Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Tuesday, April 30, 2013

kalkulus

Assalamualaikum...




yana.. skrg baru aku tau kenapa masa kita belajar dulu ada subjek kalkulus

eh.. yer.. mmg ada..

kalkulus dalam france bermaksub calculation

oh.. matematik la rupanya

hahaha


satu lg ilmu hari nih.. mihmihmih (selalu terjumpa blogger guna tp tak faham utk apa.. tp for me.. me rasa sgt cumil.. so me guna sajer.. ahaks) #sengal disitu..


Give me a reason

Assalamualaikum...

Kekadang jika hati dan kepala tingtong.. terdengar satu2 lagu tuh buat hati terdetik.. besh gak lagu nih.. tajuk apa ek.. sapa nyanyi eks..

most of the time mmg sukar nak detect kann.. bukan jenis dengar dan boleh cam sora sapa.. nak2 lagu english.. hehe.. so selalu google cari ikut lirik yg ingat2 lupa.. lirik2 yg diorg dok repeat banyak kali.. so kekadang jumpa kekadang tak jumpa.. kiki

last2 bila jumpa mmg rasa happy sgt.. kiki.. layan sekali dua lagu nih sapa la puas..  

 


Right from the start, you were a thief, 
You stole my heart and 
I your willing victim 
I let you see the parts of me 
That weren't all that pretty. 
And with every touch 
You fixed them. 
Now, you've been talking in your sleep 
Oh oh, things you never say to ME 
Oh oh, tell me that you've had enough 
Of our Love, our Love. 

Just give me a reason, 
Just a little bit's enough 
Just a second, we're not broken 
Just bent and we can learn to LOVE again. 
it's in the stars, 
It's been written in the scars on our hearts 
We're NOT broken 
Just bent and we can learn to love again. 

I'm sorry I don't understand where 
All of this is coming from. 
I thought that we were fine, 
(Oh, we had everything) 
Your head is running wild again 
My dear, WE still have everything 
And it's all in your MIND. 
(Yeah, but this is happenin') 
You've been having real bad dreams 
Oh oh, you use to lie so close to me 
Oh oh, there's nothing more than empty sheets 
Between our love, our love 
Ooooh, our love, our love. 

Just give me a reason, 
Just a little bit's enough 
Just a second, we're not broken 
Just bent and we can learn to LOVE again. 
I never stopped 
It's still written in the scars on my heart 
You're NOT broken 
Just bent and we can learn to love again. 

Oh, tear ducts and rust 
I'll fix it for us 
We're collecting dust, 
But our love's enough. 
You're holding it in, 
You're pouring a drink 
No, nothing is as bad as it seems. 
We'll come clean! 

Just give me a reason, 
Just a little bit's enough 
Just a second, we're not broken 
Just bent and we can learn to LOVE again. 
It's in the stars 
It's still written in the scars on our hearts 
That We're NOT broken 
Just bent and we can learn to love again. 


Just give me a reason, 
Just a little bit's enough 
Just a second, we're not broken 
Just bent and we can learn to LOVE again. 
Oh, it's in the stars 
It's still written in the scars on our hearts 
That We're NOT broken 
Just bent and we can learn to love again. 

Ooh, we can learn to love again 
Ooh, we can learn to love again 
Oh, that we're not broken 
Just bent and we can learn to love again




Sikit sebanyak jadi positif.. hahaha.. jgn dengar tiupan kata2 dlm kepala.. kena lebih waras dan positif.. redha seikhlasnya.. :)

hhhmmmmm... hanyut mengikut arus melodi indah..


Blogwalking Sikit

Assalamualaikum...

Harini mood tetap biasa.. dasar kann.. tet.. :)

Masuk office lewat tp masih bergumbira sebab bos ai takde arini.. ahaks.. saje jew kann.. sedangkan kita lewat sebab overslept.. semalam tak lena.. bermimpi apa2 tah.. sampai rasa cam baru lepas jatuh gaung.. huhu.. penat ok..

kerja ada jew.. tak siap2 sejak dua minggu.. ambik kau.. hahaha.. tp mood masih nak blogwalking kat blog kawan2.. lama tak blogwalking.. rindu sgt.. so kita terjah jew.. kannn

tp begitupun.. mama jika sempat mama tinggalkan komen.. kalu tak me just baca dan senyum.. kiki.. sori berlori jika tak tinggalkan komen.. hahaha.. kekadang baca tp tak reti nak komen apa.. kann.. karang susah gak salah komen.. ada yg sentap lak kann.. hahaha

ok.. sambung lagi blogwalking... daaaaaa







Eh.. selalu ilang idea utk menulis wlpun kekadang bergebu2 hati nak menulis.. ada apa2 yg korang nak mama merepek kan ke.. cuba tanya.. boleh gak ai karang panjang2... hahaha





Monday, April 29, 2013

Perasan Diva Sgt.. hahaha

Assalamualaikum...

Buhsan sekarang nih... banyak keja sambil2 tuh hati penuh penyesalan.. huhu...

semalam kita dok belek2 tudung.. tudung baru la kann.. kiki.. dah tuh dia dtg menyibuk.. siap menbelek mengalahkan tuan punya tudung sendiri.. so sajer jew la suruh dia pakai.. nak lak pakai.. kiki..  sudah ambik pic... me upload dlm fb.. kiki.. tag sekali papa dia..

bila papa dia tgk.. papa dia ckp la.. mama upload pic tuh.. tau apa dia boleh ckp sambil meraung dengan kuat..

mati la maman.. habis semua org tgk.. huhuhu.. (meraung dan meratap ok)

sebab tuh la dr hati yg kecik nih rasa menyesal.. hahaha.. kianat eks mama.. tp kelakar pun ada.. apa dia ingat dia tuh retis nak meraung2 gitu.. cam ramai sgt la tgk pic tuh kat fb mama pun.. kahkah.. so mama abaikan je.. biar jew kat situ.. jahat eks.. kiki


nak tgk ke pic tuh..?? perdajal kat blog lak.. hahaha



:






:





























:














senyum la dulu yer... hahaha





:









:









:


peace yoooo.. 








cun tak ai..?? 

Parah dah mama nih eks.. :P







Friday, April 26, 2013

Nenas

Assalamualaikum...


Td lunch ngan mat jerman, mat chechnya dan mat peranchis.. pandai diaorg order wlpun bunyinya kelakar.. kiki.. jadi la kannn.. gamaknya kalu kita ditempat diaorg pun sama la jugak kannn... :)


makan makan.. borak borak.. si mamat chehya cakap dia order air limau.. si mamat peranchis nih ckp dia order air nenas.. siap ngan memek muka 'something sgt'.. kwn kita tanya la.. nape muka cam lain.. diorg senyum jew..

pastu kawan ai ckp la gini.. 'we got the biggest plantation pineapple kat johor.. at back my house also.. got a plantation nenas if u like to see..'


lg diorg gelak tau.. muka masing2 dah merah.. pelik sgt..


so si mamat peranchis nih sambil2 pusing2 gelas.. ckp..'nenas at france it mean woman' 
mmg tergelak besar la wei.. patut la muka masing2 pelik.. 

so if so many then i like to choose that choise this.. then next two year u have to plant again.. ya.. hahaha


Hhhhmmmmm.. men.. always the same eks.. normal la tuh.. gatal.. kiki






 in fact.. masa me google pic nenas nih pun ternyata benar kata2 mereka.. sebabnya ada jew terselit pic wanita yg teramat la seksa.. aduhai.. macam2 la eks..

at least dah tau la.. pasni jgn tanya apa mereka minum atau makan.. nnt kuar lagi .. at france we call this....... (tet)

kiki




Thursday, April 25, 2013

Alexey Belanje kita kek.... :)

Assalamualaikum...

Jgn ingat dia belanja mama sorang.. semua org ok.. sebab dia blanjer ialah.. hari ni last day keja sini.. dia akan balik ke jerman esok hari.. nnt ada la gantinya atau dia dtg balik kot.. kiki







Siapa Alexey..?? dia org rusia yg berkerja dengan company jerman.. hehe.. muda lg.. maybe ada girlfriend but not wife.. apa kau merapu la wei.. kiki

Tak pernah borak ngan dia pun sebenarnya.. jenis pemalu gak la.. lgpun takde sebab utk me nak berborak kann.. berat mulut gak ai nih.. hahaha

well.. bila last day tuh.. saje2 la ckp nak ambik pic kunun... kiki.. sebenarnya nak gi ambik kek tuh jew.. hahaha.. jahat eks.. ;p


ensem ke..?? hehehe..
bergambar harus bertiga kalu berdua nnt kena fitnah.. kiki


 :)




Cumel ooo mata dia.. hijau jernih gitu.. aduhai.. berdobar makcik.. kiki.. :)



Hujan lebat Semalam.. Menongkah Arus..

Assalamualaikum...


Semalam kebetulan balik lambat.. Hujan mmg betul2 lebat.. hitam pekat tak nampak tasik (ada tasik belakang office nih.. )

Dengar radio ckp jem sebab sangkut disebabkan banjir kilat.. tp me just buat donno jew.. penat nak fikir atau tak terfikir pun yg diorg ckp tuh laluan balik hari2.. oh.. penat kepala nak ingat semua kann.. dah tuh.. nak taknak kena menongkah arus la uols.. hehe











see.. betul2 mengikut laluan kanan dah nih.. gerun tau



  
Jem takyah cakap la.. lg2 yg belah ktm nak ke kl.. so ada sesiapa sangkut ke semalam..?? 




Tuesday, April 23, 2013

Sipnopsis : Sedetik Cinta

Assalamualaikum...

Terikut2 lak rancangan Sedetik Cinta kat TV3.. wlpun kekadang jew boleh balik awal tp layan setakat yg sempat la.. terfikir nak mencari sipnopsis dia.. br senang hati sikit faham sebab me kan tgk sekerat sekerat.. hehehe

copy paste kat SINI.. mohon diizinkan la yer.. :)


pic frm google


Sedetik Cinta sebuah lagi buah tangan hebat dari  Enuja Production Sdn Bhdyang mendapat sentuhan pengarah MP Roslin Md Sharif dan skrip hasil nukilan Mazelan Manan.

Drama bersiri ini dibintangi Awal Ashaari (Hakimi), Hanez Suraya (Emylia), Zarynn Min (Tini), Tunku Hanis (Elisya), Fizz Fairuz (Iskandar), Puteri Fatin (Sara), Redzuan Hashim (Taufiq), Kathy Azean (Ramlah), Rosnah Johari (Mastura), Sofian Bujang (Fuad)

Sinopsis Sedetik Cinta
Seminggu sebelum perkahwinan Hakimi dengan Elisya, suasana menjadi gempar apabila Elisya mengambil keputusan nekad untuk melarikan diri setelah mendapat tawaran memperagakan fesyen ciptaan anak Malaysia di luar negara yang kebetulan jatuh pada hari perkahwinannya. Memandangkan tawaran itu hanya datang sekali dalam seumur hidupnya, Elisya membuat keputusan sendiri tanpa memikirkan akibat yang terpaksa ditanggung oleh kedua-dua pihak keluarga. 

Emylia telah dipujuk oleh ibu bapanya, Taufik dan Ramlah supaya menggantikan tempat kakaknya kerana segala persediaan telah diatur. Emylia terpaksa akur kerana mahu menjaga maruah keluarga. Pada mulanya, Hakimi enggan menerima ‘pertukaran’ tersebut kerana menganggap maruahnya sudah tercalar. Selepas Taufiq menawarkan 50% daripada hartanya kepada Hakimi sekiranya Hakimi bersedia menyelamatkan maruah keluarga mereka dengan syarat tidak boleh sama sekali menceraikan Emylia. Akhirnya, Hakimi bersetuju tetapi hatinya menyimpan dendam.
Perkahwinan tersebut telah mencetuskan pelbagai konflik. Ibu Emylia, Ramlah diburu rasa bersalah kerana terpaksa mengorbankan perasaan Emylia. Sejak kecil Emylia seorang anak yang naif kerana sering berdepan dengan penyakit asma. Justeru, Ramlah terpaksa memberi perhatian lebih kepada Emylia sehinggakan menimbulkan rasa kurang senang kepada Elisya yang berlarutan sehingga meningkat dewasa.

Elisya seorang yang keras kepala, bertindak tanpa memikirkan perasaan orang lain. Elisya sanggup menangguhkan pengajiannya di IPTA demi mengejar glamor sebagai seorang model. Ramlah terkilan dan berharap agar Elisya juga bersikap seperti Emylia yang tidak pernah membantah cakap orang tua. Sejak itu Elisya makin mencemburui Emylia dan sering mempergunakan Emylia jika berlaku masalah ataupun untuk mencapai tujuannya. 

Emylia selalu diam diri dan dibebani dengan setiap kesalahan yang dilakukan oleh Elisya. Kini, dia terpaksa menanggung satu lagi beban yang amat besar dalam kehidupannya. Perkahwinannya dengan Hakimi menyebabkan hubungan cintanya dengan Fuad terputus. Fuad sedia menunggunya dan sanggup menerima Emylia sekiranya Hakimi menceraikan Emylia.

Hakimi dan Emylia tidak mempunyai perasaan cinta walaupun sudah menjadi suami isteri yang sah. Fuad cuba sedaya upaya untuk menyelamatkan Emylia tetapi Emylia akur dengan takdir. Hakimi yang sakit hati kerana dipermainkan oleh Elisya menyebabkan Hakimi mengambil peluang untuk membalas dendam terhadap Emylia dan keluarganya. Walaupun begitu, Emylia tetap melayan Hakimi sebaik mungkin dan tidak pernah membantah ataupun meninggikan suara terhadap perbuatan Hakimi. 

Sikap Hakimi terhadap Emylia amat tidak disenangi oleh ibu Hakimi, Mastura. Mastura cuba menyedarkan Hakimi tentang tanggungjawabnya sebagai seorang suami, bagaimanapun Hakimi tetap tidak berubah sehinggalah suatu hari Hakimi  terbabit dalam kemalangan yang menyebabkan kakinya patah. Ketabahan Emylia menjaga Hakimi sepanjang Hakimi sakit mula mengubah sikap Hakimi selama ini. Sedikit demi sedikit dia mula kagum dan menyintai Emylia. Apabila Hakimi dan Emylia mula menjalin cinta, Elisya telah pulang ke Malaysia. Apakah yang akan berlaku seterusnya? 



Hhhhmmm.. tak sabar nak tgk cerita nih sampai sudah.. hehe.. suka dengan sikap sabar si emylia.. dan berdoa agar diri ini dpt semangat utk bersabar camtu gak.. wlpun papa takde la buat perangai gitu tp suka tgk kekuatan diri Emylia tunjukkan utk setia pada suaminya walaupun suaminya tak pernah suka padanya.. mmg patut dicontohi sikap gini kann.. :)

Nih suka benar melenting jew.. sabar senipis kulit bawang... aduhai.. 


I know it not easy.. but this is the TASK.. so..

Assalamualaikum...

I know it not easy.. but this is the TASK.. so.. (sambil2 angkat 2-2 tangan sambil senyum)

[hadap la kau yana] kiki.. ini lak ai sendiri yg faham.. kuang kuang kuang.. :)

kata2 td kuar dr mulut my Technical Manager.. aduhai.. makcik nih dah rasa nak menangis dah nih.. tau dah dekat setahun kat sini tp masalahnya den nih takde sapa yg nak ajar satu2 (cam budak tadika tuh) kena pening2 lalat cari sendiri tau.. aduhai.. terasa setiap sejam aku cam kena jumpa dia.. aduhai.. sabar eks.. mesti pasni aku terer punya (bg semangat utk diri sendiri)

"Terasa nak bhenti keja.. nak goyang kaki tp takmampu.. aduhai.."


Nasib baik aku ada blog.. so boleh la aku meluahkan rasa hati sendiri.. wlpun kenyataannya menceritakan kekurangan dan kelemahan sendiri.. takpe la eks.. bukan korang keja cam den pun.. korang semua terer2 punya kannn.. semua bagus2.. kann.. kiki


tp betul gak bab apa yg dia ckp.. smpi bila aku nak buat keja simple2 je.. so kena la jugak buat task mencabar kemahiran dan minda.. tuh pun belum lg sampai waktu aku kena kejar pergi ke SITE.. tolong la.. aku taknak.. panas oooiii.. dia dah bg kata2 bergurau dah.. dia nak suruh aku merasa suasana kerja kat site lak.. aduhai.. kesiani la hamba boleh tak..?? kiki..


 :)



takleh nak bayang ai sama2 bekerja ngan mamat bangla dan nepal kat site.. kompom ai jadi pujaan ramai kann.. almaklum ai kann retiss.. pui.. kikiki

Apa2 hal pun.. jap td.. my technical manager dah kasi pertolongan.. dia suruh sorang staff berpengalaman tolong ai.. lega rasanya ada yg menbantu dan sama2 merasa sakit kepala.. suka mak.. hahaha..

(dia pun pening bila ai terangkan status dan apa yg dah ai buat.. sempat dia ckp me done well but the problem is alot thing to do but cannot done by myself.. kiki)


Monday, April 22, 2013

Tak dapat nak baca NASIB diriku

Assalamualaikum...

Apa khabar uols.. teringin sgt nak berbicara disini wlpun ada seakan akal menolak utk tidak diceritakan.. huhu.. akal dan hati berkomplik.. aduhai.. biasa la kann.. 

Pagi tadi bila start kerja.. terasa cam hanyut.. sakit kepala.. minum dah.. sarapan dah.. sebenarnya semalam pun tido tak lena.. panas sesangat kot.. penat pusing nak cari angin dr kipas yg setia berputar.. so anggap maybe badan penat kot.. 

tghhari kuar makan.. bukan makan cuma taupau dulu.. taupau mcd jew.. on the way blk ke office.. tiba2 dada menyesak.. senak sgt.. tekan punya tekan baru lega.. jika lepaskan tekanan dada.. rasa sakit menyusuk.. kwn ckp maybe ai ada masalah jantung kot.. itu salah satu pertanda... entah.. me fikir maybe sebab impact dr eksiden dulu (dah hampir 6thn eks.. thn 2007 yg penuh kepahitan) tah la.. tak tau nak kata apa.. just berdoa agar me jgn la leka sgt dr bertaubat.. mana tau jika ditarik nyawa.. aduhai.. banyak dosa ari2.. tak terhintung..

ptg nih lak.. kepala menusuk2.. panas jugak ai guess.. geram sgt.. masuk bilik air.. buka tudung basuhkan kepala.. termenung mengenangkan nasib.. aduhai sayang.. balik2 kat office me buat air kopi pekat which ai cuba nak elak dr minum kafein.. aduhai.. terasa kurang sikit hanyut kepala.. banyak benda nak kena setel tp sakit datang melanda.. 

susah nak puaskan hati org dan hati sendiri.. sakit kepala cam nak pecah.. aduhai.. bertabah eks..


Jika mmg sudah tertulis ajal ku dekat.. maafkan aku.. halalkan makan minum.. halalkan hutang ilmu, hutang wang, hutang janji, hutang pelbagai hutang.. doakan aku sejahtera disana.. banyak dosa ku yg tak terampun.. jika benar ajal ku dekat doakan aku pergi dengan penuh kehormatan dan penuh keredhaan. amin.

Merepek bila baca kat SINI


Bukan mengeluh, bukan menagih simpati.. sekadar luah rasa hati agar hati dan akal kembali tenang.. :)



Percutian @ Medan : Day 2 (Part 2)

Assalamualaikum...


Kawan2 sila baca blk entry sebelum ini [LINK] sebab ini adalah sambungannya.. hehe

Tuan blog sendiri kompius dah sebab dah lama sgt kan dibiarkan cerita itu tergantung (tau mmg takde yg kisah cuma sekadar coretan buat kenangan je kot)

ok.. lepas makan.. kami balik ke hotel utk solat dan bersihkan diri.. tp yg banyaknya menbetulkan urat je.. kiki.. tp takleh nak dodo lama.. sebab nak kuar lg.. papa dah serender.. dia nak tinggal di hotel je... 

belah petang kami ke Medan Mall  mencari Es Teller 77.. hehe..

pic pinjam dr pakcik google.


pinjam dr pakcik google


Es teller nih cadangan kwn office yg pernah pergi Medan.. dia kata kami kena try sebab lain dari kat malaysia nih.. hehe.. es teller nih cam air cendul.. tp ada campuran lain seperti potongan buah nangka dan potongan isi kelapa.. selain itu ada la cendul gak.. hehehe...

Sebelum menikmati Es Teller.. sempat pusing2 mall dulu sekadar mencuci mata.. almaklum sudah tahap bankrapsi dah makcik.. hehe.. si kawan ada la dia shopping seluar ngan kasut kat sana.. harga lebih kurang sama jew.. tp beli sekadar tanda ingatan yg ada la buah tangan utk sendiri yg beli di Medan.. kiki.. me tgk jew.. malas nak guna kad kredit.. nnt pening lak nak menbayar blk.. biasa la.. tgh bulan lg tuh kann.. :)

Dah puas pusing.. (me sebenarnya dah rasa nak menangis sebab kaki dah sakit sangat dah.. tuh la degil.. papa dah ckp dah.. mama bukan larat sgt nak jalan2 tp sebab hati nak jugak berjalan tgk tempat org so kederat kunun ada jew.. kiki)

kami ke Es Teller 77 dan dapat la merasa uols.. si anak la.. tiba2 je ckp lapar sedangkan belum la lama mana kita lunch td.. so disebabkan dia nak makan.. kami beli makanan utk dinner sekali.. taupau je la.. si maman makan situ.. hehe.. dia makan nasi ayam penyet (nih agak2 jew sebab nama dia susah nak ingat).. save gak rupanya beli mknn situ.. jauh lagi murah uols.. hehe

Ingat dah lepas makan dinner tuh, nak kuar pusing2 kwsan hotel.. banyak kedai2 sekeliling hotel yg jual macam2 barangan seperti kain baju, bag atau handbag kulit, mainan anak2 dan mcm2 la.. kunun nak cuci mata..

tp sayang seribu kali sayang kot.. hehe.. me tak larat nak jalan.. maybe sebab makan es teller yg ada nangka tuh.. me ada masalah perut sebu.. memulas2 tp takmo kuar2 angin atau selain angin la yer.. hehehe.. so rasa perut masa tuh cam nak pecah dah..  cuba minum air panas pun tak berapa jalan.. dah sebu dan berangin tuh.. kompom2 la angin naik kepala.. huhu.. telan ubat dan cuba dodo.. sian papa sebab dia la yg sibuk mengajak.. almaklum dia dah refresh blk dah sebab dpt relax cukup2 kat hotel.. kiki.. tambah2 ngan penat seharian berjalan so mmg lena.. kawan me lak dia ambik org utk mengurut badan.. murah je.. rasanya dlm rm30 utk seluruh badan.. boleh mengurut kat bilik lak tuh.. mmg berpuashati la yer..

ok.. nnt sambung utk last entry yer.. hahaha... suka eks buat entry bersambung2 nih.. atleast ada la benda nak ai merepek kat blog kann.. hahaha


  :)





Friday, April 19, 2013

Pengalaman Hidup

Assalamualaikum...


Terasa kelakar pun ada.. dah masuk kul 4ptg.. br perasan drawing dr client ada byk revision.. patutnya kena guna revision latest.. nih main design ikut ambik jew.. ini dikatakan pekerja yg ada pengalaman..?? oh.. memalukan.. kompom Teknikal Manager sy dok gelakkan sy dlm hati.. sebab tgk muka dia.. takde la tunjuk marah ke.. atau tunjuk muka benggang.. oh.. hahaha sila gelak ramai2.. kiki.. tp agak bernasib baik.. me perasan skrg sebelum kontraktor kat site dah start buat.. lg mendatangkan behana ok.. kiki




Performance mmg down giler.. mmg cari pasal kau tukar bidang yana oiii.. aduhai.. tp jika tak move on takkan kita tau erti kesukaran hidup yer dak..?? kata nak cari pengalaman.. mmg pengalaman sedalam2 nya kena gali la nih.. :)


Sekarang jadi hal lak men'repeat' blk kerja.. bertambah2 double kerja ai.. padan muka kannn.. hahaha.. kalu next time buat salah jugak mmg saja la kann.. so sila ambik pengajaran yer yana.. haha.. kwn2 pun tau.. jgn dok gelak jew.. siapa2 pun boleh buat silap.. sedangkan boleh dikata benda tuh (buat silap) tak sepatutnya boleh berlaku... kiki


  :)



Tenda Biru

Assalamualaikum...

Addited to this song.. kahkahkah... besh oiii.. kiki





sumber : youtube

oldskool but masih mencengkam jiwa beb... hahaha.. nih gara2 tgk makcik2.. eh.. kakak2 masuk ujibakat rancangan Kilauan Emas keluaran Astro.. huh.. maman pun layan tau.. kiki



Lirik Lagu Tenda Biru – Desy Ratnasari

Tak sengaja lewat depan rumahmu
Ku melihat ada tenda biru
Dihiasi indahnya janur kuning
Hati bertanya pernikahan siapa

Tak percaya tapi ini terjadi
Kau bersanding duduk di pelaminan
Airmata jatuh tak tertahankan
Kau khianati cinta suci ini

Tanpa undangan , Diriku kau lupakan
Tanpa utusan . . . Diriku kau tinggalkan
Tanpa bicara . . . Kau buat ku kecewa
Tanpa berdosa . . . Kau buatku merana
Ku tak percaya . . . Dirimu tega
Nodai cinta . . . Khianati cinta





Release Stress

Assalamualaikum...



Bila perpagi (start dr semalam lg..takleh tido lena bila kepala sibuk berfikir tanpa henti) rasa cam stress so ambik masa dan cari cara utk lebih relax.. uhuk

semua org ada masanya dikacau perasaan, dikacau minda.. kena lebih bersabar dan kena lebih bijak hander benda2 yg bangkitkan kepala berfikir nih..





cuba dengar muzik dan cuba motivate diri utk tidak rasa tertekan bila kerja tidak siap2.. dan bos sudah bertanyakan hasilnya.. oh bertabah lah hati.. kenape mood betul2 menganggu ruang utk ku berfikir ttg solution terbaik.. menyiapkan kerja yg urgent nih.. org dah nak construct dah tuh.. uhuk.. silap design pun masalah gak nih.. aduh

tp kat office hari ni sunyi sepi.. takde org lak.. hmmmm.. kena diskus ngan bos nih.. sakit kepala dah.. biar dia bg cadangan utk design.. nnt kalu dah nampak jalan senang sikit nak proceed.. kannn

mencecel eks.. maafkan sy..

:)





Seperti komen kakzakie terdahulu.. malas2 kerja nnt susah nak bershopping sakan.. eks.. hahaha






Thursday, April 18, 2013

Tutorial Manik Cara Mama Yana

Assalamualaikum...


Pernah berjanji dan skrg masanya utk ditepati.. kiki.. cam ceramah mengundi lak eks.. huwahuwa.. sodih nih.. tak dpt balik mengundi.. sian eks..


ok.. dari mencecel tak tentu hala.. baik kita teruskan ke tutorial manik nih.. korang layan tau..

sebelum apa2 pun.. korang sediakan 

jarum menjahit manik
manik2 mengikut citarasa anda
[method ini mengunakkan manik hexagon, manik pearl berbagai size]
benang
cutter (pemotong benang atau gunting)
kain yg nak dijahit




mula2 jahit manik berbentuk hexagon yg diselang selikan dengan manik pearl bulat yg paling kecil seperti pic atas. buat 3 layer yer.

3 layer manik dijahit sebagai border (sempadan) manik itu sendiri.

*me mengunakan bantal kecik dan jarum utk menegangkan kain itu supaya senang dipegang dan dijahit*


lepas jahit ketiga2 baris manis yg berselang seli itu.. anda mulakan menjahit manik pearl bulat yg jugak berselang seli size kecil dan besar.. seperti pic atas. cuba jahit jarak2 berlainan warna.



selepas itu anda boleh jahit manik pearl yg size besar antara jahitan manik2 itu.. cuba seimbangkan warna manik yg digunakan agar nampak menarik.


pic diatas menunjukkan manik yg hampir siap disusun rapat2.
method ini mengunakkan manik yg kecil disusun dan ditengah diletakkan manik yg lebih besar.. cara ini diulang berkali2 sehingga menuhi 3 garis manik (border) yg terdahulu dijahit.


pandangan lain

pandangan dekat.. 

tips: method nih me lebihkan menjahit manik hexagon dgn manik pearl kecik ditengah2.. agar nampak lebih penuh aka meriah riah.. hehe

kalu rajin sila tambah/jahit manik tabur disekitarnya utk lebih menarik dan meriah2..
takde la nmpk kosong like me punya kann..

me dah malas dah tuh.. kiki









nih dari jauh.. takde la nmpk crowder sgt... just nice for me la.. hahaha


So sila cuba dan sila la kasi kredit kat me or jika sudi boleh la diberitahu mama jika korang cuba cara me buat nih.. hehehe..

mana tau boleh sama2 kongsi ilmu yer.. hehe

:)







Berceloteh sampai letih

Assalamualaikum...


Tertiba cam nak berceloteh disini.. sedangkan hari nih masuk office lambat uols.. nih baru sampai la nih.. kiki.. smpi kul 9pg uols.. sedangkan waktu bekerja 8.30pg.. so pandai2 la nnt ai cover blk nnt.. uhuk.. sedangkan hari2 pun tak pernah blk sharp.. blk lmbt gak.. boleh tak kira yg lepas2 tuh.. kiki

apa2pun.. lambat tetap lambat.. tp sarapan kena gak telan.. so nih sarapan ai..


popia dan kuih lapis.. :)

nih rm2 kot sebab td total byr rm3.50... dasatkan mesti toke dia cepat kaya.. hahaha


Pasal kerja sikit.. buhsan uols.. aduhai.. sekarang pandang kiri kanan depan belakang semuanya mat saleh (org jerman pun matsaleh la eks).. skrg technical director pun jerman guy.. mr rainer (pernah buat entry kaum kerabat jerman nih) dulu dtg tgk2 skrg lg berkuasa.. hihi.. dia yg buat ai sentap dulu tuh.. uhuk

Rasa2nya la kann.. kalu ai mengandung kompom dpt kenan anak ai rupa cam mat saleh sebab ari2 mengadap mereka nih eks.. dulu ari2 mengadap cino anak cam cino (sedangkan ada jew darah cino dlm asal usul nenekdatuk dulu..) Korang jgn jelez eks anak ai jadi rupa pan asian sedangkan takde darah pan asian pun.. kiki

sempat td meeting jap dan sempat lg sambung kerja sikit (makcik pening tgk drawing A1 ni uols) dan sempat lg sambung berceloteh kat sini.. kiki.. jgn ckp lak ai tak buat kerja apa2 pun pg nih tau.. ada.. cuma teringin jugak nak berceloteh disini.. tak leh consentrate keja la arini.. sedangkan kerja berlambak2.. tulun tulun.. sy takde mood.. uhuk.. pengsan.


ok.. korang pun bosan eks.. sambung kerja eks.. uhuk

:p



Start taip kul 9.15 dan publish kul 10.15.. dasyat... kikiki




Wednesday, April 17, 2013

WW | Lunch Treat Again.. kiki

Assalamualaikum...



:p

mesti lah berjuta2 LIKE.. kiki

kawan kuar jumpa client so dia terus belikan mknn buat kami.. eh.. utk kami bertiga sudah.. hahaha..

org lain sendiri lunch treat ok.. 

kiki


buat kwn2 yg lain (office mate) tunggu kalu sales kawan dpt juta2 br dia blanjer yer.. 

:)



***Malasnyer la arini.. ngantuk dan penat sgt badan.. uhukuhukuhuk***

Amaran utk wanita

Assalamualaikum...

Jumpa nih kat email.. so sharing kat sini.. buat kawan2 wanita yg tersayang.. :)

Danger of wearing pantyliner everyday

Shocking, shocking, shocking – wearing pantyliner everyday would lead to vagina bacteria infection! This is such a critical issue to me that I wished I could amplify my voice to the whole world and warn all the female counterparts. Not to scare everyone off, there are also mild cases like genital acne problem or yeast infection. But, that is disturbing enough.
I asked the doctor why would wearing pantyliner on a daily basis brings about these issues. Her explanations were simple to understand and I wish to pen them down so that I can remember them and let this be a warning to all of us.
Issues #1Firstly, the adhesive strip at the bottom of the pantyliner is made of plastic. And, we all know that skin is unable to breath through plastic.
Now image this: You pass out normal genital discharge during the day, your discharge stays on the pantyliner, which would be sticked against your skin for as long as you are still wearing the pantyliner. We also know that bacteria grow much faster in wet and high-temperature area. Now, you see, the bacteria is growing on areas like your Labia Majora and Clitoris. This will highly likely cause gential acne and irritation.
Issue #2
Well, I was thinking, how about those pantyliners that say “super absorbent” or “breathable backsheet”? The doctor said those added attributes definitely require added chemical content. Well, and God knows how those chemical is treating our skin.
Issue #3
I sort of forgotten the real purpose of pantyliner until the doctor mention it again, and here is what I found on Wiktionary. A pad worn on the inner surface of women’s underwear … during a shoulder-day of the menstrual period, designed to absorb small, spotty quantities of menstrual fluid, in contrast to a tampon or sanitary napkin, worn on heavy-flow days.Yes, if you got it right, pantyliners are meant for spotting days, and not to be worn on a daily affair.
One thing you can do for yourselfThe type of panties that we wear would contribute to the problem too. It is strongly advisable to wear panties that is made of at least 95% cotton. Cotton is absorbent and creates less abrasion against the skin, thus, lower chance of developing genital irritation.
Girls, ladies, babes, we should take care of our own bodies, because we own them. :)


sumber : email.


WW | Maman with manik

Assalamualaikum...





Bila mama pening dengan manik2.. dan maybe dia dah buhsan ngan mainan dia.. makanya dia kacau barang manik mama lak.. huhu.. bukan main seronok dia bila mama lak snap pic dia.. amboi.. biasa dia nih.. kiki


Tuesday, April 16, 2013

Pemandu Berkhemah

Assalamualaikum...

Kisah pemandu arini.. kisah me la sapa lg.. kiki..

Selalu sampai kat mana2 simpang yg memerlukan mata pandang depan dan pandang belakang.. maybe org lain pandang belakang mengikut cermin belakang atau cermin sisi.. me lak.. kena gak cam pandang dengan mata sendiri..kena gak menoleh ke belakang.. hehehe.. sebab kekadang kena hon jew.. tgk2 dah dekat dah kereta kat belakang... huhu.. sian gak tau.. wlpun signal tuh takleh kata tak buka.. dr jauh lg bagi signal.. dorg nih pun wlpun tau maybe kereta dr simpang akan keluar tp masih lg bawa laju2.. oh kesian.. takut tau gegirl nih..

pg td pun sama.. me nmpk dah kereta sebijik dengan sebuah bas laju (bas kat belakang kereta tuh)... so me pun just tunggu je sebab memasing cam laju.. tp tak sangka2 kereta tuh boleh slow dan siap dia terberhenti sebab tunggu me keluar dr simpang.. oh.. tak sangka sungguh.. maybe sebab dia tgk muka me yg penuh sayu kot memandang kenderaan mereka yg laju2 nih.. bas tuh lak mengerunkan.. laju jew menukar laluan setelah kereta tuh dah slow.. oh sungguh berterima kasih sgt pd kereta tuh.. tp takleh nak angkat tanggan pulak.. sebab seriau dengan bas yg laju tuh.. oh tolong la berhati perut pemandu bas.. 


Pemandu perem memang selalu kena buli kann.. sabar jew la.. tp kekadang pemandu wanita la jugak yg over cara pemanduannya.. terlalu selfish ok.. me pun maybe penah buat kot.. hahaha.. minta sama2 beringat dan mengubah cara kita memandu.. kan...


Pesanan khidmat masyarakat yg tak perlu dibayar.. kikiki

pic yg disnap minggu lepas kot.. time ujan lebat giler.. huhu.. time nih la jugak ada pemandu mencucuk belakang suruh kita laju.. agak2 la brader.. eh ke kakak..?? hehehe



:)


Kekadang terfikir.. bagaimanakah nak cara utk mengikhlaskan hati.. huhu

Monday, April 15, 2013

Pekat

Assalamualaikum...

Morning uols.. pagi2 buat2 ceria sedangkan mood nan ado.. pg2 bangkit dengan mata berkeladak ngan tahit mata.. pastu paksa diri mandi.. tp mata sebelah kanan nih cam belum bangkit dr tido lg.. penat ngeyeh mata suruh sedar.. dah la rasa bawa keta cam huyung hayang je.. so moody monday kann..

masuk office buat air.. masukkan milo dlm 4sudu besar pastu letakkan cawan kat air express (mesin air kopi ekspress) pastu letakkan susu segar kotak.. ahaks.. minta2 segar la mata ini.. :)



pekat melekat pepagi nih..

Sambil2 minum milo+kopi+susu pekat.. mama paksa diri abiskan kuih karipap (selalu beli 3ketul=rm2 nih.. tak pernah abis.. selalu berbaki satu dan yg satu itu la selalu buang... buang rezeki eks.. sayang kannn)


entry tah ape2 tah kann.. kiki.. layannnnn

Mama sedar banyak entry yg cam belum siap... like kisah ke medan tuh tergantung gitu jew kann.. tah la.. takde mood nak sambung.. lgpun bukan penting mana pun kann.. hahaha...psl entry tutorial manik pun cam nan ado.. insyaallah nnt kita upkan eks..

ok tuh je nak cite.. kiki.. mesti korang ceria kann perpagi nih kannn.. tahniah uols.. 


  :)



~Hari minggu gi jejalan ke GM klang.. uols gi terjah kemana lak..?? 





Friday, April 12, 2013

Rahsia jantung

Assalamualaikum...





Subhanallah : Inilah Sebenarnya Rahsia Jantung Manusia 


|Jantung, organ manusia yang paling sibuk di dunia. Sebuah bag berdenyut yang tidak pernah berhenti bekerja sekalipun manusia tertidur. Mesin manakah yang lebih canggih daripada jantung manusia itu?


Rahsia kerja jantung ini sekali lagi menunjukkan betapa sempurna dan lengkapnya daya seni Allah dalam penciptaan-Nya.


“(Yang memiliki sifat-sifat seperti itu) ialah Allah Tuhan kamu. Tidak ada Tuhan selain Dia. Pencipta segala sesuatu, maka sembahlah Dia. Dan Dia adalah Pemelihara segala sesuatu, “[QS. Al-An'am: 102]


Rata-rata sepanjang hidupnya, jantung manusia berdetak 3 bilion kali tanpa henti. Jantung tetap bekerja dengan menurunkan denyutan 10 – 30 denyutan / minit ketika tidur. Hal ini menghasilkan penurunan tekanan darah, yang berlaku dalam tidur nyenyak. Jika saja jantung berhenti berdenyut, maka akan berakhirlah hidup kita.


Jantung berdenyut dengan kadar yang berbeza-beza, bergantung pada aktiviti. Ketika sedang aktif, otot-otot memerlukan tenaga dan oksigen yang lebih banyak, maka jantung berdenyut lebih cepat, + 120 kali / minit. Ketika sedang berisitirahat, jantung kembali melambat dan berdenyut 60-80 kali / minit.


Jantung adalah kantung berdenyut dan diperbuat daripada otot yang sangat kuat. Otot ini disebut otot jantung (miokardia) yang tidak pernah lelah mengecut sekali atau lebih dalam setiap saat. Saat berada dalam tahap perkembangan embrio, manusia sebenarnya memiliki dua jantung. 


Namun seiring perkembangan embrio, dua pusat ini akhirnya menyatu menjadi satu dengan empat buah bilik. Ini menunjukkan walaupun tubuh manusia mempunyai dua paru-paru namun manusia hanya perlu satu jantung yang bertugas tanpa henti mengepam darah ke seluruh tubuh.


Berat jantung kurang lebih 312 gram mampu berdenyut sekitar 60-80 kali / minit dan berdenyut selama setahun sekitar 40 juta kali denyutan. 


Apabila digunakan sebagai alat penggerak, jantung mampu mengangkat beban yang berukuran 2 kati (1 kati = 448,28 gr) setinggi kaki dengan kerja kerasnya dalam satu denyutan. Kadar darah yang didorong oleh jantung orang dewasa yang sihat ketika berfungsi dengan kuat mencapai sekitar 20 liter / minit.


Sementara perjalanan darah melalui jantung memerlukan masa 1.5 saat, sedangkan dari jantung ke paru-paru kemudian kembali ke jantung lagi (peredaran darah kecil) memerlukan masa 6 saat. 


Jantung mengeluarkan 8000 liter darah / hari, termasuk jumlah darah yang beredar memanjang + 150 km melalui setiap rangkaian tubuh, dan memindahkan darah yang terdapat makanan dan oksigen. Bekalan oksigen penting bagi organ vital sistem pengangkutan, lima minit saja tidak ada oksigen, maka otak akan mengalami kerosakan.


Jantung berfungsi sebagai raja yang mengepalai seluruh anggota tubuh, ia adalah pancangan kehidupan, sumber nyawa kehidupan dan panas badan. Jantung adalah sumber munculnya pemikiran, pengetahuan, kelemahlembutan, keberanian, kemuliaan, kesabaran, kekuatan menahan diri, rasa cinta, keinginan, kerelaan, kemurkaan dan sifat-sifat sempurna yang lain. Seluruh anggota tubuh, baik yang nampak mahupun yang tidak nampak adalah tentera bagi jantung.


Setiap apa yang dilihat oleh mata langsung dihantar ke jantung. Kerana keterikatan yang dalam antara mata dan jantung, apabila ada sesuatu di dalam jantung, maka boleh tampak di mata. 


Mata merupakan cermin dari jantung yang menterjemahkan apa yang berlaku di dalam hati, sebagaimana lisan merupakan penterjemah dari apa yang didengar oleh hati. Kerana itu banyak didapati dalam Al-Qur’an tiga hal tersebut digabung jadi satu.


“Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan hati, semuanya itu akan diminta Pertanggungjawabannya.” [Qs. Al-Israa (17): 36]


Sementara Harun Yahya mengungkapkan, berliter-liter darah berdetak tanpa henti naik turun di sekujur tubuh dan itu semua dimobilisasi oleh jantung.


Setiap benda memerlukan penggerak agar boleh terus bergerak. Pelbagai kenderaan atau bahkan sebuah kereta mainan remote control bergerak dengan motor. Begitu juga darah yang beredar di sepanjang tubuh pun memerlukan sebuah motor. Motor yang memainkan darah kita siang malam selama berbulan-bulan bahkan bertahun-tahun, adalah jantung kita.


Jika kita memegang urat nadi dan menunggunya sebentar, maka akan terasa denyutan jantung kita. Jantung mengepam + 152 juta liter (40 juta gelen) darah sepanjang hidup. Darah sebanyak itu setara dengan minyak sebanyak 10,000 kereta tangki, angka ini cukup hebat tentunya. 


Sekarang jika diibaratkan kita menuang secawan air dari satu baldi ke ember lain, 70 kali seminit. Akhirnya tentu otot tangan dan pergelangan kita akan sakit dan perlu berehat. Padahal, jantung melakukan tugas seperti ini sepanjang hidup dan tidak pernah berehat.


Darah yang mengedari tubuh kebanyakan tersusun dari air (jika, sel, protein dan hormon dipisahkan dari darah, yang tinggal adalah plasma yang 95%-nya adalah air). 


Oleh kerana itu Jika peringkat visikositas air menyerupai ter atau minyak zaitun yang bervisikositas 100 juta lebih tinggi dari ter, jelas tidak ada jantung yang boleh mengepam darah melalui rangkaian kapilari tubuh. Tingginya visikositas air membuat darah melalui pembuluh-pembuluh darah yang halus tanpa halangan dan perlambatan.


Bayangkanlah bagaimana Allah menciptakan pam dengan bentuk yang paling sempurna di dunia ini sekarang tengah berdetak di bahagian kiri dada kita, Subhanallah …


Dengan rancangannya yang istimewa dan gerak tak kenal henti, jantung membuat seluruh darah dalam tubuh menyelesaikan 1000 pusingan penuh dalam sehari. Subhanallah!


Sumber :email.




Notakaki: Sayangi jantung anda dan jantung org lain. :)




Thursday, April 11, 2013

Peminat Kucing

Assalamualaikum... 

Kisah nih sebenarnya berlaku pd hari ahad lepas.. hari minggu berjalan2 bersama family.. (ayat skema eks... hahaha.. tak tau nak buat permula ayat camner.. hahaha)

Kuar jalan2 cari makan sebenarnya.. biasa la.. suka benar gantung periuk.. kiki.. lepas makan2 perkara biasa jika pusing2 dan menyinggah tanpa arah tujuan.. nmpk org ramai kat PKNS bangi so singgah jugak.. sanggup tuh parking tepi jalan lepas pusing kat parking basement penuh..  

Rupa2nya ada pameran dr kelab kucing malaysia.. Si anak excited smpi nak dia nak tengok setiap ekor kucing yg terdapat kat situ.. Dia mmg minat kucing je... mama dia jew yg takleh dekat ngan kucing.. almaklum alegik uols..

Ramai org sgt so berhimpit2 la uols.. si papa tak suka nak himpit2 ramai so dia tunggu kat tepi jew.. si anak menarik tangan mama dan pusing kat ruang legar situ.. so disebabkan mama dia kunun2nya penulis blog so sambil2 tgk tuh ambik la picture wlpun si kucing kebanyakkannya cam taknak layan.. mata tutup je semua.. gamaknya penat dengan sinaran kamera org eks... kiki







yg nih yg menarik.. siap dipakaikan baju lagi.. 

masa mama snap pic nih.. terdengar org depan mama ckp.. 'kucing tuh dah jadi tak lawa dah di pakaikan gitu ek'... kiki.. yer ke.. bg ai lawa jew kucing tuh.. hahaha.. takyah tgk yg pegang dia tuh sudah.. hahaha.. seksa mata.. 

nih dr pandangan atas.. kami dpt tgk kucing yg kat luar2 je.. maman nak masuk tgk yg dalam2 tp cam takde laluan je.. takper la.. tgk dr atas lg clear.. kann




Ada yg minat kucing tak..?? hehehe


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...