Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Tuesday, January 31, 2012

Alasan Mama Yana Bila Ditahan Polis




Salam...^_^

Pernahkah puan-puan dan tuan-tuan semua ditahan polis..???

Jika takde tuh kiranya mama boleh katakan pemandu yg memang berhemah la ya... gud.. keeping gud job.. but.. hemah2 pun jgn la pulak bawa keta 60km/j kat laluan paling kanan... itu bukan berhemah dah tuh.. tu namanya berkhemah ye puan-puan dan tuan-tuan.. kalu lagu tuh mmg buat orang marah ye.. no..no.. sila ke laluan tengah ye... baru betul berhemah..mekasih.... #dah feeling buat anouncement kat dlm kapal terbang lak.. kih..kih..

Nih nak bercerita ceriti kisah benar ye adik kakak.. hehe..

Mama pernah kena tahan polis.. masa tuh masa pakai motor... lesen takde atau tak bawa... tp bawa motor ok.. adik2 tolong jgn follow bad habit mama ya.. kalu jadi apa2 anda da keluarga anda yg menanggung ye..
Masa nih... mama terpaksa ok.. lesen takde tp nak buat camne.. nak keja punya pasal... sapa la hamba dine nak hantar ambik mama nih.. dah la tuh.. keja sambil belajar lak tuh.. so mmg kena keras gak la bawa motor.

Masa tuh, baru balik keja.. kena betul2 lepas simpang... gelabah takyah cite arrr.. moto ada tampal L ke tak masa tuh... lupa lak...ada gak sticker uitm masa tuh... so bila polis tengok ai gelabah dia tanya la mana lesen... dan-dan kuar dr mulut..


 'alamak.. tertinggal la pulak.. kat dlm beg lagi satu la encik..'

 'awk nih student ke..??'

'ye... sy keja smbil belajar... nih nak balik umah nak ambik beg sekolah la nih'

'oooo... takpe la dik.. jalan la.. tp lain kali jgn lupa bawa lesen tau.. bahaya '

'ok.. terima kasih..'

Tertipu ok... tp masa tuh mmg dah nak nangis dah.. dok imagine tidur dlm lokap dah... aduhai.. kalu kena saman pun.. mana nak cekau duit nak byr kan... masa tuh pun cukup2 mkn je... kalu tak dan nak byr yuran pun kena call abah pinjam duit...sian tau... hahaha..

Pastu ada lagi.. nih kiranya kenangan yg takleh lupa la...

Masa tuh kami (dah kahwin dah... bw adik 2org dan maman) ke johor.. mengambil harta benda adik mama kat umah kawan dia.. dulu dia keja johor.. bila pindah rumah byk gak brg tinggal.. pastu kwn dia pun pindah blk umah sendiri so kwn dia angkut semua brg blk umah dia.. fikir kesian menyemakkan umah org so pakat la kami gi ambik yang patut2.. yg besar2 cam petisejuk tuh kiranya sedekahkan kat umah kwn dia je la... hehe.. mana muat bonet keta wira ngan peti sejuk kannn...

Masa balik tuh.. papa dok layan racing ngan keta dlm 3 bijik.. dok himpit2 dan dok kejar2 mengejar.. kalu nak tau.. mama bising takyah ckp la.. habis semua ayat kuar suruh slow.. masa diorg dok syok layan korner tuh.. bagus.. polis buat sekatan... bila polis tuh minta lesen ngan ic je... mama terus cakap..

'en... saman je laki sy nih en.. sy dah penat dah ckp suruh slow.. tak reti nak slow en..'

Muka en polis tuh dan-dan berubah.. terkejut kot kannnnn.. patutnya bini merayu suruh lepaskan.. nih suruh saman lak tuh... hehehe.. dia pandang kat belakang tgk anak (maman ngah dodo in between untie dia) gamaknya kesian kannn... dok berhimpit2 lak tuh kan.. ngan brg2 lagi kat kaki...

'nih gimana nih..??'

'nak balik dah nih... gi batu pahat ambik brg adik nih'

'dah nak balik dah kannn.. takyah la nak laju2.. ada anak kecik lak tuh.. sian kat anak bini'

yes.. papa kena marah ngan en polis.. padan muka.. hahaha

'dah la.. sy tak saman.. jalan je la.. sy pun manusia gak..
 jgn nak laju2 lagi.. kalu tak sy saman..'

'terima kasih en.. ye sy slow dah pasnih'


Memang rezeki kot.. terlepas kena saman.. geng yg dua td.. geng serempitan papa tadi kena saman.. sure diorg bengkek kannnn.. kami lepas.. hahaha..#smpt lagi gelak jahat kannn

Dan selepas lebih kurang sebulan dari tragedi kena tahan polis tuh.. kami ditimpa eksiden yg mengakibatkan mama cacat sakit seumur hidup skrg nih..#takmoh mengaku diri cacat wlpun dah masuk kategori oku... so byk tau moral dan akibat dari kisah mama nih tau.. pandai2 la kawan2 ambik iktibar ye..
bye... sampai jumpa next entry ye..:)


Terima kasih sudi singah blog Mama Yana... ;)

Sampai jumpa lagi...

****************************

2 comments:

Mama2Q said...

eksiden mcm mana tu mama yana

mama maman said...

Mama2Q:
eksiden nih dah msk 4thn dah.. blk kg psl nak tgk bapa saudara eksiden.. blm smpi umah kami berlanggar depan2 ngan sebuah kereta.. adik, maman ngan papa ok.. takde ape2 cuma mama je kena.. patah lebih kurang 13.. hehe.. tp alhamdulillah masih blh bernafas..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...