Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Wednesday, February 15, 2012

Bila mama kena overtime..



Salam...^_^

Semalam kita kannnn... kena kannnn... kena blk lewat..

Balik2 tgk umah dah tak rupa rumah... adeceh.. selama nih pun takde la kemas mana pun.. tp takde la cam rupa kena timpa taufan... nih takleh nak sorong kaki dah...

Masuk2 je.. anak dah dtg peluk pinggang dan cium busuk mama dia sambil meraung.. menangis uols.. aduhai..

Mmg salute ngan ibu yg keja, blk2 kena hadap *shit anak2 yg bersepah dlm toilet, kena hadap muntah anak lepas menangis, kena hadap umah cam takleh sorong kaki dah.. Huhu.. mmg kuat sungguh wanita seperti itu...

mama..?? cam rasa nak pitam ok.. br jarang2 sekali terjadi dlm kehidupan sejak jadi ibu maman nih... tp memang menguji kesabaran, kekukuhan mentah dan fizikal la...

Apa lg.. tanya maman ape kesah dia meraung tersedu2 tuh.. sambil2 tangan tarik sofa dan letak balik kat tmpt sepatutnya... mencari sepihan remote yg hancur jahanam.. dijangka pasti dibuang oleh aiman td nih.. suka menangis stail mengamuk buang barang2... [mama dia idak gitu ok.. mama dia stail kedekut.. kalu jahanam barang susah nak dpt blk.. ahaks..]

kemas ruang yg bersepah... berlari ke toilet niat nak buang air kecil.. tgk toilet/bowl toilet bersepah ada benda yg buat perut mual dan jijik... tau dah keja sapa.. keja anak tersayam.. pandai dia cr timing nak suruh mama bersihkan bilik air kannnnn... so bersihkan dulu...

pastu niat nak makan dulu... dah lapar tahap cipan.. maklum la dah kul 10mlm dah... mmg berbunyi2 lama dah nih perut.. kuar2 bilik2 air.. tgk maman muntah lakkk.. aduhai.. tak selera nak makan ok.. kemas dulu.. mengemop dulu.. aduhai.. kat bilik air pun dia ada tinggalkan sisa2 muntah dia.. so siram menyiram bilik air la pulak...  Perut lapar tp rasa jijik ok.. kena setel apa yg patut dulu... huhuhu.. jadinya bersih dua2 bilik air uols... hahaha

Lepas setel mop, br la boleh nak makan.. tp still ada gangguan.. maman nak susu pulak.. Mmg selalu tidur kul 10mlm tp dia nak susu br boleh tidur.. aduhai anak.. tp mama suruh dia tunggu mama habis makan br buat susu.. mama dah takleh tahan dah.. lapar giler.. huhuhu..

papa mana..??

dia kuar selepas mama masuk rumah.. tinggalkan anak menangis.. anak menangis nak mengikut papa kuar.. huhuhu.. tu yg mengamuk tak ingat tuh.. aduhai.. anak oh anak... macam2 dugaan nak besarkan kamu kannn..


*shit disini ialah sisa buangan isi perut ye..



letak pic nih kat wallpaper tipon... buat mama insaf yg maman nih masih naif erti kehidupan..
matanya yg seakan menyatakan..
'sy masih belajar mama'




~>dah jadi cam diary lak blog nih kannn... sori ye.. nih sekadar melepaskan kepenatan dan ruang memahami erti kasih sayang dlm rumahtangga..

~>kepala stress macam2.. tp rasa lega bila kekadang dpt lepaskan wlpun sedikit..:)





Terima kasih sudi singah blog Mama Yana... ;)

Sampai jumpa lagi...

****************************

6 comments:

Messy Mummy said...

Assalamualaikum...

baru singgah.. pastu terbaca pulak kisah anak2 nieh..
honestly, mm rasa kalau ibu bekerja yg tak ada maid.. mmg tabik spring sgt2.
mm yg duduk umah nie jaga anak sorang.. baru nak masuk dua tahun, dah ala2 haru biru.. kadang rasa nak menangis pun ada.. (ayat salah, dah menangis pun) banyak dugaan ada anak nie..
pastu barulah sedar..payahnya sorang ibu nak besarkan anak2..
you hang in there :)

mama maman said...

salam... terima kasih sudi dtg blog mama nih..:)

honestly, br faham apa yg mak bapak kita rasa masa nak besarkan kita.. br rasa betapa hidup mmg memerlukan mcm2 pengorbanan...

wlpun nangis tp kekadang tersenyum bahagia kann..

diana said...

cemana letih pun tetap buat jugak kan>?tu tandanya masih kuat..kuat semangat..heheh

mama maman said...

Tu la kannn.. alhamdulillah..

insan_marhaen said...

IM pun lebih kurang gitulah bila balik rumah dapat tahu ibu_suri ter....

mama maman said...

im... rupanya bkn kami2(wanita) je la ada urusan tak selesai eks... hehehe.. bersabar la dan moga2 kita lakukan seikhlas yg mungkin eks... insaf sekejap.. hahaha

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...