Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Tuesday, April 3, 2012

Savvyku dah ok..

Salam..^_^

Alhamdulillah sudah selesai urusan kereta savvyku. Dah msk office dah pun. Baru je smpi.

Syukur takde kerosakan major ('so far as concerned' mekanik ckp arrr..) risau gak ok. selalu jika gearbox rosak kena tukar sebijik. kena kuar duit sbyk rm12k. untungnya skrg ada part by part yg boleh tukar so murah sikit. murah2 pun kena rm3k. berdebar kencang ok. mana nak kutip rm3k tuh..?? huhuhu.. utang ngan kad kredit la jwbnya. sian kan.

So pg td takde kena tukar any part pun, cuma kena tukar myk gear box (mmg nak kena tukar pun) tukar myk sentatic (not so sure sgt.. papa yg dok dengar penerangan mekanik tuh.. ai dengar pun cam masuk telinga kanan kuar telinga kiri.. hahaha.. sweet kan) myk tuh utk buat sistem robotik berjalan tanpa banyak bubble (savvy amt mmg mengunakan sistem robotik bagai ok) dan lastly refesh dia punya sistem gear.. bg smoother utk tukar gear. But for engine yg selalu dok mati tengah jalan tuh, maybe kena tukar sensor kereta. tuh pun makan rm ribu riban gak tuh. huhuhu.

Bagi yg teringin nak beli savvy nih jika nak guna manual untung la.. tahan lasak gak. mantenance tak banyak kerenah. yg amt nih banyak cekadak sikit. manja cam tuan dia. eh. tp bagi penguna wanita, enjin dia takde banyak masalah sgt.. jika rajin servis follow time dia, insyaallah ok. cuba bg je kat lelaki sure dia buat racing kannn. tuh yg meraung enjin tuh.

Sekarang pun proton dah terer dah nak handle masalah savvy nih. jika nak buat kat tmpt2 tak pandai nnt pandai2 la kita nak kena bawa ke tmpt proton balik. hahaha.



Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)

****************************





10 comments:

miloais milo said...

iols pun - bab kereta - mechanical segala ni memang fail...
sokmo bab2 ni my hb aje yg handle...
ekekekeke

nasib lah kan - tak banyak yg kena tukar....

fizafantagirO said...

sy guna perodua :)

kakcik said...

Savvy masih dikeluarkan ke? Proton dah ada model baru, kan? :)

mama maman aka yana said...

miloais..>> tu la kann.. bukan reti pun.. hahaha..

alhamdulillah tak teruk rosak.. mama dok pening dr masa hantar (sabtu) smpi la td (isnin).. huhuhu

mama maman aka yana said...

perodua ok kann..:)

mama maman aka yana said...

kakcik..>> tak sure lak savvy dah stop pengeluaran dia.. tp mama sokong la kalu stop.. menyusahkan org je.. konon nak save tp sebaliknya.. huhuhuhu..

savvy mama nih pun dah nak msk 5thn dah..:)

IntaNBerliaN said...

sy sk reka bntuk savvy... nmpk mcm cun..hihii

Aidah said...

Tensyen kan kalau kereta buat hal. Akak ni kete ada sebijik je. Itulah intan, itulah payung. Kalau buat hal memang berkerut je muka kami laki bini. Hehehe.

Kakzakie said...

Kakak bab kereta tak tahulah Yana.. Tahu guna aje. Eh.. isi minyak tahulah.

Kopak juga kalau kena ribu-riban ye..

PinKy MoMMa said...

apa2 kete pun yang kita pakai kena pandai jaga..belai2 huhu..cukup time kena servis..tak boleh hanya tekan minyak dan jalan jer..dalaman kena check jg ^^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...