Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Thursday, April 12, 2012

Kenapa 'Suka Duka Mama Yana' | Duka..??

Salam..^_^

Harini.. mood kembali down. malas teramat. nak dodo je rasanya. tambah2 ngan sakit lutut. aduh.

Sebenarnya mama nih takleh naik badan... wlpun berat skrg bukan la over sgt. just nice je ngan tinggi mama. tp disebabkan mama nih ada masalah di pengelangan kaki kanan plus senget sikit. plus kaki kiri pernah patah kekadang bila berdiri lama dan berjalan, terasa cam sengal kat tmpt patah tuh. mungkin beban dah terasa kot. lagipun lutut kiri ada masalah jugak. urat belakang lutut putus dan kekenyalan uratnya dah kurang. so mmg doktor tak galakkan mama naik badan. nak suruh mama kurus tinggal tulang je. baru ringan tulang nak bawa bergerak. hhuhuhuhu

itu contohnya duka mama yana.

yg suka mama yana lak ialah bila dpt msk office dengan tanpa sebarang beban keja pun. tiap2 bulan masuk je gaji 60-70k. syok. #mimpi smpi syurga la kannn. gaji mengalahkan perdana menteri. takleh blah tul perem nih kannnn.

Sebab apa guna 'Suka Duka Mama Yana'. Itu yg papa tanya.. mama termenung seketika. susah nak terangkan pada org yg tak pernah baca blog mama nih. mana ada nak cite yg happy je kann. yg nangis2 pun mesti ada. baru balance gitu. tp takde la rasanya hover2 sgt pun. #ade ke..?? time2 mode sentap arrrrr...

Mungkin ada yg mengunakan blog tempat pamerkan kebanggaan diri. kesenangan diri. kecantikan diri. kemewahan diri. kepandaian diri. kebijakan diri. atau mngkin ttg anak yg cumil, laki yg hensem lagi kaya, keluarga bahagia, dan mcm2 la.

Mama nih apa la ada. diri tak cantik, kurang bijak pun, keja pun malu nak sebut, anak pun biasa2 je.. atau mungkin kurang cerdik dibandingkan ngan anak org lain.. tp mama bangga ngan anak mama. sebab itu je la yg ada buat mama (buat masa nih.. alhamdulillah).Tak pernah terfikir nak berlawan2 dengan sapa2.

Mula2 terjebaknya dengan dunia blog2 nih psl terbaca blog tentang kehidupan wanita yg berumahtangga.. hari2 yg dihadapi ngan kerenah anak2.. kerenah laki, kerenah MIL/FIL/SIL atau dr kerenah keluarga sendiri. membuatkan diri terfikir. betapa org lain juga menghadapi masalah yg hampir sama. betapa kuatnya mereka, betapa bersemangatnya mereka. Dari situ, terbaca pulak blog2 yg pernuh dengan ilmu, kesedaran ttg keimanan dlm diri, ttg cantiknya kejadian Ilahi, ttg kebahagiaan bila dekat dengan Illahi. Mcm2 ilmu boleh dikongsi. seronok mama. terasa bukan sendiri dlm dunia yg luas nih. alhamdulillah.

Lama2 terbangkit keinginan nak mencoret sama. menulis utk luahkan apa yg terbuku dihati. mungkin tak elok jika membuka aib sendiri. tp insyaallah banyak yg terluah hanya sekadar picisan. cara baru melapangkan dada dan fikiran. terasa ada yg amik berat, terasa ada teman disisi. bahagia sungguh. syg sgt.

Masa2 tengah jiwa weng gak.. ada gak tmpt lepas jiwa weng wlpun org bencik baca benda2 weng nih kann. bertabah la kawan. hehehe.

*weng  = sasau/merapu/merepek dll lg.

Kerana blog, mama mungkin juga boleh beroleh kutipan duit juta2 dr nuffnang. doakan semua ye.. hahaha.. bukan sikit2 kannn.. terus juta2 je.. sedangkan BE nan ado bergerak.. hahaha

Bila mama ckp..
'terasa cam mama nih materialistik lak kann bila bercakap ttg duit.. psl duit nih selalu je melekap kejap kat fikiran mama..benda2 lain cepat gak lupa.. hehehe'
tau apa papa ckp..
'kau tak sedar ma.. kau mmg materialistik.. kih..kih..'

tak sedar rupanya.. hahaha.. amboi papa.. bab mengenakan mama laju je kannn.. patutnya backup mama.. nih sama2 mengenakan mama ye.. but that honest stakmen la kannn.. akui je la.. takde harta benda mana nak senang makan, nak shopping, nak bergerak kehulu-kehilir dan mcm2 la. nak ke jambee pun nak kena bayar skrg.. kannn..

Banyak masa dihabiskan utk menaip entry.. sama la ngan entry nih gak.. tp bila habis taip dan lepas di publish.. cam rasa lega.. lagi2 lega bila ramai yg dtg baca dan komen. suka hati mama. hahaha. #tu yg tambah2 naik badan kannnn

Realitinya, ai nih bukan la jenis yg banyak ckp sgt.. if busy la. bila masa huhahuha.. kepoh gak la sikit.. sikit je tau.. hahaha. pemalu juga ai nih.. penyegan.. penyegan kekadang yg tak kena tmpt. hahaha. malu lak.

Mama cuba menjadi mama sebenar wlpun kekadang terpaksa jd hipokrit psl takleh nak cite semua apa yg tersekat dihati. kita sebaik2nya jgn membuka aib diri dan aib teman2 agar keiaban itu tidak dijadikan senjata buat para2 musuh yg senantiasa mencari 'bukti' utk menewaskan kita tanpa kita sedari. #cam ustajoh lak.. ustajoh fail.. huwa..huwa.. 'maafkan sy..'

ok la. nnt kita sambung2 blk eks. rasanya dah terjawab dah kot sebab musabab mama letak tajuk blog mama (betul ke tajuk..?? ) heading blog la kot.. kalu salah sila tegur tau.. buat malu komponi je kannn..

bye.

~Jgn dok pening2 sgt.. just be cool as u always.. cool mennn... cool ke..?? hahaha~




Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)


****************************



14 comments:

geez said...

sometimes... sharing make us feel so release. didn't u? ^_^

mama maman aka yana said...

geez..>> yes i do.. :)

ieda said...

lain org lain caranya kan kak
saya dulu punn dari awal x minat nak cerita kisah peribadi .. lebih kepada hal2 anak2 punn kena tapis .. ;)

Kakzakie said...

Hakikat hidup Yana mana ad yg sentiasa happy betul tak. Sedikit sebanyak ada juga yg terguris dan diguris...

Liza @ Adzriel AB said...

kisah suka kita kongsi, hati yg bercerita terasa ceria, begitu juga yg membacanya. tersebar aura positif merata-rata. yg duka kita simpan2 saja, kalau perlu pun hanya sebagai peringatan & teladan. jika tidak, usah dikenang. nanti wajah duka buat kita makin nampak tua, segala yg dibuat juga mengundang resah di dada.

ariana said...

Yana..nama pun kehidupan..sebagai manusia biasa..tentu lah ada suka dan ada duka juga kan..Kadang menulis di blog ni ada jg baiknya..dpt relesed tension sikit2 cuma mcm kata Yana tak semua dpt diceritakan..kdg kena jaga..maklum ramai yg membaca kan..

Aziela said...

Sebagai wanita, kita perlu sangat luahkan suka dan duka. Mesti kongsi sebab itulah yang memberi kekuatan untuk kita meneruskan kehidupan demi anak dan suami. Medium terbaik? Blog...sebab kita bebas berbicara. Teruskan...kita dalam kapal yang sama.. heheheheh

Mrs Lurve said...

kehidupan kan kak, ada suka dan duka..barulah lengkap hidup nie

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

ada suka ada duka, ada gumbira ada sedih2... begitulah kehidupan kiter (^___^) is datang follow sini... salam ukhwah

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

alamak, xleh follow pulak, will come soon, insyaALLAH.. HUHU

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

ok, dah leh follow (^___^)

wahida said...

dear, tak nak buat pop up komen ke?

Bitt (double IS) said...

salam mamayana...

bila kita down ni macam2 benda yg difikirkan semuanya negatif.....

cuma kite nak share selalu bila kita down...kite dok bersama anak-anak...mereka pengubat luka lara...kadang2 mood down automatik bertukar jadi stress...akekekkekee ok la atleast hilang mood down tu kan... :)

diana said...

blog bukan untuk cerita yang baik2 dan gembira je.yang duka2 pun boleh cerita..kan?/ringan la sikit kepala nih..heheh

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...