Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Thursday, April 26, 2012

Waktu utk update @ masa terluang utk blog

Salam..^_^

Hari2 bagi yg berkeja pastinya ketat dengan deadline, meeting, dan mcm2 rutin. Pastinya utk memastikan blog berupdate sentiasa sudah tentu sukar kan. Mama pun begitu. semua org begitu. jika ada ruang free dan nak update, idea pulak kering kontang. tak tau nak update apa kann.

Waktu mmg mencemburui wanita apabila sampai rumah bg wanita berkeluarga nih sudah pasti penat dengan keja rumah lak. dah malas nak berlappy bagai lagi kann. penat mengadap komputer yg takleh bercakap tuh. hahaha.

Nak tau tak tips mama utk pastikan blog mama berupdate..?? sekadar berkongsi je.. kekadang mama pun ada gak skip update blog. banyak sebabnya la kalu tak update. hehehe

Selalunya mama
  • akan draf dulu jika tiba2 terdetik ilham.. selalunya kat bb la.. tp selalunya takde publish pun psl selalunya lupa.. hahaha
  • kekadang update je tentang anak [boleh jew kannnn]
  • update dengan copy-paste artikel2 yg menarik dr email2
  • update ttg benda2 yg simple but nice - cite/pic yg kelakar [br menghiburkan.. hehehe]
  • cite2 yg berbentuk informasi - buat peringatan diri sendiri dan kwn2
Blog kisah kehidupan yg biasa2 cam mama nih sure korang pun boring nak baca kann... hadap je la jika ada yg sudi.. u sudi lagi la ai suka.. ahaks.

Cam lari dari tajuk dah mama nih kann.. aduhai. mujur mama bkn buat karangan BM utk SPM kannn. sure dpt cangkul je la nih nnt. hehehe. sian cikgu-cikgi penat mengajar.

ok.

Selalunya mama suka draf dulu, pastu cuba sambung blk bila free dan cuba preview dua tiga kali utk pastikan ejaan ok, ayat agak selamat dan entry yg tidak menganggu hak-hak org lain. bila ok, mama pun publish. selalunya suka juga ditepekkan pic yg cun-cun buat entry mama berseri2 cam tuan blog. eh. perasan ok.

Jika idea dtg bertimpa2 tanpa henti, selalunya mesti buat draf atau siapkan entry. pastu buat je schedule entry mengikut masa2 yg kita fikirkan sesuai uols.

Bila smpi masa2 yg busy atau ruang waktu tiada utk pedulik psl blog, makanya blog kita tetap berentry.. tp jika mmg tak sempat semua2 diatas, makanya diharapkan pembaca sudi menbaca entry2 lama yg tidak kurang ilmiah dan berguna [ye ke.. merapu ada la.. hehehe..]

Ok la, panjang lebar mama membebel kannn.. korang2 lak camne lak.. sama kah kita..??? hehehe



pic fm google.







Terus lekat dan melekat dengan Mama Yana Blog smpi bila-bila tau...

muah... muah.. ;)


****************************





7 comments:

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

BETUI2..bz je.. huhu
bagus tips2 tu... (^____^)

Mrs Lurve said...

betul tue mama, kdg2 bila free, xde idea lak nak tulis. tup2 tgh memasak, sidai baju pe seme..idea boleh lak dtg bercambah2..

kakchik@ella said...

KC sama dgn mama yana tang fakta no. 1 tu. updet je dulu.

miloais milo said...

sokmo iols draft aje dulu
sebab nak habiskan satu entry - betul2 ngadap mende tu aje susah kekdahnya....
nak plak kalo time keja at the office

Ezzu Raza said...

Salam ukhwah!

wahida said...

aku pulak jenis malas sikit nak draft2 ni...

ada citer, terus masuk, kalau tak de, diam je...hehe...

PatinPasta said...

Wah, sungguh teliti cara Mama berblog ye? Kalo saya la, belasah je (spesis malas :D).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...