Imotiv

Nuffnang Ads

Sharing is Caring

Sharing is caring... Tingalkan jejak anda.. Insyaallah mama akan terjah blog korang...^_^

Hotest Entry From Mama Yana

Nuffnang Mama Yana

My Heartbeat

Wednesday, September 18, 2013

Why i 'IN' this Industry..?? Engineering Life..??

Assalamualaikum...

Kenapa..?? Hidup ari2 cam kena kejar.. ai mean term of job la.. bukan org ada yg mengejar ai pun... cuma term kerja yg ari2 cam stress.. ari2 ada masalah kat site.. napekah..??


pic from google

"mungkin aku sudah diciptakan utk itu"



Bukan me yg kena yer (belum lg so far).. ada projek2 yg on-going Construction yg selalu terjadi gini... dari site call office (tanya ngan designer.. ttg design atau material yg takleh fix.. atau takleh masuk.. atau tak cukup.. atau salah barang (material yg harus diguna term mengikut apa yg tengah construct)

Designer bising ngan material atau logistik person... material manager /logistik person tanya lak kat warehouse.. warehouse lak menjawab atau menanya ngan mat bangla2 yg buat benda tuh... ari2 gitu.. bising dan bingitnya kena marah atau dipersalahkan... penatnya nak cari balik salah sendiri atau salah sapa.. hahaha

Me yg tukang tengok dan tukang dengar nih semput tau... (setakat ini la.. kalu ada yg kena pun me malas nak ckp.. in fact mmg pernah kena pun.. huuuwwwaaaaa) tp kawn me ckp apa.. 'relax arr.. baru sikit nih..' sambil senyum.. stress tak kalu u.. nak mengadap hari2 mendatang kat sini..?? hahaha.. tp fikirkan nak mencari rezeki.. insyaallah cuba kuat semangat..

Senior me.. senyum jew dia dengar me ckp.. 'why i live in this industry??' in fact dia dah berpuluh2 tahun dalam bidang construction nih... malah berkali2 dah kena masalah gini... nmpk sgt me yg manja kannn... ololololo... manja sungguh mama maman nih kannnnn

Teringat kat lecture me dulu.. en khairi.. dia ajar material management/geology. (lupa dah makcik) dia pernah ckp... 'Sy nnt mungkin tak terkejut jika nampak suliana ada dikalangan mat-mat salleh memanjat bangunan atau melawat site.. ngan mat saleh tuh.. korang bayangkan suliana yg kecik gitu dok sebelah mat saleh yg bagak2 (besar2) tuh.. dok celah ketiak diorg jew kann.. dok gitu suliana..?? hahaha'

Gurauan yg mungkin sipi2 mengena.. hehe.. memory belajar eks.. Motivasi sebenarnya tuh.. betul tak kawan2... hehe.. maksubnya kita nih bukan tidak boleh nak bersaing ngan mat saleh yg selalunya dikatakan pintar dan hebat.. bangsa melayu yg kiut miut nih boleh bersaing.. boleh berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah... kiki... realitinya fizikal mmg berbeza tp akal kita semuanya dicipta sama.. kannnnnnnn

eh cam pakar motivasi (nak motivate diri sendiri uols... hehehe)

Tp apa yg me jawab bila senior me tanya kenapa me ckp gitu... me ckp 'this is gud point for looking a new job' hahahaha.. bagus tak.. motivasi sgt kannnnnnnnn






*Berckp ngan org yg guna english sebagai bahasa perantaraan kekadang sukar.. tp me hentam jew.. lantak la betul ke idak... nmpk bodoh tp terpaksa berlagak cerdik.. kahkahkah.. cam la depa bagus sgt pun kannnnn


7 comments:

che mid said...

So, cik Suliana masih kecik sampai sekarang la ya.. he he

bantai cakap english tu, janji faham.. dan lama kelamaan jadi terer cakap ..he he

mama maman aka yana said...

Che Mid.. nak kata kecik tuh takde la kecik sgt.. haha.. melebar tuh lg betul... :)

hentam jew la labu.. kiki

Tihara said...

teruskan dengan jayanya..
saya ada sorang kawan, badan kecik je tapi kerja dgn geng lelaki semuanya..dia sorang je pompuan kat aviation company..
orang badan kecik jiwanya besar :)

Noe said...

yana kena tanya kat senior tu...camne diaorg leh bertahan...mesti ada tips...

Kesuma Angsana said...

hehehe... english ni bukan susah sgt, agak2 tak tau cakap yes no ajelah hehehe

insan marhaen said...

IM pun hari ni naik semput. Terkejar-kejar sendirian di ofis...

kerja tak mahu habis!

izan mama mia said...

singgah pagi kat cni....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...