Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Saturday, June 11, 2011

Mama Yana 'Tiger Mother' ????

السلام عليکم

Ramai org buat entry pasal nih... mama pun terpangil utk memahami maksub 'Tiger Mother' nih... mama tertanya2 gak mama nih masuk kategori mana.... adakah mama yana nih jenis yg garang atau jenis yg lembut ngan anak... mama baca info nih kat Friso Growing Up Together... ianya perbincangan tentang cara mendidik anak2... ada yg tegas.. ada yg jenis lembut... ada yg garang.... bagi kawan2 yg nak baca... baik gi baca kat Facebook Friso nih...


Menarik infomasi dan perbincangan ibu2 kat dalam facebook friso tuh tau.... kita dapat mengenal dan memahami jenis apakah kita dalam mendidik dan membesarkan anak kita.

Ada jenis ibu yg selalu kongkong anak... ini dinamakan Tiger Mother maksubnya terlalu mengawal pergerakan anak, apa saja kegiatan anak... anak harus ada kebenaran atau kelulusan si ibu. 
Contoh ibu yg tiger mother nih ialah Amy Chua. Amy menjaga dan merancang segala keperluan anaknya. Setiap keputusan harus datang dari Amy sendiri dan anak2nya harus mengikut keputusan Amy.  Amy nih mendidik anaknya ngan caranya dr kecil sampai la besar. Strict arr kalu gini kann..

Korang cuba la baca artikel yg ditulis sendiri oleh Amy, tajuknya 'Battle Hymn of the Tiger Mother'. Dalam artikel nih Amy ceritakan bagaimana dia mendidik anak2nya sampai la berjaya seperti yg dia inginkan.

ni buku yg ditulis amy chua

Dalam buku ni ada diceritakan tentang perbezaan antara cara mendidik ikut 'Chinese mother' dan 'Western mother'. 'Chinese mother' nih lebih pada ibu yg suka kontrol anak dr A-Z, tak kiranya apa benda sekalipun. Anak kena dengar apa saja cakap ibu jenis nih. Kontrol habis arr.. Kalu 'western mother' lak ibu yg akan menberi kebebasan sepenuhnya tanpa sebarang konkongan pada anak.. kiranya buat apa kau suka la anak oooiii... hhhee...

Kawan2 lak camna eks dalam mendidik anak2..??? 

Mama rasanya agak tegas kot ngan maman... mama selalunya tidak mengongkong tapi agak tegas bila maman buat perangai manja dia... hheee.. dah besar kann.... tentang pakaian lak.. lebih pada pilihan maman sendiri... dia dah pandai nak pilih sendiri.. kalu dulu mama la yg akan pilih kan...

Pasal makan pun sekarang dia dah pandai pilih sendiri... tp suka juga dia taknak makan... tu kekadang buat mama pening... tp susu mmg belum putus lagi... menyusu botol lagi tau... hhheee.. 

Mainan pun sekarang dah kurang dia minta... bila dia minta pun selalunya mama kata tak payah.. dia ok je.. takde mengamuk2... kira dah faham... bukan apa.. mainan dia dah berlambak2 dah.. dah tak reti nak simpan kat mana dah.. yg banyak pun keta kecik2 tuh... dia mmg suka keta ferari (konon) pastu susun sepanjang2 yg ado... hhheee...

Cerita pasal pendidikan anak lak... keputusan dalam nak hantar sekolah atau tadika mana kami berdua (mama dan papa) yg putuskan.. tp bidang apa yg maman tercenderung belum nampak lagi... kecil lagi.. mungkin arah mekanikal kot... pasal suka pasal keta2 tuh kann... hhheee.. [engineer mekanikal kah..??? hhhaaaa...]

Mama garang jugak bila kekadang maman buat perangai cantik dia kan... jika dia malas nak buat homework.... [bukan homework sgt tp mama taknak dia asyik main je]
kekadang bila maman malas nak cebuk b@@@k sendiri... cantik perangai kan... manja lebih bdk nih...
malas nak kemas mainan yg dia kutip dlm stor... malas nak mandi... malas mcm2 la... hhheeee..

sayang maman

Tapi ada masanya mama lebih suka tidak terlalu tegas dalam beberapa perkara... suka maman explore sendiri dan fikir apa yg terbaik utk diri dia kan... kami nih cuba guide dia agar mengikut atau menjadi insan yg berguna. Kekadang jika tegas sgt pun takut memberontak lak... susah gak kan.. Mama suka jadi kawan tp tetap jugak jadi mama utk maman... rasanya mama nih Tiger Mother ke..??? 


♥Sign up HB!Affiliate to enjoy free gift!♥



 

6 comments:

Lelord said...

mama pun agak tegas dgn najlaa, rasanya tidak le sampai mengongkong tp masih dlm keadaan terkawal

Kakzakie said...

Kakak rasa kakak mama yg "tiger" juga kot. Banyak yg anak-anak punya kakak yg plan. Kalau mereka cadang pun kalau ok pada fikiran kakak baru boleh. Nak ubah dah susahlah sebab dah terbiasa. Anak2 pun dah biasa nak apa semua minta izin. Mungkin bila besar ada longgar sikitlah. Itu agaknya doa anak kakak....

eelobor said...

tiger mother x pe lagi orang tak berapa takut sangat, yang orang paling takut tiger yang dok menari tuh

mama maman said...

MamaNajla: kekadang kena tegas jugak kan... hhheee.. karang pijak pala lak..

mama maman said...

Kakzakie: mungkin naluri seorg ibu itu nak protect anak2 dia kan... hanya terbaik utk anak2... nak tgk anak2 jd org berguna..

mama maman said...

eelobor: tiger menari..?? tiger show ko..?? buke ore suko ko..??? hhhhaaa...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...