. byk eks.. bila anak mama tgk mama cuba2 pegang manik jew.. mesti dia akan ckp.. 'mama, manik kat umah dah banyak dah.. mama nak buat apa banyak2..??' aduhai.. susah bila anak sudah pandai membebel nih.. huhu.. cam mama dia la kannn.. :)



 

yang nih contoh yg dah siap dijahit yer.. cantik tak..?? kalu korang selalu masuk dan baca entry mama.. ada mama buat entry INI.. jahitan manik crumble buat Mak Mentuaku.. kiki





mula2.. cuba draf (but me tak suka draft2) so me just terus jahit sambil2 matching warna manik dengan kain.. selalunya jahit manik yg berlain2 saiz dulu (pandai2 la susun ikut kehendak hati eks.. kiki)





sudah jahit dia punya manik basic core (sori nih bahasa kucar kacir sikit) so start jahit manik halus (tabur ikut basic core dulu) 




dah abis jahit ikut basic core (maksubnya jahit manik tabur yg rapat2 mengelilingi manik2 besar yg dah dijahit mengikut susunan) so jahit manik tabur yg semakin jarak sikit dr yg terdahulu.. so nampak cam rapat2 dan berterabur sikit2.. 
sambil2 tuh kita tambah lagi dengan manik2 yg sederhana besar utk nmpk lebih lebar dan sekata.. if uols perhatikan pic tuh rasanya uols boleh nmpk perbezaannya kann..



nih close up la tp guna kamera tipon so blur jew


*maaf jika susunan ayat tidak difahami.. huhu.. ai tak reti sgt nak terangkan.. huhuhu..




so selamat bermanik crumble.. kiki



nnt another toturial me tunjuk how me jahit pattern nih lak.. nak tak..?? kiki



~Jika ada yg berjaya jahit manik crumble mengikut toturial ini.. 

sila la share yer.. :)






10 comments:

JaSSNaNi said...

rajinnye.. baju tempah ke tu..

Chinta Safia said...

suka tengok orang jahit manik, kalau saya yang jahit mesti berbulan baru siap.hiihihikk

diana said...

ok..lagi..lagi...heheh

ahkakbatik said...

lecehnya kejeee.... kaktek tak sabau!

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

cantikkk!!!!
nnti boleh cuba .. =)

Mrs Ariena said...

eiii cantiknya...me x pandai nak jahit manik...kena tg0k contoh baru bole..kalau nak suruh ikut kreativiti memang hampeh la..huhu

puanbee said...

best2 .. suka tau jahit manik , tp sy tk suka tempah baju kurung heh

Anonymous said...

salam.. mama yana.. sy silent readers.. nak tanya kat mana nak beli himpunan manik crystal tu yek.. terima kasih..

mama maman aka yana said...

Hai cik anon..:)

xsangka me ada silent reader.. tq sudi baca blog kita..

nana beli manik mostly kat kedai2 manik area umah.. kat shah alam (pkns tingkat 1 bawah kfc) & kat GM klang..

comfortandblissfullife said...

hi mama yana...thanks 4 this entry cos dpt idea utk hias bju baru...hehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...