Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Thursday, April 19, 2012

Don't Judge Book By It Cover



Seorang doktor meluru masuk ke ruang hospital dalam keadaan tergesa-gesa selepas mendapat panggilan kecemasan dari pihak hospital..
dia menukar pakaian dan terus meluru ke blok pembedahan..
dia mendapati ayah kepada budak yang berada dalam bilik pembedahan sedang berdiri menunggunya..

apabila si ayah melihat doktor itu, dia terus berteriak..

"kenapa kamu ambil masa yg lama utk datang..??kamu tahu x anak saya dalam bahaya sekarang nie..??kamu x ada rasa bertanggungjawab ke..??"

doktor tersebut tersenyum dan berkata :

" sy minta maaf, saya berada di luar hospital & sy datang sepantas yg mungkin selepas mendapat panggilan kecemasan tu..dan sekarang, saya harap anda bertenang..jadi, saya dapat buat kerja saya.."

"bertenang kamu kata..?! kalau anak kamu berada dalam bilik tu skrang nie, bolehkah kamu bertenang..??kalau anak kamu mati sekarang nie apa yg kamu buat..??kata si ayah dgn marah..

si doktor tersenyum lagi & berkata :

" saya akan kata bahawa Allah telah berfirman dlm kitab-Nya yg suci 'drp Allah kita dtg dan kepada-Nya kita kembali' ..doktor x mampu utk memanjangkan hayat seseorang..Insya-Allah kami akan cuba yg terbaik utk anak kamu.."

"memberi nasihat bila kita x mengalaminya memang senang..!" gumam si ayah..


Pembedahan tu mengambil masa beberapa jam..x lama kemudian, si doktor keluar dgn gembira..

"alhamdulillah..anak anda selamat..!" dia terus berjalan tanpa menghiraukan si ayah "kalau kamu ada sebarang soalan..kamu boleh tanya jururawat..!"

"kenapa doktor 2 sombong sangat..?! x boleh ke dia tunggu beberapa minit supaya saya dpt tnya beberapa soalan tentang anak saya..?!"komen si ayah selepas melihat jururawat..

jururawat itu berkata sambil air mata mengalir di pipinya : "anaknya meninggal dunia semalam dlm kemalangan jln raya..dia berada dlm upacara pengebumiaan anaknya ketika kami menghubunginya utk pembedahan anak encik..dan sekarang dia telahpun menyelamatkan nyawa anak encik, dia tergesa-gesa utk menghabiskan upacara pengebumian anaknya.."

Moral : Never judge anyone..... because U never know how their life is & what they're going through.



Sumber: email.


~Hidup didunia penuh dengan dugaan dan memerlukan kekuatan iman dalam beroleh kenikmatan hidup dan akhirat. Insyaallah. ~
*peringatan utk diri sendiri dan teman2. :)




Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau... 


muah... muah.. ;) 


 ****************************


9 comments:

Citarasa Rinduan said...

subhanallah.. byk nasihat y boleh dihimpun dr kisah ini..
thanks mama yana bkongsi.. muah

Cik Adieb said...

Nice entry,sedih pulak sy baca

ariana said...

sedih kisah ni..betul lah..kita selalu tak sabar nak memikirkan diri kita saja..:(

jeBateja said...

pehhh....meremang bulu roma membacanya.....harap den dpt sesuatu dari itu

maya amir said...

Like this entry!:)

Aku Ibu Muda said...

hurmmm...tu lah org ni suka judge org lain kan...

sm mcm wani, slalu jadik mangsa kena judge tak menentu..pdhal kenal kita secara rapat pon tidak :(

Kakzakie said...

Masa kakak dapat email ini dari kawan kakak hati kakak tersentuh betul Yana. Bila baca lagi nie pun rasa itu masih ada lagi...

Aidah said...

Yana, bila akak banyak baca kisah Rasulullah saw, akak tengok baginda tak pernah judge orang. Kadang2 kita ni cepat menghakimi tanpa tahu kisah sebaliknya. Akak pun pernah begitu dan sekarang ni slowly akak tinggalkan sifat buruk tu. Berbaik sangka pada setiap orang. Dalam pada itu, kena juga berhati2. Maklumlah di akhir zaman ni macam2 gaya manusia yang pelik2.

shark said...

ringkas tp bermakna.
waaa..
terbaek ler..
mmg sebak jugak nie.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...