Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Thursday, April 7, 2011

SENIBINA MASJID AL IRSYAD, INDONESIA AMAT UNIK

السلام عليکم

Masjid Al Irsyad yang terletak di Indonesia mempunyai senibina yang sangat unik. Dindingnya diperbuat daripada blok batu bata yang
mempunyai ruang untuk pengudaraan. Bukaannya yang luas juga
membenarkan aliran uadara yang ke dalam masjid. Cara ini dapat
mengelakkan menggunakan elektrik sekaligus dapat mengelakkan
pembaziran.

Bentuk masjid ini juga tidaklah seperti masjid-masjid yang biasa kita lihat dimana ianya tidaklah menggunakan kubah sebagai simbol.
Kelihatan jelas khaligrafi yang terbentuk dari luar masjid ini.
Masjid ini bentuknya mirip seperti kaabah, dikelilingi air, terasa
ketenangannya, walaupun hanya melihat gambar.












Sumber : email



♥Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!♥


 

7 comments:

wahida said...

wow!! cantiknya..siyes cantik!!

mama maman said...

mmg pelik dan anggun rekaannya kan... moden kan...:)

nida husna said...

waaaaa,,memang unik,,tak penah tgk masjid petak mcm tu

maya amir said...

tak penah tgk.. gile unik..kalau my hsbnd ade sana..abih diamek gmbo sana sini:)

mama maman said...

nida: mmg unik... teringin tgk ngan mata sendiri... tak tau la bila...:)

mama maman said...

maya: sama la tak pernah tgk... teringin nak tengok sendiri..:)

muhammad fakhar muhammad nur said...

Salam,

Saya sedang menjalankan survey mengenai masjid bagi tujuan kajian penyelidikan master saya. Harap dapat meluangkan sedikit masa menjawab soalan yang di berikan.
Klik link di bawah untuk terus ke soalan. Kerjasama anda saya dahulukan dengan ucapan terima kasih.

https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGhMa19JeDlpZ04xajZTVnROYVl2cWc6MQ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...